Stop Voedselverspilling: Innovatieve Ideeën Gezocht
Geschreven op 30-9-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, AgendaMinister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers met innovatieve ideeën om voedselverspilling in Nederland te verminderen, van de productie van voedsel tot het beschikbaarstellen aan de consument.
In Nederland wordt maar liefst 30 tot 50% van het voedsel dat voor menselijke consumptie geschikt is, niet opgegeten, maar wordt weggegooid of gaat verloren tijdens opslag, transport, verwerking of vermarkting. Het ministerie maakt hiervoor gebruik van de zogenaamde SBIR-aanbesteding van Agentschap NL. Via het Small Business Innovation Research (SBIR) programma besteedt de overheid maatschappelijk relevant innovatief onderzoek uit bij het innovatieve bedrijfsleven. Bedrijven kunnen inschrijven op tenders van het SBIR programma. Bedrijven krijgen een kans om nieuwe innovatieve producten, processen en diensten te ontwikkelen. U kunt deelnemen aan het SBIR-programma door in te schrijven op tenders.
Een SBIR aanbesteding is een competitie die bestaat uit drie fasen, namelijk onderzoek naar de haalbaarheid van een innovatie, onderzoek en ontwikkeling van de innovatie, en tot slot het op de markt brengen van een product, dienst of proces. Deze laatste fase betaalt de overheid niet. De ondernemer zorgt zelf voor de vermarkting van zijn product. Het totale budget voor deze SBIR Vermindering Voedselverspilling bedraagt 3,15 miljoen euro. Voor een haalbaarheidsonderzoek is maximaal 40.000 euro beschikbaar. In totaal is voor de haalbaarheidsonderzoeken 900.000 euro beschikbaar. Projectvoorstellen kunnen tot en met maandag 25 oktober 2010 worden ingediend bij Agentschap NL.
Drie Prijsvragen Biodiversiteit: Bedrijfsvoering, Design, Bewustwording - Fostplus Mobiele Tentoonstelling: Packstory The Exhibition - Wereldvoedseldag 2010: Meer dan 1 Miljard Mensen Ondervoed - Stichting K-ETEN: Vers, duurzaam voedsel op alle scholen
M. Teisman zegt:
7 oktober 2010 om 09:02 | Permalink
Wellicht niet zo innovatief maar een prachtig model: in Spanje gaan de Tapas (dagvers) aan het einde van de dag naar de minder bedeelden in de samenleving. Dat vraagt om een andere sociale- en misschien wel eetcultuur, maar toch..
Prem Prakaash Binda zegt:
16 oktober 2010 om 14:56 | Permalink
Als we het hebben dat wereldwijd ca. 1 miljard mensen honger lijden, moeten we bij het zoeken naar oplossingen ook de hele wereld erbij betrekken en ook met het beschikbaar stellen van financiele middelen.Suriname is in staat om 25 miljoen mensen direct van voedsel te voorzien, maar toch zien we dat het land niet eens in staat is een half miljoen mensen van voedsel te voorzien uit eigen productie.Integendeel, en dat ondanks de vele mooie toespraken en voornemens van opeenvolgende beleidsmakers, zien we dat de import van groente en fruit aan het toenemen is.Een omgekeerde wereld dus????
Bert van Dieren zegt:
17 februari 2011 om 14:35 | Permalink
Voedselverspilling is een van mijn hobby’s.
Daag