google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

World Cleanup Day: Grootste Opruimactie van Nederland by Plastic Soup Foundation en Nudge

Geschreven op 19-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Agenda Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 12 januari 2021: Bedankt 11 miljoen milieuhelden uit 165 landen voor hun deelname aan World Cleanup Day 2020!

Ondanks de uitdagingen heb je laten zien dat je geeft om een afvalvrije en gezonde wereld.

Laten we het opnieuw doen op zaterdag 18 september 2021!

19 augustus 2020: De Maas is een blikvanger voor Maastricht. Helaas is het vele zwerfafval in de Maas velen een doorn in het oog.

Met het doel de Maas één dag plasticvrij te maken organiseert Maas Cleanup verschillende activiteiten in Limburg op 19 september, World Cleanup Day.

Ook in Maastricht coördineert Maas Cleanup activiteiten voor burgers die een steentje bij willen dragen aan de schoonmaak.

Zo zijn er onder andere opruimacties bij de sluis van Borgharen. Tijdens deze acties geeft het CNME Maastricht toelichting op de situatie rondom de sluis en waarom dit gebied een hotspot is wat betreft zwerfafval.

Maas Cleanup zet zich in om de gezamenlijke kracht van het bedrijfsleven te gebruiken voor verandering. Van veroorzaker naar oplosser van het groeiende zwerfafvalprobleem: samen maken en houden we onze rivieren, zeeën en oceanen schoon. Door jaarlijks een dag lang samen onze handen uit de mouwen te steken, mobiliseren we het bedrijfsleven om duurzamer te denken én handelen.

27 maart 2020: De Landelijke Opschoondag 2020 wordt verplaatst naar het najaar. NederlandSchoon liet eerder weten de achtiende editie, die gepland was op zaterdag 21 maart, af te gelasten.

Op zaterdag 19 september 2020, tevens World Cleanup Day, wordt heel Nederland alsnog opgeroepen om naar buiten te gaan en gezamenlijk zwerfafval op te ruimen.

7 januari 2020: Zo, de datum voor de volgende editie van de World Clean Up Day is alweer bekend.

Op 19 september 2020 gaan we weer wereldwijd massaal aan de schoonmaak.

World Clean Up Day 2020 staat op het programma voor zaterdag 19 september 2020.

Zie ook: Statiegeld Op Kleine PET-Flessen En Blikjes by De Statiegeld Alliantie – I Love Statiegeld: Teken de Petitie Statiegeld op Kleine PET-Flesjes en Blikjes – Spectaculaire Afvalvermindering Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere Door Statiegeldbekers – Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Veel Milieuwinst door Eco-glazen – Afvalmanagement bij evenementen steeds belangrijker – Afvalarme evenementen – Herbruikbare Eco-glazen beter voor het milieu – Evenementen, Bedrijven en Instellingen: Eénmalige Kunststof Bekers Gescheiden Inzamelen – Afvalplan Vlaanderen: Verplicht Gebruik Van Herbruikbare Bekers Op Evenementen – Geen Wegwerpplastic Meer Op Amsterdamse Festivals en Evenementen: GreenCups

23 september 2019: Zo World Cleanup Day zit er weer op. Ruim 16.000 vrijwilligers hebben op zo’n 1400 plekken afval opgeruimd.

Tijdens World Cleanup Day zijn in Nederland bijna 78.000 afvalstukken opgeruimd. Dat is meer dan een verdubbeling van vorig jaar, toen zo’n 35.000 stukken zwerfvuil werden opgehaald.

In totaal deden er dit jaar 160 landen mee aan World Cleanup Day.

De meest gevonden stukken afval bleken van Red Bull te zijn, gevolgd door afval van Heineken, McDonald’s, Marlboro en Coca-Cola.

De meest gevonden stukken afval zijn blikjes geweest. Ook verpakkingen, flessen, plastic zakjes en sigaretten werden volop opgeruimd. Meer dan 60 procent van al het geregistreerde afval zou bestaan uit plastic, gevolgd door metaal (16,6 procent) en papier (16,3 procent).

Via een speciale app konden de vrijwilligers registeren om wat voor soort materiaal het ging en van welke merken de verpakkingen het meest op straat belanden. Dat er dit jaar veel meer zwerfafval werd geregistreerd, komt volgens de organisatie doordat de deelnemers de app fanatieker hebben gebruikt.

15 december 2018: Zo, de datum voor de volgende editie van de World Clean Up Day is alweer bekend. Op 21 september 2019 gaan we weer wereldwijd massaal aan de schoonmaak.

16 september 2018: Zo, de eerste World Clean Up Day in Nederland zit er op. Laten we hopen dat Nederland er een stukje schoner van is geworden.

Duizenden deelnemers aan World Cleanup Day in Nederland hebben samen meer dan 35.000 stuks zwerfvuil opgeruimd en vastgelegd. Ze hebben tijdens het opruimen alles wat ze aan afval tegenkwamen – elk afzonderlijk flesje, blikje, sigarettenpakje of tasje – met behulp van een app op hun telefoon vastgelegd.

Iets meer dan 60 procent van alle gevonden afval is van plastic, boven papier en metaal (inclusief aluminium). De sigarettenpeuk is koploper in de top vijf van items – sigarettenfilters zijn gemaakt van plastic – vóór nummer twee het blikje, op de voet gevolgd door nummer drie verpakkingen. Op de vierde plaats staan flesjes en (plastic) bekers op vijf.

World Cleanup Day was niet zomaar een opruimactie. Deelnemers hebben met de Litterati-app vastgelegd wat ze in hun eigen straat, in hun wijk, een nabijgelegen park of langs rivieren aan zwerfafval aantroffen. De verzamelde gegevens moeten helpen bij het begrijpen van het zwerfafvalprobleem en het vinden van structurele oplossingen.

De beste structurele oplossing is volgens mij al lang bekend, maar op één of andere manier weet het bedrijfsleven telkens weer zoveel druk uit te oefenen dat de politiek bezwijkt. In maart van dit jaar werd de invoering van statiegeld op kleine drankverpakkingen weer eens uitgesteld met twee jaar. Ook is er in Nederland nog steeds geen verbod op het gebruik van wegwerpplastic bij evenementen, alhoewel de gemeente Amsterdam als eerste in Nederland heeft aangekondigd vanaf 2020 geen wegwerpplastic meet toe te staan bij evenementen.

Zie ook: Statiegeld Op Kleine PET-Flessen En Blikjes by De Statiegeld Alliantie – I Love Statiegeld: Teken de Petitie Statiegeld op Kleine PET-Flesjes en Blikjes – Spectaculaire Afvalvermindering Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere Door Statiegeldbekers – Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Veel Milieuwinst door Eco-glazen – Afvalmanagement bij evenementen steeds belangrijker – Afvalarme evenementen – Herbruikbare Eco-glazen beter voor het milieu – Evenementen, Bedrijven en Instellingen: Eénmalige Kunststof Bekers Gescheiden Inzamelen – Afvalplan Vlaanderen: Verplicht Gebruik Van Herbruikbare Bekers Op Evenementen – Geen Wegwerpplastic Meer Op Amsterdamse Festivals en Evenementen: GreenCups

13 september 2018: Nog 4 dagen en dan gaan miljoenen vrijwilligers zaterdag 15 september in meer dan 150 landen tegelijk deelnemen aan World Cleanup Day. Daarmee wordt het de grootste opruimactie ooit. Ook in Nederland zijn al 250 opruimacties verspreid door het land aangekondigd en nog dagelijks komen er nieuwe initiatieven bij.

De Plastic Soup Foundation (PSF) is samen met Nudge, de grootste duurzaamheidsorganisatie in ons land, verantwoordelijk voor de coördinatie van de World Cleanup Day in Nederland.

19 juli 2018: Tientallen grote Nederlandse bedrijven en organisaties ondersteunen World Cleanup Day, die dit jaar op zaterdag 15 september 2018 voor het eerst wereldwijd – en ook in Nederland – wordt gehouden.

Met miljoenen deelnemende vrijwilligers in meer dan 150 landen tegelijk wordt het de grootste cleanup ooit.

In Nederland is Plastic Soup Foundation (PSF) zogeheten country leader van deze unieke World Cleanup Day. Voor de organisatie van het evenement heeft PSF de handen ineen geslagen met Nudge, de grootste duurzaamheidsorganisatie in Nederland om zoveel mogelijk vrijwilligers, bedrijven en gemeenten bij de opruimactie te betrekken.

Nederlandse bedrijven en organisaties die zich al als participating partners aan World Cleanup Day Nederland hebben verbonden zijn: Spa Nederland, Heineken, Coca-Cola, ABN Amro, Nederland Schoon, Moonen Packaging, Oerlemans Plastics, JCI Nederland, Middle Point, Aqua Minerals, Ekoplaza, Center Parcs, Greenchoice, Dimsum Reizen, Grant Thornton, Tony’s Chocolonely, EcoChain Technologies, Waterschap AGV/Waternet, Waterschap De Dommel en Royal Lemkes.

Vertegenwoordigers van deze bedrijven en organisaties hebben op woensdag 18 juli aan boord van een rondvaartboot in Amsterdam gezamenlijk een pledge getekend om World Cleanup Day Nederland op allerlei manieren te ondersteunen. Bijvoorbeeld via financiële support en door initiatieven te ontplooien voor extra opruimacties rond hun vestigingen verspreid door het land. Op World Cleanup Day staat iedereen zij aan zij; supermarktketens, frisdrankfabrikanten, milieuorganisaties, burgers, iedereen helpt mee om Nederland schoner te maken. Dát is het idee.

Zwerfvuil op straat staat steevast in de top-3 van ergernissen die het CBS jaarlijks naar buiten brengt. De gemiddelde Nederlander ergert zich, zeker in stedelijke gebieden, groen en geel aan afval op straat. Afval dat niet (tijdig) wordt opgeruimd, maakt grote kans in en langs de rivieren te belanden en zo naar zee te stromen. Met name plastic afval zorgt daar voor blijvende milieuschade.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “World Cleanup Day is niet zomaar een opruimactie. Een heel leger aan vrijwilligers gaat die dag ook kostbare data verzamelen. Alle deelnemers gaan namelijk monitoren: ze gaan in hun straat, in hun wijk of park, langs rivieren en langs wegen vastleggen wat ze aan zwerfvuil vinden. Dat gaat gebeuren aan de hand van een handige app die onder andere in Nederland zal worden gebruikt. Zo wordt de World Cleanup Day over twee maanden ook de grootste citizen science operatie in ons land.”

Vanuit een nationaal commandocentrum wordt de landelijke operatie op zaterdag 15 september gecoördineerd, onder toeziend oog van journalisten. Diezelfde avond wordt bekendgemaakt wat er in het hele land aan zwerfafval is gevonden: welke items, welke merken, welke locaties. Daarmee zal World Cleanup Day unieke data opleveren waarbij wetgevers, beleidsmakers, gemeenten en het bedrijfsleven hun vingers gaan aflikken.

Tijdens World Cleanup Day gaan zoveel mogelijk mensen wereldwijd de strijd aan tegen zwerfafval. Ook in Nederland storen veel mensen zich aan de troep die op straat ligt. Niet onterecht, want afval op straat zorgt voor vervuilde grond en water.

Dat is natuurlijk behoorlijk zorgwekkend, maar op 15 september openen we de jacht op troep met positieve energie! World Cleanup Day wordt de grootste wereldwijde burgeractie ooit. Plastic Soup Foundation en Nudge roepen iedereen dan ook op om mee te doen.

Zie ook: De Landelijke Opschoondag 2018: Eén Buurt, Eén Missie – De Landelijke Opschoondag: Maas Schoon? Doen Gewoon! – De National Geographic Beach Cleanup 2018 in Nederland: #StopMetPlastic – De Boskalis Beach Cleanup Tour 2018: Jaarlijkse Schoonmaakactie Nederlandse Stranden – Statiegeld Op Kleine PET-Flessen En Blikjes by De Statiegeld Alliantie –Afvalmanagement bij evenementen steeds belangrijker –  Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Afvalquiz  – Afval Kwartetspel – Zwerfafval: Dat Is Gewoon Stom – Clean Up Rotterdam: Ondernemers Gaan Rotterdam Schoonmaken by R4R

6 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  19 juli 2018 om 17:09 | Permalink

  World Cleanup Day 2018

  Let’s Do It! World is a fast growing civic movement which aims to unite people against trash and make the world waste-free. In 15th September 2018 Let’s Do It! World is planning to hold a big worldwide cleanup day which would be like a “green wave” and start in Japan and end in Hawaii.

 2. Erik van Erne zegt:

  19 juli 2018 om 17:12 | Permalink

  Breaking news: World in Chaos

  World in Chaos as Locations Across the Globe Turn Into Trashpoints and Dumpsites! Today, the world was shocked by alarming news: the map of the world, as we know it, has changed drastically. Panic, chaos and faults in global systems ensued as the world’s cities turned
  into trash points in an unprecedented change.

  This comes after decades of careless use of resources, littering, dumping trash in nature and the lack of responsibility towards planet Earth by its human inhabitants. Dumpsites now stand in the place of once glorious natural wonders like Victoria Falls, the Amazon Rainforest, the Himalayas, Great Barrier Reef and so on. World-famous cities and tourist attractions like London, New York, Shanghai, Delhi and Tokyo have all turned into trash points. This sudden, yet foreseeable, change has caused stock markets to plummet, chaos in travel and breakdowns in technology, including the Google search engine.

  While this drastic alteration has sent the world into a flux, there is a way out. Humankind is held responsible for this transformation, but it is humankind, who can reverse the tide by changing behaviours and taking action. Enzo Favoino, the head of knowledge team at World Cleanup Day warned: “The responsibility is on us and we have to act now if we want to save our planet.” Favoino introduced a simple two-step plan that World Cleanup Day has come up with to get our map and our planet back.

  Step one is to download the World Cleanup App, which will allow users to mark trash points on the map and post photos of the trash they find. Step two is the World Cleanup Day on the 15th of September 2018, when all the marked trash points will be cleaned up in a concerted effort across the world by millions of volunteers. The organisers of the worldwide event are confident that if we all act together, we can and we will get our planet back. Adults, children, companies and organisations are all invited to join in this worthy global cause.

  World Cleanup Day is the world’s biggest civic movement that includes over 130 countries and more than 20 million volunteers, who all stand for a cleaner world. World Cleanup Day will take place on the 15th of September 2018 and will see millions of people unite together to take the first step towards a cleaner world.

 3. Erik van Erne zegt:

  28 juli 2018 om 18:38 | Permalink

  World Cleanup Day: Mapping Step by Step

  The World Cleanup App is easy to use and helps the environment. This step by step video explains how the app works.

 4. Erik van Erne zegt:

  25 september 2019 om 14:05 | Permalink

  PvdA in Den Haag Wil Proef Met Statiegeld Voor Blikjes

  De Haagse PvdA wil een proef met statiegeldautomaten voor blikjes. Raadslid Janneke Holman lanceert daarvoor een plan naar Brussels voorbeeld: “In de hoofdstad van onze Zuiderburen staan sinds een paar maanden drie statiegeldautomaten voor blikjes, en het is een groot succes: in de eerste maand werden al 40.000 blikjes ingezameld.” Holman wil nu weten of zo’n proef ook in Den Haag mogelijk is.

  Nederland kent ondanks de voortdurende discussie hierover nog geen landelijke regeling voor statiegeld op blikjes, terwijl blikjes goed recyclebaar zijn en nu zorgen voor veel zwerfvuil.

  Tijdens de World Cleanup Day afgelopen zaterdag bleek nog dat blikjes het meest gevonden zwerfafval zijn: “Zaterdag was ik aan het afval rapen in mijn eigen wijk, het Regentessekwartier. Je komt van alles tegen: snoepverpakkingen, sigarettenpakjes, maar vooral heel veel blikjes. Hoe mooi zou het zijn als we tenminste die rommel van straat kunnen krijgen.”

  Holman hoopt nu dat Den Haag het voortouw durft te nemen door ook een proef te starten: “Er wordt al jaren lang gepraat over het uitbreiden van statiegeld in Nederland. Ik roep het Haagse stadsbestuur op om de handschoen op te pakken en er lokaal mee aan de slag te gaan.” De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur.

  Zie ook: Statiegeld op Kleine Plastic Flesjes in 2021 Nog Lang Niet Zeker: Nieuwe Doelstelling BedrijfslevenI Love Statiegeld: Teken de Petitie Statiegeld op Kleine PET-Flesjes en BlikjesStatiegeld Op Kleine PET-Flessen En Blikjes by De Statiegeld Alliantie

 5. Erik van Erne zegt:

  12 januari 2021 om 06:43 | Permalink

  11Million people participated in World Cleanup Day 2020

 6. Erik van Erne zegt:

  28 januari 2021 om 21:52 | Permalink

  OPENING CEREMONY LETS DO IT WORLD CONFERENCE 2021 & WORLD CLEANUP DAY 2020 SUCCESS STORIES

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (688)
 • Agenda (3.280)
 • Biologisch (116)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (873)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (524)
 • Design (238)
 • Dieren (178)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.399)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.616)
 • Europa (29)
 • Evenementen (202)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (315)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (33)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (327)
 • Iets anders (400)
 • Int. Samenwerking (193)
 • Investeren (144)
 • Joe Biden – Barack Obama (118)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.710)
 • Licht (394)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (754)
 • MVO (112)
 • Natuur (776)
 • Nederland (34)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (233)
 • Vakantie (84)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.605)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (304)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • De Klimaatmars in Amsterdam: Op Straat Voor Een Leefbaar Klimaat by Milieudefensie
 • De Elektrische Dierenambulance Bakfiets In Altena by Stichting DierenLot
 • Het GroenDoen Fonds Voor Kleinschalige Boomplant Projecten by Trees for All
 • Zonnedak Met 27.076 Zonnepanelen Op Dak Arvato Bertelsmann by GroenDus
 • Het Festival G10 In Amsterdam: Festival Van De Economie En De Filosofie & The Arts
 • Zonnepanelen Op Staldaken Melkveehouder Johan Harbers by GroenLeven
 • Drijvend Zonnepark De Mussels Beilen Met 40.000 Zonnepanelen Op Zandwinplas by GroenLeven
 • SDG Co: Transforming Innovation for Sustainability by Eco-Business
 • Grootste Bi-Directionale Laad a.s.r. Parkeeergarage Voor 250 Elektrische Auto’s Geopend In Utrecht
 • Royal FloraHolland Plaatst Ruim 25.000 Zonnepanelen Op Daken In Aalsmeer, Rijnsburg en Eelde
 • De Volledig Elektrische Renault 5 Concept Komt Er Aan In 2024: Actieradius van 400 Kilometer
 • Elektrische CityBarg Duwboot Voor Vervoer Bouwmaterialen Van Zoelen By CityPort of Utrecht
 • De 50-Literhuis Challenge: Water Besparen Met Behoud Van Comfort by The Green Village
 • Shell Bouwt Nieuwe Fabriek In Pernis Voor Productie Biobrandstoffen
 • Heembouw Is De Winnaar Van De Dertigste Groene Pluim Voor Duurzaam Ondernemen
 • Laadplatform Voor Elektrische Vrachtwagens City Logistics Innovation Campus (CLIC) Amsterdam
 • De FLXdrive Batterij-Elektrische Locomotief: Eerste Elektrische Goederentrein by Wabtec
 • De Vredesweek 2021: PAX Power to the People En De Utrechtse Vredesweeklezing by PAX
 • Interface Vervangt Bitumen Backing Tapijttegelcollectie Voor CQuest Bio Biocomposiet Tapijtrug
 • Uitstoot Broeikasgassen Elf Procent Hoger Dan In 2020 by CBS En RIVM
 • Links

  Milieunet op..