Anders Bekeken

Rookverbod In Horecagelegenheden Uit 2008 Nu Volledig Van Kracht: Rookruimtes Verboden

Geschreven op 18-11-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Agenda, Gezondheid Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

peuken-cadeau.bmpUpdate 31 januari 2020: De vestigingen van gemaksketen AH To Go op stations schrappen op termijn tabaksproducten uit het assortiment. De maatregel maakt deel uit van een breder pakket aan maatregelen van de NS om roken te ontmoedigen.

Albert Heijn heeft 45 vestigingen op stations. Deze worden door de NS als franchisenemer geëxploiteerd. De NS stopt per direct met de tabaksverkoop bij Kiosk en Stationshuiskamer. Voor AH To Go, AKO en Bruna geldt dat hierover afspraken worden gemaakt zodra de huidige contracten aflopen. Roken gaat op stations wel in de ban. Eigenaar ProRail gaat de huidige rookzones ook weghalen.

30 januari 2020: De NS gaat per 1 april 2020 stoppen met de verkoop van tabak op stations. Ook streeft het vervoersbedrijf er samen met ProRail naar om alle rookplekken op de perrons per het eind van het jaar te verwijderen. De organisaties willen daarmee bijdragen aan een gezonder Nederland, waaronder een rookvrije generatie in 2040.

Vanaf 1 april van dit jaar stopt de verkoop van rook- en tabakswaren in de eigen winkelformules op de 136 verkooplocaties van NS. Het gaat hier om de vestigingen van de Kiosk en de StationsHuiskamer. Daarnaast sluit NS geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen. De NS is nog in overleg met andere verkopers van tabaksproducenten, zoals de AKO en de AH to go, maar gaat ervan uit dat ook deze ketens zullen stoppen met de verkoop.

ProRail is al gestart met de voorbereidingen om alle 390 rookpalen op de perrons te verwijderen. Dit zijn de enige plekken op de stations waar je nog mag roken. Op ongeveer honderd van de vierhonderd treinstations in Nederland zijn nog zulke palen of roosters te vinden. Het bedrijf werkt daarnaast aan nieuwe borden voor huisregels.

De NS en ProRail hopen dat de stations per 1 oktober al rookvrij zijn, maar een woordvoerder van de NS laat weten dat hier mogelijk meer tijd voor nodig is.

6 december 2019: Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021.

Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector.

In 2022 volgt het bedrijfsleven. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Afgelopen september oordeelde de Hoge Raad dat rookruimtes in de horeca in strijd zijn met een verdrag van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en als gevolg daarvan per direct verboden zijn. Blokhuis: “Door die nieuwe situatie moesten we natuurlijk ook opnieuw kijken naar het beleid met betrekking tot rookruimtes buiten de horeca. Dat alle rookruimtes dicht zouden gaan, hadden we al afgesproken. Maar we gaan het sneller doen en we gaan het in de wet vastleggen. Een mooi eindresultaat voor onze gezondheid.”

In het Nationaal Preventieakkoord stond dat rookruimtes in (semi)overheidsgebouwen in 2022 zouden worden gesloten. Dat is nu een jaar naar voren gehaald. De overheid moet hierin het goede voorbeeld geven. Verder zijn vele organisaties al vergevorderd in hun voorbereidingen om rookruimtes te sluiten. Dat geeft vertrouwen dat eerdere sluiting ook voor iedereen praktisch haalbaar is. Om het gat tussen het sluiten van de rookruimtes tussen verschillende sectoren klein te houden, volgt de sluiting van de rookruimtes in het bedrijfsleven in 2022.

Blokhuis: “Roken is enorm verslavend en enorm dodelijk. Per jaar sterven er 20.000 mensen aan de gevolgen ervan. Rookruimtes versterken het idee dat roken normaal is, en daarbij wordt het roken met deze ruimtes gefaciliteerd. Het is dus hoog tijd om de rookruimte voor eens en voor altijd vaarwel te zeggen.”

18 oktober 2019: Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april 2020 gehandhaafd, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in een Kamerbrief. Rookruimtes op werkplekken moeten voor 2023 verleden tijd zijn. Wetgeving daarvoor wordt nog onderzocht, aldus Paul Blokhuis.

Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het zuur dat de rookruimtes vervroegd dichtgaan, maar is tevreden dat Blokhuis horecagelegenheden tot 1 april 2020 de tijd geeft om een oplossing te zoeken. Dat kost volgens KGN veel tijd en geld.

Een overtreding van het verbod levert een boete op van 600 euro. Als NVWA-inspecteurs meermaals een horecagelegenheid betrappen op het negeren van het verbod, dan riskeert die gelegenheid een boete die kan oplopen tot 4.500 euro.

28 september 2019: Zo, eindelijk duidelijkheid. Het rookverbod in kroegen, restaurants en in andere horecagelegenheden dat vanaf 1 juli 2008 van kracht is, is inmiddels overal ingevoerd, maar voor rokers was er nog altijd de mogelijkheid om te roken in de speciale rookruimte.

Daar komt met onmiddellijke ingang een einde aan door de uitspraak van Hoge Raad. Rookruimtes in restaurants, cafés en andere horecagelegenheden zijn definitief verboden, heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Dat betekent dat rookruimtes per direct moeten sluiten, maar volgens goed Nederlands gebruik wordt het verbod voorlopig nog niet gehandhaafd.

Clean Air Nederland (CAN) wint hiermee de zaak tegen de Nederlandse Staat, die in 2016 werd aangespannen. De Staat was na een hoger beroep in cassatie gegaan bij de Hoge Raad, de hoogste rechter van Nederland.

Met deze uitspraak zijn nu beide uitzonderingen in de Tabakswet ongeldig verklaard. In 2011 verklaarde toenmalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers dat in kleine cafés weer gerookt mocht worden. Na een bodemprocedure oordeelde de Hoge Raad uiteindelijk dat deze uitzondering onwettig was. Vandaag werd de uitzondering voor rookruimtes ongeldig verklaard.

27 maart 2013: Zo, het lijkt erop dat het rookverbod in kroegen nu toch echt definitief gaat worden. De rechter heeft in hoger beroep geoordeeld en dat betekent dat er vanaf vandaag ook  in kleine cafés officieel niet meer mag worden gerookt.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn, wil dat vanaf 1 juli 2014 in geen enkele horecagelegenheid meer gerookt wordt. Daarnaast gaat hij een tabaksteam oprichten om dat te controleren. Of dat tabaksteam veel gaat bereiken, blijft de vraag. Martin van Rijn heeft al laten weten: “We doen wat we kunnen met controles, waarschuwingen en boetes, maar daar is maar beperkt geld voor.”

Update 4 november 2010: Het rookverbod in kleine cafés wordt versoepeld. In cafés kleiner dan 70 m2, zonder personeel, wordt het rookverbod afgeschaft. Dit laat minister Edith Schippers, Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee geeft de minister invulling aan de afspraak hierover in het regeerakkoord.

Zie ook: Minister Edith Schippers zet hulp aan rokers op losse schroeven en Stivoro krijgt vanaf 2013 geen subsidie meer van minister Edith Schippers

De minister wil met de versoepeling een einde maken aan de discussie over roken in de horeca. De uitzondering geldt alleen voor kleine cafés zonder personeel. Bij de ingang van de kroeg moet een bordje komen waaruit blijkt of er al dan niet wordt gerookt. Volgens de minister geeft het nieuwe beleid helderheid: “het rookverbod werkt in grote delen van de horeca goed en dat houden we zo. De consument krijgt meer keuzevrijheid en personeel in de horeca blijft beschermd tegen tabaksrook”.

In andere delen van de horeca, zoals restaurants, cafés met personeel en discotheken blijft het rookverbod van kracht. Evenals in sportkantines. De handhaving wordt op dit rookvrije deel onverminderd voortgezet. Het Besluit uitvoering rookvrije werkplek zal met spoed worden aangepast. Daarop vooruitlopend heeft handhaving van het rookverbod in kleine cafés zonder personeel geen prioriteit en worden opgelegde boetes voor deze groep ingetrokken. Alle lopende procedures voor alle andere zaken worden voortgezet, net als de handhaving.

29 september 2010: De nieuwe regering Rutte-Verhagen is van plan om het door Ab Klink ingestelde rookverbod voor kroegen weer op te heffen. Het opheffen van het rookverbod gaat gelden voor kleine kroegen zonder personeel.

Het verbod is per 1 juli 2008 ingegaan maar stuitte vooral bij deze eenmanszaken op veel verzet. Vaak was er geen mogelijkheid of geld voor een aparte rookruimte in de zaken. De handhaving van het verbod liet overigens al te wensen over. Uit gezondheidsoogpunt wellicht een stapje terug, alhoewel je als niet roker naar een hele berg gelegenheden kunt gaan waar niet wordt gerookt.  Voordeel is waarschijnlijk wel dat weer een stuk schoner zal worden op straat vooral in de omgeing van kroegen. De bergen peuken die daar tegenkomt zijn dan weer verleden tijd.

Dinsdag 18 november 2008 heeft minister Ab Klink laten weten dat het menens is. RTL nieuws zet het duidelijk neer: Minister Ab Klink verklaart roken in de kroeg de oorlog. Maandag 17 november staat ons een opmerkelijke actie, van burgerlijke en horeca ongehoorzaamheid, te wachten. Tenminste als de horeca ondernemers van wat we inmiddels wel Groot Den Bosch kunnen noemen, gaan doen wat ze hebben aangekondigd. Men is van plan om vanaf vandaag het rookverbod gewoon te negeren en de asbak komt terug op de tafels.

Ben toch wel benieuwd hoe dit af gaat lopen en wat minister Ab Klink gaat doen. Gaat de politie massaal bekeuringen uitdelen of gebeurd er, zoals de horeca verwacht, helemaal niets. Mocht dat laatste het geval zijn dan is de weg geopend om ook in de rest van Nederland het rookverbod te negeren. Uit gezondheidsoogpunt wellicht een stapje terug, alhoewel je als niet roker naar een hele berg gelegenheden kunt gaan waar niet wordt gerookt.  Voordeel is waarschijnlijk wel dat het in Den Bosch weer een stuk schoner zal worden op straat. De bergen peuken die je tegenwoordig op straat tegenkomt zijn dan weer verleden tijd.

Vandaag 18 november 2008 heeft minister Ab Klink laten weten wat hij gaat doen: Volgens minister Klink neemt het kabinet de handhaving van het rookverbod in de horeca ‘zeer serieus ter hand’. Zo wordt voor structurele overtreders een lik-op-stukbeleid gevoerd. Dat schrijft minister Klink (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.

‘Ik wil er geen misverstand over laten bestaan dat het het kabinet ernst is. In dit land dienen wetten nageleefd te worden en dat geldt voor iedereen. Daarom neemt het kabinet de handhaving ook zeer serieus ter hand’, aldus de minister. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft sinds 1 oktober 2008 ongeveer vijfhonderd boetes opgelegd aan horecaondernemers die het rookverbod overtreden. Verschillende horecagelegenheden hebben meerdere boetes gekregen.

De VWA gaat, naast bestuurlijke boetes, ook gebruikmaken van de Wet op de economische delicten (WED). Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het openbaar ministerie. Hierdoor kunnen overtredingen ook worden aangepakt via het strafrecht. Bij structurele overtredingen worden gerichte acties ondernomen, zoals een ‘lik-op-stukbeleid. Overtredingen worden dan versneld afgehandeld. Zo nodig biedt de politie ondersteuning aan de opsporingsambtenaar van de VWA. Bron: Regering

Wordt vast en zeker vervolgd.

1 juli 2008: Vanuit het oogpunt gezondheid is het duidelijk. Het rookverbod voor hotels, restaurants, cafés, discotheken, cafetaria’s, snackbars, buurthuizen, clubhuizen, pensions, sportkantines, feesttenten en coffeshops heeft vele voordelen en is in elk geval pure winst voor de niet-roker. Zie ook: Cursus Stoppen met Roken in de Kroeg !

Voor verstokte rokers, die stoppen helemaal niet zien zitten, zit er maar één ding op, tenzij er een aparte rokersruimte is. Naar buiten om te roken en daar zit het nadeel. Los van het feit dat het ‘s winters wel eens een beetje heel erg koud kan zijn en dat in de regen roken mij ook geen pretje lijkt, gaat het rookverbod ongetwijfeld voor extra peuken op straat zorgen.

Sigaretten op straat is geen fraai gezicht, maar kan het ook kwaad? Nou en of. Door het verbranden van de tabak ontstaan 4000 chemische stoffen, waaronder ammonia en arsenicum. Die komen via de peuk op straat of in het rioolputje terecht. Sigarettenpeuken zijn 100% chemisch afval.

Wereldwijd komen er jaarlijks 4,5 triljoen peuken in het milieu terecht. Met recht een milieuramp… Bron: Zwerfafval Informatief

Vraag mij overigens af hoe men dat aantal heeft vastgesteld.

8 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  9 juli 2008 om 12:33 | Permalink

  Kleine café’s verliezen kort geding over rookverbod. Kleine horecaondernemers moeten zich gewoon aan het sinds 1 juli geldende rookverbod houden. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag bepaald.

  http://www.missethoreca.nl/1066957/cafe/cafe-nieuws/KleineCafVerliezenKortGedingOverRookverbod.htm

 2. paaj zegt:

  20 november 2008 om 10:48 | Permalink

  Update 20-11: ook 52 kleine café’s in Amsterdam gaan het rookverbod negeren.
  Uit protest tegen de dreigende taal van Klink.
  ik ben benieuwd of en hoe de olievlek zich over Nederland gaat verspreiden.

 3. SmogAlert zegt:

  8 juli 2009 om 17:24 | Permalink

  Tijdelijk geen controle rookverbod eenmanszaak

  De Voedsel en Waren Autoriteit gaat tijdelijk niet controleren of horecagelegenheden zonder personeel het rookverbod naleven. Minister Klink neemt maatregelen om een einde te maken aan de onduidelijke situatie. Dat schrijft minister Klink (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.

  Hij reageert op twee gerechtelijke uitspraken dat het rookverbod voor eenmanszaken in strijd is met de wet. Hierdoor is een onduidelijke situatie ontstaan voor horecaondernemers zonder personeel, schrijft Klink. De minister past daarom het besluit uitvoering rookvrije werkplek, horeca en andere ruimten aan. Hij wil alle horecagelegenheden verplichten om maatregelen te nemen zodat mensen in een horecagelegenheid kunnen zijn of werken zonder hinder of overlast van roken te hebben.

  Klink streeft ernaar dit eind augustus in de ministerraad te bespreken. De minister schort de handhaving voor eenmanszaken tijdelijk op. Ook opgelegde boetes worden voorlopig opgeschort. Klink neemt maatregelen om de controles op korte termijn weer in te voeren.

  De VWA blijft horecagelegenheden met personeel wel controleren.

 4. Erik van Erne zegt:

  30 september 2010 om 07:05 | Permalink

  Astma Fonds woedend over schrappen rookverbod kleine horeca

  Het Astma Fonds is woedend dat het beoogde kabinet-Rutte het rookverbod in kleine cafés zou willen schrappen. Nederland telt een miljoen longpatiënten. “Zij zijn als eerste de dupe, maar zij niet alleen”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. “Na twee jaar onzekerheid moeten we juist vasthouden aan het algehele rookverbod: dat heeft de steun van de meeste Nederlanders en van onze hoogste rechters. En vooral: het werkt.”

  Het algehele rookverbod in de horeca is de beste bescherming voor de volksgezondheid. “Daar ging het rookverbod toch om. Dat moeten we niet te grabbel gooien”, zegt Rutgers. Het schrappen van het rookverbod in kleine cafés zou in het concept-gedoogakkoord staan, waarover de fracties van VVD, CDA en PVV zich nu buigen. “Onze achterban heeft jarenlang gehoopt op rookvrije horeca. Wie dacht dat iedereen opgelucht kan ademhalen, komt nu bedrogen uit.”

 5. Erik van Erne zegt:

  20 november 2010 om 12:37 | Permalink

  Fame Festival 2010 Italy: Death and Taxes

  Another street installation from Fame Festival in Italy. This one had a miniature speaker and mp3 player hidden inside the cigarette box, playing sounds of coughing.

 6. Loesje zegt:

  19 juli 2017 om 00:06 | Permalink

  Longfonds Wil Buitenzwembaden Rookvrij Maken

  Het Longfonds wil dat buitenzwembaden rookvrij worden, in navolging van pretparken. Steeds meer Nederlanders zijn voorstander om plekken waar kinderen spelen rookvrij te maken. Dat geldt niet alleen voor de speeltuin en kinderboerderij, maar ook voor een speelplek als het buitenzwembad.

  Het Longfonds werkt samen de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding aan een rookvrije generatie. Ze willen dat kinderen opgroeien zonder te worden blootgesteld aan tabaksrook of de verleiding om te gaan roken. De longen van jonge kinderen zijn kwetsbaar en volop in ontwikkeling.

 7. Erik van Erne zegt:

  31 juli 2019 om 16:53 | Permalink

  ProRail Wil Binnen Twee Jaar Volledig Rookverbod Op Stations

  ProRail wil dat alle treinstations over twee jaar volledig rookvrij zijn. De spoorbeheerder meldt woensdag dat uit onderzoek is gebleken dat het draagvlak voor rookvrije perrons de afgelopen tien jaar is toegenomen.

  ProRail stelt dat het “onvermijdelijk” is dat er een rookverbod in alle publieke ruimtes – en dus ook op stations – wordt ingesteld. “Het is daarom belangrijk om deze discussie binnen de spoorsector nu op te starten”, aldus de beheerder.

  Sinds 1 januari 2004 geldt een rookverbod op stations en in de trein. Het rookverbod geldt voor stationshallen, trappen, liften, tunnels en in overkapte stations. Om rokers tegemoet te komen zijn op onoverdekte plekken op het perron rookzones ingesteld. In die rookzone mag tot nu toe nog gerookt worden. Deze rookzones op stations worden binnen afzienbare termijn opgeheven.

 8. Erik van Erne zegt:

  22 november 2019 om 19:18 | Permalink

  Roken Op Alle Schoolpleinen Vanaf Augustus 2020 Verboden

  Vanaf het begin van het volgende schooljaar mag er niet meer worden gerookt op het schoolplein. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De maatregel geldt voor basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo-instellingen en universiteiten.

  Blokhuis: “Per dag beginnen er 75 jongeren onder de 18 jaar met dagelijks roken. Dat is een enorm aantal. We moeten ons daarom blijven inzetten om dat tot nul terug te brengen. Veel jongeren steken hun eerste sigaret aan op het schoolplein. Het is dus hoog tijd dat roken op schoolpleinen iets voor de geschiedenisboeken wordt. Vooral omdat jongeren die vroeg in hun leven een sigaret opsteken, een veel grotere kans hebben om verslaafd te raken. Ons doel is een rookvrije generatie in 2040.”

  De onderwijsinstellingen zijn straks zelf verantwoordelijk voor het instellen, aanduiden en handhaven van het rookverbod. De NVWA houdt hier toezicht op. Blokhuis: “Geweldig dat heel veel scholen roken op hun terreinen zelf al in de ban hebben gedaan. Het verbod opnemen in de wet is bedoeld als duwtje in de rug voor scholen die daar nog niet aan toegekomen zijn. Het zou mij een lief ding waard zijn als er geen boetes uitgedeeld hoeven te worden. En er gaan natuurlijk geen inspecteurs ’s avonds na schooltijd in de bosjes liggen om te kijken of er dan iemand staat te roken.”

  Staatssecretaris Blokhuis roept alle scholen op om alvast na te denken over het rookvrij maken van hun terreinen, als ze dat nog niet hebben gedaan. Scholen hoeven niet te wachten tot augustus om rookvrij te worden. Hoe eerder hoe beter. In 2020 worden de scholen geïnformeerd over wat de maatregel voor hen betekent.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (672)
 • Agenda (3.210)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (115)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (831)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (509)
 • Design (236)
 • Dieren (177)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.329)
 • Educatie (347)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.464)
 • Europa (29)
 • Evenementen (197)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (308)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (30)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (321)
 • Iets anders (372)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (136)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.681)
 • Licht (385)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (170)
 • Milieu (748)
 • MVO (109)
 • Natuur (756)
 • Nederland (26)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (226)
 • Vakantie (82)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.455)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (302)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Michael Moore Presents Planet of the Humans: Full Documentary Directed by Jeff Gibbs
 • GoodFoodClub Zet Alle Duurzame, Lokale Streekprodukten Op De Kaart by NMF’s
 • Duurzaam Nu Of Nooit by VPRO Tegenlicht
 • Freek de Jonge Publiceert Al Zijn Werk: Oud- En Nieuwjaarsconferencies, Verkiezingsconferencies
 • Better Than Tesla Cybertruck? 10 Electric Pickups Dorm a New EV Segment by Automotive Territory
 • ’s Werelds Eerste Elektrische 1-12 Ton Wals In Gebruik Genomen by BAM Infra
 • Kabinet Neemt Maatregelen Voor Extra CO2-Reductie
 • Trends En De Nederlandse (Internationale) Zeevaart by KiM
 • Nieuw Holland Casino Utrecht Langs De A12: Duurzaam, Zonnepanelen Met BREEAM NL Excellent
 • Het Nieuwe Holland Casino Langs De A67 In Venlo: Duurzaam, Cradle to Cradle En LED-Verlichting
 • Philips Innovation Award 2020: De Acht Finalisten Zijn Bekend
 • Mobiliteit En De Coronacrisis: Verandert Werksituatie En Mobiliteit Mogelijk Blijvend by KiM
 • Kabinet Wil Minder CO2-Uitstoot Kolen Energiecentrales: Eén Of Twee Kolencentrales Gaan Dicht
 • Stop De Grote Gifroute: Bayer, Syngenta En BASF Exporteren In EU Verboden Pesticiden
 • Trendprognose Wegverkeer 2020-2025: Coronacrisis Remt Groei Wegverkeer Aanzienlijk by KiM
 • Verbruiken We Meer Energie Nu We Ons Vermaak Steeds Meer Online Halen?
 • JABROER Onemanshow by Ton Kas
 • Monitoren Van De Transitie Naar Autonoom Vervoer by KiM
 • Zonnegevel Met 504 Zonnepanelen Bij De Hoog Orchideeën Langs De N470 by SolSolutions
 • Duitse Retailer Kaufland Gaat Herbruikbare Deksels Gebruiken Voor Yoghurt- En Roomkaas
 • Links

  Milieunet op..