Anders Bekeken

VleesWijzer helpt consument te kiezen voor dier en milieu

Geschreven op 3-11-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Dieren, Milieu
Pin It

VleeswijzerIn de winkel kan het soms moeilijk zijn om te beoordelen hoe diervriendelijk bepaalde producten zijn. De wirwar van keurmerken en labels doet de consument duizelen, zo blijkt onder meer uit een recente studie van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). De VleesWijzer helpt om in de supermarkt of bij de slager een weloverwogen keuze te maken.

Voor de miljoenen productiedieren in Nederland is die weloverwogen keuze van levensbelang. In de Nederlandse vee-industrie worden jaarlijks zo’n 450 miljoen kippen gehouden, 20 miljoen varkens, 5 miljoen runderen, 1,5 miljoen schapen en 350 duizend konijnen. Alles draait om efficiency en een zo goedkoop mogelijk productieproces. Daarom worden dieren doorgefokt, moeten ze pijnlijke ingrepen ondergaan en worden ze vaak gehuisvest in krappe verblijven.

Kippen bijvoorbeeld leven met duizenden opeengepakt in stoffige hallen en zien nooit het daglicht. Door een fokprogramma dat is gericht op een zo hoog mogelijke vleesproductie groeien de dieren in een razend snel tempo naar hun slachtgewicht. Vele van hen hebben door deze snelle groei pootgebreken en bezwijken onder hun eigen gewicht. Varkens hebben te lijden onder ingrepen als het afbranden van de staart en het vijlen van de tanden. In hun hokken is geen stro of aarde om in te wroeten, waardoor ze ernstig worden belemmerd in hun natuurlijk gedrag.

Door te kiezen voor biologische vleessoorten kan vele dieren een erbarmelijk leven in de vee-industrie worden bespaard. Biologisch gehouden kippen zijn van een ras dat minder snel groeit. Ook hebben de dieren meer ruimte tot hun beschikking en kunnen ze naar buiten. Varkens in de biologische veehouderij mogen hun staarten houden, hebben uitloop naar buiten en kunnen wroeten in de aarde.

Er zit echter een addertje onder het gras; vleessoorten die hoog scoren op het gebied van dierenwelzijn zijn vaak meer belastend voor het milieu. Zo hebben lammeren en biologisch gehouden runderen, dieren die het relatief goed hebben, veel land tot hun beschikking. Dat gaat ten koste van de natuur en andere diersoorten. Ook produceren deze herkauwers grote hoeveelheden broeikasgassen.

De productie van vlees heeft verregaande gevolgen voor het milieu; daarover zijn experts het inmiddels eens. Onder meer de landbouworganisatie van de Verenigde Naties en het Nederlandse ministerie van Landbouw erkennen dat onze overmatige vleesconsumptie desastreuze gevolgen heeft voor onze planeet.

Het verbouwen van veevoergewassen, zoals soja en graan, gaat ten koste van kostbare natuurgebieden. Zo zijn al miljoenen hectaren van het Amazonewoud gekapt voor de aanleg van velden om soja voor veevoer te verbouwen. Inmiddels is van alle landbouwgrond ter wereld 80% in gebruik voor de productie van vlees en zuivel.

Alleen al in Nederland leven jaarlijks zo’n 450 miljoen kippen, 20 miljoen varkens en 5 miljoen runderen. Die miljoenen dieren produceren grote hoeveelheden mest en broeikasgassen, die op hun beurt bijdragen aan vervuiling van het milieu en de opwarming van de aarde. Wereldwijd is de vee-industrie verantwoordelijk voor de uitstoot van 12 procent van alle broeikasgassen.

De doorsnee Nederlander eet 43 kilo vlees per jaar. Op de korte termijn is het terugbrengen van de vleesconsumptie de enige haalbare optie om de klimaatverandering een halt toe te roepen, zo concludeerde het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving onlangs.

Ook onze gezondheid is hierbij gebaat. Nederlanders krijgen bijna twee keer zoveel eiwitten en anderhalf keer zoveel verzadigde vetten binnen als aanbevolen door de Gezondheidsraad. Het merendeel van die voedingsstoffen is afkomstig van dierlijke producten. Het eten van veel rood vlees wordt in verband gebracht met het ontstaan van onder meer kanker en hart- en vaatziekten.

Naast de regelmaat waarmee vlees wordt gegeten, speelt ook het soort vlees dat we consumeren een grote rol. De VleesWijzer laat precies zien hoe vervuilend verschillende soorten vlees en vleesvervangers zijn. De productie van vleesvervangers is het minst vervuilend. De verschillen tussen de vleessoorten zijn groot. Zo is de productie van een kilo kippenvlees uit de gangbare veehouderij een stuk ‘schoner’ dan die van een kilo rundvlees.

Vleeskippen groeien namelijk heel snel, hebben relatief weinig voer nodig en nemen weinig ruimte in beslag. Dat maakt kip echter niet tot een verantwoord product. De kip uit de intensieve veehouderij leidt een erbarmelijk leven en scoort in de VleesWijzer dan ook zeer slecht op het gebied van dierenwelzijn. Biologisch rundergehakt en biologische kip zijn vleessoorten die zowel op het gebied van milieu als dierenwelzijn relatief goed scoren.

Voor de grootste bijdrage aan dierenwelzijn en milieu moet worden gekozen voor een vleesvervanger. Om zowel de dieren als het milieu te sparen, is het van groot belang om niet alleen verantwoord, maar ook minder vlees te eten. Kies bijvoorbeeld één of meerdere dagen per week voor een vleesvervanger. Vleesvervangers scoren op zowel dierenwelzijn als milieu het best.

3 Reacties

  1. Rene zegt:

    4 november 2009 om 14:00 | Permalink

    Het is jammer dat er in dit soort artikelen, bijna nooit positief gesproken wordt over soja. Melk en Vlees op basis van Soja kan een oplossing zijn voor veel dierenleed, en klimaatproblemen. 1 dagje soja eten, ipv zuivel of vlees, scheelt al gauw de uitstoot van 500.000 auto’s in Nederland. (bron ecofys)
    Alpro Soya maakt hoogwaardige voeding, uit duurzame sojabonen.
    De boeren krijgen faire prijzen, en onze soja komt gegarandeerd uit niet bedreigde gebieden, en zelfs uit europa. Als je eiwithoudende gewassen, direct eet ipv aan beesten voert, kan je een 2 amazone aanplanten!

  2. Erik van Erne zegt:

    4 november 2009 om 15:51 | Permalink

    @Rene

    Nou, dat is dan door jou keurig aangevuld. Dank daarvoor.

  3. Micah zegt:

    5 november 2009 om 20:18 | Permalink

    This is a great post.. Very informative… I can see that you put a lot of hard work on your every post that’s why I think I’d come here more often. Keep it up! By the way, you can also drop by my blogs. They’re about Vegetable Gardening and Composting. I’m sure you’d find my blogs helpful too.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (519)
  • Agenda (2.792)
  • Barack Obama (116)
  • Biologisch (113)
  • Blog Action Day (59)
  • Bouwen-Klussen (679)
  • Communicatie (373)
  • Cradle to Cradle (419)
  • Design (225)
  • Dieren (170)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.114)
  • Educatie (340)
  • EEN-Armoede (251)
  • Energie en Besparing (2.803)
  • Europa (29)
  • Evenementen (121)
  • Geluid (25)
  • Gezondheid (293)
  • Goed Doel (113)
  • Green Deal (8)
  • Greenwashing (112)
  • Hergebruik-Kringloop (287)
  • Iets anders (346)
  • Int. Samenwerking (186)
  • Investeren (132)
  • Kerst (150)
  • Klimaat (1.595)
  • Licht (363)
  • Lucht (30)
  • Mensenrechten (164)
  • Milieu (734)
  • MVO (106)
  • Natuur (661)
  • Nederland (13)
  • Olympische Spelen (67)
  • Oranje (156)
  • Oud & Nieuw (112)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (28)
  • Sport (207)
  • Vakantie (76)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (63)
  • Vervoer en OV (918)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (278)
  • Welzijnswerk (28)
  • Recente berichten

  • De Waterinfodag 2018: Congres en Beurs Over Informatievoorziening in Watersector
  • Liedje Voor Als Ik Er Niet Meer Ben by Robert Long
  • Climate 101: Glaciers by National Geographic
  • Animatie Hybride Eenergiesysteem by Topsector Energie
  • Film Energiesector 3.0 by Nimeto: Weet Jij Wat Energietransitie Is?
  • Dutch Solar Energy Sector Movie: De Innovatieve Nederlandse Zonnestroomsector
  • Toward a New Language of Luxury by William McDonough
  • Tien Elektrische Bussen Op Route Zuidhorn-Groningen (Q-link Groen) by Qbuzz
  • Reuzendak Stationsplein Utrecht Verlicht met LED-Verlichting
  • De Groene Club: Een Duurzame Sportaccommodatie bij 300 Sportverenigingen in 3 Jaar
  • Dynamische LED-Lichtzuilen Voor Wandelverbinding bij P15 Schiphol by Armada Janse
  • Groene Vliegtuigpioniers: Vliegen Wordt Elektrisch by VPRO Tegenlicht
  • Regenboogkleuren in Nieuwe LED-Straatverlichting in Uitgaansgebied Hengelo by DE NOOD
  • Energie-Eiland Voor Schaalvergroting Windenergie op Nederlandse Noordzee by TenneT
  • Op Energiemissie Met Energie-Commissaris Ruud Koornstra by VPRO Tegenlicht
  • FSC Event 2018: Kies voor Hout, Red Het Woud
  • De Keurmerkenwijzer Over Duurzaamheid by Milieu Centraal
  • EZK Evenement: Partners in Energieuitdagingen
  • The Greatest Showman met Kerst in de Bioscoop
  • Energielandschap Van De Toekomst: Energieprijsvraag Voor Gebied Rond A16
  • Links

    Milieunet op..


    Review http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/ on alexa.com