De Coradia iLint Waterstoftrein by Alstom Toegelaten Tot Duitse Spoor: Ook Proef in Nederland
Geschreven op 13-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Vervoer en OVUpdate 12 oktober 2020: De Provincie Groningen gaat een ouderwetse dieseltrein vervangen door een moderne, schone waterstoftrein
De waterstoftrein is een volwaardig alternatief voor de dieseltrein die op dit moment in de provincie Groningen rijdt. Dat blijkt uit de proef met een waterstoftrein van Alstom en ProRail die begin dit jaar plaatsvond op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden.
De resultaten zijn zo positief, dat de provincie en betrokken partijen waterstoftreinen willen inzetten bij toekomstige uitbreiding of aanpassing van het spoor in Groningen. Dit kan bijvoorbeeld op trajecten naar Stadskanaal of Duitsland (Wunderline). Zo kunnen de eerste waterstoftreinen over een paar jaar in de reguliere dienstregeling gaan rijden.
De waterstoftrein is twee weken lang uitvoerig getest. De testritten vonden ‘s nachts plaats met een personentrein zonder passagiers. Hierbij is de stop- en sneltreindienstregeling meerdere keren getest. De trein reed volgens dienstregeling. Het brandstofverbruik, optrekken en remmen verliepen zonder problemen. Het tanken met waterstof ging sneller dan verwacht en is veilig uit te voeren. Een waterstoftrein bleek ook nog eens bijna 50% stiller dan de huidige dieseltrein.
De provincie en de betrokken partijen willen treinen in Noord-Nederland laten rijden zonder dat ze CO2 uitstoten. De waterstoftrein is daar een goede mogelijkheid voor, zonder dat daarvoor hoeft te worden geïnvesteerd in bovenleidingen.
27 februari 2020: Woensdagmiddag 26 februari 2020 reed de waterstoftrein van Alstrom voor het eerst op het Nederlandse spoor op weg naar de stalling in Leeuwarden. Met deze trein wordt de komende weken een aantal testritten gereden tussen Groningen en Leeuwarden. Op zaterdag 7 maart is de waterstoftrein voor publiek te bekijken. De trein staat die dag tussen 12.00 - 16.00 uur op spoor 1a van station Groningen.
Met de testritten wordt praktijkervaring opgedaan met het rijden op groene waterstof. Dit is de eerste keer dat er in Nederland een trein op groene waterstof rijdt. Daarbij wordt onder andere gekeken hoe de trein de dienstregeling kan rijden, het brandstofverbruik en het tanken.
De testritten staan ‘s nachts gepland tussen 27 februari en 14 maart. Tijdens de testritten is er alleen testbemanning aan boord. De testen met deze trein worden gecoördineerd door DEKRA (onafhankelijke testorganisatie).
4 november 2019: Tussen Groningen en Leeuwarden wordt in het eerste kwartaal van 2020 in de nacht proefgereden met een waterstoftrein. De provincie Groningen Arriva, ProRail, Alstom en Engie hebben dat tijdens de Klimaattop Noord bekendgemaakt.
De experimenten met de waterstoftrein worden ’s nachts zonder passagiers uitgevoerd op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. Dit wordt gedaan met snelheden tot 140 kilometer per uur. Het doel van de proef is om praktijkervaring op te doen en te onderzoeken of waterstoftreinen een geschikte oplossing zijn voor de verduurzaming van het treinvervoer in Groningen.
Met deze proef willen de vijf betrokken organisaties de prestaties van de waterstoftrein Coradia iLint39 van Alstom op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden de prestaties meten. Daarnaast vindt er een onderzoek plaats naar wat er nodig is om toestemming te krijgen om met een waterstoftrein in de reguliere dienstregeling te mogen rijden. Als de proef een succes is, wil de provincie Groningen vanaf 2023 nieuwe treinen op waterstof laten rijden.
In Nedersaksen in Duitsland rijden al sinds 2018 twee waterstoftreinen. Vervoersautoriteit LNVG zal daar vanaf 2021 met veertien Coradia iLint-waterstoftreinen in de exploitatie rijden. Vervoersautoriteit RMV heeft 27 Coradia iLint-waterstoftreinen besteld die vanaf 2022 operationeel zullen zijn op vier regionale lijnen in de buurt van Frankfurt.
13 juli 2018: Alstom’s waterstoftrein, de Coradia iLint, is toegelaten tot het Duitse spoor. De Duitse federale spoorwegveiligheidsautoriteit EBA (Eisenbahnbundesamt) heeft op 11 juli 2018 de vergunning voor ingebruikneming verleend voor inzet op het spoorwegnet in Duitsland.
Daarmee kan ’s werelds eerste waterstoftrein in het reizigersverkeer per spoor worden ingezet.
Nog deze zomer gaan twee prototypes van de trein meedraaien in de dienstregeling in Nedersaksen. In 2021 rijden daar volgens planning veertien van deze schone treinen rond.
De komst van de waterstoftrein wordt verwelkomd door de politiek en de nieuwe trein wordt geprezen als een emissiearm en efficiënt alternatief voor dieseltechniek die zo veel gebruikt wordt op regionale lijnen waar elektrificatie niet lonend is.
De Coradia iLint is een tweewagentreinstel voor regionale treindiensten en behoort tot het Coradia platform. De waterstoftrein is ontwikkeld in de Alstom vestigingen in Tarbes, Frankrijk, en in Salzgitter, Duitsland. De ontwikkeling is door de Duitse regering ondersteund met een subsidie van 8 miljoen euro, in het kader van het Nationale Innovatie voor Waterstof- en Fuel Cell Technologie. De iLint rijdt op waterstof en stoot alleen stoom en condens uit. Er worden geen CO2 en evenmin andere gassen uitgestoten. Daarnaast is de trein bijna geluidloos. Alstom wijst erop dat de waterstoftrein bijzonder is door de schone energieomzetting, slimme omgang met tractie en beschikbare energie, en flexibiliteit in de opslag van energie in batterijen.
Alstom heeft zijn eerste succes in de spoormarkt met de iLint al in 2017 behaald. Toen bestelde de vervoersautoriteit in Niedersachsen, LNVG, 14 iLint waterstoftreinstellen vergezeld met een onderhouds- en energiecontract voor 30 jaar. De treinen zullen vanaf december 2021 worden ingezet tussen Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude. Deze inzet wordt voorafgegaan door een pilotproject met inzet van de twee iLint prototypen op het Elbe- Wesernetwerk. Dit pilotproject start aan het einde van deze zomer. Daarmee wordt een begin gemaakt met het ontdieselen en verduurzamen van regionale spoorlijnen, waar elektrificatie niet economisch verantwoord is.
De Coradia iLint trein is gebouwd door Alstom op basis van een bestaande dieseltrein. Het bedrijf sloopte daar alle dieselcomponenten uit en verving ze door elektrische onderdelen en apparatuur voor waterstof. Op het dak liggen de waterstoftanks en de brandstofcellen, de batterijpakketten (litium-ion) liggen onderin de trein.
Ook Nederland heeft plannen voor een waterstoftrein. Tussen Groningen en Leeuwarden start begin volgend jaar waarschijnlijk een proef met een waterstoftrein van Alstom. Het innovatieproject heeft als doel te onderzoeken of dit type trein op lange termijn de dieseltreinen op dit traject kan vervangen. Volgens Alstom kan de Coradia iLint met een volle tank duizend kilometer afleggen. Het voertuig heeft een maximumsnelheid van 140 kilometer per uur. Het is slechts één van de vele mogelijke toepassingen van waterstof. De provincie Groningen heeft grootse plannen om een leidende rol te gaan spelen in de verwachte waterstofeconomie.
Zie ook: De Waterstofeconomie by Jeremy Ripkin: The Hydrogen Economy - The Hydrogen Mobility Europe Project by (H2ME): An Ambitious Hydrogen Infrastructure Plan – De Subsidieregeling Waterstof - Waterstof Essentiële Bouwsteen Energietransitie by Waterstof Coalitie - De Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie (NWBA): De Opvolger Van DutchHy – Conferentie Nederland Waterstofland: Groene Waterstof van Water en Duurzame Energie – The European Union Hydrogen Highway - De Coradia iLint Waterstoftrein by Alstom Toegelaten Tot Duitse Spoor: Ook Proef in Nederland - The Breeze Fuel Cell Train by Alstom And Eversholt Rail: De Waterstoftrein In De UK - Solar Powered Trains Will be Here Sooner You Might Think by WEF - Groen Licht Voor De Waterstof Trein - De Solar-Train: Elektrische Trein Op Zonne-Energie In Australië by Byron Bay Railroad Company - Talgo Unveils Hydrogen Powered Propulsion Vittal Train System - Vloot Van Tien Elektrische Waterstoftreinen Voor De VK by Alsom En Eversholt Rail
G.J. Reitsma zegt:
14 juli 2018 om 20:34 | Permalink
Het is voor mij (indien schoon geproduceerd) DE énige vorm van echt duurzame energietoepassing en dus inderdaad de toekomst. (Wellicht kan kernfusie nog een keer uitkomst bieden, maar ook met dié elektriciteit kan je handzaam, puur schoon waterstof maken.) Aan elektriciteit alleen kleven helaas teveel narigheden.
Erik van Erne zegt:
15 juli 2018 om 14:54 | Permalink
Waterstof heeft zeker hele grote mogelijkheden mits geproduceerd met duurzaam opgewekte energie.
Erik van Erne zegt:
18 september 2018 om 18:21 | Permalink
World’s First Zero-Emissions Hydrogen Trains Enter Service In Germany
The world’s first hydrogen fuel cell train officially entered commercial service in the German state of Lower Saxony on Monday.
The Coradia iLint, developed by French railway manufacturer Alstom, features fuel cells that convert hydrogen and oxygen into electricity, emitting nothing but steam and water. The low-noise train can reach up to 140 kilometers (87 miles) per hour and accommodate up to 300 passengers.
Two such models entered service, replacing some of the noisy, diesel-fueled trains that had been in circulation. Alstom has plans to deliver another 14 Coradia iLints to Lower Saxony by 2021. The state government has invested €81 million (about $94.7 million) for the technology.
Roughly 120 diesel trains in the existing fleet will reach the end of their lifetime within the next 30 years, meaning the new trains could be a sustainable and practical replacement going forward, a transport official noted.
The two Coradia iLints are fueled at a mobile hydrogen filling station. Hydrogen gets pumped into the train via a 40-foot-high steel container next to the tracks at Bremervörde station. At a full tank, the train can run a full day with up to 1,000 kilometers (621 miles) of autonomy, a range similar to diesel trains. Excess energy is stored with onboard lithium batteries.
Erik van Erne zegt:
8 januari 2019 om 21:00 | Permalink
Animation: the Coradia iLint by Alstom - the worlds’ first fuel cell passenger train
Erik van Erne zegt:
24 mei 2019 om 19:09 | Permalink
Alstom Levert RMV 27 i-Lint Waterstoftreinen Aan Fahma
Treinenbouwer Alstom heeft een aanbesteding gewonnen voor de levering van 27 waterstoftreinen aan Fahma, onderdeel van de ov-autoriteit Verkehrsverbund Rhein-Main.
De i-Lint waterstoftreinen van Alstom, een tweewagenstel op het Coradia platform, gaan vanaf 2022 het huidige materieel vervangen op vier lijnen in de regio Taunus, ten noorden van Frankfurt am Main.
Voor de Duitse deelstaat Hessen is de ontwikkeling van de waterstoftrein welkom, gelet op het grote aantal niet-geëlektrificeerde spoorlijnen. De minister van transport, Tarek Al-Wazir, zegt: “In Hessen is het verkeer verantwoordelijk voor een derde van de broeikasgassen. Stoom in plaats van diesel is dan een interessante aanpak.”
Alstom heeft twee prototypen van de iLint gebouwd die op het Elbe-Wesernet in Nedersaksen rijden sinds 2018. De ov-autoriteit van Nedersaken, LNVG, wil daar vanaf 2021 14 iLint-treinstellen inzetten.
Erik van Erne zegt:
1 december 2020 om 13:25 | Permalink
Alstom To Supply Italy’s First 6 Hydrogen Trains
Alstom will supply six hydrogen fuel cell trains, with the option for eight more, to FNM (Ferrovie Nord Milano), the main transport and mobility group in the Italian region of Lombardy, for a total amount of approximately €160 million. The first train delivery is expected within 36 months of the date of the order.
The new hydrogen trains will be based on Alstom’s Coradia Stream regional train platform, which is dedicated to the European market and already being produced for Italy by Alstom’s main Italian sites. The hydrogen powered Coradia Stream for FNM, will be equipped with the same fuel cell propulsion technology that was introduced to the world by the Coradia iLint. The hydrogen Coradia Stream will maintain the high standards of comfort already appreciated by passengers of its electric version. The hydrogen version will match the operational performance of diesel trains, including their range.
“We are immensely proud to be introducing hydrogen train technology to Italy, and we recognise the trust placed in us by our Italian customer. This development confirms Alstom’s role in defining the future of mobility. These trains, together with the Coradia iLint that have already proven themselves in commercial service in Germany, represent another major step in the transition towards global sustainable transport systems. I take this opportunity to congratulate FNM for demonstrating that they are a leader in this area,” says Gian Luca Erbacci, Senior Vice President of Alstom Europe.
The Coradia iLint is the world’s first passenger train powered by a hydrogen fuel cell, which produces electrical power for traction. This zero-emission train emits low levels of noise, with exhaust being only steam and condensed water. The iLint is special for its combination of different innovative elements: clean energy conversion, flexible energy storage in batteries, and smart management of traction power and available energy. Specifically designed for operation on non-electrified lines, it enables clean, sustainable train operation while ensuring high levels of performance.
The Coradia Stream trains for FNM are manufactured by Alstom in Italy. Project development, most of the manufacturing and certification are performed at Alstom’s site in Savigliano. The on-board signaling systems are delivered by the Bologna site.