De Vuurwerkafvalcampagne Krijgt Een Rode Strik
Geschreven op 22-9-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Communicatie, Oud & NieuwUpdate 3 oktober 2009: Miljoenen Nederlanders kennen de campagne ‘met de strik’ en dat is voldoende reden om de vuurwerkafvalcampagne dit jaar ook te voorzien van een grote Rode Strik.
De vuurwerkcampagne 2009 staat nu al weer klaar voor gemeenten die werk willen maken van het opruimen van vuurwerkafval en het ontstaan van zwerfafval willen tegengaan. Het nieuwe campagne materiaal kunt u nu al helemaal gratis bestellen. Vanaf eind oktober ontvangt uw gemeente de bestelling. Bron: Senter Novem Uitvoering Afvalbeheer
Heel mooi dat er al vroegtijdig aandacht wordt besteed aan het opruimen van vuurwerkafval, maar ik kan mij nog herinneren dat er vlak na de jaarwisseling nogal wat discussie was over alle overlast, luchtvervuiling en rommel die het afsteken van vuurwerk met zich meebrengt. Zie: Vuurwerkverbod zo gek nog niet ! – Zondag met Lubach by VPRO: Vuurwerk – Gemeenten Tevreden Over Vuurwerk Maatregelen
Update 23-10-2008: Mensen die tijdens oud en nieuw voor schade en overlast zorgen, moeten snel een straatverbod of een boete krijgen. Ook moeten zij uit de anonimiteit worden gehaald, adviseert de Commissie overlast jaarwisseling.
De Commissie overlast jaarwisseling heeft het advies ‘Een prettige jaarwisseling’ aan minister Ter Horst (BZK) aangeboden. De commissie, onder leiding van burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen, doet daarin aanbevelingen om de overlast rond oud en nieuw aan te pakken.
De commissie adviseert daders uit de anonimiteit te halen. Dat kan bijvoorbeeld door camera’s te gebruiken en overlastgevers te laten weten dat zij tijdens de jaarwisseling bij de politie in beeld zijn. De commissie stelt dat er geen nieuwe wettelijke instrumenten nodig zijn om de overlast aan te pakken. Ook heeft een landelijke aanpak van ongeregeldheden volgens de commissie geen zin, omdat de situatie per regio, stad en dorp verschilt. Wel pleit de commissie voor een ‘stevige samenwerking’ tussen politie, hulpverleningsdiensten en gemeente, die al ruim voor de jaarwisseling moet beginnen.
Volgens de commissie is het niet haalbaar om de afsteektijd voor vuurwerk te beperken. Vuurwerk mag nu op oudjaar worden afgestoken van 10.00 uur ‘s ochtends tot 2.00 uur ‘s nachts. Als de politie overdag een vuurwerkverbod zou moeten handhaven, zou dat ten koste gaan van het bestrijden van andere overlast en ongeregeldheden, stelt de commissie. Verder vindt de commissie dat illegaal vuurwerk strenger moet worden aangepakt. Op legaal vuurwerk moet volgens de commissie een milieubelasting komen volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’.
Het ministerie van BZK heeft ook de mening van het publiek gepeild. Hieruit blijkt dat mensen vuurwerk niet het grootste probleem vinden. Dat is vandalisme, gevolgd door openbare dronkenschap en brandstichting. De helft van de mensen is tegen een beperking van de afsteektijd, de andere helft vóór. Bron: Regering
Tags: Afval
Erik van Erne zegt:
5 december 2008 om 18:12 | Permalink
Het kabinet laat de tijd waarop op oudjaarsdag vuurwerk afgestoken mag worden ongewijzigd, van 10 uur ’s morgens tot 2 uur ’s nachts. Het kabinet volgt hiermee het advies van de Commissie Overlast Jaarwisseling (commissie-De Graaf). Het beperken van de afsteektijd – bijvoorbeeld tot alleen de avond – zou betekenen dat het verbod overdag gehandhaafd moet worden, hetgeen veel inzet van de politie zou vragen. Dat zou ten koste gaan van het bestrijden van andere overlast en ongeregeldheden.
Dat schrijven de ministers Ter Horst (BZK), Hirsch Ballin (Justitie) en Cramer (VROM) aan de Tweede Kamer.
Er komt geen milieuheffing op vuurwerk. Het kabinet verwacht dat een heffing (tenzij die zeer hoog is) weinig effect op de verkoop van consumentenvuurwerk zal hebben, terwijl de kans op het kopen van illegaal vuurwerk zal toenemen.
Rond de komende jaarwisseling worden snelrechtzittingen georganiseerd, zodat wie voor schade en overlast zorgt snel en effectief gestraft kan worden. Bovendien moeten daders uit de anonimiteit worden gehaald. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van camera’s en het actief bekend maken aan overlastgevers dat zij tijdens de jaarwisseling bij de politie in beeld zijn.
De aandacht van gemeenten moet zich richten op ‘hot spots’ – plaatsen als pleinen en kruispunten die kwetsbaar zijn voor ongeregeldheden – en op ‘hot shots’, de (potentiële) daders.
Voor de aanpak van ongeregeldheden tijdens oud en nieuw zijn geen nieuwe wettelijke instrumenten nodig. Ook een landelijk plan van aanpak heeft geen zin, want de situatie verschilt per regio, stad en dorp. Wel nodig is een stevige samenwerking tussen politie, hulpverleningsdiensten en gemeente, die al ruim vóór de jaarwisseling begint. Daarom heeft minister Ter Horst het rapport van de commissie-De Graaf ook direct na publicatie al naar gemeenten, politie- en brandweerkorpsen en ambulancediensten gestuurd. De gemeenten voeren de regie over de voorbereiding en maken afspraken in de Veiligheidsregio.
In december start een publiekscampagne tegen agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Voor een deel zal die specifiek ingaan op hulpverleners en de jaarswisseling.