Dag Van De Rechten Van De Mens: Vrijheidsmuseum Groesbeek En Uitreiking MensenrechtenMens 2021
Geschreven op 24-11-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, MensenrechtenAlle mensenrechten voor alle mensen. Oftewel, iedereen heeft mensenrechten. Dát is de kern van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (UVRM). Op 10 december 1948 werd deze belangrijke verklaring aangenomen door de Verenigde Naties. Sinds 1950 staat deze dag dan ook bekend als de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens.
Op vrijdag 10 december is de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek staat bij deze dag stil met een boeiende avond in de filmzaal over de actuele mensenrechtensituatie in Afghanistan.
Dr. Massouda Jalal, voormalig minister van vrouwenzaken in Afghanistan (2004-2006), zal een lezing houden over de actuele situatie in haar thuisland. Dr. Jalal heeft zich als minister ingezet voor het recht van Afghaanse vrouwen op een leven zonder geweld, onderdrukking en armoede. Daarnaast was zij de eerste vrouwelijke presidentskandidaat in de geschiedenis van het land (in 2002, 2004 en 2019). Ze heeft veel Afghaanse vrouwen geïnspireerd om deel te nemen aan de politiek. In 26 jaar tijd heeft Dr. Jalal heeft meerdere aanvallen op haar leven overleefd. Ook nu ze in ballingschap leeft in Nederland, zet ze zich nog steeds in voor vrouwenrechten en haar onderdrukte landgenoten.
Wat de terugkeer van de Taliban mogelijk betekent voor het recht op onderwijs in Afghanistan zal worden besproken door drs. Daud Allajar, voorzitter van de Stichting Innovatie in Educatie voor Afghanistan (IEAF). Het IEAF beheert een basisschool in Kabul voor kansarme kinderen. Op deze school zat ook Sima Nabavi. Op 11-jarige leeftijd schreef en illustreerde zij een verhaal over een vredesduif die niet kan vliegen omdat de vleugels onderling strijd voeren met elkaar. Deze duif staat symbool voor Afghanistan en de vleugels voor haar inwoners. Sima’s boodschap: zonder vrede en onderlinge samenwerking kun je niet vliegen.
Sima Nabavi overleed helaas vorig jaar aan leukemie. Het Vrijheidsmuseum en Stichting IEAF hebben Sima’s verhaal laten vertalen en het boekje opnieuw laten drukken. Het eerste exemplaar zal deze avond worden onthuld en vanaf dat moment ook worden verkocht in de museumwinkel. De opbrengst komt ten goede aan Stichting IEAF. Een exemplaar uit Afghanistan zal na de onthulling te zien zijn als ‘ Object van de Vrijheid’ op het Vrijheidsplein van het museum. Het boekje vormt daarmee de aftrap van de serie ‘Objecten van de Vrijheid’ waarmee het Vrijheidsmuseum de actuele betekenis van vrijheid en onvrijheid voor het voetlicht brengt.
Het gehele programma zal in het Engels plaatsvinden. Reserveren is noodzakelijk. Stuur een mail naar . De entreeprijs is 5 euro per persoon. De Museumkaart is geldig. De avond start om 19.00 uur met Afghaanse hapjes.
Het eerste artikel van de UVRM bepaalt dat alle mensen vrij en gelijk in waardigheid zijn geboren. De menselijke waardigheid is immers de grondslag van alle mensenrechten. Iedereen heeft mensenrechten omdat zij mensen zijn. En iedereen heeft gelijke mensenrechten. Zonder onderscheid. Niet naar ras, naar kleur, geslacht, taal of godsdienst. En niet naar politieke of andere overtuiging of status. De een heeft niet meer rechten dan de ander. Alle mensenrechten voor alle mensen is alleen mogelijk als iedereen rekening houdt met de rechten van anderen. Volgens de UVRM heeft elk individu en elk onderdeel van de samenleving een rol in de erkenning en toepassing van mensenrechten. Als mensen rechten opeisen voor zichzelf zonder rekening te houden met een ander, of als zij anderen zelfs rechten ontzeggen, gaat dat in tegen de kern van de doelstelling van de UVRM.
De UVRM is de inspiratiebron voor alle Europese en internationale verdragen en verklaringen over mensenrechten. Daarin is steeds het belang van de UVRM onderstreept en zijn de mensenrechten verder uitgewerkt. Meer concrete afspraken zijn gemaakt over hoe alle mensenrechten voor alle mensen in de praktijk worden bereikt. Want niet alle mensen hebben dezelfde uitgangspositie. Daarom zijn er bijvoorbeeld verdragen over mensenrechten van vrouwen, kinderen en mensen met een handicap. Daarin staat wat nodig is om ook in de praktijk alle mensenrechten voor iedereen te garanderen. Want iedereen heeft mensenrechten!
Het College voor de Rechten van de Mens reikt op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, de titel MensenrechtenMens 2021 uit. Deze prijs is een aanmoediging voor denkers en doeners die zich op bijzondere wijze inzetten voor mensenrechten. Dit jaar zetten wij de schijnwerpers op voortrekkers met een effectieve aanpak tegen racisme. Een belangrijk en ook actueel thema, want ondanks het verbod op racisme is achterstelling door racisme in onze samenleving nog altijd aan de orde.
Wil jij kennis maken met mensen die zich hiervoor sterk maken? En ben jij benieuwd naar de winnaar van deze titel? Dan zien wij jou graag op vrijdag 10 december van 09.30 – 12.00 in Tivoli, Utrecht. Je kunt ook online aanwezig zijn via een livestream.
Eerder won Laura van de Beek voor het bevorderen van het stemrecht van jongeren (2020), Fairspace voor het tegengaan van straatintimidatie (2019) en Edo Paardekooper voor zijn strijd tegen dakloosheid (2018).