De Klimaatpositieve Lichtmast van 100% gerecycled kunststof by Tauw en Gampert
Geschreven op 4-5-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Hergebruik-KringloopOngelofelijk maar waar. Nederland heeft de, ongetwijfeld, eerste klimaatpositieve lichtmast ter wereld.
Sinds gisteren te bewonderen in Deventer waar oud-minister Jacqueline Cramer de nieuwe mast “installeerde”.
Wat is een klimaatpositieve lichtmast zult u dan zeggen? Zelf zou ik het zo gauw niet kunnen bedenken. Klimaatneutraal is al nietszeggend, laat staan klimaatpositief. Gelukkig bevatte het persbericht dat ik ontving nadere uitleg. Dat die uitleg wel heel erg ver gezocht is, lijkt mij vanzelfsprekend. We kunnen in elk geval weer een item toevoegen aan de serie Plastic Heroes: Ik zit overal.
De klimaatpositieve lichtmast is een mast van gerecycled kunststof voor de openbare verlichting. Het is de eerste lichtmast ter wereld van 100% gerecycled kunststof. De mast is duurzaam, onderhoudsvrij, kent een milieuvriendelijk productieproces en is na zijn lange levensduur volledig recyclebaar. De mast is bedacht door advies- en ingenieursbureau Tauw en wordt geproduceerd door Gampet Products uit Ulft.
De bijzondere kenmerken van de klimaatmast zijn: de kunststof lichtmast is de enige echt duurzame variant onder de lichtmasten (die normaliter uit staal, aluminium of composietkunststof bestaan). Ingezameld plastic afval dient als grondstof voor de lichtmasten; het laat inwoners zien wat er gebeurt met het plastic afval dat zij scheiden.
Op basis van onder andere TNO-onderzoek is aangetoond dat deze lichtmasten klimaatpositief zijn. De CO2-uitstoot die normaal gepaard gaat met de verbranding van dit type kunststof is vele malen hoger dan de CO2-uitstoot bij hergebruik voor de productie van lichtmasten, zelfs als transport en plaatsing worden meegenomen in de CO2-uitstoot. Bron: Gampert
Zie ook: Ericsson en WWF gaan samenwerken: het concept klimaatpositief – Duurzame en Energiezuinige Lichtbakens van Philips en Tauw