De Nationale Retourweken: Oude mobieltjes graag even inleveren
Geschreven op 12-1-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Agenda, Hergebruik-KringloopNou, ik wist het eerlijk gezegd niet, maar de Nationale Retourweken zijn gisteren begonnen.
Dat blijkt niet helemaal te kloppen. De Nationale Retorweken gaan zaterdag 16 januari 2010 van start. Ze duren tot en met 13 februari 2010, dus u heeft nog tijd genoeg.
Van zaterdag 16 januari tot en met zaterdag 13 februari 2010 zet de gehele telecom-branche in op het terughalen van oude mobiele telefoons. In uitvoering en opzet is iedere organisatie vrijgelaten voor wat betreft de invulling van de eigen actie. Om eenduidigheid en kracht uit te stralen wordt er gestuurd om hetzelfde logo te gebruiken. Retouracties voor oude mobiele telefoons zijn niet nieuw. Jaarlijks worden er door de betrokken partijen al meerdere acties georganiseerd. Het unieke aan de Nationale Retourweken is dat alle grote partijen tijdens de aangegeven periode een eigen actie ontwikkelen en dat aan de hand van het gemeenschappelijke logo breed gecommuniceerd wordt.
Het initiatief Nationale Retourweken heeft de volgende doelstellingen: Uit het milieu halen/houden van oude telefoons. Het in de picture zetten van de totale Telecom industrie als duurzaam. Professionele retourstroom inregelen. Creëren collectief bewustzijn onder de consumenten. Ondersteunen lokaal initiatief m.b.t. duurzaamheid en Budget creëren voor deelnemende partijen met als doel duurzaamheid verder op de kaart te zetten.
Naar schatting zwerven er in Nederland nog tussen de 15 en 20 miljoen oude gebruikte mobiele telefoons in de Nederlandse huishoudens. Veel van die toestellen zijn nog bruikbaar of met een kleine inspanning nu nog bruikbaar te maken. Het is zaak er voor te zorgen dat deze oude mobieltjes verzameld worden met als doel te voorkomen dat ze uiteindelijk in het milieu gaan belanden. Eenmaal verzameld, vindt er na een selectie, reparatie of verantwoorde demontage plaats, zodat de grondstoffen gerecycled kunnen worden. Er zijn in Nederland een aantal partijen actief op gebied van het inzamelen. Het gaat dan om eenmalige acties die van geval tot geval op allerlei manieren met of zonder partijen uit de Telecom industrie worden opgezet en uitgevoerd. Een van de primaire doelstellingen van de Nationale Retourweken is om op een frequente basis de retourstroom van mobieltjes in te regelen.
In elke mobiele telefoon zitten metalen en andere stoffen die relatief duur zijn als ook in veel gevallen moeilijk te winnen. Daarom is het een goede zaak als die grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Verder is het zo dat mocht een oude mobiel tussen het normale afval komen er ook een milieubelastende factor is vanwege die metalen, maar zeker ook door de batterij die erin zit. Bedrijven die oude mobieltjes verzamelen, selecteren die zorgvuldig naar werkende en niet werkende. Niet werkende mobieltjes worden soms gerepareerd, maar als dat niet kan worden onderdelen uit elkaar gehaald met het oog op recycling. Mobiele telefoons die nog wel werken worden opnieuw verpakt en weer in de handel gezet. In de meeste gevallen gaan die toestellen naar de derde wereld waar ze voor een klein bedrag verkocht worden aan de bevolking. Soms worden ze ook ingezet voor bepaalde sociale projecten waarbij de onderlinge communicatie belangrijk is.
Verder is er aan alle partijen (vendors, retailers en operators) een bijdrage gevraagd waarmee o.a. de Telegraaf Telecom Special wordt gefinancierd die op zaterdag 16 januari 2010 zal verschijnen en voor een belangrijk deel in het teken staat van Duurzaamheid.
Zie ook: GSM Retourplan: Landelijk recycling programma oude mobieltjes – De inzamelingsacties van het WNF en stichting Aap.
Marco Mekenkamp zegt:
14 januari 2010 om 14:22 | Permalink
De Nationale Retourweken starten zaterdag 16 januari 2010. De actie is dus nog niet begonnen!
Erik van Erne zegt:
14 januari 2010 om 14:51 | Permalink
@Marco,
Dank, heb het bericht even aangepast.
Ad zegt:
19 januari 2010 om 12:04 | Permalink
Er gaat een gerucht dat, als je de simkaart eruit hebt gehaald, er dan nog gegevens achter blijven in het geheugen van de telefoon.Klopt dat? En zo ja!Hoe haal je dat er dan af?