google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Nederland Kleurt Oranje: Meer Dan 13 Miljoen Mensen Scheiden Plastic Verpakkingsafval

Geschreven op 2-11-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Agenda Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

plastic-hero-utrechtWow, dacht ik toen ik zojuist een persbericht ontving van Nedvang. Het gaat veel beter dan ik had gedacht, het heeft toch gewerkt, die Plastic Heroes campagne bedoel ik dan. Nederlanders hebben de boodschap onthouden, gewacht tot het in hun gemeente zover is en zijn nu massaal kunststof afval aan het scheiden.

Nee, natuurlijk niet. Het is een wel heel erg optimistische en eigenlijk misleidende tekst. Want met de deelname van de gemeente Eindhoven staat de teller pas op 200 en het is toch echt de bedoeling dat die teller aan het eind van het jaar  op 441 staat. Per 1 januari 2010 zijn alle gemeenten verplicht om plastic verpakkingsafval van huishoudens gescheiden in te zamelen.

Het aantal Nederlanders dat plastic verpakkingsafval gescheiden inzamelt groeit per week. “We hebben de eindspring ingezet”, aldus Jan Storm directeur van de stichting Nedvang. “Naar verwachting zullen eind dit jaar 82% van de gemeenten voorzieningen hebben getroffen voor de plastic inzameling, met de laatste 18% zijn we al bezig, waarvan de helft reeds is ingepland.” “De doelstelling om aan het eind van het jaar 80% van de gemeenten aan te sluiten gaan we dus zeker halen”, vervolgt Storm. Bron: stichting Nedvang

Nederland kleurt OranjeGeen idee hoe men aan die 80% komt. Overigens heb ik het nog even nagekeken en in Utrecht is de inzameling nog niet echt lekker geregeld. Even alles bewaren, wel netjes schoon maken en dan wegbrengen met de auto, fiets of bakfiets naar het één van de twee afvalscheidingsstations.

Nee, dan kunt u beter in Tiel wonen. Daar hebben huishoudens allemaal een keurige informatiekaart ontvangen plus een volkomen overbodig foldertje van Plastic Heroes plus en daar gaat het om, een setje van een stuk of 10 speciale, recyclebare afvalzakken. Het plan is simpel. Gewoon al het plastic kunststof afval even gescheiden houden en in die zakken stoppen. Die zakken vol met kunststof afval zet u dan even weg op zolder in de schuur of elders in huis. Niet buiten want dan waaien ze zo weg.

U zult er al gauw achter komen dat heel veel van uw afval bestaat uit kunststof afval en op die manier vult u al snel zak, na zak. Die worden e;en keer per maand opgehaald en u kunt uw zakken met plastic afval dan vanaf 7:30 uur op straat zetten. In de binnenstad van Tiel is het net even anders, daar kunnen de bewoners kunststof afval in één van de speciale wijkcontainers gooien die bij de winkelcentra zijn neergezet. Heeft u extra zakken nodig, dan kunt u die weer afhalen bij de deelnemende winkelcentra.

Lijkt mij goed om nog even op te sommen wat er allemaal aan kunststof afval gescheiden kan worden ingezameld:  plastic tasjes, tassen en broodzakken; pasta- en rijstzakken; snoepzakken; verpakking van vleeswaren en kaas; folies om tijdschriften en reclamefolders; blisters voor o.a. tandenborstels, snoeren en schroeven; boterkuipjes, sausbakjes, smeerkaas-, paté- of koffiemelkkuipjes; groente-, fruit- en saladebakjes of -zakjes, patatbakjes; bekers voor yoghurt, vla, slagroom, ijs; deksels van potten pindakaas, chocopasta etc.; knijpflessen voor sauzen zoals ketchup en mayonaise; flacons voor wasmiddelen en schoonmaakmiddelen; flacons voor bijv. shampoo, douchegel, badschuim en zeep; tubes voor bijv. gel, creme, bodylotion en tandpasta; flessen voor olie en azijn; flessen voor frisdrank, water en zuivel; potjes voor gel, medicijnen, vitamines; plantenpotten.

Vriendelijk verzoek is om er voor te zorg dat alles leeg is en verwijdert a.u.b. al het papier, karton of aluminium (folie). Zo, dat is duidelijk en na verloop van tijd zal het best wel wennen.

Zie ook: Kunststof afval voortaan gescheiden inzamelen: Plastic Heroes en Plastic Heroes: Ik zit overal, maar waar moet ik naar toe?

PS: Op de website van Nedvang kom ik weer heel andere cijfers tegen: 10.076.113 mensen in 296 gemeenten zamelen plastic verpakkingsafval in. Update 15 janauri 2010: 13.509.435 mensen in 385 gemeenten zamelen plastic verpakkingsafval in.

6 Reacties

 1. Jan Neve zegt:

  30 december 2009 om 23:24 | Permalink

  Dit is een heel mooi initiatief,het is alleen jammer dat niet iedereen zich ervoor interesseerd.in mijn straat ken ik er zowiezo al drie.In Culemborg word het plastic gelijk met het oud papier opgehaald en dit werkt wel drempelverlagend.

 2. Erik van Erne zegt:

  26 oktober 2010 om 09:53 | Permalink

  Helft Nederlands gescheiden plastic wordt in Duitsland verbrand

  Helaas, we scheiden ons plastic afval grotendeels tevergeefs. Het wordt naar Duitsland gereden. Daar “gaat het voor 50 procent de verbrandingsovens in. Omdat ze er ook daar niks meer mee kunnen.” Dat zegt CEO Ruud Sondag van de Van Gansewinkel Groep in het nieuwe nummer van P+. Hij heeft een oplossing. Terug naar de tekentafel. Geef waardevolle kunststoffen een marker mee, zodat hij de boel er gewoon in Nederland uit kan vissen en weer als grondstof kan aanbieden, zoals hij nu al met 70 procent van de inhoud van de grijze afvalbakken doet. Het was in de afvalverwerkingssector zelf al langer bekend dat het resultaat van de gescheiden plastic-inzameling van inmiddels 421 Nederlandse gemeenten over de grens wordt gereden om daar verwerkt te worden. Dat Van Gansewinkel daar een hoog percentage bij noemt van plastic dat verbrand wordt, is nieuw.

  Verdere navraag over deze zaak bij het Recycling Netwerk leert dat de afvalverwerker Sita een grote partij is bij het afvoeren van het “Nederlandse plastic” naar Duitsland. Er werd volgens deze organisatie ook al eens een detective van het in fraude gespecialiseerde bureau Hoffmann gevraagd Nederlandse afvalwagens met plastic te volgen. Deze constateerde dat er bij een “achterdeur” van een verbrandingsinstallatie werd gestopt. Het Recycling Netwerk waarschuwde dat de afspraken met het bedrijfsleven over de verpakkingenbelasting en de keuze van plastic inzamelen een groot risico inhield. Nederlanders zijn keurige afvalscheiders en GFT, glas en papier is goed opnieuw te verwerken. Zelfs het plastic van Nederlanders is schoner (“droger”) dan dat van Duitsers. Van meet af aan stond bij deskundigen vast dat het inzamelen van het plastic nooit zo zorgvuldig zou kunnen gebeuren, door de enorme verschillen in samenstelling van kunststoffen en ook door reststoffen in verpakkingen die kunnen variëren van bedorven melk tot restjes terpentine. Oprichter Robbert van Duin van Recycling Netwerk zegt: “We hebben een jaar geleden al gewaarschuwd: het mislukken van de Plastic Heroes-campagne kan de hele inzameling van andere afvalstromen in de waagschaal stellen.” Hij spreekt van een “basisfout”, die “met de verpakkingsindustrie keer op keer gemaakt wordt, zodat het beleid van de overheid iedere vier jaar weer moet veranderen. Het is een litanie van twintig jaar aan geschonden afspraken.”

  Van Duin meent dat de ervaringen met statiegeld op plastic vanuit het oogpunt van milieu goed zijn. Na succes in Duitsland en Skandinavische landen wordt dit nu ook in Engeland bekeken. Hij is ook niet onder de indruk van de “groene” energiewinning waar verbrandingsovens mee pronken. “Als je plastic gaat verbranden, ontstaat meer CO2, dan wanneer je de fossiele brandstoffen waar dat plastic van wordt gemaakt meteen had gebruikt voor het opwekken van energie.” Van Duin was te gast bij een sorteerstation van Nederlands plastic in de omgeving van Koblenz: “Ik zag op metertjes dat ze de lopende band voor het sorteren zachter hadden gezet, waardoor de mensen die het afval uit elkaar trokken, zorgvuldiger konden werken dan normaal.” Recycling Netwerk is een coalitie van milieuorganisaties en heeft als leden onder meer Greenpeace, Stichting Natuur en Milieu en Milieudefensie.

  Gemeenten bezweren burgers dat het gescheiden plastic niet deels verbrand wordt, maar volledig gebruikt wordt voor het produceren van onder andere tennisballen, fleecetruien, mobiele telefoons en dashboards voor in de auto.

  P+ webtip: De PDF van het interview met Sondag

 3. Erik van Erne zegt:

  26 oktober 2010 om 19:57 | Permalink

  Nederlands plastic verpakkingsafval: 80% wordt hergebruikt

  Nedvang reageert met teleurstelling en verbazing op uitlatingen van heer Sondag van de Van Gansewinkel Groep dat de helft van de in Nederland ingezamelde hoeveelheid plastic verpakkingsafval wordt verbrand. Jan Storm, directeur Nedvang: “Feit is dat 80% van het plastic verpakkingsafval afkomstig van huishoudens een tweede leven krijgt. Dit cijfer is ontleend aan officiële opgaven van afvalverwerkers aan Nedvang. Deze opgaven worden geregeld gecontroleerd door de VROM inspectie.”

  “De onjuiste uitlatingen van heer Sondag zijn een klap in het gezicht van de Nederlandse burgers die met enthousiasme en massaal plastic verpakkingsafval gescheiden aanbieden en de 430 gemeenten die professioneel de inzameling hebben geregeld. Onjuiste berichtgeving leidt tot verwarring en ontmoediging, dat is slecht voor het milieu en een duurzaam Nederland.

  Ik hoop en verwacht dat iedereen inziet dat de inzameling en herverwerking in Nederland uitstekend is georganiseerd en zich niet laat ontmoedigen door dit soort onzinnige en schadelijke uitspraken”, aldus Jan Storm van Nedvang

 4. Erik van Erne zegt:

  27 oktober 2010 om 15:58 | Permalink

  Heibel over plastic afval door Hans van Dijk van Milieu Centraal

  Er is heibel in afvalland. Volgens afvalophaler en -verwerker Van Gansewinkel wordt de helft van het apart opgehaalde plastic in Duitsland verbrand. Volgens Nedvang, de organisatie van het Nederlandse bedrijfsleven – bekend van Plastic Heroes, wordt 80% van het opgehaalde plastic hergebruikt. Geloof me, er is geen interessantere en meer ingewikkelde wereld dan die van het afval. Dus als daar heibel is, vraagt dat om veel uitleg en ik doe hier een poging, aldus Hans van Dijk op Milieu Centraal Blog

  Ik heb er gelijk maar even op gereageerd: Post is Top, de afvalinzameling een Flop

  Sorry, ik doe NIET mee aan de gescheiden inzameling. Dat is dermate idioot geregeld in Utrecht dat ik er niet aan begin. http://bit.ly/aB9j78minitour

  Bovendien was al voor men met dit onzalige plan is begonnen bekend dat er veel soorten plastic zijn (meer dan zeven trouwens) en dat je die soorten bij de bron zou moeten scheiden. Nascheiding na de “gescheiden inzameling” door burgers kan alleen goed als alle soorten plastic voorzien zijn van een label (chip). Dat was allemaal al heel lang bekend. Niets nieuws.

  Overigens hebben tal van organisaties gewaarschuwd. Deze gescheiden inzameling is er doorgedrukt omdat bedrijfsleven geen statiegeld op verpakking wil. Met dank aan Jacqueline Cramer, oud minister van VROM. Dom, dom, dom. http://bit.ly/17Aa9O

  Ook was al jaren voor de start van de gescheiden inzameling (enkele jaren uitgesteld) bekend dat er in Nederland geen sorteercapaciteit is, dus moet alles naar Duitsland. Slecht voor het milieu. Waanzinnig idee. Uiteraard vliegen verschillende partijen elkaar nu in de haren. Het moment van evaluatie breekt aan en uiteraard zijn VROM nu IenM, Nedvang, Afvalverwerkers als Gansewinkel, SITA en anderen en de VNG het niet met elkaar eens. http://bit.ly/KRdow

 5. A.Sintnicolaas zegt:

  27 oktober 2010 om 19:16 | Permalink

  Aangezien alle transporten gewogen worden (waar haal je anders je gegevens vandaan?) moet het voor Dhr. Storm niet moeilijk zijn om met harde gegevens (weegbriefjes?) te komen in plaats van mooie woorden.

 6. Erik van Erne zegt:

  10 februari 2011 om 06:29 | Permalink

  Het gaat goed met de gescheiden inzameling van kunststofverpakkingsafval volgens Nedvang

  De bereidheid van Nederlandse huishoudens kunststofverpakkingsafval gescheiden in te leveren is in een jaar tijd fors toegenomen. Veel gemeenten hebben daarom in de afgelopen periode hun inzamelfrequentie verhoogd. Daarmee ziet het er naar uit dat Nedvang ook dit jaar de door de overheid gestelde hergebruikdoelstellingen realiseert. De resultaten van recent onderzoek van de VROM-Inspectie bevestigen dat die positieve ontwikkeling reeds in 2009 is ingezet.

  Sinds begin vorig jaar zijn gemeenten verplicht kunststofverpakkingsafval gescheiden in te zamelen. Dat Nederlandse huishoudens daaraan enthousiast meewerken, blijkt onder meer uit het gegeven dat veel gemeenten in de afgelopen periode zijn overgegaan op een hogere inzamelfrequentie. Onlangs hebben tientallen gemeenten de frequentie verhoogd van eens per maand naar eens per twee weken.

  Eerder kon Nedvang al melden dat er in januari 2011 een recordhoeveelheid kunststofverpakkingsafval is ingezameld. De organisatie van het verpakkend bedrijfsleven heeft er daarom vertrouwen in dat zij er dit jaar opnieuw in zal slagen de met de Nederlandse overheid overeengekomen hergebruikdoelstellingen te realiseren.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (702)
 • Agenda (3.390)
 • Biologisch (119)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (913)
 • Communicatie (379)
 • Cradle to Cradle – Circulair (535)
 • Design (244)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.465)
 • Educatie (351)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.741)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (320)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (121)
 • Hergebruik-Kringloop (332)
 • Iets anders (423)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (150)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.735)
 • Licht (397)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (175)
 • Milieu (760)
 • MVO (114)
 • Natuur (799)
 • Nederland (42)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (130)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (17)
 • Sport (240)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.742)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (309)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Cleantech Battle 2021: De Infrawall – De Geluidswal Van De Toekomst by HAN
 • Cleantech Battle: Het Duurzame, Circulaire Bushokje Van Rijstvlies Met Sedumdak In De Bilt
 • Why This Icewind Wind Turbine Will Change The World by Innovative Techs
 • The Network Readiness Index (NRI): Netherlands Tops Network Readiness Ranking In Global Study
 • Giant Solar Power Plants And Wind Farms In The Sahara by Innovative Techs
 • The Making of Reishi Fine Mycelium: Mushroom Based Leather by MycoWorks
 • The Mystery Of Siberia’s Exploding Craters At Yamal Peninsula by BBC REEL
 • Subsidie Uitstootvrij Bouwmaterieel: Kabinet Wil Meer Schone Meer Schone Machines In De Bouw
 • Wat Mensen Beweegt: Onderzoekproject Duurzame Mobiliteit In Johan Cruijff ArenA Gebied
 • De Elektrische Luxe Off-Road Mercedes: Project Maybach Coupé by Mercedes-Benz – Virgil Abloh
 • Wereldwijde Groei Hernieuwbare Energie Breekt Alle Records: 290 GW Renewables In 2021 by IEA
 • GAME OVER! End Of The Great Pacific Garbage Patch by Innovative Techs
 • Dit Jaar Al Evenveel Schone, Duurzame Energie Opgewekt Als In 2020 by Energieopwek
 • Uitwerking Van Brede Welvaart Voor De Monitoring En Evaluatie Man mobiliteitsbeleid by KiM
 • RDM-Subsidieregeling: Ministerie EZK Investeert 52,9 Miljoen Euro In Maritieme R&D
 • CO2-Uitstoot Door Biomassa Blijft Toenemen by CBS
 • Bijna 100.000 Huishoudens In De Provincie Utrecht Hebben Zonnepanelen Op Het Dak
 • De Elektrische BMW i7: De Elektrische Variant Van De Nieuwe 7-Serie by BMW
 • De Eerste Elektrische Dodge Komt Er Aan In 2024 by Stellantis
 • Elektrische Deelauto’s In Delft, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam by GO Sharing
 • Links

  Milieunet op..