google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

900 Jaar Utrecht Op 2 Juni 2022: Stad Zonder Muren Met Een Groot Aantal Activiteiten

Geschreven op 15-12-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Nederland Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 12 november 2021: Utrecht in 900 gezichten: We vieren de stad en al haar mensen.

Ter gelegenheid van de 900ste verjaardag van de stad Utrecht worden negenhonderd portretten van verschillende Utrechters gemaakt. Dit is onderdeel van het project Gekomen om te blijven.

De eerste honderd foto’s zijn afgedrukt op posters en hangen vanaf donderdag verspreid door de tien wijken van de stad.

Met het project wil de organisatie van Stichting De duvel en z’n ouwe moer laten zien dat iedereen een reden heeft om Utrechter te zijn. En dat schept een band, vertelt artistiek directeur Carolien Arnold. ,,Het streven is om alle Utrechters de kans te geven om te ontdekken wat Utrecht 900 met hén te maken heeft. Zodat het een viering van ons allemaal wordt.’’

Met het project wil de organisatie van Stichting De duvel en z’n ouwe moer laten zien dat iedereen een reden heeft om Utrechter te zijn. En dat schept een band, vertelt artistiek directeur Carolien Arnold. ,,Het streven is om alle Utrechters de kans te geven om te ontdekken wat Utrecht 900 met hén te maken heeft. Zodat het een viering van ons allemaal wordt.’’

29 oktober 2021: Op de eerste subsidieronde voor activiteiten rond het 900-jarig bestaan van de stad zijn veel reacties binnengekomen. De gemeente kende 34 initiatiefnemers subsidie toe. In totaal werden er bijna honderd ideeën ingestuurd.

Tot nu kregen 34 activiteiten subsidie van de gemeente, tot 50.000 euro. Zo kan iedereen meelopen met een speciale editie van de Waterlinie Wandeltocht, met onderweg lokaal eten, muziek, theater en dans. En in Leidsche Rijn worden een expositie en project georganiseerd met jonge bewoners over de waarde van Utrecht als thuisbasis en wat ervoor zorgt dat je je thuisvoelt in je stad.

Voor de eerste subsidieronde is er 850.000 euro verdeeld over de 34 initiatieven. Zo werken zevenhonderd leerlingen van vijf verschillende scholen samen met onder andere de Zuid-Afrikaanse componist Neo Muyanga aan een multimediale expositie, is er een wandeltocht langs forten en landgoederen en gaan jonge bewoners in Leidsche Rijn aan de slag met de vraag wat ervoor zorgt dat jongeren zich thuis voelen in de stad.

De gemeente verwacht dat een flink aantal aanvragers hun plan concreter uitwerkt en opnieuw indient voor de tweede subsidieronde. Initiatiefnemers kunnen hun ideeën nog insturen tot 12 januari 2022.

“Het is ontzettend mooi om te zien dat zoveel Utrechters zich willen inzetten om van Utrecht 900 een groot feest te maken met alle inwoners van de stad”, zegt wethouder Anke Klein. Ze kijkt uit naar alle plannen die in het begin van het nieuwe jaar nog zullen volgen. “Vooral sportieve activiteiten missen we nu nog een beetje. En festiviteiten die goed zichtbaar zijn in de stad.”

Omdat er veel enthousiasme is onder Utrechters om 900 jaar stadsrechten te vieren, besloot het college het budget voor de initiatieven met 200.000 euro te verhogen. Van 1,75 miljoen euro naar 1,95 miljoen euro.

15 december 2019: In Het Utrechts Archief is het aftellen begonnen tot de 900ste verjaardag van de stad Utrecht. Het duurt vanaf vandaag namelijk nog precies 900 dagen tot de stad jarig is op 2 juni 2022.

Tegelijkertijd werd een oproep gedaan aan alle Utrechters om evenementen te organiseren op de verjaardag en de periode daarna.

Bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en bedrijven worden uitgenodigd om zelf evenementen en activiteiten te organiseren. “Het moet een feest worden dat ons bindt”, zegt wethouder Anke Klein. “Iedereen moet zich uitgenodigd voelen om dit mee te vieren. Het is een feest voor en door Utrechters.” Mensen die een goed idee hebben kunnen zich aanmelden op Utrecht 900 Jaar.

Utrecht kreeg met goedkeuring van Keizer Hendrik V op 2 juni 1122 stadsrechten, ook wel gezien als de geboorteakte van de stad. Hiernaast zie je één van de twee officiële oorkondes. Utrecht is daarmee één van de eerste Nederlandse steden met stadsrechten. Daarmee werd Utrecht officieel een stad. Als bijna de eerste stad van het land. Utrecht was in de middeleeuwen zelfs de belangrijkste en grootste stad van de Noordelijke Nederlanden. We vieren deze verjaardag met een mooi programma voor, door en met zoveel mogelijk Utrechters. Van de Stadsdag op 2 juni 2022 tot en met Sint Maarten op 11 november 2022.

Ben je op zoek naar inspiratie voor een plan om de verjaardag van onze stad te vieren? Heb je hulp nodig met het doen van je aanvraag? Kom dan naar de Utrecht 900 inspiratiesessie op 9 november 2021. De avond begint om 19.30 uur in Stadstuin locatie Werkspoorfabriek. Remco Neu & Jasper Wilshaus komen presenteren, zij hebben al een aanvraag voor een plan ingediend. Iris Vos, activatiemanager Utrecht 900, geeft informatie over het programma en legt uit hoe je het beste een subsidie kunt aanvragen. Én je kunt speeddaten met medewerkers van Utrecht 900 jaar over het onderwerp ‘Hoe doe ik een aanvraag?’ Salim el Aater presenteert de avond. Na afloop kan je napraten en contact zoeken met anderen die iets willen organiseren. Aanmelden kan tot donderdag 4 november, op onderstaand formulier.

Heb je al een goed idee om de 900-ste verjaardag te vieren? Vraag dan een financiële bijdrage aan bij de gemeente Utrecht. Er is 1,75 miljoen euro subsidie beschikbaar om in 2022 festiviteiten te organiseren rond Utrecht 900 jaar. Je kunt per activiteit maximaal 50.000 euro aanvragen.

De festiviteiten zullen plaatsvinden van 2 juni 2022 tot 11 november van hetzelfde jaar. Dan wordt namelijk Sint Maarten gevierd, de beschermheilige van Utrecht. Het sint-maartenfeest wordt op 11 november, of soms de avond ervoor, gevierd in delen van België, Nederland, Noord-Frankrijk, sommige Duitstalige gebieden, Portugal en Hongarije. Het is de naamdag van Martinus van Tours en wordt ook Sint-Martinus, Sinte-Marten, Sinter Merte of Sinte-Mette genoemd. Sint-Maarten werd bekend doordat hij als soldaat de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar en na een droom koos om verder te leven als een christen. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek.

In Het Utrechts Archief werd zondag een aftelraam onthuld. Het is de bedoeling dat de klok de aankomende 2,5 jaar iedere week op een andere plek in Utrecht staat zoals bij sportverenigingen, wijkbureaus, ziekenhuizen en bibliotheken. Hiervoor wordt de hulp van het publiek gevraagd.

Om in de hele stad een blijvende herinnering te creëren, wordt in alle 10 wijken een herinneringsboom geplant. Een bijzondere, symbolische plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten.

Vanaf januari 2022 plant de gemeente Utrecht in alle wijken een herinneringsboom ter ere van de viering van 900 jaar stadsrechten in Utrecht. Alle inwoners konden in juni locaties voor de bomen aandragen. Meer dan 450 inwoners hebben dit gedaan en er zijn ruim 150 plekken voorgesteld! Uit al deze inzendingen zijn de volgende 10 mooiste plekken uitgekozen: West: het Dominicusplantsoen - Noordwest: het Noordsepark - Overvecht: het Watertorenpark - Noordoost: plantsoen Biltse Rading op het Veemarktterrein - Oost: het Joke Smitplein - Binnenstad: het Paardenveld - Zuid: het Tolsteegplantsoen - Zuidwest: plantsoen Rooseveltlaan bij de Prins Clausbrug - Leidsche Rijn: de Jan Wolkerssingel - Vleuten-De Meern: het Burchtplein

De herinneringsbomen worden een symbolische plek waar je kunt terugkijken op wat was en waar je vooruit kunt blikken op wat er nog komt. Utrecht groeit hard, de plek van de herinneringsboom is en blijft een groene oase waar je in een drukke stad tot rust kunt komen. Bij de 10 bomen komt een ontwerp van een kunstenaar. Later dit jaar maakt de gemeente bekend welke kunstenaar de ontwerpwedstrijd heeft gewonnen. Het winnende ontwerp wordt voor de 10 plekken gerealiseerd en in 2022 onthuld.

f

In de aanloop naar 2022 verschijnen overal in de stad portretten van Utrechters, van vroeger en van nu. Precies 900 in totaal. Utrechters die nu in de stad wonen of werken. En Utrechters van eeuwen geleden. Waarom zijn zij naar Utrecht gekomen? En waarom zijn ze gebleven? Vanwege werk, geloof, om te studeren, omdat Utrecht een veilige plek bood of simpelweg vanwege de liefde? Redenen genoeg.

Het thema van de viering van 900 jaar stadsrechten in Utrecht is Stad Zonder Muren: open, betrokken, gastvrij en verbonden met elkaar. Je vindt dit thema onder meer terug in de eisen voor de subsidie die je kunt aanvragen om een activiteit te organiseren. We hopen dat elke wijk, elke straat, elke bewoner meedoet met dit bijzondere verjaardagsfeest. Van Lunetten tot Overvecht en van Vleuten-De Meern tot het Utrecht Science Park.

Zie ook: Trajectum Lumen 2010-2018 En Utrecht Lumen 2021: An Utrecht Tale of Light

17 Reacties

  1. Erik van Erne zegt:

    2 juni 2021 om 03:50 | Permalink

    Twintig Bekende (Utrechtse) Schrijvers Voor Kinderboek Utrecht 900 Jaar

    Vandaag is het de verjaardag van stad Utrecht. Nog een jaar te gaan tot de viering van Utrecht 900 stad. 2 juni 2022 vieren we dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft.
    Het kinderboek ter ere van het 900-jarig bestaan van Utrecht krijgt steeds meer vorm. Twintig schrijvers gaan ieder een spannend en leerzaam verhaal schrijven over een bekende Utrechtse locatie. Het is de bedoeling dat 1.000 Utrechtse schoolkinderen die het minder breed hebben thuis het boek cadeau krijgen. Naast het boek komt er ook een speciale app om te gebruiken bij een wandeling of fietstocht door de stad. Daarnaast worden er diverse activiteiten rondom het boek georganiseerd met de scholen in het kader van Utrecht 900.

    Tal van bekende en bekroonde (Utrechtse) schrijvers gaan meewerken aan het kinderboek, dat een initiatief is van Kiwanis Utrecht. Koos Meinderts is een van de verhalenschrijvers en zorgt voor de coördinatie van het boek. Hieronder een overzicht van alle schrijvers en de locaties waarover ze een verhaal gaan schrijven:

    1. Anna Woltz, Postkantoor Neude
    2. Annet Schaap, Julianapark
    3. Govert Schilling, Sterrenwacht
    4. Vincent Bijlo, Fort Blauwkapel
    5. Enne Koens, Kanaalstraat, Ulu moskee
    6. Linda Dielemans, Castellum Hoge Woerd
    7. Floor Tinga, Amelisweerd
    8. Elisa van Spronsen, Werfkelders
    9. Marco Kunst, Stadhuis
    10. Marcel van Driel, Spoorwegmuseum
    11. Rom Molemaker, Galgenwaard
    12. Ruben van Gogh, Slot Zuylen
    13. Annemarie van den Brink, Botanische tuin
    14. Maarten Kuipers, Watertoren Overvecht
    15. Janneke Schotveld, Janskerkhof
    16. Maria Postema, Rietveld-Schröderhuis
    17. Pim Lammers, Dom en Domplein
    18. Robert van Dijk, Maliebaan
    19. Diet Groothuis, Vredenburg
    20. Koos Meinderts, Kanaleneiland

    Er zijn al aardig wat mensen die nu al intekenen op het boek. Daarnaast zijn we druk bezig fondsen en bedrijven te benaderen voor een (financiële) bijdrage. Ook veel Utrechtse instellingen en organisaties als Oud-Utrecht, Gilde Utrecht en Zimihc Utrecht dragen het boek een warm hart toe. Een paar reacties:

    • Leen Dorsman, hoogleraar universiteitsgeschiedenis Universiteit Utrecht:
    ‘Het is belangrijk dat kinderen in aanraking komen met boeken en met de geschiedenis van hun eigen leefomgeving’
    • Monique Mourits, hoofd communicatie Universiteit Utrecht: ‘Wat een mooi initiatief. Een boek voor alle kinderen in Utrecht, met extra zorg voor diegenen onder hen die minder goed bedeeld zijn, of die leesachterstand hebben, is natuurlijk een project dat een onderwijsinstelling aanspreekt.’
    • Karen Wegereef, hoofd publiek en presentatie Het Utrechts Archief:
    ‘Als Utrechts Archief willen we onze steun uitspreken aan het idee van het kinderboek. Het is een mooi initiatief en we hopen daar zeker aan te kunnen bijdragen!’
    • Suzan te Brake, directeur Utrechts Monumenten Fonds:
    ‘Het is geweldig te zien dat er aandacht is voor Utrechtse kinderen die minder kansen hebben dan hun leeftijdsgenootjes, en voor hen het boek gratis beschikbaar te stellen. Daar dragen we graag aan bij.’
    • Marieke van Schijndel, directeur Museum Catharijneconvent:
    ‘Het kinderboek brengt de geschiedenis van onze prachtige stad tot leven. En dat is belangrijk: want wanneer je voelt waar je geworteld bent, kun je groot groeien en dat gun ik alle kinderen van Utrecht.’

    De oplage van de eerste druk van het boek bestaat uit 2.500 exemplaren, waarvan er 1.000 gratis verspreid worden via scholen onder Utrechtse kinderen die minder kansen hebben dan hun leeftijdgenootjes. De kostprijs bedraagt € 15,00 per boek (exclusief verzendkosten). De beoogde verschijningsdatum is juli 2022. Wilt u nu al intekenen op het boek en zo een bijdrage leveren aan de totstandkoming ervan?

  2. het eerste Erik van Erne zegt:

    9 december 2021 om 03:32 | Permalink

    De Vollekstaol van de stad Uterech

    Op vrijdag 10 december 2021 verschijnt de 6de herziene druk van het woordenboek ‘De Vollekstaol van de stad Uterech’. Het boek is samengesteld door de in 2011 overleden Bernard Martens van Vliet.

    De 5de druk verscheen in 2008. Anja van Putten, weduwe van Bernard Martens van Vliet, ontving het eerste exemplaar van de handzame 6e druk in café Willem Slok uit handen van Oud-Utrecht voorzitter Dick de Jong. Koos Marsman en René van Maarsseveen namen het initiatief tot de 6de druk. Hieronder het eerste deel van de toespraak van Koos Marsman op Bingo FM.

    Op 5 september 2008 was ik in het Volksbuurtmuseum aanwezig bij de presentatie van de vijfde druk van De Vollekstaol van de stad Uterech. De auteur Bernard Martens van Vliet hield daar een toespraak die hij mij later mailde en die we nu in de nieuwe herdruk hebben opgenomen.

    Diverse keren heb ik met Martens van Vliet gesproken over het plat Uterechs en ik was onder de indruk van zijn kennis van de Utrechtse volkstaal en het feit dat hij tientallen jaren lang Uterechse woorden en gezegdes verzamelde. Trots was ik dat ik jaren daarvoor hem al zover had gekregen om het woord messissesebroek op te nemen in de vierde druk. Een woord dat ik goed kende omdat mijn moeder dat zo lekker kon uitspreken. Dat Martens van Vliet het uiteindelijk opnam als mechesterse broek had meteen mijn instemming, hij was immers degene die jarenlang keihard zijn best had gedaan om het schrijven in het plat Uterechs te vervolmaken en wat wist ik daar van?!

    Ik wist toen niet dat ik jaren later (2013) onder het pseudoniem Koos Marsman in het Stadsblad een column zou gaan schrijven in de Uterechse vollekstaol. Martens van Vliet was toen helaas al overleden, maar ik weet zeker dat hij het een goede zaak zou hebben gevonden want het komt de populariteit van ’t Uterechs ten goede.

    Voor mij was het natuurlijk vanzelfsprekend dat ik in ’t Uterechs zou gaan schrijven zoals Martens van Vliet dat had vastgelegd in De Vollekstaol van de Stad Uterech. En toen ik van de radiozender Bingo FM de uitnodiging kreeg om over de vollekstaol te komen vertellen was het gauw bedacht om de woordjes uit het boek gewoon elke week even door te nemen bij de lunchshow van Sonja Stek. En dat doen we nog steeds.

    Het boek De Vollekstaol van de stad Uterech wordt uitgegeven door historische vereniging Oud-Utrecht. Het is verkrijgbaar in de webwinkel van deze vereniging en in Utrechtse boekwinkels, en kost 14,90 euro (9,50 euro voor leden van Oud-Utrecht).

  3. Erik van Erne zegt:

    12 december 2021 om 03:25 | Permalink

    Utrecht 900-kaas

    De stad heeft er met Utrechtse Munt een eigen kaas bij.

    Vrijdagmiddag werd een speciaal exemplaar omgedoopt tot Utrecht 900-kaas waarbij wethouder Anke Klein alvast mocht proeven.

    De kaaswiel gaat nu weer terug naar het pakhuis om nog een paar maanden te liggen tot 2 juni 2022.

    Bijna alles draait om kaas bij Cees Verburg. Hij is kaashandelaar en weet er alles over te vertellen.

    Het idee voor Utrechtse Munt Kaas ontstond in de winkel De Smaak van Max aan de Adriaen van Ostadelaan.

    Eigenaar Martijn van der Valk wilde een mooie kaas maken vanwege de viering van 900 jaar Utrecht, dat volgend jaar 2 juni begint in de stad.

    Samen kwamen ze uit bij boer Aleid Blitterswijk uit Werkhoven.

    Verburg: “Zijn koeien eten alleen maar gras en droog hooi, zonder toevoegingen, en dat proef je terug in de kaas.” Er zijn 200 kaaswielen, van zo’n 12 kilo per stuk, gemaakt. En één daarvan is een bijzonder exemplaar die de naam Utrecht 900 heeft meegekregen. Wethouder Anke Klein mocht vrijdag dit exemplaar signeren. “Het is mooi om te zien hoe bewoners en ondernemers samenwerken en toeleven naar 900 jaar Utrecht. Het feest dat we gaan vieren draait om verbinding en dat zie je nu al terug in de stad.”

    Het gesigneerde exemplaar blijft nog op de planken liggen tot 2 juni 2022, de dag waarop Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg en het startmoment van het feestjaar. Het kaaswiel gaat volgend jaar geveild worden en de opbrengsten gaan naar een goed doel.

  4. Erik van Erne zegt:

    12 december 2021 om 04:10 | Permalink

    Historische Scheurkalender 2022: 900 Jaar Stad Utrecht

    900 jaar stad! Daarom brengt de Historische vereniging Oud-Utrecht voor 2022 een historische scheurkalender uit met het thema 900 jaar stad. Een jaar lang elke dag een feit uit de rijke geschiedenis van onze jarige stad. Vanaf het moment dat Utrecht stadsrechten heeft zijn de geschiedenisboeken doorgespit om niet te vergeten historische momenten op die dag te vatten in een kort artikel. Dagelijks even stilstaan bij de stad waar je woont, werkt of een stad die je bezoekt en liefhebt.

    Het idee is ontstaan omdat we hebben gemerkt dat de historie van Utrecht ons allemaal verbindt. Maar ook omdat de stad al 900 jaar ruimte geeft aan een ieder, of je nu in Utrecht bent geboren of dat je hier een warm welkom hebt gehad en besloot om te blijven. Geen zwaar geschiedenisboek maar een heel jaar korte artikelen. van belangrijke mijlpalen, erfgoed, stromingen en revoltes. Terugkijkend begrijpen we als auteurs waarom Utrecht is zoals Utrecht is.

    Op dit moment is de kalender enkel verkrijgbaar via Oud Utrecht, we zijn nog in onderhandeling met een aantal verkoopadressen in de stad Utrecht. Voor leden is de prijs €13,95. Exclusief verzendkosten en maximaal 2 per lid. Niet leden betalen €14,95, exclusief verzendkosten. Bestellen kan via de webwinkel.

  5. Erik van Erne zegt:

    13 december 2021 om 12:43 | Permalink

    Utrechters doe mee, vier Utrecht 900 Jaar!

    Het enthousiasme is groot onder de Utrechters om samen de 900ste verjaardag van de stad te vieren. Een groot aantal initiatiefnemers hebben subsidie toegekend gekregen van de gemeente!

    Initiatieven Utrecht 900 uitgelicht: Op 2 juni 2022 is het 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg, dit wordt volgend jaar groot gevierd. Onder het motto “Stad zonder muren” organiseren Utrechters en Utrechtse organisaties en bedrijven tussen 2 juni en 11 november allerlei activiteiten. Om je een indruk te geven van initiatieven, plannen en projecten die volgend jaar onderdeel zijn van het feestprogramma, een kleine greep om je door te laten inspireren:

    “Stadsroutes sporthistorie Utrecht:” tijdens stadswandelingen kunnen Utrechters leren over bijzondere Utrechtse sporters/sportmomenten en alle generaties worden hierin verbonden. Of “VR tegen eenzaamheid” virtuele stadswandelingen voor beperkt mobiele ouderen, begeleid door jongeren en vrijwilligers uit het bedrijfsleven. Na een sessie worden herinneringen aan Utrecht samen opgehaald.

    Omdat er ontzettend veel plannen zijn ingediend om samen 900 jaar stadsrechten te vieren, heeft het college besloten het budget hiervoor met 200.000 euro te verhogen. Dat geld is beschikbaar gesteld voor Utrecht 900 initiatieven uit de stad. Het budget stijgt hiermee van 1,75 miljoen euro naar 1,95 miljoen euro. Dus brainstorm erop los met je vereniging, wijk, of buurthuis en dien je plan in vóór 12 januari of 1 april.

    De stadsrechten van 1121 gaven een grote impuls aan de groei van de stad zoals we die nu kennen, kleurt de stad van vandaag en geeft richting! Heb je geen plan, maar wil je toch wat betekenen voor Utrecht 900? Samenwerken kan ook! Dus wil je bijvoorbeeld met je bedrijf, Instituut of Stichting meedoen? Koppel een eigen evenement aan Utrecht 900. Om de mogelijkheden te bespreken, mail naar: [email protected]

    Afgelopen zomer liet burgemeester Dijksma tijdens een interview op RTV Utrecht weten dat het belangrijk is dat de viering van Utrecht 900 een volksfeest wordt. “Dat kan alleen als er initiatieven vanuit álle bewoners van de stad komen.” We sluiten ons als Team Utrecht 900 natuurlijk aan bij deze belangrijke boodschap. Utrecht 900 vieren we samen!

    Denk mee! Vier mee! Doe mee! En dien een plan in vóór 12 januari 2022. Ga aan de slag met je idee en laat je inspireren. Op Instagram en Facebook worden voorbeelden van plannenmakers gedeeld. Hulp nodig bij je subsidie aanvraag? Je hoeft het niet alleen te doen. Team Utrecht900 staat voor je klaar.

  6. Erik van Erne zegt:

    18 december 2021 om 02:52 | Permalink

    Laag Over Laag by Van Piekeren

    Deze plaat gaat over 900 jaar Stadsrechten van Utrecht, en dat er op het Domplein al eeuwen gefeest en geproost is op het leven. De clip is opgenomen in een kelder onder het Domplein!

  7. Erik van Erne zegt:

    25 december 2021 om 00:18 | Permalink

    De Utrechtse Historie Zichtbaar Maken: Paleis Lofen

    De Utrechtse historie zichtbaar maken op plekken waar de gebouwen inmiddels (grotendeels) zijn verdwenen. Na het belevingsconcept DOMunder op het Domplein, werken de initiatiefnemers nu aan het opnieuw zichtbaar maken van Paleis Lofen in hartje Utrecht.

    Stadsherstel Utrecht verwierf recent een gedeelte van de kelders met daarin resten van het voormalige souterrain (begane grond) van het voormalige Paleis Lofen. Vervolgens is aan DOMunder gevraagd om de kelders met deze resten toegankelijk te maken voor iedereen.

    Paleis Lofen wordt gebouwd door DOMunder en de Paleis Lofen-community van Utrechters. Op 2 juni 2022, de 900ste verjaardag van Utrecht, opent Paleis Lofen weer haar deuren. Tinker Imagineers is, net als bij DOMunder, opnieuw de partner die de conceptontwikkeling voor haar rekening neemt.

    Voordat het zover is, werkt de Paleis Lofen-community aan het belevingsconcept van de historische attractie Paleis Lofen. Het schetsontwerp is gereed en geeft een eerste impressie van wat je als bezoeker vanaf 2 juni kunt beleven.

    De historische attractie Paleis Lofen neemt je mee naar het Utrecht van de 12e eeuw. De spanningen tussen de keizer, bisschop en bewoners lopen hoog op. De strijd mondt uit in de stadsrechten van Utrecht op 2 juni 1122. Dwaal 900 jaar later door de resten van het keizerlijk Paleis Lofen, de plek waar Utrecht stad werd. Zet de VR-bril op en je bent er bij op 2 juni 1122.

  8. Erik van Erne zegt:

    3 januari 2022 om 16:20 | Permalink

    Dit jaar viert Utrecht 900ste verjaardag; burgemeester hijst speciale vlag voor Stadskantoor

    Het is inmiddels 2022 en een deel van dit jaar zal in het teken staan van de 900ste verjaardag van de stad Utrecht. Ter gelegenheid hiervan heeft burgemeester Sharon Dijksma zaterdagochtend 1 januari 2022 de speciale Utrecht 900-vlag gehesen voor het Stadskantoor.

    Een vreemde vlag die in niets refereert aan Utrecht en de alom bekende Utrechtse kleuren wit en rood. Vraag mij af wie zo’n vlag ontwerpt maar nog meer wie deze vlag heeft goedgekeurd. Als echte Utrecjhter kan ik alleen maar met verontwaardiging en verbazing naar dit design kijken. Ronduit belachelijk

    “In dit kroonjaar vieren we dat Utrecht maar liefst 900 jaar stadsrechten heeft. En covid of geen covid; dat laten we niet aan ons voorbij gaan!! Tal van activiteiten (waaronder La Vuelta Holanda) gaan dit jaar plaatsvinden. Het moet een echt volksfeest worden. En daarom hees ik vanochtend al vroeg de Utrecht900-vlag”, schrijft de burgemeester op Instagram.

  9. Erik van Erne zegt:

    10 januari 2022 om 20:30 | Permalink

    Utrechtse mysteries: het verhaal achter de bolwerken in de stad Utrecht

    Het Lucasbolwerk, Lepelenburg of Sonnenborgh: het zijn drie plekken die veel Utrechters wel kennen. Wat minder bekend is, is het verhaal dat erachter schuilgaat. Ze werden ooit gebouwd als bolwerk, en vanaf de zestiende eeuw begonnen ze een belangrijke rol te spelen in het dagelijkse leven van Utrechters.

    Lang lang geleden (lees: in de zestiende eeuw) was Karel V heer der Nederlanden. Dat houdt in dat hij de macht had in het land. Er veranderde veel onder zijn macht: de Utrechtse verdedigingstoren werden aangepast, de stadsmuren werden verlaagd en Utrecht kreeg poorten en kanonnen. Er werden ook vier stenen bolwerken gebouwd. Dat zijn uitbouwen van een verdedigingsmuren waaruit goed de wacht kon worden gehouden. Het sloot twee stukken vestingwal aan elkaar en was vaak voorzien van poorten en torens.

    Onder leiding van bouwmeester Willem van Noort werden de bolwerken de Morgenster, de Sterrenburg, Manenborgh en Sonnenborgh gebouwd. Omstreeks 1580 kwamen er nog meer bij: de Wolvenburg, het Lucasbolwerk, het Mariabolwerk, het Begijnebolwerk en het Lepelenburg. Alhoewel ze gebouwd werden met militaire doeleinden, zijn ze daar nooit voor gebruikt. Zo bevond zich op de Wolvenburg een lakmoesmakerij, op het Lucasbolwerk een suikerraffinaderij en bleek het Mariabolwerk een obstakel te zijn voor de scheepvaart over de grachten

  10. Erik van Erne zegt:

    10 januari 2022 om 20:36 | Permalink

    Utrechtse mysteries: hier worden watertorens in Utrecht nu voor gebruikt

    Ze zijn groot, imposant en torenen overal bovenuit. Utrecht is al zo’n 100 jaar een aantal watertorens rijk.

    De torens werden gebruikt als wateropslag.

    Tegenwoordig dienen ze hier al jaren niet meer voor.

    Watertorens worden gebruikt voor opslag en het regelen van de waterdruk.

    De toren is aangesloten op het waterleidingnetwerk waardoor er een constante druk staat op de leidingen.

    Ook kan de opslag als buffer gebruikt worden als er momenten zijn waarop er meer water verbruikt wordt, dan dat er aangevoerd kan worden, meldt waterbedrijf Vitens.

    Door de ontwikkeling van nieuwe technieken worden de watertorens met de jaren wel een beetje overbodig.

    Utrecht heeft vier watertorens: aan de Lauwerhof, de Neckardreef, de Heuveloord en de Amsterdamsestraatweg.

    Op de Lauwerhof heeft Harm Aarts in 2016 de watertoren opgekocht nadat er een aantal jaar het Waterleidingmuseum zich had gevestigd. Nu wordt de toren gebruikt als woon- en werkruimten en binnenkort ook als B&B, proeflokaal en zelfs als brouwerij.

    De watertoren op de Neckardreef wordt vernieuwd. In de toren komen er woningen, kantoorruimte en een maatschappelijke functie. Ook komt er een horecapaviljoen. De verbouwing zal naar verwachting in 2022 zijn afgerond.

    Bij Heuveloord wordt de watertoren sinds 2015 gebruikt als horecagelegenheid. Restaurant en bar WT-Urban Kitchen zit in het bovenste gedeelte. Zo kunnen bezoekers tijden het eten genieten van een prachtig uitzicht en de karakteristieke en industriële onderdelen van de oude watertoren.

    De watertoren aan de Amsterdamsestraaweg wordt verbouwd door ZECC Architecten. Hier komen uiteindelijke een aantal ruime studio’s en een restaurant. “Eenmaal in de kap op de negende verdieping is de ruimte overweldigend. Onder de hoge ruimte van staal en hout worden rondom panorama ramen gemaakt voor een 360 graden view”, aldus ZECC Architecten.

  11. Erik van Erne zegt:

    16 januari 2022 om 00:49 | Permalink

    900 Jaar Utrecht: Zo zag Hoog Catharijne eruit in 2013

    Als er een plek is in Utrecht die het laatste decennium een complete metamorfose heeft ondergaan, is het wel Hoog Catharijne. Kun jij je voor de geest halen hoe het winkelcentrum er in 2013 uitzag?

  12. Erik van Erne zegt:

    16 januari 2022 om 01:13 | Permalink

    900 Jaar Utrecht: De Utrechtse tram

    Archiefbeelden uit de 20er jaren - en een klein stukje uit 1917 - van de tram in Utrecht.

  13. Erik van Erne zegt:

    6 februari 2022 om 06:52 | Permalink

    Themasite Utrechtse Bestuurders Met Gegevens Over 900 Jaar Stadsbestuur Utrecht 1122 – 2022

    Wie was de Utrechtse wethouder Openbare Ruimte namens D66 in 1974? Wanneer ging de eerste vrouw in Utrecht als raadslid aan de slag? En hoe lang was Hendrik Moreelse burgemeester in de 17e eeuw? Het antwoord is te vinden op de themasite Utrechtse bestuurders, een samenwerking van Het Utrechts Archief, de Griffie van de Utrechtse gemeenteraad en historisch onderzoekers.

    De themasite Utrechtse Bestuurders werd gepresenteerd op 2 februari, de dag van Maria Lichtmis én de dag waarop in de middeleeuwen de nieuwe raad werd verkozen. Iedereen kan hier de namen doorzoeken van huidige en oud-bestuurders van de stad Utrecht. Een unieke reeks gegevens, die 900 jaar teruggaat in de tijd. In het overzicht van bijna 5.500 namen zijn ook de belangrijkste ambtenaren opgenomen (kameraars, secretarissen, griffiers). Voor de vroegste eeuwen ontbreekt nog een deel van de personen door de beperkte schriftelijke overlevering, maar vanaf 1400 is de lijst bijna compleet. Ook is uit elke eeuw is één bestuurder uitgelicht en de werking van het bestuur beschreven voor de opeenvolgende tijdvakken.

    Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht als een van de eerste steden in Nederland stadsrechten. Deze rechten waren bedoeld voor de inwoners van het grondgebied van binnen de singels en het omliggende gebied van de stadsvrijheid. Daarmee werd de kiem gelegd voor een eigen bestuur, los van het omliggende platteland. Al in de stadsrechtoorkonde van 1122 worden de vroegste vertegenwoordigers van dit bestuur genoemd: de bisschoppelijke schout en de schepenen. Eind twaalfde eeuw voegden zich daarbij de Raad en vanaf 1304 ook de burgemeesters.
    Door de eeuwen heen veranderde de basis van dit bestuur meermalen. Dit gold zowel de samenstelling en bevoegdheden als de wijze waarop de leden van het bestuur werden gekozen. Vanaf de Franse tijd kreeg die ontwikkeling vorm via nationale wet- en regelgeving, waarbij de Gemeentewet van Thorbecke uit 1851 tot op heden als fundament van het gemeentelijk bestuur dient. Met de invoering van deze wet verloor het stadsrecht van 1122 voorgoed zijn juridische werking.

    Op deze themasite zijn alle namen verzameld van de personen die in de afgelopen negenhonderd jaar deel hebben uitgemaakt van het Utrechtse stadsbestuur: meer dan 5.000 in totaal. Daaraan zijn ook de namen van de belangrijkste stedelijke ambtenaren toegevoegd (kameraars, secretarissen, griffiers). Voor de vroegste eeuwen vertoont dit namenbestand door de beperkte schriftelijke overlevering de nodige hiaten, maar vanaf 1400 is de namenlijst nagenoeg compleet. Daarnaast wordt in bestek de werking van dit bestuur beschreven voor de opeenvolgende tijdvakken.

  14. Erik van Erne zegt:

    19 februari 2022 om 16:53 | Permalink

    Utrecht 900 jaar: 900 tweedehands fietsen voor Utrechters die geen fiets kunnen betalen

    Utrecht bestaat 900 jaar en dat moet gevierd worden. Daarom stellen Utrechtse organisaties negenhonderd tweedehands fietsen beschikbaar voor inwoners. De fietsen kosten dertig euro en zijn bedoeld voor Utrechters die zelf geen fiets kunnen betalen.

    In Overvecht stelden de samenwerkende partijen al driehonderd fietsen beschikbaar via dit soort ‘fietsdeals’.

    In zo’n fietsdeal zit ook een jaar lang gratis fietsonderhoud. De fietsdeals zijn alleen beschikbaar voor U-pashouders uit Utrecht.

  15. Erik van Erne zegt:

    24 februari 2022 om 00:44 | Permalink

    De Stichtse Rijnlanden Viert 900 Jaar Waterbeheer

    Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden viert met allerlei activiteiten dat in de regio Utrecht al negen eeuwen georganiseerd waterbeheer aanwezig is. Ook is er een online festivalterrein geopend. Een belangrijk thema is waterbewust leven.

    De inwoners van Dorestad – tegenwoordig Wijk bij Duurstede – damden in 1122 de Kromme Rijn af. Dat wordt gezien als het begin van het waterbeheer in het gebied van het hoogheemraadschap. Het is voor De Stichtse Rijnlanden een mooie aanleiding om het belang hiervan in de schijnwerper te zetten, vertelt Renske Siemens. “Veel mensen in de regio Utrecht vinden het vanzelfsprekend dat zij hier kunnen wonen, werken en recreëren. Maar als we niet met elkaar hard werken aan waterveiligheid, klimaatadaptatie en schoon en gezond water, blijft dat niet vanzelfsprekend.”

    De Stichtse Rijnlanden organiseert samen met andere organisaties tot en met oktober een reeks van activiteiten voor bewoners in de regio en andere belangstellenden. Het programma is nog in ontwikkeling. “Een gedeelte van de activiteiten is bekend, maar nog niet alles is ingevuld.”

    De viering is met name bedoeld voor twee doelgroepen. Siemens: “Wij richten ons op jongeren en waterbewuste Nederlanders. We hopen niet alleen inzicht te geven in wat we doen, maar ook mensen te inspireren een steentje aan het waterbewustzijn bij te dragen.”

    Het hoogheemraadschap werkt samen met ambassadeurs. Iedereen kan dat worden, zegt Siemens. “Er zijn nu al ongeveer tweehonderd ambassadeurs. Het gaat om collega’s van het waterschap, studenten, vrijwilligers, eigenlijk alle mensen die waterbewust leven een warm hart toedragen en willen meehelpen bij het organiseren van activiteiten.”

    Geïnteresseerden kunnen sinds vorige week een bezoekje brengen aan een interactief online festivalterrein. Hierop is veel informatie te vinden die regelmatig wordt ververst. “We brengen op het festivalterrein elke maand een ander waterschapsthema onder de aandacht. In maart is dat klimaatadaptatie.” Wie ambassadeur wil worden, kan zich aanmelden in de ambassadeurstent.

    De eigenlijke aftrap van de ‘fysieke’ viering is op dinsdag 22 maart. Dan wordt in Het Utrechts Archief de tentoonstelling Water – Vriend of vijand? geopend. De expositie wordt omschreven als een onderdompeling in een magisch waterlandschap waarin de bezoeker de verhalen van vroeger ontdekt en een doorkijkje naar de toekomst krijgt. Op het plein voor het archief kan iedereen in de interactieve presentatie 4D-ixi de weg van het afvalwater beleven.

    Bij de opening wordt het speciale magazine De Kromme Rijn Vertelt gepresenteerd. Dit tijdschrift bestaat uit vier delen, waarvan het eerste deel vooral gaat over negenhonderd jaar waterbeheer. Het is een gedrukte uitgave die het hele jaar door gratis wordt uitgedeeld.

    Op 22 maart is ook de eerste van drie College Tours tijdens de viering. Li An Phoa die zich inzet voor drinkbare rivieren, zal dan vertellen over het onderwerp ‘schoon water’. Haar college is zowel fysiek als online te volgen. Siemens: “Hiervoor kan elke jongere zich opgeven.”

    De viering wordt in oktober afgesloten met een regionale filmavond waarin de opbrengst van het jaar belicht zal worden. Daaraan doen de ambassadeurs mee. Het houdt dan echter niet op, zegt Siemens. “Wij willen ook na 2022 de aandacht blijven vragen voor het belang van waterbeheer en waterbewust leven. Dat is de meerwaarde van ons programma van dit jaar.”

  16. Erik van Erne zegt:

    5 maart 2022 om 01:30 | Permalink

    900 Jaar Utrecht: Stadsopera Trijn van Leemput in Juni In TivoliVredenburg

    In het kader van de viering van 900 jaar stadsrechten krijgt Utrecht een eigen stadsopera. De opera Trijn vertelt het muzikale verhaal van Trijn van Leemput, die in 1577 met een groep vrouwen het kasteel op het Vredenburg bestormde.

    Trijn van Leemput en haar medestrijders protesteerden met de bestorming tegen het nieuwe stadsbestuur, dat de dienst uitmaakte nadat de Spanjaarden uit Utrecht verdreven waren. De initiatiefnemers noemen Trijn “een vrouw in verzet die nog altijd bewondering afdwingt”.

    Mezzosopraan Karin Strobos speelt de hoofdrol, Bob Zimmerman schreef het script en er zijn meer dan tweehonderd musici uit heel Utrecht bij betrokken. De opera krijgt vooralsnog vier uitvoeringen in TivoliVredenburg, allemaal in juni.

  17. Erik van Erne zegt:

    25 maart 2022 om 03:17 | Permalink

    De Groate Utreg Kwis: 900 Utrechters gzocht

    ‘Heel Utrecht kwist’. Als ze dát voor elkaar weten te krijgen ter gelegenheid van de viering van de 900ste verjaardag van Utrecht zijn Ton van den Berg en Peter Gieling dik tevreden. Vandaag lanceren zij hun ambitieuze plan voor De Groate Utreg Kwis.

    Weet je alles over de Dom, de fusie tussen Elinkwijk, DOS en Velox en kunt je daarnaast ook alle cafés opnoemen in de Nobelstraat in Utrecht, dan word je gezocht. Om 900 jaar Utrecht te vieren is in september, oktober en november de Groate Utreg Kwis. In vier quizrondes kunnen 900 kandidaten hun kennis over de stad laten zien.

    Negenhonderd enthousiastelingen die verspreid over de tien stadswijken van Utrecht teams willen vormen. Uit hun midden moet uiteindelijk die ene grote winnaar rollen met de meeste Utrecht-weetjes op zijn of haar naam.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle - Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (7)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.804)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (451)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden - Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.842)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
  • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
  • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
  • Duurzaam De Toekomst In Met Een Duurzame Leefomgeving
  • Jouw Huis Verduurzamen? Zo Betaal Je Dat!
  • Zero Emissie Truck Debat: De Transitie Naar Zero-Emission In De Trucksector
  • Mobiliteitsbeeld 2022: Actualisatie Verkenning Gebruik Openbaar Vervoer 2022-2026 by KiM
  • Koningin Máxima Op Werkbezoek Bij Stichting Petje Af
  • Tony Chocolonely: Eerlijike, Heerlijke Chocoladerepen Met Een Verhaal by Greengiving
  • Koning Willem-Alexander Opent Internationaal Elaad Testlab Voor Elektrische Voertuigen In Arnhem
  • De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIE
  • De Relatie Tussen Attitudes En Reisgedrag En Het Verband Met De Coronapandemie by KiM
  • Essay: Interacties Tussen De Netwerken Voor Energie, Mobiliteit En ICT by KiM
  • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
  • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
  • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
  • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
  • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
  • Links

    Milieunet op..