google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

BankGiro Loterij Goed Geld Gala 2022: 84,3 Miljoen Voor 77 Culturele Organisaties in Nederland

Geschreven op 16-2-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Goed Doel Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 16 maart 2021: Een drietal Leidse musea is in de prijzen gevallen bij de BankGiroLoterij. Ze hebben geldbedragen gekregen van vijf tot meer dan acht ton.

Het Nationaal Museum van Wereldculturen, waarvan Volkenkunde in Leiden deel uitmaakt, ontvangt liefst 810.300 euro. Volgens een woordvoerster wordt het geld deels gereserveerd voor de herinrichting van Museum Volkenkunde. De rest wordt ingezet voor aankopen. ,,Wij hebben niet alleen oude objecten, maar kopen ook steeds vaker moderne kunst aan.’’

Het Rijksmuseum van Oudheden is verblijd met een geldbedrag van 516.644 euro. Museumdirecteur Wim Weijland reserveert altijd een deel van dat bedrag voor aankopen. ,,Maar dat is afhankelijk van wat er mogelijk op ons pad komt. Een substantieel deel van het geld besteden we aan de reconstructie van de Romeinse weg, die bij Valkenburg is gevonden. In de Tempelzaal moeten bezoekers deze belangrijke weg onder dik glas kunnen bekijken.’’

Weijland hoopt in september met dit karwei te kunnen beginnen. ,,Het museumgebouw is een monument en dus wachten we op de nodige vergunningen. We zullen zelfs een archeologische opgraving in ons eigen museum moeten doen. Helaas moet het museum dan weer voor korte tijd dicht.’’ De rest van het geschonken geld besteedt Oudheden aan de restauratie van de sarcofaag van Simpelveld en de tentoonstelling over keizer Domitianus, die in het najaar te zien is.

Dertien musea in Zuid-Holland hebben een schenking van de loterij gekregen met een totaalbedrag van ruim 6,7 miljoen euro. Het Mauritshuis in Den Haag kreeg met 2,2 miljoen euro het hoogste bedrag.

5 december 2020: Naturalis wint de BankGiro Loterij Museumprijs 2020. De BankGiro Loterij Museumprijs 2020 is gewonnen door Naturalis Biodiversity Center. Met een overtuigende 47% van de publieksstemmen sleepte het museum de prijs in de wacht, die dit jaar als categorie ‘Achter de schermen voor het voetlicht’ had.

Door de prijs te winnen ontvangt het museum in Leiden in één klap 100.000 euro. Daarmee kan het zijn droom realiseren: de bouw van een professionele studio, waarmee het museum een nog breder publiek kan bereiken. In totaal werden er dit jaar 84.176 stemmen uitgebracht.

Naturalis werd middels een liveverbinding verrast met de studio van de 5 Uur Show. De andere twee genomineerden, het Mauritshuis in Den Haag en Eye Filmmuseum in Amsterdam, eindigden met respectievelijk 35% en 19% van de stemmen.

Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis Biodiversity Center: “Wat geweldig dat zoveel mensen op Naturalis hebben gestemd. Bedankt! Nu kunnen we onze droom verwezenlijken en nog veel meer mensen bereiken. Dankzij de BankGiro Loterij Museumprijs kunnen we een professionele studio bouwen. Hiermee brengen we onze onderzoekers, hun kennis en hun verhalen altijd tot in de huiskamer en in het klaslokaal. Zo kunnen we nog veel meer mensen verwonderen en raken en onze passie voor de natuur overbrengen. Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen. En dat is nu harder nodig dan ooit!”

De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

16 februari 2020: Tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij, op 5 februari 2020, is dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij een bedrag van ruim 84,3 miljoen euro verdeeld onder 77 culturele organisaties, een recordbedrag.

Het in 2022 officieel te openen Nationaal Holocaust Museum ontvangt de grootste financiële injectie van 1,5 miljoen euro. Dit bedrag maakt de overkapping van het schoolplein, het hart van het museum, mogelijk.

Ook Paleis Het Loo werd verrast met een bijdrage van 1,2 miljoen euro voor een permanente tentoonstelling over de bewoners van Oranje van het Paleis door de eeuwen heen.

Verder ontvangt onder meer Stedelijk Museum Schiedam een eenmalige bijdrage, van 400.000 euro. Wereld van Windmolens krijgt 500.000 euro voor de inrichting van een nieuw museum.

De Nieuwe Kerk ontvangt een extra bijdrage van 333.500 euro voor het Extra Project: Reis in de tijd waar aandacht wordt gegeven aan talloze verhalen zoals de verwoesting van de kerk door een grote brand in 1645, inhuldiging van de Oranjes en het huwelijk van Alexander en Maxima. Dankzij deze bijdrage worden de verhalen zichtbaar gemaakt voor bezoekers van de kerk.

Zie ook: VriendenLoterij Goed Geld Gala 2020: Ruim 61,8 Miljoen Euro Voor 46 Goede Doelen – Postcode Loterij Goed Geld Gala 2019: Ruim 370 Miljoen Euro Voor 117 Goede Doelen – Nieuw Duurzaam Kantoor Voor Goede Doelen Loterijen in Amsterdam Met BREEAM Outstanding

21 februari 2019: Op het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij is ruim 79,4 miljoen euro verdeeld onder 77 culturele organisaties. Het is het hoogste bedrag ooit, bijna 5 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Onder meer vaste partners het Mauritshuis en het Rijksmuseum ontvangen een extra bijdrage van ruim 1 miljoen euro voor het Rembrandtjaar, vanwege het 350ste sterfjaar van de Meester.

Het Centraal Museum in Utrecht krijgt 1 miljoen euro voor uitbreiding van het populaire nijntje museum. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Schenkingen van de BankGiro Loterij zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek. Een overzicht van alle schenkingen dit jaar kunt u hier vinden.

7 februari 2019: In aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij, dat woensdag 12 februari aanstaande plaatsvindt in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, verraste Robert ten Brink namens de BankGiro Loterij vereniging De Hollandsche Molen met een donatie van 750.000 euro.

Met dit geld uit de extra trekking voor bijzondere projecten gaat De Hollandsche Molen aan de slag met het project ‘Molenvrienden’.

Kern van dit project is om het draagvlak voor molens te vergroten, onder andere met het flink uitbreiden van de Nationale Molendag en de Molenprijs. De Hollandsche Molen is vooral blij dat de vereniging dankzij dit bedrag kansen krijgt om de komende jaren met dit project molens nog meer met de samenleving te verbinden. “Wij willen in ons jubileumjaar 2023 100.000 Molenvrienden maken. Dit zijn mensen met een molenhart die zich op een of andere manier, bijvoorbeeld als lid, vrijwilliger, abonnee of donateur aan de molens hebben verbonden’’, aldus een enthousiaste Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen.  Zie ook: Open Monumentendag 2018, de Molendag 2018 en de Molenprijs 2018

Tijdens het Goed Geld Gala maakt de BankGiro Loterij bekend hoeveel geld zij dit jaar, dankzij haar 600.000 deelnemers, aan cultuur in Nederland kan schenken: de helft van ieder lot gaat naar cultuur en cultureel erfgoed.

21 februari 2018: Op dinsdagmiddag 20 februari vond het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala plaats in de Singer Laren. Tijdens deze bijzondere middag werd bekendgemaakt hoeveel geld wij in 2018 – dankzij u – schenken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland.

Dit jaar werd een recordbedrag van ruim 74,8 miljoen euro verdeeld onder 78 culturele organisaties. Vorig jaar was dit nog € 66,9 miljoen.

Opvallend dit jaar zijn de extra schenkingen aan NEMO van 1 miljoen euro en aan Museum Boijmans Van Beuningen van 1,5 miljoen euro. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij. De opbrengst van de BankGiro Loterij is bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.

De meeste van de 78 culturele organisaties ontvangen jaarlijks steun van de BankGiro Loterij, variërend van 200.000 euro tot ruim 15 miljoen euro per jaar voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dankzij de hogere opbrengst kon de loterij 15 culturele instellingen bovendien verrassen met een extra schenking voor een specifiek project of een eenmalige donatie.

Zo krijgt vereniging Rembrandt een extra schenking van 500.000 euro om een restauratiefonds te starten om kleinere musea te helpen hun restauraties te financieren. Depotstukken kunnen zo nieuwe iconen voor deze musea worden.

Een andere bijdrage is voor stichting Werelderfgoed Nederland. Zij krijgt 325.000 euro van de loterij om de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland bekender te maken onder het publiek, in de vorm van een identieke tentoonstelling op deze tien plekken.

NEMO in Amsterdam ontvangt 1 miljoen euro. Het bedrag is bedoeld om de nieuwe tentoonstelling ‘Humania’ te realiseren. Enige jaren geleden startte NEMO een complete vernieuwing. De permanente tentoonstelling ‘Humania’ is daar het sluitstuk van. Hier komt de bezoeker alles tegen wat ons menselijk maakt: ons lijf, voeding, gezondheid, lifestyle, geheugen, gedrag en verlangens. Met behulp van de modernste technieken leert de bezoeker straks nieuwe dingen over zichzelf. De BankGiro Loterij draagt graag bij aan deze laatste en meest ambitieuze fase van de vernieuwing.

Een nieuw icoon voor Rotterdam: Depot Boijmans van Beuningen. Het museum krijgt een grote bijdrage van maar liefst 1,5 miljoen euro voor het prestigieuze project. Het wordt het eerste depotgebouw ter wereld waar de kunstverzameling van het museum voor het publiek toegankelijk is. Essentieel daarbij is het centrale trappenhuis, dat direct zicht op de collectie in opslag geeft. De bijdrage van de BankGiro Loterij is bedoeld voor de realisatie van dit trappenhuis. Het gebouw is al in aanbouw en zal eind 2019 open gaan.

16 februari 2018: Op dinsdagmiddag 20 februari vindt het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala plaats in Singer Laren. Tijdens deze bijzondere middag wordt bekendgemaakt hoeveel geld er in 2018 wordt geschonken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland.

Dankzij uw deelname kon de BankGiro Loterij in 2017 maar liefst 66,9 miljoen euro verdelen onder 66 organisaties die werken op het terrein van cultuur en monumentenzorg in Nederland. De helft van ieder lot waar u mee meespeelt, gaat naar musea en andere culturele instellingen. Daarmee steunt u bijzondere projecten waardoor cultuur behouden blijft en toegankelijk wordt.

Zie ook: Postcode Loterij Goed Geld Gala 2022: Ruim 370 Miljoen Euro Voor 117 Goede Doelen – VriendenLoterij Goed Geld Gala 2022: Ruim 61,1 Miljoen Euro Voor 48 Goede Doelen – Nieuw Duurzaam Kantoor Voor Goede Doelen Loterijen in Amsterdam Met BREEAM Outstanding

3 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  19 februari 2018 om 11:24 | Permalink

  Maritiem Museum Rotterdam Verrast door BankGiro Loterij

  Het Maritiem Museum Rotterdam is vrijdag 16 februari door de BankGiro Loterij overvallen met het nieuws dat het museum voortaan vaste partner is van de cultuurloterij. Dave Von Raven van de band ‘The Kik’ heeft de cheque van 200.000 euro uitgereikt aan Frits Loomeijer, Algemeen Directeur van het Maritiem Museum. De schenking betekent dat het museum voortaan jaarlijks op dit bedrag van de BankGiro Loterij kan rekenen.

  Houders van een BankGiro Loterij VIP-kaart zijn vanaf vandaag ook het hele jaar gratis welkom in het Maritiem Museum Rotterdam.

 2. Erik van Erne zegt:

  2 maart 2019 om 18:43 | Permalink

  BankGiro Loterij Fonds Op Dutch Design Week: ‘Radicale Verbeelding talks’

  Het BankGiro Loterij Fonds was ook in 2018 aanwezig op de Dutch Design Week. Belangrijk onderdeel dit jaar waren de ‘BankGiro Loterij Fonds ‘Radicale Verbeelding talks’ Tijdens deze talks nam een aantal door het fonds ondersteunde Radicale Verbeelders je mee in hun streven naar een andere, betere wereld.

 3. Erik van Erne zegt:

  17 maart 2021 om 17:15 | Permalink

  BankGiro Loterij Geeft Zuiderzeemuseum Cheque Van 832.357 Euro

  Geen Goed Geld Gala, wel een prachtige cheque van maar liefst 832.357 euro voor het Zuiderzeemuseum van de BankGiro Loterij. Met dit mooie geldbedrag worden onder andere de molen, de smederij en pandje Edam, waarin de museumwinkel is gevestigd, gerestaureerd.

  Daarnaast wordt met een deel van het bedrag het historische achteronder van de hektjalk gerestaureerd. Tevens wordt een audiofragment geproduceerd die uitleg geeft over het leven aan boord van dit zeilende vrachtschip.

  Dit jaar kon het Goed Geld Gala vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Op het Goed Geld Gala wordt jaarlijks bekendgemaakt welk bedrag door de lotenverkoop is opgehaald en wordt geschonken aan de culturele organisaties. Even anders, namelijk per post, ontving het Zuiderzeemuseum alsnog de cheque met het fantastische bedrag van 832.357 euro.

  Algemeen directeur Stephan Warnik: ‘Wat zijn wij blij met een betrouwbare partner als de BankGiro Loterij. Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel deelnemers de musea ondersteunen door een lot te kopen. Dat is extra fijn in een tijd waarin deze museale sector het moeilijk heeft. Wij zijn daar ontzettend dankbaar voor.’

  Culturele organisaties hebben zelf een extra bedrag opgehaald dankzij het zogeheten ‘geoormerkt werven’. Hiermee spoort een museum zijn bezoekers aan om specifiek voor dit museum met de BankGiro Loterij mee te spelen. Bij deelname ontvangt het desbetreffende museum 40% van het maandelijkse lotbedrag. Het Zuiderzeemuseum heeft hiermee een extra bedrag gegenereerd van 332.357 euro bovenop de jaarlijkse bijdrage van 500.000 euro.

  Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling ‘Zee vol verhalen’ duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..