google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Oppersmurf Johan Cruijff bij Ajax: Johan Cruijff (68) Overleden – R.I.P. Johan – Gouden Postzegel

Geschreven op 20-2-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Sport Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

johan-cruijff.jpgUpdate 11  april 2022: Ter ere van Johan Cruijffs 75e geboortedag (25 april 1947) wordt een speciale 24-karaats gouden postzegel met Cruijffs portret uitgegeven. De oplage is beperkt en de postzegel gaat 50 euro per stuk kosten.

De zegels wordt zowel in Nederland als in Spanje uitgebracht. Per postorganisatie blijft de oplage beperkt tot duizend zegels.

Volgens een vertegen-woordiger van de twee uitgevende postorganisaties, het Spaanse Correos en het Caribische FXDC Post, is dat met een reden: “De postzegels moeten wel exclusief blijven.”

In Nederland zijn de postzegels te bestellen via de Koninklijke Nederlandse Munt. De zegels worden geleverd in een luxe bewaardoos.

PostNL bracht vijf jaar geleden een zilveren postzegel uit ter nagedachtenis aan Cruijff. Deze postzegel, met een oplage van veertienhonderd, was binnen een dag uitverkocht.

Ook op- Bonaire is de speciale postzegel te koop. Bonaire Gouden Postzegel Johan Cruijf. Puur Gouden Postzegel ter ere van de 75e geboortedag van Johan Cruijff . De 24-karaats Gouden Postzegel is een officiële uitgifte van FXDC Post in Caribisch Nederland. Eenmalige uitgifte met een oplage van slechts 1000 stuks. De Gouden Postzegel wordt geleverd in een luxe bewaarverpakking

31 juli 2019: FC Barcelona legt de laatste hand aan het Estadi Johan Cruyff, met een muurschildering van 1.000 m2 om Nederlands beste voetballer ooit te eren. Het stadion zal 27 augustus af zijn.

14 januari 2019: De Johan Cruijff ArenA zal vrijdag 18 januari een metershoge wand met beelden van Johan Cruijff onthullen bij de hoofdingang van het stadion in Amsterdam. Er zal vanaf vrijdag ook een borstbeeld van de overleden voetballegende te zien zijn bij de ArenA. Hiermee wil het stadion de wereldberoemde nummer 14 eren.

De enorme wand bij de hoofdentree bestaat uit een mozaïek met zwart-witbeelden met neonaccenten uit de loopbaan van Cruijff. Het borstbeeld is van de hand van kunstenaar Guido Sprenkels.

Het stadion wijzigde vorig jaar zijn naam van Amsterdam ArenA in Johan Cruijff ArenA. Sindsdien is de oud-voetballer op diverse plekken terug te vinden, zoals op metershoge portretten aan de buitenkant van de ArenA en de toegangspoorten.

Fans van Ajax zijn ook bezig om een standbeeld van Cruijff bij de Johan Cruijff ArenA te krijgen. De werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’ haalde vorig jaar oktober voldoende geld op voor de realisatie van het standbeeld, dat gemaakt zal worden door de Friese beeldhouwer en kunstenaar Hans Jouta.

5 april 2018: De Amsterdam Arena gaat vanaf het begin van het voetbalseizoen 2018/2019 officieel de naam van Johan Cruijff dragen. Ruim twee jaar na het overlijden van de iconische voetballer zal Ajax de thuiswedstrijden spelen in de Johan Cruijff Arena.

24 maart 2016: Johan Cruijff is op 68-jarige leeftijd overleden. De beste voetballer ooit in Nederland, Europa en in de wereld heeft zijn wedstrijd tegen longkanker niet kunnen winnen.

De beste voetbalcoach ooit, die met zowel Ajax als Barcelona vele prijzen won, is er niet meer.

Een groot gemis voor de voetbalwereld en een groot gemis voor Nederland. De beste ambassadeur die ons land ooit heeft gehad moeten we helaas op veel te jonge leeftijd (68) missen.

Johan Cruijff, voetballer, coach, analyticus en taalhervormer. We zullen je missen Johan.

Cruijffie Jongensjaren: Het Geromantiseerde Verhaal van de Jeugd van Johan Cruijff – Voetbal by Johan Cruijff: Voetbal is simpel, maar simpel voetballen blijkt vaak het moeilijkste wat er is – Johan Cruijff Uitspraken: Een Biografie in Citaten Samengesteld door Sytze de Boer – Je Gaat Het Pas Zien Als Je Het Doorhebt: Over Cruijf en Leiderschap – Toeval is Logisch: Johan Cruijff Citatenboekje: De Tachtig Beste Citaten met Uitleg – Cruijff The Legend: De Complete Documentaire over Johan Cruijff – Voetbalkreten voor Managers: Tweehonderdvijftig Voetbalkreten voor Hedendaagse Managers

Johan Cruijff – En Un Momento Dado – Johan Cruijff wordt 65 – Documentaire: ‘Topclub Ajax’ – Johan Cruijff: stoppen met roken – Johan Cruijff: Helpers weg, eerste ronde

Johan Cruijff (68) is overleden. Hij was visionair, taalvernieuwer, verlosser, wonderkind, hervormer en onruststoker. Maar bovenal was Johan Cruijff één van de beste voetballers in de geschiedenis. Het AT5 Nieuws stond donderdag 24 maart volledig in het teken van het overlijden van Johan Cruijff. Cruijff overleed op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker in zijn woonplaats Barcelona.

Update 18 december 2015: Zo, dat is ook duidelijk. De leden van Ajax houden unaniem vertrouwen in Bestuursraad, dus die blijft gewoon zitten, net zoals de directie en de Raad van Commissarissen. Geen enkel lid stemde tegen.

Lijkt mij het definitieve einde van Johan Cruijff bij Ajax, alhoewel erelid Michael van Praag liet weten op een geschikt moment de scherven tussen Cruijff en Ajax gaat proberen te lijmen.

Vreemd blijft het feit dat na de Ledenvergadering iedereen bleef verklaren gewoon door te gaan met het Plan Cruijff, terwijl Johan Cruijff toch heel duidelijk heeft aangegeven: “Alleen zal dat niet meer onder de paraplu van het Cruijff-plan gebeuren, omdat mijn naam er niet meer aan vastzit.”

16 november 2015: Tja, dat was natuur lijk te verwachten. Johan Cruijff is er klaar mee: “Ik stop ermee”. Dat is het eindresultaat van de fluwelen revolutie bij Ajax. Het Plan Cruijff is niet meer.

In zijn column in De Telegraaf vertelt de legendarische nummer veertien dat hij er helemaal klaar mee is. “Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd. Daar komt bij dat ik steeds sterker het gevoel heb gekregen dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee.”

In een vernietigende column veegt hij nog één keer de vloer aan met de huidige bestuurders bij Ajax. Cruijff zegt vooral teleurgesteld te zijn in mensen waar hij veel vertrouwen in had: “Als ik alles op een rij zet, dan kom ik tot de conclusie dat de voorzitter van de raad van commissarissen gefaald heeft. Hans Wijers heeft zelfs een directeur als Michael Kinsbergen, die de beste sponsorcontracten uit de clubgeschiedenis heeft afgesloten, via de achterdeur buiten Ajax gezet.”

Niet alleen Wijers krijgt flinke kritiek te verduren van Cruijff: “Een andere commissaris, Theo van Duivenbode, zagen we als één van ons. Helaas is hij, toen het er op aankwam, steeds achter een boom gaan staan. Juist hij had de sleutelfiguur moeten zijn, maar uiteindelijk is hij zo’n beetje met alles akkoord gegaan. Ook in de nieuwe voorzitter van de RvC, Leo van Wijk, ben ik teleurgesteld. Samen met Tscheu La Ling hebben we het rapport van Tscheu doorgenomen en hij was het helemaal eens met wat erin stond. Om uiteindelijk toch het tegenovergestelde te doen.”

Bij de start van de fluwelen revolutie werd er gekozen om de ledenraad om te zetten in een Bestuursraad. De voorzitter van deze Bestuursraad is Hennie Henrichs. Het bleek achteraf niet de grootste fan van Cruijff te zijn. “Het ergste van alles vind ik nog de voorzitter van de Bestuursraad. In feite de voorzitter van de vereniging Ajax. Hennie Henrichs heeft vijf clubiconen laten vallen om de RvC te dekken. Zo’n mentaliteit past niet bij onze club. Ik hoop daarom dat een mogelijkheid wordt gevonden om Ajax weer Ajax te laten worden. Misschien door alle aandelen op te kopen of zo. Zodat we weer terugkeren naar onze eigen clubcultuur, met een voorzitter die wel weet voor wie hij moet staan.”

Cruijff zou Cruijff niet zijn als hij niet alleen de vinger op de zere plek zou leggen. Overmars, Jonk, De Boer, Bergkamp en Van der Sar krijgen een gratis advies van ‘El Salvador’. “Ga snel bij elkaar zitten en kijk dan eerst naar jezelf. Zorg dat het in orde komt. Alleen zal dat niet meer onder de paraplu van het Cruijff-plan gebeuren, omdat mijn naam er niet meer aan vastzit.”

Om zijn column goed af te sluiten komt de oud-voetballer en oud-trainer van Ajax ook nog met positief nieuws over zijn ziekte. “Intussen zit de eerste kuur van mijn ziektebehandeling erop en daar heb ik geen nadelige gevolgen van ondervonden. We zijn dus onderweg en gelukkig biedt het voetbal me genoeg afleiding. Ik ben druk bezig met allerlei technische analyses, die ik straks in mijn column ga bespreken. Daarin gaat het nooit om de persoon, nooit om een club, maar altijd om de details.”, aldus Johan Cruijff. Bron: Ajax1

14 november: Weinig nieuws van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). Het geschil tussen Ajax en hoofd jeugdopleiding Wim Jonk zal waarschijnlijk uitgevochten worden voor de arbitragecommissie, zo werd vanmiddag duidelijk op de aandeelhoudersvergadering van Ajax. Dit omdat Jonk zich niet neerlegt bij een ontslag. Verder werd duidelijk dat alles en iedereen achter het Plan Cruijff staat, maar dat de grootste aanhangers van dat plan de klos zijn. Keje Molenaar’s aanbod om te bemiddelen wordt genegeerd en zijn komst naar de ALV wordt geblokkeerd en Wim Jonk moet weg. Logisch toch?

Op de aandeelhoudersvergadering liet voorzitter Hennie Henrichs van de Bestuursraad weten dat alles is geprobeerd om de problemen binnen het Technisch Hart op te lossen. Keje Molenaar bood aan om te bemiddelen tussen de twee partijen. Voorzitter Hennie Henrichs gaf op de vergadering echter aan dat Molenaar die poging niet hoeft te wagen. Henrichs heeft ‘geen behoefte om een motie in stemming te brengen tegen RvC om Jonk binnenboord te houden.’ Daarmee schaart de Bestuursraad zich achter de Raad van commissarissen.

Veelzeggend is het dan ook dat de komst van Keje Molenaar naar de aandeelhoudersvergadering van Ajax door de directie is geblokkeerd. De directie had geen toestemming nodig om zijn komst te blokkeren omdat hij geen aandeelhouder is. Advocaat Molenaar is fervent Cruijff-aanhanger en speelde in 2010 in aanloop naar de Fluwelen Revolutie een prominente rol. Volgens Molenaar is dan ook de verkeerde persoon gesneuveld in de huidige problemen.

De leden van Ajax hebben op donderdag 17 december de mogelijkheid om tijdens een vergadering de Bestuursraad van Ajax weg te stemmen. Wanneer dat gebeurt wordt de Bestuursraad gedwongen om op te stappen en kunnen de bestuursposities opnieuw worden ingevuld, net zoals in 2010 gebeurde. Bron: Ajax1

Ondanks dat ook de Bestuursraad een vertrek van Jonk dus steunt, werd er tijdens de vergadering veelvuldig benadrukt dat men blijft vasthouden aan Plan Cruijff. President-commissaris Hans Weijers van Ajax vertelde dat “er nadrukkelijk geen afscheid genomen wordt van de visie van Cruijf”. Ook Edwin van der Sar en Theo van Duijvenbode benadrukten dat Plan Cruijff leidend blijf. Van der Sar: “Ik ben nu twee maanden voorzitter van het Technisch Hart en we hebben goede vergaderingen. We hebben al vorderingen gemaakt. We gaan een concreet plan maken en het technisch plan om individueel te werken met specialisten blijft daarbij staan. Dat hangt niet af van één persoon. Het Technisch Hart, de bestuursraad, de directie en de raad van commissarissen staan er allemaal achter.” Van Duijvenbode, lid van de raad van commissarissen, sloot zich aan bij die woorden: “Als het aan ons ligt, blijft Plan Cruijff er. De plannen zijn goed.” Bron: Ajax1

Ondanks alle mooie woorden over het Plan Cruijff vreest Keje Molenaar toch dat het over en uit is met het Plan Cruijff bij Ajax. Met het aanstaande vertrek van Wim Jonk impliceert het afscheid van het Plan Cruijff, aldus Keje Molenaar.

Met ingang van 13 november 2015 zijn Dolf Collee en Edwin van der Sar toegetreden tot de statutaire directie. Tijdens de AVA is Leo van Wijk herbenoemd in de RvC van AFC Ajax NV. Deze benoeming is eveneens geformaliseerd met ingang van 13 november 2015 en geldt voor een periode van vier jaar, dat wil zeggen tot aan het einde van de AVA in 2019.

13 november: Zo, het rapport van Tscheu La Ling ligt op straat. Het is exclusief in handen van De Telegraaf en kan nu door iedereen worden ingezien. Heb het even bekeken en komt tot de conclusie dat Tscheu La Ling goed werk heeft verricht, juiste analyse heeft gemaakt een duidelijke aanbevelingen heeft gedaan.

Lijkt mij duidelijk dat Wim Jonk gewoon bij Ajax moet blijven en dat er serieuze vraagtekens moeten worden gezet bij het functioneren van Marc Overmars.

In het rapport van Tscheu La Ling wordt gesteld dat het Technisch Hart in de huidige opzet gedoemd was om te mislukken. In de analyse trekt Ling vernietigende conclusies. “Binnen het TH is sprake van onprofessionele besluitvorming. Er is geen vastlegging van vergaderingen, acties, besluiten en onderbouwingen. De belangrijkste technische zaken, zoals speelwijze, transferbeleid, trainingsinhoud, doorstroming, individuele spelers, etc. worden niet tot nauwelijks besproken in het TH.”

Dat de communicatie tussen verschillende personen binnen de club niet lekker liep, merkte ook Ling op. “Er is weinig contact tussen de twee belangrijkste voetbalpersonen binnen Ajax: de hoofdtrainer en het hoofd jeugdopleiding. De verbinding ontbreekt. Een mogelijk verbindende rol door Bergkamp wordt niet ingevuld.”

Dat had volgens Ling het gevolg dat ‘vertrouwensbanden zijn geschaad binnen het TH.’ Daarbij kwam ook de rol van Jonk aan bod. “Jonk distantieert zich van de huidige werkwijze van het TH en van de besluitvorming. Dit doet hij in zijn gesprek met mij (Ling, red.), maar ook in correspondentie met TH, directie en RvC.” aldus Tscheu La Ling. Lees het hele rapport (PDF).

Tscheu La Ling is in zijn rapport snoeihard over het aankoopbeleid van Ajax. “Van de 29 aankopen voor het eerste elftal zijn er twee aanwijsbare versterkingen, zes breedteaankopen en veertien miskopen. Over zeven aankopen kan ik nog geen uitspraken doen. Dit is te vroeg om te oordelen. In totaal is er voor ca. 56 miljoen euro ingekocht en vanuit deze aankopen weer voor ca. 6 miljoen euro verkocht. Het transfersaldo is daarmee ca. 49 miljoen negatief. Dit is nog wel zonder mogelijke inkomsten van spelers die er nog zijn en dus nog kunnen worden verkocht. De geschatte salarissen hebben in totaal een kleine 30 miljoen euro gekost. De geschatte totale kosten van de aankopen (transfersaldo en betaalde salarissen) in die periode zijn dus ca. 80 miljoen euro.”

Directeur Marc Overmars is volgens Ling ongelukkig op de transfermarkt. “De helft van de aankopen is afkomstig uit de eredivisie. Van de top 10 duurste aankopen komen er 8 uit de Eredivisie. De Eredivisiespelers blijken niet alleen duur, maar ook weinig succesvol (5 miskopen en 4 breedteaankopen) en weinig winstgevend te zijn. Het lijkt erop dat Eredivisiespelers overgewaardeerd zijn of Ajax onderhandelt slecht met Nederlandse clubs.”

Het verkoopbeleid, waar Wim Jonk deels voor verantwoordelijk is, slaagt volgens Ling wel. “De totale opbrengst van verkopen in vier seizoenen is 91 miljoen euro. Daarvan is 85 miljoen euro verdiend aan zelfopgeleide spelers (jeugd) en 6 miljoen aan aangekochte spelers. (…) Dit is circa 20 miljoen euro winst gemiddeld per jaar, aangezien jeugdspelers voor nul euro op de balans staan. Gezien de jaarcijfers van de afgelopen vier jaar komt dit ongeveer overeen met de totale winst van de Ajax NV.”

Lings conclusie luidt: “De uitgangspunten van het Plan Cruijff worden niet gevolgd als het gaat om het aankoopbeleid. Er worden veel te veel miskopen en breedteaankopen gedaan. De aankopen zijn zelden een directe versterking gebleken. Het aankoopbeleid faalt dus in sportieve zin, (…) maar ook in financiële zin.”

Ook op het gebied van scouting krijgt Overmars ervan langs van Ling. “Overmars heeft geen plan, geen richting en geeft onvoldoende aansturing aan de betaald voetbal scouting. Deze afdeling wordt door Overmars onprofessioneel geleid.” Bron: Ajax1

12 november: Mooi. Johan Cruijff en Wim Jonk krijgen steun van Oud-Ajacied Peter Boeve. Hij vindt dat de verkeerde mensen binnen Ajax onder vuur liggen. Volgens de oud-Ajacied en voormalig scout heeft de Raad van Commissarissen gefaald en zijn zij verantwoordelijk voor de onrust. “Niet Wim Jonk of Johan Cruijff moet opstappen, maar de commissarissen”, vertelt hij aan De Telegraaf.

“Dankzij Johan Cruijff kwamen er vernieuwende ideeën. Toonaangevend voetbal spelen, de bal in de ploeg maar niet achterin. Vooruit voetballen. Daar sta ik nog steeds voor en dus sta ik ook nog achter zijn visie. Wim Jonk mag niet verloren gaan voor Ajax. Dat is een kundige trainer die de plannen van Cruijff begrijpt.” aldus Peter Boeve. Bron: Ajax1

Overigens is Wim Jonk vandaag weer gewoon aan het werk gegaan bij Ajax. Namens de directie laat Dolf Collee weten dat er sprake is van een arbeidsconflict. “Feitelijk hebben we het over een arbeidsconflict tussen werkgever en werknemer”, vervolgt Collee. “Maar wij zijn wel van mening dat de mensen recht hebben op de juiste informatie. De oorspronkelijke vijf uitgangspunten van het plan waar Ajax sinds enkele jaren mee werkt, staan niet ter discussie. Niet bij de vereniging, niet bij onze Raad van Commissarissen, niet bij ons als directie en niet bij het technisch hart. Dat kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. In het technisch hart moeten de besluiten op voetbaltechnisch gebied worden genomen. Met dat doel is het technisch hart destijds in het leven geroepen. Het huidige hoofd van de jeugdopleiding heeft daar een belangrijke rol te vertolken.  Maar hij weigert al geruime tijd om deel te nemen aan het overleg en daarin mee te werken aan gezamenlijke besluitvorming. Ondanks herhaalde aandrang. Hij wil als leidinggevende ook niet rapporteren en verantwoording afleggen aan de directie.” Bron: Ajax

Een deel van de jeugdtrainers op Sportpark de Toekomst heeft zijn onvrede geuit over het mogelijk ontslag van Hoofd Jeugdopleidingen Wim Jonk. Dit statement is gemaakt in een open brief die gestuurd is aan de Bestuursraad, de Raad van Commissarissen en de leden van de directie. Volgens de medewerkers is Wim Jonk juist degene die het Plan Cruijff op de juiste manier uitvoert.

11 november: Nou, de reactie van Johan Cruijff is er sneller dan ik had verwacht. Johan Cruijff blijft Wim Jonk steunen en daarmee is gelijk duidelijk hoe de stand van zaken is bij Ajax. Het Plan Cruijff wordt niet goed uitgevoerd en de adviezen van Tscheu La Ling worden ook niet uitgevoerd en Wim Jonk wil gewoon bij Ajax blijven en doorgaan met het uitvoeren van het Plan Cruijff.

Wordt vast en zekere een bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) vrijdag 13 november 2015. Wordt Leo van Wijk de opvolger van Hans Weijers als voorzitter van de Raad van Commissarissen? Gaan de voorgenomen benoemingen van Dolf Collee als directeur, Edwin van der Sar als voorzitter van het technisch hart en Marc Overmars als directeur spelerszaken wel door? En wordt Wim Jonk echt ontslagen als Hoofd Jeugdopleiding? De Ajax-soap gaat gewoon door. We blijven het met belangstelling volgen.

Johan Cruijff is in de afgelopen dagen niet geïnformeerd over het afstoten van Jonk door de directie van Ajax. Jonk werd gezien als meest trouwe volgeling van Plan Cruijff. “Ik heb niets van de RvC, niets van het bestuur en niets van de directie vernomen”, aldus Cruijff in De Telegraaf.

Het laatste contact met Ajax was volgens Cruijff een paar weken geleden met commissaris Leo van Wijk. “Toen hebben we samen met Tscheu La Ling het rapport van Tscheu doorgenomen. Leo heeft ons toen een hand gegeven en gezegd dat het plan zou worden uitgevoerd.” Cruijff en Ling kregen al snel twijfels over de afspraak met Van Wijk. “Dat begon met de nieuwe invulling van het technisch hart, die sterk afweek van het advies dat in het rapport stond. Ik heb toen contact opgenomen met de bestuursraad, die de raad van commissarissen controleert. Van voorzitter Hennie Henrichs kreeg ik te horen, dat ze het rapport niet hadden ontvangen. Dat is vreemd, omdat de discussie over de opleiding direct de vereniging treft, waar de bestuursraad verantwoordelijk voor is. Uiteindelijk heb ik ervoor gezorgd dat het rapport bij het bestuur terecht gekomen is.”

Uiteindelijk moest Cruijff via derden horen dat het contract met Wim Jonk was opgezegd. “Het is omdat Wim zich er niet bij neerlegt, anders had ik het voor gezien gehouden. Nu blijf ik hem steunen, omdat het niet zo kan zijn dat de klokkenluider sneuvelt en de rest onder mijn paraplu doorgaat op de ingeslagen weg. Zeg dan gewoon, we zien jouw visie niet zitten. Niet wat er nu gebeurt. Vertellen dat je erachter staat, maar ondertussen het anders invullen.”

Naar eigen zeggen had Cruijff al een tijdje in de gaten dat de plannen niet zijn uitgevoerd. “Om niet meteen weer heibel te maken, wilde ik dat een ander dit zou bekijken. Daarom heb ik Ling gevraagd, omdat hij niet alleen verstand van voetbal heeft, maar ook van hoe je een voetbalbedrijf moet runnen. Hij heeft een uitstekend rapport samengesteld en daar was de rvc het ook over eens. Om daarna toch een andere weg in te slaan. Tscheu is iemand die je niet moet flikken, dan is hij weg. Dat is ook gebeurd.”

Cruijff geeft aan teleurgesteld te zijn in RvC-lid Theo van Duivenbode. “Je hoopt dat iedereen doet wat we hebben afgesproken, maar dat is dus niet zo. De directie en de RvC moeten het plan uitvoeren, het technisch hart helpen en de boel bewaken. Daarvoor zitten zij er, maar dat is allemaal niet gebeurd. Theo is met alles akkoord gegaan, maar ik hoor niets meer van hem. Het laatste contact is denk ik van juli. Jonk is de enige die regelmatig belt. Die beseft ook dat het op de Toekomst allemaal beter kan, maar hij is wel bezig om de veranderingen door te voeren, zoals die zijn afgesproken. Dat gaat steeds meer de goede kant op.”

Cruijff doet een klemmend beroep op de bestuursraad, de commissarissen en dan op RvC-voorzitter Hans Wijers in het bijzonder. “Het plan is tot nu toe niet uitgevoerd en er is geen toezicht gehouden. Er was met de commissarissen afgesproken dat ze de aanbevelingen zouden volgen. Nu komen ze met heel iets anders. Bovendien stapt Wijers er opeens tussenuit, maar juist nu is het tijd om die woorden waar te maken.

Als de RvC niks doet, verwacht Cruijff actie van de Bestuursraad. De Bestuursraad vertegenwoordigt de club Ajax op de aandeelhoudersvergadering. “De Bestuursraad moet tegenhouden wat de commissarissen van plan zijn. Of je moet zeggen: we stoppen met dat plan van Cruijff. Wees dan eerlijk en misbruik niet langer mijn naam. Ik wacht het rustig af. Als het mis gaat, dan kunnen we weer terug naar de leden en de fans, want die moeten uiteindelijk bepalen. Ajax is van de mensen en niet van een paar bestuurders”, besluit Cruijff. Bron: Ajax1

Wim Jonk is niet van plan te vertrekken bij Ajax. Het hoofd jeugdopleiding is het niet eens met zijn ontslag en gaat dit aanvechten. Jonk kreeg maandag van Dolf Collee en Edwin van der Sar te horen dat hij moet vertrekken als hij niet bereid is om aan tafel te gaan met de rest van het technisch hart. In gesprek met De Telegraaf vertelt Jonk zijn kant van het verhaal. “Plan Cruijff is door iedereen omarmd. Daar was een revolutie voor nodig. Nu trekken ze hun handen er vanaf, maar ik blijf strijden voor deze visie. Als Ajax echt van mening is dat ik ben ontslagen, dan verzet ik me daartegen.”

“Via Johan kreeg ik het advies van Tscheu La Ling, met een concrete oplossing, onder ogen. Als dat wordt gevolgd, schuif ik direct weer aan. De oplossing van Dolf Collee en Edwin van der Sar bleek zo in strijd met het Plan Cruijff en het advies van Tscheu La Ling dat ik die niet kon accepteren.”

Volgens Jonk wordt het Plan Cruijff onvoldoende gevolgd. “Er is een kwart ingevuld op de wijze waarop het zou moeten, dus driekwart niet. Ik heb er genoeg aan gedaan om de koers te varen, zoals in het Plan Cruijff was vastgelegd. Maar dan kom je in alle gesprekken in het technisch hart tot de conclusie dat anderen heel andere ideeën hebben.”

Gelukkig gaan er volgens Jonk ook nog dingen goed. “De jeugdopleiding functioneert uitstekend. Het gaat de goede kant op. Je ziet nu uitstekende spelers doorkomen die wekelijks de beste zijn en zelfs al in Oranje spelen”, besluit Jonk. Bron: Ajax1

Clubicoon Piet Keizer en voormalig voorzitter van de structuurcommissie Mark Geestman hebben in een groot interview met Voetbal International hun ongenoegen geuit over de gang van zaken binnen Ajax. Keizer, die voorstander is van de plannen van Johan Cruijff, constateert vijf jaar na het uitroepen van de Fluwelen Revolutie dat Cruijff vooral voor de gek is gehouden.

In de ogen van Keizer en Geestman, is het ontbreken van een duidelijke leider binnen Ajax het grootste probleem. “Bij Ajax lopen twintig mensen rond, in allerlei functies, die allemaal in bepaalde mate macht hebben. Twintig! Een bestuursraad, RvC en dagelijkse leiding. In de praktijk zijn het allemaal uitvoerders. Dat is niet erg, als je daarboven maar één sterke leider hebt. Maar die baas is er niet en dus verandert de club in een duiventil”, vertelt Keizer. Op 16 oktober waren Keizer en Geestman te gast bij Dolf Collee en Edwin van der Sar. In een twee uur durend onderhoud mochten Keizer en Geestman hun gedachten uiten. “Een interessant gesprek, waarin we ook veel vragen hebben gesteld. We hebben puur naar alle ontwikkelingen van de laatste vijf jaar gekeken, sinds de revolutie, en wat er verder wel en niet is gebeurd. Vooral de zeven kernpunten hebben we aan het licht gebracht. Essentiële onderdelen van het plan van Johan, maar die nauwelijks of helemaal niet van de grond zijn gekomen. Daar ligt de ware oorzaak van alle ellende.” Bron: Ajax1

Keje Molenaar wil zo snel mogelijk het geschil op de werkvloer uit de wereld gaan helpen. Samen met een organisatiedeskundige wil de oud-speler van Ajax de verschillende partijen weer om de tafel krijgen. “Wat er nu gebeurt is zo ontzettend zonde. Ik dacht juist dat we op de goede weg waren”, vertelt Molenaar tegenover De Telegraaf. Molenaar betreurt de situatie. “Johan is de grote inspirator. Hij heeft slechtst een deel voor ogen: de mensen vermaken op de tribunes, zoals hij ook als speler deed. Vanuit die filosofie is hij een plan gaan ontwikkelen waar iedereen blij mee was.” Bron: Ajax1

11 november 2015: Het wordt volgens mij nooit rustig bij Ajax. In het technisch hart gaat het al lang niet goed. Reden voor de nieuwe directeuren Dolf Collee en Edwin van der Sar om in actie te komen. Het gevolg: Wim Jonk moet weg als hoofd jeugdopleiding.

Ajax heeft geconcludeerd dat er een onoverbrugbaar meningsverschil is met Wim Jonk over de invulling en de werkwijze van het technisch hart. Om die reden heeft de club gesprekken gestart die er toe moeten leiden dat de club en hoofd jeugdopleiding Jonk uit elkaar gaan. Er is sprake van een langlopend verschil van inzicht tussen Jonk enerzijds, en de overige leden van het technisch hart en de voltallige directie anderzijds.

Algemeen directeur Dolf Collee betreurt dat het zo ver is gekomen: ,,De problemen in en rondom het technisch hart bleven bestaan, ook na veel pogingen om de leden nader tot elkaar te krijgen. Edwin van der Sar is sinds begin september voorzitter van het technisch hart en ook hij heeft er veel tijd en energie in gestoken. Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk bleek om alle leden aan boord te houden. Daarnaast zijn de eisen die Wim stelde niet in lijn met de opvattingen van de andere leden van het technisch hart, de directie en de Raad van Commissarissen. Ajax gaat verder op de ingeslagen weg. De strategie blijft hetzelfde, de individuele ontwikkeling van onze talenten blijft centraal staan.”

Ben benieuwd wat Johan Cruijff hier over te zeggen heeft. Wordt vast en zeker vervolgd!

22 oktober 2015: Ai, dat is even een minder goed bericht: Gezondheidsproblemen voor Johan Cruijff. De Johan Cruyff Foundation bevestigt dat de 68-jarige Cruijff deze week meerdere onderzoeken ondergaat in een Spaans ziekenhuis. Catalunya Radio kwam vanmorgen met het bericht dat er bij Cruijff longkanker is geconstateerd. Het bericht is vanmiddag bevestigd. Sterkte Johan!!

Eerder, in 1991, had Johan Cruijff ook al eens forse gezondheidsproblemen. Hij bleek last te hebben van aderverkalking en onderging met spoed een bypassoperatie. Reden voor hem om direct te stoppen met roken. Zie ook: Helpers weg, eerste ronde

Cruijffie Jongensjaren: Het Geromantiseerde Verhaal van de Jeugd van Johan Cruijff – Voetbal by Johan Cruijff: Voetbal is simpel, maar simpel voetballen blijkt vaak het moeilijkste wat er is – Johan Cruijff Uitspraken: Een Biografie in Citaten Samengesteld door Sytze de Boer – Je Gaat Het Pas Zien Als Je Het Doorhebt: Over Cruijf en Leiderschap – Toeval is Logisch: Johan Cruijff Citatenboekje: De Tachtig Beste Citaten met Uitleg – Cruijff The Legend: De Complete Documentaire over Johan Cruijff – Voetbalkreten voor Managers: Tweehonderdvijftig Voetbalkreten voor Hedendaagse Managers

20 oktober 2015: Hans Weijers heeft duidelijk gemaakt waarom hij ermee stopt. Komt erop neer dat Weijers graag wat andere dingen wil gaan doen en dat het nu het juiste moment voor hem is om de Raad van Commissarissen te verlaten.

“Bij mijn collega’s in de RvC is al langere tijd bekend dat ik tijd zou willen vrijmaken voor andere dingen. Ik wilde niet zomaar eruit stappen, maar pas als ik het gevoel heb dat het organisatorisch en bestuurlijk gezien verantwoord is. Met de reeds aangekondigde wijzigingen binnen de directie is dat een feit. De club staat er zakelijk en financieel gezien ook goed voor. We hebben met elkaar veel bereikt. Sportief gezien was het niet halen van de UEFA Champions League een domper, maar in de Eredivisie gaat het goed. De spelers in wie de club veel vertrouwen heeft, zowel in de A-selectie als bij de jeugd, hebben langlopende contracten. Ook dat is belangrijk.”

“De directie van Ajax gaat komend jaar geleid worden door Dolf Collee en daarna neemt Edwin van der Sar het stokje over,” vervolgt Wijers. “Samen met Jeroen Slop en Marc Overmars voeren zij de dagelijkse leiding van de club. Ik heb veel vertrouwen in deze directie, voor zowel de korte als de lange termijn. Leo van Wijk heeft zich bereid verklaard de rol van voorzitter van mij over te willen nemen. Hij kent de club door en door en heeft daarnaast een schat aan internationale ervaring op bestuurlijk topniveau, dus ook dat is goed voor Ajax.”

17 oktober 2015: We gaan gewoon verder. Hans Weijers, voorzitter van de Raad van Commissarissen stopt er ook mee. Waarom is vooralsnog onduidelijk.  Wel mooi dat er gelijk al een opvolger is. Leo van Wijk, die nu al commissaris is bij Ajax, wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Ajax.

Betekent wel dat men op zoek moet naar twee nieuwe leden om de Raad van Commissarissen weer op volledige sterkte te brengen. Naast Hans Weijers vertrekt ook Dolf Collee, die half november wordt benoemd als de nieuwe algemeen directeur bij Ajax. Naast Wijers en Collee maken op dit moment ook Leo van Wijk, Theo van Duivenbode en Ernst Ligthart deel uit van de Raad van Commissarissen bij Ajax.

15 oktober 2015: Zo, een nieuwe aflevering in de Ajax-soap. Tscheu La Ling stopt ermee bij Ajax. In juni van dit jaar werd hij aangesteld om een adviesrapport op te stellen. Het eerste deel van dat rapport is klaar en  op basis van dat rapport werd Edwin van der Sar voorgedragen als voorzitter van het technisch hart van Ajax.

Waarom Tscheu La Ling er nu ineens mee stopt blijft nog even onduidelijk, maar daar horen we binnenkort vast meer over. De Raad van Commissarissen van Ajax leek tevreden over het werk van Tscheu La Ling en wilde met hem door. Het tweede deel van zijn adviesrapport is nog niet af. We wachten in spanning af wat dat weer gaat toevoegen aan de Ajax-soap, de “fluwelen” revolatie van Oppersmurf Johan Cruijff.

Gaan de voorgenomen benoemingen wel door? Ook dat wachten we af. Na de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van 13 november 2015 weten we meer. Ben ook wel benieuwd wat Johan Cruijff er allemaal over te zeggen heeft.

7 september 2015: Edwin van der Sar wordt voorzitter van het technisch hart van Ajax. De Raad van Commissarissen van Ajax is voornemens om Van der Sar na de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van 13 november 2015, te benoemen tot statutair directeur met de intentie dat Edwin van der Sar na een jaar de rol van directievoorzitter op zich neemt.

Marc Overmars gaat zich volledig richten op het aan- en verkoopbeleid van Ajax en de spelerscontracten. Zijn titel wordt directeur spelersbeleid. Van der Sar neemt vanuit de directie als voorzitter van het technisch hart de overige voetbalzaken in zijn portefeuille. Het technisch hart van Ajax bestaat uit Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Frank de Boer.

Hans Wijers, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, licht bovenstaande nader toe op de website van Ajax: “Begin juni hebben wij Tschen la Ling gevraagd en bereid gevonden de situatie in en rondom het technisch hart in kaart te brengen en ons van adviezen te voorzien. Deze opdracht heeft hij afgerond en recent aan ons gepresenteerd. Mede op basis daarvan hebben wij de genoemde wijzigingen doorgevoerd.”

Edwin van der Sar: “De afgelopen jaren heb ik me formeel niet of nauwelijks met het voetbalgedeelte van onze organisatie beziggehouden. Dat gaat nu veranderen en dat past bij mijn ambitie om algemeen directeur van Ajax te worden. Het is goed dat de Raad van Commissarissen van Ajax een oplossing heeft aangedragen waarbij alle betrokkenen behouden zijn voor de club. Het is ons doel om met elkaar te zorgen dat de problemen snel tot het verleden behoren.”

Zie ook: Je Gaat Het Pas Zien Als Je Het Doorhebt: Over Cruijf en Leiderschap – Toeval is Logisch: Johan Cruijff Citatenboekje: De Tachtig Beste Citaten met Uitleg – Voetbalkreten voor Managers: Tweehonderdvijftig Voetbalkreten voor Hedendaagse Managers

6 september 2015: Zo, Ajax heeft weer een algemeen-directeur. De 62-jarige Dolf Collee volgt Michael Kinsbergen, die enkele maanden geleden vertrok, op. Geen onbekende voor Ajax want Dolf Collee trad in 2012 toe tot de Raad van Commissarissen van Ajax. Dolf Collee zal de nieuwe functie van algemeen-directeur voor een jaar gaan uitoefenen.

Enige tijd geleden werd hij samen met zijn collega-commissaris Theo van Duivenbode als gedelegeerd commissaris toegevoegd aan de directie. Collee maakte van 2000 tot 2006 deel uit van de raad van bestuur van ABN Amro. De oud-bankier de eenheid binnen de organisatie herstellen, althans dat is de bedoeling. Daarnaast gaat hij zijn opvolger Edwin van der Sar helpen in zijn ontwikkeling, die dus in principe volgend jaar tijdens Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) 2016 benoemd zal worden tot algemeen-directeur van Ajax.

3 september 2015: Het gaat niet goed bij Ajax. Vier jaar na de zogenoemde fluwelen revolutie van Johan Cruijff bij Ajax zijn er volop problemen. De bestuurlijke chaos bij Ajax verlamt de club.

Er is al maanden geen algemeen directeur na het vertrek van Michael Kinsbergen, de leden van het technische hart communiceren nauwelijks nog met elkaar en de aanstelling van Tscheu La Ling om de club door te lichten roept nogal wat vraagtekens op. Het grote probleem bij Ajax is dat Johan Cruijff de baas is. Maar hij is er nooit, aldus Mark Geestman, die samen met Keje Molenaar en Rob Been nauw betrokken waren bij de fluwelen revolutie in november 2011. Vervolgens is er dus geen baas en is iedereen een beetje de baas.

19 november 2012: Zo, de directie van Ajax is compleet. De Amsterdamse zakenman Michael Kinsbergen wordt aangesteld als algemeen directeur en oud-Ajaxied en recordinternational Edwin van der Sar wordt  de nieuwe directeur marketing. Het directieteam bestaat verder uit financieel directeur Jeroen Slop en directeur voetbalzaken Marc Overmars.

De Raad van Commissarissen van Ajax ziet in Edwin van der Sar een potentiële algemeen directeur. Onder leiding van de 54-jarige  Michael Kinsbergen, die de komende jaren de directie en de organisatie bij Ajax zal leiden, krijgt de oud-doelman de kans zich te ontwikkelen. De benoeming van Edwin van der Sar en Michael Kinsbergen moet tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 31 december nog worden bekrachtigd.

14 november 2011: Zo, Johan Cruijff is, als we de berichten allemaal moeten geloven, zo’n beetje klaar bij Ajax. Hoog tijd voor iets nieuws. Dus gaat Johan aan de slag als adviseur bij het Amerikaanse Chivas USA. De naam komt u ongetwijfeld bekend voor. Inderdaad van dezelfde eigenaar als Chivas Guadalajara in Mexico waar Johan Cruijff eerder dit jaar aan de slag ging als adviseur.

De belangrijkste taak van Johan Cruijff bij het Amerikaanse Chivas USA zal het samenstellen van een technische staf worden.  Trainer Robert Fraser is al ontslagen bij de club uit Los Angeles. De kans lijkt groot dat een Nederlandse trainer de club zal gaan leiden. Zo gebeurde ook bij Chivas Guadalajara, dat onder leiding van oud-Ajacied Johan Neeskens kwam. Bron: Ajax1

Johan Cruijff: “Mijn werk bij Ajax zit er bijna op. Als het allemaal lukt, dan worden Edwin van der Sar en Michael Kinsbergen toegevoegd aan de directie. Als Van der Sar in de toekomst is ingewerkt dan zou het Ajax-model eigenlijk de basis voor de rest van het Nederlandse voetbal moeten worden. Dus oud-spelers met kwaliteit in combinatie met specialisten.” Bron: Ajax1

Henri van der Aat heeft besloten zijn functie als statutair directeur van Ajax, in goed overleg met de Raad van Commissarissen (RvC), te beëindigen. Van der Aat blijft formeel tot 1 januari 2013 in dienst. De RvC verwacht binnen een week informatie te kunnen verstrekken over de nieuwe invulling van de directie van Ajax. Bron Ajax

9 november 2012: Zo, de nieuwe directie van Ajax is ook compleet. Edwin van der Sar wordt directeur bij Ajax. In zijn eerste periode zal Edwin van der Sar functioneren onder de vleugels van algemeen directeur ad interim Michael Kinsbergen. De Amsterdamse zakenman gaat Edwin van der Sar gaat opleiden tot een directeur. Edwin van der Sar wordt van meet af aan het boegbeeld van de nieuwe Ajax-directie. Bron: Ajax

31 augustus 2012: Ajax heeft bekend gemaakt dat Ernst Ligthart en Dolf Collee kandidaat zijn om de Raad van Commissarissen te complementeren. Zij worden voorgedragen op de Algemene Vergadering voor Aandeelhouders, die in december op de agenda staat. Tijdens diezelfde vergadering wordt naar alle waarschijnlijkheid ook de nieuwe directie gepresenteerd.

6 juli 2012: Marc Overmars is de directeur voetbalzaken bij Ajax. Lijkt mij een goede zaak dat een oud-topvoetballer en oud-Ajaxcied wordt aangesteld. Zal vast de visie van Johan Cruijff ondersteunen. Samen met Henri van der Aat en Jeroen Slop vormt de 39-jarige Marc Overmars de driekoppige directie. Overmars krijgt transferzaken, de jeugdopleiding en scouting in zijn takenpakket. Zijn functie is nieuw in de organisatie van Ajax.

Ajax is nu nog op zoek naar een algemeen directeur, de voorzitter van de directie. Daarnaast moeten nog twee personen worden geselecteerd om tot commissaris te kunnen worden benoemd, zodat de RvC uit vijf personen bestaat. En dan zijn alle posten na hele lange tijd weer ingevuld bij Ajax en kan men echt gaan werken aan het verbeteren van Ajax, zowel sportief als financieel, waarbij de visie van Johan Cruijff uiteraard gevolgd zal worden.

21 juni: De nieuwe medische staf van Ajax krijgt vorm. Gavin Benjafield en Rick Menick zijn benoemd tot Managers Medische en Sportwetenschappelijke Staf, Björn Rekelhof treedt in dienst als conditie – en hersteltrainer en Ralph van der Horst als fysiotherapeut.

15 juni 2012: Nou, het is officieel.  Hans Wijers, Theo van Duivenbode en Leo van Wijk zijn de nieuwe leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax. Hans Wijers wordt de nieuwe voorzitter. In de komende periode zullen nog twee personen worden geselecteerd om tot commissaris te kunnen worden benoemd, zodat de RvC uiteindelijk uit vijf personen zal bestaan.

De nieuwe leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax hebben aangeven op voetbaltechnisch gebied de plannen van Johan Cruijff integraal te willen doorvoeren. Verder is het zoeken en benoemen van een voorzitter van de directie een belangrijk speerpunt, aldus RvC voorzitter Hans Wijers.

8 mei 2012: Zo, de nieuwe Raad van Commissarissen komt langzaam maar zeker dichterbij. Oud-minister en oud AkzoNobel topman Hans Wijers wordt voorzitter. Hij wordt tijdens de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders (BAVA) op 14 juni 2012 op Sportpark De Toekomst voorgedragen om te worden benoemd. Ook 0ud-Ajax speler Theo van Duivenbode en Leo van Wijk, oud-topman van de KLM, worden tijdens die BAVA voorgedragen.

De benoeming van het drietal als de nieuwe Raad van Commissarissen van Ajax is zo goed als zeker. De voordracht wordt gesteund door de drie grootste aandeelhouders en de ondernemingsraad van Ajax NV. Het is de bedoeling dat er nog twee personen worden geselecteerd voor de Raad van Commissarissen van Ajax, die uiteindelijk uit vijf personen zal bestaan.

3 mei 2012: Mooi hoor. Ajax is voor de 31ste keer landskampioen van Nederland. Ondanks al het gedoe in de bestuurskamer, het ontbreken van een directeur, wel, of zoals we nu weten, geen Louis van Gaal kan Ajax trainer Frank de Boer voor het tweede jaar achter elkaar trots zijn op het behaalde resultaat.

Nu maar hopen dat er snel een nieuwe Raad van Commissarissen wordt geïnstalleerd, die achter de visie van Johan Cruijff staat en dat er ook snel een nieuwe directeur wordt benoemd. Lijkt mij zo onderhand wel tijd dat ook dat hoofdstuk in de Ajax geschiedenis wordt afgesloten.

10 april 2012; Zo, Johan Cruijff is voor heel even alleenheerser in de Raad van Commissarissen van Ajax. Vandaag stelden Edgar Davids en Marjan Olfers hun functie als lid van de Raad van Commissarissen van Ajax ter beschikking. Twee weken geleden stapten voorzitter Steven ten Have en Paul Römer al op. Johan Cruijff zal als vijfde en laatste commissaris van Ajax binnenkort aftreden.

Wanneer dat precies gaat gebeuren hangt af van de Bestuursraad. Johan Cruijff legt zijn functie officieel neer op een door de Bestuursraad te bepalen moment. Verder heeft Johan Cruijff op verzoek van de Bestuursraad aangegeven bereid te zijn om in een andere rol betrokken te blijven bij de in- en uitvoering van zijn voetbalvisie binnen Ajax.

De weg is nu vrij bij Ajax voor een nieuwe Raad van Commissarissen waarvoor onder anderen Leo van Wijk (oud-topman KLM) en oud-speler Theo van Duivenbode nadrukkelijk worden genoemd. De Bestuursraad is inmiddels ook compleet en bestaat uit: Hennie Henrichs, Jan Buskermolen, Cees Vervoorn, Dick Schoenaker, Tonnie Bruins Slot, Maarten Oldenhof en Ronald Pieloor.

Nu maar hopen dat er snel een nieuwe Raad van Commissarissen komt die de visie van Johan Cruijff echt gaat steunen en die ook snel een nieuwe directeur gaat aanstellen die achter Johan Cruijff staat en de huidige trainersstaf steunt. Op sportief gebied heeft Ajax ondanks een slechtere periode toch weer kans op de landstitel. Ajax staat met nog zes wedstrijden te gaan bovenaan de Eredivisie met één punt voorsprong op AZ en drie punten voorsprong op FC Twente. Kortom: er kan nog van alles gebeuren.

26 februari 2012: Zo, het wordt weer eens hoog tijd voor een Cruijffiaanse actie. Johan Cruijff is voor de komende drie jaar adviseur van de Mexicaanse voetbalclub Chivas Guadelajara. Zaterdag 25 februari was de 64-jarige Nederlander in Guadelajara, waar hij werd gepresenteerd. Duizend fans en achttien cameraploegen waren aanwezig. “De mensen hier leven echt voor de club.”

Onnavolgbare actie weer van Johan, die wat mij betreft nog steeds veel weg heeft van een hele grote Smurf. En Smurfen hebben bijzondere eigenschappen die je bij Johan Cruijff ook terug kunt vinden. Want je vraagt je altijd af waar hij op het juiste moment nu zo razendsnel vandaan komt. Had ie als voetballer al. Hier nog even het begin van het Voetbal Smurfenlied dat ik lang geleden schreef. Voor de rest van dit Smurfenlied verwijs ik graag naar onderaan deze pagina.

Waar kom jij toch steeds vandaan?
Waar de echte voetbalhuisje staan
Heb je ook een eigen taal?
Ja, die kennen jullie toch allemaal
Doe je iets wat wij niet durven?
Ja, want ik ga Oppersmurfen
Dit is een lied met een leuk refrein
Ja, want ik ben groot en jullie ben klein

Refrein:
Ja zing maar na
LA la lalalalalalalala
La la lalalalalalalala
La la lalalalalalalalalala
En nu de tweede stem
La la lalalalalalalala
La la lalalalalalalala
La la lalalalalalalalalala
En nu allemaal
La la ….

10 februari 2012: Tscheu La Ling zet zijn hoger beroep in de zaak tegen Steven ten Have door. Via zijn advocaat laat de ex-Ajacied weten, dat de voorbereidingen hierop gaande zijn. Volgens Ling is er sprake van laster en dit staat los van de situatie bij Ajax.

9 februari 2012: De Raad van Commissarissen van Ajax, onder leiding van Steven ten Have, is eindelijk opgestapt. Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer, Marjan Olfers en Johan Cruijff zijn vlak voor de belangrijke BAVA vergadering op vrijdag 10 februari vrijwillig opgestapt. Een wijs besluit, lijkt mij zo. Het vrijwillig moeten we met een grote korrel zout nemen, maar is niet onbelangrijk.

Juist dat vrijwillige besluit maakt gefaseerd de weg vrij voor de nieuwe Bestuursraad van Ajax om een nieuwe Raad van Commissarissen te benoemen, die qua ideeën dichter bij de plannen en ideeën van Johan Cruijff staat. Johan Cruijff gaat nu verder in een adviserende rol, zoals hij eigenlijk al heel erg lang doet. De Raad van Commissarissen onder leiding van Steven ten Have was pas sinds sinds 25 juli 2011 in functie. Laten we hopen dat dit ook het einde is van al het geharrewar bij Ajax. Het is in elk geval het einde van het korte, heftige, zeer slechte tijdperk ten Have bij Ajax.

Ook Danny Blind en Martin Sturkenboom hebben besloten hun directeursfunctie bij Ajax per direct neer te leggen. Zij voelden geen draagvlak meer voor hun aanblijven na de uitspraak van het gerechtshof. Zonder Louis van Gaal zien zij geen toekomst meer voor zichzelf bij Ajax. Ze krijgen nog wel wat salaris mee bij hun vertrek

Samengevat: Ajax is terug bij af. Johan Cruijff was altijd al adviseur en zal dat ook blijven. Ajax heeft een Bestuursraad en heeft een hele groep jeugdtrainers die de visie van Johan Cruijff volledig steunen evenals Frank de Boer die met Ajax op sportief vlak weinig succesvol is op dit moment. Ajax zit nu dus zonder Raad van Commissarissen en zonder directie. Opmerkelijk is nu weer dat Johan Cruijff niet wist dat de Raad van Commissarissen vrijwillig is opgestapt.

De vorming van een nieuwe Raad van Commissarissen wordt nog een ingewikkeld verhaal, waarbij alles en iedereen bij Ajax betrokken is, inclusief de leden van de nu opgestapte Raad van Commissarissen. Met name Steven ten Have heeft aangegeven zich nadrukkelijk met de vorming van de nieuwe Raad van Commissarissen te gaan bemoeien. Onbegrijpelijk, die man kan beter helemaal niets meer doen bij Ajax. Hoe dan ook, het lijkt mij vooral zaak dat er nu een goede Raad van Commissarissen komt die de visie Cruijff en zijn plannen voor 100% steunt.

7 februari 2012: Het gerechtshof Amsterdam heeft in hoger beroep Johan Cruijff in het gelijk gesteld in de zaak tussen hem en de overige leden van de  Raad van Commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers. De benoemingen van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom in directiefuncties bij Ajax moeten op last van het hof worden vernietigd.

Vrijdag 10 februari 2012 is er een buitengewone algemene vergadering van Ajax-aandeelhouders. In die vergadering komt het functioneren van de Raad van Commissarissen aan de orde. Naar verwachting zal in die vergadering de voltallige Raad van Commissarissen weg worden gestuurd, waarmee er een einde komt aan het korte, heftige, zeer slechte tijdperk ten Have bij Ajax.

25 januari 2012: Tscheu La Ling heeft de rechtszaak tegen Steven ten Have verloren. Steven ten Have hoeft zijn uitspraken over Tscheu La Ling dus niet te rectificeren. Dat is het oordeel van de rechtbank in Utrecht in het kort geding dat door Tscheu La Ling tegen de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax was aangespannen. Tscheu La Ling zet zijn juridische strijd tegen Steven ten Have voort. Hij wil in hoger beroep getuigen laten verklaren dat de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax hem wel degelijk met omkoping in verband heeft gebracht. Een van de getuigen die Ling wil horen, is Johan Cruijff. Wordt dus vervolgd.

19 januari 2012: En weer geen duidelijkheid. Het gerechtshof in Amsterdam doet pas op dinsdag 7 februari om 10.00 uur uitspraak in het hoger beroep van het kort geding tussen Johan Cruijff en een groep trainers en de nv Ajax en de vier overige leden van de Raad van Commissarissen. Op 10 februari is er dé belangrijke BAVA waarin de nieuwe Bestuursraad stelling zal moeten nemen in het conflict Cruijff – Van Gaal (Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers).

18 januari: In het kamp ten Have is men er stellig van overtuigd dat Steven ten Have ook de komende jaren gewoon voorzitter blijft van de Raad van Commissarissen. Dat zou betekenen dat Johan Cruijff en alles en iedereen die hem steunt bij Ajax een enorme nederlaag gaat meemaken. Peter Wakkie, de advocaat van de Ajax NV, is er vrij zeker van dat de nieuwe Bestuursraad tijdens de BAVA op vrijdag 10 februari 2012 niet het vertrouwen gaat opzeggen in de Raad van Commissarissen.

Gemakshalve gaat Peter Wakkie er waarschijnlijk ook van uit dat het hoger beroep vanmiddag om 15:00 uur bij de rechtbank in Haarlem wordt gewonnen. Louis van Gaal is inmiddels ook op het strijdtoneel verschenen en heeft ondanks de enorme tegenstand van alles en iedereen, behalve de vier commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers, anderhalve week geleden al vergaderd met de Raad van Commissarissen, uiteraard zonder Johan Cruijff. De geruchtenmachine meldt verder dat Louis van Gaal zelfs al bezig is om de machtsovername voor te bereiden. Er wordt gesproken met allerlei spelers die niet achter de lijn Cruijff staan én directeur ad interim Martin Sturkenboom heeft het op de De Toekomst over het feit dat het plan Cruijff wat hem betreft niet bestaat.

We wachten eerst de uitspraak van de rechtbank in het hoger beroep maar eens af  en dan staat volgende week de uitspraak in de rechtszaak van Tscheu La Ling tegen Steven ten Have op het programma en op 10 februari is er dé belangrijke BAVA waarin de nieuwe Bestuursraad stelling zal moeten nemen in het conflict Cruijff – Van Gaal (Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers).

17 januari 2012: Woensdag 18 januari 2012 is het weer tijd voor een nieuwe aflevering in de grote Ajax Soap. Dan staat om 15:00 uur de tweede rechtszitting tussen de Ajax NV en een groep jeugdtrainers onder leiding van Johan Cruijff op het programma bij de rechtbank in Haarlem. Tijdens het hoger beroep beslist de rechter of de aanstelling van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom is gedaan in collegiaal bestuur en of deze rechtsgeldig is.  Namens Ajax heeft Steven ten Have, voorzitter van de Raad van Commissarissen, hoger beroep aangevraagd naar aanleiding van de eerdere rechtszitting tussen de twee kampen. Johan Cruijff zal zo goed als zeker niet aanwezig zijn wegens een verblijf op Mauritius.

16 januari 2012: Zo, ook dat is nu duidelijk voor de mensen die dachten dat er toch nog een mogelijkheid was voor samenwerking. Johan Cruijff gaat niet in op het verzoek van Hennie Henrichs, de voorzitter van de nieuwe Bestuursraad van Ajax, een gesprek aan te gaan met Louis van Gaal. Dat is een gepasseerd station, aldus Johan Cruijff.

De Bestuursraad acht het inmiddels ook onmogelijk dat Johan Cruijff en Louis van Gaal gaan samenwerken. Na de oud-spelers, jeugdtrainers, leden en de grootaandeelhouder hebben ook de supporters het vertrouwen in Steven ten Have en zijn medecommissarissen officieel opgezegd. De Ajax Supporters Delegatie (ASD) heeft Hennie Henrichs, voorzitter van de Bestuursraad, in een open brief gevraagd aan te dringen op het onmiddellijke vertrek van de Raad van Commissarissen onder leiding van Steven ten Have. De supporters willen de weg vrij maken voor het ongedaan maken van de aanstellingen van Danny Blind en Martin Sturkenboom en uiteraard de voorgenomen aanstelling van Louis van Gaal af te blazen. Ook Frank de Boer heeft inmiddels laten weten dat de optie Johan Cruijff en Louis van Gaal geen reële mogelijkheid is.

11 januari 2012: Je zou het bijna vergeten, maar er liep nog een rechtszaak tussen Tscheu La Ling en Steven ten Have, voorzitter van de Raad van Commissarissen. Die heeft Tscheu La Ling in verband gebracht met omkoping tijdens bijeenkomsten met de supporters van Ajax en met de ledenraad van de club. De rechtbank van Utrecht doet op woensdag 25 januari 2012 uitspraak in het kort geding dat Tscheu La Ling heeft aangespannen tegen Steven ten Have. Beide partijen hebben de rechter dinsdag laten weten er onderling niet uit te komen. Tscheu La Ling is dé kandidaat van Johan Cruijff voor een directiefunctie bij Ajax.

23 december 2011: Zo, er is weer een stapje gezet naar het nieuwe Ajax. Er is nu toch echt een Bestuursraad die het Bestuur en de Ledenraad gaat vervangen. Tijdens de Algemene Leden Vergadering werd er gestemd op de voorgedragen kandidaten. Hennie Henrichs, Jan Buskermolen, Cees Vervoorn, Dick Schoenaker en Tonny Bruins Slot kregen genoeg stemmen. Hein Blocks kreeg te weinig stemmen om deel uit te gaan maken van de nieuwe Bestuursraad, die later nog wordt uitgebreid met twee leden, waarvan er één door de supportersvereniging moeten worden ingevuld.

De Bestuursraad vertegenwoordigt de ruim 600 leden van Ajax en is met 73% van de aandelen grootaandeelhouder van Ajax NV. Of de Bestuursraad Johan Cruijff steunt, is mij niet bekend. Tijdens de volgende Aaandeelhoudersvergadering van Ajax NV in januari zal blijken hoe de nieuwe Bestuursraad staat in het conflict tussen Johan Cruijff en de overige vier leden van de Raad van Commissarissen in verband met de voorgenomen -inmiddels opgeschorte- benoeming van Louis van Gaal tot directeur.

15 december 2011: Je zou het haast vergeten maar de leden van de Raad van Commissarissen doen het allemaal in het belang van Ajax. Eigenbelang is niet aan de orde. Dus is het volkomen logisch dat de NV Ajax en de vier commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers beroep hebben  aangetekend tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter in Haarlem. Het hoger beroep dient waarschijnlijk in januari 2012.

De rechter schorste maandag de beoogde benoeming bij Ajax van de directeuren Louis van Gaal en Martin Sturkenboom, omdat hij vindt dat de aandeelhouders van Ajax het vertrouwen in de huidige RvC moeten uitspreken. De kans dat zij dat doen, is klein omdat de vereniging Ajax, die 73 procent van de aandelen heeft, de vijf commissarissen al eerder heeft verzocht om op korte termijn te vertrekken.

13 december 2011; Zo, de  aandeelhoudersvergadering zit erop en de beelden spreken voort zich lijkt mij zo. Even de video bekijken en vooraal natuurlijk het moment dat Johan Cruijff binnenkomt en de wijze waarop hij de overige vier leden van de Raad van Commissarissen begroet of beter gezegd totaal niet groet.

Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer die vele malen hebben beweerd er toch echt alleen te zijn in het belang van Ajax hebben kennenlijk toch meer eigenbelang en kunnen de nederlaag nog niet goed verwerken. Nog steeds laten de vier weten niet van plan te zijn om vrijwillig op te stappen. Wat de reden daarvoor is laat zich raden. Ze krijgen geen vergoeding, zijn door de rechter grootendeels in het ongelijk gesteld en hebben een heel leger Cruijff gezinde Ajaxieden tegen. De boodschap tijdens de aandeelhoudersvergadering was in elk geval heel duidelijk: Commissarissen opstappen.

12 december 2011: Zo, de rechter heeft gesproken en de aanstelling van Louis van Gaal moet worden opgeschort tot de volgende aandeelhoudersvergadering eind januari. Johan Cruijff en de tien jeugdtrainers van Ajax zijn in het kort geding tegen de Ajax nv en de commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer door de rechter deels in het gelijk gesteld.

Johan Cruijff beschouwt de uitspraak uiteraard als een zege. “De voetballers hebben gewonnen van de nv. Ideaal voor iedereen die iets met voetbal heeft”, aldus Cruijff. Hij gaat er vanuit dat iedereen nu weer verder kan gaan waar men aan is begonnen. Een groot aantal oud-spelers van Ajax kunnen de club weer op het niveau brengen waar de club hoort te zijn. Aan de top. Voor de commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer is de uitspraak een duidelijke nederlaag.  “Overtuigender kun je niet verliezen. En ze kunnen niet wachten op de thuiswedstrijd,” aldus Cruijff.

De rechter bepaalde dat de benoeming van Martin Sturkenboom en Louis van Gaal voorlopig wordt opgeschort, tot de aandeelhouders de gelegenheid hebben gehad zich uit te spreken over de positie van de Raad van Commissarissen. De benoeming van Danny Blind tot technisch directeur werd door de rechter wel als rechtsgeldig beoordeeld. De rechter acht het, gezien het feit dat de ledenraad het vertrouwen in de Raad van Commissarissen heeft opgezegd, aannemelijk dat de Raad van Commissarissen ook door de aandeelhouders zal worden weggestuurd. Dat kan overigens niet tijdens de aandeelhoudersvergadering op 12 december in de middag, maar pas officieel op een volgende aandeelhoudersvergadering eind januari.

De Ledenraad heeft Johan Cruijff en de overige commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers op 28 november verzocht om op te stappen. “Als zij dat doen, ben ik meteen weg”, stelt Johan Cruijff.  Verder merkt Cruijf nog even haarfijn op dat het hem ook het beste lijkt dat ze dat snel doen. “Als het goed is, komt Ajax nu eindelijk in handen van voetballers. Zoals het hoort bij een voetbalclub,” aldus Johan Cruijff.

10 december: Hoog tijd voor een nieuwe aflevering van de soap bij Ajax. De formatie van een Bestuursraad bij Ajax heeft vertraging opgelopen. De voordrachtscommissie heeft zijn opdracht teruggegeven uit onvrede over de manipulaties van en door kandidaten en anderen. Mark Geestman, Marc Stuut, Co Meijer en Reinier van Dantzig zochten nog naar twee van de zeven kandidaten voor de bestuursraad. Men verwacht nu dat het interim-bestuur bestaande uit Rob Been, Roger van Boxtel en Ernst Ligthart de benoeming van de Bestuursraad nu gaat oppakken.

8 december 2011: Ajax ligt eruit bij de Champions League. Door de thuisnederlaag tegen Real Madrid (0-3) en de uitzege van Olympique Lyon bij Dinamo Zagreb (1-7) legt Ajax het op doelsaldo af tegen de Fransen en eindigt daardoor slechts als derde in de groep.

Eerder op de dag vond het kort geding plaats dat Johan Cruijff en tien jeugdtrainers heeft aangespannen tegen de nv Ajax en de andere vier leden, Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids, binnen de Raad van Commissarissen. De rechter doet op maandag 12 december uitspraak. Toevallig ook de dag dat de algemene aandeelhoudersvergadering op het programma staat en naar nu blijkt ook de dag dat onderhandelingen met Louis van Gaal over zijn contract pas echt gaan starten.

Wordt weer een spannend dagje bij Ajax. Als alles volgens plan gaat, worden de ledenraad en het interim bestuur bestaande uit Ernst Ligthart, Rob Been jr. en Roger van Boxtel vervangen door een bestuursraad van zes personen, waarvoor Hennie Henrichs, Cees van Oevelen, Cees Vervoorn, Hein Blocks en Jan Buskermolen kandidaat zijn. Voor Ruud Suurendonk, die bedankte als kandidaat, wordt nog een vervanger gezocht.

In hoeverre die nieuwe bestuursraad Johan Cruijff zal steunen, blijft vooralsnog de vraag. Al met al een enorme stoelendans in bij Ajax die op 11 februari 2011 begon met de terugkeer van Johan Cruijff bij Ajax. Eind maart gevolgd door het opstappen van het  Bestuur en de Raad van Commissarissen van Ajax en per 1 juni stapte directeur Rik van den Boog op. Daarmee leek de weg vrij voor de door Johan Cruijff beoogde aanpak.

Inmiddels heeft Ajax een Raad van Commissarissen die vriendelijk maar zeer dringend is verzocht om op te stappen. Er komt als alles door gaat een nieuwe Bestuursraad en afhankelijk van de uitspraak van de rechter heeft Ajax binnenkort wel of geen directie. Marjan Olfers, lid van de Raad van Commissarissen van Ajax, stelt dat Louis van Gaal nog geen contract heeft getekend voor de functie van algemeen directeur. “We gaan de onderhandelingen pas op 12 december starten.” Tegelijkertijd stelt de juriste: “Het kan niet worden teruggedraaid.”

2 december 2011: Johan Cruijff en tien jeugdtrainers van Ajax zetten de voorgenomen juridische stappen nu om in echte daden. Het kort geding dat ze hebben aangespannen tegen de nv Ajax en de commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer in verband met de aanstellingen van directievoorzitter Louis van Gaal en interim-directeuren Martin Sturkenboom en Danny Blind staat woensdag 7 december 2011 om 13:00 uur op de agenda van de rechtbank in Haarlem. Toevallig ook de dag dat Ajax een belangrijke wedstrijd in de Champions League tegen Real Madrid speelt.

Ajax heeft via Steven ten Have, voorzitter van de Raad van Commissarissen direct ontstemd gereageerd op de datum van het kort geding: “tegen Real speel je een ongelooflijk belangrijke wedstrijd en dan moet je voor het hekje verschijnen op zo’n dag. De publiciteit en onrust zal van negatieve invloed zijn op de club en ons team”.

Lijkt mij allemaal weer zeer ver gezocht en het typeert wat mij betreft hoe meneer Steven ten Have zelf zeer ongelukkig bezig is met de strijd tegen Johan Cruijff. Er is in de afgelopen maanden al zoveel gebeurd dat het mij sterk lijkt dat een kort geding van Johan Cruijff en tien jeugdtrainers van negatieve invloed zou zijn op de spelers die ‘s avonds om 20:45 uur aantreden tegen Real Madrid. Dat het Steven ten Have en mede-commissarissen slecht uitkomt is uiteraard de echte reden

1 december 2011: Zo, we zijn weer wat verder en zoals te verwachten was, hebben vier van de vijf leden van de Raad van Commissarissen, Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids besloten om voorlopig geen gehoor te geven aan het verzoek van de ledenraad om de eer aan zichzelf te houden en op te stappen. Johan Cruijf heeft daarop laten weten wel te willen opstappen, maar dat pas te doen als ook de andere vier leden van de Raad van Commissarissen dat doen. Lijkt mij logisch. Of Johan Cruijff nog op een of andere manier een rol gaat spelen bij Ajax is onduidelijk.

De vier leden van de Raad van Commissarissen wachten zoals dat zo mooi heet op een formeel verzoek, de nadere toelichting en een gesprek met de ledenraad. In de tussentijd zullen Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers en Edgar Davids hun  werkzaamheden ten behoeve van Ajax en stakeholders voortzetten. Verder laten de vier weten dat ze natuurlijk ruim baan maken voor een nieuwe Raad van Commissarissen als dat in het belang is van Ajax, de vennootschap en al haar stakeholders.

Met die verklaring kunnen ze uiteraard nog alle kanten op. Een gedwongen vertrek zit er niet voor eind januari 2012 als er een ingelaste aandeelhoudersvergadering zal plaatsvinden. In de tussentijd kan er uiteraard nog van alles gebeuren. Hoe gaat het verder met de aanstelling van de nieuwe directie met Louis van Gaal,  Martin Sturkenboom en Danny Blind. Wordt vast en zeker vervolgd.

29 november 2011: Duidelijke taal van de ledenraad van Ajax. De hele Raad van Commissarissen moet opstappen. De ledenraad heeft Steven ten Have (voorzitter), Marjan Olfers, Paul Römer, Edgar Davids en Johan Cruijff gevraagd hun zetels ter beschikking te stellen.

Als de leden van de Raad van Commissarissen weigeren om dat te doen, dan kunnen ze tijdens een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering naar huis worden gestuurd. Tevens is besloten dat de vijf commissarissen in de toekomst niet meer in de huidige functie zullen terugkeren. Marjan Olfers en Paul Römer hebben al aan BNR laten weten niet van plan te zijn om te vertrekken.

De ledenraad heeft ook een nieuw interim-bestuur benoemd, dat het demissionaire bestuur onder leiding van Uri Coronel opvolgt. Het nieuwe interim-bestuur bestaat uit Ernst Ligthart, Rob Been jr. en Roger van Boxtel. Zij vertegenwoordigen de ledenraad op 12 december tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering. Als alles volgens plan gaat, worden ledenraad en bestuur vervangen door een bestuursraad van zes personen, waarvoor Hennie Henrichs, Cees van Oevelen, Cees Vervoorn, Hein Blocks en Jan Buskermolen kandidaat zijn. Voor Ruud Suurendonk, die bedankte als kandidaat, wordt nog een vervanger gezocht.

28 november 2011: Zo, het wordt weer een spannend avondje bij Ajax. De ledenraad komt vanavond bijeen om stelling te nemen in de strijd tussen Johan Cruijff en de overige vier leden van de Raad van Commissarissen onder aanvoering van Steven ten Have. Zal mij verbazen als er iets anders uit de hoge hoed komt dan dat de ledenraad Johan Cruijff steunt en volledig achter hem staat.

Johan Cruijff en tien jeugdtrainers trekken eveanals  Tscheu La Ling juridische ten strijde. Johan Cruijff en tien jeugdtrainers van Ajax nemen juridische stappen tegen de benoemingen van Martin Sturkenboom, Danny Blind en Louis van Gaal. De aanstelling van het drietal bij Ajax is niet rechtsgeldig en in strijd met het voetbaltechnische beleid, aldus Johan Cruijff en de trainers Dennis Bergkamp, Wim Jonk, Bryan Roy, Ronald de Boer, John Bosman, Jaap Stam, Orlando Trustfull, Dean Gorré, Michel Kreek en Marc Overmars.

25 november 2011: Zo, we kunnen weer een nieuwe aflevering toevoegen aan de soap bij Ajax. Dit keer is het Tscheu La Ling die ten strijde trekt. Tscheu La Ling heeft aangifte gedaan tegen Steven ten Have, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, wegens smaad en laster.

Steven ten Have heeft Tscheu La Ling in verband gebracht met omkoping tijdens bijeenkomsten met de supporters van Ajax en met de ledenraad van de club. Tscheu La Ling heeft Steven ten Have een brief gestuurd waarin hij de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax sommeert voor vrijdagmiddag 25 november 17.00 uur zijn uitlatingen openlijk te rectificeren.

De ledenraad van Ajax komt maandag 28 november 2011 opnieuw bijeen om stelling te nemen in de strijd tussen Johan Cruijff en de overige vier leden van de Raad van Commissarissen van Ajax: Steven ten Have (voorzitter), Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids. Bron: NOS

22 november 2011: Een nieuwe dag en een nieuwe aflevering van de grote Oppersmurfen soap bij Ajax. Uiteraard moest Johan Cruijff wel even reageren op de vrij zware beschuldiging aan zijn adres over racistische opmerkingen aan het adres van medelid van de Raad van Commissarissen Edgar Davids. Gaat uiteraard weer om een Cruijfiaanse manier van uitdrukken en heeft, als ik de uitleg van Johan Cruijff hoor, weinig te maken met racisme maar meer met realisme.

Ook Edgar Davids heeft gereageerd en laat ietwat naïef weten verrast en geschrokken te zijn door de impact van zijn woorden zondagmiddag op televisie na afloop van de bijeenkomst van de ledenraad van Ajax. Op zijn website geeft Edgar Davids aan alleen te hebben willen aangeven dat de fatsoensnormen tijdens de vergaderingen van de Raad van Commissarissen soms ver te zoeken waren. “Ik heb nooit gezegd, en dat wil ik benadrukken, dat Johan Cruijff een racist is, ondanks deze ongelukkige opmerking van zijn kant. Ik wil ook, zoals vaker gezegd, duidelijk maken dat ik diep respect heb voor de voetballer Johan Cruijff ondanks de persoonlijke zaken die mij de laatste dagen ten deel zijn gevallen. “, schrijft Edgar Davids.

Daarmee zijn we weer bij de merkwaardige rol die de huidige voorzitter van de Raad van Commissarissen, Steven ten Have, vervult. Die bevestigd glashard dat er sprake is van racistische opmerkingen gemaakt door Johan Cruijff. Niet voor het eerst overigens dat meneer Steven ten Have de zaken net even iets anders in beeld brengt dan de werkelijkheid. Er was, zoals nu ook duidelijk is, natuurlijk wel degelijk al weken overleg met Louis van Gaal en natuurlijk wist Steven ten Have dat Johan Cruijff 100 procent zeker niet bij de vergadering zou zijn, waarin de aanstellingen van Louis van Gaal, Danny Blind en Martin Sturkenboom is beklonken. Johan was op de verjaardag van zijn dochter en was de dag voor die superbelangrijke vergadering nog in Nederland. Gelukkig kon Steven ten Have nog wel even uitleggen dat Johan Cruijff wel netjes was uitgenodigd. Ja, op de ochtend van die hele belangrijke vergadering.

21 november 2011: Zo we zijn weer een paar dagen verder en de ledenraad heeft een gesprek gehad met de Raad van Commissarissen. Na maar liefst 4,5 uur praten is men eigenlijk nog niet veel verder. Wat in elk geval wel duidelijk is, is dat Johan Cruijff niet verder te willen gaan met de huidige Raad van Commissarissen. Er is gewoon teveel gebeurd wat hem niet bevalt om door te gaan met Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids.

Op 28 november komt de ledenraad weer bij elkaar en dan komt er waarschijnlijk meer duidelijkheid. De uiteindelijke beslissing over de RvC valt pas op 12 december tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders. Steven ten Have ziet het nog helemaal zitten met zowel Louis van Gaal als Johan Cruijff. Wellicht met een andere rol voor Cruijff. Ondertussen heeft ook Edgar Davids een klein boekje opengedaan en daaruit valt op te maken dat Edgar Davids zwaar gediscrimineerd zou zijn door Johan Cruijff. Steven ten Have bevestigd een en ander.

Uri Coronel, Joop Krant en Cor van Eijden leggen maandag hun functie als bestuurslid van Ajax formeel neer. Coronel maakte dat op een persconferentie bekend. Coronel, Krant en Van Eijden hadden op 30 maart al hun vertrek aangekondigd. Bij de eerstvolgende vergadering van de ledenraad, dus op 28 november, worden nieuwe (interim)bestuursleden benoemd. Die nieuwe bestuursleden worden waarschijnlijk slechts voor een paar weken benoemd, als de eerder bekendgemaakte plannen tenminste doorgaan. De ledenraad heeft een dag of vier geleden een nieuwe bestuursraad voorgedragen. De intentie is dat met de komst van die bestuursraad de ledenraad en het oude driehoofdige bestuur worden opgeheven. Hennie Henrichs moet de voorzitter van de bestuursraad worden. Cees Vervoorn, Cees van Oevelen, Jan Buskermolen, Ruud Suurendonk en Hein Blocks gaan ook in de nieuwe raad zitting nemen. De zes kunnen medio december officieel worden benoemd nadat ze bij de algemene ledenraad vergadering zijn voorgedragen.

18 november 2011: Tja, dat zat er dik in. Johan Cruijff dreigt met opstappen als Ajax niet zijn kant kiest en volgens Johan Cruijff zullen veel van zijn medestanders, waaronder alle trainers die door hem zijn voorgedragen zouden in dat geval ook vertrekken.

“Het is onbeschoft. Wij zijn geschoffeerd. Waar zijn ze in godsnaam mee bezig? Het is achterbaks”, aldus Johan Cruijff die vindt dat Ajax moet kiezen tussen de sporters en de niet-sporters. Johan Cruijff merkt daarnaast nog even haarfijn op dat de overige leden van de Raad van Commissarissen zich niet met technische zaken moeten bemoeien, want ze hebben er toch geen verstand van.

17 november 2011: Ongelofelijk maar waar. Louis van Gaal wordt de nieuwe algemeen directeur bij Ajax. Nog niet direct hoor, maar pas in juli 2012, dus is het ook onbegrijpelijk dat het besluit werd genomen door de vier leden van de Raad van Commissarissen zonder dat Johan Cruijff erbij was.

Lijkt mij alweer een openlijke aanval op Johan Cruijff. Ben wel benieuwd hoe die gaat reageren, maar een vertrek van Johan Cruijff lijkt de logische vervolgstap nu zijn grote vijand Louis van Gaal een belangrijke positie bij Ajax gaat innemen. Voorzitter Steven ten Have van de Raad van Commissarissen legt het nog allemaal even uit. Het is gewoon wat het beste is voor Ajax.

Dat Johan Cruijff er net even iets anders over denkt, lijkt mij duidelijk. Johan Cruijff heeft verrast gereageerd op de keuze van de overige leden van de Raad van Commissarissen van Ajax om Louis van Gaal tot directeur te benoemen. “Ze zijn gek geworden”.

Het directieteam van Ajax wordt verder uitgebreid met Martin Sturkenboom en Danny Blind. Tot de terugkeer van Van Gaal in juli 2012 zal Sturkenboom, oud-voorzitter van FC Utrecht, fungeren als algemeen directeur ad interim. Daarna gaat hij een tandem vormen met Van Gaal. Danny Blind, nu technisch manager, wordt technisch directeur ad interim en zal ook na het aantreden van Van Gaal de voetbaltechnische zaken voor zijn rekening nemen.

De ledenraad heeft een nieuwe bestuursraad voorgedragen. De intentie is dat met de komst van de bestuursraad de ledenraad en het oude driehoofdige bestuur worden opgeheven. Hennie Henrichs moet de voorzitter van de bestuursraad worden. Cees Vervoorn, Cees van Oevelen, Jan Buskermolen, Ruud Suurendonk en Hein Blocks gaan ook in de nieuwe raad zitting nemen. De zes kunnen medio december officieel worden benoemd nadat ze bij de algemene ledenraad vergadering zijn voorgedragen.

10 november 2011: Zo, we zijn weer wat verder in de Oppersmurf Show bij Ajax. Marco van Basten ziet het nog steeds niet zitten om directeur te worden bij Ajax. Na een gesprek met de Raad van Commissarissen kwam Marco van Basten tot de conclusie dat er nog steeds sprake is van een onwerkbare situatie en haakt nu definitief af. Voor zover iets definitief is in de sport. Johan Cruijff, weer even in Nederland, reageerde op zijn bekende en laconieke wijze. De sfeer is zoals altijd goed, prima gesprek gehad, niemand heeft ooit gezegd dat ik uit de Raad van Commissarissen stap, het is jammer dat Marco van Basten geen directeur wordt en opmerkelijk voor Johan Cruijff: hij bevestigt mede verantwoordelijk te zijn voor de onwerkbare situatie bij Ajax. Hoe kom je uit de impasse: door het op te lossen. Logisch toch?

27 oktober 2011: De volledige reactie van Johan Cruijff op een brief van de overige leden van de Raad van Commissarissen. In die brief van 16 oktober 2011 stellen de vier dat Cruijff bewust de komst van Marco van Basten als technisch directeur heeft gedwarsboomd.

En er is weer een nieuw conflict bij Ajax. Ditmaal tussen Johan Cruijff en de overige vier leden van de Raad van Commissarissen over het afketsen van de benoeming van Marco van Basten bij Ajax als technisch directeur. Een breuk tussen Johan Cruijff en de overige leden van de Raad van Commissarissen van Ajax lijkt onafwendbaar. Zie ook: Oppersmurf Johan Cruijff stopt er mee !

In een brief (PDF), gedateerd 16 oktober, waar de NOS de hand op heeft gelegd, verwijt het viertal Cruijff de benoeming van Van Basten te hebben gefrustreerd door een aantal aanvullende eisen te stellen. Daardoor zou de benoeming, die op 1 oktober al rond had kunnen zijn, onnodig zijn uitgesteld. De vier overige leden  van de Raad van Commissarissen vroegen Cruijff in de brief van maar liefst vijf kantjes zich alsnog, binnen drie dagen, achter Van Bastens kandidatuur te scharen. Johan Cruijff heeft daar niet op gereageerd.

19 oktober 2011; Zo, we zijn weer toe aan het volgende hoofdstuk in de soap bij Ajax rond de benoeming van een nieuwe directeur. Marco van Basten wordt geen directeur voetbalzaken bij Ajax.

16 september 2011: Johan Cruijff is opnieuw in conflict geraakt met zijn vier collega’s in de Raad van Commissarissen van Ajax. Cruijff verscheen dinsdag tijdens een bijeenkomst van de RvC in de Arena met Tscheu La Ling en het duo Dennis Bergkamp en Wim Jonk aan zijn zijde. Zoals Bekend wil Johan Cruijff Tscheu La Ling graag als directeur voetbalzaken. De overige vier RvC-leden hadden zich eerder al tegen de aanstelling van Ling gekeerd en voelden zich overvallen door de actie van Cruijff.

De officiële vergadering ging niet door en na een felle woordenwisseling met de nodige krachttermen verliet Edgar Davids de bijeenkomst. Daarna werd er nog wel een uur of twee gepraat, maar het is onbekend waarover en met welk resultaat. In elk geval is wel duidelijk dat Johan Cruijff zich niet wil neerleggen bij de visie van de andere leden van de RvC, zoals ik in juli nog suggereerde.

1 augustus 2011: Jammer maar het zat er niet in voor de oppersmurf bij Ajax om de Johan Cruijff Schaal aan zijn geliefde club uit te reiken. Ondanks dat FC Twente bijna de hele tweede helft met 10 man speelde, wist Ajax onvoldoende te scoren. Eindstand 2-1 in het voordeel van FC Twente. Kijkt u zelf nog even naar een korte samenvatting.

De Ajax Open Dag wordt dit jaar gehouden op woensdag 3 augustus. Ajax en de Supportersvereniging Ajax – samen organisator van de Open Dag – nodigen alle supporters uit om met elkaar het nieuwe voetbalseizoen in te luiden. Woensdagavond staat ook de afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar op het programma. Zie ook: Laatste Wedstrijd Edwin van der Sar

20 juli 2011: Nou echt lekker vlot gaat het allemaal niet bij Ajax. Is nog weinig te merken van de Cruijffiaanse uitspraak: Wat goed is, komt snel”. De benoeming van een nieuwe directeur wil maar niet lukken. De door Johan Cruijff naar voren geschoven kandidaat Tscheu La Ling kan niet op de steun rekenen van de andere vier leden van de Raad van Commissarissen.

Tegenvaller voor Cruijff, die ook gelijk duidelijk maakt dat er toch geen sprake is van de Johan Cruijff one-man-show bij Ajax. Uiteraard draait de geruchtenmachine weer op volle toeren en het plan is nu om in plaats van één directeur, er gelijk maar twee aan te stellen. Een zwak compromis.

Wim Jonk, eerder genoemd als de man die zich met de jeugdopleiding zou gaan bezighouden, wordt nu genoemd als voetbaldirecteur. Daarnaast moet er dan nog een zakelijk directeur komen. Lijkt mij een slechte ontwikkeling. Ajax heeft juist behoefte aan een sterke directeur, die communicatief sterk is. Dat kan van Wim Jonk alvast niet worden gezegd. Bovendien moeten die twee directeuren weer een onderlinge taakverdeling maken en nog belangrijker, ze moeten natuurlijk heel goed met elkaar kunnen samenwerken.

28 juni 2011: Zo, Ajax is weer begonnen met de trainingen in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Onder leding van Frank de Boer en Dennis Bergkamp als assistent. Danny Blind bekeek de traning vanaf de tribune. Voor hem lijkt een rol weggelegd als technisch manager. Binnenkort gaat Jaap Stam als part-time trainer, voor één dag in de week aan de slag bij Ajax. Dennis Bergkamp zal volgens het plan van Johan Cruijff ook de jeugdafdeling onder handen nemen in nauwe samenwerking uiteraard met Wim Jonk. Officieel is er overigens nog niemand benoemd in een nieuwe functie omdat er nog geen nieuwe algemeen directeur is.

7 juni 2011: De ledenraad van Ajax is akkoord gegaan met de voordracht van de vijf beoogde kandidaten voor de nieuwe Raad van Commissarissen. Over zes weken moet een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders de benoeming van de commissarissen Steven ten Have (als voorzitter), Johan Cruijff, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer nog goedkeuren.

Wat de volgende stap zal zijn is mij niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat er ook nog een nieuw Bestuur van Ajax moet worden gekozen, waar Johan Cruijff zich ook kandidaat voor heeft gesteld. Daarnaast moet er een nieuwe directeur worden benoemd. Wie dat gaat worden is nog onduidelijk, maar de voorkeur bij Ajax, lees Johan Cruijff, gaat uit naar Tscheu La Ling. Ook Marc Overmars wordt genoemd als kandidaat.

2 juni 2011: Zo, het wordt weer tijd om te gaan werken aan de nieuwe structuur bij Ajax onder leiding van Johan Cruijff.  Maandag 6 juni 2011 wordt de eerste stap gezet met de benoeming van de nieuwe Raad van Commissarissen. Als alles volgens plan verloopt worden de voorgedragen kandidaten Johan Cruijff, Edgar Davids, Marjan Olfers, Paul Römer en Steven ten Have (als voorzitter) benoemd.

Op de ledenraadsvergadering van 6 juni zal worden voorgesteld om de vijf voor plaatsing op de voordrachtslijst aan te bevelen. De zittende raad besluit daarna over die voordracht. Een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders moet de benoeming van de commissarissen uiteindelijk ook nog goedkeuren.

15 mei 20011: Ajax is voor de dertigste keer kampioen van Nederland. De Amsterdammers wonnen met 3-1 van FC Twente en kwamen daardoor uit op 73 punten. Het is de eerste titel voor Ajax sinds 2004. FC Twente eindigt als tweede met 71 punten en PSV is derde met 69 punten. In Amsterdam barstte een groot volksfeest los. Tienduizenden Ajax-supporters stonden op het Museumplein voor de huldiging van hun club. Rond kwart over zeven betraden de spelers van Ajax het podium, dat bijna niet te zien was door de rook die van de vele fakkels afkwam. Zie ook: de volledige eindstand van het seizoen 2010/2011

8 mei 2011: Ajax heeft de bekerfinale tegen FC Twente verloren met 3-2. Volgende week, nieuwe ronde, nieuwe kansen in de beslissende wedstrijd om hte landskamioenscahp 2011 met de wedstrijd Ajax -FC Twente.

2 mei 2011: Zoals te verwachten was hebben de drie koplopers allemaal gewonnen in de voorlaatste wedstrijd en dat betekent dat beslissing gaat vallen in het laatste competitieweekend met de topper Ajax-FC Twente op het programma. PSV speelt dan uit tegen Groningen, maar doet al niet meer mee in de strijd om het landskampioenschap.

FC Twente heeft genoeg aan winst of gelijkspel. Ajax moet winnen om de schaal te pakken. Ook op andere plekken in de competitie zullen er zaken beslist worden. Het belooft dus een fantastische speeldag te worden. Alle wedstrijden vinden plaats op 15 mei om 14:30. Een weekje eerder komen Ajax en FC Twente elkaar ook al tegen in de bekerfinale op 8 mei om 18.00 uur in Stadion De Kuip. Ajax probeert daar zijn negentiende beker binnen te slepen. Mocht dat lukken dan zal er geen huldiging plaatsvinden. De strijd om de landstitel is belangrijker.

27 april: Johan Cruijff keert na 23 jaar zo goed als zeker terug bij Ajax in een officiële functie. De 64-jarige Amsterdammer heeft zich bereid verklaard zitting te nemen in zowel de Raad van Commissarissen als in het Bestuur van Ajax. Daarmee krijgt Johan natuurlijk de macht die hij wil hebben om zijn plannen uit te voeren.

De ledenraad van de Amsterdamse club ging dinsdagavond in de ArenA unaniem akkoord met de dubbele kandidatuur. Hij zal zich primair gaan richten op de voetbaltechnische kant van de club. Een benoemingscommissie gaat op zoek naar andere nieuwe leden voor het Bestuur en de RvC. Naast Rob Been hebben Cees van Oevelen, Mark Geestman, Keje Molenaar en Cees Vervoorn zitting genomen in de zogenoemde voordrachtscommissie.

24 april 2011: Zo, het wordt nog echt spannend in de strijd om de landstitel. FC Twente won van ADO Den Haag, PSV verloor bij Feyenoord en Ajax won van Exelsior. Dat betekent dat FC Twente aan de leiding gaat, gevolgd door Ajax op slechts 1 punt achterstand en PSV staat nu derde op drie punten achterstand. Zit er dik in dat de beslissing gaat vallen in het laatste competitie weekend met de topper Ajax – FC Twente.

Nog twee wedstrijden te gaan voor de drie koplopers:
FC Twente: Willem II (thuis), Ajax (uit)
Ajax: SC Heerenveen (uit), FC Twente (thuis)
PSV: Vitesse (thuis), FC Groningen (uit)

17 april 2011: Nou, dat heeft niet lang geduurd. Rik van den Boog gaat per 1 juni weg bij Ajax. De 3-0 voor Johan Cruijff staat op het scorebord. Nu is de vraag hoe men alle posities gaat invullen bij Raad van Comissarissen, Bestuur en de directie van Ajax. De term schoon schip lijkt mij wel van toepassing. Johan Cruijff is nu aanzet, maar zal dat volgens hét Cruijff systeem bij FC Barcelona ongetwijfeld door anderen laten uitvoeren. We houden u op de hoogte.

Je zou het haast vergeten, maar er is ook weer gevoetbald. De stand aan de kop van eredivisie is ongemeen spannend. PSV op met 65 punten, met een beter doelsaldo dan FC Twente, dat ook op 65 punten staat. Direct gevolgd door Ajax op slechts 1 punt achterstand. Met nog drie wedstrijden te gaan, kan er nog van alles gebeuren.

11 april 2011: Lijkt een kwestie van tijd en dan kan Johan Cruijff de 3-0 noteren. Rik van de Boog heeft al laten weten dat er een tijd van komen is en een tijd van gaan, dus ook die gaat opstappen. Uiteraard in het belang van Ajax. Scheidend voorzitter Uri Coronel klinkt ook al weer een heel stuk milder dan voorheen en hoopt snel weg te zijn.

Ondertussen heeft Keje Moolenaar toch besloten, uiteraard op uitdrukkelijk verzoek van Johan Cruijff, om gewoon in de ledenraad te blijven zitten. Cruijff laat in zijn column weten een prima gesprek te hebben gehad met met een delegatie van de club en dat die mensen nu gewoon gaan doen wat ze moeten doen… Johan Cruijff zelf wacht nu even op de dingen die komen gaan. Nou, dat zullen wij dan ook maar doen.

In de Eredivisie is de spanning met vier wedstrijden te gaan ook weer helemaal terug, dankzij een gelijkspel van zowel koploper FC Twente, als de nummer 2 PSV. Jjax doet volgens trainer Frank de Boer weer helemaal mee….. om de tweede plaats. Vreemde uitspraak met slechjts 3 punten minder dan FC Twente en in het laatste competitieweekend de thuiswedstrijd tegen FC Twente nog op het programma. Lijkt mij dat er nog van alles mogelijk is, zelfs een kampioenschap van Ajax. We houden u op de hoogte.

31 maart 2011: Zo, dat is 1-0 en 2-0 voor Johan Cruijff. Het bestuur en de Raad van Commissarissen van Ajax stappen op. Het vertrek werd aangekondigd tijdens de ledenraad van gisterenavond. “Met het ter beschikking stellen van hun functie willen zij hun verantwoordelijkheid nemen door de club ruimte te bieden om uit deze dreigende impasse te raken”, liet Ajax in een allerijl uitgegeven persverklaring weten.

De bestuursleden en de leden van de RvC blijven in functie totdat hun opvolgers formeel zijn benoemd. Algemeen directeur Rik van den Boog is nog niet van plan te vertrekken, maar dat lijkt mij een kwestie van tijd. Zie ook: Persconferentie Ajax-bestuur

29 maart 2011: De machtsstrijd bij Ajax nadert kookpunt. Na maanden van inleidende beschietingen en steekspelletjes, die vooral in de krantenkolommen werden uitgevoerd, brandt de strijd om de macht bij Ajax woensdag 30 maart pas echt goed los. Tijdens de voor die dag ingelaste bijeenkomst van de Ledenraad zal voor het eerst duidelijk worden hoe het kamp Cruijff en het kamp Van den Boog zich tot elkaar verhouden. Centrale vraag is of Cruijff de ruimte zal krijgen voor de grote schoonmaak waarmee hij naar eigen zeggen Ajax wil redden.

26 maart 2011: De ledenraad van Ajax komt woensdag 30 maart 2011 bijeen om te praten over de botsing tussen Johan Cruijff en de directie.  Uri Coronel, voorzitter van de Amsterdamse club, en preses van de ledenraad Rob Been hebben de 24 leden bijeen geroepen. Coronel wil de ledenraad graag informeren over de stand van zaken. De raad gaat over de samenstelling van het bestuur dat bestaat uit Coronel, Joop Krant en Cor van Eijden. De clubleiding was gisteren niet bereid om de technische leiding in te vullen volgens de plannen van Cruijff.

De  Ajax Supporters Delegatie heeft inmiddels laten weten ontstemd te zijn en zegt dat het één grote bende is, waaraan alle betrokkenen, uitgezonderd de supporters zelf natuurlijk, schuldig zijn, waarbij iedereen roept in het belang van de club te handelen. De ASD eist nu zelfs dat Johan Cruijff en Rik van den Boog, ieder met een secondant, in het bijzijn van de Ajax Supporters Delegatie met elkaar om de tafel gaan zitten, net zo lang totdat er een werkbaar plan ligt waar alle partijen zich in kunnen vinden en Ajax de toekomst mee in kan! Uiteraard eisen de supporters dat niet in het eigenbelang maar in het belang van Ajax.

25 maart 2011: Zoals ik eigenlijk al had verwacht is het nu openlijk voetbaloorlog tussen Johan Cruijff en de directie van Ajax.  Zat er allemaal dik in. Je kunt Johan Cruijff nou eenmaal niet aan het werk zetten zonder hem ook de macht te geven. Macht daar gaat het weer om. De directie bestaat uit aardige mensen die geen verstand van voetbal hebben en Johan Cruijff is omringd door allerlei oud topvoetballers.

Het opgestelde plan is met een hoofdrol voor Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk is min of meer van tafel geveegd door de directie van Ajax. Wat nu? Johan Cruijff klinkt in elk geval strijdvaardig en lijkt vastbesloten om zijn plannen door te voeren. Desnoods met een nieuwe directie. Dat zegt genoeg lijkt mij zo. Wordt ongetwijfeld vervolgd. We houden u op de hoogte. Zie ook de reactie van Rik van den Boog

11 februari 2011: Mooi hoor. Johan Cruyff is er weer. Terug bij Ajax. De 63-jarige Amsterdammer gaat als lid van de technische commissie aan de slag. Naast Cruijff nemen ook Peter Boeve, Piet Keizer en Dick Schoenaker plaats in de klankbordgroep van de technische zaken. Ajax en Johan Cruijff gaan nog wel bekijken welke anders functies er voor Cruijff nog meer beschikbaar zijn. Dat laatste klinkt ietwat vreemd. Iedereen weet dat als Johan Cruijff in actie komt, dat eigenlijk betekent dat Johan Cruijff ook de baas is. Of dat nou officieel in functie is of achter de schermen. Cruijff is gewoon de baas. Logisch toch?

8 maart 2008: Oppersmurf Johan Cruijff stopt er mee !

9789050187800-145.jpg20 februari 2008: Wie had dit allemaal kunnen voorzien. Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en nu al kunnen we spreken van het jaar waarin alles en iedereen terugkomt. We hadden al de Knight Rider en de Smurfen zijn ook al terug van weggeweest. Nu is Ben er weer ! Opmerkelijke terugkomst van een merk, waarbij ik mij afvraag wat dat nu allemaal wel niet heeft gekost. Folders en ander verkoopmateriaal kunnen weer naar de afvalbak. Er is weer allemaal nieuw materiaal nodig en gaan we nu echt weer overstappen naar Ben? Je weet maar nooit hoelang het duurt voor Ben ons weer vaarwel zegt. Ben benieuwd !

Met Johan Cruijff ligt dat geheel anders. Die is er gewoon en was er ook altijd al, nou ja vanaf het moment dat we Johan voor het eerst op het hoogste niveau in actie zagen. Dat hoge niveau heeft hij ook altijd gehouden. Soms was het zelfs iets te hoog voor de gemiddelde Nederlander en waren zijn uitspraken letterlijk onnavolgbaar. Wat we inmiddels allemaal wel van Johan Cruijff hebben geleerd is dat elk voordeel ook een nadeel heeft en dat het omgekeerde, elk nadeel heeft een voordeel, ook het geval is. Eigenlijk heel logisch.

Net zo logisch dus dat Johan, als “de verlosser van Barcelona” bij het min of meer stuurloze Ajax eens even het stuur gaat vasthouden. Beetje voetballes, terug naar de basis, mischien wel 4-2-3-1 en dan gaat het vast wel in orde komen. Hij heeft wel iets weg van een hele grote Smurf, die hebben wat eigenschappen die je bij Johan ook terug kunt vinden. Want je vraagt je altijd af waar hij op het juiste moment nu zo razendsnel vandaan komt. Had ie als voetballer al. Zie ook: De Verlosser – lager dan dit kan Ajax niet zakken !

Waar kom jij toch steeds vandaan?
Waar de echte voetbalhuisje staan
Heb je ook een eigen taal?
Ja, die kennen jullie toch allemaal
Doe je iets wat wij niet durven?
Ja, want ik ga Oppersmurfen
Dit is een lied met een leuk refrein
Ja, want ik ben groot en jullie ben klein

Refrein:
Ja zing maar na
LA la lalalalalalalala
La la lalalalalalalala
La la lalalalalalalalalala
En nu de tweede stem
La la lalalalalalalala
La la lalalalalalalala
La la lalalalalalalalalala
En nu allemaal
La la ….

Kun je ook snel weer gaan?
Ja, dat heb ik net gedaan.
En ook een beetje zacht?
Ja, wie had dat ooit gedacht
Kun je ook viool spelen?
Ja, de eerste kan ik spelen
Vind je voetbal nu nog fijn?
Ja, maar alleen op dit refrein

Ja zing maar na
LA la lalalalalalalala
La la lalalalalalalala
La la lalalalalalalalalala
En nu de tweede stem
La la lalalalalalalala
La la lalalalalalalala
La la lalalalalalalalalala
En nu allemaal
La la ….

Waarom ben je nu weer klein?
Omdat hullie groter willen zijn
Ga je nu met de pest naar bed?
Ja, want de troon is al bezet
Ga je nu net als wij ook rustig slapen?
Nee, ik moet eerst wat boeren laten
Wat is toch jouw grootste wens?
Oppersmurfen maar dat snapt geen mens

Refrein:
Ja zing maar na want ik ga
Ja ja jajajajajajajaja
Ja ja jajajajajajajaja
Ja ja jajajajajajajajajaja
En nu de tweede stem
Ga ga gagagagagagagaga
Ga ga gagagagagagagaga
Ga ga gagagagagagagagagaga
En nu allemaal
Ja ga…

De volgende coupletten mag u gerust zelf even afmaken, da’s logisch toch? Ben benieuwd ! Inmiddels afgemaakt, nadat Johan Cruijff er weer snel mee stopte bij Ajax in 2008. In 2011 is Johan Cruijff weer terug bij Ajax maar er is weinig reden om het Voetbal Smurfenlied aan te passen. Althans het eerste couplet en refrein. Hoe het verder gaat? Dat wachten we even af, want met smurfen weet je dat nooit.

Schijnbewegingen over voetbal en dans

Voetbal en dans. Het lijken twee gescheiden werelden. Voetbaltrainer Johan Cruijff (Ajax) en choreograaf Rudi van Dantzig (Nationaal Ballet) ontdekken de overeenkomsten. Ze bezoeken elkaars training en zien hun pupillen zich in het zweet werken om de beste te worden. Met passie je vak uitoefenen. Dat illustreren spits Marco van Basten en danser Clint Farha in hun voorbereiding op een topprestatie: van warming-up en massage tot het aantrekken van de kicksen en spitzen. En dan de uitvoering. Het publiek klapt en juicht. De hoofdrolspelers komen op. Een balaanname, een pirouette en het applaus na afloop. Moe naar huis. Morgen weer trainen…

31 Reacties

 1. Ilona zegt:

  20 februari 2008 om 12:28 | Permalink

  Om eerlijk te zijn heb ik Ben niet eens gemist, pas nu Ben er weer is bedenk je je dat je er lang niets over gehoord hebt. Dat moet ook iets zeggen lijkt me …
  Vader Abraham kan trouwens wel inpakken !

 2. Erik van Erne zegt:

  23 september 2010 om 18:45 | Permalink

  Planetoïde vernoemd naar Johan Cruijff

  Een planetoïde draagt sinds kort de naam van Johan Cruijff. De vernoeming is een initiatief van de Nederlandse wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar. Het gaat om de planetoïde 14282.

  De planetoïde Cruijff beweegt zich op een afstand van 432 miljoen tot 477 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter.

 3. Appie zegt:

  8 februari 2011 om 04:56 | Permalink

  Johan Cruijff (63) keert waarschijnlijk terug bij Ajax als leider van een nieuw te vormen technisch platform. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

  Cruijff moet onder andere beslissen of de Amsterdamse voetbalclub op zoek moet naar een technisch directeur of dat de hoofdtrainer het aan- en verkoopbeleid bepaalt.

  Vanavond zal de nieuwe ledenraad een voorstel aan de raad van commissarissen doen om Cruijff aan te stellen.

 4. Thijs van den Heuvel zegt:

  1 april 2011 om 16:27 | Permalink

  Ik reageer naar aanleiding van uw reactie op mijn column op molblog.nl. Dank hiervoor. Ik betwijfel zeker of de Ajax directie wel volledige berichtgeving naar buiten brengt. Al geloof ik niet dat je dit volledig kunt verzinnen. In mijn stuk baseer ik mezelf dan ook op de communicatie die ik afgelopen week heb waargenomen en hoe ik denk dat het gegaan is, zoals bijna iedereen zal moeten doen. Er zijn dus twee visies, blijft staan dat het een erg ongelukkige week was voor het Cruijff kamp wat betreft media optreden, daar moet u het met me eens zijn. Ik zie uit naar uw reactie via mail. MVG

 5. Erik van Erne zegt:

  11 april 2011 om 08:21 | Permalink

  Rik van den Boog zinspeelt op vertrek bij Ajax

  Rik van den Boog heeft min of meer aangegeven dat zijn vertrek als algemeen directeur van Ajax nabij is. Duidend op de directie verklaarde hij voorafgaand aan het duel van Ajax met FC Groningen: “Wij hebben drie jaar onze rol gespeeld. Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan.”

 6. Erik van Erne zegt:

  24 april 2011 om 21:01 | Permalink

  Zeldzaam inkijkje bij jeugdopleiding Ajax

  Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Allemaal doorliepen ze met succes de jeugdopleiding van Ajax. Deze week kregen we een zeldzaam inkijkje in een deel van de roemrijke jeugdopleiding van de club. Het is sinds de Cruijff-revolutie ook een veelbesproken afdeling, die als het aan Cruijff ligt op de schop gaat.

 7. Erik van Erne zegt:

  25 april 2012 om 13:52 | Permalink

  Louis van Gaal feliciteert Johan Cruijff

  Louis van Gaal heeft Johan Cruijff in een paginagrote krantenadvertentie gefeliciteerd met zijn 65ste verjaardag. “Namens alle Nederlandse voetballiefhebbers wens ik Johan een prachtige verjaardag toe”, schrijft Louis van Gaal

  (Oud-)medewerkers van Studio Sport die hem tijdens zijn carrière hebben gevolgd, halen herinneringen op aan Nummer 14, een bijnaam die verwijst naar het rugnummer dat Crijff in zijn gloriejaren droeg.

  Zie ook: En Un Momento Dado

 8. Erik van Erne zegt:

  27 april 2012 om 12:58 | Permalink

  Ajax op weg naar kampioenschap 31

  AFC Ajax Amsterdam op weg naar het kampioenschap en hun 31ste titel. De climax van de Eredivisie 2011/2012 is hier. Geniet van het mooie seizoen van Ajax.

 9. Erik van Erne zegt:

  5 mei 2012 om 11:35 | Permalink

  Lenny & De Ajax Fans: Kampioen 2012 Editie – “Every Little Thing Is Gonna Be Alright.”

  De Ajax fans zongen het al het hele seizoen: “Every Little Thing Is Gonna Be Alright.” AEGON bedankt de fans met een speciale kampioensclip van het nummer. Met zanger Lenny en een achtergrondkoor van 50.000 Ajax fans.

 10. Erik van Erne zegt:

  16 oktober 2015 om 10:41 | Permalink

  1992 Documentaire: ‘Topclub Ajax’

  Waardevol document vanuit het 1992 perspectief. Ajax speelt nog in De Meer en denkt na over een nieuw stadion. Een vierde Europa Cup I is nog drie jaar weg maar Ajax is in het seizoen ervoor door de winst van de UEFA Cup toegetreden tot het selecte gezelschap clubs dat alle (3) Europa Cups op zijn naam heeft geschreven! Wat brengt de toekomst en hoe gaat Topclub Ajax zich daar op voorbereiden?

  Aan de hand van voorzitter Michael van Praag wordt Ajax uitgelicht. Aan het woord komen Rinus Michels, Johan Cruijff, Dennis Bergkamp en Jan Wouters. De documentaire is uitgerust met prachtige, bekende en minder vaak getoonde beelden!

 11. Erik van Erne zegt:

  16 oktober 2015 om 10:46 | Permalink

  Ik Voetbal Dus Ik Ben: Mister Ajax Sjaak Swart documentaire

 12. Erik van Erne zegt:

  22 oktober 2015 om 10:47 | Permalink

  Johan Cruijff: Anti Tabaco
  For the health department of the General Counsel of Catalunya, Cruijff made this anti smoking ad in 1991. Famously he kept the pack of smokes in the air for 16 times all in one take. It might well have been the cheapest spot in history, considering the amount of awards it picked up at various advertising festivals and the overall success of the campaign. It is still remembered all over Europe and was succesfully localised to France and the Netherlands.

 13. Bert zegt:

  9 november 2015 om 09:05 | Permalink

  Cruijff: ‘Helpers weg, eerste ronde

  “Intussen zijn we met mijn ziekte onderweg. Helpers weg, eerste ronde”, aldus Johan Cruijff, bij wie onlangs longkanker werd geconstateerd. “Omdat er veel in het voetbal speelt en het nadenken en praten daarover me veel plezier verschaft, kom ik nauwelijks aan piekeren toe.”

  “Ook omdat dokters met exceptionele kwaliteiten hun voorbereiding hebben afgerond en er nu een nieuwe weg is ingeslagen. In de wetenschap dat er uitstekend werk is verricht”.

 14. Erik van Erne zegt:

  24 maart 2016 om 14:14 | Permalink

  Johan Cruijff stierf binnen paar uur

  Hoofdredacteur Telesport Jaap de Groot wist dat het slecht ging met Cruijff, maar dat het zó snel zou gaan had niemand verwacht. Een emotionele De Groot vertelt over de laatste momenten van de legendarische nummer 14.

 15. Erik van Erne zegt:

  25 maart 2016 om 14:14 | Permalink

  Johan Cruijff het is koud zonder jou by André Hazes

 16. Erik van Erne zegt:

  26 maart 2016 om 14:14 | Permalink

  Football’s Greatest: Johan Cruyff by Sky Sports

 17. Erik van Erne zegt:

  26 maart 2016 om 15:27 | Permalink

  Derksen & Johan Cruijff

 18. Henkie zegt:

  27 maart 2016 om 14:14 | Permalink

  Johan Cruijff is Art

  A video about one of the greatest football players ever; Johan Cruijff.

 19. Dick zegt:

  29 maart 2016 om 14:00 | Permalink

  Ploeggenoten over Johan Cruijff

  Ben Wijnstekers, Peter Houtman, André Hoekstra en André Stafleu waren samen met Johan Cruijff spelers van het kampioenselftal van Feyenoord in 1984. Een aantal maanden geleden keken zij samen terug naar de editie van Feyenoord – Ajax uit 1984 (4-1 winst).

  Stafleu: “Hij was ook vele malen beter dan dat wij waren.”André Stafleu, middenvelder van dat elftal maakt de vergelijking met het huidige Barcelona. “Kijk naar Barcelona, dan zeg je ook Messi. Zo’n vergelijking moet je maken. Natuurlijk is de rest ook goed, maar dat zijn de extreme spelers.” Lovend is ook spits Peter Houtman: “Hans Libregts, destijds de hoofdtrainer, zei altijd dat Johan de slagroom op de taart was.”Johan Cruijff was naast een ontzettend goede voetballer ook een gezellige man. “Wij waren met de ploeg in Indonesië. Ruud Gullit en ik gingen met de lift naar beneden,” zegt Houtman. “Stond Johan Cruijff ook in de lift. Het heeft anderhalf uur geduurd, voordat we bij de eetzaal kwamen. We bleven kletsen, Johan kon gezellig lullen.”

  Ook Ben Wijnstekers, toen linksachter, herkent dat: “Hij was een gezellige babbelaar en had ook echt humor.” André Hoekstra, de rechtshalf in het elftal van 1984, beseft dat er verschil blijft tussen Cruijff en de Rotterdammers. “Het is ook eigenlijk wel logisch, hij blijft een Amsterdammer.” Voor Cruijff maakte dat niet uit volgens Stafleu: “Hij was een vakman. Hij hield zijn voetbal en zijn privé gescheiden, maar was zeker niet ongezellig.”

 20. Kees zegt:

  29 maart 2016 om 14:04 | Permalink

  De wereld reageert op het overlijden van Johan Cruijff

  Van FC Barcelona tot en met David Beckham: heel de wereld stond donderdag stil bij de dood van Johan Cruijff

 21. Mister Ajax zegt:

  29 maart 2016 om 14:07 | Permalink

  Alles op Swart special: Reactie op overlijden Johan Cruijff by Sjaak Swart

  Johan Cruijff overleed donderdag 24 maart op 68-jarige leeftijd. Mister Ajax Sjaak Swart reageert.

  Sjaak Swart over de streken van Johan Cruijff

 22. Erik van Erne zegt:

  29 maart 2016 om 14:14 | Permalink

  Nummer 14 Johan Cruijff the movie 1972 AJAX

  Johan Cruijff 25-4-1947 – 24-3-2016 RIP

 23. Erik van Erne zegt:

  29 maart 2016 om 14:26 | Permalink

  Cruijffiaans: De 25 leukste uitspraken van Johan Cruijff

  Cruijffiaans is de benaming voor het unieke taalgebruik van de Nederlandse voetballer en voetbaltrainer Johan Cruijff (1947-2016).

  Cruijffiaans kenmerkt zich door een verzameling woorden uit het voetbaljargon, het plat Amsterdams en oneliners die het midden houden tussen paradoxen, inzicht en open deuren. Omdat Johan Cruijff voor zijn toehoorders vaak niet te volgen was, spreekt men van Cruijffiaans taalgebruik.

  Johan Cruijff als taalkunstenaar ‘Cruijffiaans

  Voorbeelden van Cruijffiaans over voetbal:
  “Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren.”
  “Voetballen is simpel. Het moeilijkste wat er echter is, is simpel voetballen.”
  “Kijk, de bal moet minimaal tussen die twee palen.”
  “Als je de eerste goal scoort, win je de wedstrijd.”
  “Als je sneller wilt spelen kun je wel harder lopen, maar in wezen bepaalt de bal de snelheid van het spel.”
  “Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt, wint.”
  “Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.”
  “Je gaat het pas zien als je het door hebt.”
  “Als je ergens niet bent, ben je óf te vroeg óf te laat.”
  “Ieder nadeel heb zijn voordeel.”
  “Toeval is logisch”
  “Als je een speler ziet sprinten, is hij te laat vertrokken.”
  “Je moet schieten, anders kun je niet scoren.”
  “Italianen kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen.”
  “In voetbal is het simpel: je bent óf op tijd óf je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt.”
  “Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort als de tegenstander.”
  “Wat is snelheid? Vaak verwisselt de sportpers snelheid met inzicht. Kijk, als ik iets eerder begin te lopen dan een ander, dan lijk ik sneller.”
  “Zonder de bal kun je niet winnen.”
  “Je moet een gat voor je laten vallen en er dan zelf inlopen.”
  “Als je op balbezit speelt, hoef je niet te verdedigen, want er is maar één bal.”
  “Kijk, de bal is een essentieel onderdeel van het spel.”
  “Als Italianen één kans krijgen, maken ze er twee.”
  “Italië heb een paar hele goeie voetballers, maar die moet je dan wel de bal spelen, zodat ze kunnen voetballen.”
  “Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken.”
  “Als ik de hele tuin moet verdedigen ben ik de slechtste, als ik dit stukje moet verdedigen ben ik de beste. Alles heeft te maken met meters, meer niet.”
  “Zet er één in de spits, maak er een tutti frutti van.”
  “Als ik thuiskom van een televisie-analyse, vraagt mijn vrouw: Wat heb je gezegd? Dan zeg ik: Al sla je me dood”

  Over files:
  “Mensen moeten harder gaan rijden, dan zijn ze sneller van de weg, dus zijn er minder files.”

  Over zichzelf:
  “In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk.”

 24. Erik van Erne zegt:

  3 april 2016 om 09:26 | Permalink

  FC Barcelona: Mosaic and tribute to Johan Cruyff before kick off at the Clasico

  Homenatge dels presidents del FC Barcelona a Johan Cruyff durant ‘El Clàssic’

  Thanks Johan – FC Barcelona – Real Madrid (2015/2016)
  Several former stars of the famous ‘Dream Team’ managed by Johan Cruyff paid tribute to their former boss. The likes of Ronald Koeman, Hristo Stoichkov and Pep Guardiola, using Cruyff’s most famous phrases, recounted the Dutchman’s spell at the Catalan club in a video broadcast at the Camp Nou before kick-off of Saturday’s El Clásico against Real Madrid.

 25. Erik van Erne zegt:

  25 maart 2017 om 14:35 | Permalink

  Johan Cruyff – FC Barcelona – ‘The Untold Story’

  The Holland football legend Johan Cruyff has died of cancer at the age of 68. The Dutchman, who on three occasions was voted the world player of the year, guided Holland to the World Cup final in 1974 and as a manager he spent eight years in charge of Barcelona.

  Cruyff, who was a heavy smoker until undergoing heart surgery in 1991, made his illness public in October last year. He was regarded as one of the game’s greatest players. He led Ajax to three consecutive European Cups from 1971 to 1973 and was the linchpin for Holland as they were beaten 2-1 in the final of the 1974 World Cup by West Germany. During the tournament his eponymous turn was first seen against Sweden and soon copied the world over.

  By then he had joined Barcelona for a world record fee. He went on to become a huge favourite at the Camp Nou, eventually coaching the Catalan club to a first European Cup triumph in 1992 as well as winning four successive La Liga titles between 1991 and 1994, having managed Ajax from 1985 to 1988. Barcelona tweeted: “We will always love you, Johan. Rest in peace,” while a club statement issued later said: “FC Barcelona would like to express its pain and sorrow at the passing away of Johan Cruyff, who was both an FC Barcelona player and a coach and who will forever be a legend at the Club.

  As a player Cruyff scored 392 times in 520 games over a 19-year career but his influence reached far beyond creating goals, thanks to his qualities as a leader, thinker and speaker. As a coach he had 242 victories in 387 matches, with 75 draws and 70 losses.

  The current and five-times world player of the year, Lionel Messi, was among the first to pay tribute to Cruyff, writing on his Twitter account: “RIP Johan Cruyff. Your legacy will live on forever.”

  His famous Quotes:
  Every disadvantage has its advantage.
  Soccer is simple, but it is difficult to play simple.
  You have got to shoot, otherwise you can’t score.
  Sometimes something’s got to happen before something is going to happen.
  Choose the best player for every position, and you’ll end up not with a strong XI, but with 11 strong 1’s.
  In my teams, the goalie is the first attacker, and the striker the first defender.
  Why couldn’t you beat a richer club? I’ve never seen a bag of money score a goal.
  I always threw the ball in, because then if I got the ball back, I was the only player unmarked.
  Technique is not being able to juggle a ball 1000 times. Anyone can do that by practicing. Then you can work in the circus. Technique is passing the ball with one touch, with the right speed, at the right foot of your team mate.
  Someone who has juggled the ball in the air during a game, after which four defenders of the opponent get the time to run back, that’s the player people think is great. I say he has to go to a circus.
  I’m ex-player, ex-technical director, ex-coach, ex-manager, ex-honorary president. A nice list that once again shows that everything comes to an end.
  Players that aren’t true leaders but try to be, always bash other players after a mistake. True leaders on the pitch already assume others will make mistakes.
  There’s only one moment in which you can arrive in time. If you’re not there, you’re either too early or too late.
  Before I make a mistake, I don’t make that mistake.
  When you play a match, it is statistically proven that players actually have the ball 3 minutes on average … So, the most important thing is: what do you do during those 87 minutes when you do not have the ball. That is what determines wether you’re a good player or not.
  After you’ve won something, you’re no longer 100 percent, but 90 percent. It’s like a bottle of carbonated water where the cap is removed for a short while. Afterwards there’s a little less gas inside.
  We must make sure their worst players get the ball the most. You’ll get it back in no time.
  If I wanted you to understand it, I would have explained it better.

 26. Erik van Erne zegt:

  14 september 2019 om 18:36 | Permalink

  Cruijff The legend Het Wonderkind Uit De Akkerstraat, Betondorp

 27. Erik van Erne zegt:

  19 november 2020 om 03:20 | Permalink

  Johan Cruijff Legendary goals skills passing

 28. Erik van Erne zegt:

  24 maart 2021 om 14:14 | Permalink

  De Voetbalerfenis Van Johan Cruijff

  Om 14.14 uur staat Voetbal International met een speciale uitzending stil bij de voetbalerfenis van Johan Cruijff. Vandaag is het exact vijf jaar geleden dat de legendarische nummer 14 is overleden.

  Onder leiding van Kees Jansma bespreken we hoe de ideeën van Johan Cruijff nog altijd terug te zien zijn. Wim Jonk is daarbij onze tafelgast. De huidige trainer van FC Volendam werkte als hoofd opleiding bij Ajax intensief samen met Cruijff en paste daarna zijn ideeën toe onder de vlag van Cruyff Football. In het gesprek met Jonk komen onder meer de opleidingsvisie en de spelprincipes van Cruijff aan bod. Behalve Jonk schuiven ook Ruben Jongkind en verschillende VI-redacteuren aan om de voetbalerfenis van Cruijff te bespreken.

 29. Erik van Erne zegt:

  24 maart 2021 om 15:40 | Permalink

  De Erfenis van Johan Cruijff

  Wat heeft Johan Cruijff nagelaten in de voetbalwereld?

  Trainers als Arrigo Sacchi en Arsene Wenger beschrijven welke invloed de speler en trainer Cruijff de afgelopen decennia op het voetbal heeft gehad. En ook vertegenwoordigers van de jongere generatie als Pep Guardiola, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Peter Bosz dragen nog altijd Cruijff’s spelopvatting uit.

  En schrijver David Winner (Brilliant Orange), historicus Hubert Smeets en Taco Dibbits (directeur Rijksmuseum) zetten de invloed van Cruijff in een cultuurhistorisch perspectief.

  Tot slot is er de onlosmakelijke band met FC Barcelona. De komst van Cruijff veranderde de Catalaanse club voorgoed. Onder meer voorzitter Josep Bartomeu en (oud-)spelers als Xavi, Iniesta, Pique en Suarez weten dat het DNA van Cruijff nog altijd voelbaar is in Barcelona.

 30. Erik van Erne zegt:

  31 maart 2021 om 14:22 | Permalink

  14 quotes van Johan Cruijff die relevant zijn tijdens de coronacrisis

  Het is 24 maart, de dag waarop we zelfs als niet gelovigen een kruisje slaan voor Johan Cruijff. De grootheid overleed vandaag precies vijf jaar geleden. Hij had ongetwijfeld een onnavolgbare oneliner gehad over de coronacrisis. Gelukkig hebben we zijn oude quotes nog.

  Op 15 november 1964 maakte Johan Cruijff op 17-jarige leeftijd zijn officiële debuut in het eerste elftal van Ajax, dat onder leiding stond van trainer Vic Buckingham. Als debutant maakte hij die middag het enige doelpunt in de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen GVAV. Later werd hij de frontman van het gouden Ajax van de jaren 70, maakte hij het Nederlands Elftal bijna wereldkampioen en trok hij FC Barcelona uit het slop. Daarnaast herinneren we de heruitvinder van het voetbal om zijn onnavolgbare analyses, Cruijffiaans taalgebruik en geniale quotes.

  Quotes van Johan Cruijff die nu relevant zijn
  Johan Cruijff had de oplossing voor alles. Zo vertelde hij in moeilijk te weerleggen woorden hoe Nederland een einde kon maken aan het fileprobleem. Maar eigenlijk zijn de quotes van Johan Cruijff universeel. 14 beroemde quotes waaruit je juist nu een les kunt trekken.

  1. “Elk nadeel heb z’n voordeel.”
  De coronacrisis heeft veel impact, maar biedt ook de mogelijkheid om in de toekomst zaken wereldwijd structureel anders anders aan te pakken. Met bezuinigingen in de zorg of onderwijs zal voorlopig niemand aankomen, mogen we hopen. Moeten we minder afhankelijk van China worden? Worden er nieuwe grenzen gesteld aan ons kapitalisme? Zo kunnen we nog even doorgaan. Elk nadeel heb z’n voordeel, misschien wel meerdere.

  2. “Ik geloof niet. In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen, als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden.”
  Heb vertrouwen in de wetenschap.

  3. “Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander.”
  Blijf helder nadenken en ga niet op in complottheorieën.

  4. “Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.”
  Deze quote van Johan Cruijff behoeft geen duiding, lijkt ons zo. De pandemie in een notendop.

  5. “Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor. Lijkt me logisch.”
  Probeer dit mee te nemen in je dagelijkse besluit om je aan de opgelegde maatregelen te houden, ook al ben je het er niet mee eens.

  6. “Je gaat het pas zien als je het door hebt.”
  Dit zou een boodschap vanuit de IC’s aan de rest van Nederland kunnen zijn.

  7. “Als wij de bal hebben kunnen hun niet scoren.”
  Als jij thuis zit, kun je niemand besmetten.

  8. “Toeval is logisch.”
  Het is niet exact te verklaren waarom de een niks merkt van het coronavirus en een ander wel. Johan Cruijff doet een duit in het zakje.

  9. “Er is nu eenheid, iedereen doet in principe wat ik vraag. Het zijn namelijk geen Hollanders, die als je begint met ademhalen al zeggen: ja maar…”
  Dit zei Johan Cruijff tijdens zijn periode als trainer van FC Barcelona. Als je het afgelopen jaar een beetje analyseert, wordt met deze quote de spijker op zijn kop geslagen.

  10. “Wat heb je nou liever? Eén goed 11-tal of 11 goede 1-tallen?”
  In deze tijd gaat is het zaak om collectivistisch in plaats van individualistisch te denken.

  11. “De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn.”
  Tijdens de coronacrisis komen heel wat experts en ‘experts’ en charlatans aan het woord. Onthoud deze filosofische parel uit de verzameling quote van Johan Cruijff. Denk niet in complotten en blijf nuchter.

  12. “Je kan ook goed spelen zonder een bal te raken.”
  Je kunt ook levens redden zonder iets te doen (lees: aan de maatregelen houden).

  13. “Pech, dat krijg je bij een negatieve instelling en geluk bij een positieve instelling.”
  Ja Nederland, blijf positief, we zijn er bijna.

  14. “Winnen doe je met z’n allen.”
  Winnen van het coronavirus dus ook.

 31. Erik van Erne zegt:

  25 april 2022 om 10:34 | Permalink

  Johan Cruijff The Unknown: Uniek beeld van Nederlands grootste voetballer ooit – Johan Cruijff 75

  Op 25 april zou Johan Cruijff 75 jaar zijn geworden. Wij staan bij dit feit met uniek filmmateriaal en zwart-wit beeld dat speciaal voor deze special is ingekleurd.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (2)
 • Agenda (3.459)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (944)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (5)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.803)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (449)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.840)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Mobiliteitsbeeld 2022: Actualisatie Verkenning Gebruik Openbaar Vervoer 2022-2026 by KiM
 • Koningin Máxima Op Werkbezoek Bij Stichting Petje Af
 • Tony Chocolonely: Eerlijike, Heerlijke Chocoladerepen Met Een Verhaal by Greengiving
 • Koning Willem-Alexander Opent Internationaal Elaad Testlab Voor Elektrische Voertuigen In Arnhem
 • De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIE
 • De Relatie Tussen Attitudes En Reisgedrag En Het Verband Met De Coronapandemie by KiM
 • Essay: Interacties Tussen De Netwerken Voor Energie, Mobiliteit En ICT by KiM
 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • KVK-KIDV Business Challenge Innovatief Verpakken: Zes Nieuwe Verpakkingsuitdagingen
 • Recordopbrengst Duurzame Energie: Bijna 54 Procent Stroom Uit Duurzame Bronnen by Energieopwek
 • Three Little Birds: Every Little Thing Is Gonne Be All Right by Bob Marley & The Wailers
 • Greenwashing: Reclame Code Commissie Noemt CO2-Vrij Vliegen Bij KLM Misleidend
 • Eerste Waterstoftankstation In Horst Aan de Maas in Limburg Geopend
 • De VEMW Energiedag 2022 by Koninklijke VEMW
 • Groene Waterstoffabriek Sinnewetterstof Oosterwolde: Zonne-Energie by Alliander En GroenLeven
 • Drents Tiny House Op Waterstof Uit Zuid- en Oost-Drenthe Gepresenteerd In Den Haag
 • Links

  Milieunet op..