Anders Bekeken

Stop Voedselverspilling: Innovatieve Ideeën Gezocht

Geschreven op 30-9-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Agenda Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

vraagtekenMinister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers met innovatieve ideeën om voedselverspilling in Nederland te verminderen, van de productie van voedsel tot het beschikbaarstellen aan de consument.

In Nederland wordt maar liefst 30 tot 50% van het voedsel dat voor menselijke consumptie geschikt is, niet opgegeten, maar wordt weggegooid of gaat verloren tijdens opslag, transport, verwerking of vermarkting. Het ministerie maakt hiervoor gebruik van de zogenaamde SBIR-aanbesteding van Agentschap NL. Via het Small Business Innovation Research (SBIR) programma besteedt de overheid maatschappelijk relevant innovatief onderzoek uit bij het innovatieve bedrijfsleven. Bedrijven kunnen inschrijven op tenders van het SBIR programma. Bedrijven krijgen een kans om nieuwe innovatieve producten, processen en diensten te ontwikkelen. U kunt deelnemen aan het SBIR-programma door in te schrijven op tenders.

Een SBIR aanbesteding is een competitie die bestaat uit drie fasen, namelijk onderzoek naar de haalbaarheid van een innovatie, onderzoek en ontwikkeling van de innovatie, en tot slot het op de markt brengen van een product, dienst of proces. Deze laatste fase betaalt de overheid niet. De ondernemer zorgt zelf voor de vermarkting van zijn product. Het totale budget voor deze SBIR Vermindering Voedselverspilling bedraagt 3,15 miljoen euro. Voor een haalbaarheidsonderzoek is maximaal 40.000 euro beschikbaar. In totaal is voor de haalbaarheidsonderzoeken 900.000 euro beschikbaar. Projectvoorstellen kunnen tot en met maandag 25 oktober 2010 worden ingediend bij Agentschap NL.

Drie Prijsvragen Biodiversiteit: Bedrijfsvoering, Design, Bewustwording – Fostplus Mobiele Tentoonstelling: Packstory The Exhibition – Wereldvoedseldag 2010: Meer dan 1 Miljard Mensen Ondervoed – Stichting K-ETEN: Vers, duurzaam voedsel op alle scholen

3 Reacties

  1. M. Teisman zegt:

    7 oktober 2010 om 09:02 | Permalink

    Wellicht niet zo innovatief maar een prachtig model: in Spanje gaan de Tapas (dagvers) aan het einde van de dag naar de minder bedeelden in de samenleving. Dat vraagt om een andere sociale- en misschien wel eetcultuur, maar toch..

  2. Prem Prakaash Binda zegt:

    16 oktober 2010 om 14:56 | Permalink

    Als we het hebben dat wereldwijd ca. 1 miljard mensen honger lijden, moeten we bij het zoeken naar oplossingen ook de hele wereld erbij betrekken en ook met het beschikbaar stellen van financiele middelen.Suriname is in staat om 25 miljoen mensen direct van voedsel te voorzien, maar toch zien we dat het land niet eens in staat is een half miljoen mensen van voedsel te voorzien uit eigen productie.Integendeel, en dat ondanks de vele mooie toespraken en voornemens van opeenvolgende beleidsmakers, zien we dat de import van groente en fruit aan het toenemen is.Een omgekeerde wereld dus????

  3. Bert van Dieren zegt:

    17 februari 2011 om 14:35 | Permalink

    Voedselverspilling is een van mijn hobby’s.
    Daag

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (637)
  • Agenda (3.113)
  • Barack Obama (116)
  • Biologisch (118)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (793)
  • Communicatie (375)
  • Cradle to Cradle – Circulair (485)
  • Design (231)
  • Dieren (175)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.267)
  • Educatie (345)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.280)
  • Europa (29)
  • Evenementen (156)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (304)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (29)
  • Greenwashing (117)
  • Hergebruik-Kringloop (318)
  • Iets anders (367)
  • Int. Samenwerking (191)
  • Investeren (136)
  • Kerst (152)
  • Klimaat (1.643)
  • Licht (374)
  • Lucht (32)
  • Mensenrechten (169)
  • Milieu (748)
  • MVO (109)
  • Natuur (728)
  • Nederland (22)
  • Olympische Spelen (67)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (125)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (25)
  • Sport (220)
  • Vakantie (78)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.291)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (300)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • BYD Levert 183 Elektrische Bussen Voor Metbus In Santiago, Chili
  • De Energieneutrale Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Dodewaard by Waterschap Rivierenland
  • Waterschap Rivierenland Realiseert Zonnepark bij RWZI in Hardinxveld-Giessendam
  • Bioboer Frank Lambert Neemt Eerste 100% Elektrische Kramer Wiellader In Gebruik
  • Green Light District Amsterdam: De Groene Duurzame Variant Van Het Red Light District
  • Klimaatnieuws: Gletsjers Himalaya Smelten Steeds Sneller – Kwart IJs In 40 jaar Verdwenen
  • Kleurrijkste En Duurzaamste Festival Van Antwerpen: Herbruikbare Bekers En Afvalplan Borgerrio
  • Energieneutraal Plattelandshotel Fruitpark Hotel in Nationaal Fruitpark Ochten In De Betuwe
  • De Elektrische Bestelbus LCV by Londen Electric Vehicle Company (LEVC)
  • Depot Amsterdam Noord Energieneutraal En EYE Collectiecentrum by Cepezed
  • Kigali Hoofdstad Van Rwanda: De Groene, Schone, Energieneutrale Stad Van Afrika
  • Amsterdam Light Festival Editie #8: Disrupt
  • Duurzaam Dealerpand Met Zonnepanelen Voor MAN Venlo In Gebruik Genomen
  • Onderzoek Productie Groene Waterstoffabriek In Eemshaven Groningen by RWE En Innogy
  • Dutch Green Building Council Green Leader Award 2019 by DGBC
  • Herbruikbare Drinkbekers Tijdens Elfde Editie Lier Feest
  • Deltaplan Mobiliteit 2030: Hoog Tijd Voor Andere Mobiliteit by Mobiliteitsalliantie
  • Het Jaar Waarin Nederland Goedkoop Elektrisch Gaat Rijden by NOS op 3
  • Mobiliteit In Stedelijk Nederland by Kim
  • De Bovengrens by Lebbis
  • Links

    Milieunet op..