google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Nieuwe Rotterdamse Kuip als Duurzaamste Stadion ter Wereld: Feyenoord City Komt Er Niet

Geschreven op 17-1-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Sport Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 9 april 2022: Feyenoord City gaat er definitief niet komen. Het project is onbetaalbaar en gaat de prullenbak in. De directie van de Rotterdammers gaat volgende week de uitkomst bekend maken van een onderzoek dat eind november gestart is.

“Het is een ongoing story. Een adviesbureau heeft een opdracht gekregen van de directie en een rapport gemaakt over alle varianten die er op tafel liggen”, vertelt Chris Woerts bij Vandaag Inside. “Dat is in eerste instantie afgekeurd door Feyenoord omdat er wat details ontbreken. Volgende week wordt het bekend gemaakt. Het is eigenlijk heel teleurstellend voor Feyenoord of eigenlijk voor mensen die Feyenoord City een warm hart toedragen.”

“Daar staat zwart op wit: Feyenoord City is onbetaalbaar in de prullenbak ermee”, vervolgt Woerts. “Dat betekent wel dat je die 24 miljoen van Goldman Sachs terugbetaald moeten worden. De Kuip hebben ze als onderpand en dus komt De Kuip in Amerikaanse handen.”

“Wie er verantwoordelijk is voor het mislukken van Feyenoord City? Eigenlijk de gemeente. De megalomane gedachtes van de gemeente en een aantal commissarissen die gezegd hebben: ‘wij moeten voor de ontwikkeling van Rotterdam Zuid dat stadion bouwen.’ Dat is helemaal niet realistisch met een bouwprijs van 500 miljoen en een begroting van 60 miljoen”, besluit Woerts.

13 november 2021: De Rotterdamse gemeenteraad wil door met het bouwen van woningen in Feyenoord City. Het stadionplan voor de Nieuwe Kuip is niet definitief van tafel.

Dat zou voor het hele gebied grote gevolgen hebben. Er komt dan geen nieuw bestemmingsplan dat nodig is om de woningen te bouwen die nu al gepland zijn.

De gemeenteraad van Rotterdam is ontstemd over de nieuwe problemen in het dossier Feyenoord City. Alle partijen reageerden verbaasd dat de bouwkosten 180 miljoen euro duurder uitvallen dan werd gedacht. Dat bleek donderdag tijdens de persconferentie van de Raad van Commissarissen van Feyenoord.

Feyenoord wil eerst alles opnieuw bekijken en dan voor de zomer van 2022 de knoop doorhakken. Feyenoord geeft aan dat alle opties, wat de club betreft, open blijven. Ook denkt de club dat het plan voor de bouw van Feyenoord City nog steeds realiseerbaar is. “Maar dat gaat niet makkelijk worden”, was de boodschap tijdens de persconferentie.

10 november 2021: Feyenoord heeft de plannen voor een nieuw stadion voor minstens een half jaar uitgesteld. Reden daarvoor zijn de toegenomen bouwkosten, zo heeft de club woensdag bekendgemaakt.

Recente ontwikkelingen in de bouwsector nopen Feyenoord Rotterdam om de jarenlange inspanningen om het beoogde Nieuwe Stadion te realiseren te heroverwegen.

Feyenoord heeft dit afgelopen maandag besproken met de gemeente en Stadion Feijenoord. Het lopende stadionproject met de beoogde bouwcombinatie valt daarmee stil.

Feyenoord zal de nu ontstane situatie gebruiken om alle aspecten van het Stadionproject aan een grondige analyse te onderwerpen. Daarbij zullen naast de ontwikkelingen op de bouw- en grondstoffen markten ook de juridische structuur en financieringsopzet, ontwerp, alsmede mogelijke alternatieven voor Het Nieuwe Stadion mede (her)onderzocht worden. Feyenoord denkt daar tot de zomer van 2022 voor nodig te hebben en hoopt in dit proces de komende maanden nauw samen op te trekken met de Gemeente en de stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas, Stadion Feijenoord en andere betrokken belanghebbenden waaronder supporters.

Feyenoord gaat deze week naar het stadhuis op de Coolsingel. Te vieren valt er dan niets. De club trekt zich vooralsnog terug uit het prestigieuze project Feyenoord City, omdat de bovengrens van de bouwkosten volgens de laatste berekeningen van bouwmaatschappij BAM nog hoger wordt. De club en de directie van het huidige stadion staan nu schaakmat, want dat geld is er niet.

Alleen een wonder kan Feyenoord City nog redden. Een wonder waarbij de gemeente Rotterdam nog meer risico gaat nemen.

Het was te verwachten dat de bouwkosten hoger gingen uitvallen, met stijgende prijzen van grondstoffen en bouwmaterialen. De BAM kwam weken geleden al met een nieuw prijskaartje dat voor hoogspanning zorgde in de diverse directiekamers. Het geld was allang op en de bal lag bij de bouwers. Die tikten ’m terug, waarna de ruiten er bijna uit gingen. Gevolg was dat de architecten van OMA weer aan de slag moesten en het projectteam verder moest. Het geld om al die partijen te betalen was er niet meer. Een flirt met een andere bouwmaatschappij liep ook al snel spaak.

Feyenoord en de gemeente Rotterdam komen naar verwachting woensdag met meer informatie over hoe het verder moet met de plannen voor het nieuw te bouwen voetbalstadion van de Rotterdamse club. Het nieuwe onderkomen is onderdeel van Feyenoord City, het omvangrijke bouwproject in Rotterdam-Zuid.

Maandag was er op het Rotterdamse gemeentehuis overleg tussen vertegenwoordigers van de club, het stadion, de bouwers en de gemeente. Over wat er besproken is, willen de partijen voor woensdag nog niets kwijt.

Voor de nieuwbouw van het stadion langs de Maas gingen alle partijen uit van een bedrag van maximaal 444 miljoen euro. Feyenoord heeft als voorwaarde om mee te doen aan het project altijd benadrukt dat de kosten niet hoger mogen worden.

6 november 2021: Het ziet er naar uit dat de bouw van de Nieuwe Kuip in Rotterdam niet doorgaat. Feyenoord lijkt af te zien van de bouw van een nieuw stadion. Door een forse stijging van de bouwkosten ziet de Rotterdamse club het project niet langer als verantwoord.

Feyenoord heeft bouwbedrijf BAM laten weten dat het vanwege de extreem gewijzigde kosten afziet van het project Feyenoord City. Het nieuws wordt nog niet bevestigd door Feyenoord of BAM.

De bouwkosten van rond de 440 miljoen euro zijn door fors gestegen materiaalprijzen opgelopen tot boven de 500 miljoen. Feyenoord ziet dat als onrealistisch.

18 december 2020: De Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdagavond met krappe meerderheid het bestemmingsplan Feyenoord City goedgekeurd. Daarmee is de bouw van een nieuw stadion van Feyenoord een grote stap dichterbij.

Feyenoord zal pas volgend jaar beslissen of er daadwerkelijk een nieuwe Kuip gebouwd zal worden. Dat hangt er vooral van af of de club voldoende extern geld bijeen kan krijgen. De kosten voor de bouw van het nieuwe stadion worden op 444 miljoen euro geschat. Als de bouwplannen doorgaan, dan kan de Nieuwe Kuip in 2025 geopend worden.

16 november 2020: Zo, we zijn weer een jaar verder en de volgende stap is gezet naar een nieuw stadion. De ontwerpers zijn nu zover om het definitief ontwerp van nieuw stadion Feyenoord toe te lichten.

Een definitief ontwerp (DO) is nodig om een omgevingsvergunning (bouwaanvraag) in te kunnen dienen. Hierin staan zaken beschreven zoals hoe groot het nieuwe stadion gaat worden, hoe veilig is het en hoe de buitenzijde eruit komt te zien.

Kijkt u even naar de video waarin Jeroen Tamsma (ontwerpmanager Feyenoord City) en David Gianotten (Managing Partner – Architect OMA) het definitief ontwerp van het nieuwe stadion toelichten. Van vrijdag 16 oktober tot en met donderdag 26 november 2020 liggen de ontwerpbesluiten ter inzage. Tijdens de terinzagelegging kan iedereen over de ontwerpbesluiten bij voorkeur schriftelijk gemotiveerde zienswijzen insturen.

De gebiedsontwikkeling Feyenoord City, die de komende jaren een enorme boost geeft aan Rotterdam-Zuid én aan de rest van de stad, zet belangrijke stappen. Begin 2021 start een gebiedsmarketing-campagne, die laat zien hoe Feyenoord City zich als stadsontwikkeling gaat ontplooien en wat dit ambitieuze en internationaal spraakmakende project gaat betekenen voor Rotterdam en haar inwoners. En deze week is Imagine het eerste bouwproject binnen Feyenoord City officieel gelanceerd.

De lancering van het eerste bouwproject binnen Feyenoord City: Imagine is de start van de gebiedsontwikkeling . Dit is een beeldbepalend appartementengebouw, dat bestaat uit twee woontorens, stadswoningen en commerciële ruimtes. In totaal komen er in totaal komen er 295 woningen, waarvan 162 koop en 133 vrije sector huur, met oppervlakten van 49 m2 voor een 2-kamerappartement tot 225 m2 voor een penthouse.

Imagine is het eerste project dat het nieuwe logo van Feyenoord City voert. Dit bestaat uit een vignet en een typografisch element. Het vignet staat symbool voor Feyenoord City als interactief speelveld. Het is opgebouwd uit de F van Feyenoord en de C van City die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en daarmee de interactiviteit uitbeelden.

Deze positionering markeert een volgend ijkpunt in de voortgang van het gebied Feyenoord City, dat de komende vijftien jaar tijd ontwikkeld wordt. In Rotterdam verschijnt stap voor stap een aantrekkelijk, veelzijdig en levendig gebied, dat een blikvanger wordt voor Rotterdam. Feyenoord City daagt uit om daar op unieke wijze te komen wonen, werken, sporten en recreëren!

Voor de gebiedsmarketing is het Rotterdamse Campagne geselecteerd. Een strategisch marketingcommunicatiebureau dat staat voor effectieve, creatieve communicatie. De afgelopen maanden is de positionering uitgewerkt, de look-and-feel ontwikkeld en is er hard gewerkt aan het plan hoe en wanneer de diverse doelgroepen geïnformeerd gaan worden. Beginnend in het gebied zelf; Rotterdam Zuid, uitbreidend naar Rotterdam, de regio, de provincie, Nederland en internationaal. Onder andere via deze nieuwsbrieven houden wij u op de hoogte van wat er gaat gebeuren. Begin 2021 wordt de nieuwe website gelanceerd, waarop de belangstellende uitvoerig op de hoogte wordt gehouden over de voortgang en de bijzonderheden van de gebiedsontwikkeling.

26 september 2020: De financiering van het nieuwe stadion van Feyenoord ligt op schema. Voor 390 miljoen euro van de 444 miljoen eurodie nodig is voor de realisatie van het nieuwe stadion zijn door financiers intenties afgegeven. Er is nog ‘grofweg 50 miljoen euro’ nodig. Dit heeft financieel directeur Carl Berg van Stadion Feijenoord donderdag bekendgemaakt in de commissie Majeure Projecten van de gemeente Rotterdam. In september 2021 moet de financiering volledig rond zijn. Berg verwacht dat dat gaat lukken. Hij benadrukte dat het afgeven van een intentie geen vrijblijvende zaak is. “Voor professionele partijen geldt dat de zogeheten kredietstraat er zijn goedkeuring aan heeft gegeven.” De intenties worden na verdere ‘diligence’ door de instellingen omgezet in overeenkomsten zodra de vergunningen die nodig zijn om het stadion te mogen bouwen onherroepelijk zijn.

10 september 2020: De gemeente Rotterdam ontvangt rijkssubsidie voor woningbouw Feyenoord City. Uiteraard is de stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas daar erg blij mee. Het geeft een geweldige impuls aan de realisatie van 3.700 woningen. 

Rotterdam hoort tot de eerste groep gemeenten die geld krijgt voor het versnellen van de bouw van huizen. Het rijk kondigde vorig jaar aan één miljard euro beschikbaar te stellen voor een woningbouwimpuls. Voor de eerste aanvraagperiode was 290 miljoen beschikbaar. Van dit bedrag gaat 21 miljoen naar de gebiedsontwikkeling Feyenoord City.

Met de subsidie kan het plan volgens het masterplan Feyenoord City uitgevoerd worden. Dat betekent dat de focus ligt op het bouwen van 3700 woningen in een aantrekkelijke leefomgeving. Het gaat om diverse woningtypes in verschillende prijsklassen, voor zowel koop- als (sociale) huursector en voor alle doelgroepen, van studenten en starters tot gezinnen en ouderen.

Binnen Feyenoord City gaan wonen, werken, educatie, sport en recreatie straks hand in hand, waardoor er een aantrekkelijk, veelzijdig en levendig gebied ontstaat. Daarvan kunnen niet alleen de nieuwe bewoners, maar ook de bestaande bewoners uit de direct omliggende wijken, Rotterdam-Zuid én de rest van de stad gebruik maken. Bovendien ontstaat met de versnelde bouw meer doorstroming van mensen uit de omringende wijken die op zoek zijn naar een nieuwe woning. In totaal valt meer dan 50 procent van de huizen in het sociale en middensegment.

Dit najaar wordt bestemmingsplan voor Feyenoord City vastgesteld door de raad. Daarna kan worden toegewerkt naar de bouw van de eerste woningen. Naar verwachting zal dit in 2023 plaatsvinden.

12 december 2019: Nou het wordt toch ietsje later. Om precies te zijn een jaar later. Feyenoord speelt een jaar later dan gepland in het eventuele nieuwe stadion. De Rotterdammers willen bij groen licht voor de plannen niet in 2024, maar in 2025 de nieuwe Kuip betreden.

Ja, u leest het goed: eventuele nieuwe stadion. Want de realisatie van het duurzaamste stadion in de wereld is nog steeds niet helemaal zeker.

Feyenoord geeft aan dat de directies en raden van commissarissen van Stadion en BVO in een gezamenlijke vergadering over het stadiondossier hebben geconcludeerd dat er nog veel werk te doen is. De latere openingsdatum is het gevolg van de extra tijd die nodig is voor de aanvraag van de benodigde vergunningen. Ook is er meer tijd nodig voor de verwerving van gronden en uitplaatsing van huidige eigenaren en huurders.

Het definitieve ontwerp van het nieuwe Feyenoord stadion wordt later deze maand gepresenteerd. Dan moeten ook het budget en alle plannen helemaal rond zijn. De kosten voor het stadionproject in Rotterdam-Zuid, op de oever van de Maas, worden geraamd op 444 miljoen euro.

20 september 2019: Feyenoord City, het projectbureau achter het nieuwe stadion van Feyenoord, heeft het definitieve ontwerp van het nieuwe stadion bekendgemaakt en aan de gemeente aangeboden.

Architectenbureau OMA heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het voorlopige ontwerp, dat in maart werd gepresenteerd. De afstand tussen de tribunes en het veld is verkleind waardoor toeschouwers in het nieuwe stadion dichter op het veld zitten dan in huidige De Kuip.

Het definitieve ontwerp wordt in december gepresenteerd. Dan moeten het budget en alle plannen helemaal rond zijn. De kosten voor het stadionproject in Rotterdam-Zuid worden geraamd op 444 miljoen euro. Het is de bedoeling dat de bouw van het nieuwe stadion in april 2021 begint en dat Feyenoord er vanaf het seizoen 2024/2025 in kan spelen.

18 juli 2019: Mooi, er is weer een stap gezet in de Rotterdamse soap Feyenoord City. De zogenoemde Feyenoord City verbinding komt er definitief. De nieuwe oeververbinding in Rotterdam komt tussen Kralingen aan de noordkant van de Nieuwe Maas en de wijk Feijenoord aan de zuidkant.

De nieuwe verbinding komt tussen de Willemsbrug en de Van Brienenoordbrug te liggen, maar het precieze tracé moet nog worden vastgesteld.

Ook de beruchte fileverbinding via de Algerabrug tussen Capelle en Krimpen aan den IJssel wordt aangepakt. Voor het aanpakken van de Algeracorridor is naar schatting negentig miljoen euro nodig. Partijen hebben daarvan tot nu toe zestig miljoen toegezegd.

De keus tussen een brug en een tunnel moet nog worden gemaakt. Het Rotterdamse OV-bedrijf RET voert een intensieve lobby voor een nieuwe metroverbinding op dezelfde route en stuurt daarmee aan op een tunnelvariant. Wethouder Judith Bokhove (Groen Links, Mobiliteit) ziet een nieuwe metrolijn als voorwaarde voor de aanleg van een nieuwe oeververbinding.

Het onderzoek naar het precieze tracé en de vraag of er brug of een tunnel moet komen, zal volgens Bokhove zeker twee jaar in beslag nemen. Daarin wordt ook gekeken naar mogelijke opwaardering van de A16 via de Van Brienenoordbrug. Zij bestrijdt dat met de keus voor de Feijenoord City variant vooral het stadsbelang is gediend omdat de doorstroming via de A16 sterk verbetert.

De regio Rotterdam telt tot nu toe vijf noord-zuid-verbindingen over of onder de Nieuwe Maas. Van oost naar west: de Van Brienenoordbrug, de vernieuwde Willemsbrug, de Erasmusbrug, de Maastunnel en de Beneluxtunnel. Met de bouw van de Maasdeltatunnel (voorheen Blankenburgtunnel) en de oeververbinding tussen Kralingen en Feijenoord komt dat aantal op zeven.

25 maart 2019: Zo, er is weer nieuws over het nieuwe Feyenoord Stadion. De opening van het nieuwe stadion van Feyenoord is met één jaar uitgesteld.

Volgens de nieuwe planning kan de Rotterdamse club vanaf het seizoen 2024/2025 in de nieuwe Kuip spelen. A;s alles volgens plan verloopt. Zoals we inmiddels weten kan er nog van alles gebeuren in Rotterdam.

Volgens de originele planning zou er in de eerste helft van 2020 begonnen worden met de bouw, maar vooral het aanvragen van allerlei vergunningen kost meer tijd dan verwacht. Het is nu de bedoeling dat de eerste palen in april 2021 in de grond gaan. De kosten voor het stadionproject in Rotterdam-Zuid worden nog steeds geraamd op 444 miljoen euro.

Het nieuwe stadion maakt deel uit van een grote gebiedsontwikkeling Feyenoord City. Er komen scholen, winkels en huizen, kantoren en sportcomplexen. In totaal is die ontwikkeling begroot op 1,5 miljard euro. Feyenoord City moet in de buurt van het huidige stadion in Rotterdam verrijzen.

4 maart 2019: De Rotterdamse soap rond het nieuwe Feyenoord stadion heeft er weer een aflevering bij. Vandaag is het ontwerp onthuld. Of het ook het definitieve ontwerp is, blijft de vraag, zolang de financiering niet 100% rond is.

Het ontwerp komt van OMA. “De binnenkant van het stadion is zo uniek ontworpen dat het aan de hoogste UEFA- en FIFA-eisen voldoet”, vertelt Gianotten van het Rotterdamse architectenbureau OMA tijdens de presentatie. Het stadion komt daardoor zonder meer in aanmerking voor grote internationale wedstrijden, zoals Champions League-finales.

Bij het nieuwe ontwerp heeft Gianotten uiteraard goed gekeken naar de huidige Kuip met zijn unieke sfeer. “We hebben wel een aantal heel duidelijke ingrediënten meegenomen. Zoals het tunneltje naar het veld, het dicht op het veld zitten, zelfs nog iets dichterbij dan in het oude stadion. We hebben wat dat betreft het onmogelijke klaargespeeld. Iedereen, vanaf welke positie in het stadion dan ook, heeft goed zicht op het veld. Geen enkel stadion in de wereld kan hieraan tippen.”

“We hebben ook heel goed naar de akoestiek gekeken en die hebben we ook zeker proberen te simuleren. Een aantal dingen zullen herkenbaar zijn en andere elementen juist heel nieuw en vooruitstrevend.”

Het nieuwe stadion krijgt ook een nieuwe naam. ‘We blijven het nu nog even ‘het nieuwe stadion’ noemen”, zegt stadiondirecteur Jan van Merwijk. “Als een soort werktitel. Maar er zal een andere naam aan het stadion verbonden worden. Een commerciële naam.”

Het stadion zal plaats bieden aan 63.000 toeschouwers. Het bouwwerk moet een icoon worden in dit deel van Rotterdam-Zuid dat tegelijkertijd met de realisatie van het nieuwe stadion aangepakt zal worden.

Het hele project vraagt een investering van 1,4 miljard euro, maar de bouw van alleen het stadion gaat bijna 400 miljoen euro kosten. De gemeente Rotterdam is bereid 135 miljoen euro te investeren in het stadion en omgeving. De overige financiering moet van investeerders komen. Dat is dan ook de bottleneck van het plan. De club Feyenoord en het stadion Feijenoord, die samen de projectorganisatie Feyenoord City vormen, hebben bij lange na niet voldoende geld om de bouw van het stadion te financieren. De investering wordt voor een klein deel (20 miljoen) bekostigd uit eigen vermogen. De rest door het uitgeven van aandelen en leningen. Een bankenconsortium onder leiding van Goldman Sachs steekt 223,8 miljoen in het project.

De komende maanden zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de plannen. Het voorlopig ontwerp dat vandaag is gepresenteerd, wordt verder uitgewerkt en de zoektocht naar financiers is ook nog volop bezig. Eind dit jaar moet duidelijk zijn of de plannen definitief doorgaan. Het streven is om in het seizoen 2023/2024 de eerste bal te laten rollen in de nieuwe Kuip, die tegen die tijd een andere naam heeft gekregen.

22 december 2018: Het nieuwe stadion voor Feyenoord is weer een stap dichterbij nu de directies van club en stadion groen licht hebben gegeven. Wethouder Visser van Rotterdam is er blij mee.

“In de volgende fase worden het definitieve ontwerp voor het nieuwe stadion en de financiering verder uitgewerkt en ingevuld”, meldt Feyenoord City

Hiermee is zeker nog niet de laatste hobbel genomen, aldus de wethouder. “Ik ben altijd voorzichtig, want ik weet wat er nog voor hobbels voor ons liggen. Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van de prijzen in de bouw.” “Tussen het vinden van een bouwer en het definitieve ontwerp van het stadion zit nog wel een bepaalde tijd en het zal best kunnen dat je financieel opnieuw een bedrag krijgt”, aldus Visser. “Dat neemt niet weg dat dit van alle processtappen die je kunt nemen, een van de belangrijkste is.”

De bouw van het nieuwe stadion kost 365 miljoen euro. Het totale kostenplaatje voor Feyenoord City, waarbij ook de gebiedsontwikkeling wordt meegenomen, heeft een totaalbedrag van 443 miljoen euro. De gemeente Rotterdam zou daar zo’n 40 miljoen euro aan moeten bijdragen, het overige bedrag komt van Feyenoord zelf en de banken. Het huidige voorlopige ontwerp past binnen budget.

De planning is dat eind 2019 de selectie en het contracteren van de bouwer en de financiering is afgerond. Als de benodigde vergunningen binnen zijn, kan er begin 2020 begonnen worden met bouwen. In 2023 moet het stadion geopend worden.

23 augustus 2018: De Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord gaan samen het nieuwe gebouw van circa 4.000 m2 gebruiken dat komt te staan op de plek van het voormalige Clara Ziekenhuis op Sportcampus Varkenoord.

MoederscheimMoonen Architects heeft in opdracht van Feyenoord het ontwerp voor het gebouw ontwikkeld voor beide gebruikers waar topsport, recreatie en sportbeleving samenkomen.

Op de begane grond zijn kleedfaciliteiten en sportruimtes. Op de verdieping zijn de kantoren, studie- en lesruimtes, een apart restaurant en een spelerslounge te vinden. Verder zijn er verschillende multifunctionele ruimtes.

De bouw is nu officieel gestart, de oplevering van het complex staat gepland voor medio 2019.

Het nieuwe energieneutrale gebouw wordt een van de smaakmakers van Sportcampus Varkenoord. Naast de huisvesting van de Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord wordt het gebouw ook een belangrijke plek voor wedstrijden van de beloften en andere Feyenoord elftallen.

Daarom krijgt het gebouw onder andere een overdekte tribune met 1100 zitplaatsen. Het gebouw kent een heldere structuur met op de begane grond van het gebouw de kleedfaciliteiten en sport(medische) ruimtes.

Op de verdieping bevinden zich de kantoren, studie- en lesruimtes, een apart restaurant en een spelerslounge voor de Feyenoord Academy, multifunctionele ruimtes en een grote kantine voor de Sportclub.

Beide organisaties hebben een eigen ingang; de Feyenoord Academy een in het centrum van het gebouw en de Sportclub Feyenoord een aan de zuidzijde die verbonden is met het terras. Vanuit de centrale entree zijn de functies aan weerszijden per gebruiker verdeelt maar in het gebruik zullen er regelmatig ruimtes gedeeld worden.

Het beeldbepalende element van het gebouw is het royaal vormgegeven goudkleurige dak. Het dak zorgt ervoor dat de gehele tribune overdekt is en geeft door de overstekken het gebouw een alzijdig karakter. Ook de verdiepingsvloer wordt op krachtige wijze vormgegeven door een goudkleurige schijf; dit is de plek waar veel publiek zal komen; op het terras en op de omloop bovenaan de tribune.

Het ontwerp staat verder in het teken van symmetrie en een eenduidige gebouwstructuur. Tussen deze twee goudkleurige schijven is een gevel ontworpen met stalen cassettes. Deze creëren verticaliteit in de gevels en geven het gebouw diepte en textuur.

Het gebouw moet energieneutraal worden en de ambities zijn om het 90% energiezuiniger te maken dan het bouwbesluit eist. Op het gebied van esthetiek valt vooral het goudkleurige dak op, dat de gehele tribune overdekt.

De gemeenteraad debatteert 6 september opnieuw over Feyenoord City. Fractievoorzitter Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren wil tussentijds weten hoe het staat met de financiën. Ook wil hij dat de raadsleden tussen nu en 6 september de bij Feyenoord circulerende rapporten over de geldstromen kunnen lezen.

De PvdD denkt dat men vanuit de Kuip een rookgordijn aan het optrekken is, dat de toezeggingen tegenvallen, maar dat er toch positief gevlagd wordt om de door de gemeente toegezegde 40 miljoen niet in gevaar te brengen.

22 augustus 2018: De International Stadia Group heeft de business case voor het nieuwe stadion positief beoordeeld. ISG noemt het plan haalbaar en weloverwogen. Feyenoord en Stadion zien dit nadrukkelijk als een positieve ontwikkeling en gaan vanuit zorgvuldigheid nu aan de slag met een verdere validatie en optimalisatie van de business case, zo hebben de raden van commissarissen en de directies van club en stadion besloten.

4 april 2018: Het College van Rotterdam heeft op 3 april 2018 de Basisovereenkomst Mobiliteit Feyenoord City (mobiliteitscontract) en de intentieovereenkomst Sociaal Economisch Programma Feyenoord City vastgesteld. Twee belangrijke overeenkomsten in de voortgang van Feyenoord City. Met de twee contracten wordt uitvoering gegeven aan een aantal voorwaarden die de gemeenteraad stelt aan de gemeentelijke bijdrage aan Feyenoord City zoals beschreven in de Position Paper.

Feyenoord (club en stadion) heeft samen met de gemeente gewerkt aan een mobiliteitscontract. De doelstelling is dat bezoekers op een prettige manier het stadion kunnen bereiken en daarbij een minimale druk leggen op de omgeving. Dit wordt aangepakt door; het spreiden van bezoekers over verschillende types van vervoer; verschillende tijdstippen van reizen en gebruik van diverse routes. Voorbeelden zijn de verkoop van all-in tickets voor een stadionbezoek inclusief ov-reis en of parkeerkaart, meer bewaakte fietsenstallingen en parkeerplaatsen op afstand. Deze parkeerplaatsen worden gekoppeld aan pendelvervoer van en naar het stadion met vervoer over water en tram- en busvervoer. Het contract ziet er op toe dat de mobiliteitsambities van Feyenoord en de gemeente worden nageleefd, zoals vastgesteld in de Position Paper en het Mobiliteitsplan. Het mobiliteitscontract wordt voor de zomer door Stadion Feijenoord/Nieuw Stadion BV en de gemeente ondertekend nadat de gemeenteraad in de gelegenheid is gesteld het contract te bespreken.

In de komende jaren zal blijken welke maatregelen goed werken en welke maatregelen vragen om bijsturing. In het contract, met een looptijd van tien jaar, is daarom afgesproken om ieder jaar een actieplan voor de eerstvolgende twee jaar vast te stellen. Samen met Feyenoord, en in samenspraak met bewoners, ondernemers en gebiedscommissies, is gewerkt aan een brede participatievisie voor het hele gebied. Participatie is ook tijdens volgende fasen van de mobiliteitsaanpak belangrijk. Onder meer voor regulering van het bezoek van evenementen, bij het opstellen van inrichtingsplannen en het uitvoeren van werkzaamheden. Voor het parkeren in de omliggende wijken tijdens evenementen en de uitwerking daarvan per wijk, wordt in de komende periode een participatietraject opgestart.

Feyenoord City gaat Rotterdammers op Zuid kansen bieden op werk, onderwijs, sport en een gezonde leefstijl. Deze substantiële maatschappelijke meerwaarde is voor de gemeente een belangrijke reden om te faciliteren bij de uitvoering van het Sociaal Economisch Programma Feyenoord City. De intentieovereenkomst Sociaal Economisch Programma Feyenoord City, is de voorloper voor een basisovereenkomst.

Met het ondertekenen van de intentieovereenkomst wordt afgesproken dat in Feyenoord City de volgende ambities worden behaald en committeren beide partijen zich aan de voor hen benoemde acties: het realiseren van 15.000 nieuwe sporters wekelijks (jong en oud) in 10 jaar tijd. De realisatie van 1500 fte nieuwe banen gedurende bouw en exploitatie fase van Feyenoord City; hiervan is eenderde netto nieuwe banen bedoeld voor laag- en ongeschoold werk voor Rotterdammers op Zuid. Vanaf 2020 worden structureel 500 stageplaatsen aangeboden, erkend door opleidingen. Op 100 scholen (65 PO en 35 VO scholen) over een periode van 10 jaar gemeten buiten de wettelijke verplichte uren aan gymonderwijs ca.1400 extra kinderen structureel wekelijks laten sporten, die dit voorheen niet structureel wekelijks deden. Jaarlijks 200.000 bezoekers gebruik te laten maken van sportmogelijkheden in de publieke ruimte en zo 3600 structureel wekelijkse sporters activeren. De multisportclub Feyenoord wordt ontwikkeld. Er wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de Sportexperience en de invulling van Sport & Healthstyle Campus.

De basisovereenkomst voor het Sociaal Economisch Programma wordt in de zomer van 2018 ondertekend door Feyenoord en de gemeente. De periode tot aan december 2018 wordt benut om zoveel mogelijk betrokken partners de basisovereenkomst te laten medeondertekenen.

2 februari 2018: Echt vlot gaat het allemaal niet in Rotterdam. Er is een nieuwe hobbel die genomen moet worden. Het waterschap Hollandse Delta heeft zich ook uitgesproken over het ontwerp van de Nieuwe Kuip. Het nieuwe Feyenoord-stadion moet Rotterdam-zuid beschermen tegen overstromingen. Die eis is door het waterschap gesteld aan het ontwerp. Alleen dan kan ze toestemming geven voor de bouw van de voetbaltempel pal aan de Nieuwe Maas.

Het nieuwe onderkomen van Feyenoord staat gepland op een cruciale dijk waar officieel niet op gebouwd mag worden. Waterschap Hollandse Delta is in gesprek met de betrokken partijen over hoe het stadion te bouwen. Het stadion moet hoogwater en storm weerstaan, zodat de achterliggende woningen geen gevaar lopen.

15 juni 2017: In mei 2017 heeft de Rotterdamse gemeenteraad groen licht gegeven voor de ontwikkeling van Feyenoord City. Het project omvat naast een nieuw stadion ook een grote gebiedsontwikkeling voor Rotterdam Zuid en een tweede leven voor De Kuip.

Bureau Stedelijke Planning heeft het programma voor (sport)retail, horeca en leisure onderzocht. Door voorzieningen verder te concentreren en zorgvuldig uit te bouwen ontstaat een internationaal uniek concept, waarmee een brede doelgroep geïnteresseerd in sport(beleving) uit alle windstreken wordt bereikt.

Het programma binnen Feyenoord City bestaat in totaal uit 325.000 m² exclusief parkeren en omvat vijf gebieden: het nieuwe stadion, de Urban Bridge, De Strip, De Kuip en het Kuip Park. Ieder deelgebied kent een veelvoud aan functies waarmee een veelzijdig, levendig en aantrekkelijk gebied in Rotterdam-Zuid wordt gerealiseerd. Eén van de eerste projecten is de bouw van het stadion. Daar speelt Feyenoord naar verwachting zijn eerste wedstrijd in het seizoen 2022-2023. De herontwikkeling van De Kuip volgt direct daarna; de ontwikkeling van de overige functies gaat dan nog circa tien jaar door.

Het huidige voetbalstadion De Kuip en naastgelegen winkelgebied de Veranda vormen reeds een bijzondere combinatie van sport, retail, horeca en leisure. Feyenoord City doet daar nog een schep bovenop. Het commerciële programma kent leisure, retail en horeca en is altijd aan sport gerelateerd waardoor een onderscheidend programma mogelijk is met een groot verzorgingsgebied. Het uitgangspunt van het commerciële programma is om niet te concurreren met andere locaties in Rotterdam maar een toevoeging te zijn voor de stad en regio. Ook zullen innovatieve retail-concepten geïntroduceerd worden die veel meer inspelen op beleving en innovatie.

De locatie en het concept Feyenoord City lenen zich voor een (verdere) concentratie en opwaardering van sportretail en aan sportgerelateerde retail. Zowel voor de mogelijke verplaatsers als nieuwkomer gelden de volgende kwalificaties: uitgebreide try & buy, attractieve programmering, concept- of flagshipstore, daarmee landelijk toonaangevend, en een internationaal pilot- en referentiebeeld. Aanvullend winkelaanbod kan gezocht worden in specialistische sport(- en spel)aanbieders, grab & go (meeneemartikelen) en een bijzonder foodconcept. Voor leisure geldt nog meer dan bij retail dat de thema’s sport, voeding, gezondheid en ontspanning (gezonde levensstijl) een prima kapstok bieden. Er zijn mogelijkheden voor twee hotels, diverse horecagelegenheden, entertainment en spa & wellness op De Strip.

11-mei 2017: Zo, we zijn weer ruim twee jaar verder en er is weer een mooie stap gezet naar een nieuw Feyenoord stadion, sterker nog naar Feyenoord City waar de nieuwe Rotterdamse Kuip onderdeel van gaat uitmaken. De gemeenteraad van Rotterdam nam met een ruime meerderheid een positief besluit over gemeentelijke deelname aan de ontwikkeling van Feyenoord City. Feyenoord City omvat naast een nieuw stadion voor Feyenoord ook een grote gebiedsontwikkeling voor Rotterdam-Zuid en een tweede leven voor De Kuip.

De gemeente gaat voor 135 miljoen euro investeren in het project: 40 miljoen aan aandelen waar de gemeente dividend voor krijgt en 60 miljoen uit gronduitgifte waarvoor de gemeente jaarlijks de erfpachtcanon krijgt. Het dividend en de erfpachtcanon zorgen ervoor dat de investering een beperkte invloed heeft op de begroting. Ook stelt de gemeente 35 miljoen beschikbaar voor de investeringen in de infrastructuur, waarvan een deel van de projecten passen in het Rotterdamse verkeersplan en ook los van de ontwikkeling van Feyenoord City goed zijn voor de stad.

De bouw van het nieuwe Feyenoord stadion kan als alles meezit in 2019 starten. Dat heeft te maken met allerlei voorbereidingen, waaronder het verplaatsen van bestaande bedrijven en het bouw- en woonrijp maken van de gronden. Eén van de eerste projecten is dan de bouw van het stadion. Daar speelt Feyenoord zijn eerste wedstrijd naar verwachting in het seizoen 2022-2023. De herontwikkeling van De Kuip volgt direct daarna; de ontwikkeling van de rest van het gebied gaat dan nog circa tien jaar door.

Met een nieuw stadion kan Feyenoord op meerdere vlakken een sprong voorwaarts maken: sportief, financieel, commercieel en organisatorisch. Het stadion komt op een markante plek, aan de Nieuwe Maas, en krijgt 63.000 plaatsen. Het voldoet aan de nieuwste veiligheidseisen en regels van de KNVB en de UEFA.

In het Masterplan voor Feyenoord City is het gelukt om De Kuip te behouden op basis van nieuwe, bij het gebouw passende, rendabele functies. Er komen onder andere woningen, een sporthotel, atletiekbanen en een gezondheidscentrum. Het huidige parkeerterrein voor De Kuip verandert in een groene omgeving. In het Kuip Park is ruimte voor recreëren en vrij sporten. Daarnaast zijn er woningen gepland. Het Kuip Park komt tussen De Kuip en de Stadionweg: een groene publieke ruimte gecombineerd met woningen.

11 maart 2015: Mooi, alle opties zijn weer open. Betekent volgens mij dat men bij Feyenoord weer terug bij af is. De komende maanden gaat men dus weer naar de plannen van Red de Kuip kijken, maar ook naar die van eventuele andere verbouw- of nieuwbouwinitiatieven. Wordt ongetwijfeld vervolgd want de huidige Kuip heeft nou eenmaal niet het eeuwige leven en bij Feyenoord blijft de ambitie om de spelersbegroting van Feyenoord omhoog te krijgen door meer inkomsten uit De Kuip te genereren.

9 maart 2015: Zo, dat weten we nu ook weer. Bij Feyenoord is het toch een kwestie van Geen Daden maar Woorden als het over De Kuip gaat. Het vernieuwbouwplan gaat niet door. De directies en raden van commissarissen van Stadion Feijenoord en BVO Feyenoord en Feyenoord Founders Consortium (FFC), bestaande uit BAM, AM en Siemens, hebben geen overeenstemming bereikt over de vernieuwbouw van De Kuip. Na een uiterst zorgvuldig proces zijn beide partijen tot deze conclusie gekomen. Ben benieuwd hoe het nu verder gaat met De Kuip soap. We houden u op de hoogte.

1 mei 2014: Zo, het besluit is gevallen. Bouwbedrijf BAM mag De Kuip gaan vernieuwen en vergroenen. De verbouwing zal ongeveer drie seizoenen duren. Iedereen bij Feyenoord staat achter het besluit. De gemeente Rotterdam wordt nog wel gevraagd om voor 35 miljoen euro aandelen te nemen, zodat de financieringskosten wat lager zullen uitvallen, maar de BAM kan de hele operatie De Kuip Groeit ook alleen financieren. De verbouwing kost 200 miljoen euro.

De BAM variant De Kuip Groeit, komt van het Feyenoord Founders Consortium dat de komende zes maanden in nauwe samenwerking met alle belanghebbende partijen het ontwerp, de financiering en de exploitatie nader gaat uitwerken. Het Feyenoord Founders Consortium (FFC) bestaat uit BAM, AM en Siemens.

Ook treedt het consortium in overleg met de gemeente over het vergunningentraject en de eisen ten aanzien van onder meer de infrastructuur en de parkeervoorzieningen rond het stadion. Bron: Feyenoord

In het plan van BAM krijgt De Nieuwe Kuip 70.000 plaatsen doordat de tweede ring verlengd wordt. Ook komt er een dak op het stadion. Wat er nu allemaal duurzaam wordt, blijft geheel onduidelijk en waarom De Nieuwe Kuip het Duurzaamste Stadion ter Wereld zal worden is mij dan ook geheel een raadsel. We blijven de ontwikkelingen en met name de duurzame ontwikkelingen, met belangstelling volgen.

25 april 2014. Nou het wordt ietsje later. Op donderdag 1 mei 2014 maakt Feyenoord bekend voor welk plan men gaat kiezen. Tenminste als alles volgens plan verloopt. Beide partijen hebben de financiering rond. Feyenoord krijgt na het komende weekend de berekeningen van KPMG en kan dan gaan beslissen, tenzij er natuurlijk nog vragen zijn die eerst aan de betrokken partijen moeten worden voorgelegd.

3 april 2014: Zo we zijn weer een stuk verder in de Rotterdamse soap met de Kuip als middelpunt. Een ding is zeker: de oude Kuip blijft. Stichting Red-de-Kuip en bouwbedrijf BAM gaan strijden om de bouw van de vernieuwde Kuip. Vorig jaar stemde de gemeenteraad na veel geharrewar uiteindelijk toch tegen een heel nieuw stadion voor Feyenoord. Op 25 april 2014 wordt bekend wie de Kuip op mag gaan opknappen.

De Kuip blijft behouden! Met dit plan van stichting Red-de-Kuip komt Feyenoord weer te staan waar het hoort te staan: Structureel aan de top! Het ontwerp is gemaakt door het Rotterdamse bureau Molenaar & Co en borduurt voort op de kerneigenschappen van De Kuip: Een intimiderend stadion dat licht van binnen is.

Door het toevoegen van een derde ring kunnen er tot 70.000 bezoekers in, de omlopen achter de ringen zorgen voor goede horeca en faciliteiten en het nieuwe Maasgebouw zorgt ervoor dat de inkomsten uit zakelijk bezoek immens zullen toenemen!

Het andere plan, de BAM variant, komt van het Feyenoord Founders Consortium (FFC) en biedt Rotterdam en Feyenoord De Nieuwe Kuip. Een zeer modern stadion op de huidige historisch gewortelde locatie, rond de ‘heilige’ grond. Dit alles zonder financieel risico voor de gemeente en voor de belastingbetaler. Het Feyenoord Founders Consortium bestaat uit BAM, AM en Siemens.

Dit plan kan slim worden gebouwd met minimale verstoring van het voetbal. Al het nieuwe wordt rondom het bestaande gebouw aangelegd. Qua techniek zal De Kuip toonaangevend en duurzaam zijn met smart-stadium technieken en een opvallende mediagevel. Klinkt uiteraard mooi, maar helaas kan ik geen verdere informatie vinden over wat er dan duurzaam wordt.

Zie ook: Geen  Woorden Maar Daden of Geen Daden Maar Woorden: Duurzame Ideeën in Rotterdam en Willem Van Hanegem over De Kuip

8 februari 2013: Zo, dat is een snelle reactie. Feyenoord voelt niets voor renovatie van stadion De Kuip. Volgens stadiondirecteur Jan van Merwijk zijn de plannen te duur. De stichting Red de Kuip, die het stadion graag wil behouden, kwam met een plan dat 117 miljoen euro kost, maar dat wordt volgens directeur Jan van Merwijk al gauw 143 miljoen euro als alle kosten worden meegerekend

En als De Kuip helemaal naar de wensen van de directie wordt aangepast, inclusief trainingscomplex lopen de kosten zelfs op tot 259 miljoen euro. Feyenoord heeft nog twee plannen doorgerekend, maar ook die zijn niet kostendekkend. Dus houden Feyenoord en de stadiondirectie vast aan de bouw van een nieuwe stadion vlakbij De Kuip op Varkenoord, want de kosten daarvoor bedragen slechts 300 miljoen euro.

7 februari 2013: Stadion De Kuip heeft 75 jaar na de ingebruikname nog weinig aan waarde ingeboet. Het heeft een geweldige sfeer en intimiteit en heeft een iconische betekenis voor Rotterdam. Nu een nieuw stadion in of aan de Maas niet haalbaar is gebleken, heeft de stadiondirectie verschillende alternatieven bekeken. De keuze is gevallen op nieuwbouw op Varkenoord, een dure oplossing waarbij De Kuip achterblijft als een onbruikbare hoeveelheid staal.

Stichting Red De Kuip ziet dat niet zitten en heeft nu een plan gelanceerd om de huidige Kuip grondig te renoveren en uit te bouwen tot De Kuip Versie 3.0. Het concept voor De Kuip 3.0 gaat uit van het principe van een vrijstaande ombouwing rond en boven de bestaande monumentale tribune. Zie ook: Willem Van Hanegem over De Kuip

6 september 2012: Feyenoord wil in 2016 beginnen met de bouw van een nieuw stadion op Varkenoord, vlakbij de huidige Kuip. Dat hebben de Rotterdamse club en de stadiondirectie bekendgemaakt.

27 augustus 2010: Geweldig. Een kleine toevoeging aan de al eerder bekend gemaakte plannen. De nieuwe Kuip in Rotterdam moet het eerste klimaatneutrale voetbalstadion ter wereld worden. De plannen voor het nieuwe Feyenoordstadion zijn in een vergevorderd stadium. Alleen is nog niet duidelijk wie dat gaat betalen. De milieuvriendelijke voetbaltempel is ook een belangrijke troef om het WK van 2018 of 2022 binnen te halen. Op zich mooi dat de Nieuwe Kuip gaat voor een energie-neutrale aanpak, maar Klimaatneutraal is een illusie.

De nieuwe Kuip Rotterdam17 januari 2010: Tja, daar kon je gewoon op wachten. Kan natuurlijk niet dat men in Groningen zomaar ineens het duurzaamste stadion van Europa, dus ook van Nederland gaat realiseren. Zie: Euroborg Groningen wordt meest duurzame stadion van Europa

Een stad als Rotterdam kan dat natuurlijk niet op zich laten zitten en we kennen het van de Rotterdammers, met lef. Dus gaat men voor de overtreffende trap, het duurzaamste stadion ter wereld.

D66 Rotterdam neemt een definitief standpunt in over de nieuwe Kuip en het gebied eromheen als aan twee belangrijke voorwaarden is voldaan. De nieuwe Kuip, die plaats moet bieden aan 80.000 toeschouwers en plek kan zijn voor een eventuele WK-finale in 2018, dient het meest duurzame stadion ter wereld te worden. Bron: D66

Nou, eerst zien en dan geloven of Rotterdam de slogan Geen Woorden maar Daden gaat waarmaken. Bovendien wordt het nog een hele klus om echt het meest duurzame stadion ter wereld te realiseren. Elders in de wereld is men al net een ietsje, pietsje verder. We gaan dit natuurlijk even goed volgen en we houden u op de hoogte.

Zie ook: The University of Minnesota: New Sustainable Football Stadium ! – Het Solar Powered Kaohsiung Stadium voor de World Games 2009 – Portsmouth Stadium – Een juweel van een stadion en nog duurzaam ook ! – Camp Nou Stadium Barcelona op de schop ! – Water Cube en Bird’s Nest at night ! – Ajax en het Stadion van de Toekomst: Smart Stadium Concept

Tags:

8 Reacties

 1. Bas zegt:

  21 januari 2010 om 15:34 | Permalink

  Van wie was de slogan ‘Alles begint met ambitie’ ook alweer?

 2. isabella zegt:

  1 oktober 2010 om 17:55 | Permalink

  hoezo nieuw stadion dan? hun stadion is mooi en groot genoeg,, het is nie zo dat die elke wedstrijd is uitverkocht ofzo….

 3. dirk hengstmengel zegt:

  18 januari 2011 om 09:25 | Permalink

  waar zijn we in gods naam mee bezig de Kuip moet gehandhaafd worden dat moet worden gebruikt voor voetballen en concerten het is en blijft het mooiste stadion van NEDERLAND vriendelijke groet een bezorgde FEYENOORD fan

 4. CQ zegt:

  21 mei 2012 om 12:58 | Permalink

  Vindt de tweede filmpje wel vette stadion maar vraag me af wat er onder de gras zit. Zoiesow is de trein in de Kuip HEILIG. ik ben voord de ene uitbreiding van 2 jaar en er kan nogsteeds gevoeldbald worden met 40.000 mensen.zo moeilijk is het niet en kost even veel!Op de andere grond bouw maar huizen, genoeg mensen wachten jaren op een huis!

 5. Marcelinho zegt:

  6 september 2012 om 21:30 | Permalink

  @CQ: Dat is denk het probleem bij de mensen die wachten op een huis. Je moet niet wachten, maar naar een makelaar gaan. Huizen komen niet naar jou toe.

 6. Willempie zegt:

  16 februari 2013 om 07:20 | Permalink

  Willem Van Hanegem over De Kuip

 7. Erik van Erne zegt:

  2 maart 2018 om 14:45 | Permalink

  Michel van Egmond over De Kuip by DWDD

 8. Erik van Erne zegt:

  10 maart 2018 om 14:30 | Permalink

  De Kuip in Rotterdam Is Overgestapt Op 100% Groene Energie by Qurrent

  Ook De Kuip is overgestapt op knalgroene energie van Qurrent. Dat betekent minder CO2 uitstoot, dus een betere luchtkwaliteit en een beter klimaat.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..