Drop & Loop Statiegeldautomaat Voor Textiel Inzameling: Textielrecycling Optimaliseren
Geschreven op 4-1-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Hergebruik-KringloopEigenlijk klinkt het idee heel logisch: naast de statiegeldautomaat voor flesjes in de supermarkt vind je ook een bak voor textiel.
Werp je oude textiel in de bak, druk op de knop en er rolt een statiegeldbonnetje uit. En als je bedenkt dat er jaarlijks 150 miljoen kilo textiel bij het huisafval wordt gegooid vraag je je helemáál af waarom dit nog niet bestaat.
Daarom maken Carlijn Oosthoek (28) en Susan de Vries (32) textielrecycling makkelijker en aantrekkelijker, met een statiegeldautomaat voor textiel. De eerste Drop & Loop staat al in een Albert Heijn!
“Toen wij erachter kwamen dat er jaarlijks 150 miljoen kilo textiel bij het huisafval wordt gegooid besloten we dat er iets moest veranderen”, vertelt Carlijn. “Mensen denken vaak dat er niks meer met het textiel gedaan kan worden als er bijvoorbeeld een gat in zit. Daarom gooien ze het in de afvalbak. Dat is natuurlijk ook het makkelijkst, want inzamelbakken zijn niet overal beschikbaar. Maar het is ook vooral ontzettend zonde!”.
Carlijn en Susan vonden dit een gemiste kans, want alles kan volgens hen worden hergebruikt. “Een deel gaat als tweedehands item naar kringloopwinkels of landen als Frankrijk, Spanje, Rusland, Pakistan en Afrika. Als de kleding niet meer als tweedehands kledingstuk gedragen kan worden, kan het worden gerecycled tot nieuwe grondstof. Hier is de industrie al best ver mee, maar we vergeten vaak dat dit kan!”
De helft van het niet-draagbare textiel wordt gesponnen tot nieuwe garen, waar vervolgens weer kledingstukken van gemaakt kunnen worden. De andere helft kan worden verwerkt tot vilt. Ook hier kunnen weer nieuwe producten van gemaakt worden. Iets wat Susan en Carlijn met hun onderneming Drop & Loop ook willen gaan doen.
Inzamelen dus! Maar hoe maak je dat aantrekkelijk? “We hebben de afgelopen anderhalf tot twee jaar veel onderzoeken en enquêtes uitgevoerd”, vertelt Carlijn. “De markt beweegt zich enorm. Veel grote ketens willen dit probleem aanpakken, maar de huidige textielcontainers zijn niet geschikt voor een retaillocatie. Als je de gemiddelde textielcontainer opentrekt is er een grote kans dat er bijvoorbeeld McDonald’s-afval in ligt… Daarom hebben we een speciale Drop & Loop machine voor in supermarkten ontwikkeld, die we met feedback van de retailer en consument aan het doorontwikkelen zijn”.
De eerste tien machines vonden de onderneemsters bij een Duits bedrijf, waar ze ongebruikt in de opslag stonden. “We hebben de machines overgenomen en zijn nu met een grote technische partij aan het doorontwikkelen. Voor hen is het ook echt compleet nieuw. We zijn aan het pionieren”.
Uit de Drop & Loop pilot kwam al snel veel feedback van de klanten en retailer. “We geven nu bijvoorbeeld een korting per inleverbeurt, maar kregen al snel de vraag of de korting per kilo kan worden berekend. Ook merkten we dat mensen toch vaak kleding opsparen en in één keer met een grote zak komen. De opening moet dus groot genoeg zijn”. Om het voor de retailer makkelijk te maken om een machine neer te zetten, wordt de ingezamelde kleding wekelijks opgehaald. “Nadat we de kleding hebben opgehaald wordt het gesorteerd en door onze partner gerecycled of hergebruikt”.
Drop & Loop werkt bij de inzameling en verwerking van textiel samen met Wolkat. Wolkat is de enige circulaire textielverwerker ter wereld waar de volledige keten (sorteren, recyclen, spinnen en weven) onder één dak plaatsvindt. Met Wolkat als partner is Drop & Loop de eerste in Nederland met een compleet circulair programma voor textiel.
Maar de ambities van Drop & Loop gaan verder dan inzamelen. Zo staan er al upcyclede producten van het ingeleverde textiel op de planning: een circulaire Drop & Loop tas bijvoorbeeld. “We gaan met het ontwikkelen van de machine ook een app ontwikkelen”, vertelt Carlijn. “Zo kun je jouw gespaarde korting gelijk in de app terugvinden én meer te weten komen over het inzamelproces. We kunnen hier ontzettend veel aan toevoegen, zoals een rankingmet jouw vriendenkring of het inwisselen van statiegeld voor nieuwe Drop & Loop producten. Vandaag lever je jouw oude afdankers in, volgende week koop je er een nieuwe tas van”.
Per jaar wordt in Nederland 150 miljoen kilo kleding verbrand. Slechts 1/3 van ingezameld textiel wordt hergebruikt of gerecycled.
Er zijn inmiddels meerdere Drop & Loop inleverpunten. Je vindt ze bij AH de Block Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel, Albert Heijn Fred Lekx in Bleiswijk, Jumbo Heesch Schoonstraat in Heesch, bij Clean Center op de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam en in Hoog Catharijne in Utrecht. Daarnaast zijn er Drop &Loop inzamelpunten die tijdelijk gesloten zijn in: Scapino in Almelo (tijdelijk gesloten), Scapino in Arnhem (tijdelijk gesloten), Warenhuis Vanderveen in Assen (tijdelijk gesloten) en in het TextielMuseum in Tilburg (tijdelijk gesloten).