Statiegeld Kleine PET-Flessen Per 1 Juli 2021: Statiegeld Blikjes In 2023 by De Statiegeld Alliantie
Geschreven op 19-2-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in AfvalIn Nederland zit er vanaf 2021 ook statiegeld op de kleine plastic flessen. “Deze beslissing is een historische overwinning in de strijd tegen plastic vervuiling. Hier hebben we ons jaren voor ingezet. De volgende stap is statiegeld op blikjes, reageren milieuorganisaties Recycling Netwerk Benelux, Natuur & Milieu, de Plastic Soup Surfer, Plastic Soup Foundation, Greenpeace en Stichting De Noordzee op de brief aan de Tweede Kamer van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven.
Door de uitbreiding naar de kleine flessen van minder dan 1 liter komt er statiegeld op alle plastic drankflessen behalve die met sappen of zuivelproducten. Statiegeld vermindert het aantal flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent, toonde de studie van CE Delft.
In februari 2017 steunden de politieke partijen de Plastic Soup Surfer-motie die vraagt om de plastic flesjes in het milieu met 90% terug te dringen. In november 2017 werd de Statiegeldalliantie opgericht. Ze groeide direct razendsnel. Inmiddels vragen al 1055 Statiegeldalliantie-partners aan de Nederlandse en Belgische regeringen statiegeld in te voeren op alle plastic flessen en blikjes. Vrijwel alle Nederlandse gemeenten en honderden andere organisaties, waaronder milieuorganisaties, maar ook Ekoplaza, ASN Bank, de Consumentenbond en LTO, sloten zich aan.
Met het bedrijfsleven, dat zich toen nog grotendeels tegen statiegeld verzette, sprak de regering in maart 2018 af dat statiegeld zou worden ingevoerd, tenzij de bedrijven erin slaagden de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met minimaal 70% terug te dringen en 90% van de plastic flessen te recyclen. Daar kreeg het bedrijfsleven twee jaar de tijd voor.
De laatste monitoringsresultaten laten zien dat er geen enkele sprake is van een afname van plastic flessen in het milieu. Sterker nog: het aantal getelde flesjes nam toe met 7% per meetronde. Alternatieve plannen werken niet, en daarom wordt statiegeld op plastic flesjes ingevoerd.
Van Veldhoven neemt nog niet direct een beslissing over de invoering van statiegeld op blikjes. Op blikjes komt mogelijk een jaar later ook statiegeld. Als het de sector niet lukt om in het najaar van 2021 70 tot 90 procent minder blikjes in het zwerfafval te realiseren, dan wordt ook statiegeld op blikjes ingevoerd. In het najaar van 2021 volgt hierover een besluit en komt er medio 2022 alsnog statiegeld op blik.
De laatste monitoringsrapportage laat zien dat het aantal blikjes op straat nog sterker is gestegen dan het aantal flesjes, met maar liefst 16%. Het bedrijfsleven boekte in de voorbije twee jaar geen enkele vooruitgang met de plastic flesjes. De extra tijd die ze bedongen, was onderdeel van een meestribbeltactiek, hopende dat uitstel uiteindelijk tot afstel zou leiden. Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat ze voor blikjes wél resultaten zouden boeken.
Steeds meer drankenproducenten steunen inmiddels statiegeld, sommige publiek, anderen binnenskamers. We roepen het volledige bedrijfsleven en de politici dan ook op om het probleem van blikjes in het milieu op te lossen door snel te besluiten ook daarvoor statiegeld in te voeren. Die beslissing kan en zou nog in deze kabinetsperiode moeten vallen.
Wij bedanken iedereen die meewerkte aan de uitbreiding van statiegeld. In 2015 gingen nog stemmen op om statiegeld volledig af te schaffen. Door de inzet van vele mensen, zwerfafvalrapers, milieuorganisaties, alle 1055 partners van de Statiegeldalliantie, overheidsambtenaren, kamerleden en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, zet Nederland nu een belangrijke stap richting minder plastic flessen in het zwerfafval en een schoner milieu, besluiten Recycling Netwerk, Natuur & Milieu, de Plastic Soup Surfer, Plastic Soup Foundation, Greenpeace en Stichting De Noordzee.
14 maart 2018: Al meer dan 500 Vlaamse en Nederlandse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie.
19 februari 2018: Al meer dan 200 maatschappelijke organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven en milieuorganisaties hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Gezamenlijk nemen ze een duidelijk standpunt in: op kleine PET-flessen en blikjes moet ook statiegeld komen, net zoals het statiegeld op grote PET-flessen.
En snel: “Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen. Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd”, aldus de alliantie.
Nadat afzonderlijke gemeenten zich al hadden aangesloten, zette de commissie milieu, energie en mobiliteit van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het onderwerp op de agenda. Het besluit dat de VNG zich aansluit is daarmee heel dichtbij gekomen.
Al 72 Nederlandse gemeenten zijn nu partner van de Statiegeldalliantie. Zij vragen aan het kabinet Rutte om statiegeld dit jaar uit te breiden naar blikjes en kleine plastic flesjes. Ook de eerste Nederlandse provincie, Noord-Brabant, voegt zich bij de beweging. Ekoplaza is de eerste supermarktketen die zich als voorstander van statiegeld uitspreekt en in de alliantie stapt. Ook de provincies Groningen, Overijssel en Limburg hebben zich inmiddels aangesloten bij de Statiegeldalliantie.
Het draagvlak voor statiegeld groeit razendsnel verder. De Statiegeldalliantie ging van start eind november. De tellervan het totale aantal organisaties, bedrijven en gemeenten die aansloten bij het Nederlands-Belgische initiatief staat nu op een indrukwekkende 216 partners.
Van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog altijd een aanzienlijk deel naast de vuilbak. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval.
Meer dan drie op de vier Nederlanders en Belgen stoort zich mateloos aan vervuilde straten en blikjes en flesjes in de natuur. Het ziet er vies uit én het veroorzaakt dierenleed. Koeien en andere landdieren worden ziek of sterven als stukjes blik en plastic in hun voedsel terecht komen.
Veel zwerfafval dat niet wordt opgeruimd, belandt via wind en water in de zee waar het onderdeel wordt van de plastic soep, de drijvende vuilnisbelten in de oceanen. Daar brengt het op grote schaal schade toe aan vissen, vogels en andere zeedieren, die het in hun maag krijgen, erin verstrikt raken of er in stikken.
De totale kosten van het zwerfvuilbeleid in Nederland liggen op circa 250 miljoen euro per jaar. In Vlaanderen worden de kosten van het voorkomen, opruimen en verwerken van zwerfafval in de openbare ruimte in 2015 op ongeveer 155,4 miljoen euro geschat. Deze kosten worden voor 90 procent door lokale besturen gemaakt. Ook worden miljoenen euro’s door overheden en bedrijven aan communicatiecampagnes, opruimacties (clean ups) en extra afvalbakken besteed. Dit alles zonder structureel resultaat: onze straten, stranden, wateren en natuurgebieden blijven vervuild.
Dat statiegeld op plastic flessen en blikjes werkt, bewijzen de meer dan 37 landen en regio’s waar het al ingevoerd is. Van Zweden tot Australië en van Duitsland tot Californië zien we recyclagecijfers van PET-flessen en blikjes van meer dan 90 procent. In Europa alleen al hebben meer dan 115 miljoen mensen toegang tot een statiegeldsysteem voor PET-flessen en blikjes. Deze bestaande statiegeldsystemen zijn kostenefficiënt en technisch en juridisch solide gebleken. In Europa kiezen steeds meer landen voor statiegeld. Schotland en Malta hebben in september beslist (nadat Coca Cola in Schotland zijn lobbyverzet opgaf). De Europese Commissie organiseerde onlangs de eerste stakeholdersbijeenkomst ooit over het onderwerp.
Zie ook: Great Pacific Garbage Patch: Plastic Soup and Plastic Planet – The Throwaway Mentality and he 5 Oceanic Gyres – Seabin Project by Pete Ceglinski and Andrew Turton: Cleaning our Oceans One Marina at a Time – TEDxGreatPacificGarbagePatch: Living a Sustainable Life by Ed Begley Jr – The Ocean is Connected to Everything by Dr. Sylvia Earle – Trailer Plastic Planet – Recycled Island: Cleaning our Oceans and Creating a Floating City – The Plastiki Expedition by David de Rothschild sets Sail – Tackling Our Nature Deficiency Disorder by David deRotschild – The House of Plastic: Prefab Homes made of Plastic Garbage – The Ocean Cleanup: How We Showed the Oceans Could Clean Themselves – Recycled Island: Cleaning our Oceans and Creating a Floating City – Plastic Soep by Jesse Goossens – The Plastiki Expedition by David de Rothschild sets Sail – The House of Plastic: Prefab Homes made of Plastic Garbage- Stop De Plastic Cola-Crap - Koninginnedag Rotterdam: Act Green for the Queen - Statiegeld op Kleine Plastic Flesjes in 2021 Nog Lang Niet Zeker: Nieuwe Doelstelling Bedrijfsleven
Erik van Erne zegt:
21 februari 2018 om 11:31 | Permalink
Statiegeld op blikjes en kleine petflesjes moet zwerfafval voorkomen by Radar
Een mogelijke oplossing om de hoeveelheid zwerfafval aan te pakken, is het uitbreiden van het statiegeldsysteem met blikjes en kleine plastic flesjes. De discussie speelt al langer, maar je ziet de laatste maanden dat het draagvlak groeit. Ook bij ondervraagden van het Radar Testpanel. Bijna 80 procent van de ruim 40.000 ondervraagden vindt het een goed idee.
Erik van Erne zegt:
11 maart 2018 om 13:55 | Permalink
Uitstellen Statiegeld Negeert Oproep Samenleving en Is Slechte Zaak Voor Het Milieu
De beslissing van de regering Rutte III om de uitbreiding van statiegeld uit te stellen is een slechte zaak voor het milieu. Het uitstel negeert bovendien de roep van meer dan 200 gemeenten om statiegeld dit jaar uit te breiden. De methodes van de industrie om zwerfafval te verminderen leiden niet tot resultaat. Het leidt er enkel toe dat statiegeld wordt geblokkeerd. Dat zeggen de milieuorganisaties Recycling Netwerk, Greenpeace Nederland, Plastic Soup Foundation en stichting De Noordzee in reactie op de brief van de staatssecretaris van I & W aan de Tweede Kamer over zwerfafval en statiegeld.
“Drie jaar uitstel betekent miljoenen extra flesjes en doppen in het milieu die bijdragen aan de wereldwijde plastic soup voordat statiegeld – misschien – wordt uitgebreid. De beslissing van de regering stelt ons teleur”, zeggen de milieuorganisaties Recycling Netwerk, Greenpeace Nederland, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee zaterdagochtend in een gezamenlijke mededeling.
Een overgrote meerderheid van 80 procent van de Nederlanders vraagt de uitbreiding van statiegeld tot alle flessen en blikjes. Van de CDA-kiezers steunt 83% de uitbreiding ervan en bij de VVD-kiezers is dat 79%. Bij D66, de partij van staatssecretaris Stientje van Veldhoven, vraagt 85% van de kiezers om statiegeld uit te breiden naar plastic flesjes en blikjes. Dat bleek vrijdag uit een onderzoek van GfK.
De communicatiecampagnes van de verpakkingssector lopen al decennia, maar hebben onze straten en stranden niet schoon gekregen. In 2002 verijdelde het bedrijfsleven de uitbreiding van statiegeld door te beloven de flesjes én blikjes in het zwerfafval met 80% te verminderen in drie jaar tijd. De doelstelling werd nooit gehaald, maar statiegeld werd niet ingevoerd. Nu, zestien jaar later, dreigt de geschiedenis zich te herhalen: uitstel en daarmee afstel.
We weten dat de weg van het statiegeld wel werkt. Bewijzen zijn er in Scandinavië en Duitsland. Ook meer dan 200 gemeenten komen zelf tot die conclusie en hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. De federaties van de boeren en van de vissers zijn voor. En ook 80 procent van de bevolking ziet dit zitten. “Het valt niet uit te leggen aan de bevolking dat een eenvoudige milieumaatregel die de steun heeft van 80 procent van de Nederlanders en meer dan 200 gemeenten, wordt uitgesteld”, zeggen de milieuorganisaties.
De brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat zwijgt bovendien in alle talen over de blikjes. Halve maatregelen hebben grote risico’s. Er komt dus geen oplossing voor de blikjes in de natuur, en ook geen oplossing voor de veehouders waarvan koeien vlijmscherpe stukjes blik in hun maag krijgen. Die discussie over de uitbreiding van statiegeld naar blikjes gaat echter niet weg. Vorige week linkte LTO Nederland zich aan de Statiegeldalliantie. Ook VisNed pleitte vorige week voor uitbreiding van statiegeld in het belang van een schone zee.
De gemeenten blijven ondertussen dweilen met de kraan open. De strijd tegen zwerfafval kost hen zo’n 250 miljoen euro aan belastinggeld per jaar. Statiegeld op alle flesjes en blikjes zou de aanwezigheid ervan in de natuur met 70 tot 90 procent van het volume reduceren. Meer dan 200 Nederlandse gemeenten werden partner van de Statiegeldalliantie, met de vraag om statiegeld dit jaar nog uit te breiden.
Het Kabinet Rutte III beloofde het groenste kabinet ooit te worden, maar lijkt dit op het vlak van circulaire economie en statiegeld niet te zullen waarmaken.
De milieuorganisaties hopen dat de Tweede Kamer op 15 maart werk maakt van de onmiddellijke uitbreiding van statiegeld tot alle flessen en blikjes. “Het is heel belangrijk dat we en de regering verdere stappen zetten op de weg die wél werkt, de weg van statiegeld. Daarom moet Den Haag, regering en Tweede Kamer, heel snel concrete stappen zetten op de weg naar uitbreiding van statiegeld tot alle flesjes en blikjes”, besluiten Recycling Netwerk, Greenpeace Nederland, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.
Zie ook: Statiegeld Op Kleine PET-Flessen En Blikjes by De Statiegeld Alliantie - I Love Statiegeld: Teken de Petitie Statiegeld op Kleine PET-Flesjes en Blikjes – Spectaculaire Afvalvermindering Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere Door Statiegeldbekers – Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Ecoglazen om Afval te Voorkomen - Veel Milieuwinst door Eco-glazen – Afvalmanagement bij evenementen steeds belangrijker – Afvalarme evenementen – Herbruikbare Eco-glazen beter voor het milieu – Evenementen, Bedrijven en Instellingen: Eénmalige Kunststof Bekers Gescheiden Inzamelen
Erik van Erne zegt:
17 maart 2018 om 13:50 | Permalink
Eurocommisaris Frans Timmermans spreekt zich uit voor statiegeld
Eurocommissaris Frans Timmermans over statiegeld op kleine petflesjes en blikjes: “Ik merk dat er bij de mensen in het land echt nu bereidheid is om hier iets in te doen en dan mag de overheid NIET achterblijven.”
Erik van Erne zegt:
19 maart 2018 om 11:42 | Permalink
Waarom is er statiegeld? by NOS op 3
Het is politiek een hot topic: moet er op meer producten statiegeld komen? Wij zochten uit hoe statiegeld er ooit gekomen is. En wat het kost en oplevert.
Peer zegt:
24 maart 2018 om 12:28 | Permalink
Ahold Laat Ware Gezicht Zien Door Statiegeld te Blokkeren
Het Ahold Delhaize concern omarmt mondiale duurzaamheidsdoelen en zegt de sector versneld naar duurzamere voedselsystemen te leiden, die gezonder zijn voor mens en planeet. Ahold zegt: “Our objective is to lead our industry in accelerating toward food systems that are healthier for people and the planet.” Het bedrijf neemt ook zijn verantwoordelijkheid om grondstoffen duurzaam te gebruiken en afval te reduceren: “We take our responsibility for using the planet’s resources sustainably by reducing carbon emissi ons and waste.”, aldus het jaarverslag 2017.
Het concern nodigde in 2017 stakeholders uit om aan het management feedback te geven over onderwerpen met de grootste maatschappelijke invloed. Eén daarvan was “plastic”, dat vervolgens bestempeld werd als onderwerp waar toekomstig strategische heroverweging nodig is. Zo staat te lezen in hetzelfde jaarverslag.
Met duurzaamheid hoog in het vaandel en plastic als speciaal aandachtspunt zou het concern met uitbreiding van statiegeld op kleine plastic flesjes vele vliegen in één klap kunnen slaan; minder afval, betere recycling en een duidelijk signaal naar klanten dat het bedrijf daadwerkelijk zijn verantwoordelijkheid neemt. Maar het tegendeel is gebeurd. Ahold blokkeert invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes door een ongekend felle lobby in Den Haag. Gevraagd naar het motief in de pers worden steevast de hoge kosten genoemd die met uitbreiding van statiegeld gepaard zouden gaan.
De winst van het concern steeg in 2017 met bijna 70% en het bedrijfsresultaat bedroeg 1,8 miljard euro. Twee topbazen verdienen jaarlijks respectievelijk 114 en 135 keer zoveel als het jaarsalaris van de gemiddelde Ahold werknemer. Zouden topsalarissen en het aandeelhoudersrendement in gevaar kunnen komen door de vermeende kosten van uitbreiding van statiegeld? Is dat de echte reden om het niet in te voeren en daarmee de milieukosten van de Plastic Soup af te wentelen op de samenleving?
Dat kan toch niet waar zijn?
Erik van Erne zegt:
4 april 2018 om 15:13 | Permalink
Statiegeldsysteem in Engeland Wordt Ingevoerd
De Britse regering heeft aangekondigd een statiegeldsysteem in te voeren voor blikjes en flessen van glas en plastic. Daarmee hoopt de regering meer te kunnen recyclen en de vervuiling op het land en in de zee tegen te gaan.
Later dit jaar wordt overlegd hoe het statiegeldsysteem wordt uitgevoerd. Volgens Michael Gove, de Britse staatssecretaris van milieu, is het een logische stap na een verbod op microplastics en een regeling voor de uitgave van plastic tasjes.
Britse consumenten gebruiken naar schatting circa 13 miljard plastic flesjes, waarvan er drie miljard bij het afval of op straat eindigen. Gove wil daarom nog dit jaar het statiegeldbesluit omzetten in actie. Hij noemt de statiegeldsystemen in Duitsland, Zweden en Denemarken als voorbeeld. In Duitsland heeft de invoering van het systeem geleid tot bijna volledige recycling van alle plastic flesjes.
Erik van Erne zegt:
18 juli 2018 om 15:19 | Permalink
Bijna alle Nederlandse gemeenten en provincies vragen uitbreiding statiegeld
De vraag om statiegeld uit te breiden naar alle plastic flessen en blikjes is massaal. Maar liefst 328 gemeenten, 86 procent van alle Nederlandse gemeenten, dringen er bij de regering Rutte III op aan om statiegeld uit te breiden tot alle plastic flessen én blikjes. Ook 8 van de 12 Nederlandse provincies en 20 van de 21 waterschappen sloten zich aan bij de Statiegeldalliantie.
Sinds de regering Rutte III begin maart besloot om de industrie twee jaar uitstel te geven, hebben zich nog tientallen nieuwe gemeenten en organisaties aangemeld bij de Statiegeldalliantie. Elke week zijn er nog nieuwe toetredingen. Almere besliste vorige week om toe te treden. Samen vertegenwoordigen alle aangesloten Nederlandse gemeenten inmiddels 15,6 miljoen inwoners.
De teller van het totaal Belgische en Nederlandse partners staat nu op 751 gemeenten en organisaties. In zowel Nederland als Vlaanderen blijven de partners van de Statiegeldalliantie hun oproep aan beide regeringen herhalen om in 2018 te besluiten tot de invoering van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes. In Vlaanderen staat het dossier op de ‘superministerraad’ van vrijdag 20 juli. De verwachting is dat er een besluit wordt genomen over de invoering van statiegeld en het afvalplan over verpakkingen.
Erik van Erne zegt:
29 september 2018 om 16:55 | Permalink
Frans Timmermans on fighting plastic pollution
Opening remarks by First Vice-President Frans Timmermans at the EU-UNEP side event - Fighting Plastic Pollution - A Global Race to the Top.
Erik van Erne zegt:
19 maart 2019 om 16:25 | Permalink
Bijna alle gemeenten willen statiegeld op plastic flesjes en blik
Bijna alle gemeenten steunen de roep om statiegeld op plastic flesjes en blik. Zo’n 95 procent heeft zich inmiddels aangesloten bij de Statiegeldalliantie die hiervoor ijvert.
De Statiegeldalliantie vraagt de regering concreet statiegeld in te voeren op zowel alle plastic flessen als blikjes voor dranken. Begin 2018 stond de teller van aangesloten gemeenten nog op 72, afgelopen zomer liep het aantal op naar 328 van de 380 gemeenten.
Sinds het besluit om de industrie twee jaar uitstel te geven, meldden zich tientallen nieuwe gemeenten en organisaties aan, meldt de alliantie. Inmiddels zijn dus bijna alle lokale overheden aangesloten. Ook alle provincies en waterschappen en 190 Nederlandse bedrijven en organisaties rekenen zich tot lid van de club.
Erik van Erne zegt:
2 juli 2019 om 14:56 | Permalink
Recycling Netwerk Pleit Voor Statiegeld Op Blikjes: Drankblikjes Vergroten Plastic Soep
De milieuorganisatie Recycling Netwerk pleit in een youtube-video voor het invoeren van statiegeld op blikjes. In het filmpje wordt een drankblikje opgelost in zoutzuur om de kunststof coating aan de binnenkant zichtbaar te maken.
Drankblikjes bevatten een verborgen laagje plastic aan de binnenkant dat net op een plastic zakje lijkt. Dat blijkt uit een experiment uitgevoerd door milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux.
Door het aluminium omhulsel op te lossen in zoutzuur, wordt het verborgen laagje plastic zichtbaar. Dat wordt getoond in onderstaand filmpje. Alle geteste blikjes, van merken die in Nederland het vaakst in het zwerfafval worden gevonden, blijken dergelijk plastic aan de binnenkant te bevatten. Dit plastic wordt gebruikt om een reactie tussen de drank en het aluminium of staal van het blikje te voorkomen.
Alleen al in Nederland werden het voorbije jaar 1,58 miljard blikjes verkocht. Dat is 13,3 procent meer dan twee jaar geleden. Ook het aandeel van blikjes in het zwerfafval groeit: het afgelopen jaar steeg het aantal rondzwervende blikjes gemiddeld van 22,5 naar 24,3 stuks per kilometer volgens metingen van Dirk Groot, die 1.000 kilometer in 43 verschillende gemeenten heeft onderzocht op rondzwervende drankverpakkingen. Tijdens de World Clean Up Day Nederland 2018 stonden blikjes op nummer twee van de tien meest gevonden items.
De aanwezigheid van plastic in blik werpt een nieuw licht op de milieuvervuiling veroorzaakt door blikjes. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven hield met haar “focus op plastic” tot nu toe de blikjes buiten de statiegeldwetgeving.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat stelde vorig jaar een ultimatum: als de industrie niet meer plastic verpakkingen recyclet komt er vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes. Van Veldhoven ziet de plastic soep als een serieus probleem dat haar prioriteit heeft. Blikjes horen daar in haar ogen niet bij, maar zijn onderdeel van de bredere zwerfvuilproblematiek die volgens de staatssecretaris een andere aanpak vergt. Onterecht, zegt Recycling Netwerk, want ook blikjes dragen bij aan de plastic soep.
Disclaimer: dit is een gevaarlijk experiment met bijtende stoffen die brandwonden veroorzaken. Dit mag enkel door volwassenen die kennis van chemie hebben en beschermende kledij dragen uitgevoerd worden. Video mag gebruikt en gedeeld worden op voorwaarde van vermelding van Recycling Netwerk Benelux en een link naar Recycling Netwerk
Erik van Erne zegt:
20 januari 2021 om 12:48 | Permalink
NVRD Vóór Versneld Invoeren Statiegeld Op Blikjes
8 op de 10 Nederlanders wil dat er statiegeld op blikjes komt. In de Tweede Kamer en het kabinet is goede wil om, naast de plastic flesjes, ook statiegeld op blikjes in te voeren.
Gemeenten, organisaties en bedrijven moedigen politici aan om nu door te pakken en snel te besluiten voor statiegeld op blikjes. Dit kan zelfs nog deze regeerperiode.
Daarom is de statiegeldalliantie de Yes We Can! campagne gestart. De NVRD en veel van haar leden onderschrijven deze campagne om snel tot een politiek besluit te komen.
Het beslismoment voor statiegeld op blik staat gepland voor het najaar 2021. Maar de tellingen door Rijkswaterstaat tonen nu al dat het aantal blikjes in de natuur niet daalt, maar sterk stijgt met 19 procent. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven verklaarde in het Algemeen Dagblad van 11 november 2020 dat om die reden overwogen kan worden om de beslissing begin 2021 te nemen! Een vergelijkbare vervroeging van het besluit gebeurde in april ook voor statiegeld op kleine plastic flessen.
De statiegeldalliantie is daarom een campagne gestart en roept het kabinet op hetzelfde nu ook voor de blikjes te doen. Statiegeld op blikjes? Yes We Can! Is de slogan van de campagne.
Ook de NVRD steunt de statiegeldalliantie en onderschrijft de campagne Yes We Can om vervroegd een besluit te nemen over statiegeld op blikjes.