google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Circular Award Public En Circulaire Award Business: Janssen de Jong Bouw, Roetz En Aeres Hogeschool

Geschreven op 18-12-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 8 februari 2022: De winnaars van de Circular Awards 2022 zijn bekend.

De Circular Award Business Large 2022 is gewonnen door Janssen de Jong Bouw (project ModuFair) en de Circular Awards Business Small 2022 door circulair fietsenmerk Roetz.

De Circular Award Public 2022 werd uitgereikt aan Aeres Hogeschool.

Zij zijn de meest innovatieve bedrijven en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

Daarnaast ontvingen Menno Rubbens, Sandra Nap en Bram Peters de erkenning Circular Hero 2022 voor hun inzet als aanjager.

Met de uitreiking is de zevende editie van de Week van de Circulaire Economie afgetrapt. De awards werden uitgereikt door staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat).

Janssen de Jong Bouw ontwikkelde het woningbouwsysteem ModuFair, om circulaire appartementencomplexen te kunnen bouwen. Hierbij worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt, tenzij het niet anders kan. Daarnaast zijn de verschillende onderdelen losmaakbaar, waardoor deze aan het einde van de levensduur een tweede of derde leven kunnen krijgen bij een ander gebouw.

Juryvoorzitter Ilse de Vos-van Eekeren (programmamanager Circulair Ondernemen bij NS, winnaar Circular Awards Business 2021): “ModuFair is een circulaire kijk op de bouw van appartementen. Er worden zo goed als geen virgin materialen gebruikt, enkel secundair en biobased. Daarnaast waarderen we de business case, omdat ModuFair ondanks het circulaire karakter niet duurder is dan traditionele gebouwen. Al is het project pas één keer gerealiseerd, de belofte is groot.”

In de fabriek in Amsterdam-Noord maakt Roetz van de gerecyclede materialen van afgedankte fietsen, nieuwe fietsen. Onderdelen worden gereinigd, gerepareerd en opnieuw geassembleerd. Daarnaast wil Roetz bewustzijn creëren over het zorgvuldig gebruiken van grondstoffen en voorkomen van afvalstromen. Dit gebeurt door middel van campagnes en samenwerkingen met bedrijven, overheidsinstanties en brancheorganisaties.

“Het is een veelomvattend, circulair én inclusief totaalconcept voor een oer-Hollands product. De volgende stap is om ook elektrische fietsen te refurbishen. Een belangrijke en welkome stap gezien de snelle groei van dit segment”, zegt Ilse de Vos-van Eekeren, juryvoorzitter in zowel de Large- als de Small-categorie.

Aeres Hogeschool heeft een nieuw duurzaam schoolgebouw in Almere. Zo is het dak van de Groene Long, zoals het gebouw heet, gered van de brandstapel. Het casco is gemaakt van circulair beton en het meubilair is meegenomen uit het oude pand, refurbished of tweedehands gekocht.

De jury gaf aan de voorbeeldfunctie van dit nieuwe gebouw voor haar studenten te waarderen. Juryvoorzitter Jacqueline Cramer (strategisch adviseur Utrecht Sustainability Institute): “De toekomstige generatie is van belang in de shift naar een circulaire economie. Aeres Hogeschool laat dit terugkomen in een omgeving die gezond is en impact heeft op de prestaties van studenten.”

Menno Rubbens (Cepezed Projects), Sandra Nap (Holland Houtland) en Bram Peters (Save Plastics) ontvangen de erkenning ‘Circular Hero 2022’ voor hun inzet voor de circulaire transitie. De jury onder leiding van Jacqueline Cramer, juryvoorzitter in zowel de Public als de Heroes-categorie, schreef in haar rapport:

“Menno Rubbens neemt met zijn kennis en ervaring de schotten weg tussen de projectontwikkelaar, architect en bouwer. Hij is alle drie. Hij zou niet anders kúnnen dan circulair bouwen, zelfs al zou het dat willen.”
“Sandra Nap is één van de grote aanjagers op het vlak van het gebruik van biobased materialen in de bouw. Het gaat haar en haar bedrijf Holland Houtland echt om systeemverandering, waarin de omslag naar biobased bouwen een zeer belangrijk rol speelt en waarmee zij ook andere bedrijven hierin laat schitteren.”

“Bram Peters onderneemt vanuit een pure, intrinsieke drijfveer met de missie om zoveel mogelijk plastic te redden. Hij redt ruim 2 miljoen kilo afvalplastics per jaar. Dat is misschien meer 0,2% van de totale berg, maar met meer Brams zouden we een heel eind opschieten.”

6 februari 2022: Menno Rubbens van cepezed projects is bij aanvang van de Week van de Circulaire Economie uitgeroepen tot Circular Hero.

“Omdat hij niet anders zou kúnnen dan circulair bouwen, zelfs al zou hij dat wíllen,” aldus de jury van de Circular Awards 2022, die unaniem van oordeel was dat hij deze award meer dan verdient.

“Het is een mooie erkenning voor de manier hoe wij bij cepezed al 45 jaar projecten realiseren’, aldus Rubbens die werd overvallen met deze eervolle prijs.

Menno Rubbens (1966) ontvangt deze persoonlijke award voor zijn jarenlange inzet voor het streven naar een circulaire economie. Hij is een bevlogen ondernemer, adviseur en vooral een ‘doener’.
Als ondernemer neemt hij bij een ongewoon -maar in zijn ogen- goed circulair idee ook zelf risico.

Een goed voorbeeld daarvan is de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, dat tegenwoordig te boek staat als hét circulaire voorbeeldproject. Met de verplaatsing van dit gebouw wordt 2.000 ton CO2 bespaard. Rubbens bracht de juiste partijen bijeen én nam zelf ook risicodragend deel aan het project met zijn bedrijf.

Rubbens is lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie en was als stimulerend adviseur betrokken bij circulaire projecten, zoals bij The Green House in Utrecht. Met name over de Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam geeft Menno Rubbens vele lezingen in binnen- en buitenland.

“Al in 2000, voordat we het over de circulaire economie hadden, ging Menno Rubbens van het lineaire pad af. Met de visie dat er een grote noodzaak is om meer invloed te hebben aan het begin van het bouwproces richtte hij het bedrijf cepezedprojects op”, beschrijft het juryrapport. Als projectleider bij cepezed leverde Rubbens eind jaren ’90 zo’n 20 distributiecentra op voor de PTT volgens de prefab-filosofie van het architectenbureau. Zijn interesse in seriematig bedrijfsgebouwen van hoogwaardige kwaliteit volgens een prefabmethode realiseren én dat commercieel verder brengen, leidde tot de oprichting van zijn bedrijf.

“Met zijn kennis en ervaring neemt hij de schotten weg tussen de projectontwikkelaar, architect en bouwer. Hij is in staat om circulaire concepten niet alleen te initiëren en uit te tekenen, maar ook in de praktijk te materialiseren. Hij is behulpzaam in het meedenken en kijkt breder dan zijn eigen bedrijf. Dit altijd met een grote inzet”, aldus de juryleden.

Gevraagd naar zijn visie op de transitie van lineaire economie (waarbij grondstoffen na consumptie afval worden) naar een circulaire economie zegt hij: “De systeemverandering die nodig is, is dat je terug moet naar alle duurzaamheid in het ontwerp te stoppen. Dus je moet in je ontwerp al nadenken over losmaakbaarheid, over circulariteit en over biobased materialen. Daarmee wordt elk project dat je morgen maakt al veel circulairder dan die van gisteren.”

Tel daarbij op: materiaalefficiency, logica, omgevingsbewustzijn, gebruikersvriendelijkheid en de drang ‘net even anders’ te doen en met innovatieve oplossingen te komen. Dit beschrijft hoe Menno Rubbens, zijn cepezedprojects en cepezed al decennialang werken.

De jury van de Circular Hero 2022 bestaat uit: Jacqueline Cramer (Universiteit Utrecht / Utrecht Sustainability Institute, juryvoorzitter), Jan van Ginkel (concerndirecteur / loco-provinciesecretaris provincie ZH / IPO), Glimina Chakor (wethouder gemeente Groningen / VNG), Meindert Smallenbroek (algemeen directeur Unie van Waterschappen) en Karin van IJsselmuide (manager Maatschappelijke Programma’s, NEVI).

31 januari 2022: De finalisten in drie categorieën van de Circular Awards 2022 zijn bekend: de meest innovatieve projecten en producten van bedrijven en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

Op maandag 7 februari, de start van de Week van de Circulaire Economie, worden de prijzen uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie.

Iedere finalist bereidt een pitchvideo voor, welke tijdens de conferentie wordt getoond. Het publiek stemt op basis daarvan op hun favoriet en bepaalt zo de uiteindelijke winnaar.

De Circular Awards is een initiatief van het Versnellingshuis Nederland Circulair! en wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De finalisten zijn:
Business Large:
Interface | Vloerenfabrikant | Scherpenzeel, Gelderland
ModuFair | Bouwbedrijf | Eindhoven, Brabant
Niaga | Matrassen-, tapijten- en panelenproducent | Geleen, Limburg

Business Small:
Hof van Cartesius | Ontmoet- en werkplek | Utrecht, Utrecht
Roetz | Fietsenproducent | Amsterdam, Noord-Holland
Sunt | Voedingsproducent | Amsterdam, Noord-Holland

Public:
Aeres Hogeschool | Hogeschool | Almere, Flevoland
Eigen Haard | Woningcorporatie | Amsterdam, Noord-Holland
Green Deal Autodelen | Utrecht, Utrecht

24 december 2021: De Circular Awards zijn prijzen voor de meest impactvolle circulaire projecten en organisaties en worden georganiseerd door Het Versnellingshuis Nederland Circulair! en mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Deze Circular Awards worden uitgereikt in vier categorieën: Business Large, Business Small, Public en Circular Heroes.

Na de deadline voor het aanmelden zijn alle inzendingen grondig gelezen. Hieruit zijn onderstaande namen gekomen.

Business Large:
Interface
ModuFair – een eerlijk bouwconcept, snel, betaalbaar en circulair
Circulaire daken
De Circulaire Weg
THIOCRETE
Natuurlijk inclusief wonen OAK Bosrijk
Oerlemans Packaging Group – Recycleerbare barrière folie
Circulaire hub Utrecht
Circulaire Gladheidsbestrijding

Business Small:
SUNT | The Banana Factory
Roetz
Veridis
Bedaffair
Circular Green
CityGard B.V.
Het Hof van Cartesius
Upp! UpCycling Plastic BV
Niaga
Homie Pay-Per-Use
GreenMatter
Roof2Road
Chainable – De Circulaire en Modulaire Keuken

Public:
Provincie zuid-holland
Gemeente Groningen
Eigen Haard
Provincie Gelderland
Bruggencampus Flevoland-Floriade (provincie Flevoland & Gemeente Almere)
Aeres Hogeschool Almere
Greendeal Autodelen
Provincie Fryslân

De Heroes blijven nog even geheim!

De volgende stap is aan de Jury van de Circular Awards, die deze mooie initiatieven vakkundig zullen beoordelen. Voor Business Small en Large zijn dit Oscar van den Brink (COAST/KIA-CE, juryvoorzitter), Marieke Spijkerboer (ministerie IenW), Antoine Heideveld (Versnellingshuis Nederland Circulair!) en Ilse de Vos-van Eekeren (NS).

Voor Public en Heroes zijn dit Jacqueline Cramer (Universiteit Utrecht/Utrecht Sustainability Institute, juryvoorzitter), Jan van Ginkel (concerndirecteur/loco-provinciesecretaris provincie ZH/IPO), Glimina Chakor (wethouder gemeente Groningen / VNG), Meindert Smallenbroek (algemeen directeur Unie van Waterschappen) en Karin van IJsselmuide (manager Maatschappelijke Programma’s, NEVI)

Op 25 januari maken we de finalisten bekend. Dan krijgen ook de contactpersonen van de kandidaten voor de Circular Heroes bericht.

2 februari 2021: De Circular Award Business 2021 is gewonnen door de NS. De Circular Award Public 2021 is uitgereikt aan E-waste Race.

De prijzen gaan naar de meest innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

De jury roemt de NS voor de impact die het bedrijf op grote schaal maakt en hun totaalconcept van duurzaamheid. E-waste Race viel in de prijzen met het betrekken en klaarstomen van de jeugd in de circulaire transitie.

Daarnaast ontvingen architect Thomas Rau en ondernemers Klaske Kruk en Guido Braam de erkenning Circular Hero 2021 voor hun inzet als aanjager. Met de uitreiking is de zesde editie van de Week van de Circulaire Economie van start.

Thomas Rau, Guido Braam en Klaske Kruk ontvangen de erkenning ‘Circular Hero 2021’ voor hun inzet voor de circulaire transitie. De jury onder leiding van dr. ir Oscar van den Brink (Nouryon, trekker KIA-CE) schreef in haar rapport: “Als architect is Thomas Rau een pionier in duurzaam en circulair bouwen, maar zijn ambitie en invloed rijken veel verder.” “Guido Braam is een ondernemer die de geesten rijp maakt voor de grote verandering waar we voor staan door op een positieve manier kritisch te zijn.” “Bij weinig mensen is circulariteit zo intrinsiek in elk haarvat aanwezig als bij Klaske Kruk. Ze geeft altijd de volle 100%.”

Na twintig jaar gebruik heeft de NS 656 voertuigen gemoderniseerd. Bij de modernisering krijgt 99 procent van de onderdelen van de oude trein een tweede leven. Zo kan de trein weer 20 jaar reizigers vervoeren en wordt afval en het gebruik van nieuwe grondstoffen voorkomen. Deze circulaire manier van treinmodernisering is uniek in de wereld. Vanaf 2030 wil de NS volledig circulaire treinen produceren.

Juryvoorzitter prof. dr. Louise Vet: “De schaal waarop de NS dit aanpakt is enorm, hierdoor maakt het bedrijf een gigantische impact. Ze zijn gericht aan de slag gegaan met zaken die in hun eigen invloedssfeer liggen en samenwerkingen aangegaan met leveranciers en afnemers. Wat de NS heeft neergezet is ontzettend knap. Ze laten zien dat ze niet voor niks onze nationale trots zijn.”

Zie ook: Tweede Leven Voor Dubbeldekkers NS: Hergebruiken en Recyclen 96% Van De Trein by NS

Textiel en elektronica hebben een enorme milieu-impact. Toch staan veel mensen hier zelden bij stil. DeE-waste Race en de Textiel Race dagen scholieren uit om binnen vier weken zoveel mogelijk elektronisch afval en textiel in te zamelen voor recycling of reparatie. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de bewustwording over het belang van een circulaire economie bij een jonge generatie.

“De circulaire transitie is een jarenlang proces en het klaarstomen van de jeugd is een cruciale factor voor een stroomversnelling”, zegt juryvoorzitter dr. ir Oscar van den Brink (Nouryon, trekker KIA-CE). Voor een volgende stap daagt de jury de initiatiefnemers uit om na te denken hoe de circulaire impact vergroot kan worden. Kunnen deze wedstrijden nog meer opleveren dan bewustwording?

23 januari 2021: Bijna 100 aanmeldingen voor de Circular Award Business en Circular Award Public laten zien dat organisaties in Nederland volop met de circulaire transitie bezig zijn.

We hebben innovatieve projecten gezien rond het voorkomen materiaalgebruik, levensduurverlenging en hoogwaardig hergebruik, waarbij ook in het businessmodel circulaire principes zijn toegepast.

Steeds vaker zien we het totaalpakket. Maar uiteindelijk kan er maar één de winnaar zijn.

Tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie op 1 februari 2021 strijden drie finalisten in elke categorie om de hoofdprijs. De eerste selectiestap heeft geleid tot een shortlist per categorie. We feliciteren de organisaties op de shortlist!

Circular Awards 2021 – Categorie Business – Shortlist: Circulaire Keukens-as-a-Service (Chainable); Modulair & circulair bouwen met maximalisatie van hergebruik complete gebouwen en materialen (De Meeuw); Groene Bouwhekken; Biobased verkeersbord gemaakt van rijstvliesjes (Textline Reclamecentrum); CradleCore (FALK Bouwsystemen); Vereniging Circulair Friesland; Werkspoorkwartier (Utrecht Sustainability Institute); Circular Supply Chains (Circularise); Plants-as-a-Service (Circular Green); Circulair Warenhuis (Stichting Kringloopbedrijf het Warenhuis); Van biergraan naar PowerFlour (MaGie Creations); PlasticRoad; Lease je babyspullen (Baby Exchangerie); Hemp – de meest duurzame stoel ooit (VepaDrentea); Eco Wheat Straws; Circulaire treinmodernisering (NS); Swapfiets Deluxe (Swapfiets); Interface; Falafval; Roof2Road

Circular Awards 2021 – Categorie Public – Shortlist: Opschalen naar een circulaire bouwindustrie in de metropoolregio Amsterdam (C-Creators); Uit de berm, in de berm (Rijkswaterstaat); WaardeRing; -Waste Race en Textielrace; Renovatie gemeentehuis Dronten; Van bank naar schoolbank (Merosch); Hightech hergebruik: circulair labgebouw Biopartner (Stone22)

In elke categorie selecteert een vakjury drie finalisten. Deze maken wij maandag 25 januari bekend. De Circular Heroes worden bekend gemaakt op maandag 1 februari tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie.

26 november 2020: Het Versnellingshuis Nederland circulair! is op zoek naar innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

De Circular Awards worden georganiseerd door Het Versnellingshuis Nederland Circulair! en mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In 2021 zoeken we voor de vierde keer innovatieve projecten, producten en diensten van bedrijven en overheden die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

Ook gaat het Versnellingshuis op zoek naar Circular Heroes: personen die in een specifieke sector, regio of community veel betekenen voor de circulaire transitie.

We organiseren in 2021 twee uitreikingen voor organisaties: één voor bedrijven en één voor (semi-)publieke instellingen. Daarnaast onderscheiden we in 2021 voor het eerst enkele personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de circulaire transitie in Nederland: De Circular Heroes.

Voor bedrijven: Circular Award Business: Voor mkb en corporates die circulair innoveren binnen hun eigen bedrijfsvoering, dan wel startups die een volledig circulair businessmodel hebben ontwikkeld.

Voor (semi-)publieken: Circular Award Public: Voor projecten van gemeentes, provincies, waterschappen, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf, alsmede (semi-)publieke instellingen uit onderwijs en zorg.

Voor personen: op zoek naar Circular Heroes: Voor mensen die in een bepaalde regio, sector of community langdurig circulaire initiatieven ontplooien én uitvoeren. Soms zijn het stille krachten. Brengen het thema CE dicht bij hun medemens. Inschrijven voor de Circular Awards 2021 kan vanaf nu.

3 oktober 2020: Het Versnellingshuis Nederland circulair! zoekt innovatieve projecten, producten en diensten van ondernemingen en overheden die laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

Ook gaat het Versnellingshuis op zoek naar Circular Heroes: personen die in een specifieke sector, regio of community veel betekenen voor de overgang naar een circulaire economie. Inschrijven kan tot 11 december 2020.

De uitreiking van de awards vindt plaats tijdens de Week van de Circulaire Economie in 2021. Er zijn twee Circular Awards te winnen en daarnaast is de titel Circular Heroes te winnen. Er is er één voor bedrijven (Circular Award Business) en één voor (semi-)publieke instellingen (Circular Award Public). Daarnaast gaan we in 2021 op zoek naar personen die kans maken op de titel Circular Heroes.

4 februari 2020: De Circular Awards 2020 zijn gegaan naar Schijvens (categorie Business) en de provincie Noord-Holland (categorie Public).

Uit 121 inzendingen kregen zij de meeste stemmen van twee vakjury’s en het publiek van de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Den Haag.

Schijvens ontwerpt en produceert al sinds 1863 bedrijfskleding. Sinds enige jaren maakt de organisatie ook circulaire bedrijfskleding bestaande uit vijftig procent gerecyclede, afgedragen of kapotte werkkleding en vijftig procent gerecyclede PET. Hierdoor hoeft het bedrijf geen gebruik te maken van nieuwe grondstoffen. Inmiddels verdient zestig procent van de kleding afkomstig van dit bedrijf het label ‘circulair’.

De jury roemt dit bedrijf om het sluiten van kringlopen in de textielketen hoger op de R-ladder (kringlopen ladder). Juryvoorzitter Mark Groot Wassink (Koninklijke Auping): “Schijvens is een onderneming die al heel lang thuis is in de textielindustrie, één van de meest vervuilende industrieën wereldwijd. Ze begrijpen de impact van hun producten en productiewijze en zijn erin geslaagd bij te dragen aan een oplossing.”

Alleen al in de Metropoolregio Amsterdam is er voor een waarde van minimaal 200 miljoen euro gebruikt hout beschikbaar per jaar. De provincie ontwikkelde een openbaar rekenmodel voor verschillende businesscases en is gestart met twee pilots voor circulaire houtketens. Zo worden van bomen uit Amsterdam houten detailleringen gemaakt voor de bouw en krijgen restbalken uit slooppanden een tweede leven in andere gebouwen.

De jury roemt dit project als mooi voorbeeld van Holland als houtland. Juryvoorzitter Louise Vet: “Hout houdt heel lang CO2 vast als je het gebruikt voor een langdurige toepassing in, bijvoorbeeld, de bouw. Er is ook bijna geen circulairder materiaal te bedenken dan hout. In de provincie Noord-Holland is nu een belangrijke pilot uitgevoerd, waarin 1.200 balken en zeven kilometer aan houten gordingen selectief zijn gesloopt en beschikbaar zijn gemaakt voor hergebruik. Een mooi voorbeeld dat veel navolging verdient. Holland is een verbastering van houtland. Daarom een oproep aan architecten: ga ontwerpen met hout!”

29 januari 2020: De finalisten die het tegen elkaar op gaan nemen in de strijd om de Circular Award 2020 zijn bekend. Uit 121 inzendingen zijn drie opvallende circulaire bedrijven en drie projecten van publieke instellingen geselecteerd.

Voor de Circular Award Business zijn de kanshebbers MUD Jeans (circulaire jeans), Schijvens (circulaire bedrijfskleding) en het publiek-private consortium rond het product Kaumera (een nieuwe grondstof uit korrelslib dat ontstaat bij de zuivering van afvalwater).

Voor de Circular Award Public zijn de finalisten Provincie Noord-Holland en dr2 New Economy (pilot circulaire houtketens), Amsterdam Economic Board (programma CE) en Provincie Fryslan (circulair asfalt N381).

Op 3 februari pitchen zij tegen elkaar in Den Haag. De prijzen gaan naar het meest iconische circulaire product of project dat laat zien wat circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

De jury heeft ook een Eervolle Vermelding toegekend aan de Recycle Sint, een burgerinitiatief van Elif Algu, waarbij op vrijwillige basis ruilmarkten worden opgezet om speelgoed te ruilen. Het idee is ontstaan vanuit de wens om het Sinterklaasfeest te verduurzamen.

30 oktober 2019: De inschrijving voor de Circular Awards 2020 is geopend. In 2020 zoekt het Versnellingshuis Nederland Circulair! in samenwerking met het programma ‘Nederland Circulair in 2050’ van de Rijksoverheid voor de derde keer iconische circulaire projecten.

Innovatieve projecten en producten en diensten van ondernemingen, overheden én burgerinitiatieven die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

Dit jaar zijn er  drie uitreikingen van de Circular Awards 2020: één voor bedrijven (Circular Award Business) en één voor (semi-)publieke instellingen (Circular Award Public).

Daarnaast gaat men in 2020 op zoek naar circulaire burgerinitiatieven die kans maken op een Eervolle Vermelding.

De inschrijving is geopend van 7 oktober 2019 tot en met 10 januari 2020. De prijzen worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse Nationale Conferentie Circulaire Economie van het Rijksbrede Programma Circulaire Economie op 3 februari 2020.

28 februari 2019: De Circular Awards 2019 zijn gewonnen door Auping en DRIVE.

Dit jaar werden twee hoofdprijzen uitgereikt; één voor publieke partijen (de Circular Award Public) en één voor private organisaties (de Circular Award Business).

De uitreiking vond plaats tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie in de Fokker Terminal in Den Haag.

Auping won de Circular Award Business met zijn circulaire matras Revive. De jury was lovend over het feit dat de matras 100% circulair is. “Circulaire economie draait nog vaak om het sluiten van kringlopen aan het einde van de levenscyclus van een product. Nog te weinig ziet de jury de volgende stap: producten zó ontwerpen dat ze makkelijk repareerbaar en volledig recyclebaar zijn. Auping heeft precies dat gedaan met zijn 100% circulaire matras.” De award werd uitgereikt door Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

De Circular Award Public ging naar DRIVE, een 66 meter lange fietsbrug die wordt aangelegd over het Van Harinxmakanaal in Ritsumasyl. De brug bestaat voor circa 80% uit biocomposiet op basis van vlas en natuurlijk hars, waarbij vlas een bijproduct is uit de vlasolie-industrie. In het project wordt in een bouwteam samengewerkt met aannemers, adviesbureaus en onderzoeksinstituten. De Friese aanpak is breder toepasbaar in het openbare wegennet en daarom niet onopgemerkt gebleven; er is wetenschappelijke en commerciële belangstelling vanuit binnen- en buitenland. Sjoerd Vrieswijk nam namens de provincie Friesland de prijs in ontvangst uit handen van Hein van Stokkom, directeur bijzondere projecten van Waterschap Brabantse Delta.

18 december 2018: Nederland Circulair! organiseert in samenwerking met het Rijksbrede Programma Circulaire Economie de Circular Awards 2019. Een zoektocht naar de meest iconische circulaire projecten, producten, ondernemingen en publieke instellingen die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Wie ontvangt een Circular Award 2019?

Veel provincies zijn al volop bezig met de transitie naar de circulaire economie. Is in jouw provincie dit jaar een prachtig circulair project ontstaan? Maak kans op de Circular Award Public! Inschrijven kan tot en met vrijdag 25 januari 2019.

Provincies spelen een cruciale rol bij het realiseren van de circulaire economie: een economie waarin grondstoffen en materialen zo lang en goed mogelijk worden gebruikt. Immers, kringlopen zullen vaak op lokaal of regionaal niveau moeten worden gesloten. Provincies, gemeentes en waterschappen dragen daarnaast verantwoordelijkheid voor vele waardevolle materiaalstromen.

De verschillende overheden willen elkaar inspireren met mooie voorbeelden. Daarom organiseren Nederland Circulair en het Rijksbrede Programma Circulaire Economie in 2019 voor de tweede maal de Circular Awards. Op 21 februari worden tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie twee onderscheidingen uitgereikt: één prijs voor bedrijven (Circular Award Business) en – op initiatief van de decentrale overheden – één prijs voor publieke partijen (Circular Award Public).

Voor de Circular Award Public komen alle circulaire projecten van gemeentes, waterschappen en provincies in aanmerking. Dit kan variëren van een circulaire gebiedsontwikkeling tot een circulaire tender. Van een circulaire snelweg tot een circulair ‘kunstwerk’. Denk verder aan de belangrijke rol die publieke partijen spelen als verbinder, facilitator en aanjager om hun inwoners, bedrijven of andere belanghebbenden hebben te motiveren. Alle soorten circulaire projecten zijn welkom!

De prijzen worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse werkconferentie Circulaire Economie van het Rijksbrede Programma Circulaire Economie op 21 februari 2019.

Zie ook: Week van de Circulaire Economie 2021: Inschrijving Circular Award 2020 Is Geopend – KIDV Startup Challenge: Twenty Products En Fit Things Winnen KIDV Startup Challenge by KIDV – De Collegereeks Circulaire Economie: Alles Over de Circulaire Economie – Programma Nederland Circulair 2050: Biomassa, Kunststoffen, Maakindustrie, Bouw, Goederen – Groene Dromen: Cradle to Cradle – Een Circulaire Economie by VPRO Tegenlicht – BlueCity Surfing the New Economy in Tropicana Rotterdam: Bring Balance Back – De Blauwe Economie Versie 2.0 by Gunter Pauli – TEDxFlanders 2010: The Blue Economy System Design by Gunter Pauli – De BlueCity Circular Challenge: Uitvinders en Reststromen Gezocht –BouwCirculair Congres: Van Netwerk Betonketen naar BouwCirculair – Programma Nederland Circulair 2050: 22,5 Miljoen Euro Voor Duurzame en Circulaire Initiatieven

Tags:

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..