Geschreven op 7-10-2017 - Erik van Erne.
Geplaatst in Iets anders
Het is al weer even geleden, maar ik had het nieuws dat ontwerper Piet Hein Eek zonnepanelen op zijn huis heeft laten installeren nog niet eerder gezien.
Vorig jaar plaatste HD Solar in opdracht van haar partner Solarcentury zonnepanelen van het merk Sunstation op het huis de bekende Nederlandse designer Piet Hein Eek.
De Nederlandse designer Piet Hein Eek: “Een huis kopen is een van de grootste investeringen die je kunt doen, dus het is begrijpelijk dat mensen niet investeren in iets dat het uiterlijk van hun huis zou kunnen veranderen. Eerder dacht ik al aan het plaatsen van zonnepanelen op mijn dak, maar ik vond de panelen die op het dak moeten liggen niet aantrekkelijk. Bovendien zouden ze het karakter van mijn huis te veel hebben veranderd. Toen ik echter de zwarte panelen van Sunstation zag die in het dak zijn geïntegreerd, had ik er vertrouwen in dat het systeem het uiterlijk van mijn huis niet zou veranderen en perfect bij mijn dak zou passen. Ik ben erg blij met het resultaat en de panelen genereren schone zonne-energie voor de komende 25 jaar. Dit zorgt er voor dat mijn energierekening laag blijft en de ecologische voetafdruk van mijn huis kleiner wordt.”
Solarcentury, een van ’s werelds meest toonaangevende zonne-energiebedrijven, heeft veel aandacht besteed aan het design van Sunstation, een zonnepanelensysteem voor de huizenmarkt. Dit nieuwe zonnepaneel speelt specifiek in op de vraag van consumenten naar stijlvolle zonnepanelen omdat de zwarte panelen naadloos aansluiten met het dak. Hierdoor zijn de zonnepanelen bijna onzichtbaar en behoudt het huis van buiten hetzelfde karakter.
Uit onderzoek is gebleken dat vijf op de tien Nederlandse huiseigenaren zonnepanelen lelijk vindt en dat men eerder zonnepanelen zou aanschaffen als ze in het dak zouden zijn geïntegreerd en minder zouden opvallen. De belangrijkste reden voor Nederlandse huiseigenaren om te kiezen voor zonne-energie zijn vooral de financiële voordelen en de milieuaspecten. Het zonnepanelensysteem van Sunstation speelt in op de vraag van huiseigenaren naar mooie panelen.
Mooi hoor, de grootste energieverbruiker van Nederland, Nyrstar in Budel, gaat in samenwerking met Solarcentury een zonnepark met 170.000 zonnepanelen realiseren op het terrein van de enige zinkproducent van Nederland.
Nyrstar Budel verbruikt evenveel energie als de stad Eindhoven. Dat is ongeveer 1% van het totale energieverbruik in ons land.
Het zonnepark wordt één van de grootste van Nederland en gaat jaarlijks 48 miljoen kilowattuur zonnestroom opleveren. Dit komt overeen met het energiegebruik van 16.000 huishoudens.
De bouw van het zonnepark door Solarcentury start in het eerste kwartaal van 2018.
Geschreven op 7-10-2017 - Erik van Erne.
Geplaatst in Klimaat
Harvey, Irma, Maria and other big storms were intensified by global warming.
The widespread devastation caused by Hurricanes Harvey, Irma and Maria is still being assessed, as communities continue to endure health impacts in the wake of these massive storms. But one thing is crystal clear: climate change intensifies hurricanes.
Hunter Cutting, director of Climate Signals, explains how climate change has amplified the damage done by hurricanes by increasing both the reach of storm surge and the volume of rainfall and by lifting the power ceiling of storms. Source: Nexus Media
Geschreven op 6-10-2017 - Erik van Erne.
Geplaatst in Agenda, Klimaat
De Jonge Klimaatbeweging nodigt u uit voor de Jonge Klimaatttop op zaterdag 21 oktober in Congres- en debatcentrum Arminius in Rotterdam. Jongeren uit heel Nederland komen samen om geschiedenis te schrijven in Rotterdam.
Samen met 60 jongerenorganisaties wordt de eerste Jonge Klimaatagenda gepresenteerd: hét visiedocument van jong Nederland voor onze toekomst in 2050, een duurzame toekomst.
Het gaat niet goed met het klimaatbeleid in Nederland. Jongeren zullen de gevolgen hiervan als eerste ervaren en dit besef is groter dan ooit. Het wordt tijd dat niet 40-plussers, maar wíj onze toekomst bepalen. Het is tijd voor actie.
In 2050 wonen, werken, eten en reizen we anders. En de route daarnaar toe? Die bepalen wij. Daarom zullen wij onze agenda overhandigen aan het kabinet.
Op 21 oktober laat de Jonge Klimaatbeweging zien dat de jongeren in Nederland een duurzame toekomst willen én daarvoor actie zullen ondernemen. De Jonge Klimaatbeweging verenigt de stemmen van meer dan 30 diverse jongerenorganisaties om klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden. De Jonge Klimaatbeweging behartigt de duurzame belangen van jongeren bij overheid en politiek.
Geschreven op 5-10-2017 - Erik van Erne.
Geplaatst in Gezondheid
Our culture is obsessed with happiness, but what if there’s a more fulfilling path?
Happiness comes and goes, says writer Emily Esfahani Smith, but having meaning in life — serving something beyond yourself and developing the best within you — gives you something to hold onto.
Learn more about the difference between being happy and having meaning as Smith offers four pillars of a meaningful life.
Geschreven op 5-10-2017 - Erik van Erne.
Geplaatst in Bouwen-Klussen
Het gebied langs het Merwedekanaal, tussen Villa Jongerius (zie foto) en de A12 wordt de komende jaren volledig verbouwd tot levendige stadswijk: De Merwedekanaalzone.
De inschatting is dat er maar liefst 10.000 woningen worden gebouwd, waarvan een groot deel hoogbouw met huren boven de sociale huurgrens.
Een bijzondere, kansrijke stukje stad. Centraal gelegen, dicht bij het toekomstige Beurskwartier en het Centraal Station.
De komende 15 jaar transformeert de Merwedekanaalzone van een voormalig distributiegebied naar een plek om te wonen, werken en te verblijven. Er komen hier tot ongeveer 2030 zo’n 6.000 tot 10.000 energiezuinige woningen. Dit zijn vooral koop- en huurappartementen maar ook eengezinswoningen. Het gebied waar vooral veel gaat veranderen, is ongeveer 60 hectare groot.
De Merwedekanaalzone wordt een energiezuinige, duurzame en groene stadswijk waar mensen met plezier kunnen wonen, werken en ontspannen.. De auto is hier te gast en het gebruik van fiets en OV wordt gestimuleerd. Er komt een woningbouwprogramma met een mix van sociale huur-, middeldure huur- en koopwoningen.
De Merwedekanaalzone is één van de gebieden waar Utrecht de groei van de economie en van het aantal inwoners op een gezonde manier mogelijk wil maken. Zo bouwt Utrecht aan een gezonde en duurzame stad voor de toekomst. Een compacte stad die tot 2030 groeit van 340.000 naar 410.000 inwoners.
Villa Jongerius is een rijksmonument en heeft sinds de restauratie in 2013 veel aandacht gekregen. De villa stamt uit de jaren dertig en is gebouwd door de ondernemer Jan Jongerius. Nu vertelt de villa het verhaal van de familie die in het huis heeft gewoond.
Geschreven op 5-10-2017 - Erik van Erne.
Geplaatst in Bouwen-Klussen
Het Beurskwartier is een grote uitbreiding voor het centrum van Utrecht met drieduizend nieuwe woningen, twee parken, waarvan één zo groot als Park Lepelenburg en een wat kleiner park.
Rondom de Jaarbeurs en het Westplein breidt Utrecht het centrum uit. Vanaf 2023 zal in de directe omgeving van de Jaarbeurs de nieuwe stadswijk Beurskwartier verrijzen waar duurzaamheid centraal zal staan.
Het nieuw te ontwikkelen deel van het centrum omvat twee deelgebieden: het Beurskwartier (dit is het gebied rondom de Jaarbeurs, waar nu nog de Oranjehal staat en de parkeerterreinen P1 en P3 van de Jaarbeurs liggen) en het Lombokplein (het huidige Westplein en omgeving). De plannen voor het Beurskwartier en Lombokplein omvatten de bouw van circa 3500 woningen, afgewisseld met werkplekken, cultuur, horeca, buurtwinkels en andere dagelijkse voorzieningen. Ook komen er twee parken, een plein aan het water, een stadsstraat en wordt de Leidse Rijn weer bevaarbaar gemaakt.
In het Beurskwartier komen zo’n drieduizend nieuwe woningen waar ongeveer vijfduizend mensen kunnen gaan wonen. De gebouwen zullen variëren in hoogte. Naast hoogbouw van negentig meter komen er ook lagere woningen. In de nieuwe stadswijk Beurskwartier komen ook diverse voorzieningen, waaronder horeca. Het doel is om zo energieneutraal mogelijk te verwarmen en te koelen en om elektriciteit lokaal op te wekken en te verbruiken. Daarnaast gaat men duurzame mobiliteit bevorderen.
Het huidige Westplein gaat ook veranderen. Het nieuwe stadsdeel gaat het Lombokplein heten en zorgt voor een betere verbinding tussen Lombok en het oude centrum. De Leidsche Rijn wordt doorgetrokken en bevaarbaar gemaakt en ook hier zullen woningen komen. De bouw van het Lombokplein gaat op zijn vroegst in 2020 van start, enkele jaren eerder dan de bouw van het Beurskwartier.
Geschreven op 5-10-2017 - Erik van Erne.
Geplaatst in Agenda, Natuur
Van woensdag 22 tot en met vrijdag 24 november 2017 vindt in Nederland in de provincie Zeeland de Benelux Conferentie 2017 plaats met als thema: Leren Leven Binnen de Grenzen van Onze Aarde.
Menselijk ingrijpen in ecosystemen vormt de rode draad van alle inleidingen, filmbeelden en excursies. Bedreigingen én kansen voor de natuur komen beide aan bod, steeds vanuit het perspectief van voorlichting, educatie en onderwijs.
De conferentie is een een initiatief van de werkgroep NAT-EDUC (NME/educatie voor duurzame ontwikkeling) start op woensdag 22 november met een inlooplunch vanaf 12.30 uur in het provinciehuis in Middelburg en eindigt op vrijdag 24 november rond 14.30 uur in Oostkapelle.
Tijdens de Beneluxconferentie 2017 buigen de deelnemers zich in vijf groepen over duurzaamheidsvraagstukken uit de vijf Benelux-regio’s: Vlaanderen, Brussel, Wallonië, Luxemburg en Nederland. Centraal staan de mogelijkheden van voorlichting, educatie en onderwijs rond bescherming en duurzaam gebruik van (kwetsbare) ecosystemen.
Die communicatiestrategieën dienen als hefboom bij transities naar een duurzamere samenleving. Specifiek wordt ingegaan op de strijd tegen het water in het Zeeuwse land, vroeger, nu en straks. Dat Zeeuwse kustecosysteem is echter slechts één voorbeeld van hoe de mens daarmee om kan gaan. De andere regio’s kunnen voor hun ecosystemen vergelijkbare voorlichtings-, educatie- en onderwijsprogramma’s opzetten. Die zijn namelijk niet primair gebonden aan de aard van het ecosysteem.
Geschreven op 4-10-2017 - Erik van Erne.
Geplaatst in Bouwen-Klussen
Foster + Partners has unveiled plans to create a sustainable office campus for a Hungarian company, centred around a 28-storey skyscraper.
Intended to set a new benchmark both for Budapest and Hungary, the new headquarters for the MOL Group will give the Hungarian capital its tallest building.
The architecture firm has not revealed how high the tower will be, but it is expected to exceed 96 metres – the height of the Hungarian Parliament Building and Saint Stephen’s Basilica.