google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De BlueCity Circular Challenge 2020: Nu Aanmelden Voor Studenten En Young Professionals

Geschreven op 5-7-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

19 juni 2019: Stel je een economisch systeem voor waarin alles waarde heeft en niets loos is. Zonder grondstoffenschaarste en afvaloverschot.

Met ieder einde als nieuw begin, eindeloos als een ecosysteem. Toekomstmuziek? In BlueCity speelt het al. Hoe lang wacht jij nog?

De BlueCity Circular Challenge biedt gevestigde bedrijven, high potentials en young professionals de kans om kennis te maken met de circulaire economie van de toekomst door binnen zes weken, uit de reststromen van deelnemende bedrijven, een waardevol product te ontwikkelen. Deelnemers staan aan de wieg van kansrijke startups en veelbelovende innovaties. Die zijn economisch interessant en bijzonder mediageniek.

De challenge wordt begeleid door circulaire pioniers, designers en financieel experts. Het meest veelbelovende idee wordt doorontwikkeld tot een zelfstandige startup binnen BlueCity.

De BlueCity Circular Challenge 2019 gaat in september van start. Ben jij een student of young professional en klaar voor een uitdaging? Bekijk meer informatie over het traject en meld je aan via dit formulier. Als bedrijf een reststroom inbrengen voor de Circular Challenge? Check de informatie voor bedrijven.

De finale van de BlueCity Circular Challenge 2019 is in oktober 2019 in BlueCity en is open voor publiek!

6 juli 2018: Zes bedrijven en overheidsinstanties. Zes groepen van Young Professionals en studenten. Zes pitches. En er kwam maar één winnaar uit de bus: Hoogheemraadschap Delfland. Hun uitdaging: het sluiten van de waterkringloop. De vier studenten sloegen met hun drab-cement-tegel twee spreekwoordelijke vliegen in één klap.

De groep studenten maakte een tegel van de reststroom van Hoogheemraadschap Delfland. Deze reststroom bestond voornamelijk uit drab dat uit sloten gevist wordt. De studenten mixten deze drab (voornamelijk bestaande uit modder) met cement en ontwikkelde een waterdoorlatende tegel. Daarmee wordt niet alleen het drab gebruikt om een waardevol product te maken, ook de wateroverlast in Rotterdam (en andere Nederlandse steden) wordt opgelost.

De bagger dat uit sloten gehaald wordt behoorlijk stevig. De BlueCity Circular Challenge studenten mixte de bagger met cement en ontwikkelde hierdoor niet alleen een circulaire, ketensluitende tegel, maar ook een economisch verantwoorde. De tegel is niet massief, maar bestaat uit verschillende ‘strepen’ die met elkaar in verbinding staan. Door de openingen in de tegel kan gras groeien, waardoor het water weg kan stromen terwijl er ook een verharding ontstaat waar je prima op kan lopen.

Naast de door het BlueCity Lab gegroeide #CircularChallengeCup wint dit team 5000 euro om hun circular businesscase uit te werken, plus een werkplek in BlueCity voor hun kersverse circulaire startup.

14 mei 2018: Waar gebouwd wordt, wordt ook gesloopt en dat resulteert in reststromen zoals Marmoleum, wat ermee te doen? Tijdens de BlueCity Circular Challenge gaat een team van studenten op zoek naar nieuwe toepassingen voor de reststromen van Forbo, een groot vloerenproducent. Ook Centraal Beheer, NN Group en VIVAT gaan gezamenlijk deelnemen aan de BlueCity Circular Challenge.

De Circular Challenge wil op een innovatieve manier de realisatie van de circulaire economie versnellen. De BlueCity Circular Challenge start op 14 mei. De teams van studenten en young professionals strijden tijdens de uitdaging in mei en juni tegen elkaar om, geïnspireerd door de circulaire economie, een nieuw product te ontwikkelen met zo groot mogelijke toegevoegde waarde. Zij doen dit door middel van hergebruik van bestaande producten en grondstoffen. Doel is om na te denken over en concepten te ontwikkelen die de circulaire economie stimuleren.

De teams worden hierbij geïnspireerd door ondernemers, designers en denkers binnen de circulaire economie om te ontdekken welke extra mogelijkheden er voor verzekeraars zijn om circulair te opereren. Concreet wordt er tijdens de challenge door het team van Sustainable Insurance nagedacht hoe verzekeraars hernieuwde waarde kunnen toevoegen aan total loss-verklaarde auto’s.

De finale van de Circular Challenge is op 22 juni 2018 van 18.00 tot 21.00 in BlueCity. Een vakjury besluit dan welke winnaar het beste circulaire idee heeft ontwikkeld.

Tijdens de BlueCity Circular Challenge gaat een team van studenten op zoek naar nieuwe toepassingen voor de reststromen van gemeente Rotterdam. In dit geval zijn dat versleten matrassen en oude tapijten. Maar wat gebeurd er precies mee en hoe kunnen studenten van de BlueCity Circular Challenge deze reststroom nuttig gebruiken? Zie ook: De Campagne Rotterdam Circulair: Van Zooi Naar Mooi

Maud en Nils gaan op bezoek bij AVR, het bedrijf dat de eerste restroom van de BlueCity Ciruclar Challenge 2018 aanbiedt. AVR is een Rotterdams afvalverwerkingsbedrijf die een van hun niet gesloten afvalstromen beschikbaar stelt aan de studenten. Maud praat met Henriëtte Verhoeff, de communicatiespecialist die ons alles kan vertellen over het bedrijf.

10 januari 2018: Op maandag 12 maart 2018 start de tweede editie van de BlueCity Circular Challenge. Bij deze competitie gaan studenten en young professionals van verschillende universiteiten en hogescholen tijdens een intensief traject van zes weken met elkaar aan de slag om de waardeloze reststroom van deelnemende bedrijven tot een tastbaar, economisch rendabel, en schaalbaar product te maken.

Bij de presentatie van het eindproduct hoort een tastbare visualisatie – een fysieke verbeelding – en een uitgewerkte business case. Uiteraard staan de teams er niet alleen voor: er is hulp van gerenommeerde ontwerpers en van partners die ervaring hebben met zowel het vormgeven van de businesscase als van het ontwerpen van het product. De meest veelbelovende teams worden verder geholpen om na de challenge hun idee door te ontwikkelen tot een echte startup binnen BlueCity.

Tijdens een intensief traject van zes weken (12 maart – 20 april 2018) ontwikkelen de teams een oplossing voor hun case. Bij deze oplossing hoort een tastbare visualisatie – een fysieke niet-werkende verbeelding – en een uitgewerkte business case. Uiteraard worden de teams uitgebreid begeleid: er is hulp van gerenommeerde ontwerpers, business strategiëen en circulaire denkers en doeners.

Na zes weken is de BlueCity Circular Night, de finale op vrijdag 20 april 2018. De teams presenteren hun oplossingen, business cases én tastbare visualisaties aan de jury en het grotere publiek. De grand jury kiest na rijp beraad een winnaar.

Studenten en young professionals kunnen zich hier aanmelden voor de BlueCity Circular Challenge 2018. Bedrijven die een reststroom willen inbrengen kunnen dat even laten weten via een mailtje.

Zie ook: BlueCity Surfing the New Economy in Tropicana Rotterdam: Bring Balance Back – De Blauwe Economie Versie 2.0 by Gunter Pauli – TEDxFlanders 2010: The Blue Economy System Design by Gunter Pauli – De Blauwe Revolutie: Acht Toepasbare Lessen Van Radicaal Verduurzamen by Siemen Cox

24 October 2017: Tampons and condoms on your roof? The winning group of students, team Blueroof,  wants to use the waste that is thrown in the sewer as compost for the green roofs in Rotterdam.

The compost is – as said – made from waste in the sewer. The tampons – and other waste – get stuck within the filter, which is then burned. But now the students decided to take it and dry the products to create a system to grow plants on for the green roofs. With the environmental and blue idea, BlueRoof, they won the challenge!

The studens from business case F_Air are using the waste stream from UPP (unconventional ideas for people, planet, profit). The group found out Rotterdam is one of the most polluted cities in The Netherlands. Finding a way to make the city air cleaner by using the green waste from UPP was their challenge. They came to the conclusion they wanted to make an air filter. The filter uses moss to clean the polluted air in – for example – offices.

Zie ook: BlueCity Surfing the New Economy in Tropicana Rotterdam: Bring Balance Back – De Blauwe Economie Versie 2.0 by Gunter Pauli – TEDxFlanders 2010: The Blue Economy System Design by Gunter Pauli

5 juli 2017: Op maandag 11 september gaat de BlueCity Circular Challenge van start. Studenten en young professionals gaan tijdens een intensief traject van zes weken aan de slag om de waardeloze reststroom van deelnemende bedrijven tot een tastbaar, economisch rendabel, en schaalbaar product te maken.

Bij de presentatie van het eindproduct hoort een tastbare visualisatie – een fysieke verbeelding – en een uitgewerkte business case. Uiteraard staan de teams er niet alleen voor: er is hulp van gerenommeerde ontwerpers en van partners die ervaring hebben met zowel het vormgeven van de businesscase als van het ontwerpen van het product. De meest veelbelovende teams worden verder geholpen om na de challenge hun idee door te ontwikkelen tot een echte startup binnen BlueCity.

Meedoen? Dat kan! Er zijn zowel voor bedrijven als voor studenten nog (beperkt) plekken vrij. Als bedrijf meedoen met de BlueCity Circular Challenge door een reststroom in te brengen? Mail dan naar Gisela. Studenten en young professionals kunnen zich hier aanmelden.

De BlueCity Circular Challenge van maandag 11 september tot en met  maandag 23 oktober 2017 is een competitie tussen teams van studenten en young professionals om tot oplossingen te komen voor concrete circulaire vraagstukken die Rotterdamse organisaties hebben. Alle cases houden verband met reststromen van de organisaties zelf. Aan de teams de schone taak om deze reststromen om te zetten tot een circulair, economisch rendabel en schaalbaar product. Per case gaat er één team van vier deelnemers aan de slag.

Teams van studenten en starters werken in een kort maar intensief traject van zes weken samen aan oplossingen voor circulaire vraagstukken van Rotterdamse bedrijven. Van deze oplossingen wordt naast een business case een tastbare visualisatie gemaakt die tijdens het afsluitende publieksevent, de BlueCity Circular Night, worden getoond.

De beste oplossingen worden na de challenge in maatwerktrajecten verder gebracht, bijvoorbeeld als startup of als onderdeel van het deelnemende bedrijf. Tijdens en na het traject werken we samen met experts rondom startup hubs, business ontwikkeling, circulaire economie, de makersbeweging, en de wetenschap.

De winnaar van de BlueCity Circular Challenge wordt in een natraject verder begeleid tot startup en maakt kans op een investering van € 10.000.

Zie ook: BlueCity Surfing the New Economy in Tropicana Rotterdam: Bring Balance Back – De Blauwe Economie Versie 2.0 by Gunter Pauli – TEDxFlanders 2010: The Blue Economy System Design by Gunter Pauli

Challenges zorgen voor de voeding van incubators, hubs en innovatieve afdelingen van organisaties met ideeën. De BlueCity Circular Challenge is voor deelnemers de eerste stap richting een startup of het verder uitwerken van hun beste ideeën binnen een incubator.

Een derde van de deelnemers die vorig jaar hebben meegedaan heeft nu werk gevonden binnen de duurzaamheidssector. Daarvan zijn er minimaal vijf direct via het netwerk van de Circular Challenge in contact gebracht met hun toekomstige opdracht- of werkgever. Bij nog eens vijf anderen is deelname aan de Circular Challenge gunstig geweest voor hun sollicitatie. Bovendien is één team vorig jaar uitgegroeid tot een serieuze startup met meerdere opdrachtgevers en heeft ook meerdere gewonnen prijzen gewonnen.

Daarnaast draagt de Circular Challenge zichtbaar bij aan de innovatie binnen de deelnemende bedrijven en de branche. Het gaat hierbij vaak om nieuwe toepassingen van bestaande technieken, die nog niet op deze manier werden ingezet. Vorig jaar heeft een circular challenge in Amsterdam geleid tot het versnellen van een productieproces bij een van de partners waar van riet en waterplanten composiet wordt gemaakt. Dit jaar heeft een challenge geleid tot het ontwikkelen van een nieuw procedé waarbij van papier uit het riool kleding kan worden gemaakt.

Ook verbinden de deelnemende organisaties zich expliciet met andere gelijkgestemde organisaties en leent de Challenge zich bij uitstek voor ‘intern ambassadeurschap’ om de circulaire economie binnen de eigen organisatie te benadrukken.

Tags:

4 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  20 september 2017 om 14:49 | Permalink

  Gezocht: 5000 Spijkerbroeken by KEES

  BlueCitizen Marit – Slow fashion label KEES – is onze derde kandidaat in de Circular Community. In dit filmpje legt zij uit welke reststroom ze uit de BlueCity Community nodig heeft, en wat ze daarmee gaat doen.

 2. Erik van Erne zegt:

  5 december 2017 om 11:14 | Permalink

  Kraut Fund/Fest Rotterdam: Red Een Kool in de Pop-Up Zuurkoolfabriek by BlueCity

  Tijdens Kraut Fund/Fest Rotterdam op 16 december 2017 verwerken KrautFunders 405 overbodige witte kolen tot 2400 kilo Rotterdamse Kraut in de Pop-Up Zuurkoolfabriek. Daarmee redden ze deze witte kolen én leren ze fermenteren, zodat ze thuis ook minder verspillen.

  Deelnemers aan de KrautFunding kopen voor 5 euro een kanjer van een kool plus een emmer met waterslot en een mini-workshop Fermenteren in de Pop-Up Zuurkoolfabriek. Op 16 december verwerken ze deze kool, tijdens Kraut Fund/Fest Rotterdam, tot zuurkool.

  Onder begeleiding van de Rotterdamse fermentatiemeester Sanne Zwart maken zij hun eigen signature kraut, tonnemoes of choucroute. Een deel gaat direct mee naar huis, het andere deel wordt zes weken later geserveerd tijdens het KrautFest: een debat en diner rondom voedsel/verspilling waar deze onvervalst Rotterdamse Kraut de hoofdrol speelt – en zelfs de Gouwe Kraut kan winnen.

  Bio-boer Krispijn van den Dries teelde dit jaar 700 ton witte kool voor een zuurkoolproducent. Dankzij een goed seizoen zijn de kolen niet alleen enorm groot, maar is er ook sprake van een gigantisch kool-overschot. Alle échte zuurkoolfabrieken zitten vol en dus blijft Van den Dries zitten met 60.000 kilo overtollige witte kool.

  De low-tech Pop-Up Zuurkoolfabriek van Kraut Fund/Fest verbindt deze ene industriële boer met een netwerk van (minimaal) 405 stadse makers, die samen een 3 pallets overtollige kool kopen. Op één pallet zitten zo’n 135 kolen, dus we hebben in totaal 405 Rotterdammers nodig om al die kool in zuurkool om te zetten.

  Kraut Fund/Fest wordt georganiseerd door SFYN Rotterdam, Ferme Kolen, Rotterdamse Oogst en de Ugly Food Rescuers Club. Zij mobiliseren hun grote, fijmazige netwerk van lekkerbekken, cateraars, hobby-chefs, lokale slagers, restaurants, buurtprojecten en makers en vormen zo samen een serieus afzetkanaal voor de boer: een bonte verzameling nieuwe Rotterdamse zuurkoolfabriekjes.

 3. Erik van Erne zegt:

  3 februari 2018 om 12:51 | Permalink

  Reclaim the Seeds 2018: Innovatie van Onderop by BlueCity

  Op zaterdag 24 februari 2018 komen landelijke zadenbeurs Reclaim the Seeds en Rotterdams stadslandbouwfestival ERGroeit samen in circulaire voorbeeldstad BlueCity Rotterdam!

  Dit jaar is het thema Innovatie van Onderop. Naast de beurs, waar een enorme variëteit aan zaden van duurzame en unieke gewassen verkrijgbaar is, doe je kennis op tijdens lezingen, demonstraties en workshops. Leer meer over wildplukken, diversiteit versus zadenmonopolies, voedsel en klimaat, duurzame (stads-)landbouw, bodembeheer, voedselbossen en andere duurzame innovatie.

  Het evenement vindt plaats in BlueCity, gevestigd in voormalig zwemparadijs Tropicana; een circulaire voorbeeldstad dat op zich al een bezoek waard is. Toegang gaat door middel van wat je kan missen en/of een donatie.

  De kern van de dag is de zadenbeurs Reclaim the Seeds waar oude, lokale, zaadvaste en anderszins bijzondere zaden, knollen en stekjes zullen worden geruild, weggegeven en verkocht. Maar de markt is breder; er zijn ook kramen waar handige technieken voor de moes- en balkontuin worden gepresenteerd en je vindt er boeken over duurzame alternatieven voor tuin en maatschappij. Daarnaast zullen vele Rotterdamse stadslandbouwprojecten zich presenteren. Parallel aan de markt zijn er diverse workshops te volgen met praktische, theoretische informatie maar ook politiek/economische achtergrond informatie rondom zaden en stadslandbouw.

  Het thema dit jaar is ‘Innovatie van Onderop’. Recente ontwikkelingen met gentech, patenten op gewassen, pesticidegebruik en machtsconcentraties komen aan de orde. Maar de nadruk ligt op werkelijke innovatie: duurzaam en zelf te realiseren, zowel op technisch als sociaal gebied. Denk hierbij aan participatieve veredeling, nieuwe tools om thuis voedsel te verbouwen, bodemverbetering (en het ontwikkelingen van technieken die de bodem verbeteren), het gebruiken van afval als grondstof (gebruiken) of geheel circulair voedsel produceren.

 4. Erik van Erne zegt:

  17 december 2021 om 12:47 | Permalink

  Finale Circular Challenge 2021 by BlueCity

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..