google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Oude Matrassen Recycling in Nederland by RetourMatras

Geschreven op 4-2-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Hergebruik-Kringloop Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

matras-recycling.JPGIn Amerika wordt nog heel veel afval gestort en dan vallen ze direct op: matrassen tussen het huisvuil.

Die worden er door de Ohio Matress Recovery and Recycling zoveel mogelijk weer tussenuit gevist. Daarna gaan ze op transport naar de recycle fabriek, waarna 94% van het gerecycelde materiaal weer kan worden hergebruikt.

In Nederland is er voor zover mij bekend geen enkele organisatie die zich richt op het gescheiden inzamelen van oude matrassen. Wel zijn er in het verleden een aantal pilot-projecten uitgevoerd. Eerlijk gezegd kom ik matrassen zelden tegen bij het gewone afval.

Wel is het in veel steden mogelijk om oude matrassen aan te bieden bij het grof huishoudelijk afval. Als dat wordt opgehaald, verdwijnt de oude matras gewoon bij al het andere afval. Brengt u het zelf weg naar de milieustraat in uw gemeente dan is daar soms wel en soms geen aparte container voor aanwezig.

In het kader van het afschaffen van de term afval kan het geen kwaad om ook nog eens naar deze grondstoffenstroom te kijken. Daar is ongetwijfeld nog heel veel milieuwinst in te behalen.

Update 5 december 2012: RetourMatras biedt met een volautomatisch recyclingsysteem een duurzaam alternatief om oude matrassen te verwerken. In tegenstelling tot het storten en verbranden (wat nog veel te vaak voorkomt) staat RetourMatras garant voor 100% grondstoffenhergebruik.

Het recyclingproces begint bij het inzamelen van matrassen bij milieustraten en door bijvoorbeeld woonwinkels, hotels, ziekenhuizen en recreatieparken. In een container van RetourMatras passen 80 tot 100 matrassen die droog ingezameld dienen te worden voor het recyclingproces. In de fabriek worden de containers gelost, waarna de matrassen met een elektrische kraan op de doseermachine worden gelegd en hun weg volgen op de transportband. Belangrijk detail is de metaaldetectie. Een ingebouwde metaaldetector scant de matras. Matrassen met en zonder metalen binnenvering volgen elk een eigen recyclinglijn. Vervolgens wordt de matras ingezaagd, waarna het textiel (de tijk) door een speciaal ontwikkelde pelrol kan worden verwijderd. Het textiel wordt apart gehouden, in balen geperst en wordt hergebruikt in de textielindustrie.

Het recyclingsysteem van RetourMatras is uniek. In de installatie is namelijk rekening gehouden met 2 essentiële zaken: zo min mogelijk handjes tijdens het proces én onze installatie is ontwikkeld op maximale stofafzuiging. In het stof dat vrijkomt tijdens het verwerkingsproces, zit mogelijk endoctoxine. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Door het geavanceerde stofafzuigingsysteem worden eventuele risico’s voorkomen en blijft de fabriek schoon. Tevens zijn de eindverwerkers gesteld op een stofvrij product.

Het metaal wordt als aparte afvalstroom afgezet in de metaalindustrie. Wat dan nog overblijft is het schuim van de matras, dit kan latex of polyether zijn. Nadat de matras in stukken is gesneden, wordt het schuim geperst in balen van rond de 300 kilo. Het latex wordt als eindproduct gebruikt in bijvoorbeeld de meubelindustrie als opvulmateriaal en in sportmatten. Polyether (ook wel PU-schuim genoemd) wordt onder ander verwerkt in ondertapijt en isolatieplaten.

Van een oude matras wordt GEEN nieuwe matras gemaakt! Ook maakt RetourMatras zelf geen nieuwe producten, maar zorgt dat de materialen die uit de oude matrassen herwonnen worden, terecht komen bij een gespecialiseerde hergebruiker.

RetourMatras staat voor 100% matrasrecycling en levert grondstoffen voor nieuwe producten.

27 Reacties

 1. johan zegt:

  27 september 2009 om 00:21 | Permalink

  zonde van de matrassen :(

 2. frank zegt:

  10 november 2010 om 17:37 | Permalink

  in dronten zit een matras recycling.
  Dat bedrijf is deze week in vlammen opgegaan overigens.

 3. Michelle zegt:

  15 maart 2011 om 22:32 | Permalink

  Er zijn al zoveel oude zachte (voor mij lekkere) matrasjes weggegooid. En ik vind doodzonde wat de vuilniswagen ermee doet.

 4. roxanne zegt:

  12 april 2011 om 22:25 | Permalink

  Ja. Lekker zeg al die vieze matrassen met al die vlekken er in. Gatver… Laat ze maar verbranden.

 5. nicole zegt:

  16 april 2011 om 15:07 | Permalink

  Ik heb zelf een hele oude zachte twijvelaar van 7 cm dik en vind het beter dat het gebruikt wordt voor andere dingen dan alleen de vuilniswagen en verbrandings oven.

 6. Yotka zegt:

  29 juni 2011 om 14:05 | Permalink

  Weet iemand voor mij een plek in noord nederland waar matrassen verzameld worden? (behalve de 2e hands winkel dan). Ik maak er van alles en nog wat van en gebruik het om kinderworkshops rekwisieten maken mee te geven.

 7. M. Greeve zegt:

  22 juli 2011 om 09:28 | Permalink

  Wij hebben heel veel oude matrassen, omgeving Haarlem. Kun je ze zelf ophalen?

 8. Marianne zegt:

  30 juli 2011 om 14:27 | Permalink

  Worden er ook oude matrassen ingezameld in de omgeving van Utrecht?

 9. Monique zegt:

  24 augustus 2011 om 22:14 | Permalink

  Zet ze op marktplaats. Ook al waren ze niet echt fris meer(egenlijk vies) toch verkocht.

 10. Henny zegt:

  9 september 2011 om 21:10 | Permalink

  Hallo.

  We hebben drie oude matrassen , ik las dat u ze wel wilt gebruiken,
  van ons mag u ze gratis hebben.

  groet Henny

 11. Mandy en Joyce zegt:

  19 mei 2012 om 00:39 | Permalink

  Wij hebben nieuwe matrassen gekocht. en onze oude vieze zachte dunne matrasjes zijn meegenomen met zo’n kraakperswagen. Samen met ander grofvuil gingen matrasjes van ons helemaal kapot. Ze werden lekker helemaal open gereten en uit elkaar getrokken. Mooi he. We hebben het op video. Goetjes van ons.

 12. janette van leeuwen zegt:

  24 maart 2013 om 16:53 | Permalink

  Ik heb ook zo,n oud dun {7cm} schuimrubber matrasje en die was echt wel aan vervanging toe. Ik heb het nog een tijd kunnen uitstellen met zo,n zelfde matras erbij{van mijn vriendin maar die was ook al verseten} uit eindelijk toch een nieuwe gekocht. Toen heb ik grofvuil dienst gebeld en die mevrouw doodleuk dat ze dan eerts gemalen “Dan zie ze zeker kapot scheuren”zei ze, dan worden ze zo naar achteren gepersd door een draaiende beweging en dan is het einde matras. Het leek mij zo rotgezicht. Mijn zielige zachte matrasjes wilde ik zo niet weg. Nu heb 2 zalige oude dunne vieze matrasjes.

 13. Jenny van der Linden zegt:

  14 juni 2014 om 14:14 | Permalink

  Persoonlijk vind ik dat er al veel oude matrassen en ook andere rommel weggegooid wordt. ik heb namelijk ook nog zo,n dunne zachte matras. En daar ben ik blij mee, als ik de kans krijg koop ik er nog 1. Ook al is die van marktplaats.Jenny

 14. Esmeederije zegt:

  8 februari 2015 om 13:09 | Permalink

  Bah Jenny, ik zou nooit een oude vieze zachte dunne matras kopen van marktplaats. Ik vindt de vuilniswagen de beste oplossing. Weg met die vieze oude matrassen, speciaal die dunne. Esmeederije.

 15. kim zegt:

  8 februari 2015 om 13:33 | Permalink

  Ik deel je mening. Ik vind zo,n matras heel erg fijn liggen. Je kan natuurlijk niet meer altijd op slapen. Bij mij een straat verder 2 zag ik de moeder Esmee en Nancy een tweeling van die hele oude dunne matrasjes buiten zetten voor het gofvuil. Nieuwsgierig als ik was ben toch even gaan kijken. Ze zagen er aardig bevlekt uit, vooral het midden van beide matrassen. IK heb er eentje opgepakt en mee naar huis genomen. Ik hem uitvoerig bekeken en aan geroken en inderdaad hij was te vies om te bewaren en hij stonk. uit eindelijk heb ik die 2e ook opgehaald die was nog viezer en ruikt net zo.

  Maar ze zijn zo LEKKER ZACHT. Ze zijn nu gelucht maar ruiken nog wel en ik kan het niet laten om er op te gaan liggen en zelfs soms op te slapen. De 1e keer dat ik er op lag zouden ze eigenlijk a kapot geperst en verbrand moeten. weg zachte dunne matras, weg geile vlekken, alles verbrand. NOU MOOI NIET. Het zijn voor mij heerlijke zalige zachte lieve dunne matrasjes. 2X blauw 1.90x80x7 gebruikt met geile vlekken. En er zullen er wel een paar geile vlekken bijkomen. Sorry ik kan het niet weggooien. ZO ZONDE vind ik dat. kim matras.

 16. Esmee en Nacy zegt:

  8 februari 2015 om 14:02 | Permalink

  Heb jij die vieze oude kut matrassen, wees er gelukkig mee maar zijn heel vies en zitten onder de vlekken en de vulling is helemaal op gewoon helemaal versleten. Nou succes ermee. Wij zeggen weg ermee en verbranden die troep. Nancy en Esmee.

 17. ap zegt:

  10 februari 2017 om 14:59 | Permalink

  storten is goedkoper als inleveren

 18. Erik van Erne zegt:

  11 februari 2017 om 10:17 | Permalink

  inleveren is beter dan storten

 19. Jaqueline zegt:

  11 oktober 2017 om 00:42 | Permalink

  Ik heb een oude vieze matras gekregen om weg te gooien. Die worden hier gemalen en zo de vuilniswagen in. Maar dat vieze dunne matras is zo slap en zacht. Jammer van die vlekken maar er zullen er nog wat een paar bij komen. Ik wil daar gewoon op liggen.

 20. Debbie zegt:

  28 november 2017 om 00:27 | Permalink

  ik heb 2 oude dunne matrassen bij het grofvuil vandaan gehaald. Ze waren vies dun oud en heel zacht en die hadden de vuilniswagen in gemoeten. Eewig zonde. De meisjes van wie ze waren geweest verklaarde mij voor gek. Dat ben op die vieze oude dunne zachte matrasjes

 21. Marie-Louise zegt:

  29 april 2018 om 01:46 | Permalink

  Ik heb een oude dunne zachte matrasje voor de vuilniswagen wie het nu nog wil hebben laat het even weten want over 2 weken gaat het oude dunne zachte matrasje de vuilniswagen in en wat er dan mee gebeurt. .. je kan het zelf wel raden.intresse Marie-Louise

 22. Mirjam van Dijk zegt:

  6 mei 2018 om 03:15 | Permalink

  Hallo Marie-Louise. Ik hoop dat je ze nog hebt die oude dunne zachte matrasjes want ik vind het zonde als ze de vuilniswagen in moeten. Ook al kan ik er niks mee dan heb ik ze liever op zolder staan als dat ze die afschuwlijke vuilniswagen in gaan. En ga er zeker nog op liggen.

 23. Bernadette kaagman zegt:

  6 mei 2018 om 03:44 | Permalink

  Nou Mirjam als ze al weggegooid zijn heb ik er nog 4 over. Het zijn niet de mooiste (mijn dochter vind ze lelijk , vies en vuil) . Het zijn echte vuilnismatrasjes. Maar als jij er wat mee kan. Erop slapen zou er zeker niet meer op doen. Zelfs niet voor een huisdier. Dat is toch ook geen gezicht zo,n oud zacht matrasjes met vlekken er op. Kijk maar wat je wil.

 24. N. zegt:

  10 november 2018 om 22:40 | Permalink

  Als je soms zier wat er voor een heerlijke matrassen bij het grof vuil worden gezet eeuwig zonde vooral die met een badstoffentijk lekkere matrasjes zijn dat ookal hebben ze vaak al veel vlekken in de hoes en als ze dan zo moeten eindigen in de vuilniswagen of container eeuwig zonde

 25. Janine zegt:

  25 oktober 2019 om 08:31 | Permalink

  Ik heb 2 wat oudere matrassen bij het grofvuil gezet. Stopt er een auto stapt er een jonge dame uit en zij neemt mijn oude matrassen mee. Een uurtje later komt ze terug met 2 van die hele dunne 7 cm super zachte vieze matrasje en zette die bij het grofvuil. ZONDE. Nou die zijn mooi niet de grofvuil vuilniswagen in gegaan. Ik vind ze zo lekker liggen ik word er gewoon nat van. Ik kan er niks aan doen maar geen grofvuil vuilniswagen voor deze zalige matrasje.

 26. n. zegt:

  3 november 2019 om 11:13 | Permalink

  Ik was van de week bij een afvalverwerker op het terrein en zag daar allemaal mooie oude matrassen op een grote berg liggen zo zonde om al die mooie zachte matrassen daar te zien liggen wachtend op recycling… als ik de kans had gekregen had ik zo’n zacht matras meegenomen weg van de recycling ik vind dat eeuwig zonde van het matras.

 27. Nico zegt:

  5 november 2019 om 11:39 | Permalink

  Ik heb meer geluk gehad. Bij de vuilstort zeiden ze alles dat brand moest in de vuilniswagen. Zo ook twee hele oude dunne super zachte vieze matrasjes van maar 7 cm dik. En die vrouwen gooien zo die matrasjes de vuilniswagen in. ZONDE. Maar gelukkig voor mij voor ze werden weggepest heb ik, ze er uit gehaald. En raad eens waar ik die nacht op geslapen heb?

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (675)
 • Agenda (3.216)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (115)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (831)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (511)
 • Design (236)
 • Dieren (177)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.343)
 • Educatie (346)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.502)
 • Europa (29)
 • Evenementen (197)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (308)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (31)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (322)
 • Iets anders (381)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (136)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.687)
 • Licht (385)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (170)
 • Milieu (750)
 • MVO (109)
 • Natuur (757)
 • Nederland (26)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (228)
 • Vakantie (83)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.484)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (302)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • ECO2: New Carbon Neutral, Biodegradable Eco-Magazine by Mail Metro Media
 • Ga AAN In Het Donker, Doe Je Fietsverlichting Aan En Kom Weer Veilig Thuis
 • Tuincentra Gaan Per 1 Januari 2022 Stoppen Met Verkoop Bestrijdingsmiddelen Met Glyfosaat
 • Low Carbon Farming Project UK Documentary: Duurzame Kassenteelt by Bom Group
 • Licht- En Gokstad Las Vegas, Nevada, USA: Energieverbruik En Duurzame Energie
 • SnappCar Autodelen: Private Lease & Delen: Lease Een Auto En Verdien Je Leasekosten Terug
 • Hoe Online Casino Spellenmakers Hun Eco-Steentje Bijdragen by Beste Casino’s Guru
 • Zonnepark Havenbedrijf Moerdijk Met 18.570 Zonnepanelen by ENGIE En Port Of Moerdijk
 • E-Magazine SCHOON Gelanceerd Op Klimaatdag 2020: Toekomst Klimaatmasters 2020
 • Aanleg Ecoduiker Onder De A6 bij Anthony Fokkerweg by Provincie Flevoland
 • Talgo Unveils Hydrogen Powered Propulsion Vittal Train System
 • Plan Voor 300 Voetbalvelden Aan Zonnepanelen Langs Landingsbanen Schiphol Airport
 • Eerste Collectieve Zonnestroomproject Huurders Rijnhart Wonen Leiderdorp by Greenchoice
 • Elektrische Auto’s Met Subsidie Megatest by ANWB Autotest
 • Zonnepark A28 Balkendwarsweg Nabij Afrit 33 In Assen by RVB
 • Zonnedak Met 48.040 Zonnepanelen Op Hoofdkantoor Tommy Hilfiger in Venlo by IZEN
 • Nieuwe Elektrische Poolauto’s Voor Medewerkers Provincie Utrecht: Skoda E-Citigo
 • Subsidie Voor Energietransitie In Provincie Utrecht
 • Blue Innovation Awards: De Genomineerden Zijn Bekend by De Blauwe Cluster
 • De Elektrische Veegmachine e-Swingo In Rotterdam
 • Links

  Milieunet op..