Ook Zo Genoten op de Batibouw? Weinig Aanbieders van Duurzame Producten
Geschreven op 7-3-2007 - Wolfram. Geplaatst in Afval, Hergebruik-KringloopUpdate 13 maart 2018: Batibouw 2018 is weer voorbij. Meer dan 1000 bouwondernemingen lieten hun producten en diensten zien en de beurs trok 297.000 bezoekers.
Gelukkig waren er ook enkele mooie duurzame initiatieven.
Terwijl kalkhennep doorgaans wordt ingezet als vulling of aankleding van bestaande constructies, maakt het nieuwe bouwsysteem HEMPRO van Isohemp het mogelijk om ook echt te bouwen met kalkhennepblokken. Een voorgeboorde schacht doorheen alle lagen wordt gevuld met beton waardoor de dragende constructie in het kalkhennepblok zelf komt te zitten en helemaal wordt omhuld met het isolerende materiaal.
Derbigum, specialist in waterdichte oplossingen voor platte daken, neemt voortaan oude dakbanen terug om ze te recycleren. Klanten kunnen bij de plaatsing van hun dak afspreken dat Derbigum de dakbanen op het einde van hun levensduur komt terughalen. Dat aanbod is zowel voor professionelen als particulieren geldig. De materialen worden gerecycleerd en verwerkt in de Derbigum NT-dakbaan. Deze bestaat uit secondaire grondstoffen, gewonnen uit gerecycleerd snijafval en oude bitumineuze dakbanen. Zie ook: Wereldprimeur: Derbipure Cradle to Cradle Witte Dakbedekking van Natuurlijke Grondstoffen
Goed nieuws voor wie droomt van een mooi terras of tuinhuis! Voortaan zijn er geen graafwerken en betonwerken meer nodig om jouw droomplek te creëren. Met de Weasyfix funderingschroeven plaats je op een snelle en efficiënte manier een fundering, zonder de tuin of de aanplantingen te beschadigen. Een schroef van 750mm kan bijvoorbeeld een belasting van 600 kg ondersteunen en het assortiment biedt funderingsschroeven tot 1500mm. Hoewel het gebruik van fundatieschroeven niet nieuw is -vroeger werd het bijvoorbeeld al toegepast voor zonnepaneleninstallaties-, vinden we het toch een vermelding waard dat Weasyfix zich met dit product voortaan ook richt naar de particuliere markt. Het is een demonteerbaar systeem, waarvoor je geen vergunning nodig hebt en het is waterdoorlatend en recycleerbaar.
Op zo’n evenement heeft niemand het gek genoeg over de enorme mogelijkheden van hergebruik van allerlei bouwmaterialen. Zal wel niet gebruikelijk zijn. Ik kan wat dat betreft de site Kringloopbouwmaterialen aanraden. Daar vind u alle adressen van leveranciers van gebruikte recuperatiematerialen in zowel Noord-België als Nederland. Gebruikte bouwmaterialen bieden volop kansen om de kosten wat in de hand te houden.
7 maart 2007: De Batibouw heeft weer enorme aantallen bezoekers getrokken. Ik was er ook even en heb eens even wat anders aangekeken tegen het enorme aanbod. Want wie was er niet als leverancier. Het gehele gamma aan alles wat je voor een verbouwing of nieuwbouw nodig kunt hebben was aanwezig. Het ene product nog fraaier uitgestald dan het andere.
De voordelen werden door een ieder fraai toegelicht, maar zodra het over milieu, duurzaamheid of energiegebruik ging bleef het vaak opvallend stil. De uitzondering werd gevormd door de aanbieders van duurzame energiesystemen en energiebesparende materialen. Die konden het amper bolwerken, zo druk was het.
De fraaie en onlangs weer uitgebreide subsidieregelingen van de Vlaamse overheid, met dank aan de Vlaamse minister voor Leefmilieu Kris Peeters, stonden hier garant voor. Laten we maar eens afwachten of de nieuwe Nederlandse milieu minister Jacqueline Cramer hier een voorbeeld aan neemt en de veelal afgeschafte subsidiereglingen weer in ere gaat herstellen.
Een financiële impuls blijkt toch het best te werken. Dus graag terug die Energiepremie op zoveel mogelijk energiezuinige producten en ook graag een ruime subsidieregeling voor de aanschaf van duurzame energiesystemen. Namens de Nederlanders alvast bedankt, mevrouw Cramer! Voor de portemonnee voorzie ik grote gaten. Het fraaie aanbod kende een evenzo fraaie prijsstelling. Duur, duurder, duurst. Het leek wel een wedstrijd in wie het fraaist, meest exclusieve en dus duurste product kon aanbieden.
Op zo’n evenement heeft niemand het gek genoeg over de enorme mogelijkheden van hergebruik van allerlei bouwmaterialen. Zal wel niet gebruikelijk zijn. Ik kan wat dat betreft de site Kringloopbouwmaterialen aanraden. Daar vind u alle adressen van leveranciers van gebruikte recuperatiematerialen in zowel Noord-België als Nederland. Gebruikte bouwmaterialen bieden volop kansen om de kosten wat in de hand te houden.
Oh ja, kent u mooie voorbeelden van hergebruik? Laat het even weten !