AVROTROS TV-Programma De Herbestemming by Piet Hein Eek
Geschreven op 28-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in AgendaDe Herbestemming is een tv-programma van omroep AVROTROS. Wekelijks om 19:30 uur te zien op NPO 2.
In De Herbestemming is te zien dat cultureel erfgoed een nieuwe locatie krijgt.
Dat gebeurt onder leiding van de bekende Eindhovense ontwerper Piet Hein Eek.
Vanaf zondag 29 juli om 19:30 uur is het programma De Herbestemming te zien. Hierin bespreekt Piet Hein Eek hoe panden in Nederlandse steden een nieuwe bestemming hebben gekregen. In de zesdelige serie De Herbestemming struint hij van Maastricht tot Groningen langs boeiende plekken in het land. Van kolossale voormalige fabriekcomplexen tot aan een woonboot: in 35 minuten per aflevering bespreekt hij waarom het hergebruik van het ene gebouw prima geslaagd is, en het andere nog te wensen overlaat.
De eerste aflevering begint op het thuishonk van Eindhovenaar Eek: Strijp-R, onderdeel van de voormalige Philipsfabriek. Hier begon hij ooit zelf met het herbestemmen van een oude fabriekshal. Nu zijn er werkplaatsen, een showroom, een galerie, een muziekzaal en over een tijdje het hotel van de vormgever gevestigd.
Vervolgens gaat het in het AVROTROS-programma naar de Limburgse hoofdstad waar onder meer het Kruisherenhotel en de Dominicanenekerk worden bezocht. In de andere vijf afleveringen struint Eek onder andere door het havenkwartier in Deventer en een voormalig Luftwaffe-complex in Den Helder.
Zie ook: Piet Hein, Zijn Naam Is Klein, Zijn Daden Benne Groot – Piet Hein Eek: Tube Chairs en Pipe Bar van Gebruikte Holle Pijpen – Piet Hein Eek Sloophout Behang – Designprijs Cultuurfonds Noord-Brabant voor Piet Hein Eek – Piet Hein Eek: Kiest Voor Mooie Zwarte Sunstation Zonnepanelen by HD Solar – Subsidie Restauratie Rijksmonumenten, Monumenten, Molens, Kerken en Mobiel Erfgoed – Subsidieregeling Erfgoed: Restauratie en Verduurzaming van (Grote) Monumenten – Duurzaam Erfgoedprijs 2018
Mooie voorbeelden: Villa Jongerius en Jongerius Kantoor in Merwedekanaalzone Utrecht Officieel Geopend – Open Monumentendag 2018 (zie filmpje) – Rijkskantoor De Knoop: Duurzame Transformatie Knoopkazerne tot Kantoor en Vergadercentrum – Kantorenpark Rijnsweerd Utrecht Wordt Getransformeerd tot Het Nieuwe Rijnsweerd – Appartementen In Voormalig Postsorteercentrum Jan van Foreest in Dichterswijk in Utrecht – De Nieuwe Centrale Bibliotheek Utrecht In Het Voormalige Postkantoor op de Neude in Utrecht – Van Nelle Fabriek in Rotterdam – De Energieneutrale Wijk Locatie Valkenburg op Marine Vliegkamp Valkenburg in Katwijk – BlueCity Surfing the New Blue Economy in Tropicana Rotterdam: Bring Balance Back – CarbonBlue: Zonnedak met 3500 Zonnepanelen op Parkeerdek bij Carbon6 Gebouw (het oude CBS) in Heerlen –Nieuw Leven Voor 200 Leegstaande Kerken in Noord-Brabant – Nieuwe Bestemming Voormalige Klooster van de Congregatie van de Heilige Geest in het Kasteel van Gemert – Restauratie en Herbestemming St. Michaëlskerk in Dennenburg – Provincie Noord-Brabant Presenteert Haar Erfgoed – Herbestemming Fort K’IJK bij Krommeniedijk in de Stelling van Amsterdam – Nieuwe Bestemming Leerfabriek Koninklijke Verenigde Leder (KVL) in Oisterwijk – Herbestemming Drie Silo’s Zeeburgereiland: De Drie Koningen – Herbestemming Brugwachtershuisje Anthoniebrug in Den Bosch; Radio Brugwachter – Herbestemming Tinfabriek Naarden: Duurzame Ontmoetingsplaats Met BREEAM Excellent
Tags: Hergebruik-Kringloop
Erik van Erne zegt:
30 juli 2018 om 13:35 | Permalink
Nieuw Leven Voor 200 Leegstaande Kerken in Noord-Brabant
Wat moet Brabant doen met leegstaande kerken? Dat is een van de grootste vraagstukken van de komende tien jaar. Voor zeker tweehonderd kerken moet in de toekomst een andere bestemming worden gevonden. Het liefst eentje waarbij de culturele en historische waarde van het gebouw in stand blijft.
Brabant heeft zo’n zeshonderd kerken die nog in gebruik zijn. De verwachting is dat over een paar jaar nog maar 35 procent daarvan een religieuze bestemming heeft. “We staan aan de vooravond van een golf van leegstand”, zegt Wies van Leeuwen van Stichting Brabantse Hoeders.
Idealiter houdt de kerk een maatschappelijk functie. Maar ook het uiterlijk is belangrijk. “Er zijn voorbeelden van herbestemmingen waarbij alleen nog het silhouet van het gebouw nog bestaat”, zegt Van Leeuwen. “Je moet wel zien dat het ooit een kerk was.” Al bijna 170 Brabantse kerken kregen in het verleden een andere bestemming.
Andere voorbeelden van al herbestemde kerken zijn restaurants, gemeenschapshuizen en theaters. In Helmond hebben ze echt out-of-the-box gedacht: daar is een supermarkt in een kerkgebouw gemaakt. “Maar een nachtclub is wel de ondergrens”, aldus Wies van Leeuwen.
Erik van Erne zegt:
30 juli 2018 om 13:40 | Permalink
Nieuwe Bestemming Voormalige Klooster van de Congregatie van de Heilige Geest in het Kasteel van Gemert
Een viersterrenhotel, een restaurant voor fine dining en een bruidssuite in de nok van de woontoren. De nieuwe eigenaar van het iconische kasteel in Gemert zet hoog in met de herbestemmingsplannen voor het voormalige klooster van de Congregatie van de Heilige Geest.
De plannen zijn ambitieus en moeten ertoe leiden dat het Kasteel van Gemert internationaal op de kaart wordt gezet. Er komt ruimte voor vergaderen, horeca, expositie en cultuur. Het hotel krijgt een viersterrenuitstraling en met het restaurant wordt gemikt op sterrenniveau. In de Oranjerie kan het bedrijfsleven uit de regio productpresentaties houden.
“We gaan voor het beste van het beste”, zei Pieter Aalbers van exploitatiemaatschappij The Attention Group. De Congregatie van de Heilige Geest vindt dat met het plan het verleden eer wordt aangedaan. “Dit is een geweldig plan voor herbestemming”, zei Theo Naus, adviseur van de Congregatie.
“We geven Gemert zijn kasteel weer terug”, aldus de nieuwe kasteelheer, aldus Bas van de Laar. “Het kasteel is jaren gesloten geweest, maar als het aan ons ligt gaat nog dit voorjaar de kasteeltuin weer open voor iedereen die er een wandeling wil maken.”
Erik van Erne zegt:
30 juli 2018 om 13:48 | Permalink
Restauratie en Herbestemming St. Michaëlskerk in Dennenburg
Erik van Erne zegt:
30 juli 2018 om 13:56 | Permalink
Provincie Noord-Brabant Presenteert Haar Erfgoed
De provincie Noord-Brabant heeft een filmpje gemaakt om aan te tonen dat herbestemming van erfgoed verrassend goed kan uitpakken.
Erik van Erne zegt:
30 juli 2018 om 14:07 | Permalink
Herbestemming Fort K’IJK bij Krommeniedijk in de Stelling van Amsterdam
Pieter van Vollenhoven heeft in Uitgeest het gerestaureerde Fort bij Krommeniedijk in de Stelling van Amsterdam geopend. Na een omvangrijke restauratie heeft het fortgebouw als nieuwe functie het bieden van woonruimte aan (jong)volwassenen met autisme.
Van Vollenhoven zet zich in voor het behoud van monumenten en voor natuurontwikkeling. Vandaar dat hij behoorlijk in zijn nopjes was met het opgeknapte fort. Dat luistert nu naar de naam Fort K’IJK. Daar komen diverse doelen samen. Naast het bieden van een duurzame zorgplek voor jongeren is er de mogelijkheid om het fort open te stellen als cultuurhistorisch erfgoed voor belangstellenden.
Van Vollenhoven zei blij te zijn met de nieuwe bestemming van het fort. Ook roemde hij de manier waarop de provincie Noord-Holland zich heeft ingezet voor het project. “Het is mooi dat je zo’n combinatie vindt ”, zei hij over de functies die het fort nu heeft. “Ik zou er zelf nooit opgekomen zijn.”
In het belevingscentrum zien bezoekers hoe de Stelling van Amsterdam eerst de mens en later het landschap beschermde. De Stelling van Amsterdam is in zijn geheel als monument beschermd door de provincie Noord-Holland en de Nederlandse Staat. Bovendien staat de Stelling op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Zie ook: Fort K’IJK bij Krommeniedijk in Uitgeest is de winnaar van de Duurzaam Erfgoedprijs 2018 van de provincie Noord-Holland
Erik van Erne zegt:
30 juli 2018 om 14:21 | Permalink
Nieuwe Bestemming Leerfabriek Koninklijke Verenigde Leder (KVL) in Oisterwijk
In het U-gebouw komen een hotel met appartementen, expositieruimtes, een winkel en faciliteiten voor onderwijs, sport en wellness. Ook komt er een ondergrondse parkeergarage.
De provincie is sinds 2013 eigenaar van het deels monumentale KVL-complex en heeft het voor een deel opgeknapt en ontwikkeld tot verzamelplaats voor zestig bedrijven. Door het aantrekken van de economie werd het vorig jaar voor de provincie aantrekkelijk om het complex in de verkoop te zetten.
Het KVL-complex was ooit een van de grootste leerfabrieken van Europa. Gedeputeerde Henri Swinkels: “Het erfgoedbeleid van de provincie gaat uit van de verhalende en verbindende kracht van erfgoed. Door iconen te restaureren en herbestemmen, willen we de verhalen van Brabant levend houden voor volgende generaties. Bij grote erfgoedcomplexen doen we dat met het programma De Erfgoedfabriek.”
Erik van Erne zegt:
30 juli 2018 om 14:27 | Permalink
Herbestemming Drie Silo’s Zeeburgereiland: De Drie Koningen
Het plan bestaat uit een divers programma met een kinderspeelvoorziening, wellness, eventspace en eenkamerhotel, foodlab, brouwcafé, horeca, kantoorruimtes en drie openbare dakterrassen. De betonnen silo’s van elk 23 meter hoog, krijgen een houten opbouw van nog eens 15 meter. Nu de gunning definitief is, gaan de initiatiefnemers de plannen verder uitwerken en naar verwachting zal het plan in 2020 gerealiseerd zijn.
De drie silo’s zijn overblijfselen van de voormalige Rioolwaterzuivering Oost en staan middenin de Sportheldenbuurt. Dat is de eerste woonbuurt op het Zeeburgereiland en nadert voltooiing. Het is stadswijk met een diversiteit aan woningen, bewoners en voorzieningen. In het hart van de wijk komt nog de Urban Sport Zone in een parkachtige omgeving, met grote sportvelden, een sporthal en de grootste betongesmeerde skatebaan van Nederland.
30 juli 2018: De drie silo’s op het Zeeburgereiland worden bijna twee keer zo hoog. Dat blijkt uit de plannen van het consortium dat de prijsvraag rond de herbestemming van de betonnen kolossen heeft gewonnen.
Het winnende consortium, bestaande uit architectenbureau TANK, Brouwerij ‘t IJ, Vink Bouw Nieuwkoop en Grayfield, heeft grootse plannen. Zo wordt er op de huidige betonnen silo’s van 23 meter, een houten laag van 15 meter gebouwd.
Amsterdam krijgt er in 2020 drie stadsiconen bij, de drie oude waterzuivering silo’s worden omgebouwd en uitgebreid tot drie markante gebouwen. Door de karakteristieken van de oude silo’s te behouden en met nieuwbouw op te toppen worden ze dé trotse identiteitsdrager van Zeeburg, een gebied dat de laatste jaren sterk in ontwikkeling is.
De plannen voor het interieur van de Drie Koningen, zoals het project is genoemd, zijn minstens zo ambitieus: zo moeten er onder meer een indoor speeltuin, een sauna, een brouwerij, een foodlab, kantoorruimtes en een eenkamerhotel in komen.
De silo’s zullen een diverse mix aan publieke en commerciële functies huisvesten met een sterke focus op de buurt. De gemeente Amsterdam schreef in 2017 een tender uit waarbij ‘De Drie Koningen’ tot absolute winnaar is gekozen. Naast TANK zijn VINK bouw, Grayfield en Brouwerij ’t IJ betrokken bij het concept, de bouw en de programmering.
Rondom de silo’s verrijst momenteel de Sportheldenbuurt. Omdat de gemeente de markante silo’s niet wilde laten slopen, schreef ze een prijsvraag uit: iedereen met ideeën voor een nieuwe bestemming voor de silo’s, die ooit dienst deden als onderdeel van de rioolzuiveringsinstallatie, werd uitgenodigd te reageren.
Erik van Erne zegt:
30 juli 2018 om 14:40 | Permalink
Herbestemming Brugwachtershuisje Anthoniebrug in Den Bosch; Radio Brugwachter
Brabant heeft er een nieuw radiostation bij vanaf een bijzondere plek. In een oud brugwachtershuisje bij de Anthoniebrug in Den Bosch is radio Brugwachter begonnen met uitzenden. Voorlopig nog alleen op internet. “Als hier de deur openstaat, vertellen mensen hier de meest boeiende, ontroerende, lollige verhalen”, zegt initiatiefneemster Imke van Dillen.
Boeiende verhalen van mensen, daar draait het om bij radio Brugwachter. In een huiselijke sfeer schuiven gasten aan om hun verhalen te vertellen. De programmamakers nemer er de tijd voor. Bij radio Brugwachter geen snelle korte gesprekken, maar een gesprek van bijna een half uur. De makers zijn studenten van de kunstacademie die tot nu toe geen enkele radio ervaring hadden. Maar ze vinden radiomaken geweldig.