google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

52 Weken Duurzaam In 2022: Elke Week Een Kleine Verrassende En Duurzame Tip – Tip Week 36

Geschreven op 12-12-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 5 september 2022 Wist je dat we in Nederland jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspillen? Dat is een file vrachtwagens, afgeladen met voedsel van Utrecht tot Barcelona! Zonde toch?

Van 12 t/m 18 september 2022 is de Verspillingsvrije Week. Meld je hier gratis aan en je krijgt dagelijks handige tips en tricks om minder voedsel te verspillen.

De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land de grootste verspiller en verspilt 35 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel. In geld is dat circa € 150,- per persoon. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van de impact van voedselverspilling. Door op de juiste manier voedsel te kopen, koken en bewaren kan veel voedselverspilling in huishoudens voorkomen worden. Voor iedere kilo voedsel die wordt verspild, wordt gemiddeld drie kilo CO2 uitgestoot. Samen minder voedsel verspillen is dus goed voor het klimaat én je portemonnee.

29 augustus 2022: Na die heerlijke duiken in het zwembad of in de zee tijdens je vakantie, gaan we nu voor een frisse duik in je data! Al je mailtjes, foto’s en filmpjes staan dan misschien wel lekker te zweven in de cloud, er is een datacentrum voor nodig om die in de lucht te houden. En die verbruiken nogal wat energie (en veroorzaken dus uitstoot). 20 mailtjes per dag sturen staat bijvoorbeeld gelijk aan 1000 kilometer autorijden.

Alles wat online staat, blijft bestaan tot je het weggooit. Jep, ook dat ene boze mailtje naar je ex uit 2005, die foute foto’s van je vakantie naar Chersonissos en de ge-he-le Whatsapp-geschiedenis van jou en je beste vriend(in). Niks om je voor te schamen natuurlijk, alleen als we nagaan hoeveel energie dat kost, staat het schaamrood ons toch wel op de kaken.

Tijd om te gaan cloudcleanen dus! Je hoofd heb je tijdens de vakantie lekker leeg kunnen maken, tijd om dat ook te doen met je digitale opslag.

Dataopslag en internetgebruik kosten energie, en veroorzaakt dus CO2-uitstoot. Meer dan je denkt. Eén mailtje is bijvoorbeeld al goed voor 0,3 gram CO2-uitstoot. Of neem Youtube, die is verantwoordelijk voor 1% van de wereldwijde CO2-uitstoot (!). Nu hoeven we niet meteen te stoppen met onze favoriete kattenfilmpjes kijken, maar laten we bewust kiezen wat we wel en niet van het wereldwijde web gebruiken. Oude twitter accounts, onnozele filmpjes van een zingende tante op het kerstdiner van 2011, die 500 foto’s van dat weekendje weg. Hoe heerlijk om daar met de bezem doorheen te gaan. Dan bespaar je niet alleen het milieu, maar voel je je ook opgeruimder.

22 augustus 2022: Het is Komkommertijd. Tijd voor het eten van komkommers! ‘Serieus, is dat de uitdaging van deze week?’

Uhh, ja. Nou, samen met heel veel andere lekkere en gezonde dingen dan. Ben jij ook opgegroeid met de schijf van vijf? Vergeet hem. Hij is hopeloos verouderd. We gaan hem vervangen door de BINGO van tien.

Deze week gaan we gezondheidsbingo* spelen, met tien voedingsmiddelen die we veel te weinig eten. Download je BINGOKAART en lees verder hoe het werkt.

*Gezondheidsbingo is afgeleid van het Gezondheidsjagerkompas uit het boek ‘Food Pharmacy, op jacht naar goede voeding’.

De laatste jaren zijn er veel nieuwe inzichten op gebied van voeding. Wij hebben ons laten inspireren door twee boeken: ‘Food Pharmacy, op jacht naar goede voeding’ en ‘Gelukseten’. Hieronder beschrijven we twee belangrijke redenen waarom een potje gezondheidsbingo spelen goed is.

Gezond voor lichaam en geest

Kort gezegd beloven deze boeken dat we ons bij het spelen van gezondheidsbingo al snel gezonder en vitaler zullen voelen. Dat het onze weerstand zal verhogen en een remedie vormt tegen diverse welvaartsziekten. Uit veel onderzoeken is gebleken dat onze darmflora een hele grote rol speelt in onze lichamelijke én geestelijke gezondheid. Maar dat ons huidige voedingspatroon veel te eenzijdig is geworden waardoor we nog maar een fractie van de darmbacteriën hebben die we ooit hadden. Elk soort voedsel helpt z’n eigen darmbacteriën en als die lange tijd niet gevoed en actief gehouden worden en actief worden, dan verdwijnen ze. Hierdoor wordt het ecosysteem in je darmen steeds armoediger en neemt je weerstand tegen stress en infecties af.

Gezond voor de planeet

Maar dat is nog niet alles. Laat de nieuwe ‘voedingswijzer’ uit deze boeken ook vele malen gezonder zijn voor onze planeet. Een volledig plantaardig voedingspatroon zou onze CO2-uitstoot met circa 70% verminderen!

Hoera, dat klinkt als twee keer BINGO. Dat gaan we een week proberen!

15 augustus 2022: Nederland en water; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De recente noodsituatie in Limburg maakte het overduidelijk. Nederland is heel vatbaar voor overstromingen. En door klimaatverandering, met steeds extremere buien wordt het risico daarop steeds groter.

Maar wist je dat de andere kant van de medaille de verdroging is? 2018, 2019 en 2020 waren drie extreem droge jaren op een rij. De natuur kraakte en piepte, de landbouw zwoegde en zweette. En zelfs onze drinkwatervoorziening liep gevaar.

Deze week gaan we beide kanten bekijken; ons natje én ons droogje. Hoe deze samenhangen. En wat we zelf kunnen doen om een steentje, uhh emmertje bij te dragen. Onder andere door ons watergebruik te verminderen.

Meer wateroverlast en tegelijkertijd verdroging van ons land?? Het zit zo: Het regent in Nederland niet minder. Maar het komt door klimaatverandering steeds vaker in alle heftigheid en in korte tijd naar beneden.

Vergelijk het met een tuinslang. Als je je gazon besproeit met een fijne nevel, dan heeft de grond de tijd om het vocht op te nemen. Maar als je je tuinslang er op laat kletteren, dan zal er een stroom ontstaan die snel zijn weg zoekt naar het laagste punt.

Doordat we ons land zo efficiënt hebben ingericht met sloten en kanalen wordt het regenwater heel snel naar zee afgevoerd. En blijft er steeds minder over dat zich bij het grondwater kan voegen. Het grondwater zakt omlaag. Dat noemen we verdroging. Zie hier een kort filmpje ter verduidelijking.

Het probleem is dat grondwater heel hard nodig is. Voor onze natuur, die er met zijn wortels bij moet kunnen. En voor de landbouw, waarbij steeds kostbaardere kunstgrepen moeten worden verricht. Maar ook een groot deel van onze drinkwatervoorziening is afhankelijk van het grondwater.

Overheden, landbouw en de waterschappen zijn zich steeds meer bewust van de problematiek en zoeken naar oplossingen. Ook wij kunnen in onze tuin en huis een bijdrage leveren! Hoe? We gebruiken te veel hoogwaardig leidingwater. Water dat nu nog goedkoop en ogenschijnlijk gemakkelijk gewonnen wordt, maar wat door bovenstaande redenen steeds lastiger wordt en de verdrogingsproblematiek verder versterkt.

8 augustus 2022: Zie je de buurvrouw die zwerfafval opraapt? De campingeigenaar die zijn afval scheidt? De buren in het vakantiehuisje naast jullie die vegetarisch bbq-en? Als je goed kijkt, zie je heel veel kleine duurzame stapjes van mensen om je heen. Benoem ze. Verspreid positiviteit. Strooi met complimentjes!

Als je iemand een complimentje geeft of iets goeds doet voor een ander, dan maak je iemand blij. Dat is leuk voor de ander, maar geeft jezelf ook een voldaan gevoel. En je draagt bij aan het rimpel-effect: zoals bij een steen in het water, verspreiden de kringen (de positieve gevoelens!) zich steeds verder…

Als iemand tegen je zegt dat je goed bezig bent, ga je stralen. Het gedrag dat je vertoonde werd beloond. Yes! Dat voelt lekker. Grote kans dat je het gedrag gaat herhalen.

Als we mensen dus complimenten geven over hun duurzame gedrag, dan is de kans groot dat dat duurzame gedrag wordt herhaald of zelfs uitgebreid. En zo maken we de wereld samen weer ietsje mooier (en groener). Je weet nooit wat je bij iemand in beweging brengt.

Of je nu op de camping staat of nog hard aan het werk bent. Een goede daad, een compliment geven of iemand vriendelijk toelachen kan overal. Je hoeft niet meteen op zoek naar grote complimenten over duurzaamheid. Begin klein, zeg gewoon ‘goed bezig’ of lach iemand vriendelijk toe. Complimenten geven vergt training, maar echt iedereen kan het. Zelfs met een vriendelijke glimlach kun je de wereld een klein beetje veranderen…

De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden. Psycholoog William James

1 augustus 2022: Best vreemd eigenlijk.. Logo’s van bedrijven herkennen we vaak meteen, maar herken jij het ‘logo’ van een plant of boom ook zo snel? Planten en bomen kunnen helaas geen reclame maken voor zichzelf (zou het daarom zo slecht gaan met de biodiversiteit?). Deze week gaan we ze een handje te helpen!

Het was wel even schrikken toen wij deze test met onze kinderen deden. Twitter herkenden ze wel, maar het blad van een eik? Geen idee. Maar goed: alles wat je aandacht geeft groeit. Dus laten we onze natuur deze week meer aandacht geven!

Liefde voor de natuur begint door er vertrouwd mee te raken. Door planten en bomen te herkennen. Door te weten welke bomen er in je straat, park of bos staan en wat hun (goede) eigenschappen zijn. Dan krijg je er ook meer waardering voor. En zul je misschien in opstand komen als ze gekapt worden. Hoogste tijd dat we ons meer inzetten om de natuur te behouden.

Je zou 20 minuten per dag in de natuur moeten doorbrengen. Tenzij je het druk hebt, dan minstens een uur.

25 juli 2022: Jeee, het is vakantie! Het moment om even de boel de boel te laten. Maar doen we dat tegenwoordig wel echt? Met onze verslavende smartphone en andere schermpjes draait er in de (onzichtbare wereld) nog een heleboel door. Goed om daarbij stil te staan. Echt even stil te staan en een digitale break te nemen. Naar buiten te gaan, een spelletje te spelen. Deze week doen we een digi detox.

Tegenwoordig zijn we omringd door media en hebben we de mogelijkheid om altijd ‘aan’ te staan. Soms is dat leuk en handig maar vaak raken we de balans kwijt tussen online en offline. De gemiddelde schermtijd neemt steeds verder toe. Social media, mailtjes en appjes. Nog even kijken op een nieuwssite. Verslavend!

Al die beeldschermen verbruiken niet alleen letterlijk heel veel energie, maar zorgen er ook voor dat jij lastiger in slaap valt, überhaupt steeds moeilijker oplaadt. Hoe zorg je weer voor gezond schermgebruik?

Maak je slaapkamer schermvrij. Maak van je slaapkamer een beeldscherm vrije zone.
Zet je notificaties (deels) uit. Zet je telefoon op stille stand en push-notificaties van apps uit. Notificaties zijn op een slimme manier ontworpen zodat het brein onmiddellijk de neiging heeft om te reageren.
Maak bewuste keuzes in welke apps je gebruikt. Een goed begin voor een digitale detox kan zijn het (tijdelijk) verwijderen van apps die veel van jouw aandacht opeisen.
Leg je telefoon weg (bijvoorbeeld) tijdens en na het eten. Bepaal een aantal momenten op de dag dat je je telefoon helemaal weg legt, bv tijdens het eten en het uur na het eten.
Zorg voor afwisseling. Wissel het online zijn af met een wandeling, het lezen van een boek of een gesprek met een vriend.

18 juli 2022: We gaan elkaar gelukkig maken! Niet met spullen, maar met aandacht voor elkaar. Met duurzame ervaringen. We gaan op duurzame date. Oh yeah, this is your Lucky day…

Sta je op het punt om een cadeautje te kopen voor iemand die jarig is of valt er iets anders te vieren? Ren niet meteen naar de winkel. Spullen hebben we wel genoeg. Deze keer pak je het anders aan. Je bedenkt iets waar je de ander echt blij mee kunt maken. Kijk naar je zelf, wat doe jij met al die (plastic) troep die je krijgt? Binnen no time is het stuk of zijn we verveeld. Verdwijnt het weer in de prullenbak. What a waste!

Het bezitten van spullen is vaak een ratrace met buren, vrienden of collega’s. Wat zij hebben, wil jij ook. Maar nieuwe spullen wennen snel, geven zelden echte bevrediging. Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Een teveel aan spullen kan zelfs stress veroorzaken. Ervaringen daarentegen laten zich moeilijk vergelijken en zorgen dat het geluk minder van een ander afhangt. Ervaringen binden je met andere mensen, maken mooie herinneringen en hebben de potentie om je te laten groeien als persoon.

In een groot onderzoek werd bestudeerd hoe mensen hun geld gebruiken om zichzelf gelukkiger te maken. De aanname was dat materiële bezittingen een langduriger gelukseffect zouden geven. Ze zijn tenslotte langer in je bezit. Terwijl een ervaring zo weer voorbij is… Maar wat blijkt? Het tegendeel is waar! Het onderzoek laat zien dat 72% van de geïnterviewden kiest voor ervaringen boven spullen. Dit is niet voor niets. Iets meemaken heeft veel meer impact dan iets bezitten of kopen.

11 juli 2022: Kapotte printer, haperend scheerapparaat, gescheurde spijkerbroek of gebroken beachballset… Je hebt vast zoiets in huis, waarvan je van plan bent om een nieuwe aan te schaffen. Soms is het gemakzucht en maak je de beslissing in een opwelling. Soms denk je gewoon: vervangen is makkelijker dan genezen. In deze wegwerpwereld word je sowieso verleid tot het doen van aankopen. Nieuwer, groter, beter? Meestal niet een duurzame keuze. Je voelt dat de schoen wringt. Maar kan het ook anders? Natuurlijk! Handige Harry’s en Harriëttes opgelet. We gaan het fixen!

Om te komen tot een circulaire samenleving waar grondstoffen niet uitgeput raken en afval niet bestaat hebben we nog veel stappen te zetten. Eerder vertelden we over de 5 R’en: Refuse (week 6), reduce (week 8), re-use, recycle en rot. We voegen nog één extra R aan het rijtje toe. De R van Repair. Die past natuurlijk bij de R van re-use, want door te repareren geef je je spullen een tweede leven. En als je naar een lokale reparateur gaat, geef je ook een boost aan de economie. Bovendien voel je je trots en geef jij natuurlijk het goede voorbeeld aan mensen om je heen.

Best bizar toch dat er zoveel spullen zijn die nieuw vaak goedkoper zijn dan wat een reparatie zou kosten? Dat vinden gelukkig steeds meer mensen. Er wordt daarom gewerkt aan het ‘recht op reparatie’. Daar werden kamervragen over gesteld.

4 juli 2022: De eerste helft van het jaar zit er weer op, hoog tijd voor reflectie! Ben je iedere week weer benieuwd naar de nieuwe uitdaging? Begin je vol goede moed en versloft het toch al snel? Of merk je zelfs stiekem dat je onderweg ergens bent afgehaakt? Oeps… 

Oeps ja. Niet meer en niet minder. Hè hè, het mag af en toe ook wel eens even niet lukken. 

Deze week nodigen we je uit om stil te staan bij je successen, je strubbelingen of de momenten waarop je afhaakte. Wat zijn jouw guilty pleasures en klimaatspagaten? Wat zijn jouw oeps-momentjes?

Wij zijn de laatste die je zullen veroordelen als het even tegen zit met jouw weg naar een duurzamer leven. Big changes start with small steps! Iedereen leidt een ander leven. En iedereen die duurzamer wil leven heeft zijn eigen onderzoek te doen, zijn eigen uitdagingen aan te gaan, die soms goed en soms wat minder goed aansluiten.

Veranderen gaat niet vanzelf. Sterker nog, ons brein houdt eigenlijk helemaal niet van verandering.  95% van onze keuzes maken we onbewust. Op basis van prikkels uit de omgeving. En die omgeving verleidt ons maar al te vaak tot het maken van niet echt duurzame keuzes…

Misschien heb je wel gemerkt dat je in drukke periodes makkelijk in oude patronen verzandt? Je brein neemt dan de bekende ingesleten routes. Dat geeft niks, mag best: dan functioneer je even op de automatische piloot. Om nieuw gedrag aan te leren en dus een duurzamere shortcut in je brein aan te leggen is aandacht en herhaling nodig. En welke leerstrategie werkt bij jou?

Helpt het als iemand je herinnert aan je duurzame voornemen? Heb je een stok achter de deur nodig? Of juist een beloning? Werkt voor jou stap-voor-stap of juist de rigoureuze aanpak?  Maak bij het aanleren van een nieuwe gewoonte een soort ritueel: Als ik… dan doe ik… Besef dat voordat nieuw gedrag een gewoonte wordt er 30-40 herhalingen nodig zijn.

26 juni 2022: Gemiddeld kopen wij Nederlanders 46 nieuwe kledingstukken per jaar. Bizar! Veel van die kleding dragen we amper en blijft ongebruikt lang in de kast hangen om vervolgens op de afvalberg te belanden. Deze week gaan we ruilen. En nee, van ruilen komt geen huilen!

In week 23 hebben we onze kledingkast uitgemest. Zomerkleren vooraan gelegd, kleren die we niet meer droegen in vier zakken gedaan. Een zak met kleding om weg te geven of te ruilen, eentje voor kleding waaraan iets stuk is, een zak met stoffen waar je iets nieuws van kunt maken en een tas voor recycling. Een hele klus ja. Maar wat ruimde dat lekker op!

Mocht je er in week 23 nog niet aan toegekomen zijn, pak je kledingkast dan nu alsnog aan.

Want we gaan deze week verder met de eerste zak, de zak met kleren om weg te geven of te ruilen. Misschien heb je al gehoord over het succes van de ketting kledingruil? Dit initiatief van Nichon Glerum, waarbij je op een laagdrempelige manier kleding kan ruilen met mensen uit jouw buurt, gaat de wereld veroveren. Tijd voor een feestje. Een kledingruilfeestje! Live of met een tas…

Gemiddeld kopen wij Nederlanders 46 nieuwe kledingstukken per jaar. Bizar! Veel van die kleding dragen we amper en blijft ongebruikt lang in de kast hangen om vervolgens op de afvalberg te belanden. We produceren wereldwijd vier keer zoveel kleding als tien jaar geleden. Daarnaast wordt de gemiddelde levensduur van een kledingstuk steeds korter. Door overproductie bereikt dertig procent van de geproduceerde kleding nooit iemands kledingkast. Alleen al in Nederland leidt fast fashion tot een kledingberg van 235.000 kilo. Zo’n 350 voetbalvelden vol! Bijna zeventig procent van al die kleding belandt direct in de verbrandingsoven. Pfff.

Mode is een van de grootste vervuilers ter wereld. Jaarlijks kappen we voor de miljoenen bomen om kleding te maken. Voor één T-shirt zijn duizenden liters water nodig. Polyester kleding draagt bij aan de plastic soep. En een kwart van alle pesticiden in de landbouw wordt gebruikt in de katoenteelt.

Deprimerend? We kunnen het ook leuk maken. Sluit je aan bij de slow fashion movement en ontvang van in de zomer tips om de fashionwereld mooier en leuker te maken. Er is al zoveel kleding in omloop. Kleding die we kunnen doorgeven als we erop uitgekeken zijn. Waar we iemand anders blij mee kunnen maken. En waar iemand anders jou blij mee kan maken natuurlijk. Nee, van ruilen komt geen huilen!

19 juni 2022: 21 Juni: de langste dag, ofwel de meeste ochtend… Daar gaan we wat mee doen. Want de vroege uren hebben iets magisch. Ben jij een vroege vogel, een nachtuil of iets er tussenin? Eén ding is zeker. Hoe je opstaat, zet de toon voor de hele dag.

Deze week gaan we onze ochtendroutine onder de loep nemen.

Het ochtendgloren, de morgenstond. Het krieken van de dag heeft iets magisch. Hoe is jouw ochtendvibe? Ben jij een vroege vogel, een nachtuil of iets er tussenin? Eén ding is zeker. Hoe je opstaat, zet de toon voor de hele dag. Een bewuste start in de ochtend kan zelfs bij dragen aan het maken van duurzame keuzes.

Hoe dat zit? Door iets meer ruimte en rust te creëren aan het begin van je dag, geef je jezelf de mogelijkheid om wakker je leven in te stappen. In plaats van op de automatische piloot. Is dit ook weggelegd voor verstokte snoozers? En welk ochtendritueel past bij jou? Dat gaan we vanaf morgen 21 juni, de langste dag van het jaar, aan den lijve ondervinden.

Er is veel geschreven over het effect van een bewuste start van de dag (zie tips). Ken je dat? Dat je net te lang blijft liggen, gehaast opstaat en de rest van de dag achter de feiten aanloopt? Met een kleine inspanning kun je daar verandering in aanbrengen, vooral als je voor overzichtelijke stappen kiest. De kunst is om een gezond ritme te vinden dat bij jou past. Hoe je ook biologisch geprogrammeerd bent.

Wat vroeg opstaan in jouw leven betekent is geheel aan jou. Het kan al een idee zijn om een tijdje elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan. Als je vanuit je hart weet dat je iets wil veranderen, dan kun je jezelf trainen om je aandacht erbij te houden. Niet op wilskracht of door keihard te gaan werken, maar vanuit de wens om iets te betekenen voor jezelf, de mensen om je heen en de wereld.

Wat zijn de ingrediënten voor een ondersteunende routine? Een heldere motivatie (bedenk wat je wil bereiken met je practice). Regelmaat vinden in de tijd dat je naar bed gaat en opstaat. Bewegen (yoga, emotional bodywork, chi-kung, hardlopen, fietsen, de natuur in). Mediteren (begeleid of onbegeleid, alleen, samen of met een app).

12 juni 2022: We doen het eigenlijk al zonder dat we het weten: wildplukken! Het zit in onze genen, in de kern van ons DNA.

Wij zijn nog steeds dezelfde jagers en verzamelaars als onze voorouders voor de komst van de landbouw. Alleen nu op een iets andere manier. De eetbare natuur hebben we verruild voor een ander jachtgebied, de supermarkt. Lekker makkelijk, maar wel een beetje saai.

Deze week trekken we ons berenvel aan en halen de oermens naar boven. We gaan jagen en verzamelen! En overbodig te zeggen wellicht, maar jagen in deze tijd doen we natuurlijk gewoon op plantjes.

We zijn er voor gemaakt, voor wildplukken. Onze handen zijn het beste gereedschap van het dierenrijk. We kunnen ermee onderzoeken, lospeuteren, knijpen en vastgrijpen. De toppen van onze vingers zijn zo gevoelig dat we er van alles mee kunnen voelen. En met onze armen kunnen we heel ver rijken. Plukken dus.

Maar wat je zoal kunt plukken en eten? We zijn de kennis een beetje kwijt geraakt. Zonde. Want eten uit de natuur is niet alleen gratis, het is ook nog eens supergezond. En terwijl je je fit beweegt om je kostje bij elkaar te scharrelen kom je tegelijk heerlijk tot rust. In de natuur. Je leeft!

Wildplukken is gemakkelijker dan je denkt. Er is echt haast overal wel wat te vinden. Verslavend leuk!

Pluk de ingrediënten voor tenminste één gerecht uit de natuur. Voor een voorgerecht, hoofdgerecht of dessert. En verras je familie, huisgenoten of vrienden op een culinaire uitspatting. Zie hieronder voor wat ideetjes en recepten. En bekijk de tips en trucs om veilig te plukken natuurlijk.

5 juni 2022: De zomer breekt aan… Goodbye winterkleren, hello zomerkleren! Tijd voor het opruimen van je kledingkast. Zodat korte broeken, jurkjes en shirtjes weer vooraan hangen. Maar we gaan verder. Wat normaal direct achter in de kast belandt, gaan we sorteren met een andere blik. Een duurzame blik.

Een duurzame en bewuste kledingkast levert veel op. Meer rust en ruimte. En als je weet wat je in de kast hebt hangen, koop je geen onnodige kledingstukken meer. Belangrijk, want de kleding-industrie is na de olie-industrie de meest vervuilende sector in de wereld. Als we zo doorgaan is de kledingindustrie in 2050 verantwoordelijk voor 25% van de wereldwijde CO2-uitstoot!

Deze week gaan we één categorie kleding helemaal uitpluizen. Je T-shirts of je broeken bijvoorbeeld. Stel je stuk voor stuk de vraag: Word ik er echt gelukkig van? Alles waarbij het antwoord volmondig ‘Ja’ is, mag terug de kast in. Vouw het netjes op (à la Marie Kondo). Dat geeft een opgeruimd gevoel én zorgt dat je kleding langer meegaat.

Kleding waar je niet per se blij van wordt, stop je in vier tassen. Kleding om weg te geven of te ruilen, kleding waaraan iets stuk is, items waar je iets nieuws van kunt maken en een tas voor recycling. Die vierde tas kun je meteen naar een kledingcontainer bij jou in de buurt brengen. Bij de tips hieronder vind je alvast wat ideeën voor aanpak van de andere drie tassen. Later dit jaar komen we er uitgebreider op terug. Dus als je deze week niet veel tijd hebt, berg de drie tassen dan gerust even op.

Mest je hele kledingkast uit. Al je kleding, ja ook die doos op zolder en onder je bed! Gooi alle kleding op een hoop en sorteer. Wil je het houden of mag het weg? Zie verder bij de kleine stap.

30 mei 2022: In week zes hadden we het er al over. Afval; het thema met een luchtje… We werden Sherlock Holmes van ons eigen afval en kiepten alle vuilnisbakken in huis omver.

Op onderzoek naar wat we allemaal weggooien. Shocking! Aan de hand van de 5 R’en (Refuse, Reduce, Re-use, Recycle en Rot) kregen we een idee waarmee we de meeste impact konden maken. Op weg naar een wereld zonder afval. Deze week gaan we een stapje verder!

Emily-Jane Townley, schrijver van het boek Leven zonder afval en ondernemer van een webshop in Zero Waste Lifestyle geeft een kijkje in haar keuken (en badkamer). Ze laat zien hoe we in de keuken (gevolgd door de badkamer) het meeste afval weggooien. En hoe je dat kan voorkomen.

Van maandag 30 mei t/m zondag 5 juni 2022 is de Week zonder afval. Zeven dagen met iedere dag een ander thema. Doe je mee?

23 mei 2022: Fietsen is een ramp voor de economie van een land. Een fietser koopt geen auto en sluit geen autolening af. Neemt geen autoverzekering en koopt geen brandstof.

Brengt zijn auto niet weg voor onderhoud en reparatie. Maakt geen gebruik van betaald parkeren en wordt niet zwaarlijvig.

Gezonde mensen zijn niet nodig voor de economie. Ze kopen geen medicijnen en gaan niet naar ziekenhuizen en doktoren. Ze voegen niets toe aan het BBP van het land. Daartegenover creëert elke nieuwe fastfoodzaak tenminste 30 banen, 10 cardiologen, 10 tandartsen en 10 experts op gebied van gewichtsverlies. Kies verstandig: een fietser of fastfood? Denk erover na!

Fietsers zijn een ramp voor de economie? Hahaha. Wij weten het wel. Wij houden van fietsen. Deze week gaan we onze fiets verwennen, zodat hij ook ons verwent.

Aha, op die fiets!

Want op een rammelbak met slappe banden fiets je toch niet lekker? En ben je snel geneigd om toch maar even de auto te pakken… Terwijl als jouw fiets er bling bling bij staat, hij veel uitnodigender is en jou als het ware verleidt om een blokje om te gaan.

16 mei 2022: Deze week gaan we op de kleintjes letten. Daarmee bedoelen we niet de bonusfolder uitpluizen voor de beste koopjes. Nee, we gaan op zoek naar microplastics!

We gaan op de kleintjes letten! En daarmee bedoelen we niet de bonusfolder uitpluizen voor de beste koopjes. Nee, we gaan op zoek naar microplastics in producten die je dagelijks gebruikt, zoals tandpasta, douchegel en vershoudbakjes.

Microplastics houden zich overal schuil waar plastic is. Onzichtbaar als ze zijn, dringen ze ongehinderd de natuur en onze voedselketen binnen. En daar gaan we deze week iets aan doen! Wist jij dat je iedere week een dobbelsteen aan microplastics binnenkrijgt??

Bij de term ‘schadelijk plastic’ zie je vast zwerfafval voor je, of de plasticsoep in de oceaan. Weinig mensen halen zich microplastics voor de geest. Logisch, want je ziet ze ook niet (of nauwelijks). Microplastics zijn superkleine deeltjes die zich hebben losgemaakt van het grotere plastic. Denk maar aan pluisjes van je nylon trui, glitters of de korreltjes in je scrub. Of zie ze als ministukjes plastic met een onzichtbaarheidsmantel.

Doordat microplastics met het blote oog nauwelijks te zien zijn, hebben we niet door dat we ze opeten. Ook spoelen we ze nietsvermoedend via ons afvoerputje via het riool de zee in, waar de vissen ze inslikken en de weekdieren ze opnemen. En vergeet de planten niet: die kunnen microplastics via de wortels opzuigen. Zo glippen microplastics op allerlei manieren de voedselketen in.

Mensen komen op deze manier per jaar met meer dan 100.000 microplasticdeeltjes in contact. Hoe schadelijk dat precies is, weten we nog niet. Bij het bewerken van plastic worden veel giftige stoffen gebruikt zoals weekmakers, stabilisatoren, kleurstoffen enzovoort. Krijgen we microplastics binnen, dan krijgen we dus ook gif binnen. Het minuscule plastic kan daarnaast ontstekingen veroorzaken en onze hormoonhuishouding en immuunsysteem beïnvloeden. Duidelijk is in ieder geval: microplastics in je lichaam zijn niet zomaar korreltjes in je lijf, maar serieuze bedreigingen.

Microplastics helemaal uit je leven bannen, is vrijwel onmogelijk. Ze zijn inmiddels zo ver doorgedrongen in onze maatschappij, dat we ze zelfs inademen. Microplastics zijn in ons bloed en ontlasting terug te vinden, en zelfs in de placenta van zwangere vrouwen. En het nare is: plastic vergaat niet.

Wat je wel kan doen, is direct stoppen met het gebruiken van producten waar microplastics in zitten.

9 mei 2022: Moestuinieren is in. En eerlijk is eerlijk, zoals moesmeisje Kim beaamt in het filmpje is de Albert Heijn daarin voor haar een flinke aanjager geweest.

Wat ons betreft waren de AH-moestuintjes een verademing na de plastic troep zoals muppets, wuppies, beesies en mini’s. Maar is het jou ook wel eens gelukt een echt plantje laten groeien uit zo’n moestuintje of uit een zakje zaadjes??

Met de handen in de aarde! Zelf je sperzieboontjes en courgette zaaien, water geven en oogsten maar. Even lekker ontspannen naast alle drukke werkzaamheden met de computer.

Uit je hoofd en in je lijf. Je eigen (biologische) groenten verbouwen is niet alleen super zen, het is ook echt gezonder. Het wroeten in aarde verhoogt je weerstand. En het geeft meer bewustzijn van en respect voor ons voedsel.

Respect ja, want het kost veel aandacht en liefde om uit dat ene zaadje een plant te laten groeien waar je uiteindelijk ook van kunt oogsten. Slakken die op de loer liggen. Teisterende droogte. Te veel of te weinig zon of voeding?  Als het je lukt om uiteindelijk je eigen groente te oogsten, dan geeft dat zo’n kick! Woeha!

Deze week krijg je een (nieuwe) kans. Je maakt in een ommezwaai zelfs je eigen saladebar!

Je gaat jouw mini-moestuintje maken! Met de simpele beginners tips van Moesmeisje maak je heel eenvoudig je eigen saladebar. Mmmm. Het enige wat je nodig hebt: pluksla-zaadjes, (biologische) potgrond en een pot of bak.  En natuurlijk een gieter om ze bij droog weer water te geven. Na zes weken kun je al oogsten! Tip: knip pluksla een paar centimeter boven de grond af en het groeit gewoon weer aan. Zo kun je er maandenlang van oogsten. En teel je liever  komkommer of andere groenten? Hou je dan vooral niet in. Je kunt van alles in pot en bak telen.

2 mei 2022: Heb jij een bullshitbaan? Bijna 40% van de Nederlanders is van mening dat hun job niks toevoegt aan de maatschappij. Is dat even schrikken?!

1 mei is de Internationale dag van de Arbeid. Weet jij wát er dan gevierd wordt? Vast niet! Het voert terug naar het begin van de achturige werkdag, die eind 19e eeuw wereldwijd werd bejubeld. Een mijlpaal! Mensen gingen weer met meer zin naar hun werk.

Maar zijn we daar nu eigenlijk nog steeds zo enthousiast over? De 9 tot 5 mentaliteit staat inmiddels vaak synoniem aan weinig zeggend en demotiverend werk. Bijna anderhalve eeuw later zijn we wel toe aan iets nieuws!

We vieren deze week De week van de arbeid. De week van betekenisvolle en duurzame arbeid…

Je bent thuis misschien al lekker duurzaam bezig. Je hebt weinig afval, recyclet het zo goed mogelijk. Je eet vegetarisch en let op je energieverbruik. Maar hoe zit dat eigenlijk op je werk? 

Veel mensen letten er daar een stuk minder op. Staan uren in de file. Scoren nog snel een bakkie met saucijzenbroodje op het station. Huppakidee, afval weg ermee. En op het werk staan de lichten altijd aan en je hebt maar één prullenbak onder je tafel…Tja, wat doe je eraan? 

Het is ook best lastig, want je bent in jouw duurzaamheidsambitie misschien afhankelijk van je baas of van je collega’s. Tenminste, dat denk je. Weet dan dat steeds meer werkgevers het hoofd breken over hoe ze energie en grondstoffen kunnen besparen, en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat werknemers gezonder eten, en meer bewegen. Simpelweg omdat het hen veel geld bespaart.

Duurzaamheid op het werk is al lang niet meer iets voor gekkies. Het is financiële noodzaak en zal ook steeds meer met wetgeving worden bedongen.

En er is meer aan de hand. Want nu we in onze welvaart haast alles voor handen hebben, wordt zingeving, kwaliteit van leven en geluk steeds belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat 38% van de Nederlandse hoogopgeleide werknemers vindt dat hun hun job overbodig is, en niets zinvols toevoegt aan de maatschappij. Een bullshitbaan dus.

Een baan die slecht is voor je mentale gezondheid en bovendien vaak oersaai. Je raakt er gedemotiveerd en gedeprimeerd van. Het kan leiden tot een bore out en andere vormen van ongeluk. En de wereld…, die wordt er ook niet beter van. 

We werken gemiddeld 80.000 uur in ons leven. Laten we met die tijd iets leuks en nuttigs doen. Voor onszelf en voor de wereld!

Of je nu thuis werkt of op kantoor, met een paar simpele ingrepen kun jij de milieudruk helpen verkleinen. Drink je koffie? Koop dan biologisch en Fairtrade en neem natuurlijk je eigen mok ipv bekertjes. Gebruik je veel papier? Zorg voor duurzaam papier, print zo min mogelijk, liefst zwart-wit en vanzelfsprekend dubbelzijdig. Recycle je afval op kantoor en in je werkkamer. Hieronder helpen we je graag verder op weg met een aantal verwijzingen naar websites met handige verduurzamingstips.

Start jouw eigen duurzaamheidsbeweging op je werk. Vind een paar gelijkgestemde collega’s en stap naar je baas. Wedden dat hij/zij open staat voor een gesprek?

25 april 2022: Het is vakantie!! Je bent úúúren aan het reizen met de auto of het vliegtuig. ‘Zijn we er al?’ ‘Ik moet plassen!’ ‘Waar zijn onze paspoorten eigenlijk?’

En vervolgens: de deceptie. Jullie Airbnb à la Chateau Meiland, blijkt toch meer een Chateau ‘Mweh’land. Heb je daar nou dat hele eind voor gereisd?

Goed nieuws: om écht leuke plekken te ontdekken, hoef je niet ver te reizen. Dat scheelt heel wat kilometertjes en dus CO2-uitstoot. Ga op avontuur zonder uren achter het stuur! Ga op avontuur in eigen land.

We geven je een berg tips, zodat jij geïnspireerd raakt om jouw onvergetelijke én duurzame vakantie in eigen land te plannen. En dat allemaal op maximaal drie uurtjes rijden. Da’s pas ontspannen! 

Doe een huizenruil of leen kampeerspullen van je vrienden. Fiets of wandel van de ene yurt naar de andere boomhut. Ga liften of boek een rit te paard langs de kust. Stap in een kano of ga schatzoeken. Vind de onontdekte plekjes van de Nederlandse natuur of pareltjes van dorpen. Bezoek één van de vele hippe pop-up campings of yoga-retreats. Wees creatief en kijk je ogen uit. 

Van Bali naar de Biesbosch. De Bollenstreek is het nieuwe Bolivia. Move over Bourgogne, op naar Bourtange! Ennuh mis je iets in je campinguitrusting? Koop het niet nieuw, zet je vraag in de burenapp of leen het van vrienden.

18 april 2022: Voel jij het ook? Dat je uit je holletje tevoorschijn komt? Dat je sappen gaan stromen? Je zin hebt om rond te dartelen en je liefde te verspreiden?

Deze week hebben we de lente in onze bol en daarmee gaan we de bloemetjes en bijtjes in onze wijk een handje helpen. Op onverwachte plekken, want de liefde laat zich niet begrenzen.

We sluipen door onze wijk als Guerrilla Gardener. ‘Als wat?’ horen we je denken. Guerrilla Gardeners tuinieren buiten de grenzen van hun eigen tuin. Het zijn buurtbewoners die zelf de schep ter hand nemen om de buurt op te fleuren en die bloemetjes en bijtjes een lekker plekje te geven.

Deze week is namelijk de perfecte week om te gaan zaaien en planten, met 22 april als nationale zaaidag en Earth Day.

Dit is deel 2 van ‘vergroen je buurt’ met als focus: zaaien en planten. Wat een echte guerrilla gardener doet is eerst op speurtocht gaan, buiten de gebaande perken: waar zie je kale boomspiegels (de aarde onder een boom)? Waar zie jij braakliggende landjes? Kale randjes? Zet je groene bril op en ontdek de natuur tussen het beton.

Daar kun je namelijk planten en zaaien. Bloembommen over een hek gooien. Stokrooszaadjes tussen de tegels stoppen. Je buurt is daarmee je pallet om op te fleuren.

Maar misschien was je ook nog niet klaar met wippen van tegels en je geveltuin maken. Kun je een plantenbak laten plaatsen door de gemeente, of met je buren een braakliggende stukje grond omtoveren tot een plantsoentje. Is het schoolplein van je kind één en al saaie tegel, terwijl het een klimparadijs kan zijn.

11 april 2022: Trek je beste camouflagepak uit de kast. Zet twee krijgersstrepen op je wang. We gaan op slurper-safaritocht in eigen huis!

Welke grote energieslurpers kunnen we ontdekken? En hoe kunnen we het verbruik terugdringen (zonder in te leveren op het comfort van onze eigen natuurlijke habitat).

Dat is niet alleen lekker duurzaam, maar ook lekker voor je energierekening. Zeker in deze tijd, met hoge energieprijzen levert je dat zo honderden euro’s per jaar op! Speur je mee?

Bijna 40 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Dat wordt vaak opgeslurpt door een aantal apparaten. Als je weet welke, is het makkelijk om hierop te besparen.

Wist je bijvoorbeeld dat een koelkast plus losse vriezer per jaar zo’n 110 euro kost (verbruik: 500 kWh). Verlichting in huis is goed voor 90 euro per jaar (390 kWh) en je televisie en stereo met apparatuur kost je 80 euro per jaar (350 kWh). Dat kan lager!

Een voorbeeldje: die bierkoelkast in de schuur is best handig, maar zo’n tweede koelkast is niet bepaald een eerste levensbehoefte. Die koelkast staat vaak onnodig lang aan. Slurp-alarm! Zet hem bijvoorbeeld alleen aan tijdens de barbecue of (lekker rigoureus) doe hem helemaal weg. Scheelt gelijk 190 kWh, oftewel 40 euro aan elektriciteit per jaar.

In een gemiddeld Nederlands huishouden branden nog 24 gloei- en/of halogeenlampen. Vervang deze door ledlampen, die gebruiken 90% minder stroom en dat levert je 55 euro per jaar op. De aanschafkosten verdien je in ongeveer drie jaar terug. Enne… ledlampen zijn er tegenwoordig in allerlei (warme) kleuren en maten. Wij hebben het licht gezien!

Grote wasjes, kleine wasjes. Dat laatste doen we nog best vaak: gemiddeld is onze wasmachine maar voor twee derde gevuld. Zorg dat je altijd wast met een volle trommel en op 20 of 30 graden. Dat bespaart energie 100 kWh per jaar (25 euro) én water. Wassen op een lagere temperatuur kan prima met was die niet zo vies is (we gaan er voor het gemak even vanuit dat je niet elke dag door de modder rolt). Toch een wilde dag gehad en vlekken in je kleding? Was dan wat warmer en met de eco-knop.

Terwijl jij ’s ochtends je koffie zit te slurpen, slurpt je koffiezetapparaat energie. Koffie klaar? Knopje uit. Doe dat met al je apparaten die je op dat moment niet gebruikt, denk bijvoorbeeld aan opladers die je in het stopcontact laat zitten. Ook op Standby verbruiken je apparaten trouwens nog energie, dus zet bijvoorbeeld ook je monitor of televisie helemaal uit.

4 april 2022: Allereerst: bedankt! Bedankt dat jullie met ons een beweging vormen die nu al een kwartaal lang elke week de wereld stapje voor stapje duurzamer maakt.

De kastjes zijn leger, de tuin is groener en we hebben het klimaat misschien iets hoger op de politieke agenda gekregen.

Ga nu maar even lekker achterover zitten… Deze week mag je jezelf vanuit je luie stoel laten inspireren met films en boeken die je raken.

Heb je wel eens een film gezien waardoor je opeens op een hele andere manier keek naar de wereld en mensen om je heen? Waardoor je opeens dacht: “Man! Dit ga ik nu heel anders doen!” Of: “Wauw, is dit mogelijk? Dat wil ik ook.”

Verhalen hebben die kracht tot het brengen van verandering. Tot het laten vallen van kwartjes. Ook in gedrag dat je al jarenlang uit gewoonte deed.

28 maart 2022: We gaan wippen! Tegels wel te verstaan. Op het NK Tegelwippen. En van de lege plekken gaan we tuintjes en ander groen maken.

In een versteende stad of dorp blijft het lang warm en zakt regenwater lastig de grond in. Het stroomt zo het riool in. Groen verkoelt en neemt water op. Bovendien vergroot je met groen de leefomgeving van insecten, bijen en vogels. Die krijgen meer voedsel en plekken om te wonen.

We hebben dus meer groen nodig in de stad! Ook jij kan helpen door je buurt te vergroenen en klimaatbestendig te maken. Maak jouw leefomgeving groener, gezonder en leefbaarder. 

Deze uitdaging knippen we op in twee delen. Deze week starten we met het wippen van tegels. In de loop van april volgt deel 2, waarbij we je helpen met zaaien en beplanten.

25 maart 2022: Op een onverwacht tijdstip een bijzondere actie, waar we graag aan meewerken. Als steunbetuiging voor Oekraïne. Een oproep voor as zondag 27 maart, de #dagtegengas.

Met het kopen van Russisch aardgas betalen we mee aan de oorlogskas van Poetin. Draaien we de gaskraan of warmtenet dicht, dan draaien we dus eigenlijk ook aan zijn geldkraan.

De dag heeft als doel om extra bewustzijn te creëren voor de rol van fossiele energie in de samenleving en hoe energieprijzen blijven stijgen terwijl de klimaatproblematiek amper wordt aangepakt.

Dat willen we doorbreken.  Dag Tegen Gas geeft veel eenvoudige tips om structureel gebruik van fossiele energie te verminderen, vandaag én morgen.

Kijk op Dag Tegen Gasvoor tips om jouw gebruik van fossiele energie te verminderen.

21 maart 2022: Jaaa, de lente is begonnen! Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak.

En niet zomaar eentje. Nee, na deze week doen we dat zelfs met een schoon geweten!

We duiken namelijk eens diep dat gootsteenkastje in en gaan vieze schoonmaakmiddelen vervangen door schone.

Niet alleen door vanaf nu ecologisch verantwoorde middelen te gaan kopen, maar ook door ze zelf te gaan maken.

Dat is beter voor de portemonnee, voor je eigen gezondheid en voor de natuur. Je zult versteld staan over wat je kunt bereiken met een set producten die je normaal alleen maar tijdens het koken gebruikt!

Wees creatief, bind je theedoek om je voorhoofd, mix als volleerd bartender de ideale vulling bij elkaar en dartel door je brandschone woning. Succes! 

14 maart 2022: Op 16 maart mogen we stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Wij roepen je op om jouw groene stem heel luid te laten horen! Hoe? Op vele verschillende manieren.

We dragen bij aan een mooiere toekomst door te delen wat we belangrijk vinden en waarom.

Stemmen op een groene partij: slechts een kleine handeling, maar met groot effect. Met jouw keuze kun je mede bepalen hoeveel aandacht er is voor duurzaamheid in jouw gemeente.

Maar je stem laten horen is meer dan een kruisje in het vakje zetten. Door te delen wat we belangrijk vinden, wat ons roert en waarom we ons inzetten voor duurzaamheid kunnen we onze medemens nieuw perspectief bieden.

Zo planten we groene zaadjes, die mogelijk later leiden tot nieuwe gedachten en een frisse duurzame blik.

Meer dan 70% van de Nederlanders maakt zich zorgen over het klimaat (I&O research). Klimaatverandering en verduurzaming is steeds vaker in het nieuws, maar we hebben het er in onze dagelijkse gesprekken niet makkelijk over. Zeker niet met mensen die mogelijk ‘anders’ denken. We laten het onderwerp rusten omdat we ervaren hebben dat we snel in een ‘welles-nietes’ terecht komen, of omdat ongeïnteresseerde reacties een leuk en levendig gesprek in de weg staan. 

En dat is zonde! Omdat we deze gesprekken weinig voeren, weten we eigenlijk onvoldoende wie zich allemaal nog meer zorgen maakt, wie er met ons een stapje extra zou willen zetten als het aangereikt wordt. Zonde, omdat juist een goed gesprek mensen kan openzetten voor een nieuw perspectief – inclusief onszelf. Des te meer als ze de persoon met wie ze in gesprek zijn waarderen of zich er mee identificeren. Zo kunnen we in een prettig gesprek een zaadje planten, dat later wellicht duurzaam gaat bloeien. 

7 maart 2022: Een sappig biefstukje, knapperige karbonaadjes en oh oh oh die heerlijke bitterballen. Hoewel de meesten van ons het ondertussen wel weten dat het best een beetje minder kan, eten we nog steeds een hoop vlees met elkaar. En dat zorgt voor een enorme ecologische voetafdruk.

Maar hoe zorg je nou dat je eindelijk eens gaat minderen? Daar gaat de uitdaging van deze week over.

We doen dat door mee te doen met de Nationale Week zonder Vlees. In het leven geroepen door de Hippe Vegetariër – Isabel Boerdam. We zijn vereerd dat deze vega celebrity de opdracht van deze week samen met ons heeft gemaakt.

Vlees heeft zoveel impact op het milieu, omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Veevoer moet worden verbouwd en vervoerd. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren, scheten en mest. De impact van peulvruchten, ei en noten is veel lager (bron: Voedingscentrum).

Door minder of zelfs helemaal geen vlees te eten, heb je dus snel een enorm positief effect op het klimaat.

Bovendien is vlees eten helemaal niet zo gezond als dat veel mensen denken. Vrijwel alle voedingsstoffen kun je ook in plantaardig eten vinden of zijn voor de meeste mensen makkelijk aan te vullen met supplementen (B12).

28 februari 2022: Allereerst willen we iedereen waarschuwen die aan de uitdaging van deze week meedoet: Hierna kun je het nooit meer niet zien. Je zult nooit meer over een snoepwikkel, blikje, flesje, zakje of mondkapje (grrr) heenstappen en het zonder schaamte aten liggen.

Met kinderlijke verbazing gaan we straatjutten. Op zoek naar de meest rare zwerfies. Je zult extra goed zien hoeveel afval er verdwaalt in onze straten, in sloten en rivieren terechtkomt en zo bijdraagt aan de plasticsoep.

Je gaat zwerfafval ook anders bekijken. Op het eerste oog is het misschien een ergernis en denk je: ‘De rotzooi van iemand anders opruimen, ja doei!’ Maar… het meeste afval wordt niet expres weggegooid. Het wordt verloren, valt uit zakken of waait uit fietsmandjes. En dat gebeurt ook wel eens bij jou. Daarom draaien wij het om: ‘Afval opruimen doe je vóór een ander!’ Niet uit frustratie. Je helpt er iemand mee. Je oma, je buren of je vrienden. Hoe lief is dat!

En je kunt er nog op vele andere manieren naar kijken, naar zwerfafval. Met een nieuwsgierige blik waar het vandaan zou komen. Als inspiratiebron voor kunst. Als extra motivatie om naar buiten te gaan en 10.000 stappen per dag te zetten. Of om in contact te komen met leuke mensen.

Hoe jij ook naar zwerfafval kijkt, deze week gaan we Nederland schoner maken. We gaan straatjutten. Iedere dag minstens één stuk zwerfafval opruimen. Natuurlijk het liefst wanneer je weet dat iemand anders je ziet. Zodat we steeds meer mensen aansteken en de basis leggen voor een nieuwe, schone gewoonte.

21 februari 2022: We gaan de tweede R uit ons rijtje van weekuitdaging vijf aanpakken. Reduce – ofwel verminderen. Niet gedachteloos consumeren, maar bewuster en genietend consuminderen. Want less is more. Toch? Waar ben jij nu gedachteloos aan het verspillen, zonder dat je er van geniet? Waar kun jij nieuwe ruimte scheppen in de chaos?

We gaan gebruik maken van het halveringsprincipe. Een mooie manier om na te gaan hoeveel je van iets nodig hebt.

Gebruik eens de helft shampoo en kijk of dat nog genoeg is. Is dat het geval? Halveer dan nog een keer. Dit kan je met allerlei zaken doen: tandpasta, wasmiddel, afwasmiddel. Maar ook met eten dat je gedachteloos naar binnen werkt. En met de spullen die je koopt.

Alles gaat deze week door de helft. Ja, dus ook je stresslevels en misschien zelfs het geld dat je uitgeeft!

De coronacrisis heeft voor veel Nederlanders financiële zorgen met zich meegebracht. Consuminderen bleek geen luxe maar een must. En dan is het wel zo fijn als je de kunst leert van meer doen met minder.

Eigenlijk zijn we de weg in onze consumptiemaatschappij aardig kwijtgeraakt. Want heb je er echt plezier aan om die hele chipszak leeg te eten? Is één keertje drukken op de handzeeppomp niet voldoende voor schone handen? Moet je echt elke dag zo lang onder die douche? Worden we gelukkiger van steeds meer? Meer geld, meer spullen, meer van alles? Nee toch?!

Geluk zit hem vaak in kleine dingen, in bewust genieten. In immateriële zaken. In aandacht hebben voor elkaar en voor de aarde.

14 februari 2022:We gaan stilstaan bij het waarom van onze duurzame stappen, voor wie zetten we die eigenlijk?

Voor wie klopt ons groene hart? Laat het ze weten want het is vandaag immers Valentijnsdag.

Goed voor onze planeet zorgen, doe je meestal niet alleen voor de planeet en jezelf. Jouw gedrag heeft ook directe gevolgen voor de mensen om je heen en de generaties na jou.

Beeld je eens in: voor wie doe jij mee aan 52wekenduurzaam?

Misschien voor je kinderen, omdat zij nog een tijdje voort moeten op deze planeet.

Voor je geliefde, met wie je samen prachtige reizen maakt en eindeloos wil verdwalen op bergpaadjes en in dichte bossen.

Of in naam van je opa, die jou leerde om je eigen groente te kweken zonder bestrijdingsmiddelen.

Weet je wie het voor jou is? Dan is de kans groot dat je nóg meer gemotiveerd raakt om duurzamer te leven.

7 februari 2022: Het is deze week de ‘Week van de Circulaire EconomieNederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Dat is een Nederland waarin afval niet bestaat.

Een flinke uitdaging dus! En een thema dat zich niet in één week laat behandelen. Daar gaan we zeker nog op terugkomen.

Laten we beginnen met het avontuur. Deze week word je Sherlock Holmes van je eigen afval… Ga eens onderzoeken wat je allemaal aan verpakking en afval over de drempel van je huis verzamelt, en wat je vervolgens weer weggooit.

Gemiddeld gooien wij als Nederlander 500 kilo aan afval weg. Maal 17,5 miljoen. Dat is me een berg! Daarbij gaat veel energie verloren én creëren we veel CO2 doordat we nog veel te veel verbranden.

De meeste mensen denken dat recyclen de beste manier is om dit op te lossen, maar dat klopt niet. Daarom willen we onszelf deze week eens bewust maken van wat afval is, en hoe we daar beter mee kunnen omgaan om ECHT een duurzame stap te maken.

Het is deze week de ‘Week van de Circulaire Economie’. Overal in Nederland wordt discussie gevoerd over hoe we in 2050 volledig circulair kunnen zijn – oftewel alle grondstoffen te hergebruiken. Het perfecte moment dus om hier zelf eens goed naar te kijken: hoe ga jij om met afval?

Eigenlijk is afval heel vreemd. In de natuur bestaat het helemaal niet. Alles wat sterft vormt weer voeding voor nieuw leven. In de natuur is alles circulair. Wij mensen putten echter heel veel grondstoffen uit en zorgen via ons consumptiepatroon met veel slecht afbreekbare stoffen voor enorme milieu-impact. Daar gaan wij verandering in brengen!

In het filmpje worden de zogenaamde 5 R’en toegelicht om te komen tot een leven zonder afval. Het is als een ladder, waarin je onderaan (bij nummer 1) begint om de meeste impact te maken. En als het goed is heb je na nummer 5 dan helemaal niets meer over. Yes!

1. Refuse – weigeren: Een leven zonder afval begint met afval weigeren. Door nee te zeggen tegen afval. Door een plastic zakje te weigeren, je eigen flesje water mee te nemen en door bijv. steeds minder etensverpakkingen in huis te halen.
2. Reduce – verminderen: Door minder te kopen haal je minder in huis en hoef je ook minder weg te gooien. Probeer minder koopjes na te jagen en te gaan voor kwaliteit.
3. Reuse – hergebruiken: Hoe langer je een product gebruikt, hoe beter. Dus kijk hoe je iets een tweede leven kunt geven (upcycling), kunt ruilen of kunt repareren. En kijk welke wegwerpartikelen je kunt vervangen.
4. Recycling: Pas als je een product echt niet meer kunt gebruiken, zorg dan dat het op de goede manier verwerkt wordt.
5. Rot – composteren: Als het goed is heb je nu alleen nog organische dingen over zoals sinaasappelschillen, houten tandenborstels of biologisch afbreekbare verpakkingen.

31 januari 2022: We gaan hardcore geld én energie besparen. Hoe? Door de watertemperatuur van onze centrale verwarming te verlagen naar 60°C. Een minuutje werk en direct tientallen euro’s op jaarbasis besparen? Easy!

Ga naar Zet ‘m op 60 voor de instructievideo voor jouw cv-ketel. Er zijn inmiddels 20968 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

De meeste cv-ketels staan voor de verwarming standaard ingesteld op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken het meest efficiënt bij 60ºC. Voordeel: Je cv gaat langer mee en deze simpele aanpassing scheelt veel gas, en dus CO2-uitstoot. Zonder verlies aan comfort.

Maar dat niet alleen. Ook wordt de luchtkwaliteit beter. Je ketel op 60ºC zetten, zorgt er namelijk voor dat de radiatoren door de dag heen gelijkmatiger warmte afgeven, in plaats van in pieken – die dan zorgen voor zogenaamde stofschroei (= hete radiatoren verschroeien de stof en huismijt die erop ligt). 60 graden is dus ook nog een stuk gezonder.

Verder is het verlagen van de temperatuur van je cv een mooie manier om te zien hoe geschikt je huis is voor lage temperatuurverwarming in de toekomst. De overheid wil namelijk dat alle huizen in Nederland in 2050 van het aardgas af zijn.

Veel huizen zullen daardoor uiteindelijk over moeten gaan op verwarming met een duurzaam warmtenet of een (hybride) warmtepomp. Die manieren van verwarming zijn efficiënter en duurzamer, maar dat geldt vooral als de aanvoertemperatuur ook laag gehouden kan worden. Dat is precies wat je doet door je cv op 60ºC te zetten.

24 januari 2022: We gaan de vogels in onze omgeving helpen, zodat ze goed de winter doorkomen en ze zich in grote getalen kunnen voortplanten in de lente.

Zo helpen we het vergroten van de biodiversiteit. We gaan zorgen voor Voedsel, Veiligheid en voldoende broedplekken (Voortplanting). De drie V’s.

En natuurlijk gaan we ook genieten. Even stil staan bij de pracht van de natuur. Hoe lekker is het om wakker te worden met het gefluit van vogels!

Het landschap in Nederland verarmt en daardoor hebben we steeds minder én minder soorten vogels, insecten en planten. Biodiversiteit noemen we dat.

We hebben er namelijk nogal een handje van om onze tuinen, parken en landbouwgronden netjes aan te harken. Daar houden vogels niet van, die houden juist van een beetje rommelig.

Ten eerste verdwijnen daarmee alle lekkere vogelhapjes. Op de meeste akkers in Nederland wordt er namelijk nog maar één soort gewas gekweekt en worden alle andere wilde bloemen en kruiden doodgemaakt met bestrijdingsmiddelen. Dat lijkt lekker praktisch en opgeruimd, maar dat is funest voor insecten en daarmee dus ook voor vogels, die deze insecten eten. En ook in de stad is er te weinig groen en gebloem voor insecten en vogels.

Ten tweede zorgt al dat eentonige landschap in de polder en de stad ervoor dat er veel minder schuil en broedplaatsen zijn voor vogels. Die houden namelijk van heggen, struiken en klimplanten om zich in te verstoppen én hun nesten in de bouwen.

17 januari 2022: Je voelde het misschien al aan je water. Blue Monday, officieel de meest deprimerende dag van het jaar. Je gelooft het niet, maar we gaan iets verrassends doen dat je juist enorm gaat helpen om je weer fris en fruitig te voelen.

In de eerste plaats kost warm douchen veel energie en water. Als je warm doucht sta je bovendien ongemerkt lang onder het water, gemiddeld zo’n 9 minuten per persoon. Koud douchen zorgt er dus voor dat je ook korter doucht.

Maar er is nog een belangrijke reden. Koud water, in combinatie met beweging en diepe ademhaling, geeft een heerlijke frisse start van je dag. Je voelt je wakker, je hebt focus en je krijgt er energie van. En dat niet alleen, er zijn aanwijzingen dat het je immuunsysteem ook sterker maakt. A cold shower a day keeps the doctor away! En dat kunnen we in deze tijd wel gebruiken toch?

Dat is je directe beloning van deze weekopdracht. Enneh, we gaan rustig opbouwen, dus je kunt precies kijken hoever je wilt gaan. Veel plezier!

Koud douchen! Je voelt je binnen no time weer als herboren. Kom maar op met die lente.

10 januari 2022: We gaan onszelf warm lopen. Hoe? Letterlijk en figuurlijk! Letterlijk door deze week daar waar we kunnen de auto te laten staan en te gaan lopen. Of te fietsen. Of te dansen. Want wanneer pak jij de auto, terwijl je ook best te voet of met de fiets kunt gaan?

Figuurlijk gaan we ons deze week ook warm lopen. Want als je ergens warm voor loopt, dan doe je het met plezier. En dat is waar het volgens ons ook om gaat. Duurzamer worden met plezier!

Veel van ons gebruiken de auto nog vaker dan nodig. Dat geeft uitstoot, en heeft direct effect op de luchtkwaliteit. Zeker ook in je eigen wijk.

Dat geldt ook voor de vele pakketjes die we aan huis laten bezorgen tijdens de lockdown. De uitstoot wordt significant minder als we die bij een pakketpunt laten bezorgen, in plaats van dat de bezorger elk huis langs moet rijden.

Maar ook: Een mens die beweegt, is fitter, bewuster en heeft zin om iets voor zijn omgeving te betekenen. Voor ons een van de belangrijkste bouwstenen van een duurzame leefstijl: goed in je lijf en je vel zitten. Ook een vorm van warmlopen dus.

3 januari 2022: We gaan deze week opeten wat we in huis hebben. Oftewel: we gaan onze keukenkastjes, koelkast en vriezer leegeten.

Dat geeft als grote bonus dat we ook onze voorraad opruimen, wellicht wat energie besparen en lekker veel ruimte in ons hoofd scheppen. Een goed begin van het nieuwe jaar dus.

Na de feestdagen puilen je buik en je kastjes waarschijnlijk uit. En onze voorraad? Wij hebben het overzicht totaal verloren en pakken eigenlijk vooral wat vooraan staat. Daardoor verspillen we veel voedsel. Kopen we vaak dubbel.

En voor iedereen die heeft ervaren hoeveel energie het kost om in de troep te zitten: je keuken wordt er ook een energiezuiger van. Zonde!

Kies minimaal één dag uit waarbij je geen boodschappen doet en creatief gaat koken met wat je al in huis hebt. Kies daarvoor ingrediënten uit die het meest tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten en die je anders zou weggooien. Kijk dus goed in je koelkast, je vriezer en je voorraadkastjes.

Doe dit voor elke dag van de week en kijk hoe je zoveel mogelijk kan eten met wat je al in huis hebt. En, lukt het om geen boodschappen te doen?

Mis je een belangrijk ingrediënt? Ga dan langs je buren voor een ‘ouderwets kopje suiker’. Zo leen je van elkaar en vermijd je alsnog de supermarkt. Je kunt zelfs samenwerken met je huisgenoten of buren door jullie ingrediënten samen te voegen tot één overheerlijke maaltijd en die samen op te peuzelen. Ruim je voorraad eens goed op en zie welke spullen er als eerste op mogen. Die ga je opeten deze week. Lees hieronder hoe je gebruiksbaarheidsdata goed interpreteert. En hoe je efficiënt opruimt en daar erg gelukkig van kan worden. Vriezer leeg aan het einde van deze week? Ontdooi hem! Dat scheelt veel energie.

31 december 2021: Ga je van start met 52wekenduurzaam? Deze introductie geeft achtergrondinformatie bij de weekuitdagingen. Voor meer informatie of aanmelding ga je naar de website.

Wij denken dat we met elkaar op een gemakkelijke manier veel duurzamer kunnen worden. Door elkaar te inspireren en uit te dagen.

Door leuke en verrassende dingen te onderzoeken die NU al voelen als winst. Om zo je eigen versie van een duurzame leefstijl te ontwikkelen.

We streven naar 52.000 deelnemers. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter.

Dus geweldig als je nu al je gezin, je buren, vrienden en collega’s inspireert om ook mee te doen.

Op dit moment zijn er 18060 deelnemers.

27 december 2021: Daar zijn we dan aan het einde van het jaar! Met 2022 in het vizier. Een nieuw jaar, nieuwe kansen, een frisse start.

Dat is voor velen dé reden om in januari met goede (groene) voornemens te beginnen.
Ja, met een uitdaging starten is best eenvoudig. Maar je voornemens waarmaken en doorzetten, dat is de kunst.

Laten we beginnen bij het begin. Want een goed begin is immers het halve werk! Lees hieronder hoe je jouw duurzame voornemens dit jaar wél kunt volhouden. Ennuh we vullen alvast één goed voornemen voor je in…

Goede voornemens worden al heel lang gedaan. Zo’n 4.000 jaar geleden al maakten de Babyloniërs aan het begin van het jaar beloften aan hun goden. Tegenwoordig zijn goede voornemens doelstellingen die mensen vooral zichzelf stellen. En bij het maken van die voornemens, zijn we blijkbaar heel zelfverzekerd. Meer dan de helft is er sterk van overtuigd dat ze de goede voornemens effectief zullen volhouden. Volgens onderzoek houdt echter maar 8% zijn of haar goede voornemens vol.

Waarom mislukken goede voornemens vaak? Het grootste deel van de goede voornemens sneuvelt al na minder dan 2 weken. Gemiddeld gezien is 12 januari de dag waarop de meeste goede voornemens alweer de prullenmand in vliegen. De oorzaak ligt in een combinatie van factoren: de voornemens zijn vaak te groots of te ambitieus, er worden te veel voornemens in één keer gemaakt of onze voornemens zijn niet specifiek genoeg. Gezonder leven is bijvoorbeeld heel ruim en dus moeilijk om te zetten in specifieke doelstellingen.

Hoe kan jij je goede voornemens wél volhouden? Maar dit jaar is dus anders. Dit keer ben je vastberaden om bij de 8% te horen die zijn of haar goede voornemens wel kan volhouden. En wij gaan je daarmee helpen! Hoe? Door je nog een jaar 52 Weken Duurzaam aan te bieden, waarin je jouw duurzame leefstijl zelf kunt onderzoeken. Door steeds opnieuw kleine stapjes te zetten. Om te zien of het bij je past. Als het bevalt, dan ga je ermee door. Zo niet, dan skip je het. Zo simpel.

24 december 2021: Aanstaande maandag krijgen jullie alweer onze laatste uitdaging van het jaar…

Maar eerst is het kerstmis! Speciaal daarvoor hebben we nog een duurzaam extraatje.

Omdat kinderen de toekomst hebben, bedachten we het 52 Groene Avonturenspel. Met duurzame avonturen voor jong mét oud.

Trek de groene kaart. De avonturenset bestaat uit 52 kaarten met stellingen, opdrachten en speurtochten om samen met je gezin, je nichtje of buurjongen, met je kleinkind, of op school met je leerlingen te doen. Op een vast moment in de week (elke zondagochtend na het ontbijt?), of zomaar wanneer het je uitkomt. Alles kan.

Op elke kaart staat een prikkelend avontuur met verdiepende informatie. Daar kun je met je spelgenootjes bij stilstaan. Omdat het leuk en helpend is om groene zaadjes vroeg te planten. Zo stimuleer je kinderen om na te denken over wat ze belangrijk vinden, en komen ze misschien al in actie. Laat je door elkaar verrassen en inspireren (jong en oud).

Het Groene Avonturenspel is bijna klaar en je kunt het alvast bestellen. Je krijgt van ons dan een Cadeaubon mocht je het aan iemand willen geven. Aan het begin van het nieuwe jaar sturen we het spel naar je toe.

24 december 2021: Dank, dank en nog eens dank iedereen voor jullie gulle giften voor Serrious Request We gaan in 2022 door met 52wekenduurzaam. Zegt het voort! Meld je (gratis) aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met weekuitdaging. 52 Weken Duurzaam, hét groene voornemen van 2022!

20 december 2021: Het is bijna kerstvakantie. Wat hebben we hard gewerkt! Tijd om even helemaal niets te doen, naar binnen te gaan en te reflecteren.

Is er dan geen uitdaging deze week?? Precies! Waar zouden we het nou na 50 duurzame weken nog over kunnen hebben? 

We hoeven het niet over een duurzaam kerstdiner te hebben, want we zijn toch allemaal al vegetariër of veganist geworden? (check anders week 10 of week 44 nog eens). Eten verspillen doen we niet meer (week 1 en week 36) en we hebben alles verpakkingsloos ingekocht, dus hebben helemaal geen afval meer (week 5 en week 22).

We zitten met kerst natuurlijk met onze CV op 60 (week 7), verwarming op 18 en de lampen uit, gezellig rond een kaarsje (week 15). We nodigen onze buren uit voor een etentje (week 38), nemen een digibreak (week 30) en spelen weer eens ouderwets een spelletje!

We laten de auto staan en wandelen een rondje (week 2) om op te laden in de natuur (week 31). En natuurlijk neem je dan terloops wat zwerfafval mee (week 11 en week 37). We lezen een inspirerend boek of kijken een duurzame film (check onze uitgebreide inspiratielijst van week 14).

Dit jaar geven we bij kerst natuurlijk geen onzinnige cadeautjes, maar geluk (week 29) en complimenten (week 32). Als we iets niet in huis hebben voor het kerstfeest, dan bestellen we het niet, maar kijken we hoe we het bijv. kunnen lenen (week 45).

En als je je toch wat verveelt, geef je fiets dan eens een opknapbeurt (week 21), repareer wat kapot is (week 28), mest je kledingkast uit (week 23), maak je huis schoon (week 12), of ruim je foto’s en bestanden op je telefoon en computer op (als mooi reflectiemomentje van wat je allemaal hebt gedaan dit jaar, zie week 35). En je zou ook kunnen kijken of je nog kunt overspringen in de vakantie van bank of zorgverzekeraar (week 43).

De winter is hét moment om je vogelhuisje(s) schoon te maken (week 4), (een tegel) te wippen (week 13) en nieuwe planten aan te planten in je tuin (week 16).

En last but not least; kerst is natuurlijk ook hét moment om je hart te laten spreken (week 6) en sorry te durven zeggen tegen mensen waarvan je houdt (week 39).

Dus nee, we hebben deze week geen nieuwe uitdaging. We nemen een welverdiende break!

13 december 2021: Of je het nu doet als liefdevolle daad, om je geweten te sussen, of omdat je weet dat door gul te geven, je feitelijk veel meer terugkrijgt?

Hoe dan ook. Het is bijna kerstmis, we gaan naar binnen, strijken over ons grote gulle groene hart en gaan… geven!

Geld geven aan een goed doel, dat de wereld mooier maakt.

Geven aan Serious Request, dat dit jaar terugkeert met het Glazen Huis en in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds aandacht vraagt voor klimaatverandering en in actie komt voor de ernstig bedreigde regenwouden van Zuid-Amerika.

Willen jullie ons helpen om 52.000 Euro in te zamelen voor Serious Request en het WNF? Ga naar onze actiepagina en doneer daar rechtstreeks.

Om ons doel kracht bij te zetten zingen wij samen met het prijswinnende studentenkoor Dekoor uit volle borst het lied Leef, uhhhh Geef!

Geef, alsof het je laatste dag is  ? ?
Geef, omdat de wereld haast vergaat
Geef, omdat ’t vijf voor twaalf is
En Geef, geef alles wat je kan

En ge-e-e-eef, ge-e-e-eef, ge-e-e-eef ? ?
Geef alles wat je kan
En ge-e-e-eef, ge-e-e-eef, geef ? ?
Geef alles wat je kan

Ennn… als we ons doel halen, dan zullen wij dit lied nogmaals live gaan zingen bij Serious Request.

6 december 2021: Nu Sinterklaas weer voorbij is wordt het tijd om het gezellig te maken voor de kerstdagen. Maar wist je dat er in Nederland jaarlijks 2,5 miljoen kerstbomen worden gekocht?

Zeg nou zelf, zo’n boom heeft een paar jaar z’n best staan doen om tot wasdom te komen en wij gooien hem na drie weken plantmishandeling gewoon weer weg. Niet echt duurzaam.

We kappen ermee! Met het kappen van al die kerstbomen…

Het mag duidelijk zijn dat de milieu-impact van 2,5 miljoen bomen ieder jaar weer enorm is. Het gebruik van land, voeding en water om de bomen op te laten groeien, het transport, het plastic waarin de bomen vaak verpakt worden… Allemaal om een paar weken plezier te hebben. Gelukkig worden de ingeleverde bomen steeds vaker tot compost verwerkt, maar er worden ook nog steeds veel verbrand. En dat stoot weer veel CO2 uit.

Maar wat dan? Is een kunstboom beter? Nee, niet echt. Een wegwerpkerstboom of kunstboom zijn beide niet milieuvriendelijk en op internet is er al jaren een discussie welke van de twee nou slechter is. Een kunstboom gaat jaren mee maar de milieuonvriendelijke productie en het transport maken de nepperd ook tot een grote vervuiler. Gelukkig zijn er betere opties!

Koop dit jaar geen kerstboom die na de kerst het einde van z’n leven heeft bereikt maar kies voor één van onderstaande alternatieven. Kies een duurzame boom. Kies naast een duurzame kerstboom dit jaar ook voor duurzame verlichting en versiering.

Koop een tweedehands kunstboom. Dat kan via een kringloopwinkel of Marktplaats of vraag eens in je omgeving of iemand er nog een heeft. Deze boom is toch al gemaakt dus fijn als hij een tweede leven krijgt.

Een kerstboom met kluit kopen. Vind je de geur van kerstbomen echt onmisbaar en heb je een tuin? Koop dan een boom met grote kluit zodat je hem na de kerst in je tuin kunt zetten en volgend jaar weer kunt gebruiken. Let er wel op dat hij voldoende water krijgt en niet te dicht bij de verwarming staat.

29 november 2021: Heb je Black Friday weerstaan? Maar moet je nu toch echt cadeautjes inslaan? Voor Kerst of Sinterklaas, en ga je ze online bestellen helaas?

Dat stoot natuurlijk uit veel CO2, maar kost ook massa’s kartonnen dozen, NEE!

Wist je dat er op dit moment hier… een echt tekort is aan papier? En is jou ook gemeld dat daarvoor levende bomen worden geveld? DAT VALT TOCH NIET TE RIJMEN?

In December pakjesmaand gaan we daarom ons papierverbruik eens goed onder de loep nemen.

Papier recyclen we toch al decennialang? En bijna alles is nu toch digitaal? Helaas! We gebruiken juist meer papier dan ooit. In Nederland bijna drie miljoen ton papier en karton. Dat is tachtig kilo aan papier per persoon aan kranten, tijdschriften, wc-papier, printpapier en verpakkingskarton.

Deze enorme hoeveelheid papier is niet alleen mede-verantwoordelijk voor ontbossing. Er kleven veel meer nadelen aan de productie: Er worden giftige bleekmiddelen gebruikt om papier wit te maken. Dit komt bij lozing in waterwegen terecht. En voor de productie van ieder (!) A4’tje is vijf tot twintig liter nodig. Wist je dat de papierindustrie in de top drie van de grootste broeikasgas-uitstoters staat en de grootste verbruiker én vervuiler van water is? Oef!

Ook de productie van gerecycled papier vraagt om water en energie en zorgt dus voor milieubelasting. Er is een verschil in water- en landgebruik, maar het kost evenveel energie om papier te maken van oud papier als van houtvezels…

Het huidige tekort aan papier in Nederland komt doordat er in de coronatijd vele malen meer karton gebruikt wordt vanwege online kopen van spullen en eten. Hierdoor is er een tekort aan papierpulp ontstaan. De boekenindustrie heeft hier bijvoorbeeld ook last van.

Precieze cijfers van het gebruik van cadeaupapier in Nederland zijn er niet, maar cijfers uit andere landen spreken boekdelen. Zo gooien de Denen met kerst jaarlijks 800.000 kilo aan cadeaupapier weg. En daar wonen nog geen zes miljoen mensen…

Gelukkig zijn er allerlei alternatieven voor het inpakken van cadeautjes, vaak nog leuker ook. Koop deze december-maand geen nieuw cadeaupapier meer. Wees creatief en pak je cadeautjes op een andere manier in.

22 november 2021: Reclames op de radio, folders in de bus, TV-spotjes… De verleiding is overal. Kopen, kopen en nog eens kopen. Goedkoper, sneller en steeds meer. Met als climax Black Friday.

HO, HO, HO! Dit jaar krijg je een duurzaam cadeau.

De Kerstman en Sinterklaas zijn er helemaal klaar mee. Deze twee oude wijzen zien dat ons consumeergedrag leidt tot steeds minder. Daarom gaan we deze week juist consuminderen! Om weer meer voldoening te krijgen.

We gaan voor Green Friday! De vrijdag deze week waarop we dit keer geen nieuwe spullen kopen. Je kunt eigen spullen een nieuw leven geven, tweedehands cadeautjes kopen, of ervaringen geven. Want wist je dat ervaringen veel gelukkiger maken dan spullen? In week 29 gingen we hier al uitgebreid op in.

Green is the new black. Op Green friday gaan we nadenken over hoe we het Sinterklaas- en Kerstfeest weer leuk én duurzaam kunnen maken.

15 november 2021: Deze week gaan we het hebben over verzorgingsproducten. Crèmes, douchegels, shampoos, nagellak en scheerschuim.

We smeren wat af met zijn allen. Maarre geldt hiervoor ook niet… (s)meer is minder?

Want hoeveel hebben we eigenlijk nodig en hoe belastend zijn die producten voor het milieu? Heb je dat ene speciale oogserum écht nodig (we kijken nu vooral even naar de vrouwelijke groendoeners onder ons)? En hoeveel verschillende flesjes parfum staan er op de plank?

Al die producten kosten natuurlijk grondstoffen en energie om te maken. En in veel zeep, crèmes en lippenstift wordt palmolie gebruikt, waar veel landbouwgrond voor nodig is en bomen voor worden gekapt. Heeft jouw ieniemienie lippenbalsem daar echt een aandeel in? Helaas wel: zo’n 20% van de totale palmolieproductie wordt gebruikt voor verzorgingsmiddelen. En, we hebben het er hier eerder over gehad in week 18, veel producten zoals scrubs en tandpasta bevatten microplastics, die bijdragen aan de plastic soep. Daarnaast zijn de drijfgassen in spuitbussen en oplosmiddelen in nagellak, parfum en aftershave schadelijk voor het milieu. En tot slot zijn de verpakkingen van al deze producten zelden goed recyclebaar.

Maar er is nog een belangrijke reden om minder te smeren en spuiten. Jouw eigen gezondheid! Aan sommige producten kun je zelfs verslaafd raken. Zo wordt je haar bijvoorbeeld veel sneller vet als je het vaak wast. Probeer maar eens een tijdje te stoppen en je zult zien dat je hoofdhuid zich herstelt, je haren glanzender en gezonder worden. Wist je dat er een heuse No-poo (geen shampoo) beweging is? Kijk hier eens of het wat voor je is!

Moeten we dan vanaf nu maar massaal met vette haren en zwetende oksels over straat? Zeker niet! We geven je deze week een kleine, grotere én een grote stap. Om verzorgd én verantwoord voor de dag te komen!

What a time to be alive. Er zijn tegenwoordig on-tel-baar veel duurzame alternatieven. Check bijvoorbeeld eens of je producten biologisch geproduceerd zijn. Er worden dan natuurlijke oliën en kruiden gebruikt, die niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook voor jouw huid. Op veel producten staan keurmerken. Met deze Keurmerkwijzer kun je checken hoe eco jouw product scoort.

Of kijk naar de verpakkingsloze trend: verzorgingsproducten zonder onnodige verpakking (die anders toch maar linea recta in de prullenbak belanden). Zo zijn er bijvoorbeeld shampoobars zonder plastic dat scheelt zo 3 tot 4 flessen per bar en kun je met Smyle je tanden verpakkingsvrij poetsen. Kijk hier eens wat je allemaal verpakkingsloos kunt kopen. Makkelijk bespaard!

8 november 2021: Wat is de grootste bron van CO2-uitstoot in Nederland? Je huis of auto misschien?

Nope! Het is het kopen van nieuwe spullen, zo valt te lezen in het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn. 

Ken je de piramide van Maslow? Die gaat over de basisbehoeften van de mens. Als variant daarop is een nieuwe, duurzame versie gemaakt door de Canadese illustrator Sarah Lazarovic.

Deze ‘Buyerarchy’ ziet kopen als de laatste optie. Daarvoor heb je allerlei andere mogelijkheden zoals lenen, ruilen of maken. Een geweldige manier om te kijken naar de keuzes die we maken als we iets willen of denken echt nodig te hebben…

Eerder in het jaar hebben we al een aantal van deze opties besproken, zoals door kleding te ruilen in weekuitdaging 26 en door te repareren wat je al hebt in weekuitdaging 28. Deze week gaan we het hebben over delen. Want: delen is het nieuwe hebben.

Je kent ze wel. Van die spullen die je maar heel af en toe gebruikt. Denk aan een partytent, een aanhangwagen, kampeerspullen of een hogedrukspuit. Waarom zou je dit soort dingen kopen, als je ze ook kunt huren of lenen van je familie, vrienden, of buren? 80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand. Een auto staat bij veel mensen zelfs 95% van de tijd stil. Ja je leest het goed. 

Laten we meer gaan delen. Deel en vermenigvuldig! Want delen is duurzamer, veel goedkoper en het geeft veel meer ruimte op zolder…

Er zijn steeds meer apps en websites die delen mogelijk maken. Milieucentraal heeft ze, superhandig, op een rijtje gezet. Je kunt in alle categorieën zoeken, van auto’s tot tuingereedschap. En er zijn ook minder voor de hand liggende dingen zoals zonnepanelen en windenergie waar je deelpartners voor kunt vinden. Ook zijn er zogenaamde spullenbibliotheken. Die werken precies zoals ze klinken: met je abonnement kun je allerlei spullen lenen en later weer terugbrengen.

1 november 2021: Het is 1 november, World Vegan Day. De dag waarop even heel duidelijk wordt gemaakt dat ons eetpatroon anders moet. Dat het niet vol te houden is voor het klimaat, dat het absurd is vanuit het oogpunt van dierenwelzijn, maar ook dat een vegan lifestyle veel gezonder is voor jezelf. En dat vegan eten gemakkelijker en leuker is dan je denkt met alle inspiratie die er is. Dus vegaaaan met die banaan.

Van oorsprong zijn wij mensen plukkers. Planten, noten en vruchten-etende dieren. Onze tanden en onze handen zijn daarvoor gemaakt. Niet om vlees te eten. Probeer jij maar eens met je blote handen een koe of varken te doden. Succes… Nee, stop, niet echt gaan proberen!

Er zijn oneindig veel goede redenen om vegan te eten. Voor het klimaat bijvoorbeeld, of voor je eigen gezondheid. Of voor de dieren. We lichten die drie even uit.

De voedingsindustrie is verantwoordelijk voor 20 tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen (ter vergelijking: dat is een heel stuk meer dan al het transport bij elkaar). Een groot gedeelte daarvan wordt veroorzaakt door, je voelt hem al aankomen, de vlees- en zuivelindustrie. Wat is dan het effect als je helemaal plantaardig eet? Nou, 60% minder uitstoot dan iemand die een gemiddelde hoeveelheid vlees eet. Stoppen met dierlijke producten consumeren, maakt dus veel meer impact dan stoppen met vliegen of vaker fietsen in plaats van de auto te pakken. Mindblowing toch?

“Ja, maar voor vleesvervangers zoals soja wordt het oerwoud gekapt”. Ter nuancering: steeds meer soya die wij eten komt uit Europa én 90% van de wereldwijde sojateelt is bestemd voor veevoer. Door plantaardig te eten, maak je echt een positieve impact.

Nog net even dat laatste zetje nodig? Nou, doen we er nog eentje dan. Als we vanaf nu allemaal plantaardig zouden gaan eten, dan hebben we morgen nog maar de helft(!) van onze landbouwgrond nodig. Zoveel scheelt dat dus.

Je eigen gezondheid. Die is ook wat waard toch? Het is even wennen, snappen we, maar als je lichaam eenmaal gewend is aan 100% plantaardig eten zul je bergen meer energie hebben. Geloof ons, dan wil je niet meer terug.

Het levende bewijs hiervoor is Plant Based Dennis. Hij is, zoals hij het zelf zegt, powered by plants. Hij is een diehard foodie met een passie voor fitness en switchte in 2016 van fanatiek vleesliefeter naar vegan. Hij weet nu: alles wat je lichaam nodig heeft, kun je halen uit een plantaardig dieet. Sterker nog; van alle soorten diëten, scoort een geheel plantaardig dieet het best op de voedingsindexen die de algemene voedingskwaliteit meet.

Wist je dat een varken intelligenter is dan een hond? En zo intelligent als een mensenkind van drie? Toch houden we ruim elf miljoen varkens in de vleesindustrie. Interessant gedachte-experiment: wat als dat allemaal honden waren… We weten dat er veel te veel dieren op veel te weinig vierkante meter staan. Weinig humaan, wat we in Nederland de 400 miljoen landbouwdieren dagelijks aandoen. En toch vind je het misschien – net als wij – lastig om de knop om te zetten en wat je weet te vertalen naar wat je koopt in de supermarkt. Daar gaan we vandaag samen verandering in brengen!

Eet deze week geen vlees en zuivel (of nog voorzichter vier van de zeven dagen bijvoorbeeld). Onderzoek eens of jouw favoriete gerecht of snack ook een veganvariant heeft. De kans is vrij groot dat het bestaat of dat je het makkelijk kunt maken. Wat dacht je van vegan snickers, vlammetjes of rendang?

Doe een maand lang mee met de Vegan Chellange. Schrijf je in en ontvang dagelijks recepten, tips en informatie in je mailbox die je helpen de eerste stappen te zetten. Je kunt het! Bedenk wat jouw voornaamste reden is en hou dat voor ogen!

25 oktober 2021: Je bent al best duurzaam bezig, maar weet je eigenlijk wel hoe duurzaam jouw bank met je spaargeld omgaat? En je verzekeraar, pensioenfonds of energieleverancier?

Er blijken meer mensen die van partner veranderen dan van bank. Hmmmm.

Koudwatervrees! Het is zo’n klus die je maar steeds voor je uitschuift. Nergens voor nodig. Overstappen is echt veel makkelijker dan je denkt.

Check De Eerlijke Geldwijzer, het verzamelpunt voor een duurzaamheidsonderzoekje naar jouw bank, verzekeraar of pensioenfonds. Kan het beter? Spring dan over! Het loont. Het is maar een klein stapje voor jou, maar echt een grote voor de samenleving.

Allereerst even over je bank. Heeft overstappen naar een duurzame bank echt zin? Jazeker!Traditionele banken timmeren weliswaar aan de (groene) weg, maar de verschillen blijven groot.

Groene banken leggen de lat voor duurzaam bankieren steeds hoger. De meeste banken lenen geld aan wie maar kan betalen, met bepaalde uitzonderingen. De duurzame banken hebben ook zo’n ‘uitsluitingsbeleid’, maar werken vooral omgekeerd. Zij kiezen actief uit waar ze wél in willen investeren, met het oog op een positieve impact.

‘Bang voor gedoe’ is waarom veel mensen de overstap naar een duurzame bank nog niet wagen, bleek uit het onderzoek van de Consumentenbond. Is dat terecht? Het valt mee. Banken doen er alles aan om het steeds makkelijker te maken. Zo is er de overstapservice, een automatisch systeem tussen banken dat ervoor zorgt dat overschrijvingen en acceptgiro’s automatisch naar het nieuwe rekeningnummer worden doorgestuurd. Dat gebeurt dertien maanden lang, zodat alle jaarlijkse overschrijvingen minstens één keer langskomen.

Vergelijk op de bankwijzer de duurzaamheidsscore van jouw bank met een andere. Ben je ontevreden? Dan kun je overstappen naar een bank die het beter doet.

Dan verder over jouw verzekeringen. Ook verzekeraars beleggen jouw geld op verschillende manieren. Dat kan zijn in foute wapenbedrijven, kinderarbeid en vervuilende energie. Of juist in mensenrechten, klimaat en dierenwelzijn. Om de uitersten te benoemen. Op eenvoudige wijze kun je op de verzekeringswijzer de vergelijking maken tussen de belangrijkste 10 verzekeraars.

En hoe zit het met je pensioengeld? Op de pensioenwijzer zie je hoe jouw pensioenfonds je geld investeert. Gebeurt dat niet zo duurzaam, dank kun je lang niet altijd (even gemakkelijk) van pensioenfonds wisselen. Dat geldt bijvoorbeeld voor ambtenaren, die bij het ABP zitten. Om die reden is het burgercollectief ABP Fossielvrij opgericht. Zij zijn de nieuwe nummer 1 van de Duurzame 100. Leraren, ambtenaren en agenten oefenen samen druk uit op pensioenfonds. Ze eisen dat hun afgedragen pensioengeld niet meer in vervuilende industrieën wordt belegd. Help ze mee!

18 oktober 2021: Iedere week zetten wij een kleine stap naar een duurzamere leefstijl. Met positief gemoed. En in de overtuiging dat alle beetjes helpen.

Jazeker, wij zijn goed bezig, maar we steken onze kop niet in het zand… Er is meer nodig! We zullen moeten versnellen. Met meer mensen in actie komen. Overheden en bedrijfsleven aanspreken om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Daarvoor gaan we deze week letterlijk stappen zetten.

Of je nu een kleine wandeling maakt naar het koffiezetapparaat is, een dag meewandelt met Marjan Minnesma in The Climate Miles, of dat je op 6 november de grootste klimaatdemonstratie in Amsterdam bijwoont uit de geschiedenis… jij kunt jouw stem laten horen.

Inspireer de mensen om je heen, en laat aan onze regeringsleiders zien dat het jou menens is!

Van 1 tot 12 november 2021 vindt de 26ste Conference of Parties (COP) plaats in Glasgow. Tijdens deze klimaattop zullen regeringsleiders van over de hele wereld proberen afspraken te maken om de opwarming van onze aarde onder de 1,5 graad te houden. Soms zakt je de moed in de schoenen. Gaat het ze deze keer wel lukken om op één lijn te komen, om echt concrete en bindende afspraken te maken?

Het zal wel moeten! Wij zijn van mening dat alleen met een crisisaanpak en een enorme versnelling we onze aarde leefbaar kunnen houden.

Door deze week mee te wandelen met The Climate Miles of op 6 november aanwezig te zijn bij de klimaatmars in Amsterdam ontmoet je gelijkgestemden, maak je een gezellig praatje of lucht je je hart. En tegelijkertijd laat je zien zien dat je er nog steeds in gelooft. We zullen met velen zijn. Met heel veel mensen! En dat gaat een goed gevoel geven, een stevig signaal aan de politiek en de wereldleiders die samenkomen op de klimaattop. En het gaat ons helpen om met frisse moed verder te bouwen aan een duurzame samenleving.

11 oktober 2021: Stijgende energieprijzen zorgen voor grote schrik. De gasprijzen gaan momenteel door het dak, en dat betekent een flink hogere rekening.

Wat moet je als consument nu doen? Je huis verduurzamen! En dat is niet alleen goed voor je portemonnee maar natuurlijk ook voor je wooncomfort. Mmmm, lekkere warme voeten deze winter!

Maar waar moet je beginnen? Met het inschakelen van een energiecoach om jouw huis onder de loep te nemen… Er zijn eigenlijk vijf grote stappen waarmee je achtereenvolgens aan de slag kunt: The Big Five. Door een quick-scan te laten maken krijg je jouw persoonlijke stappenplan in handen en weet je wat je te doen staat op het moment dat jij er aan toe bent.

Heb je een huurwoning, ga dan in gesprek met je verhuurder of kijk wat je al zelf met gedrag en kleine maatregelen (quick wins) aan verduurzaming kunt doen.

Na een relatief strenge winter zijn onze gasvoorraden niet voldoende aangevuld. Het tekort aanvullen met gas uit Groningen kan niet, nu daar de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. En gas uit het buitenland is duur. De vraag naar gas neemt namelijk wereldwijd toe nu de economie weer aantrekt. Stijgende prijzen dus!

In weekuitdaging 7 hebben we al laten zien hoe je in slechts 1 minuut heel veel gas en geld kunt besparen: door je CV op 60 graden te zetten (of misschien zelfs op 50)! En in weekuitdaging 15 hebben we de energierekening bekeken en hoe je eenvoudig tot besparing kunt komen. Maar we moeten meer doen!

Uiteindelijk zullen we allemaal van het gas af moeten. In het nieuwe klimaatakkoord staat dat we daar in 2050 moeten zijn. Maar gezien de stijgende prijzen zou het kantelpunt voor veel mensen wel eens veel eerder kunnen zijn…

Ga je je huis verbouwen? Moeten de kozijnen opnieuw in de verf? Is je CV-ketel toe aan vervanging? Een uitgelezen moment om grote stappen te zetten in de verduurzaming van je huis. Maar veel mensen weten dan niet goed wat ze moeten doen, komen er achter dat andere keuzes slimmer zouden zijn geweest. Helaas, te laat! Als je nu door een energiecoach een Quick-scan van je huis laat maken, dan weet je straks precies wat je moet doen. Wacht er niet langer mee.

De vijf stappen die je liefst volgordelijk zet om je huis zo efficiënt mogelijk te verduurzamen staan hieronder. Maar we zijn daarin natuurlijk niet volledig. En je kunt ze natuurlijk never-nooit-niet in één week zetten. Wat je wel kunt doen is zsm een afspraak maken met een energiecoach. Vind hier het energieloket in jouw gemeente. En laat je informeren over de mogelijkheden. Met jouw persoonlijke stappenplan in handen weet je wat je te doen hebt.

The Big 5
Quick-wins ofwel het laaghangende fruit: Eenvoudige ingrepen zoals kierdichting, tochtstrips aanbrengen, LED-verlichting ipv spaar-, halogeen- of gloeilampen, een waterbesparende douchekop, radiatorfolie achter de verwarming, je CV op 60 graden zetten, stand-by killers of tijdschakelaars… kunnen veel winst opleveren.

Isoleren: Met vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of HR+/++/+++ glas kun je je huis isoleren. Goed voor het wooncomfort en voor je portemonnee. Voor sommige maatregelen geldt een lager btw-tarief, kun je subsidie of een goedkope lening aanvragen.

Ventilatie: Bij beter isoleren hoort ook echt beter ventileren. Voor een beter binnenklimaat. Het is een fabel dat ventileren leidt tot meer stookkosten. Een slecht geventileerde woning is vaak vochtig en is lastiger te verwarmen. Het kost meer energie. Veel mensen denken dat het even openzetten van een raam of deur voldoende is om een ruimte van frisse lucht te voorzien. Dit noemen we luchten. Luchten is nuttig om snel vervuilde lucht, bijvoorbeeld na het verven of koken, af te voeren, maar het is geen vervanging van ventileren!

Ventileren kan op verschillende manieren; natuurlijk of mechanisch. Bij natuurlijke ventilatie wordt de lucht ververst door ventilatieroosters. Bij mechanische ventilatie vindt de afvoer plaats via een elektrisch ventilatiesysteem, waarbij je ook aan warmte terugwinning kunt denken.

Elektriciteit opwekken (en eventueel opslaan): Is jouw dak (van huis of schuur) geschikt voor zonnepanelen, PVT panelen (zon + warmte) of TD panelen (thermo dynamisch)? In welke richting moeten ze worden gelegd? Vroeger werden zonnepanelen veelal op het zuiden gericht, maar oost-west geeft een betere verdeling over de dag. De salderingsregeling zal daarbij ook anders worden in de toekomst. Denk vast na over opslag in huis (als stroom of warmte) en gebruik apparatuur zoveel mogelijk als de zon schijnt.

Duurzaam verwarmen: Denk aan het aansluiten op een (gemeentelijk) warmtenet of toepassen van een warmtepomp. Wat onbekende technieken zijn een thermische batterij of in sommige gevallen infraroodverwarming als bijverwarming. Soms moet ook het afgiftesysteem aangepast worden naar vloerverwarming of convectoren ipv radiatoren.

8 oktober 2021: Een extra mail halverwege de week? Dat doen we niet vaak, maar voor één keer maken we een uitzondering.

Want gisteren was het de dag van de duurzaamheid.

In Pakhuis de Zwijger werd de duurzame top 100 bekend gemaakt en 52wekenduurzaam was uitgenodigd om deze allergroenste burgerinitiatieven van Nederland een hart onder de riem te steken én een uitdaging mee te geven… Hoe leuk!

De uitdaging voor de duurzame top 100 is: Geef Je Groene Hart.

Download de 10 tips uit het filmpje voor een groener hart (van jou en van de ander).

Inmiddels zijn er 17279 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

4 oktober 2021: Vandaag is het dierendag! Wat kunnen we daar nou als leuke en duurzame uitdaging bij bedenken?

Je hond of kat verwennen met vegan voer misschien? Ja dat kan, maar het is niet waar deze week over gaat.

Dierendag is er natuurlijk ook voor al die andere dieren op de wereld. Voor de 50 miljard kippen, een half miljard koeien en 1,5 miljard varkens bijvoorbeeld die jaarlijks worden geslacht.

Maar ook daarover gaat deze week niet. Binnenkort hebben we een vegan weekuitdaging.

Deze week zoomen we in op de allerkleinste diertjes, die aan het begin van de voedselketen staan, en er voor zorgen dat allerlei andere mooie dieren kunnen overleven in een biodivers ecosysteem.

We hebben het over insecten, wormen en allerlei andere leuke kruipsels. In onze eigen tuin, op het balkon of in het park. En daar zijn we vaak onbewust helemaal niet zo aardig tegen.

Dat gaan we deze week anders doen! We gaan zelf compost maken. En we gaan onze tuin niet winterklaar maken. We gaan onze kleinste huisdiertjes met het allerlekkerste eten verwennen en heel zachtjes over hun bolletje aaien.

Groente-, fruit- en tuinafval kun je in de gft-bak doen, maar je kunt het ook zelf composteren, in de tuin of op je balkon. Doe je dit op de juiste manier, dan bespaar je energie en verklein je de afvalberg. In sommige gemeentes wordt GFT niet apart opgehaald en als restafval gaat het direct naar het afval-crematorium en draagt dus bij aan nóg meer CO2 uitstoot.

Als je zelf compost maakt op een natuurlijk en duurzame manier hoef je het nooit meer te kopen bij een tuincentrum. Compost, het zwarte goud gemaakt door wormen is veel rijker aan voedingsstoffen dan gewone compost. En daar wordt het bodemleven en alle plantjes in je tuin weer heel blij van. Zelf compost maken kan met een composthoop achter in je tuin, maar ook met een hip wormenhotel of bokashi die ook prima op het balkon past. Composteren kun je leren!

Een wormenhotel is een compostvat voor luie mensen, voor mensen die een balkon hebben én voor ouders die hun kinderen willen laten zien hoe aarde ontstaat. Bij een wormenhotel maak je zelf compost voor de planten in je tuin of op het balkon. En ze doen dat voor jou, helemaal gratis.

Er zijn eigenlijk heel veel redenen om een wormenhotel te maken of te kopen. Het mooie van een wormenhotel is dat jij je wormen voert met snijafval uit de keuken en na een tijdje krijg je voedende wormenmest en wormenthee terug! Met andere woorden; je bent lekker duurzaam bezig en je hebt huisdieren die het niet erg vinden als je op vakantie gaat. Je ervaart eigenlijk dat afval niet bestaat. Je GFT afval is een bron van nieuw leven op aarde.

Alle rommel in de tuin is een potentiële plek voor kleine beestjes. Juist in de winter hebben ze tuinen hard nodig, voor een plek om te nestelen of om voedsel te vinden. In de winter hoef je daarom niet je hele tuin te snoeien, dit scheelt tijd maar ook help je de biodiversiteit ermee. Laat bijvoorbeeld de stengels van planten die in de winter afsterven tot het voorjaar staan. Vaak hebben ze een mooi silhouet en zorgen ze voor reliëf in een verder kale tuin. Deze afgestorven planten bieden voor veel insecten een overwinteringsplaats.

Spinnetjes en kleine kevertjes verstoppen zich tussen deze planten en wachten hier rustig het voorjaar af. In de holle stengels van planten overwinteren insecten, zoals het lieveheersbeestje of bijen. Door uitgebloeide bloemen te laten staan, maak je ook de vogels blij met de zaden die ze hierin vinden.

En wat moet je met de bladeren doen? Ruim de herfstbladeren tussen struiken en planten niet op, maar laat ze juist liggen. De bladeren zorgen voor een isolerende laag op de grond, waardoor de vorst minder snel de wortels van planten aantast. Ook zitten hier veel voedingsstoffen in waar de grond van profiteert. En niet alleen planten, maar ook insecten en insecteneters zoals egels zijn erg blij met een hoop bladeren in de tuin. Hier vinden ze een fijn plekje om te schuilen. Wel is het belangrijk om de bladeren van het gazon of uit de vijver te halen. Bladeren in de vijver onttrekken zuurstof en hebben een verstikkende werking op gras.

Gooi je je GFT-afval nog altijd in de gewone vuilnisbak? Begin dan deze week met het scheiden. Vraag een GFT-bak aan bij jouw gemeente.

Je gaat verder en maakt een composthoop voor in je tuin, een wormenhotel of bokashi voor op het balkon. Dit is het allerbeste geschenk dat je jouw kleinste huisdiertjes op dierendag kunt geven. En je knoopt in je oren om deze herfst je tuin NIET winterklaar te maken.

27 september 2021: We gaan onze relaties onder de loep nemen. Een frisse wind erdoor. En nee, dat betekent niet dat je je schoonmoeder meteen bij het grofvuil brengt of je man naar de kringloop.

Dit is wel hét moment om je relaties eens langs te lopen en zo je koppie leeg te maken. Van 30 september tot 7 oktober is het namelijk de Week tegen de Eenzaamheid waarin verbinding en ontmoeting centraal staan.

Opgeruimd hoofd = meer aandacht voor je fysieke en sociale omgeving! Want als je ‘bezet’ bent door onfrisse zaken tussen jou en anderen, hoe klein ook, heb je minder aandacht voor jouw eigen gezondheid en voor de gezondheid van de planeet.

Durf jij sorry te zeggen als er iets in de lucht hangt? Yes, let’s clear the air!

Waar we het normaal vinden dat we met een lekke band naar de fietsenmaker en misschien zelfs met ons koffiezetapparaat naar het repair-café gaan, is het waarschijnlijk niet zo vanzelfsprekend om je relaties te onderhouden. In gesprek blijven over lastige onderwerpen, vragen stellen, blijven leren van jezelf en elkaar, dat zijn ingrediënten voor duurzame relaties.

Een klein voorval lijkt soms onbelangrijk en wuiven we gauw weg. Maar zoals het pebble-effect in de positieve zin werkt (zie Week 32: Goed Bezig!), zo werkt het ook de andere kant op. Een kleine vervelende ervaring op je werk kan ervoor zorgen dat je bij thuiskomst geen ruimte hebt voor je partner, kinderen of fysieke leefomgeving. Je kent vast wel de avonden dat je grommend op de bank ploft met een in plastic verpakte snackmaaltijd en nul puf hebt voor iets of iemand.

Duurzame relaties zorgen voor een gezond leefklimaat! Wanneer we onze relaties ‘schoon’ houden, wordt het eenvoudiger om je te richten op wat nog meer allemaal aandacht nodig heeft in de wereld. Wist je dat een los eindje (je schuldig voelen, wrok, jaloezie, trots en mooi weer spelen) heel veel energie kost? Dat het je onbewust zodanig in de weg kan zitten dat je, zonder dat je het door hebt, ‘bezet’ bent. Iemand die bezet is (boos, angstig of gefrustreerd), heeft minder ruimte voor het welzijn van onze aarde. Zij/Hij vergeet bijvoorbeeld het afval te scheiden en is al helemaal niet bezig met bewust consumeren.

Opruimen, schoonhouden en uitspreken. Of het nu je geliefde is, een familielid, collega of studiegenoot: in alle relaties tussen mensen kan het schuren. Hoe zit dat bij jou? Is alles gezegd tussen jou en de ander? Het is tijd om de scherpe randjes eraf te halen en schoon schip te maken, zodat jij als kapitein rustig koers kunt houden. Het is onmogelijk dat er tussen jou en al je relaties geen vuiltje aan de lucht is.

Neem je voor om schoon door het leven te gaan. Elke opschoning heeft effect, maar ook het nalaten ervan heeft effect. Realiseer jij je nu dat er nog wel wat op te ruimen, te vragen of te zeggen valt …, kom dan in actie.

Hoe? Doe een quick-scan in elke kring van mensen waar je je bevindt: familie, vrienden, gezin, collega’s, mensen in je opleiding. Vraag je af: zijn hier losse eindjes? Kan ik iedereen in de ogen kijken? Hangt er iets in de lucht?

Zo’n quick-scan gaat heel snel. Kwestie van seconden. Je voelt direct of er zaakjes zijn die nog een beetje stinken en die nog om opfrissing vragen. Bedenk één actie die helpend is om de stagnatie weg te halen of te verminderen en voer die uit. Denk bijvoorbeeld aan een vraag stellen, ergens op terugkomen of een fout erkennen. Het kan gaan om kleine irritaties, zoals het niet doen wat je hebt beloofd, het vergeten van een belangrijk moment van iemand enzovoort.

Denk na over een situatie waarin je connectie met iemand stagneerde en waar – vanuit jou gezien – een sorry op z’n plek zou zijn voor jouw deel van de communicatie. Sorry zeggen is een ongelofelijk krachtig gereedschap. Als je hem oprecht voelt en in durft te brengen werkt het vaak heel ontwapenend. Maar er zitten vaak een aantal ego-gerelateerde zaken in de weg. Denk aan trots, schuld- en schaamtegevoelens als roadblocks. Ben jij misschien stiekem ook te trots om sorry te zeggen ‘omdat de ander ook geen lieverdje is’? Bedenk dan: ga ik voor mijn geluk of ga ik voor mijn gelijk.

Het kan zijn dat je je schuldig voelt. Schuld gaat over iets wat je gedaan hebt en wat schade heeft veroorzaakt. Je hebt gedaan wat je kon, want anders had je het wel anders gedaan (je verontschuldigt jezelf) én de ander heeft daar last van gehad. In schuldgevoel blijven is ontkennen wat er is. Pas wanneer je je verantwoordelijkheid van binnenuit ervaart, kan de lucht tussen jullie geklaard worden. Een oprechte spijtbetuiging is goud waard.

Wanneer je je schaamt dat je niet hebt voldaan aan maatstaven van jezelf in relatie tot de mensen om je heen. Schaamte zegt: “Ik was graag iemand anders geweest, maar dat was niet zo.” Zonder schaamte kun je geen sorry zeggen. Als je sorry kunt zeggen over iets waar je je over schaamt, kun je ook verantwoordelijkheid nemen om er iets mee te doen.

Je kunt de situatie ook omdraaien en je indenken hoe het voor jou zou zijn als een ander naar jou toe zou komen met oprechte spijt. Kwetsbaarheid en eerlijkheid opent harten.

20 september 2021: ‘Beter een goede buur, dan een verre vriend’ zeggen ze. En zo is het maar net.

Want als jouw relatie met je buren goed is, dan kun je samen dingen doen om de wereld ietsje mooier te maken.

Zaterdag 25 september is het Burendag . Hét moment om het gesprek met je buren aan te gaan over een duurzame wereld. Te beginnen bij je eigen straatje natuurlijk!

Nodig je buren eens uit op de koffie, of organiseer samen een straatfeest. En bedenk eens wat je allemaal samen zou kunnen doen.

Een opruimactie samen met alle kinderen? Tegels wippen en je straat vergroenen? Met inkoopvoordeel zonnepanelen op meerdere daken leggen? Of een groendak? Je auto of gereedschappen delen? Vaker samen koken?

Er is zoveel wat je samen kunt doen. En dat is niet alleen financieel voordelig, maar ook nog eens supergezellig. Voor mekaar, Buur. A je to!

Burendag wordt ieder jaar op de vierde zaterdag in september gevierd en is bedoeld om zoveel mogelijk buren met elkaar in contact te brengen. Waarom? Omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Want: alleen ga je sneller, samen kom je verder!

Burendag is een dag waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en voor de buurt. Het Oranjefonds biedt ondersteuning tot 400 euro om je burendagplan te kunnen uitvoeren. Voor een aanvraag is het nu helaas te laat. Dus schrijf de volgende op 24 september 2022 vast in je agenda en wees er op tijd bij (vanaf half juni kun je je plan weer indienen en … op = op).

En dat betekent niet dat je dit jaar niks meer kunt doen! Wil jij ook een buuractiviteit organiseren, kijk dan eens in dit Betrokken Buurt Boekje, met handige tips om iets goeds te doen voor elkaar en de buurt.

Nodig op 25 september aanstaande je buren uit voor koffie of een etentje. Leg de benen op tafel en brainstormen maar… Wat zouden jullie samen kunnen doen om de wereld iets mooier te maken? En gezelliger natuurlijk. Hebben jullie al een buurtappgroep? Dit is het moment om er eentje te beginnen. Kijk bij de tips en achtergronden onderaan voor meer inspiratie.

Organiseer op 25 september een straatfeestje, en combineer dit met een gezamenlijke activiteit. Bijvoorbeeld door samen de boomspiegels te vergroenen, of het zwerfafval op te ruimen. Je kunt natuurlijk ook veel verder gaan. Zijn al die auto’s in de straat eigenlijk wel nodig? Misschien kunnen jullie een autodeelproject starten of een elektrische deelauto aanvragen. Een offerte opvragen om samen zonnepanelen of een groendak te leggen?

Samen met 180 andere landen steken wij op 18 september de handen uit de mouwen. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval. Maar ook het vastleggen van wat je opraapt! Superbelangrijk voor het vinden van structurele oplossingen. Anders blijft het dweilen met de kraan open.

Om dat te voorkomen vragen we specifieke aandacht voor de campagne Mission Mars van Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer en Dirk Groot, de Zwerfinator. Over enkele weken gaan zij met alle data over opgeruimde snoepwikkels naar fabrikant Mars om verhaal te halen.

Kijk daarom op 18 september extra goed uit naar alle verpakkingen van fabrikant Mars, zoals Twix, Snickers, M&M’s, MilkyWay, Maltesers, Skittles, Dove, Celebrations, Bounty, Balisto, Hubba Bubba, Freedent en Doublemint. En leg ze vast met de gratis app Plastic Avengers (of Literati met tag #MissionMars).

Sinds de start van 52wekenduurzaam hebben we het enorme wereldwijde plasticprobleem al een paar keer aangekaart, met verschillende uitdagingen. En niet voor niks. Wat ooit zo’n mooie duurzame oplossing bleek, blijkt nu het minst duurzame van alle materialen. Bijna niets in ons moderne leven is NIET van plastic, het heeft alle andere materialen weggeconcurreerd. En dan vooral de boosdoener: wegwerpplastic. Gericht op gemak, luiheid en hebzucht. Onze zucht naar gemak lijkt doorgeschoten. Ben je er klaar mee? Hoppa, weg ermee.

In week 5 onderzochten we met Elisah Pals ons afval, bespraken de vijf R’en (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle en Rot) en probeerden onze afvalstroom te verkleinen door verpakkingsloos te shoppen.

In week 11 gingen we met kinderlijke verbazing de straat op, zwerfaval oprapen en anders bekijken. Straatjutten dus.

Week 18 stond in het teken van de microplastics, die bijvoorbeeld in heel veel verzorgingsproducten blijken te zitten en zelfs in onze lichamen belanden als niet-afbreekbare microplastics. Bizar! We downloadden de app Beat The Microbead.

Week 22 was de Week Zonder Afval en we verwonderden ons over allerlei verpakkingsloze oplossingen in de keuken en badkamer. Geïnspireerd door Emily Jane Townley, die leeft vrijwel zonder afval achter te laten …

Week 28 stond in het teken van repareren, en het recht op reparatie. Al die plastic rommel die niet gemaakt is om te kunnen repareren, maar om gewoon weer weg te gooien. Heel vreemd.

We hebben vele redenen aangedragen om ons af te keren van de wegwerpmaatschappij. En waarom dit gezonder, leuker en goedkoper kan zijn. Het plasticprobleem aanpakken? Onze wegwerpcultuur aanpakken!

Laten we het tij keren. Laten we handelen vanuit zelfbeheersing, verstand en focus. Op naar collectieve schaamte voor wegwerpplastic. Laten we een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld Zuid-Korea, waar sinds 2021 alle wegwerpbekers in de horeca verboden zijn. Of … Frankrijk, waar in 2040 alle single-use verpakkingen uitgefaseerd moeten zijn.

Merijn Tinga is de Plastic Soup Surfer. Hij vraagt aandacht voor het wereldwijde plasticprobleem door bijvoorbeeld langs de Nederlandse Noordzeekust te kitesurfen en de Rijn af te peddelen op een supboard, allebei gemaakt van zwerfafval, waaronder tachtig plastic flessen, drie grote jerrycans en vijftien meter visnet. Eén van zijn verdiensten? Statiegeld op kleine plastic flesjes sinds 1 juli 2021. Hij schreef een boek over zijn stoere-jongens-avonturen. Een must-read wat ons betreft. Omdat het niet alleen gaat over bewustwording, maar over gave acties die echt effect hebben.

Het laatste hoofdstuk van het boek is getiteld Plastic Hoop en geeft op overzichtelijke manier aan wat wij zelf kunnen doen om het probleem aan te pakken.

Mission Mars is een van de campagnes van Merijn Tinga samen met Dirk Groot, de zwerfinator. Jaarlijks belanden in Nederland één tot tien miljoen plastic snoepwikkels van het bedrijf Mars op straat of in de natuur. Mars weigert vooralsnog om over te gaan op afbreekbare wikkels.

6 september 2021: Wist je dat we in Nederland jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspillen?  Dat is een file vrachtwagens, afgeladen met voedsel van Utrecht tot Barcelona! Zonde toch?

Van 7 tot en me 13 september 2021 is de Verspillingsvrije Week. Morgen, op Duurzame Dinsdag wordt afgetrapt. Meld je hier gratis aan en je krijgt komende week dagelijks handige tips en tricks om minder voedsel te verspillen.

De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land de grootste verspiller en verspilt 34,3 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel. In geld is dat circa 120 euro per persoon.

Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van de impact van voedselverspilling. Door op de juiste manier voedsel te kopen, koken en bewaren kan veel voedselverspilling in huishoudens voorkomen worden.

Voor iedere kilo voedsel die wordt verspild, wordt gemiddeld drie kilo CO2 uitgestoten. Samen minder voedsel verspillen is dus goed voor het klimaat én je portemonnee.

Check je voorraad voordat je boodschappen doet. Herinner je onze uitdaging in de eerste week ‘Eet je kastjes leeg’ nog? Wat moet eerst op? Zet deze spullen vooraan, of op een aparte plank. Maak een planning en een boodschappenlijstje. Heb je kinderen die vaak zeuren wat je gaat eten die dag? Bedenk voordat je grote boodschappen gaat doen een weekmenu en doe hier gericht boodschappen voor. Zo sla je meerdere vliegen in één klap: geen zeurende kids, minder verspilling en vaak ook gezonder en uitgebalanceerder eten. Kook op maat. Zodat je nooit teveel maakt.
Bewaar eten op de goede plek. Check het hier voor ruim 2000 producten. Ken je de ja/nee sticker al voor op de koelkast? Zet je koelkast op 4 graden. De beste temperatuur om spullen te bewaren. Bacteriën groeien dan nauwelijks. Let op de houdbaarheid. Kijk, ruik en proef! Gebruik je zintuigen bij de Tenminste Houdbaar Tot-datum. Want is deze THT-datum verstreken? Dan is het product nog vaak helemaal goed. En eet of vries in voor óf op de Te Gebruiken Tot-datum. Wees creatief met restjes. Maak er de lekkerste gerechten mee.

30 augustus 2021: Duik in je data is de duurzame weektip van week 35.

Na die heerlijke duiken in het zwembad of in de zee tijdens je vakantie, gaan we nu voor een frisse duik in je data! Al je mailtjes, foto’s en filmpjes staan dan misschien wel lekker te zweven in de cloud, er is een datacentrum voor nodig om die in de lucht te houden. En die verbruiken nogal wat energie (en veroorzaken dus uitstoot). 20 mailtjes per dag sturen staat bijvoorbeeld gelijk aan 1000 kilometer autorijden.

Alles wat online staat, blijft bestaan tot je het weggooit. Jep, ook dat ene boze mailtje naar je ex uit 2005, die foute foto’s van je vakantie naar Chersonissos en de ge-he-le Whatsapp-geschiedenis van jou en je beste vriend(in). Niks om je voor te schamen natuurlijk, alleen als we nagaan hoeveel energie dat kost, staat het schaamrood ons toch wel op de kaken. 

Tijd om te gaan cloudcleanen dus! Je hoofd heb je tijdens de vakantie lekker leeg kunnen maken, tijd om dat ook te doen met je digitale opslag.

Dataopslag en internetgebruik kosten energie, en veroorzaakt dus CO2-uitstoot. Meer dan je denkt. Eén mailtje is bijvoorbeeld al goed voor 0,3 gram CO2-uitstoot. Of neem Youtube, die is verantwoordelijk voor 1% van de wereldwijde CO2-uitstoot (!). Nu hoeven we niet meteen te stoppen met onze favoriete kattenfilmpjes kijken, maar laten we bewust kiezen wat we wel en niet van het wereldwijde web gebruiken. Oude twitter accounts, onnozele filmpjes van een zingende tante op het kerstdiner van 2011, die 500 foto’s van dat weekendje weg. Hoe heerlijk om daar met de bezem doorheen te gaan. Dan bespaar je niet alleen het milieu, maar voel je je ook opgeruimder.

Waaaaaar moet ik beginnen? Hoor ik je denken. Ja, met zoveel sociale media en platforms raak je snel het overzicht kwijt. Begin klein, de impact is dan al groot. Enne: niet alles hoeft in één dag te gebeuren.

Mailbox-minimalisme: Schrijf je uit voor elke nieuwsbrief die je niet leest. Dat waren er bij ons een hele hoop. En neem je voor je standaard uit te schrijven als er weer eens een ongewenste mail binnenkomt. Verwijder je mails van voor 2018, heb je die echt ooit nog nodig? Ga slim zoeken op alles na 2018, bijvoorbeeld op ‘wachtwoord vergeten’, ‘login’, ‘bevestiging van uw bestelling, ‘larger:10mb’. Allemaal mailtjes die je vast nooit meer bekijkt.

Heb je de schoonmaaksmaak te pakken? Clean je Cloud: GoogleDrive, ICloud, Dropbox, Youtube, Flickr en Pinterest, pluis uit welke je gebruikt en verwijder alle onnodige bestanden. Even een klusje, maar dit voelt zó opgeruimd. Zijn er nog social accounts (facebook, instagram, twitter) die je niet gebruikt? Huppakee, weg ermee! Kom je echt relevante bestanden tegen? Verplaats die dan naar je harde schijf. Scheelt weer cloudopslag! Extra tip: een SSD (solid state drive) harde schijf is het meest duurzaam en energiezuinig.

Herorden je harde schijf. Dit wordt een tripje down memorylane: ga al je oude foto’s, bestanden en filmpjes door en gooi alles weg wat overbodig is. Schep orde in de chaos, maak mappen aan van 2019, 2020, 2021 et cetera. Zoek bij explorer op grote bestanden. Op deze manier kan je snel grote bestanden vinden en deleten.

Think before you thank: De engelse campagne Think Before You Thank laat zien dat het versturen van ‘dankjewel’ naar een collega alleen al per jaar 61.000 kilo CO2-uitstoot in Groot-Brittannië veroorzaakt! Misschien zijn ze daar wel extreem beleefd, maar ook in Nederland zal dat wel zijn vruchten afwerpen. Dusss.. bedenk dat even voor je bedankt!

Stuur een link door in plaats van een bijlage en comprimeer grote bestanden.

Tik het adres van een website rechtstreeks in, in plaats van een zoekmachine te gebruiken.

Bewaar sites die je regelmatig bezoekt bovenin in je favorietenlijst.

Kijk Netflix of Youtubevideo‘s op een kleiner scherm en gebruik daarbij lagere kwaliteit. Heb je echt die High Definition video nodig of zie je eigenlijk nauwelijks verschil bij lagere kwaliteit? Dan bespaar je tot wel 86% energie!

Gebruik je digitale apparaten zo lang mogelijk: het aankopen van een nieuw digitaal apparaat is het meest vervuilend.

Update 23 augustus 2021: De weekuitdaging van week 34  is: BINGO!

Het is Komkommertijd. Tijd voor het eten van komkommers! ‘Serieus, is dat de uitdaging van deze week?’

Uhh, ja. Nou, samen met heel veel andere lekkere en gezonde dingen dan. Ben jij ook opgegroeid met de schijf van vijf? Vergeet hem. Hij is hopeloos verouderd. We gaan hem vervangen door de BINGO van tien.

Deze week gaan we gezondheidsbingo* spelen, met tien voedingsmiddelen die we veel te weinig eten. Download je BINGOKAART (PDF) en lees verder hoe het werkt.

De laatste jaren zijn er veel nieuwe inzichten op gebied van voeding. Wij hebben ons laten inspireren door twee boeken: ‘Food Pharmacy, op jacht naar goede voeding’ en ‘Gelukseten’. Hieronder beschrijven we twee belangrijke redenen waarom een potje gezondheidsbingo spelen goed is.

Gezond voor lichaam en geest. Kort gezegd beloven deze boeken dat we ons bij het spelen van gezondheidsbingo al snel gezonder en vitaler zullen voelen. Dat het onze weerstand zal verhogen en een remedie vormt tegen diverse welvaartsziekten. Uit veel onderzoeken is gebleken dat onze darmflora een hele grote rol speelt in onze lichamelijke én geestelijke gezondheid. Maar dat ons huidige voedingspatroon veel te eenzijdig is geworden waardoor we nog maar een fractie van de darmbacteriën hebben die we ooit hadden. Elk soort voedsel helpt z’n eigen darmbacteriën en als die lange tijd niet gevoed en actief gehouden worden en actief worden, dan verdwijnen ze. Hierdoor wordt het ecosysteem in je darmen steeds armoediger en neemt je weerstand tegen stress en infecties af.

Gezond voor de planeet. Maar dat is nog niet alles. Laat de nieuwe ‘voedingswijzer’ uit deze boeken ook vele malen gezonder zijn voor onze planeet. Een volledig plantaardig voedingspatroon zou onze CO2-uitstoot met circa 70% verminderen! Hoera, dat klinkt als twee keer BINGO. Dat gaan we een week proberen!

Deze week gaan we gezondheidsbingo spelen. Download je BINGOKAART.

Hoe het werkt? Simpel. Gezondheidsbingo bestaat uit 10 verschillende categorieën voedingsmiddelen die worden uitgelegd op de bingokaart. Heb je ze op één dag alle 10 gegeten? Dan roep je BINGO. Je kunt tot vijf keer BINGO roepen op een dag.

Let op: Het gaat er bij gezondheidsbingo niet om dat je iets niet zou mogen eten. Het gaat erom wat je wél en meer zou moeten eten. Om de afwisseling te bevorderen. Ieder extra vakje dat je inkleurt bovenop je normale eetpatroon is winst. Als je je variatie langzaam verder uitbreidt en volhoudt, dan school je vanzelf je darmflora om. Waardoor minder behoefte ontstaat om dingen te eten die minder goed zijn voor jezelf én voor de planeet.

16 augustus 2021: Het is tijd voor de weekuitdaging van week 33: Let op je natje en droogje.

Nederland en water; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De recente noodsituatie in Limburg maakte het overduidelijk. Nederland is heel vatbaar voor overstromingen. En door klimaatverandering, met steeds extremere buien wordt het risico daarop steeds groter.

Maar wist je dat de andere kant van de medaille de verdroging is? 2018, 2019 en 2020 waren drie extreem droge jaren op een rij. De natuur kraakte en piepte, de landbouw zwoegde en zweette. En zelfs onze drinkwatervoorziening liep gevaar. 

Deze week gaan we beide kanten bekijken; ons natje én ons droogje. Hoe deze samenhangen. En wat we zelf kunnen doen om een steentje, uhh emmertje bij te dragen. Onder andere door ons watergebruik te verminderen.

Meer wateroverlast en tegelijkertijd verdroging van ons land?? Het zit zo: Het regent in Nederland niet minder. Maar het komt door klimaatverandering steeds vaker in alle heftigheid en in korte tijd naar beneden. 

Vergelijk het met een tuinslang. Als je je gazon besproeit met een fijne nevel, dan heeft de grond de tijd om het vocht op te nemen. Maar als je je tuinslang er op laat kletteren, dan zal er een stroom ontstaan die snel zijn weg zoekt naar het laagste punt.

Doordat we ons land zo efficiënt hebben ingericht met sloten en kanalen wordt het regenwater heel snel naar zee afgevoerd. En blijft er steeds minder over dat zich bij het grondwater kan voegen. Het grondwater zakt omlaag. Dat noemen we verdroging.

Het probleem is dat grondwater heel hard nodig is. Voor onze natuur, die er met zijn wortels bij moet kunnen. En voor de landbouw, waarbij steeds kostbaardere kunstgrepen moeten worden verricht. Maar ook een groot deel van onze drinkwatervoorziening is afhankelijk van het grondwater.

Overheden, landbouw en de waterschappen zijn zich steeds meer bewust van de problematiek en zoeken naar oplossingen. Ook wij kunnen in onze tuin en huis een bijdrage leveren! Hoe? We gebruiken te veel hoogwaardig leidingwater. Water dat nu nog goedkoop en ogenschijnlijk gemakkelijk gewonnen wordt, maar wat door bovenstaande redenen steeds lastiger wordt en de verdrogingsproblematiek verder versterkt.

Stappen in de tuin. Laat je gras wat langer groeien. Zorg voor meer afwisseling van planten en daarmee goede doorworteling van de bodem. Dan wordt vocht beter vastgehouden en hoeft de tuin minder vaak besproeid te worden.

Geef je gazon/tuin niet te vaak water. Dat maakt je gras/planten lui. Liever na een langere droge periode een flinke hoeveelheid. Zo ontwikkelen zich langere wortels, waardoor in droge tijden minder water nodig is.

Water besparen begint al bij de inrichting van je tuin. Ga voor zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk stenen. Steen eruit, plantje erin. Tegelwippen dus. Zie onze weekuitdaging 13 voor meer info. Regenwater wordt zo veel beter opgenomen. Het grondwater wordt aangevuld.

Ennuh, super leuk als die potten met planten in je tuin, maar je moet ze vreselijk veel water geven. Als je de planten gewoon in de grond zet, drinken ze van het grondwater en dat scheelt aanzienlijk in het gebruik van leidingwater.

En wil je echt zoden aan de dijk zetten? Vang dan je hemelwater in een regenton op. Of zorg er voor dat het in de grond komt in plaats van het riool. Op het dak van een gemiddeld huis valt elk jaar zo’n 80.000 liter water. Een deel van dat water kun je opvangen en gebruiken, bijvoorbeeld voor het wassen van de auto of bewateren van de tuin.

Gebruik altijd de bespaarknop van het toilet. Steeds minder mensen blijken hem te gebruiken. Zonde, want de stopknop bespaart jaarlijks 8000 liter, terwijl de keuzeknop zelfs 23.000 liter bespaart. Veel wc’s hebben zo’n knop, maar je kunt hem ook zelf monteren. Overweeg ook eens om je kleine boodschap niet altijd meteen door te trekken. Bijvoorbeeld ’s nachts. Dat scheelt ook herrie…

Wie per dag een minuut minder doucht dan normaal, bespaart jaarlijks 6.000 liter water. Doen we dit allemaal in Nederland, dan verbruiken we in een jaar tijd 102 miljard liter water minder. Een zandloper kan je helpen. Kijk ook bij onze tips van weekuitdaging drie.

Neem een waterbesparende douchekop. Door de grotere weerstand kun je hiermee aardig water besparen zonder aan comfort in te boeten. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut en bij een waterbesparende douchekop is dit 5 liter.

Kraan dicht tijdens tandenpoetsen, scheren en inzepen. Laat je de kraan open tijdens het tandenpoetsen? Dan spoel je per jaar 12.000 liter water door de gootsteen.

Deel je bad of douche en bespaar de helft aan water. Dit was vroeger heel normaal en nu weer helemaal hip. Natuurlijk veel gezelliger.

En ook hier geldt: wil je echt zoden aan de dijk zetten, vang dan je regenwater op om het toilet mee door te spoelen of de was mee te draaien.

9 augustus 2021: De Weekuitdaging 32 van deze week is: Goed Bezig!

Zie je de buurvrouw die zwerfafval opraapt? De campingeigenaar die zijn afval scheidt? De buren in het vakantiehuisje naast jullie die vegetarisch bbq-en? Als je goed kijkt, zie je heel veel kleine duurzame stapjes van mensen om je heen. Benoem ze. Verspreid positiviteit. Strooi met complimentjes!

Als je iemand een complimentje geeft of iets goeds doet voor een ander, dan maak je iemand blij. Dat is leuk voor de ander, maar geeft jezelf ook een voldaan gevoel. En je draagt bij aan het rimpel-effect: zoals bij een steen in het water, verspreiden de kringen (de positieve gevoelens!) zich steeds verder…

Als iemand tegen je zegt dat je goed bezig bent, ga je stralen. Het gedrag dat je vertoonde werd beloond. Yes! Dat voelt lekker. Grote kans dat je het gedrag gaat herhalen.

Als we mensen dus complimenten geven over hun duurzame gedrag, dan is de kans groot dat dat duurzame gedrag wordt herhaald of zelfs uitgebreid. En zo maken we de wereld samen weer ietsje mooier (en groener). Je weet nooit wat je bij iemand in beweging brengt.

Of je nu op de camping staat of nog hard aan het werk bent. Een goede daad, een compliment geven of iemand vriendelijk toelachen kan overal. Je hoeft niet meteen op zoek naar grote complimenten over duurzaamheid. Begin klein, zeg gewoon ‘goed bezig’ of lach iemand vriendelijk toe. Complimenten geven vergt training, maar echt iedereen kan het. Zelfs met een vriendelijke glimlach kun je de wereld een klein beetje veranderen…

“De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”. Psycholoog William James

Geef deze week iedere dag tenminste aan één persoon een compliment. Trek je complimentenpak aan en ga een week lang onbeperkt strooien met complimenten. Als je iets ziet dat je bevalt, zeg het! Schrijf bijvoorbeeld ook een enthousiaste recensie voor een duurzaam bedrijf waar je helemaal fan van bent.

2 augustus 2021: De weekuitdaging van week 31 is: Bekijk een eik.

Best vreemd eigenlijk.. Logo’s van bedrijven herkennen we vaak meteen, maar herken jij het ‘logo’ van een plant of boom ook zo snel? Planten en bomen kunnen helaas geen reclame maken voor zichzelf (zou het daarom zo slecht gaan met de biodiversiteit?). Deze week gaan we ze een handje te helpen!

Het was wel even schrikken toen wij deze test met onze kinderen deden. Twitter herkenden ze wel, maar het blad van een eik? Geen idee. Maar goed: alles wat je aandacht geeft groeit. Dus laten we onze natuur deze week meer aandacht geven!

Liefde voor de natuur begint door er vertrouwd mee te raken. Door planten en bomen te herkennen. Door te weten welke bomen er in je straat, park of bos staan en wat hun (goede) eigenschappen zijn. Dan krijg je er ook meer waardering voor. En zul je misschien in opstand komen als ze gekapt worden. Hoogste tijd dat we ons meer inzetten om de natuur te behouden.

Je zou eigenlijk 20 minuten per dag in de natuur moeten doorbrengen. Tenzij je het druk hebt, dan minstens een uur. Neem jezelf voor om elke dag 20 minuten in de natuur door te brengen en minstens één nieuw plantje of boom te leren kennen. Er zijn diverse plantenherkenning apps (ze staan in de tips). Hoeveel ken jij er aan het eind van deze week?

Krijt de naam van een plant of boom op straat. Maak reclame!

Bedenk meer manieren om ‘reclame’ voor de natuur te maken. Neem je kinderen mee het bos in en wees nieuwsgierig. Kom in opstand tegen de bomenkap bij jou in de buurt.

Sluit je aan bij initiatieven zoals Trees for all en Meer bomen nu. Er zijn verschillende manieren om een bijdrage te leveren aan een groenere aarde.

Ook kun je de natuur beschermen en de teruggang in biodiversiteit stoppen door zelf stukjes aarde te kopen. Er zijn daarin verschillende opties zoals bijvoorbeeld bij Land van ons of Buy world. Of wordt lid van een natuurorganisatie!

26 juli 2021: De Weekuitdaging 30: Doe een digi detox.

Jeee, het is vakantie! Het moment om even de boel de boel te laten. Maar doen we dat tegenwoordig wel echt? Met onze verslavende smartphone en andere schermpjes draait er in de (onzichtbare wereld) nog een heleboel door. Goed om daarbij stil te staan. Echt even stil te staan en een digitale break te nemen. Naar buiten te gaan, een spelletje te spelen. Deze week doen we een digi detox.

Tegenwoordig zijn we omringd door media en hebben we de mogelijkheid om altijd ‘aan’ te staan. Soms is dat leuk en handig maar vaak raken we de balans kwijt tussen online en offline. De gemiddelde schermtijd neemt steeds verder toe. Social media, mailtjes en appjes. Nog even kijken op een nieuwssite. Verslavend!

Al die beeldschermen verbruiken niet alleen letterlijk heel veel energie, maar zorgen er ook voor dat jij lastiger in slaap valt, überhaupt steeds moeilijker oplaadt. Hoe zorg je weer voor gezond schermgebruik?

Maak je slaapkamer schermvrij. Maak van je slaapkamer een beeldscherm vrije zone. Zet je notificaties (deels) uit. Zet je telefoon op stille stand en push-notificaties van apps uit. Notificaties zijn op een slimme manier ontworpen zodat het brein onmiddellijk de neiging heeft om te reageren. Maak bewuste keuzes in welke apps je gebruikt. Een goed begin voor een digitale detox kan zijn het (tijdelijk) verwijderen van apps die veel van jouw aandacht opeisen. Leg je telefoon weg (bijvoorbeeld) tijdens en na het eten. Bepaal een aantal momenten op de dag dat je je telefoon helemaal weg legt, bv tijdens het eten en het uur na het eten. Zorg voor afwisseling. Wissel het online zijn af met een wandeling, het lezen van een boek of een gesprek met een vriend.

Kies één moment op de dag waarop je een uur geen beeldscherm gebruikt. Liefst op een moment die je makkelijk kunt onthouden. Bijvoorbeeld tijdens en na het eten.

Zet jezelf op dieet, bijvoorbeeld 20 minuten schermtijd in de achtend, 20 minuten in de middag en 20 minuten in de avond.

Om je weer te focussen op je echte leven en relaties gaan we (naast het dieet) detoxen. Dis-connecten om weer te her-connecten. Kies een periode van 3 dagen waarin je al je schermen uitzet en opbergt. Bijvoorbeeld van vrijdagavond tot maandagochtend.

19 juli 2021: Geef Geluk is de weektip van week 29. We gaan elkaar gelukkig maken! Niet met spullen, maar met aandacht voor elkaar. Met duurzame ervaringen. We gaan op duurzame date. Oh yeah, this is your Lucky day…

Sta je op het punt om een cadeautje te kopen voor iemand die jarig is of valt er iets anders te vieren? Ren niet meteen naar de winkel. Spullen hebben we wel genoeg. Deze keer pak je het anders aan. Je bedenkt iets waar je de ander echt blij mee kunt maken. Kijk naar je zelf, wat doe jij met al die (plastic) troep die je krijgt? Binnen no time is het stuk of zijn we verveeld. Verdwijnt het weer in de prullenbak. What a waste!

Het bezitten van spullen is vaak een ratrace met buren, vrienden of collega’s. Wat zij hebben, wil jij ook. Maar nieuwe spullen wennen snel, geven zelden echte bevrediging. Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Een teveel aan spullen kan zelfs stress veroorzaken. Ervaringen daarentegen laten zich moeilijk vergelijken en zorgen dat het geluk minder van een ander afhangt. Ervaringen binden je met andere mensen, maken mooie herinneringen en hebben de potentie om je te laten groeien als persoon.

In een groot onderzoek werd bestudeerd hoe mensen hun geld gebruiken om zichzelf gelukkiger te maken. De aanname was dat materiële bezittingen een langduriger gelukseffect zouden geven. Ze zijn tenslotte langer in je bezit. Terwijl een ervaring zo weer voorbij is… Maar wat blijkt? Het tegendeel is waar! Het onderzoek laat zien dat 72% van de geïnterviewden kiest voor ervaringen boven spullen. Dit is niet voor niets. Iets meemaken heeft veel meer impact dan iets bezitten of kopen.

Denk eens na wie jij deze week gelukkig kunt maken? Koop deze week geen rommel, bedenk een ervaring en ga op duurzame date!

Ga voor de komende maanden eens na wie er jarig zijn. Of welke andere momenten er te vieren zijn. Je neemt even de tijd. Welke ervaring zou de persoon waar je iets mee wilt vieren echt gelukkig maken? Besteed er aandacht aan. Ga op duurzame date. Succes verzekerd!

12 juli 2021: De weektip van week 28 is: Fix It! Kapotte printer, haperend scheerapparaat, gescheurde spijkerbroek of gebroken beachballset… Je hebt vast zoiets in huis, waarvan je van plan bent om een nieuwe aan te schaffen. Soms is het gemakzucht en maak je de beslissing in een opwelling. Soms denk je gewoon: vervangen is makkelijker dan genezen. In deze wegwerpwereld word je sowieso verleid tot het doen van aankopen. Nieuwer, groter, beter? Meestal niet een duurzame keuze. Je voelt dat de schoen wringt. Maar kan het ook anders? Natuurlijk! Handige Harry’s en Harriëttes opgelet.

Om te komen tot een circulaire samenleving waar grondstoffen niet uitgeput raken en afval niet bestaat hebben we nog veel stappen te zetten. Eerder vertelden we over de 5 R’en: Refuse (week 5), reduce (week 8), re-use, recycle en rot. We voegen nog één extra R aan het rijtje toe. De R van Repair. Die past natuurlijk bij de R van re-use, want door te repareren geef je je spullen een tweede leven. En als je naar een lokale reparateur gaat, geef je ook een boost aan de economie. Bovendien voel je je trots en geef jij natuurlijk het goede voorbeeld aan mensen om je heen.

Best bizar toch dat er zoveel spullen zijn die nieuw vaak goedkoper zijn dan wat een reparatie zou kosten? Dat vinden gelukkig steeds meer mensen. Er wordt daarom gewerkt aan het ‘recht op reparatie’. Dit voorjaar werden er kamervragen over gesteld.

Zoek iets eenvoudigs in of rond je huis dat je kunt repareren. Een kapotte pollepel of schaar? Zoek een DIY (do it yourself) REPAIR filmpje op YouTube. Let’s fix it! Kun je het zelf niet fixen, dan zoek je op repareer.com naar een lokale reparateur.

Heb je in week 23 meegedaan met het uitmesten van je kledingkast? En staat de zak met gescheurde, kapotte kleding te wachten op een vervolgactie? Nu ga je ermee naar de kleermaker, of misschien kom je zelf (met behulp van good old YouYube) ook wel een heel eind.

Je gaat een stapje verder. Je draait je rechterhand er niet voor om. Je herstelt je eigen kleding. Je plakt je band. Je doet het haast allemaal zelf. En mis je een onderdeel, kijk dan eens op fixpart.nl. Grote kans dat zij het hebben!

En lukt het toch niet helemaal? Dan zoek je op repareer.com naar een lokale reparateur die je verder kan helpen.

Denk eens na: Heb je kapotte apparatuur, een verouderde laptop die je kunt laten opwaarderen, een telefoon met een zwakke accu? Check je garantie, ga naar het Repair Café, Macleasy (zie tips) of een of andere handige Harry of Harriëtte. Let’s fix it!

Nieuw bed of bank, een nieuwe keuken kopen? No way! Op marktplaats is zoveel te vinden en vaak gratis af te halen. Je kunt het repareren of pimpen. Hey Bob, kunnen wij het maken, nou en of!

5 juli 2021: Oeps! Is de duurzame tip van week 27. De eerste helft van het jaar zit er weer op, hoog tijd voor reflectie! Ben je iedere week weer benieuwd naar de nieuwe uitdaging? Begin je vol goede moed en versloft het toch al snel? Of merk je zelfs stiekem dat je onderweg ergens bent afgehaakt? Oeps…

Oeps ja. Niet meer en niet minder. Hè hè, het mag af en toe ook wel eens even niet lukken.

Deze week nodigen we je uit om stil te staan bij je successen, je strubbelingen of de momenten waarop je afhaakte. Wat zijn jouw guilty pleasures en klimaatspagaten? Wat zijn jouw oeps-momentjes?

Wist je dat van 9-11 juli het Duurzame Weekend in Utrecht wordt georganiseerd? Dit weekend zit boordevol inspirerende lezingen, workshops en performances over duurzamer leven! Wil je ons ontmoeten? Duurzaam daten? En samen met ons nadenken over welke toffe uitdagingen we in de tweede helft van 2021 kunnen aangaan? Wij staan er op zaterdag en zondag van 12-18 uur.

Wij zijn de laatste die je zullen veroordelen als het even tegen zit met jouw weg naar een duurzamer leven. Big changes start with small steps! Iedereen leidt een ander leven. En iedereen die duurzamer wil leven heeft zijn eigen onderzoek te doen, zijn eigen uitdagingen aan te gaan, die soms goed en soms wat minder goed aansluiten.

Veranderen gaat niet vanzelf. Sterker nog, ons brein houdt eigenlijk helemaal niet van verandering. 95% van onze keuzes maken we onbewust. Op basis van prikkels uit de omgeving. En die omgeving verleidt ons maar al te vaak tot het maken van niet echt duurzame keuzes…

Misschien heb je wel gemerkt dat je in drukke periodes makkelijk in oude patronen verzandt? Je brein neemt dan de bekende ingesleten routes. Dat geeft niks, mag best: dan functioneer je even op de automatische piloot. Om nieuw gedrag aan te leren en dus een duurzamere shortcut in je brein aan te leggen is aandacht en herhaling nodig. En welke leerstrategie werkt bij jou?

Helpt het als iemand je herinnert aan je duurzame voornemen?
Heb je een stok achter de deur nodig? Of juist een beloning?
Werkt voor jou stap-voor-stap of juist de rigoureuze aanpak?
Maak bij het aanleren van een nieuwe gewoonte een soort ritueel: Als ik… dan doe ik…
Besef dat voordat nieuw gedrag een gewoonte wordt er 30-40 herhalingen nodig zijn.

28 juni 2021: De weektip voor week 26 is: Van ruilen komt geen huilen. In week 23 hebben we onze kledingkast uitgemest. Zomerkleren vooraan gelegd, kleren die we niet meer droegen in vier zakken gedaan. Een zak met kleding om weg te geven of te ruilen, eentje voor kleding waaraan iets stuk is, een zak met stoffen waar je iets nieuws van kunt maken en een tas voor recycling. Een hele klus ja. Maar wat ruimde dat lekker op!

Mocht je er in week 23 nog niet aan toegekomen zijn, pak je kledingkast dan nu alsnog aan.

Want we gaan deze week verder met de eerste zak, de zak met kleren om weg te geven of te ruilen. Misschien heb je al gehoord over het succes van de ketting kledingruil? Dit initiatief van Nichon Glerum, waarbij je op een laagdrempelige manier kleding kan ruilen met mensen uit jouw buurt, gaat de wereld veroveren. Tijd voor een feestje. Een kledingruilfeestje! Live of met een tas.

Gemiddeld kopen wij Nederlanders 46 nieuwe kledingstukken per jaar. Bizar! Veel van die kleding dragen we amper en blijft ongebruikt lang in de kast hangen om vervolgens op de afvalberg te belanden. We produceren wereldwijd vier keer zoveel kleding als tien jaar geleden. Daarnaast wordt de gemiddelde levensduur van een kledingstuk steeds korter. Door overproductie bereikt dertig procent van de geproduceerde kleding nooit iemands kledingkast. Alleen al in Nederland leidt fast fashion tot een kledingberg van 235.000 kilo. Zo’n 350 voetbalvelden vol! Bijna zeventig procent van al die kleding belandt direct in de verbrandingsoven. Pfff.

Mode is een van de grootste vervuilers ter wereld. Jaarlijks kappen we voor de miljoenen bomen om kleding te maken. Voor één T-shirt zijn duizenden liters water nodig. Polyester kleding draagt bij aan de plastic soep. En een kwart van alle pesticiden in de landbouw wordt gebruikt in de katoenteelt.

Deprimerend? We kunnen het ook leuk maken. Sluit je aan bij de slow fashion movement en ontvang van in de zomer tips om de fashionwereld mooier en leuker te maken. Er is al zoveel kleding in omloop. Kleding die we kunnen doorgeven als we erop uitgekeken zijn. Waar we iemand anders blij mee kunnen maken. En waar iemand anders jou blij mee kan maken natuurlijk. Nee, van ruilen komt geen huilen!

Kleding ruilen met vrienden of via een ketting kledingruil is een goede manier om kleding uit te proberen, die je anders misschien niet zo snel zou dragen. Om geld te besparen, om nieuwe vrienden te maken en om er steeds weer verrassend uit te blijven zien.

In een ketting kledingruil gaat een tas langs verschillende adressen. Je haalt eruit wat je wilt hebben en stopt er iets in terug waar je zelf op uitgekeken bent. Iedereen houdt zo’n tas een paar dagen in huis, zodat je er op je gemak doorheen kan gaan. Eens in de twee a drie weken krijg je ongeveer een nieuwe tas in huis, maar als je even pauze wilt, kan je dat natuurlijk gewoon aangeven. Je bent ook niet verplicht om er iets uit te halen of er weer iets in te doen.

Een leuke manier om mensen uit je buurt kennen ook nog. Je wordt toegevoegd aan een bijbehorende app-groep waarin mensen een foto kunnen posten van hun aanwinsten. Superleuk om te zien hoe blij iemand wordt van wat jij in de tas hebt gedaan.

Er zijn nu al zo’n 300 kettingen in Nederland in vele dorpen en steden, met zo’n tienduizend deelnemers. Dus waarschijnlijk ook wel een bij jou in de buurt. En anders begin je er gewoon zelf eentje. Easy.

Ruil tenminste één kledingstuk met (of geef een kledingstuk weg aan) een vriend of vriendin. Kijk in de tas met kledingstukken die je in week 23 hebt verzameld. Was je nog niet zover, start dan nu met het uitmesten van je kledingkast. Kijk bij weekuitdaging 23 voor meer info.

21 juni 2021: De weektip van week 25 is:  Wake up before you go go. Het ochtendgloren, de morgenstond, het krieken van de dag. De vroege uren hebben iets magisch. Hoe is jouw ochtendvibe? Ben jij een vroege vogel, een nachtuil of iets er tussenin?

Eén ding is zeker. Hoe je opstaat, zet de toon voor de hele dag. Een bewuste start in de ochtend draagt zelfs bij aan het maken van duurzame keuzes. Hoe zit dat? Met rust en ruimte je dag beginnen en dus goed voor jezelf zorgen, heeft ook een positief effect op je omgeving. Is dat ook weggelegd voor verstokte snoozers? En welk ochtendritueel past bij jou? Dat gaan we vanaf vandaag 21 juni, de langste dag van het jaar, aan den lijve ondervinden.

Allerlei boeken, studies en artikelen laten zien dat een bewuste start van de ochtend je leven positief kan beïnvloeden. Ken je dat? Dat je net te lang blijft liggen, gehaast opstaat en de rest van de dag achter de feiten aanloopt. Met een kleine inspanning kun je daar verandering in brengen. Het maakt voor elke keuze die je maakt een groot verschil als je gegrond, met een opgeruimd gevoel en bewust aan je dag begint. Het goede nieuws is dat iedereen een ochtendroutine kan opbouwen. Hoe je ook biologisch geprogrammeerd bent.

Een van de grondleggers van de Verenigde Staten, Benjamin Franklin, had het ochtendritueel al in de 18e eeuw omarmd. ‘Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy, and wise’, deelde hij hierover. Mooi gezegd toch? De ware kunst is om een gewoonte te vinden die bij jou past. Als je vanuit je hart weet dat je iets wil veranderen, dan kun je jezelf trainen om je aandacht erbij te houden. Niet op wilskracht of door keihard te gaan werken, maar vanuit de wens om iets te betekenen voor de mensen om je heen en de wereld.

Zie ook: De Reis van het Bewustzijn, de Reis van ons Leven: Ontwaken

14 juni 2021: Pluk je wild is de duurzame tip van week 24. We doen het eigenlijk al zonder dat we het weten: wildplukken! Het zit in onze genen, in de kern van ons DNA. Wij zijn nog steeds dezelfde jagers en verzamelaars als onze voorouders voor de komst van de landbouw. Alleen nu op een iets andere manier. De eetbare natuur hebben we verruild voor een ander jachtgebied, de supermarkt. Lekker makkelijk, maar wel een beetje saai.

Deze week trekken we ons berenvel aan en halen de oermens naar boven. We gaan jagen en verzamelen! En overbodig te zeggen wellicht, maar jagen in deze tijd doen we natuurlijk gewoon op plantjes.

We zijn er voor gemaakt, voor wildplukken. Onze handen zijn het beste gereedschap van het dierenrijk. We kunnen ermee onderzoeken, lospeuteren, knijpen en vastgrijpen. De toppen van onze vingers zijn zo gevoelig dat we er van alles mee kunnen voelen. En met onze armen kunnen we heel ver rijken. Plukken dus.

Maar wat je zoal kunt plukken en eten? We zijn de kennis een beetje kwijt geraakt. Zonde. Want eten uit de natuur is niet alleen gratis, het is ook nog eens supergezond. En terwijl je je fit beweegt om je kostje bij elkaar te scharrelen kom je tegelijk heerlijk tot rust. In de natuur. Je leeft!

Wildplukken is gemakkelijker dan je denkt. Er is echt haast overal wel wat te vinden. Verslavend leuk!

Pluk de ingrediënten voor tenminste één gerecht uit de natuur. Voor een voorgerecht, hoofdgerecht of dessert. En verras je familie, huisgenoten of vrienden op een culinaire uitspatting. Zie hieronder voor wat ideetjes en recepten. En bekijk de tips en trucs om veilig te plukken natuurlijk.

Pluk de ingrediënten voor een driegangen-menu. Voor een voorgerecht, hoofdgerecht èn dessert. Maak er een feestje van! Smullen maar.

Maak een notitie van jouw vindplaats voor volgend jaar. Wil je jouw kennis delen, zet dan ook jouw vondsten op de kaart van de Wildplukwijzer.

Let op: Plukken wordt gedoogd, maar is eigenlijk verboden. Weet dus waar je plukt. Heb je toestemming nodig? Pluk sowieso nooit teveel. Een bakje of een zakje is genoeg. Zodat andere mensen, maar natuurlijk ook de beestjes er nog van kunnen snoepen. We zouden kunnen zeggen dat je niet te dichtbij wandelpaden moet plukken (ivm hondenpoep of plas), of op fabrieksterreinen (vaak vergiftigde grond). Of dat je ervoor zorgt dat in de gebieden waar veel vossen voorkomen (ivm de vossenlintworm) je liefst boven één meter plukt… Maar volgens Edwin Florès schrikken deze waarschuwingen meer af dan dat ze toevoegen. Het belangrijkst is dat je je oogst goed wast! Zorg ervoor dat je zeker weet met welke plant (of paddenstoel!) je te maken hebt. Wildplukken is niet zonder risico’s. Dus download een plantenherkeningsapp en check internet op eetbaarheid, of beter: volg een excursie bij een kenner.

7 juni 2021: De duurzame tip voor week 23 is: Mest je kledingkast uit.De zomer lijkt eindelijk aangebroken… Goodbye winterkleren, hello zomerkleren! Tijd voor het opruimen van je kledingkast. Zodat korte broeken, jurkjes en shirtjes weer vooraan hangen. Maar we gaan verder. Wat normaal direct achter in de kast belandt, gaan we sorteren met een andere blik. Een duurzame blik.

Een duurzame en bewuste kledingkast levert veel op. Meer rust en ruimte. En als je weet wat je in de kast hebt hangen, koop je geen onnodige kledingstukken meer. Belangrijk, want de kleding-industrie is na de olie-industrie de meest vervuilende sector in de wereld. Als we zo doorgaan is de kledingindustrie in 2050 verantwoordelijk voor 25% van de wereldwijde CO2-uitstoot!

Deze week gaan we één categorie kleding helemaal uitpluizen. Je T-shirts of je broeken bijvoorbeeld. Stel je stuk voor stuk de vraag: Word ik er echt gelukkig van? Alles waarbij het antwoord volmondig ‘Ja’ is, mag terug de kast in. Vouw het netjes op (à la Marie Kondo). Dat geeft een opgeruimd gevoel én zorgt dat je kleding langer meegaat.

Kleding waar je niet per se blij van wordt, stop je in vier tassen. Kleding om weg te geven of te ruilen, kleding waaraan iets stuk is, items waar je iets nieuws van kunt maken en een tas voor recycling. Die vierde tas kun je meteen naar een kledingcontainer bij jou in de buurt brengen. Bij de tips hieronder vind je alvast wat ideeën voor aanpak van de andere drie tassen. Later dit jaar komen we er uitgebreider op terug. Dus als je deze week niet veel tijd hebt, berg de drie tassen dan gerust even op.

Mest je hele kledingkast uit. Al je kleding, ja ook die doos op zolder en onder je bed! Gooi alle kleding op een hoop en sorteer. Wil je het houden of mag het weg?

Tas 1: Een tas om weg te geven of om te ruilen
Wat mag erin? Kleding die wel leuk is, maar die je toch niet meer draagt. We geven de kleding in deze zak een tweede kans. Je gaat er iemand anders blij mee maken. Dubbel plezier dus! Er zijn verschillende opties:
Weggeven of ruilen met vrienden of bijvoorbeeld via een kettingkledingruil.
Verkopen via Vinted, depop of Marktplaats.
Doneren aan een kringloopwinkel of een goed doel, zoals het Leger des Heils of Sympany.

Deze tas kun je ook gebruiken bij een latere weekuitdaging, waarbij we van alles gaan ruilen.

Tas 2: Een tas om te repareren
Niemand wordt blij van kapotte of vieze kleding. Maar doe, voor je de kleding wegdoet, eerst een poging om het te repareren. Een klein gaatje in je shirt? Zonde om weg te gooien. Kleding repareren en ‘pimpen’ is zo gedaan. YouTube staat vol met DIY video’s! Of support je lokale kleermaker of een stomerij en laat het doen.

Deze tas kun je ook gebruiken bij een latere weekuitdaging, waarbij we allerlei spullen gaan repareren.

Tas 3: Een tas waar je iets nieuws van kunt maken
De inhoud van deze tas gaan we een nieuwe functie geven. Denk aan poetsdoeken, vulling voor je bokszak of kussens. Of als je handig bent, dan maak je van die oversized blouse een topje. Wederom: YouTube staat vol met creatieve ideeën.

Tas 4: De recycletas
Alles wat nu nog over is, mag in deze zak en kun je vervolgens in de textielcontainer doen. Gooi het nooit in de gewone vuilnisbak! Want de bedrijven die de textielcontainers op straat legen, sorteren jouw oude textiel met aandacht. Sommige kleding kan bijvoorbeeld toch nog tweedehands worden verkocht. Of het wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten, zoals isolatiemateriaal. Zonde als het wordt verbrand en als CO2 de lucht ingaat!

31 mei 2021: De week zonder afval is de duurzame tip van week 22. In week vijf hadden we het er al over. Afval; het thema met een luchtje… We werden Sherlock Holmes van ons eigen afval en kiepten alle vuilnisbakken in huis omver. Op onderzoek naar wat we allemaal weggooien. Shocking! Aan de hand van de 5 R’en (Refuse, Reduce, Re-use, Recycle en Rot) kregen we een idee waarmee we de meeste impact konden maken. Op weg naar een wereld zonder afval.

Deze week gaan we een stapje verder. Emily-Jane Townley, schrijver van het boek Leven zonder afval en ondernemer van een webshop in Zero Waste Lifestyle geeft een kijkje in haar keuken (en badkamer). Ze laat zien hoe we in de keuken (gevolgd door de badkamer) het meeste afval weggooien. En hoe je dat kan voorkomen.

Van maandag 31 mei t/m zondag 6 juni 2021 is de Week zonder afval. Zeven dagen met iedere dag een ander thema. Doe je mee?

Deze week gaan wij met eigen bakjes en zakjes inkopen doen. En eindelijk die shampoobar en tandenpoetstabletjes aanschaffen. Gewoon om te proberen of het bevalt. Zo ja, dan ga je ermee door. Zo niet, dan skip je het. Zo simpel. Jullie kennen ons motto inmiddels.

Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn, een land waarin afval niet meer bestaat. Waarin we alle grondstoffen opnieuw gebruiken. Een flinke uitdaging, want op dit moment gooien wij Nederlanders gemiddeld 500 kilo aan afval weg. Per jaar!

Voor de Tweede Wereldoorlog bestond ons afval overwegend uit organisch materiaal zoals etensresten, stof en papier. Afval dat door bacteriën en schimmels kan worden afgebroken. Er werden vroeger ook veel spullen hergebruikt en gerepareerd, omdat mensen het simpelweg minder breed hadden.

Sinds de industriële revolutie is dat veranderd. Er werden grote hoeveelheden niet-organische materialen geproduceerd. Producten als plastic, nylon en piepschuim. Deze zijn niet biologisch afbreekbaar, kunnen slecht worden gerecycled, worden meestal verbrand of komen in het milieu terecht.

Door het verbranden gaan niet alleen waardevolle grondstoffen verloren, maar komen er ook grote hoeveelheden CO2 in de lucht die bijdragen aan het opwarmen van de aarde. En al het plastic dat in het milieu en in de oceanen belandt, valt uiteindelijk uit elkaar in micro-plastics dat een groot gevaar oplevert voor veel dieren, en via de voedselketen zelfs op ons eigen bord kan belanden.

Hoog tijd dus om van onze plastic verslaving af te raken!

We herhalen nog even de vijf R’en, die je als een trap kunt bekijken. Om de meeste impact te maken begin je bij nummer één en loop je door naar nummer vijf.
Refuse ofwel weigeren: Een leven zonder afval begint met afval weigeren. Door nee te zeggen tegen afval. Door een plastic zakje te weigeren, je eigen flesje water mee te nemen en door bijv. steeds minder etensverpakkingen in huis te halen.
Reduce of verminderen: Door minder te kopen haal je minder in huis en hoef je ook minder weg te gooien. Probeer minder koopjes na te jagen en te gaan voor kwaliteit.
Re-use of hergebruiken: Hoe langer je een product gebruikt, hoe beter. Dus kijk hoe je iets een tweede leven kunt geven (upcycling), kunt ruilen of kunt repareren. En kijk welke wegwerpartikelen je kunt vervangen.
Recycling: Pas als je een product echt niet meer kunt gebruiken, zorg dan dat het op de goede manier verwerkt wordt.

Als het goed is heb je nu alleen nog organische dingen over zoals sinaasappelschillen, houten tandenborstels of biologisch afbreekbare verpakkingen.

Als je week vijf had overgeslagen, dan begin je daarmee: Word Sherlock Holmes van je afval. Verzamel een week aan afval, inclusief álles! Heb je net al je afval weggebracht, dan begin je vandaag met opsparen. Wat komt er binnen? En wat gaat er weer uit? Je neemt jouw afval onder de loep. Wat is jouw grootste afvalstroom, en hoe zou jij die kunnen verkleinen? Zie tips voor inspiratie. Bedenk jouw eerste kleine stap aan de hand van de 5 R’en.

Bedenk aan de hand van iedere R een extra stap die je kunt nemen.

Refuse: Waar ga jij deze week een eerste stap zetten om je boodschappen verpakkingsloos in te slaan? Bijvoorbeeld op de markt of in een winkel waar je met je eigen zakjes en bakjes terecht kunt? Kijk op de site van Zero Waste Nederland om de winkel te vinden in jouw buurt.
Reduce: Sta je op het punt om iets te kopen deze week. Denk dan nog eens goed na. Heb je het echt nodig? Kun je het tweedehands kopen of van iemand lenen? Of misschien bedenk je nog wel een ander alternatief.
Re-use: Misschien kun je iets repareren, je glazen jampotjes hergebruiken om er nootjes in te doen, een oud T-shirt pimpen? Misschien kun je iets waarvan je op het punt stond om het weg te gooien, kado doen aan een ander?
Recycle: Heb jij je recycling op orde? Loop jouw afvalstromen nog eens na en kijk waar je kunt verbeteren. Check de afvalwijzer van Milieu Centraal.
Rot: Scheid je jouw GFT? Misschien kun je je eigen composthoop maken in je tuin, of een Bokashi of wormenhotel op je balkon?

Deze week ga je je keuken en badkamer aanpakken. De twee grootste vervuilers in huis. Je meldt je aan bij Pieter Pot, of schaft eenmalig duurzame bakjes en zakjes aan, waarmee je verpakkingsloos kunt shoppen. Op de markt of bij één van de vele winkels met een Zero Waste sticker. Je koopt eindelijk die shampoobar en die tandenpoetstabletjes. Yes! Je gaat ervoor.

24 mei 2021: De tip van deze week is: Verwen je fiets. Fietsen is een ramp voor de economie van een land. Een fietser koopt geen auto en sluit geen autolening af. Neemt geen autoverzekering en koopt geen brandstof. Brengt zijn auto niet weg voor onderhoud en reparatie. Maakt geen gebruik van betaald parkeren en wordt niet zwaarlijvig.

Gezonde mensen zijn niet nodig voor de economie. Ze kopen geen medicijnen en gaan niet naar ziekenhuizen en doktoren. Ze voegen niets toe aan het BBP van het land. Daartegenover creëert elke nieuwe fastfoodzaak tenminste 30 banen, 10 cardiologen, 10 tandartsen en 10 experts op gebied van gewichtsverlies. Kies verstandig: een fietser of fastfood? Denk erover na!

Fietsers zijn een ramp voor de economie? Hahaha. Wij weten het wel. Wij houden van fietsen. Deze week gaan we onze fiets verwennen, zodat hij ook ons verwent.

Aha, op die fiets! Want op een rammelbak met slappe banden fiets je toch niet lekker? En ben je snel geneigd om toch maar even de auto te pakken… Terwijl als jouw fiets er bling bling bij staat, hij veel uitnodigender is en jou als het ware verleidt om een blokje om te gaan.

Op lopen na, is er geen manier van reizen zo milieuvriendelijk als de fiets. De gemiddelde CO2-uitstoot van één kilometer rijden met een auto is 0,22 kg. Door vaker de fiets te pakken kun je dus heel wat CO2 besparen en jouw impact op het klimaat verkleinen.

Fietsen is ook gezond. Het ontspant. Míts je je niet te veel zorgen hoeft te maken over je materiaal. En daar gaat het deze week dus ook over. Om je fiets optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om hem goed te onderhouden. Dit kun je laten doen bij een fietsenmaker of (op sommige plekken) bij een repaircafe, maar veel onderhoud kun je ook eenvoudig zelf thuis doen. Een belangrijk eerste punt om rekening mee te houden: wacht niet met onderhoud tot het nodig is, want dan is het ineens een hele tour (snap je ‘m?).

Wat kan jij deze week doen aan jouw fiets om hem te verwennen? Rammelt je spatbord? Schroef hem vast! Remmen afstellen, ketting smeren, standaard en spaak vastzetten… Zie het 10-stappenplan bij de tips voor de perfecte check. Wacht niet tot het te laat is. Door je fiets goed te onderhouden hoef je deze niet snel af te danken. En als je een nieuwe fiets wilt kun je je oude fiets nog verkopen of recyclen. Zo zorg je voor minder afval. Let’s put your cycle in recycle!

Pak je nu nog regelmatig de auto voor kleine ritjes naar de winkel, je werk of vrienden? Wat kun jij doen om die ritjes voortaan gewoon met de fiets te doen? Kun je huidige fiets pimpen met fietstassen? Leen een vouwfiets om met de trein te gaan. Of investeer in een nieuwe fiets die de job wel doet.

Zie ook: Waarom Is de Fiets Zo Populair in Nederland Infographic? Fietsen Is Gezond en Goed voor Milieu – Nederlanders Fietsen Steeds Meer: Elektrische Fiets Steeds Populairder in Nederland

17 mei 2021: Zo, we zijn al weer bij week 20. De tip voor deze week is: Hamer erop.

Wij zijn milieupositivisten. We nemen het heft in eigen hand en strijden voor een betere wereld door zelf stap voor stap onze leefstijl te verduurzamen. Een beter milieu begint bij jezelf, toch? Nou, was het maar zo eenvoudig! 

Deze week spelen we de bal door naar een andere belangrijke speler: de overheid. Naar het nieuwe kabinet in wording. Hoe? Door een boodschap mee te geven aan de nieuwe informateur Mariëtte Hamer. Zij staat voor een van de belangrijkste opdrachten sinds tijden. Om de verschillende partijen op een lijn te krijgen en te helpen een echt stevig Klimaat Noodplan te maken voor de komende tien jaar. Met een crisisaanpak in plaats van polderaanpak. Ja, daar hameren we op!

We kunnen natuurlijk best veel zelf. We zijn met 52wekenduurzaam goed bezig. Maar voor een echt duurzame leefstijl ben je ook afhankelijk van het bedrijfsleven en overheid. Hoever durven zij te gaan in de noodzakelijke energietransitie, de weg naar een circulaire samenleving?

Soms is het nodig dat je je kwaad maakt. Dat je ergens op hamert. Dat je anderen aanspreekt op hun verantwoordelijkheden. Maar als je in je uppie roept, voelt dat vaak zo nutteloos. Toch?

Daarom gaan we deze week samenwerken. Met Urgenda, die onder bezielende begeleiding van Marjan Minnesma de wereldberoemde Klimaatzaak won tegen de Nederlandse Staat. Om ze te houden aan de klimaatbelofte in 2020 de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met 25% ten opzichte van 1990. Afgelopen week trok Urgenda opnieuw aan de bel en waarschuwt dat het moment dat ze van de overheid een dwangsom gaan eisen dichtbij komt. Hoogste tijd dus dat er een nieuw kabinet komt, die actie kan ondernemen!

Afgelopen week werd Mariëtte Hamer aangesteld als nieuwe informateur om de kabinetsformatie, waar ruim twee maanden na de verkiezingen nog nauwelijks beweging in zit, vlot te trekken. Dit is het moment om met zijn allen Mariëtte Hamer een hart onder de riem te steken. Kan zij ervoor zorgen dat het nieuwe kabinet het voorkomen van de ontwrichtende klimaatverandering op één wordt gezet bij de formatie?

10 mei 2021: De tip van week 19 is: Sla ‘m tot moes. Liggen ze te verstoffen, die AH-moestuintjes of staan ze al uitgedroogd in je vensterbank? Heb je wel eens geprobeerd om er ook echt een plant uit te laten groeien? En gefaald? Je krijgt een nieuwe kans. Deze week maak je in een ommezwaai zelfs je eigen saladebar! En wees gerust, daar heb je de Albert Heijn natuurlijk helemaal niet voor nodig.

Moestuinieren is in. En eerlijk is eerlijk, Albert Heijn is daarin een flinke aanjager geweest. Wat ons betreft zijn de AH-moestuintjes een verademing na de plastic troep zoals muppets, wuppies, beesies en mini’s. Dit jaar wordt nog extra ingegaan op het belang van biodiversiteit en de samenwerking tussen bloemen, planten en insecten. Supergoed! Alleen verdwijnt nog steeds het grootste deel van de AH-moestuintjes jammerlijk in de kliko.

Wat gaan we doen? Met de handen in de aarde! Zelf je sperzieboontjes en courgette zaaien, water geven en oogsten maar. Even lekker ontspannen naast alle drukke werkzaamheden met de computer. Uit je hoofd en in je lijf. Je eigen (biologische) groenten verbouwen is niet alleen super zen, het is ook echt gezonder. Het wroeten in aarde verhoogt je weerstand. En het geeft meer bewustzijn van en respect voor ons voedsel. Respect ja, want het kost veel aandacht en liefde om uit dat ene zaadje een plant te laten groeien waar je uiteindelijk ook van kunt oogsten. Slakken die op de loer liggen. Teisterende droogte. Te veel of te weinig zon of voeding? Als het je lukt om uiteindelijk je eigen groente te oogsten, dan geeft dat zo’n kick! Woeha!

Heb je de laatste AH-moestuintjes gescoord? Doe wat de actie aangeeft: je geeft de potjes water, zaait de zaadjes en zet ze in de vensterbank. De meeste zaailingen zullen snel verschijnen. Verwacht er verder niets van en bekijk hoe de plantjes te snel naar het licht toe groeien, lang en slap worden en elkaar gaan verdringen. Zie het als een prachtige les in wat plantjes nodig hebben – licht, water, ruimte, lucht en voeding – en wat er gebeurt als ze dat niet krijgen.

Gelukkig hoef je niet al deze slungels weg te gooien. Sommige kun je opeten als kiemgroente, zoals pluksla, andijvie, rucola, wortel, zonnebloem, radijs en dille. Lekker als garnering op een boterham.

3 mei 2021: Let op de kleintjes is de duurzame tip van week 18. We gaan op de kleintjes letten! En daarmee bedoelen we niet de bonusfolder uitpluizen voor de beste koopjes. Nee, we gaan op zoek naar microplastics in producten die je dagelijks gebruikt, zoals tandpasta, douchegel en vershoudbakjes. Microplastics houden zich overal schuil waar plastic is. Onzichtbaar als ze zijn, dringen ze ongehinderd de natuur en onze voedselketen binnen. En daar gaan we deze week iets aan doen!

Bij de term ‘schadelijk plastic’ zie je vast zwerfafval voor je, of de plasticsoep in de oceaan. Weinig mensen halen zich microplastics voor de geest. Logisch, want je ziet ze ook niet (of nauwelijks). Microplastics zijn superkleine deeltjes die zich hebben losgemaakt van het grotere plastic. Denk maar aan pluisjes van je nylon trui, glitters of de korreltjes in je scrub. Of zie ze als ministukjes plastic met een onzichtbaarheidsmantel.

Doordat microplastics met het blote oog nauwelijks te zien zijn, hebben we niet door dat we ze opeten. Ook spoelen we ze nietsvermoedend via ons afvoerputje via het riool de zee in, waar de vissen ze inslikken en de weekdieren ze opnemen. En vergeet de planten niet: die kunnen microplastics via de wortels opzuigen. Zo glippen microplastics op allerlei manieren de voedselketen in.

Mensen komen op deze manier per jaar met meer dan 100.000 microplasticdeeltjes in contact. Hoe schadelijk dat precies is, weten we nog niet. Bij het bewerken van plastic worden veel giftige stoffen gebruikt zoals weekmakers, stabilisatoren, kleurstoffen enzovoort. Krijgen we microplastics binnen, dan krijgen we dus ook gif binnen. Het minuscule plastic kan daarnaast ontstekingen veroorzaken en onze hormoonhuishouding en immuunsysteem beïnvloeden. Duidelijk is in ieder geval: microplastics in je lichaam zijn niet zomaar korreltjes in je lijf, maar serieuze bedreigingen.

Microplastics helemaal uit je leven bannen, is vrijwel onmogelijk. Ze zijn inmiddels zo ver doorgedrongen in onze maatschappij, dat we ze zelfs inademen. Microplastics zijn in ons bloed en ontlasting terug te vinden, en zelfs in de placenta van zwangere vrouwen. En het nare is: plastic vergaat niet.

Wat je wel kan doen, is direct stoppen met het gebruiken van producten waar microplastics in zitten.

Herken producten in huis die ‘verdacht zijn’. Microplastics houden zich vaak schuil in de volgende producten:
Cosmetica zoals (vloeibare) make-up, oogschaduw, lippenstift
Verzorgingsproducten zoals douchegel, deodorant, gezichtscrème, handzeep, shampoo, tandpasta en zonnebrand
Schoonmaakproducten zoals toiletreiniger, schuurmiddel, allesreiniger, afwasmiddel, vaatwastabletten
Wasmiddelen waaronder waspoeder, vloeibaar wasmiddel en capsules;
Tuinproducten zoals kunstmest
Verf en lak

Download de app ‘Beat the Microbead’ en check het etiket van je verdachte product.

Deze app van de Plastic Soup Foundation helpt je supersnel om te zien of een product microplastics bevat. Dat doet hij door het etiket te scannen op diverse verdachte ingrediënten. Voel je kleine korreltjes in je bodywash of crème? Zie je minuscule glitters in je shampoo of tandpasta? Vermoedelijk microplastics.

Er zitten zeker weten microplastics in als dit achterop staat:
Polyethyleen (PE)
Polypropyleen (PP)
Polyethyleen terephthalaat (PET)
Polymethyl methacrylaat (PMMA)
Nylon (PA).

1. Sta je op het punt nieuwe verdachte producten te kopen? Check het etiket met ‘Beat the Microbead’ en als die alarm slaat, dan laat je het natuurlijk staan.

2. Producten gevonden in huis met code rood? Nu kun je twee dingen doen: opmaken en duurzame alternatieven kopen of radicaler en alles bij het restafval mikken. We voelen het zelf ook een beetje knagen. Als we alles weggooien, is dat dan geen verspilling? Maar zolang je die producten nog gebruikt, spoel je met elke afwas-, schoonmaak- of douchebeurt toch nog microplastics het milieu in. Daarom luidt ons advies kiezen om het weg te gooien.

26 april 2021: De tip van week 17 is: Ga op avontuur in eigen land. Vorige zomer heb je al uitgebreid liggen bakken in Tuinesië. De tripjes naar Costa del Zolder ben je ook wel zat. Je kent alle verborgen plekjes van Woonkameroen nu wel, En Mondkapverdië heb je helemaal gehad?

Je wilt gewoon op vakantie! Snappen we. Het corona-advies: blijf zoveel mogelijk in Nederland. Vorige zomer waren we nog onaangenaam verrast dat we thuis moesten blijven, dit jaar zijn we goed voorbereid. Dit is hét moment om te ontdekken hoe leuk Nederland is. Helemaal corona- én milieuproof.

We geven je een berg tips, zodat jij geïnspireerd raakt om jouw onvergetelijke én duurzame vakantie in eigen land te plannen. En dat allemaal op maximaal drie uurtjes rijden. Da’s pas ontspannen!

Doe een huizenruil of leen kampeerspullen van je vrienden. Fiets of wandel van de ene yurt naar de andere boomhut. Ga liften of boek een rit te paard langs de kust. Stap in een kano of ga schatzoeken. Vind de onontdekte plekjes van de Nederlandse natuur of pareltjes van dorpen. Bezoek één van de vele hippe pop-up campings of yoga-retreats. Wees creatief en kijk je ogen uit.

Van Bali naar de Biesbosch. De Bollenstreek is het nieuwe Bolivia. Move over Bourgogne, op naar Bourtange! Ennuh mis je iets in je campinguitrusting? Koop het niet nieuw, zet je vraag in de burenapp of leen het van vrienden.

19 april 2021: de tip van week 16 is: Wordt Guerrilla Gardener en Vergroen je buurt deel 2. Voel jij het ook? Dat je uit je holletje tevoorschijn komt? Dat je sappen gaan stromen? Je zin hebt om rond te dartelen en je liefde te verspreiden? Deze week hebben we de lente in onze bol en daarmee gaan we de bloemetjes en bijtjes in onze wijk een handje helpen. Op onverwachte plekken, want de liefde laat zich niet begrenzen.

We sluipen door onze wijk als Guerrilla Gardener. ‘Als wat?’ horen we je denken. Guerrilla Gardeners tuinieren buiten de grenzen van hun eigen tuin. Het zijn buurtbewoners die zelf de schep ter hand nemen om de buurt op te fleuren en die bloemetjes en bijtjes een lekker plekje te geven.

Deze week is namelijk de perfecte week om te gaan zaaien en planten, met 22 april als nationale zaaidag en Earth Day. Dit is deel 2 van ‘vergroen je buurt’ met als focus: zaaien en planten.

Wat een echte guerrilla gardener doet is eerst op speurtocht gaan, buiten de gebaande perken: waar zie je kale boomspiegels (de aarde onder een boom)? Waar zie jij braakliggende landjes? Kale randjes? Zet je groene bril op en ontdek de natuur tussen het beton. Daar kun je namelijk planten en zaaien. Bloembommen over een hek gooien. Stokrooszaadjes tussen de tegels stoppen. Je buurt is daarmee je pallet om op te fleuren.

Maar misschien was je ook nog niet klaar met wippen van tegels en je geveltuin maken. Kun je een plantenbak laten plaatsen door de gemeente, of met je buren een braakliggende stukje grond omtoveren tot een plantsoentje. Is het schoolplein van je kind één en al saaie tegel, terwijl het een klimparadijs kan zijn.

Onze buurt heeft zoveel mogelijkheden om te vergroenen. Want weet je nog? Hoe meer divers groen en bloemen we hebben in de stad, hoe meer bijen, vlinders en andere insecten we aantrekken. Veel kleine tuintjes is zelfs beter dan 1 groot park, omdat de bijen daardoor verder kunnen vliegen en steeds even kunnen bijtanken.

En hoe meer groen en hoe minder tegels, asfalt en beton, hoe beter de sponswerking van de bodem en hoe koeler we het hebben in de hete zomers. Kortom: planten en zaaien maar, zodat we veel mini-natuurgebiedjes creëren in de bebouwde kom.

12 april 2021: Ontdek je lekje is de uitdaging van week 15. Trek je beste camouflagepak uit de kast. Zet twee krijgersstrepen op je wang. We gaan op slurper-safaritocht in eigen huis! Welke grote energieslurpers kunnen we ontdekken? En hoe kunnen we het verbruik terugdringen (zonder in te leveren op het comfort van onze eigen natuurlijke habitat). Dat is niet alleen lekker duurzaam, maar ook lekker voor je energierekening. Levert je zo 100 euro per jaar op! Speur je mee? 

Bijna 40 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Dat wordt vaak opgeslurpt door een aantal apparaten. Als je weet welke, is het makkelijk om hierop te besparen. Wist je bijvoorbeeld dat een koelkast plus losse vriezer per jaar zo’n 110 euro kost (verbruik: 500 kWh). Verlichting in huis is goed voor 90 euro per jaar (390 kWh) en je televisie en stereo met apparatuur kost je 80 euro per jaar (350 kWh). Dat kan lager! 

Een voorbeeldje: die bierkoelkast in de schuur is best handig, maar zo’n tweede koelkast is niet bepaald een eerste levensbehoefte. Die koelkast staat vaak onnodig lang aan. Slurp-alarm! Zet hem bijvoorbeeld alleen aan tijdens de barbecue of (lekker rigoureus) doe hem helemaal weg. Scheelt gelijk 190 kWh, oftewel 40 euro aan elektriciteit per jaar.

Drie sluipslurpers die je vandaag nog kunt aanpakken: 1. In een gemiddeld Nederlands huishouden branden nog 24 gloei- en/of halogeenlampen. Vervang deze door ledlampen, die gebruiken 90% minder stroom en dat levert je 55 euro per jaar op. De aanschafkosten verdien je in ongeveer drie jaar terug. Enne… ledlampen zijn er tegenwoordig in allerlei (warme) kleuren en maten. Wij hebben het licht gezien!

2. Grote wasjes, kleine wasjes. Dat laatste doen we nog best vaak: gemiddeld is onze wasmachine maar voor twee derde gevuld. Zorg dat je altijd wast met een volle trommel en op 20 of 30 graden. Dat bespaart energie 100 kWh per jaar (25 euro) én water. Wassen op een lagere temperatuur kan prima met was die niet zo vies is (we gaan er voor het gemak even vanuit dat je niet elke dag door de modder rolt). Toch een wilde dag gehad en vlekken in je kleding? Was dan wat warmer en met de eco-knop.

3. Terwijl jij ’s ochtends je koffie zit te slurpen, slurpt je koffiezetapparaat energie. Koffie klaar? Knopje uit. Doe dat met al je apparaten die je op dat moment niet gebruikt, denk bijvoorbeeld aan opladers die je in het stopcontact laat zitten. Ook op Standby verbruiken je apparaten trouwens nog energie, dus zet bijvoorbeeld ook je monitor of televisie helemaal uit.  

Krijg je mega veel energie van minder energieverbruik? Goed bezig! Dit kun je ook nog doen: 1. Wil je precies weten waar je sluipslurpers zitten? Schaf een slimme energiemeter aan en koppel ‘m aan een energieverbruiksmanager-app of aan een apparaat. Je ziet zo waar je je energieverbruik (verder) kunt terugdringen. Meten is weten, dus nu je het ziet kun je nóg fanatieker worden. Check na een maand (in de app of op je energierekening) wat je hebt bespaard. Schouderklopje voor jou! 

2. Kijken, kijken, dan pas kopen. Kijk goed naar nieuwe apparaten die je koopt. Check bijvoorbeeld eerst het energielabel. Die helpt je om een snelle vergelijking te maken qua energieverbruik. De meest zuinige apparaten hebben een donkergroen label. Bij sommige apparaten (zoals bijvoorbeeld wasmachines, koelkasten en beeldschermen) is dat A+++, bij de nieuwere labels (vanaf maart 2021) is A het meest duurzaam. Deze apparaten zijn zuiniger én goedkoper in gebruik. Kijk ook naar het formaat van het apparaat, want: hoe kleiner het apparaat, hoe minder energie het verbruikt.

Nog wat tips:
Was je regelmatig op een lage temperatuur? Was dan eens per maand op 60 graden met waspoeder met bleekmiddel (bijvoorbeeld beddengoed of handdoeken). Zo spoel je achtergebleven zeepresten weg en gaat je wasmachine langer mee.

Hang je was de helft van het jaar aan de waslijn, ook als je een wasdroger hebt. Bij een B- of C- label wasdroger bespaar je dan jaarlijks 160 kWh (35 euro). En: je kleren blijven langer mooi.

Toch liever in de droger? Centrifugeer dan op een hoog toerental en doe de wasdroger zo vol mogelijk.
Heb je een koelvriescombi die ouder is dan 10 jaar? Vervangen die hap, want dat is een enorme energieslurper. Daar bespaar je ook nog eens 40 euro per jaar mee.

Zet je vaatwasser op het eco-programma en laad hem zo vol mogelijk. Zo bespaar je 130 kWh per jaar (30 euro). Je hoeft de afwas niet voor te spoelen, veeg alleen eventuele etensresten weg.
Verwarm je eten (zoals pasta of eieren) tot het kookpunt en zet dan de warmtebron lager. De temperatuur wordt namelijk niet hoger door de warmtebron hoger te zetten. Net zo snel klaar, minder energie! Bron: Pierre Wind
Kook je op inductie? Een snelkookpan bespaart energie. Omdat de temperatuur sneller oploopt, is je eten sneller klaar.

Inkoppertje, maar we noemen het toch: doe het licht uit in ruimtes waar je niet bent.

Zie ook De Energietip van de Week: Elke week een gratis energie bespaartip.

5 april 2021: Mooi hoor. Er zijn inmiddels 15.929 deelnemers aan 52wekenduurzaam. De uitdaging van week 14 is: Food For Thought.

Allereerst: bedankt! Bedankt dat jullie met ons een beweging vormen die nu al een kwartaal lang elke week de wereld stapje voor stapje duurzamer maakt. De kastjes zijn leger, de tuin is groener en we hebben het klimaat misschien iets hoger op de politieke agenda gekregen.

Ga nu maar even lekker achterover zitten… Deze week mag je jezelf vanuit je luie stoel laten inspireren met films en boeken die je raken.

Heb je wel eens een film gezien waardoor je opeens op een hele andere manier keek naar de wereld en mensen om je heen? Waardoor je opeens dacht: “Man! Dit ga ik nu heel anders doen!” Of: “Wauw, is dit mogelijk? Dat wil ik ook.”

Verhalen hebben die kracht tot het brengen van verandering. Tot het laten vallen van kwartjes. Ook in gedrag dat je al jarenlang uit gewoonte deed.

Een jaar geleden vonden dreamteamers Caro en Laura luizen in de tuin maar lastig. Die zuigen je mooie plantjes leeg. Ongedierte. Dat moet je bestrijden.

Toen zagen ze de film ‘The biggest little farm’. In dat verhaal starten twee jonge mensen, John en Molly, uit de stad een boerderij, midden op een kale, verdorde vlakte in de VS. Apricot Farm.

Ze doen dat volgens de principes van het ecologisch tuinieren, waarin alles zijn eigen functie heeft in dat ecosysteem. Oók de dieren en planten die je traditioneel als ‘plagen’ zou zien: de knaagdieren die de wortels van de fruitbomen kapot knagen, de slakken die alle gewassen opvreten en de kayoté’s die de kippen doodbijten.

Het gaat om het vinden van het evenwicht tussen alle leefvormen. De grond, de planten, de dieren en het klimaat. Op die manier zijn John en Molly in staat een paradijs te creëren, waarin alles elkaar nodig heeft en het hele systeem versterkt en verrijkt.

Zowel Caro als Laura waren zo onder de indruk van deze film, dat ze nu heel anders kijken naar ‘ongedierte’. En hebben ze gezien hoeveel veerkracht ‘biodiversiteit’ biedt in landbouw, in tegenstelling tot monocultuur: één gewas planten, dat dan vervolgens kwetsbaar is voor ziektes en weersomstandigheden. Dat gebeurde als vanzelf. Zonder veel moeite. Gewoon door die film te kijken vielen er kwartjes.

Die magische mix willen we jullie ook geven deze week. Kijk een film of lees een boek uit de Groene Inspiratielijst en laat je raken. De verandering die een goed verhaal teweeg kan brengen gaat vaak verrassend moeiteloos. Daar hoef je je best niet voor te doen. Je hebt het voor je gezien en de schrijver of de spelers uit de film hebben het je ‘voorgeleefd’. Dat is de kracht van inspiratie.

Kies één (of meerdere) boeken, films of documentaires uit deze Groene Inpiratielijst en lees of kijk deze komende week. Als het verhaal of de boodschap je raakt, deel dit dan met anderen in je omgeving en met de deelnemers uit onze community via Facebook of Instagram. Jouw inspiratie kan zomaar een golfje nieuwe inspiratie en verandering tot gevolg hebben.

Kijk ook eens terug naar alle weken tot nu toe. Wat ben je blijvend anders gaan doen van alle week-experimenten die je hebt gedaan? Misschien staat je CV-ketel wel op 60, raap je zwerfafval op of eet je een dagje minder vlees. Besef je even welke stappen jij al hebt gezet en wees trots op jezelf. Dat heb je toch maar mooi gedaan.

28 maart 2021: Mooi hoor. Er zijn inmiddels 15836 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

De uitdaging van week 13 is: Heel Holland wipt – Vergroen je buurt deel 1.

We gaan wippen! Tegels wel te verstaan. Op het NK Tegelwippen. En van de lege plekken gaan we tuintjes en ander groen maken.

In een versteende stad of dorp blijft het lang warm en zakt regenwater lastig de grond in. Het stroomt zo het riool in. Groen verkoelt en neemt water op. Bovendien vergroot je met groen de leefomgeving van insecten, bijen en vogels. Die krijgen meer voedsel en plekken om te wonen.

We hebben dus meer groen nodig in de stad! Ook jij kan helpen door je buurt te vergroenen en klimaatbestendig te maken. Maak jouw leefomgeving groener, gezonder en leefbaarder. 

Deze uitdaging knippen we op in twee delen. Deze week starten we met het wippen van tegels. In de loop van april volgt deel 2, waarbij we je helpen met zaaien en beplanten.

Simpel. We geven je nu een stappenplan, waar je deze week mee kunt starten.

Als je een snelle vogel bent, kun je misschien in één week al een eind komen.

Wees echter niet ontmoedigd, je hebt hier wel even de tijd voor.

Wat zeggen we, de hele zomer!

Het NK Tegelwippen start op 30 maart en eindigt op 30 september.

Ennuh…, vergeet niet alle gewipte tegels te melden bij de organisatie.

Voor de start van het NK Tegelwippen 2021 op 30 maart, sporen we alle bestuurders aan hun gemeente in te schrijven! Ben of ken jij een bestuurder? Zorg dan dat je gemeente wordt opgegeven voor deelname! Met het NK Tegelwippen maken we Nederland samen een stukje groener. Dit doen we door tegels te vervangen voor planten.

Amsterdam vs. Rotterdam, Breda vs. Tilburg, Leeuwarden vs. Groningen, Utrecht vs. Den Haag, Leiden vs. Haarlem, Noordwijk vs. Lisse, Hillegom vs. Teylingen, Zaltbommel vs. Maasdriel, Oudewater vs. Montfoort, Deventer vs. Zwolle, De Bilt vs. Zeist, Arnhem vs. Nijmegen, Bodegraven-Reeuwijk vs. Woerden en Den Bosch, Enschede, Heerenveen, Oosterhout, Delft, Schagen, Zaanstad, Apeldoorn, Raalte, West Betuwe, Tiel, Haarlemmermeer, Diemen, Veenendaal, Wijk bij Duurstede en Assen doen mee!

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van een brede campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! De ambitie is om bewoners en gemeenten zo veel als mogelijk te stimuleren en te helpen om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. Denk hierbij aan het vervangen van tegels voor groen en het opvangen van regenwater. Hiervoor heeft een grote groep organisaties de handen ineen geslagen om samen aan de slag te gaan, waaronder: Amsterdam Rainproof, Rotterdams WeerWoord, Stichting Steenbreek, Tuinbranche Nederland, IVN Natuureducatie, Samen Klimaatbestendig, vereniging GDO, Ons Water, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het NK Tegelwippen begint tegelijk met de Week van de Groene tuin, deze week wordt georganiseerd door o.a. stichting Steenbreek en stimuleert Nederlanders aan de slag te gaan hun tuin en straat te vergroenen en te verduurzamen. Als dat geen mooi initiatief is dan weten wij het ook niet meer. #samengaanwehetfixen.

Met het initiatief  De Week van de Groene Tuin willen stichting Steenbreek, NL Greenlabel, Tuinbranche Nederland, Milieu Centraal, de Tuinen van Appeltern en Branchevereniging VHG u hierbij, juist in deze moeilijke tijd, helpen. De Week van de Groene Tuin start op dinsdag 30 maart en eindigt op Tweede Paasdag op 5 april.

In 2020 was de eerste editie van het NK Tegelwippen. Amsterdam en Rotterdam gingen de strijd aan: wie haalt de meeste tegels uit de stad en vervangt deze voor groen? Dit jaar wordt het grootser, heel Holland wipt! Doet jouw gemeente mee? Zorg vast dat je buren in de aanslag staan, want er is werk aan de winkel!

Stap 1
Ga op onderzoek uit. Waar vallen er tegels te wippen rondom je huis? In voor- en achtertuin? Is er ruimte bij je gevel voor een geveltuin? Zie je in je buurt een boomspiegel of brede stoep waar je meer ruimte kan maken en misschien een plantsoentje kan aanleggen?

Stap 2
Is het niet je eigen grond, maar op de stoep of ergens anders in je straat? Check dan met de gemeente of je die tegels zelf mag wippen.

Stap 3
Bedenk in grote lijnen hoe je het wilt aanpakken en wat je met de vrijgekomen grond wil doen. Door welke ombouw zorg je dat alles op zijn plek blijft?Wat ga je erin zetten? Komen er plantjes in? Ga je zaadjes zaaien? Of ga je puur zorgen voor betere afwatering in je tuin door een pad van houtsnippers te maken of graszoden neer te leggen.

Stap 4
Wip je tegels, schep er voldoende zand uit en vul met aarde.

Stap 5
Zaai of beplant de aarde. Kies voor biologische zaden of planten. Let bij het assortiment op het type bodem en de mate van bezonning. Deze stap bespreken we verder in Deel 2 van Vergroen je buurt.

Stap 6
Last but nog least, geef water als het een tijd niet heeft geregend.

21 maart 2021: Mooi hoor. Er zijn inmiddels 15736 deelnemers aan 52wekenduurzaam. Hoog tijd voor de duurzame tip van week 12: Doe de voorjaarsschoonmaak.

Jaaa, de lente is begonnen! Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. En niet zomaar eentje. Nee, na deze week doen we dat zelfs met een schoon geweten! We duiken namelijk eens diep dat gootsteenkastje in en gaan vieze schoonmaakmiddelen vervangen door schone.

Niet alleen door vanaf nu ecologisch verantwoorde middelen te gaan kopen, maar ook door ze zelf te gaan maken.

Dat is beter voor de portemonnee, voor je eigen gezondheid en voor de natuur. Je zult versteld staan over wat je kunt bereiken met een set producten die je normaal alleen maar tijdens het koken gebruikt!

Wees creatief, bind je theedoek om je voorhoofd, mix als volleerd bartender de ideale vulling bij elkaar en dartel door je brandschone woning. Succes!

Zet de leesbril op, ga eens door je keukenkastjes heen om een beeld te krijgen wat voor schoonmaakmiddelen jij in huis hebt. Lees de etiketten.
Een goede aanwijzing voor ‘vieze middelen’ (= middelen met veel vluchtige organische stoffen, zoals chloor) is de waarschuwingen die erop staan, in een rood omrande ‘ruit’. Bij chloor zie je bijvoorbeeld een label met een dode boom en dode vis, dat betekent ‘milieugevaarlijk’. Maar er zijn ook waarschuwingen die gaan over gezondheidseffecten, bijvoorbeeld als je ze inademt. Die wil je waarschijnlijk ook liever niet gebruiken. Een aanwijzing voor ‘schone’ middelen is een Ecokeurmerk, zoals het EU-Ecolabel.

Bepaal welke middelen je wilt blijven gebruiken en welke je direct wilt vervangen. Vervang er tenminste één door een ecologische variant.

Maak nu een volledig lijstje met al je schoonmaakmiddelen en bepaal: is dit ecologisch verantwoord? Of niet? Zo niet: zoek dan naar een ‘duurzaam alternatief’ of zelfs een ‘zelf maak- alternatief’. Want wist je dat je ook hele effectieve schoonmaakmiddelen zelf kunt maken van bijvoorbeeld schoonmaakazijn en baking soda?

Neem je voor om elke keer dat er een middel op is, dit voor een duurzamere variant van je lijstje te vervangen. Besluit je te willen stoppen met het gebruik van bepaalde middelen, zoals chloor? Gooi ze nooit zomaar weg. Middelen met een waarschuwing horen waarschijnlijk bij het klein chemisch afval. Let hierbij ook op de dosering: vaak is de helft al genoeg. Dat geldt ook voor je watergebruik – met een emmertje water minder is je schoonmaakactie misschien wel net zo effectief. Probeert het maar eens!

Het klinkt als een vreemde tegenstelling, maar de meeste middelen waarmee we binnen het huis schoonmaken, maken de wereld buiten ons huis eigenlijk een beetje viezer. De gangbare schoonmaakmiddelen bevatten synthetische componenten die hun eigen sporen nalaten op huid, in huis en in de lucht. Denk aan allergische reacties, chemische reacties met andere stoffen en de hoeveelheid (plastic) afval die verpakkingen oplevert.

Deze synthetische componenten zijn niet altijd essentieel voor de werking en zijn eenvoudig te vervangen – moeder natuur is ons nog altijd een stapje voor en barst van de oplossingen. Met niet al te veel extra inzet is het bijvoorbeeld simpel om je eigen schoonmaakmiddelen te maken.

15 maart 2021: Allereerst willen we iedereen waarschuwen die aan de uitdaging van deze week meedoet: zwerfafval rapen.

Hierna kun je het nooit meer niet zien. Je zult nooit meer over een snoepwikkel, blikje, flesje, zakje of mondkapje (grrr) heenstappen en het zonder schaamte laten liggen.

Met kinderlijke verbazing gaan we straatjutten. Op zoek naar de meest rare ‘zwerfies’. Je zult extra goed zien hoeveel afval er verdwaalt in onze straten, in sloten en rivieren terechtkomt en zo bijdraagt aan de plasticsoep.

Je gaat zwerfafval ook anders bekijken. Op het eerste oog is het misschien een ergernis en denk je: ‘De rotzooi van iemand anders opruimen, ja doei!’ Maar… het meeste afval wordt niet expres weggegooid. Het wordt verloren, valt uit zakken of waait uit fietsmandjes. En dat gebeurt ook wel eens bij jou. Daarom draaien wij het om: ‘Afval opruimen doe je vóór een ander!’ Niet uit frustratie. Je helpt er iemand mee. Je oma, je buren of je vrienden. Hoe lief is dat!

En je kunt er nog op vele andere manieren naar kijken, naar zwerfafval. Met een nieuwsgierige blik waar het vandaan zou komen. Als inspiratiebron voor kunst. Als extra motivatie om naar buiten te gaan en 10.000 stappen per dag te zetten. Of om in contact te komen met leuke mensen.

Hoe jij ook naar zwerfafval kijkt, deze week gaan we Nederland schoner maken. We gaan straatjutten. Iedere dag minstens één stuk zwerfafval opruimen. Natuurlijk het liefst wanneer je weet dat iemand anders je ziet. Zodat we steeds meer mensen aansteken en de basis leggen voor een nieuwe, schone gewoonte.

Zwerfafval is niet alleen lelijk, het is ook een groot milieuprobleem. Veel zwerfafval dat niet wordt opgeruimd, belandt via wind en water in de zee waar het onderdeel wordt van de plasticsoep. Daar brengt het op grote schaal schade toe aan vissen, vogels en andere zeedieren. Zij krijgen het in hun maag, raken erin verstrikt of stikken erin. Daarnaast worden micro-plastics ook opgenomen in het weefsel van deze dieren en belanden zo via de voedselketen uiteindelijk ook op ons eigen bord!

Daar kunnen wij iets tegen doen! Op zaterdag 20 maart is het de Nationale Opschoondag. Nederlanders trekken massaal erop uit om onze steden en natuurgebieden te verlossen van zwerfafval. Daar willen wij aan meehelpen! Als je wilt, helpt Nederland Schoon jou met een gratis opschoonpakket (vuilniszakken en handschoenen). 

Maar we willen meer, want wat is nu eigenlijk één Opschoondag op jaarbasis? Je eigen huis ruim je toch ook vaker op? Het gaat erom dat we veel vaker en met veel meer mensen een klein beetje gaan opruimen. Dat wordt ook wel the Power of One genoemd. Reken maar uit: Eén iemand, één stuk vuil per dag… 

Eigenlijk slaat dit principe op haast alle uitdagingen die wij met 52wekenduurzaam aangaan. Peter Smith van de organisatie Klean legt de filosofie helder uit: “Verander je kijk op de wereld en de wereld is veranderd. Zie je de toekomst somber in? Zie je overal problemen en heb je het idee dat het geen zin heeft er iets aan te doen? Het is precies andersom: Dat wat jij kan doen, maakt alle verschil in de wereld. Wat jij aan positiviteit in de wereld zet, kan wel eens die vlinderslag zijn die een storm aan positieve veranderingen in beweging zet.”

Als een kwart van alle Nederlanders elke dag één stuk zwerfafval opruimt, dan zou je al na drie dagen je best moeten doen om zwerfafval te vinden!

Er zijn inmiddels 15594 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

8 maart 2021: Een sappig biefstukje, knapperige karbonaadjes en oh oh oh die heerlijke bitterballen. Hoewel de meesten van ons het ondertussen wel weten dat het best een beetje minder kan, eten we nog steeds een hoop vlees met elkaar. En dat zorgt voor een enorme ecologische voetafdruk.

Maar hoe zorg je nou dat je eindelijk eens gaat minderen? Daar gaat de uitdaging van week 10 overWe doen dat door mee te doen met de Nationale Week zonder Vlees. In het leven geroepen door de Hippe Vegetariër – Isabel Boerdam. We zijn vereerd dat deze vega celebrity de opdracht van deze week samen met ons heeft gemaakt. Hij is simpel.

Vlees heeft zoveel impact op het milieu, omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Veevoer moet worden verbouwd en vervoerd. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren, scheten en mest. De impact van peulvruchten, ei en noten is veel lager (bron: Voedingscentrum).

Door minder of zelfs helemaal geen vlees te eten, heb je dus snel een enorm positief effect op het klimaat. Bovendien is vlees eten helemaal niet zo gezond als dat veel mensen denken. Vrijwel alle voedingsstoffen kun je ook in plantaardig eten vinden of zijn voor de meeste mensen makkelijk aan te vullen met supplementen (B12).

Eet een week geen vlees en vis. Ook hier geldt onze succesformule: ga niet alleen minderen, maar maak het leuk en lekker. Dat is in dit geval gelukkig makkelijk. Schrijf je in voor de Nationale Week zonder Vlees en je ontvangt direct een magazine met de heerlijkste recepten.

Is dit een te grote uitdaging voor je? Kies er dan voor om minstens één dag meer dan je normaal doet geen vlees of vis te eten. Er zijn inmiddels 15501 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

1 maart 2021: Tot nu toe hebben we het met onze weekopdrachten vooral impact gehad op onze eigen directe omgeving. Kastjes leegeten, je CV-ketel op 60 graden zetten…

Nu is het tijd voor een groter geluid. Over 17 dagen mogen we namelijk stemmen. Hét moment om de politiek te laten weten hoe belangrijk we de toekomst van onze planeet vinden.

En laten we eerlijk zijn: dit roept bij veel van ons ongemak op. Want met zóveel ellende op de drempel, wat kan je dan doen als kleine burger? En is het überhaupt niet veel te laat?

Logisch dat je liever wegkijkt. Bagatelliseert. Of al je energie misschien wel gaat stoppen in zelf zo duurzaam mogelijk leven.

Deze week willen we daarom focussen op de impact die je wél kan maken. We gaan het overzichtelijk voor je maken. Sympathiek. En praktisch. Of je nou links of rechts bent. Jong of oud. Overtuigd vleesliefhebber of vegan.

Dit gaat ons allemaal aan. We gaan onze duurzame stem laten horen. Door ons simpel maar goed voor te bereiden op wie we gaan stemmen. Want je ziet misschien door de bomen het bos niet meer.

Maar je stem laten horen is meer dan een kruisje in het vakje zetten. Je kunt veel meer impact maken. Niet alleen door op de barricade te gaan staan, maar ook op subtielere manieren je geluid te laten horen. Voor elke stem en voor elke kleur groen is er plek. Dus, let’s go. Er is een wereld te winnen.

Meer dan 70% van de Nederlanders maakt zich zorgen over het klimaat (I&O research). Klimaatverandering en verduurzaming is steeds vaker in het nieuws, maar we voelen ons vaak machteloos.

We weten niet wat we precies kunnen doen. Of dat zin heeft.

En we vinden het lastig om het gesprek aan te knopen met onze omgeving, omdat we niet als groene dominee willen overkomen. Ongemak willen vermijden. Niet in een welles-nietes terecht willen komen. Of je met je klimaatzorgen snel als linkse activist wordt gezien.

Terwijl duurzaamheid partij-overstijgend is. Je best liberaal kan zijn én kan investeren in super-high-tech groene innovaties. Of de burger en boeren kan belonen voor duurzame keuzes en de grootste vervuilers juist kan laten betalen.

Wist je namelijk dat maar 30 grote bedrijven verantwoordelijk zijn voor 40% van de CO2 uitstoot in Nederland? Ja dat lees je goed.

Wegkijken helpt niet. Nu is het moment. Wij willen jullie deze week daarom een nieuwe optimistisch perspectief geven op ‘je duurzame stem laten horen’ en het gesprek aangaan met je omgeving.

Zie ook: Groen Kieskompas voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021: Hoe Groen zijn de Politieke Partijen?

22 februari 2021: We gaan de tweede R uit ons rijtje van weekuitdaging vijf aanpakken. Reduce – ofwel verminderen.

Niet gedachteloos consumeren, maar bewuster en genietend consuminderen. Want less is more. Toch?

Waar ben jij nu gedachteloos aan het verspillen, zonder dat je er van geniet? Waar kun jij nieuwe ruimte scheppen in de chaos?

We gaan gebruik maken van het halveringsprincipe. Een mooie manier om na te gaan hoeveel je van iets nodig hebt.

Gebruik eens de helft shampoo en kijk of dat nog genoeg is. Is dat het geval? Halveer dan nog een keer. Dit kan je met allerlei zaken doen: tandpasta, wasmiddel, afwasmiddel. Maar ook met eten dat je gedachteloos naar binnen werkt. En met de spullen die je koopt.

Alles gaat deze week door de helft. Ja, dus ook je stresslevels en misschien zelfs het geld dat je uitgeeft!

De coronacrisis duurt nu al bijna een jaar. Voor veel Nederlanders brengt dat financiële zorgen met zich mee en is consuminderen geen luxe maar een must. En dan is het wel zo fijn als je de kunst leert van meer doen met minder. 

Eigenlijk zijn we de weg in onze consumptiemaatschappij aardig kwijtgeraakt. Want heb je er echt plezier aan om die hele chipszak leeg te eten? Is één keertje drukken op de handzeeppomp niet voldoende voor schone handen? Moet je echt elke dag zo lang onder die douche? Worden we gelukkiger van steeds meer? Meer geld, meer spullen, meer van alles? Nee toch?!

Geluk zit hem vaak in kleine dingen, in bewust genieten. In immateriële zaken. In aandacht hebben voor elkaar en voor de aarde.

Deze week hebben we geen kleine of grote stap. Logisch toch? We hebben alleen een halve stap. We varen op halve kracht. We vragen je deze week alleen om het stemmetje in je hoofd te hebben om bij alles wat je doet je af te vragen of het ook met de helft kan. En dat dan te proberen.

Je kent ons motto inmiddels? Als het bevalt ga je ermee door, zo niet dan skip je het. Zo simpel. Belangrijkegedachte om ernaast te houden: kun je van die ene helft dubbel genieten? 

Om je op een idee te brengen hebben we wat halfgare gedachten op een rijtje gezet:
Gebruik eens de helft van je tandpasta, je shampoo, je wasmiddel, wasverzachter of crème. Is het genoeg?
Eet de helft minder vlees dan je gewend bent, de helft minder zout en suiker? De helft minder van alles eigenlijk waarvan je weet dat het niet goed voor jouw gezondheid of die van de aarde is.
Eet slechts die halve donut en geef de andere helft aan iemand die je lief vindt
Berg de helft van het speelgoed van je kinderen op. En let eens op: gaan ze bewuster en fijner spelen met minder?
Trek de helft minder snel schone kleren aan om de helft minder te wassen. Wel even ruiken van te voren!
Douche de helft minder lang, maar geniet dubbel en dwars.
Zet de helft minder lampen aan en zie de romantiek van de donkere avonden zolang het nog kan.
Klik de helft van al je openstaande websites en programma’s op je computer weg en bespaar energie.
Produceer de helft van je vaat, door je koffie- of theemok te hergebruiken. Gebruik een half vaatwastablet. Geeft een opgeruimder aanrecht en scheelt je tijd met in- en uitruimen?
Slaap gezellig met zijn tweetjes op de helft van je bed en was je beddengoed daardoor minder vaak
Gebruik de helft van je toiletpapier. Uhhh.

15 februari 2021: Zo, het is tijd voor de weektip van week 7: Zet ‘m op 60. Soms is een uitdaging haast te eenvoudig. Het is één minuutje werk, goed tegen CO2-uitstoot en je bespaart er direct geld mee. Een klimaatklapper waar je het warm van krijgt!

We gaan hardcore geld én energie besparen. Hoe? Door de watertemperatuur van onze centrale verwarming te verlagen naar 60°C. Een minuutje werk en direct tientallen euro’s op jaarbasis besparen? Easy! Ga naar Zet ‘m op 60 voor de instructievideo voor jouw cv-ketel.

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2-uitstoot. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Mocht het zelf niet lukken, dan helpen installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland en lokale energiecoöperaties je ook graag.

Voordeel: Je cv gaat langer mee en deze simpele aanpassing scheelt veel gas, en dus CO2-uitstoot. Zonder verlies aan comfort.

Maar dat niet alleen. Ook wordt de luchtkwaliteit beter. Je ketel op 60ºC zetten, zorgt er namelijk voor dat de radiatoren door de dag heen gelijkmatiger warmte afgeven, in plaats van in pieken – die dan zorgen voor zogenaamde stofschroei (= hete radiatoren verschroeien de stof en huismijt die erop ligt). 60 graden is dus ook nog een stuk gezonder.

Verder is het verlagen van de temperatuur van je cv een mooie manier om te zien hoe geschikt je huis is voor lage temperatuurverwarming in de toekomst. De overheid wil namelijk dat alle huizen in Nederland in 2050 van het aardgas af zijn. 

Veel huizen zullen daardoor uiteindelijk over moeten gaan op verwarming met een duurzaam warmtenet of een (hybride) warmtepomp. Die manieren van verwarming zijn efficiënter en duurzamer, maar dat geldt vooral als de aanvoertemperatuur ook laag gehouden kan worden. Dat is precies wat je doet door je cv op 60ºC te zetten.

Kleine stap: Zet ‘m op 60. Bekijk de instructievideo voor jouw cv. Probeer het een week. Bevalt het? Dan kan je de ketel misschien nog wel verder verlagen.

Duurt het nu met de kou te lang voordat je huis op temperatuur komt? Dan is je huis waarschijnlijk niet zo goed geïsoleerd. Zet je ketel dan wat hoger op 65 of 70 graden en kijk of dat werkt. Zet dan wel in je agenda dat je je CV in maart alsnog op 60 zet.

Stapje groter: Zet ‘m op 52. Be bold, ga nog lager. How low can you go? Zonder dat het comfort afneemt? Voer een aantal van de makkelijke isolatietips uit die hieronder staan. Zoals radiatorfolie gebruiken. Heb je deze tips al opgevolgd? Maak dan een lange termijn verduurzamingsplan voor je huis. Om uiteindelijk helemaal van het gas af te kunnen.

Je gaat in de toekomst namelijk vast nog veel onderhoud plegen aan je huis. Zorg ervoor dat je weet welke duurzame keuzes je wilt maken, vóór het moment dat je gaat klussen. Wat ga je doen qua vloer-, muur en dakisolatie? En vergeet ook niet om goede ventilatie mee te nemen in je plan. Want wist je dat het veel meer energie kost om vochtige lucht te verwarmen?

Het steeds lager zetten van je cv-ketel aan de ene kant en het toepassen van isolerende maatregelen is een spel. Hoe kun je zo zuinig mogelijk zijn, zonder comfort te verliezen?

Inmiddels zijn er 14.865 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

8 februari 2021: We zijn inmiddels te aan weektip 6: Deel je Groene Hart. We gaan stilstaan bij het waarom van onze duurzame stappen, voor wie zetten we die eigenlijk? Voor wie klopt ons groene hart? Laat het ze weten want het is eind deze week immers Valentijnsdag.

Goed voor onze planeet zorgen, doe je meestal niet alleen voor de planeet en jezelf. Jouw gedrag heeft ook directe gevolgen voor de mensen om je heen en de generaties na jou.

Beeld je eens in: voor wie doe jij mee aan 52wekenduurzaam?

Misschien voor je kinderen, omdat zij nog een tijdje voort moeten op deze planeet. Voor je geliefde, met wie je samen prachtige reizen maakt en eindeloos wil verdwalen op bergpaadjes en in dichte bossen. Of in naam van je opa, die jou leerde om je eigen groente te kweken zonder bestrijdingsmiddelen.

Weet je wie het voor jou is? Dan is de kans groot dat je nóg meer gemotiveerd raakt om duurzamer te leven.

Deze week houden we het simpel. Print de Valentijnskaart uit en verstuur hem naar degene voor wie jouw groene hart klopt. Degene die jou aan het hart gaat en voor wie jij de planeet met zorg wil behandelen. Je kunt kiezen uit vijf versies.

Op de achterkant van de kaart hebben we wat opties gegeven voor duurzame avontuurtjes om samen te beleven. Je kunt daar bijschrijven waarom deze persoon zoveel voor je betekent.

Print hem in kleur (PDF). Vouw hem dubbel en plak hem dicht. Schrijven en versturen maar. Print hem in zwart-wit (PDF) en kleur hem zelf in. Vouw hem dubbel en plak hem dicht. Schrijven en versturen maar. Inmiddels zijn er 14.694 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

Zie ook: Verstuur Je Valentijskaart Digitaal –  Spaar de Bomen: Kies Voor een Digitale Kaart – The Path of A FairMail Card by FairMail

Milieupositivist of activist? In de wereld van duurzaamheid is er een traditie van gepassioneerde mensen die op de barricade springen om onrecht voor planeet, mens en dier te bestrijden. Milieuactivisme.

Dit hebben we hard nodig. Toch is er ook een grote groep mensen die dan afhaakt. Die het te extreem of te streng vindt. En toch willen we zorgzamer met onze planeet omspringen? Hoe dan? Laura gaat deze keer in gesprek met ‘onze eigen’ Serge Calon, initiatiefnemer van onze campagne en milieupositivist.

We bespreken waarom dat ook nodig is, hoe dit mogelijk de grote massa WEL meekrijgt en hoe ze elkaar kunnen versterken – ook al wekt dat soms felle discussies op.

2 februari 2021: Z0, het is alweer tijd voor de weektip nummer 5: Word Sherlock Holmes van je afval

Deze week behandelen we een thema met een luchtje. We gaan er aan snuffelen en bekijken hoe we het weer fris kunnen krijgen.

Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Dat is een Nederland waarin afval niet bestaat. Een flinke uitdaging dus! En een thema dat zich niet in één week laat behandelen. Daar gaan we zeker nog op terugkomen.

Laten we beginnen met het avontuur. Deze week word je Sherlock Holmes van je eigen afval… Ga eens onderzoeken wat je allemaal aan verpakking en afval over de drempel van je huis verzamelt, en wat je vervolgens weer weggooit.

Inmiddels zijn er 14.548 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

Gemiddeld gooien wij als Nederlander 500 kilo aan afval weg. Maal 17,5 miljoen. Dat is me een berg! Daarbij gaat veel energie verloren én creëren we veel CO2 doordat we nog veel te veel verbranden.

De meeste mensen denken dat recyclen de beste manier is om dit op te lossen, maar dat klopt niet. Daarom willen we onszelf deze week eens bewust maken van wat afval is, en hoe we daar beter mee kunnen omgaan om ECHT een duurzame stap te maken.

Het is deze week bovendien de Week van de Circulaire Economie’. Overal in Nederland wordt discussie gevoerd over hoe we in 2050 volledig circulair kunnen zijn – oftewel alle grondstoffen te hergebruiken. Het perfecte moment dus om hier zelf eens goed naar te kijken: hoe ga jij om met afval?

Eigenlijk is afval heel vreemd. In de natuur bestaat het helemaal niet. Alles wat sterft vormt weer voeding voor nieuw leven. In de natuur is alles circulair. Wij mensen putten echter heel veel grondstoffen uit en zorgen via ons consumptiepatroon met veel slecht afbreekbare stoffen voor enorme milieu-impact. Daar gaan wij verandering in brengen!

In het filmpje worden de zogenaamde R’en toegelicht om te komen tot een leven zonder afval. Het is als een ladder, waarin je onderaan (bij nummer 1) begint om de meeste impact te maken. En als het goed is heb je na nummer 5 dan helemaal niets meer over. Yes!

Refuse – weigeren: Een leven zonder afval begint met afval weigeren. Door nee te zeggen tegen afval. Door een plastic zakje te weigeren, je eigen flesje water mee te nemen en door bijv. steeds minder etensverpakkingen in huis te halen.

Reduce – verminderen: Door minder te kopen haal je minder in huis en hoef je ook minder weg te gooien. Probeer minder koopjes na te jagen en te gaan voor kwaliteit.

Reuse – hergebruiken: Hoe langer je een product gebruikt, hoe beter. Dus kijk hoe je iets een tweede leven kunt geven (upcycling), kunt ruilen of kunt repareren. En kijk welke wegwerpartikelen je kunt vervangen.

Recycling: Pas als je een product echt niet meer kunt gebruiken, zorg dan dat het op de goede manier verwerkt wordt.

Rot – composteren: Als het goed is heb je nu alleen nog organische dingen over zoals sinaasappelschillen, houten tandenborstels of biologisch afbreekbare verpakkingen.

Kleine stap (alle stapjes helpen): Verzamel een week aan afval, inclusief álles! Heb je net al je afval weggebracht, dan begin je vandaag met opsparen. Wat komt er binnen? En wat gaat er weer uit? Word de Sherlock Holmes van jouw afvalstroom. Durf je jouw afval-selfie te delen? Neem je afval onder de loep. Wat is jouw grootste afvalstroom, en hoe zou jij die kunnen verkleinen? Zie tips voor inspiratie. Bedenk jouw eerste kleine stap aan de hand van de 5 R’en. Hoe hoger op de ladder, hoe beter.

Stapje groter: Bedenk aan de hand van iedere R een extra stap die je kunt nemen. Refuse: Waar ga jij deze week een eerste stap zetten om je boodschappen verpakkingsloos in te slaan? Bijvoorbeeld op de markt of in een winkel waar je met je eigen zakjes en bakjes terecht kunt? Reduce: Sta je op het punt om iets te kopen deze week. Denk dan nog eens goed na. Heb je het echt nodig? Kun je het tweedehands kopen of van iemand lenen? Of misschien bedenk je nog wel een ander alternatief. Reuse: Misschien kun je iets repareren, je glazen jampotjes hergebruiken om er nootjes in te doen, een oud T-shirt pimpen? Misschien kun je iets waarvan je op het punt stond om het weg te gooien, kado doen aan een ander?

Recycle: Heb jij je recycling op orde? Loop jouw afvalstromen nog eens na en kijk waar je kunt verbeteren. Rot: Scheid je jouw GFT? Misschien kun je je eigen composthoop maken in je tuin, of een Bokashi of wormenhotel op je balkon?

Is dit peanuts voor je? Kijk dan of je anderen om je heen kunt inspireren dit ook te doen. Maak het makkelijk en leuk voor elkaar.

Help je ons weer verder mee om de groene golf groter te maken?

Minder afval = minder verbruik van grondstoffen = minder vervoer = minder energieverbruik = minder milieuschade en minder CO2 uitstoot. Door als Sherlock Holmes je afval te bekijken, de uitdaging met jezelf aan te gaan, houd je het luchtig en krijg je misschien zelfs lol in de weg naar minder afval.

Verpakkingsloze producten zijn meestal verser en gezonder (minder E-nummers, toegevoegde suikers of zout) dan de verpakte broertjes en zusjes.

Door het kopen van minder spullen (reduce) en producten te hergebruiken en repareren (reuse) kun je veel geld besparen.

Geïnspireerd door Elisah Pals van Zero Waste Nederland? Kijk de masterclass.

Op zoek naar meer tips om te leven zonder afval? Of wil je helpen met verspreiden van raamstickers bij winkels waar je verpakkingsloos kunt shoppen? Vind alle info op de site van  Zero Waste Nederland.

25 januari 2021: Zo, het is tijd voor de vierde weektip: Maak een vogelparadijsje. Ze fladderen, kwetteren en het zijn onze gevleugelde vrienden. Maar het gaat niet zo goed met ze en ze hebben onze hulp nodig. We gaan de vogels in onze omgeving helpen, zodat ze goed de winter doorkomen en ze zich in grote getalen kunnen voortplanten in de lente (oelala). Zo helpen we het vergroten van de biodiversiteit.

We gaan zorgen voor Voedsel, Veiligheid en Voortplanting (voldoende broedplekken). De drie V’s.

En natuurlijk gaan we ook genieten. Even stil staan bij de pracht van de natuur. Hoe lekker is het om wakker te worden met het gefluit van vogels!

Inmiddels zijn er 14.044 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

Het landschap in Nederland verarmt en daardoor hebben we steeds minder én minder soorten vogels, insecten en planten. Biodiversiteit noemen we dat.

We hebben er namelijk nogal een handje van om onze tuinen, parken en landbouwgronden netjes aan te harken. Daar houden vogels niet van, die houden juist van een beetje rommelig.

Ten eerste verdwijnen daarmee alle lekkere vogelhapjes. Op de meeste akkers in Nederland wordt er namelijk nog maar één soort gewas gekweekt en worden alle andere wilde bloemen en kruiden doodgemaakt met bestrijdingsmiddelen. Dat lijkt lekker praktisch en opgeruimd, maar dat is funest voor insecten en daarmee dus ook voor vogels, die deze insecten eten. En ook in de stad is er te weinig groen en gebloem voor insecten en vogels.

Ten tweede zorgt al dat eentonige landschap in de polder en de stad ervoor dat er veel minder schuil en broedplaatsen zijn voor vogels. Die houden namelijk van heggen, struiken en klimplanten om zich in te verstoppen én hun nesten in de bouwen.

Huizen hebben geen kieren meer, de heg is verdwenen uit het straatbeeld en op akkers hebben natuurlijke perceelafscheidingen van bijvoorbeeld de meidoorn plaatsgemaakt voor saaie hekjes. Bovendien worden jonge vogeltjes in de stad ook vaak gedood door katten.

Groot alarm dus. Red de vogels! Daarmee help je trouwens de hele biodiversiteit in je omgeving te vergroten.

Zorg voor voer. Strooi vogelzaadjes, hang een pot (zoutloze!) pindakaas op en rijg een pindasnoer. Vetbollen zijn in de winter ook lekker. Op de site van de vogelbescherming vind je allerlei soorten voer en voederhuisjes. Zet een schaal neer met water. Water vergeten mensen vaak, maar is zeker in de stad belangrijk. Heb je al een vogelkastje? Veeg die dan schoon. Vogels nestelen graag in een schoon huisje.

Geniet van al het gefladder en gefluit om je heen. ’s Ochtends als je gaat wandelen of joggen, als je uit je raam kijkt en straks in de lente als de vogels je weer wakkerfluiten. Enneh, wees je ervan bewust dat dit niet vanzelfsprekend is. Dankzij jou zijn er een stuk meer blije vogels.

Zorg voor extra broedplaatsen en hang in de winter al vogelkastjes op of maak ze zelf, leuk met je kinderen. Zorg dat ze uit de volle zon en wind hangen en een beetje beschutting hebben van bijvoorbeeld een klimop. Een nestkast op je gevel onder de dakpannenrand kan ook, daar houden zwaluwen weer van.

Kijk op Mijn Vogelparadijs welke vogels er in jouw omgeving leven en welke vogelkastjes je dus het beste kunt aanschaffen. Zelf maken? Check het hier! Zoek een oude plank of ga naar een tweedehands bouwmarkt en maak je eigen ontwerp.

Zorg voor voldoende schuilplaatsen in je tuin of je buurt en overweeg om een heg, klimop of andere klimplant tegen de schutting te zetten. Deze beschermen ook tegen katten of grote vogels. Maak een takkenril: leg snoeiafval op een hoop achterin je tuin. Geweldige schuilplek voor vogels én trekt allerlei smakelijke insectjes aan waar de vogels weer van smullen. Egels houden er trouwens ook van.

Heb je een poes? Geef hem een belletje aan zijn halsband. Zo horen vogels hem aan komen sluipen.

Heb je geen tuin, maar alleen een balkon? Ook daar kun je water en voer ophangen of van de lente een plantenbak vullen met zaadjes voor veldbloemen. En misschien kun je er wel een klimklant laten groeien van het voorjaar, zodat vogels zich kunnen verstoppen. Ook tegen je huis of in het parkje om de hoek kun je een vogelhuisjes bevestigen.

Zelfs geen balkon? Wip dan een tegel uit de stoep voor je gevel en strooi daar van de lente wat zaadjes. Of kijk in je buurt of je ergens een vogelkastje of pindasnoer kan ophangen. Hoe kan jij de vogels in jouw buurt een handje helpen?

Doe mee aan de Nationale Tuinvogeltelling in het weekend van 29, 30 en 31 januari. Schoolpleinen zijn ook vogelvriendelijk te maken, en dan trouwens ook veel leuker om op te spelen. In samenwerking met IVN natuureducatie en de vogelbescherming kun je een project starten op de school van je kind.

18 januari 2021: Maak je borst maar nat. Het is tijd voor de derde week tip. Je voelde het misschien al aan je water. Blue Monday. Deze maandag is officieel de meest depressieve dag van het jaar. Je gelooft het niet, maar we gaan iets verrassends doen dat je juist enorm gaat helpen om je weer fris en fruitig te voelen…

Inmiddels zijn er 13.914 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

In de eerste plaats kost warm douchen veel energie en water. Als je warm doucht sta je bovendien ongemerkt lang onder het water, gemiddeld zo’n 9 minuten per persoon. Koud douchen zorgt er dus voor dat je ook korter doucht.

Maar er is nog een belangrijke reden. Koud water, in combinatie met beweging en diepe ademhaling, geeft een heerlijke frisse start van je dag. Je voelt je wakker, je hebt focus en je krijgt er energie van.

En dat niet alleen, er zijn aanwijzingen dat het je immuunsysteem ook sterker maakt. A cold shower a day keeps the doctor away! En dat kunnen we in deze Corona-tijd wel gebruiken toch?

Dat is je directe beloning van deze weekopdracht. Enneh, we gaan rustig opbouwen, dus je kunt precies kijken hoever je wilt gaan. Veel plezier!

Time op dag 1 hoelang je normaal doucht. Zet op dag 2 een timer en douche minstens een minuut minder. Dit kun je per dag verder uitbouwen. Kijk of je maximaal 5 minuten per dag kan douchen. Na het warme water gooi je een plens koud water in je gezicht. Goedemorgen!

Na het warme water douche je koud af. Bouw het voorzichtig op. Je begint met je polsen, voeten en je hoofd. Heb je zin om verder te gaan? Zie tips hoe je dit doet.  Voordat je onder de douche springt doe je een korte intensieve lichaamsbeweging, eventueel uitgebreid met de ademhalingsoefeningen volgens de Wim Hof methode. Je zult zien dat het koud douchen dan veel gemakkelijker wordt.

Lukt het je om aan het einde van de week een keer alleen nog maar koud te douchen? Voordeel: dan douche je waarschijnlijk ook een stuk korter. Neem deze week je doucheritueel eens onder de loep. Een paar vragen: Wanneer en hoe vaak douche jij eigenlijk? Hoe lang? En waarom? Wat biedt het douchen jou? Zijn er andere manieren om dat gevoel te bereiken? Wat zijn jouw redenen om deze gewoonte te willen doorbreken? Is het wel nodig om iedere dag te douchen? Of is het voldoende om je op een andere manier op te frissen?

De grootste stap: Koud douchen is je dagelijkse ritueel geworden. Warm douchen doe je niet vaak meer.

11 januari 2021: Mooi hoor. Inmiddels zijn er 12.427 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

De tweede weektip is: Loop je warm. Hee jij daar, vanuit die luie lockdownstoel kan je de wereld niet redden.

Dus sta op en ga met ons mee naar de uitdaging van week 2. Energie en zin gegarandeerd!

We gaan onszelf warm lopen. Hoe? Letterlijk en figuurlijk! Letterlijk door deze week daar waar we kunnen de auto te laten staan en te gaan lopen. Of te fietsen. Of te dansen. Want wanneer pak jij de auto, terwijl je ook best te voet of met de fiets kunt gaan?

Figuurlijk gaan we ons deze week ook warm lopen. Want als je ergens warm voor loopt, dan doe je het met plezier. En dat is waar het volgens ons ook om gaat. Duurzamer worden met plezier!

Veel van ons gebruiken de auto nog vaker dan nodig. Dat geeft uitstoot, en heeft direct effect op de luchtkwaliteit. Zeker ook in je eigen wijk.

Dat geldt ook voor de vele pakketjes die we aan huis laten bezorgen tijdens de lockdown. De uitstoot wordt significant minder als we die bij een pakketpunt laten bezorgen, in plaats van dat de bezorger elk huis langs moet rijden.

Maar ook: Een mens die beweegt, is fitter, bewuster en heeft zin om iets voor zijn omgeving te betekenen. Voor ons een van de belangrijkste bouwstenen van een duurzame leefstijl: goed in je lijf en je vel zitten. Ook een vorm van warmlopen dus.

Kleine stap: Neem deze week een bewuste beslissing om een keer niet de auto te nemen, en dat ritje lopend te doen of met de fiets. Geen auto, maar bestel je wel een pakje deze week? Laat die dan bezorgen bij het pakketpunt en loop of fiets daarheen. Hoe kan jij nog meer in beweging komen deze week? Vind de lol in bewegen. Iets wat bij je past. Zorg ervoor dat je regelmatig eventjes beweegt. Wees trots dat je goed zorgt voor je lijf én je omgeving.

Stapje groter: Gebruik je auto deze hele week niet. Behalve als het voor werk echt nodig is. Doe al het andere lopend, op de fiets (of met openbaar vervoer). Onderzoek welke manier van bewegen goed bij je past en kijk hoe je dat structureel kunt inbouwen in je week. Het is januari, een goed moment om je sport en beweegroutine weer eens onder de loep te nemen. Wij geloven in ‘leuk en makkelijk’. Dan houd je het vol en krijg je er zelfs zin in. Want wie zegt dat bewegen serieus moet zijn? Dus in welke beweging heb jij zin? De stille polder inrennen voor dag en dauw, tikkertje of sporten met je kinderen, dampende salsa met je lief? Wanneer is het makkelijk in te plannen? Is dat voor jou de ochtend?

Of liever een ander moment van de dag? Doe je het alleen, of samen? Samen geeft vaak een stok achter de deur én is gezelliger. Met wie beweeg jij met plezier? Zet je CV een graadje lager dan normaal deze week. Als je het koud krijgt dan ga je lekker bewegen. Wat zijn jouw beweegredenen om duurzamer te gaan leven? In wat voor wereld wil jij graag leven? Voor jezelf en (je) kinderen? Schrijf dat kort en krachtig op. Het zal je pad naar een duurzamere leefstijl gemakkelijker maken als je duidelijk hebt wat jouw drijfveren zijn. Begin een notitieboekje waarin je de rest van het jaar noteert wat je bevalt.

7 januari 2021: Geweldig. Het aantal deelnemers blijft maar groeien en zit inmiddels al boven het dubbele van de 5000 deelnemers die werden verwacht. Inmiddels zijn er al 11.492 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

4 januari 2021: Wow, inmiddels zijn er 9642 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

1 januari 2021: We zijn begonnen! Gelukkig nieuwjaar! Met 7307 deelnemers  gaat 52wekenduurzaam fris en fruitig van start in 2021. Mensen die zich en masse aanmeldden, hun vrienden, familie en collega’s optrommelden.

De eerste weektip is: Eet je kastjes leeg. We gaan deze week opeten wat we in huis hebben. Oftewel: we gaan onze keukenkastjes, koelkast en vriezer leegeten. Dat geeft als grote bonus dat we ook onze voorraad opruimen, wellicht wat energie besparen en lekker veel ruimte in ons hoofd scheppen. Een goed begin van het nieuwe jaar dus.

If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito – Dalai Lama

12 december 2020: 52wekenduurzaam nodigt je uit om je eigen leven stap voor stap duurzamer te maken. Een jaar lang iedere week een kleine verrassende en duurzame stap.

52wekenduurzaam nodigt je uit om je eigen leven stapje voor stapje duurzamer te maken. We focussen op acties die ons leven leuker, mooier, gezelliger, goedkoper en gezonder maken. Want dan is het veel makkelijker vol te houden én bereiken we meer. Win-win dus. We geven iedere week een nieuwe uitdaging.

Om te zien of het bij je past. Word je er gelukkig van, dan hou je het vol. Zo niet, dan skip je het. Wij onderzoeken wat er wel kan. Uitdagend, leuk, leerzaam en gratis. Loop je een stukje met ons mee?

Wij denken dat we met elkaar op een gemakkelijke manier veel duurzamer kunnen worden. Door elkaar te inspireren en uit te dagen. Door leuke en verrassende dingen te onderzoeken. Om zo je eigen versie van een duurzame leefstijl te ontwikkelen.

We streven naar 5000 deelnemers in 2021. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter. Voor onze Totale Impact Score, maar ook voor jezelf, want samen is veel leuker dan alleen. Dus geweldig als je nu al je gezin, je buren, vrienden en collega’s inspireert om ook mee te doen.

Afval recyclen en minder autorijden of vliegen kennen we wel. De uitdaging die we je geven is vaak net even anders dan je gewend bent van het thema duurzaamheid. Creatiever. Verrassend. Jouw tips daarbij kunnen we gebruiken! Heb jij  een inspirerende duurzame gewoonte die je met ons wilt delen? Iets waar je trots op bent en wat je gemakkelijk afgaat? Laat het ons weten.

52wekenduurzaam start op 1 januari 2021. Tot nu toe zijn er 7307 deelnemers. Doe ook mee.

Tags:

5 Reacties

  1. JoAn Reinhoudt zegt:

    12 december 2020 om 12:01 | Permalink

    Mag ik meedoen?

  2. Erik van Erne zegt:

    12 december 2020 om 12:08 | Permalink

    @JoAn

    Tuurlijk mag jij meedoen. Even aanmelden op 52 weken Duurzaam

  3. Erik van Erne zegt:

    30 maart 2021 om 22:28 | Permalink

    Utrecht gaat de strijd voor groenere tuinen aan in NK Tegelwippen

    De gemeente Utrecht neemt het in het NK Tegelwippen op tegen andere grote gemeenten zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Breda en Leeuwarden. Utrecht zet in op minimaal 10.000 tegels die door bewoners worden vervangen door planten, bloemen of gras. De stad die de meeste betegelde plekken groener krijgt, wint. Een groene tuin is goed voor het opvangen van regenwater, in de zomer koeler, en een aangenamere plek om te zijn voor zowel mensen als insecten en vogels.

    Voor het NK Tegelwippen werkt de gemeente Utrecht samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de Duurzame Week. Door samen op te trekken, willen de drie partijen nog meer bewoners informeren en inspireren om samen Nederland een stukje groener te maken

    Kees Diepeveen, wethouder openbare ruimte: “Minder tegels en meer groen, het klinkt simpel. En dat is het ook. In de openbare ruimte vervangt de gemeente asfalt of stenen voor groen waar dat kan. Bijvoorbeeld bij de herinrichting van het Malieblad, maar ook op de Eykmanlaan. Ook op kleinere schaal kunnen we veel bereiken, bijvoorbeeld door een deel stoeptegels te vervangen voor een kleine strook of blok aan groen, zoals op de Oranjerivierdreef.

    Maar we kunnen het niet alleen. Slechts 40% van de buitenruimte in Utrecht is van de gemeente. De andere 60%, meer dan de helft van alle buitenruimte, is van particulieren en bedrijven. Daarom wil ik alle inwoners van de gemeente Utrecht oproepen om een paar tegels te wippen en te vervangen voor groen of een geveltuintje. Samen maken we het verschil!”

    Alle bewoners met een tuin kunnen meedoen. Wip jouw tegels en meld het aantal gewipte tegels op http://www.nk-tegelwippen.nl. Alleen dan tellen de gewipte tegels mee en maken we als Utrecht kans om het NK Tegelwippen te winnen.

    Bewoners kunnen hun tegels inleveren bij één van de drie afvalscheidingsstations in Utrecht. Maar ze kunnen ook een afspraak maken om de tegels te laten ophalen. Dat kan op http://www.utrecht.nl/tegelophaalactie.

    Met het NK Tegelwippen maken we Nederland samen een stukje groener. Dit doen we door tegels te vervangen voor planten. Op http://www.duurzameweek.nl/nk-tegelwippen staat alle informatie voor bewoners uit de gemeente Utrecht: hoe kun je meedoen, hoe kun je je tegels laten ophalen en er staan tips en inspiratie.

  4. Erik van Erne zegt:

    5 oktober 2021 om 13:11 | Permalink

    Den Haag Winnaar van de Gouden Schep van het NK-Tegelwippen

    Den Haag heeft van heel Nederland de meeste tegels gewipt. Dit is gedaan door Haagse bewoners, organisaties en bedrijven met hulp van Duurzaam Den Haag.

    Gemeente Den Haag heeft een grote bijdrage geleverd en op veel plekken de stad vergroend. Er zijn bij elkaar ruim 200.000 tegels uit de grond gehaald. Hier staan nu bloemen en planten.

    In het afgelopen half jaar hebben heel veel stoeptegels, klinkers en ‘onderhoudsarme’ tuinen plaats moeten maken voor groen. Er zijn ruim 1,5 miljoen tegels gelicht in heel Nederland. Dat gebeurde onder het motto ‘Tegels eruit, groen erin’ binnen het NK Tegelwippen waar door 81 gemeenten aan werd deelgenomen.

    Wanneer tegels worden vervangen door groen, helpt dit wateroverlast te verminderen, biedt het koelte in tijden van hitte en houdt de grond water vast bij droogte. Het vergroot de leefruimte voor planten en dieren en draagt zo bij aan de biodiversiteit. Bovendien is een nabije groene leefomgeving goed voor de mentale gezondheid van mensen.

    In totaal zijn binnen het NK Tegelwippen 1.556.919 tegels vervangen door groen. Dat staat gelijk aan een oppervlakte van ruim 14 hectare. In de Brabantse gemeente Rucphen verdwenen het meeste aantal tegels per inwoner. Het absolute aantal in een gemeente lag het hoogst in Den Haag waar meer dan 200.000 tegels werden gewipt.

  5. Erik van Erne zegt:

    10 oktober 2021 om 18:52 | Permalink

    52WekenDuurzaam: Interview Sander Mertens

    Sander Mertens is lector Energy in transition aan de Haagse Hogeschool. Hij legt in een interview met Caro Buiskool uit welke vijf grote stappen nodig zijn in de energietransitie.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (457)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
  • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
  • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
  • Links

    Milieunet op..