google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Circular Award Public En Circulaire Award Business: E-Waste Race En De NS Zijn De Winnaars

Geschreven op 18-12-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Cradle to Cradle - Circulair Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 2 februari 2021: De Circular Award Business 2021 is gewonnen door de NS.

De Circular Award Public 2021 is uitgereikt aan E-waste Race.

De prijzen gaan naar de meest innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

De jury roemt de NS voor de impact die het bedrijf op grote schaal maakt en hun totaalconcept van duurzaamheid. E-waste Race viel in de prijzen met het betrekken en klaarstomen van de jeugd in de circulaire transitie.

Daarnaast ontvingen architect Thomas Rau en ondernemers Klaske Kruk en Guido Braam de erkenning Circular Hero 2021 voor hun inzet als aanjager. Met de uitreiking is de zesde editie van de Week van de Circulaire Economie van start.

Thomas Rau, Guido Braam en Klaske Kruk ontvangen de erkenning ‘Circular Hero 2021’ voor hun inzet voor de circulaire transitie. De jury onder leiding van dr. ir Oscar van den Brink (Nouryon, trekker KIA-CE) schreef in haar rapport: “Als architect is Thomas Rau een pionier in duurzaam en circulair bouwen, maar zijn ambitie en invloed rijken veel verder.” “Guido Braam is een ondernemer die de geesten rijp maakt voor de grote verandering waar we voor staan door op een positieve manier kritisch te zijn.” “Bij weinig mensen is circulariteit zo intrinsiek in elk haarvat aanwezig als bij Klaske Kruk. Ze geeft altijd de volle 100%.”

Na twintig jaar gebruik heeft de NS 656 voertuigen gemoderniseerd. Bij de modernisering krijgt 99 procent van de onderdelen van de oude trein een tweede leven. Zo kan de trein weer 20 jaar reizigers vervoeren en wordt afval en het gebruik van nieuwe grondstoffen voorkomen. Deze circulaire manier van treinmodernisering is uniek in de wereld. Vanaf 2030 wil de NS volledig circulaire treinen produceren.

Juryvoorzitter prof. dr. Louise Vet: “De schaal waarop de NS dit aanpakt is enorm, hierdoor maakt het bedrijf een gigantische impact. Ze zijn gericht aan de slag gegaan met zaken die in hun eigen invloedssfeer liggen en samenwerkingen aangegaan met leveranciers en afnemers. Wat de NS heeft neergezet is ontzettend knap. Ze laten zien dat ze niet voor niks onze nationale trots zijn.”

Zie ook: Tweede Leven Voor Dubbeldekkers NS: Hergebruiken en Recyclen 96% Van De Trein by NS

Textiel en elektronica hebben een enorme milieu-impact. Toch staan veel mensen hier zelden bij stil. DeE-waste Race en de Textiel Race dagen scholieren uit om binnen vier weken zoveel mogelijk elektronisch afval en textiel in te zamelen voor recycling of reparatie. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de bewustwording over het belang van een circulaire economie bij een jonge generatie.

“De circulaire transitie is een jarenlang proces en het klaarstomen van de jeugd is een cruciale factor voor een stroomversnelling”, zegt juryvoorzitter dr. ir Oscar van den Brink (Nouryon, trekker KIA-CE). Voor een volgende stap daagt de jury de initiatiefnemers uit om na te denken hoe de circulaire impact vergroot kan worden. Kunnen deze wedstrijden nog meer opleveren dan bewustwording?

23 januari 2021: Bijna 100 aanmeldingen voor de Circular Award Business en Circular Award Public laten zien dat organisaties in Nederland volop met de circulaire transitie bezig zijn.

We hebben innovatieve projecten gezien rond het voorkomen materiaalgebruik, levensduurverlenging en hoogwaardig hergebruik, waarbij ook in het businessmodel circulaire principes zijn toegepast.

Steeds vaker zien we het totaalpakket. Maar uiteindelijk kan er maar één de winnaar zijn.

Tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie op 1 februari 2021 strijden drie finalisten in elke categorie om de hoofdprijs. De eerste selectiestap heeft geleid tot een shortlist per categorie. We feliciteren de organisaties op de shortlist!

Circular Awards 2021 – Categorie Business – Shortlist: Circulaire Keukens-as-a-Service (Chainable); Modulair & circulair bouwen met maximalisatie van hergebruik complete gebouwen en materialen (De Meeuw); Groene Bouwhekken; Biobased verkeersbord gemaakt van rijstvliesjes (Textline Reclamecentrum); CradleCore (FALK Bouwsystemen); Vereniging Circulair Friesland; Werkspoorkwartier (Utrecht Sustainability Institute); Circular Supply Chains (Circularise); Plants-as-a-Service (Circular Green); Circulair Warenhuis (Stichting Kringloopbedrijf het Warenhuis); Van biergraan naar PowerFlour (MaGie Creations); PlasticRoad; Lease je babyspullen (Baby Exchangerie); Hemp – de meest duurzame stoel ooit (VepaDrentea); Eco Wheat Straws; Circulaire treinmodernisering (NS); Swapfiets Deluxe (Swapfiets); Interface; Falafval; Roof2Road

Circular Awards 2021 – Categorie Public – Shortlist: Opschalen naar een circulaire bouwindustrie in de metropoolregio Amsterdam (C-Creators); Uit de berm, in de berm (Rijkswaterstaat); WaardeRing; -Waste Race en Textielrace; Renovatie gemeentehuis Dronten; Van bank naar schoolbank (Merosch); Hightech hergebruik: circulair labgebouw Biopartner (Stone22)

In elke categorie selecteert een vakjury drie finalisten. Deze maken wij maandag 25 januari bekend. De Circular Heroes worden bekend gemaakt op maandag 1 februari tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie.

26 november 2020: Het Versnellingshuis Nederland circulair! is op zoek naar innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

De Circular Awards worden georganiseerd door Het Versnellingshuis Nederland Circulair! en mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In 2021 zoeken we voor de vierde keer innovatieve projecten, producten en diensten van bedrijven en overheden die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

Ook gaat het Versnellingshuis op zoek naar Circular Heroes: personen die in een specifieke sector, regio of community veel betekenen voor de circulaire transitie.

We organiseren in 2021 twee uitreikingen voor organisaties: één voor bedrijven en één voor (semi-)publieke instellingen. Daarnaast onderscheiden we in 2021 voor het eerst enkele personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de circulaire transitie in Nederland: De Circular Heroes.

Voor bedrijven: Circular Award Business: Voor mkb en corporates die circulair innoveren binnen hun eigen bedrijfsvoering, dan wel startups die een volledig circulair businessmodel hebben ontwikkeld.

Voor (semi-)publieken: Circular Award Public: Voor projecten van gemeentes, provincies, waterschappen, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf, alsmede (semi-)publieke instellingen uit onderwijs en zorg.

Voor personen: op zoek naar Circular Heroes: Voor mensen die in een bepaalde regio, sector of community langdurig circulaire initiatieven ontplooien én uitvoeren. Soms zijn het stille krachten. Brengen het thema CE dicht bij hun medemens. Inschrijven voor de Circular Awards 2021 kan vanaf nu.

3 oktober 2020: Het Versnellingshuis Nederland circulair! zoekt innovatieve projecten, producten en diensten van ondernemingen en overheden die laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

Ook gaat het Versnellingshuis op zoek naar Circular Heroes: personen die in een specifieke sector, regio of community veel betekenen voor de overgang naar een circulaire economie. Inschrijven kan tot 11 december 2020.

De uitreiking van de awards vindt plaats tijdens de Week van de Circulaire Economie in 2021. Er zijn twee Circular Awards te winnen en daarnaast is de titel Circular Heroes te winnen. Er is er één voor bedrijven (Circular Award Business) en één voor (semi-)publieke instellingen (Circular Award Public). Daarnaast gaan we in 2021 op zoek naar personen die kans maken op de titel Circular Heroes.

4 februari 2020: De Circular Awards 2020 zijn gegaan naar Schijvens (categorie Business) en de provincie Noord-Holland (categorie Public).

Uit 121 inzendingen kregen zij de meeste stemmen van twee vakjury’s en het publiek van de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Den Haag.

Schijvens ontwerpt en produceert al sinds 1863 bedrijfskleding. Sinds enige jaren maakt de organisatie ook circulaire bedrijfskleding bestaande uit vijftig procent gerecyclede, afgedragen of kapotte werkkleding en vijftig procent gerecyclede PET. Hierdoor hoeft het bedrijf geen gebruik te maken van nieuwe grondstoffen. Inmiddels verdient zestig procent van de kleding afkomstig van dit bedrijf het label ‘circulair’.

De jury roemt dit bedrijf om het sluiten van kringlopen in de textielketen hoger op de R-ladder (kringlopen ladder). Juryvoorzitter Mark Groot Wassink (Koninklijke Auping): “Schijvens is een onderneming die al heel lang thuis is in de textielindustrie, één van de meest vervuilende industrieën wereldwijd. Ze begrijpen de impact van hun producten en productiewijze en zijn erin geslaagd bij te dragen aan een oplossing.”

Alleen al in de Metropoolregio Amsterdam is er voor een waarde van minimaal 200 miljoen euro gebruikt hout beschikbaar per jaar. De provincie ontwikkelde een openbaar rekenmodel voor verschillende businesscases en is gestart met twee pilots voor circulaire houtketens. Zo worden van bomen uit Amsterdam houten detailleringen gemaakt voor de bouw en krijgen restbalken uit slooppanden een tweede leven in andere gebouwen.

De jury roemt dit project als mooi voorbeeld van Holland als houtland. Juryvoorzitter Louise Vet: “Hout houdt heel lang CO2 vast als je het gebruikt voor een langdurige toepassing in, bijvoorbeeld, de bouw. Er is ook bijna geen circulairder materiaal te bedenken dan hout. In de provincie Noord-Holland is nu een belangrijke pilot uitgevoerd, waarin 1.200 balken en zeven kilometer aan houten gordingen selectief zijn gesloopt en beschikbaar zijn gemaakt voor hergebruik. Een mooi voorbeeld dat veel navolging verdient. Holland is een verbastering van houtland. Daarom een oproep aan architecten: ga ontwerpen met hout!”

29 januari 2020: De finalisten die het tegen elkaar op gaan nemen in de strijd om de Circular Award 2020 zijn bekend. Uit 121 inzendingen zijn drie opvallende circulaire bedrijven en drie projecten van publieke instellingen geselecteerd.

Voor de Circular Award Business zijn de kanshebbers MUD Jeans (circulaire jeans), Schijvens (circulaire bedrijfskleding) en het publiek-private consortium rond het product Kaumera (een nieuwe grondstof uit korrelslib dat ontstaat bij de zuivering van afvalwater).

Voor de Circular Award Public zijn de finalisten Provincie Noord-Holland en dr2 New Economy (pilot circulaire houtketens), Amsterdam Economic Board (programma CE) en Provincie Fryslan (circulair asfalt N381).

Op 3 februari pitchen zij tegen elkaar in Den Haag. De prijzen gaan naar het meest iconische circulaire product of project dat laat zien wat circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

De jury heeft ook een Eervolle Vermelding toegekend aan de Recycle Sint, een burgerinitiatief van Elif Algu, waarbij op vrijwillige basis ruilmarkten worden opgezet om speelgoed te ruilen. Het idee is ontstaan vanuit de wens om het Sinterklaasfeest te verduurzamen.

30 oktober 2019: De inschrijving voor de Circular Awards 2020 is geopend. In 2020 zoekt het Versnellingshuis Nederland Circulair! in samenwerking met het programma ‘Nederland Circulair in 2050’ van de Rijksoverheid voor de derde keer iconische circulaire projecten.

Innovatieve projecten en producten en diensten van ondernemingen, overheden én burgerinitiatieven die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

Dit jaar zijn er  drie uitreikingen van de Circular Awards 2020: één voor bedrijven (Circular Award Business) en één voor (semi-)publieke instellingen (Circular Award Public).

Daarnaast gaat men in 2020 op zoek naar circulaire burgerinitiatieven die kans maken op een Eervolle Vermelding.

De inschrijving is geopend van 7 oktober 2019 tot en met 10 januari 2020. De prijzen worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse Nationale Conferentie Circulaire Economie van het Rijksbrede Programma Circulaire Economie op 3 februari 2020.

28 februari 2019: De Circular Awards 2019 zijn gewonnen door Auping en DRIVE.

Dit jaar werden twee hoofdprijzen uitgereikt; één voor publieke partijen (de Circular Award Public) en één voor private organisaties (de Circular Award Business).

De uitreiking vond plaats tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie in de Fokker Terminal in Den Haag.

Auping won de Circular Award Business met zijn circulaire matras Revive. De jury was lovend over het feit dat de matras 100% circulair is. “Circulaire economie draait nog vaak om het sluiten van kringlopen aan het einde van de levenscyclus van een product. Nog te weinig ziet de jury de volgende stap: producten zó ontwerpen dat ze makkelijk repareerbaar en volledig recyclebaar zijn. Auping heeft precies dat gedaan met zijn 100% circulaire matras.” De award werd uitgereikt door Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

De Circular Award Public ging naar DRIVE, een 66 meter lange fietsbrug die wordt aangelegd over het Van Harinxmakanaal in Ritsumasyl. De brug bestaat voor circa 80% uit biocomposiet op basis van vlas en natuurlijk hars, waarbij vlas een bijproduct is uit de vlasolie-industrie. In het project wordt in een bouwteam samengewerkt met aannemers, adviesbureaus en onderzoeksinstituten. De Friese aanpak is breder toepasbaar in het openbare wegennet en daarom niet onopgemerkt gebleven; er is wetenschappelijke en commerciële belangstelling vanuit binnen- en buitenland. Sjoerd Vrieswijk nam namens de provincie Friesland de prijs in ontvangst uit handen van Hein van Stokkom, directeur bijzondere projecten van Waterschap Brabantse Delta.

18 december 2018: Nederland Circulair! organiseert in samenwerking met het Rijksbrede Programma Circulaire Economie de Circular Awards 2019. Een zoektocht naar de meest iconische circulaire projecten, producten, ondernemingen en publieke instellingen die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Wie ontvangt een Circular Award 2019?

Veel provincies zijn al volop bezig met de transitie naar de circulaire economie. Is in jouw provincie dit jaar een prachtig circulair project ontstaan? Maak kans op de Circular Award Public! Inschrijven kan tot en met vrijdag 25 januari 2019.

Provincies spelen een cruciale rol bij het realiseren van de circulaire economie: een economie waarin grondstoffen en materialen zo lang en goed mogelijk worden gebruikt. Immers, kringlopen zullen vaak op lokaal of regionaal niveau moeten worden gesloten. Provincies, gemeentes en waterschappen dragen daarnaast verantwoordelijkheid voor vele waardevolle materiaalstromen.

De verschillende overheden willen elkaar inspireren met mooie voorbeelden. Daarom organiseren Nederland Circulair en het Rijksbrede Programma Circulaire Economie in 2019 voor de tweede maal de Circular Awards. Op 21 februari worden tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie twee onderscheidingen uitgereikt: één prijs voor bedrijven (Circular Award Business) en – op initiatief van de decentrale overheden – één prijs voor publieke partijen (Circular Award Public).

Voor de Circular Award Public komen alle circulaire projecten van gemeentes, waterschappen en provincies in aanmerking. Dit kan variëren van een circulaire gebiedsontwikkeling tot een circulaire tender. Van een circulaire snelweg tot een circulair ‘kunstwerk’. Denk verder aan de belangrijke rol die publieke partijen spelen als verbinder, facilitator en aanjager om hun inwoners, bedrijven of andere belanghebbenden hebben te motiveren. Alle soorten circulaire projecten zijn welkom!

De prijzen worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse werkconferentie Circulaire Economie van het Rijksbrede Programma Circulaire Economie op 21 februari 2019.

Zie ook: Week van de Circulaire Economie 2021: Inschrijving Circular Award 2020 Is Geopend – KIDV Startup Challenge: Twenty Products En Fit Things Winnen KIDV Startup Challenge by KIDV – De Collegereeks Circulaire Economie: Alles Over de Circulaire Economie – Programma Nederland Circulair 2050: Biomassa, Kunststoffen, Maakindustrie, Bouw, Goederen – Groene Dromen: Cradle to Cradle – Een Circulaire Economie by VPRO Tegenlicht – BlueCity Surfing the New Economy in Tropicana Rotterdam: Bring Balance Back – De Blauwe Economie Versie 2.0 by Gunter Pauli – TEDxFlanders 2010: The Blue Economy System Design by Gunter Pauli – De BlueCity Circular Challenge: Uitvinders en Reststromen Gezocht –BouwCirculair Congres: Van Netwerk Betonketen naar BouwCirculair – Programma Nederland Circulair 2050: 22,5 Miljoen Euro Voor Duurzame en Circulaire Initiatieven

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (702)
 • Agenda (3.390)
 • Biologisch (119)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (913)
 • Communicatie (379)
 • Cradle to Cradle – Circulair (536)
 • Design (244)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.465)
 • Educatie (351)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.741)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (320)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (121)
 • Hergebruik-Kringloop (332)
 • Iets anders (423)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (150)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.735)
 • Licht (397)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (175)
 • Milieu (760)
 • MVO (114)
 • Natuur (799)
 • Nederland (42)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (130)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (17)
 • Sport (240)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.743)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (309)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Limburgse Circulaire Innovatie Top 20: U Kunt Zich Nu Aanmelden
 • Een Inclusief Openbaar Vervoersysteem In Het Digitale Tijdperk: Op Het Juiste Spoor? by KiM
 • Cleantech Battle 2021: De Infrawall – De Geluidswal Van De Toekomst by HAN
 • Cleantech Battle: Het Duurzame, Circulaire Bushokje Van Rijstvlies Met Sedumdak In De Bilt
 • Why This Icewind Wind Turbine Will Change The World by Innovative Techs
 • The Network Readiness Index (NRI): Netherlands Tops Network Readiness Ranking In Global Study
 • Giant Solar Power Plants And Wind Farms In The Sahara by Innovative Techs
 • The Making of Reishi Fine Mycelium: Mushroom Based Leather by MycoWorks
 • The Mystery Of Siberia’s Exploding Craters At Yamal Peninsula by BBC REEL
 • Subsidie Uitstootvrij Bouwmaterieel: Kabinet Wil Meer Schone Meer Schone Machines In De Bouw
 • Wat Mensen Beweegt: Onderzoekproject Duurzame Mobiliteit In Johan Cruijff ArenA Gebied
 • De Elektrische Luxe Off-Road Mercedes: Project Maybach Coupé by Mercedes-Benz – Virgil Abloh
 • Wereldwijde Groei Hernieuwbare Energie Breekt Alle Records: 290 GW Renewables In 2021 by IEA
 • GAME OVER! End Of The Great Pacific Garbage Patch by Innovative Techs
 • Dit Jaar Al Evenveel Schone, Duurzame Energie Opgewekt Als In 2020 by Energieopwek
 • Uitwerking Van Brede Welvaart Voor De Monitoring En Evaluatie Man mobiliteitsbeleid by KiM
 • RDM-Subsidieregeling: Ministerie EZK Investeert 52,9 Miljoen Euro In Maritieme R&D
 • CO2-Uitstoot Door Biomassa Blijft Toenemen by CBS
 • Bijna 100.000 Huishoudens In De Provincie Utrecht Hebben Zonnepanelen Op Het Dak
 • De Elektrische BMW i7: De Elektrische Variant Van De Nieuwe 7-Serie by BMW
 • Links

  Milieunet op..