Anders Bekeken

Regering Rutte-Verhagen Gaat Rookverbod Kroegen Weer Opheffen: Elk Nadeel Heeft Een Voordeel

Geschreven op 18-11-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Agenda, Gezondheid Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

peuken-cadeau.bmpUpdate 27 maart 2013: Zo, het lijkt erop dat het rookverbod in kroegen nu toch echt definitief gaat worden. De rechter heeft in hoger beroep geoordeeld en dat betekent dat er vanaf vandaag ook  in kleine cafés officieel niet meer mag worden gerookt.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn, wil dat vanaf 1 juli 2014 in geen enkele horecagelegenheid meer gerookt wordt. Daarnaast gaat hij een tabaksteam oprichten om dat te controleren. Of dat tabaksteam veel gaat bereiken, blijft de vraag. Martin van Rijn heeft al laten weten: “We doen wat we kunnen met controles, waarschuwingen en boetes, maar daar is maar beperkt geld voor.”

Update 4 november 2010: Het rookverbod in kleine cafés wordt versoepeld. In cafés kleiner dan 70 m2, zonder personeel, wordt het rookverbod afgeschaft. Dit laat minister Edith Schippers, Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee geeft de minister invulling aan de afspraak hierover in het regeerakkoord.

Zie ook: Minister Edith Schippers zet hulp aan rokers op losse schroeven en Stivoro krijgt vanaf 2013 geen subsidie meer van minister Edith Schippers

De minister wil met de versoepeling een einde maken aan de discussie over roken in de horeca. De uitzondering geldt alleen voor kleine cafés zonder personeel. Bij de ingang van de kroeg moet een bordje komen waaruit blijkt of er al dan niet wordt gerookt. Volgens de minister geeft het nieuwe beleid helderheid: “het rookverbod werkt in grote delen van de horeca goed en dat houden we zo. De consument krijgt meer keuzevrijheid en personeel in de horeca blijft beschermd tegen tabaksrook”.

In andere delen van de horeca, zoals restaurants, cafés met personeel en discotheken blijft het rookverbod van kracht. Evenals in sportkantines. De handhaving wordt op dit rookvrije deel onverminderd voortgezet. Het Besluit uitvoering rookvrije werkplek zal met spoed worden aangepast. Daarop vooruitlopend heeft handhaving van het rookverbod in kleine cafés zonder personeel geen prioriteit en worden opgelegde boetes voor deze groep ingetrokken. Alle lopende procedures voor alle andere zaken worden voortgezet, net als de handhaving.

29 september 2010: De nieuwe regering Rutte-Verhagen is van plan om het door Ab Klink ingestelde rookverbod voor kroegen weer op te heffen. Het opheffen van het rookverbod gaat gelden voor kleine kroegen zonder personeel.

Het verbod is per 1 juli 2008 ingegaan maar stuitte vooral bij deze eenmanszaken op veel verzet. Vaak was er geen mogelijkheid of geld voor een aparte rookruimte in de zaken. De handhaving van het verbod liet overigens al te wensen over. Uit gezondheidsoogpunt wellicht een stapje terug, alhoewel je als niet roker naar een hele berg gelegenheden kunt gaan waar niet wordt gerookt.  Voordeel is waarschijnlijk wel dat weer een stuk schoner zal worden op straat vooral in de omgeing van kroegen. De bergen peuken die daar tegenkomt zijn dan weer verleden tijd.

Dinsdag 18 november 2008 heeft minister Ab Klink laten weten dat het menens is. RTL nieuws zet het duidelijk neer: Minister Ab Klink verklaart roken in de kroeg de oorlog. Maandag 17 november staat ons een opmerkelijke actie, van burgerlijke en horeca ongehoorzaamheid, te wachten. Tenminste als de horeca ondernemers van wat we inmiddels wel Groot Den Bosch kunnen noemen, gaan doen wat ze hebben aangekondigd. Men is van plan om vanaf vandaag het rookverbod gewoon te negeren en de asbak komt terug op de tafels.

Ben toch wel benieuwd hoe dit af gaat lopen en wat minister Ab Klink gaat doen. Gaat de politie massaal bekeuringen uitdelen of gebeurd er, zoals de horeca verwacht, helemaal niets. Mocht dat laatste het geval zijn dan is de weg geopend om ook in de rest van Nederland het rookverbod te negeren. Uit gezondheidsoogpunt wellicht een stapje terug, alhoewel je als niet roker naar een hele berg gelegenheden kunt gaan waar niet wordt gerookt.  Voordeel is waarschijnlijk wel dat het in Den Bosch weer een stuk schoner zal worden op straat. De bergen peuken die je tegenwoordig op straat tegenkomt zijn dan weer verleden tijd.

Vandaag 18 november 2008 heeft minister Ab Klink laten weten wat hij gaat doen: Volgens minister Klink neemt het kabinet de handhaving van het rookverbod in de horeca ‘zeer serieus ter hand’. Zo wordt voor structurele overtreders een lik-op-stukbeleid gevoerd. Dat schrijft minister Klink (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.

‘Ik wil er geen misverstand over laten bestaan dat het het kabinet ernst is. In dit land dienen wetten nageleefd te worden en dat geldt voor iedereen. Daarom neemt het kabinet de handhaving ook zeer serieus ter hand’, aldus de minister. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft sinds 1 oktober 2008 ongeveer vijfhonderd boetes opgelegd aan horecaondernemers die het rookverbod overtreden. Verschillende horecagelegenheden hebben meerdere boetes gekregen.

De VWA gaat, naast bestuurlijke boetes, ook gebruikmaken van de Wet op de economische delicten (WED). Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het openbaar ministerie. Hierdoor kunnen overtredingen ook worden aangepakt via het strafrecht. Bij structurele overtredingen worden gerichte acties ondernomen, zoals een ‘lik-op-stukbeleid. Overtredingen worden dan versneld afgehandeld. Zo nodig biedt de politie ondersteuning aan de opsporingsambtenaar van de VWA. Bron: Regering

Wordt vast en zeker vervolgd.

1 juli 2008: Vanuit het oogpunt gezondheid is het duidelijk. Het rookverbod voor hotels, restaurants, cafés, discotheken, cafetaria’s, snackbars, buurthuizen, clubhuizen, pensions, sportkantines, feesttenten en coffeshops heeft vele voordelen en is in elk geval pure winst voor de niet-roker. Zie ook: Cursus Stoppen met Roken in de Kroeg !

Voor verstokte rokers, die stoppen helemaal niet zien zitten, zit er maar één ding op, tenzij er een aparte rokersruimte is. Naar buiten om te roken en daar zit het nadeel. Los van het feit dat het ‘s winters wel eens een beetje heel erg koud kan zijn en dat in de regen roken mij ook geen pretje lijkt, gaat het rookverbod ongetwijfeld voor extra peuken op straat zorgen.

Sigaretten op straat is geen fraai gezicht, maar kan het ook kwaad? Nou en of. Door het verbranden van de tabak ontstaan 4000 chemische stoffen, waaronder ammonia en arsenicum. Die komen via de peuk op straat of in het rioolputje terecht. Sigarettenpeuken zijn 100% chemisch afval.

Wereldwijd komen er jaarlijks 4,5 triljoen peuken in het milieu terecht. Met recht een milieuramp… Bron: Zwerfafval Informatief

Vraag mij overigens af hoe men dat aantal heeft vastgesteld.

7 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  9 juli 2008 om 12:33 | Permalink

  Kleine café’s verliezen kort geding over rookverbod. Kleine horecaondernemers moeten zich gewoon aan het sinds 1 juli geldende rookverbod houden. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag bepaald.

  http://www.missethoreca.nl/1066957/cafe/cafe-nieuws/KleineCafVerliezenKortGedingOverRookverbod.htm

 2. paaj zegt:

  20 november 2008 om 10:48 | Permalink

  Update 20-11: ook 52 kleine café’s in Amsterdam gaan het rookverbod negeren.
  Uit protest tegen de dreigende taal van Klink.
  ik ben benieuwd of en hoe de olievlek zich over Nederland gaat verspreiden.

 3. SmogAlert zegt:

  8 juli 2009 om 17:24 | Permalink

  Tijdelijk geen controle rookverbod eenmanszaak

  De Voedsel en Waren Autoriteit gaat tijdelijk niet controleren of horecagelegenheden zonder personeel het rookverbod naleven. Minister Klink neemt maatregelen om een einde te maken aan de onduidelijke situatie. Dat schrijft minister Klink (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.

  Hij reageert op twee gerechtelijke uitspraken dat het rookverbod voor eenmanszaken in strijd is met de wet. Hierdoor is een onduidelijke situatie ontstaan voor horecaondernemers zonder personeel, schrijft Klink. De minister past daarom het besluit uitvoering rookvrije werkplek, horeca en andere ruimten aan. Hij wil alle horecagelegenheden verplichten om maatregelen te nemen zodat mensen in een horecagelegenheid kunnen zijn of werken zonder hinder of overlast van roken te hebben.

  Klink streeft ernaar dit eind augustus in de ministerraad te bespreken. De minister schort de handhaving voor eenmanszaken tijdelijk op. Ook opgelegde boetes worden voorlopig opgeschort. Klink neemt maatregelen om de controles op korte termijn weer in te voeren.

  De VWA blijft horecagelegenheden met personeel wel controleren.

 4. Erik van Erne zegt:

  30 september 2010 om 07:05 | Permalink

  Astma Fonds woedend over schrappen rookverbod kleine horeca

  Het Astma Fonds is woedend dat het beoogde kabinet-Rutte het rookverbod in kleine cafés zou willen schrappen. Nederland telt een miljoen longpatiënten. “Zij zijn als eerste de dupe, maar zij niet alleen”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. “Na twee jaar onzekerheid moeten we juist vasthouden aan het algehele rookverbod: dat heeft de steun van de meeste Nederlanders en van onze hoogste rechters. En vooral: het werkt.”

  Het algehele rookverbod in de horeca is de beste bescherming voor de volksgezondheid. “Daar ging het rookverbod toch om. Dat moeten we niet te grabbel gooien”, zegt Rutgers. Het schrappen van het rookverbod in kleine cafés zou in het concept-gedoogakkoord staan, waarover de fracties van VVD, CDA en PVV zich nu buigen. “Onze achterban heeft jarenlang gehoopt op rookvrije horeca. Wie dacht dat iedereen opgelucht kan ademhalen, komt nu bedrogen uit.”

 5. Erik van Erne zegt:

  20 november 2010 om 12:37 | Permalink

  Fame Festival 2010 Italy: Death and Taxes

  Another street installation from Fame Festival in Italy. This one had a miniature speaker and mp3 player hidden inside the cigarette box, playing sounds of coughing.

 6. Loesje zegt:

  19 juli 2017 om 00:06 | Permalink

  Longfonds Wil Buitenzwembaden Rookvrij Maken

  Het Longfonds wil dat buitenzwembaden rookvrij worden, in navolging van pretparken. Steeds meer Nederlanders zijn voorstander om plekken waar kinderen spelen rookvrij te maken. Dat geldt niet alleen voor de speeltuin en kinderboerderij, maar ook voor een speelplek als het buitenzwembad.

  Het Longfonds werkt samen de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding aan een rookvrije generatie. Ze willen dat kinderen opgroeien zonder te worden blootgesteld aan tabaksrook of de verleiding om te gaan roken. De longen van jonge kinderen zijn kwetsbaar en volop in ontwikkeling.

 7. Erik van Erne zegt:

  31 juli 2019 om 16:53 | Permalink

  ProRail Wil Binnen Twee Jaar Volledig Rookverbod Op Stations

  ProRail wil dat alle treinstations over twee jaar volledig rookvrij zijn. De spoorbeheerder meldt woensdag dat uit onderzoek is gebleken dat het draagvlak voor rookvrije perrons de afgelopen tien jaar is toegenomen.

  ProRail stelt dat het “onvermijdelijk” is dat er een rookverbod in alle publieke ruimtes – en dus ook op stations – wordt ingesteld. “Het is daarom belangrijk om deze discussie binnen de spoorsector nu op te starten”, aldus de beheerder.

  Sinds 1 januari 2004 geldt een rookverbod op stations en in de trein. Het rookverbod geldt voor stationshallen, trappen, liften, tunnels en in overkapte stations. Om rokers tegemoet te komen zijn op onoverdekte plekken op het perron rookzones ingesteld. In die rookzone mag tot nu toe nog gerookt worden. Deze rookzones op stations worden binnen afzienbare termijn opgeheven.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (650)
 • Agenda (3.137)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (804)
 • Communicatie (375)
 • Cradle to Cradle – Circulair (493)
 • Design (233)
 • Dieren (176)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.282)
 • Educatie (346)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.340)
 • Europa (29)
 • Evenementen (174)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (305)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (30)
 • Greenwashing (117)
 • Hergebruik-Kringloop (318)
 • Iets anders (368)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (136)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.652)
 • Licht (374)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (169)
 • Milieu (748)
 • MVO (109)
 • Natuur (733)
 • Nederland (22)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (125)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (25)
 • Sport (221)
 • Vakantie (80)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.325)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (301)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Hollandse Kikkererwten Uit Zeeuws-Vlaanderen by HAK
 • Message In The Bottle: Sending Out An SOS by The Police
 • Our Oceans Challenge 2019-2020: The Third Cycle Has Started
 • De Voordelen Van Duurzame Energiezuinige LED-Verlichting
 • Zon op Bedrijfsdaken Ondernemend Veenendaal: 25.000 Zonnepanelen by ECONNETIC
 • E-Ferry Ellen: De Grootste Elektrische Veerboot In De Wereld by Leclanché
 • ASN Bank En ASN Beleggingsfondsen Klimaatpositief: 118 Procent Klimaatneutraal
 • Zonnepanelen Op 400 Huurwoningen HW Wonen In Hoeksche Waard by Saman Group
 • Zon op Bedrijfsdaken Van Ondernemers Coöperatie Tiel: 25.000 Zonnepanelen by ECONNETIC
 • Shell Opent Tweede Energiezuinige Tankstation Met Zonnepanelen Op Het Dak In Nederland
 • Tijdelijk Zonnepark Met 22.500 Zonnepanelen Bij Autotransport Hooikammer In Rouveen
 • Havendebat Amsterdam 2019: Energietransitie In De Haven – Versnelling Energietransitie
 • Vanaf 2020 Geen Wegwerpbekers, Blikjes En Petflessen Meer In Voetbalstadions In Vlaanderen
 • Gigantisch Drijvend Zonnepark Met 5 Miljoen Zonnepanelen In Saemangeum In Zuid-Korea
 • Zonnepark Oosterweilanden Met 40.000 Zonnepanelen In Twenterand
 • Zonnepark Heemserpoort Met 48.580 Zonnepanelen In Hardenberg by Solarfields
 • Zonnepark Kooypunt Met 36.000 Zonnepanelen In Port of Den Helder by Vattenfall
 • Energiepark Haringvliet Zuid: 6 Windturbines, 124.000 Zonnepanelen, Energieopslag by Vattenfall
 • Grote Kansen Elektrische Stadslogistiek by Topsector Logistiek
 • VIBE-Congres Veerkrachtige En Gezonde Steden
 • Links

  Milieunet op..