Anders Bekeken

De 61-ste Nationale Boomfeestdag 2018: Operatie Boomfeestdag: Maak ’t Buiten Beter

Geschreven op 17-3-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Educatie, Klimaat, Natuur Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

boomfeestdag.bmpUpdate 2 januari 2018: Stichting Nationale Boomfeestdag viert haar 61e verjaardag op woensdag 14 maart 2018. Het landelijke thema is dit jaar ‘Operatie Boomfeestdag: Maak ’t buiten beter!’.

Het thema is gekozen aan de hand van de opkomende essentaksterfte problematiek in Nederland. Staatsbosbeheer, de moeder van de Boomfeestdag, speel een grote rol in Operatie Boomfeestdag.

Ze roept de hulp in van kinderen om op de Nationale Boomfeestdag 2018 in zoveel mogelijk boswachterijen bomen te planten. De essentaksterfte bedreigt namelijk lanen en bossen op grote schaal in Nederland.

De Boomfeest-Hoofdstad is dit jaar een stad in de provincie Groningen. Welke gemeente dat is wordt binnenkort bekend gemaakt.

Let op dat de datum van de Nationale Boomfeestdag 2018 een afwijking is van de reguliere derde woensdag in maart. Op 21 maart 2018 zijn de Gemeenteraadsverkiezingen en dat betekent dat het op die dag ontzettend lastig is om aandacht te vragen voor de Nationale Boomfeestdag en de daarbij behorende boodschap. De keuze is daarom gemaakt om de Nationale Boomfeestdag te verplaatsen naar woensdag 14 maart 2018.

12 oktober 2011: Stichting Nationale Boomfeestdag schat dat er sinds de start van de Boomfeestdag in 1957 al ruim 11 miljoen bomen zijn geplant. Daarmee is naar schatting ruim 120 miljoen kilogram CO2 opgenomen.

De prijsuitreiking van de CO2-Bomenprijs 2011 gaat vooraf aan het 55-jarig jubileum van de Nationale Boomfeestdag dat in 2012 op woensdag 21 maart wordt gehouden met als locatie voor de Nationale Viering: het Land van Cuijk in Noord-Brabant. Zie ook: De CO2-Bomenprijs 2011: Gemeente Uden Plantte Ruim 5000 Bomen

Mooi hoor, maar volgens mij is men bij de stichting Nationale Boomfeestdag de tel even kwijt. De Boomfeestdag 2011 was de 55ste en de Boomfeestdag 2012 is weer de 55ste. Maakt niet uit, waar het om gaat, is het planten van bomen in Nederland en dat is natuurlijk een prima initiatief.

14 januari 2011: De 55-ste Nationale Viering van de Boomfeestdag wordt in samenwerking met gastgemeente Venlo georganiseerd op woensdag 23 maart 2011 met een toepasselijk thema: “Bomen smaken naar meer”.  Het thema is ingegeven om nadrukkelijk aandacht te vragen voor de waarde en het belang van bomen in ons stedelijk gebied, in de wijken. Bomen langs straten, op pleinen en speelplekken maken een buurt leefbaar.

De Duitse Felix Finkbeiner zal tijdens de 55ste Boomfeestdag het startsein geven voor de grootste aanplant van bomen ooit op één locatie van de Boomfeestdag. Met 900 kinderen, Ed Nijpels (ambassadeur VN Internationaal van de Bossen), Gouverneur Frissen en Venlo-Burgemeester Bruls gaat hij meer dan 15.000 bomen planten. Ook Boomfeestdagvoorzitter Onno Hoes en Boomfeestdag-ambassadeur Helga van Leur helpen hem hierbij. Naast Venlo doen dit jaar in ruim 400 gemeenten 115.000 kinderen mee aan de Boomfeestdag; zij planten het recordaantal van 230.000 bomen, ofwel 80 voetbalvelden.

11 maart 2010: Op woensdag 17 maart aanstaande worden door het hele land diverse vieringen georganiseerd. Zo zal in Zwolle de Nationale Viering plaats vinden en in ruim 400 gemeenten een Gemeentelijke Viering van de Boomfeestdag. Daarnaast worden er ook Provinciale Vieringen georganiseerd door de Provinciale Commissies Boomfeestdag. Tijdens deze Provinciale Vieringen staat één Gemeente uit de provincie extra in het zonnetje.

Ruim 100.000 kinderen van basisscholen planten op deze dag een boom langs straten en pleinen, in parken en bossen, verspreid over het hele land. Nederland en de vakjury hebben gestemd voor het Kids4Trees Songfestival. Deze duizenden stemmen bepaalden, samen met de stemmen van de vakjury, de drie uiteindelijke finalisten van het Kids4Trees Songfestival. 1 De Kinderburg 2 Wormer Wieken 3 Juliana van Stolberg School.

8 maart 2009: Ieder jaar – al 53 jaar – doen zo’n 400 plaatsen in Nederland mee met de Nationale Boomfeestdag. Scholieren, zoals jullie hier vandaag, planten dan ruim 100.000 bomen.

Plaatsen die meedoen kunnen de CO2-Bomenprijs winnen. De CO2-Bomenprijs gaat naar het dorp of de stad die de meeste CO2 – ook wel kooldioxide genoemd – per inwoner heeft vastgelegd met het planten van bomen. Vorig jaar won Rheden in Gelderland. In al die jaren dat wij dit doen zijn er meer dan 10 miljoen bomen geplant. Het planten van bomen is natuurlijk heel goed voor het milieu en des te leuker omdat jullie het zelf kunnen doen.

Bomen zuigen niet alleen CO2 op, de straat, of het plein waar ze staan, zien er ook veel mooier uit. Maar een boom of bos houdt niet voor altijd kooldioxide vast. Na 50 tot 100 jaar is het bos volgroeid en wordt er geen koolstof meer vastgelegd. Dus de allereerste boom die geplant werd op de allereerste Boomfeestdag, zuigt geen CO2 meer op. Daarom is het goed vandaag opnieuw bomen te planten. Bomen en bos zijn niet alleen nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Bomen en bos zijn ook belangrijk voor dieren. Zo’n 80 procent van alle diersoorten heeft bos nodig om te overleven. Alle reden dus om zuinig te zijn op bomen en bos, om bomen te planten; Ik ga nu de winnende plaats bekendmaken van de CO2-Bomenprijs… Bron: Spreekpunten minister Cramer voor Boomfeestdag, Den Haag, 18 maart 2009.

Veendam en Reimerswaal mogen zich alle twee winnaar noemen van de CO2 Bomenprijs-2008. De bomen die deze gemeenten vorig jaar tijdens de Boomfeestdag hebben geplant, leggen tijdens hun leven zes kilo aan CO2 per inwoner vast. Minister Jacqueline Cramer reikte de prijs uit op 6 maart uit tegenover de hoofdingang van station Den Haag CS. Samen met de vier gemeenten, die het hoogste zijn geëindigd, heeft minister Jacqueline Cramer een Zomerlinde geplant op grond van Staatsbosbeheer.

De gemeente Veendam (provincie Groningen, 28.058 inwoners) sleept de CO2 Bomenprijs voor de tweede keer in de wacht. In 2005 won Veendam de allereerste CO2 Bomenprijs 2008. Tijdens de afgelopen Boomfeestdag plantte Veendam vijfhonderd zomereiken, tweehonderd berken, driehonderd wilgen, tweehonderd wilde lijsterbessen, driehonderd zwarte elsen, honderd Corsicaanse dennen en tweehonderd fijnsparren. Reimerswaal (provincie Zeeland, 21.020 inwoners) plantte zevenendertig populieren, honderdvijfenzeventig esdoorns en zes iepen.

De winnaar van de volgende CO2 Bomenprijs wordt door een jury gekozen. Zij kijkt eerst naar de eis rond het vastleggen van de meeste CO2 per inwoner. Op de tweede plaats tellen ook het bomen- en duurzaamheidsbeleid van de gemeente mee. Denk daarbij aan een herplantplicht, aan het tegengaan van de kap van bomen en aan het bevorderen van duurzame energie. Maatregelen die zorgen voor minder CO2.

Dit jaar zijn er ook twee tweede prijswinnaars uit de bus gerold. Het gaat om Uden en Bolsward die tot het vastleggen van vijf kilo CO2 per inwoner komen. Om een idee te geven: het stand by verbruik van een televisie veroorzaakt na twee maanden ongeveer één kilo CO2 die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit. Bron: Nationale Boomfeestdag

17 maart 2008: Op de Boomfeestdag van aanstaande woensdag 19 maart zullen zoveel bomen geplant gaan worden, dat hiermee een substantiële bijdrage geleverd wordt aan een schoner klimaat in EIGEN land! Dit meldt Stichting Nationale Boomfeestdag, bij monde van directeur Peter Derksen. Uit de aanmeldingen blijkt dat in ruim 350 gemeenten naar verwachting 115.000 kinderen op de Boomfeestdag zeker 230.000 bomen planten. Dit is meer dan andere jaren en is een duidelijke bevestiging dat bomen planten ‘hot’ is.

Het levert een bijdrage aan de CO2-reductie van ruim 275.000 kg, aldus Peter Derksen. Stichting Nationale Boomfeestdag schat dat er sinds de start van de Boomfeestdag in 1957 zeker 10 miljoen bomen zijn geplant. Berekend is dat hiermee ongeveer 120 miljoen kilogram CO2  is opgenomen. De organisatie vindt dat er meer aandacht moet worden besteed aan schonere lucht in eigen land en roept gemeenten en bedrijven op om veel meer bomen in eigen land te planten ter CO2-compensatie en niet alleen in landen als bijvoorbeeld Oeganda.

De aftrap van de 52-ste Boomfeestdag vindt plaats in Rotterdam waar de Nationale Viering wordt gehouden met 2008 kinderen. Eregasten zijn minister Gerda Verburg, burgemeester Ivo Opstelten, Gevolmachtigd Minister Paul Comenencia van de Nederlandse Antillen, Sparta-trainer Foeke Booy, Feyenoordspeler Theo Lucius, Charlene van Idols en Characters uit VAREKAI van Cirque du Soleil. Het programma wordt gepresenteerd door ambassadrice Sandra Reemer en door Jochem van Gelder.

Accentlocatie is Park Zestienhoven waar 900 kinderen op het dak van de Hoge Snelheidslijn een start maken met het planten van ruim 300 van de 900 te planten bomen. De ruim 2000 kinderen zullen die dag op diverse locaties in Rotterdam 2008 bomen planten. De gemeente Rotterdam en de organisatie wil door middel van de Boomfeestdag basisschoolkinderen meer aandacht laten schenken aan het belang van bomen in de natuur voor een schonere wereld. Er wordt namelijk zo weinig aandacht aan natuuronderwijs geschonken, dat kinderen veel te weinig weten over de natuur om een gezonde leefomgeving te waarborgen in de nabije toekomst. De Boomfeestdag is voor de gemeente Rotterdam een van de belangrijkste activiteiten van het Groenjaar-2008. Bron: Boomfeestdag

4 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  21 oktober 2010 om 22:03 | Permalink

  Gemeente Cuijk wint CO2-Bomenprijs-2010

  De Brabantse gemeente Cuijk is dé winnaar van de CO2-Bomenprijs 2010. Deze prijs wordt toegekend aan de gemeente die in het kader van Boomfeestdag-2010 de meeste kg CO2 per inwoner vastlegt met het planten van bomen op die dag. Cuijk plantte 73 Populieren in het bebouwd gebied. Aan de hand van een voor Boomfeestdag ontwikkelde calculator is vastgesteld hoeveel kg CO2 deze bomen kunnen opnemen per inwoner tijdens het leven van die bomen. De gemeente Uden (Noord-Brabant) is dit jaar tweede geworden en de gemeente Bolsward (Friesland) derde. De prijs is een initiatief van Stichting Nationale Boomfeestdag.

  De kinderen van de kleine gemeente Cuijk, met iets meer dan 24.000 inwoners, plantten alle 73 bomen in het bebouwd gebied. Vooral populieren leggen tijdens de groeifase heel veel kg CO2 vast. De bomen leggen bij leven (uitgaande van 30 jaar) in totaal 208.415 kg. CO2 vast. Omgerekend is dit per inwoner 9 kg CO2.

  Uden (40.000 inwoners) valt al voor de derde keer in de prijzen; in 2008 heeft deze gemeente de CO2-Bomenprijs-2008 gedeeld met Bolsward: beiden legden 5 kg CO2 per inwoner vast en wonnen de tweede prijs. In 2009 won Uden wederom de tweede prijs met het planten van 1400 stuks boomplantsoen in haar buitengebied. Dit jaar heeft de gemeente 674 stuks boomplantsoen geplant in het buitengebied. De bomen leggen bij leven in totaal 216.784 kg vast, ofwel per Udenaar 5 kg CO2 en dus wederom goed voor een mooie tweede plaats.

  Bolsward (bijna 10.000 inwoners) valt voor de tweede keer in de prijzen. in 2008 heeft deze gemeente de CO2-Bomenprijs-2008 gedeeld met Uden: beiden legden 5 kg CO2 per inwoner vast en wonnen de tweede prijs. Tijdens Boomfeestdag-2010 plantten de Bolwardse kinderen ruim 130 bomen, waarvan 66 Geboortebomen voor nieuwe wereldburgertjes (een eigen invulling van een Boomfeestactiviteit) en goed voor een derde prijs.

  Bolward en Uden hebben beiden 5 kg CO2 per inwoner vastgelegd. Maar omdat de gemeenten ook moesten aangeven of ze vastgestelde Bomenbeleid hebben en welke klimaatmaatregelen men op dit moment neemt, is dit meegewogen door de organisatie met deze uitslag als resultaat.

 2. Erik van Erne zegt:

  26 maart 2011 om 08:21 | Permalink

  Op de Nationale Boomfeestdag 2011 zijn er 230.000 nieuwe bomen geplant in Nederland

  Tijdens de Nationale Boomfeestdag op 23 maart j.l. zijn in totaal 230.000 nieuwe bomen geplant op verschillende locaties in Nederland. Hieronder vind je het videoverslag van de actie in Venlo waar de bomen door kinderen 15.000 bomen werden geplant.

 3. Erik van Erne zegt:

  12 oktober 2011 om 16:41 | Permalink

  Uden legt meeste CO2 vast met boom-aanplant

  De gemeente Uden uit Noord-Brabant mag zich de winnaar noemen van de CO2-Bomenprijs 2011. Dit nadat ze twee keer eerder de tweede prijs ontvingen! De prijs wordt dit jaar voor de zesde keer toegekend aan de gemeente die de meeste kg CO2 per inwoner vastlegt met het planten van bomen op Boomfeestdag. Uden plantte op Boomfeestdag-2011 ruim 5000 3-jarige bomen en 283 solitairbomen. Aan de hand van de speciaal ontwikkelde Bomencalculator is vastgesteld dat Uden 17 kg CO2 per inwoner vastlegt tijdens hun groei. De gemeente Leerdam (Zuid Holland) is dit jaar tweede geworden met de vastlegging van 13 kg CO2 en de gemeente Reimerswaal (Zeeland) derde met de vastlegging van 12 kg CO2 per inwoner. De CO2-Bomenprijs is een initiatief van Stichting Nationale Boomfeestdag.

  Uden (40.550 inwoners) plantte 177 grotere bomen (eik, els, linde, wilg, es) in het bebouwd gebied en 106 grotere bomen (populier en eik) in haar buitengebied. Het aantal van 5000 bomen gold vooral de aanplant van 3-jarige boompjes. De bomen leggen bij leven (uitgaande van minmaal 30 jaar) in totaal 693.414 kg CO2 vast; per inwoner is dit goed voor 17 kg CO2.

  Leerdam (20.716 inwoners) plantte 1200 esdoorns voornamelijk als 5 jarige bomen en dat betekent, uitgaande van 20.716 inwoners 13 kg CO2 per inwoner. Reimerswaal (21.472 inwoners) plantte 250 grotere esdoorns en dat betekent, uitgaande van het inwonertal 12 kg CO2 per inwoner.

 4. Erik van Erne zegt:

  14 maart 2018 om 15:15 | Permalink

  Rotterdam Plant 124 Bomen op Nationale Boomfeestdag

  Op de één en zestigste Nationale Boomfeestdag hebben leerlingen van de Stephanusschool in Schiebroek een honingboom geplant. Kinderen van Rotterdamse basisscholen in de hele stad planten vandaag bomen in straten, op pleinen en in parken. Zo wordt Rotterdam vandaag 124 bomen rijker.

  In heel Rotterdam zijn bomen geplant door kinderen. In totaal zijn 124 bomen in de grond gezet door leerlingen van de Stephanusschool in Schiebroek, de Dominicusschool in Noord, Basisschool Müllerpier in Delfshaven, Basisschool Het Spectrum in Nesselande, De Prins Willem Alexanderschool in IJsselmonde en Openbare Basisschool de Toermalijn in Charlois. Voorafgaand aan de feestelijkheden kregen alle kinderen een les over bomen in de stad aangeboden door Natuur- en Milieu Educatie Rotterdam.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (591)
 • Agenda (3.038)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (762)
 • Communicatie (373)
 • Cradle to Cradle – Circulair (470)
 • Design (231)
 • Dieren (173)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.213)
 • Educatie (342)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.150)
 • Europa (29)
 • Evenementen (136)
 • Geluid (25)
 • Gezondheid (302)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (23)
 • Greenwashing (114)
 • Hergebruik-Kringloop (309)
 • Iets anders (367)
 • Int. Samenwerking (190)
 • Investeren (133)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.625)
 • Licht (371)
 • Lucht (32)
 • Mensenrechten (167)
 • Milieu (743)
 • MVO (108)
 • Natuur (705)
 • Nederland (21)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (120)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (26)
 • Sport (213)
 • Vakantie (77)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.152)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (294)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • De Waterschapsdag 2019: Verkiezingen En De Veranderende Rol Van De Overheid
 • Het Zweedse Ecodorp Bolderburen Bij Almere Bijna Klaar Voor De Opening Voorjaar 2019
 • Zonnedak Met 2.536 Zonnepanelen Op Dak Servicentrum Maison Van Den Boer by KiesZon
 • Acht Elektrische Citea SLF-120 Bussen Voor Haagse HTM by VDL
 • Hyundai Bouwt Gigantisch Energieopslag Van 150 MW In Ulsan, Zuid-Korea
 • Elektrische Volkswagen e-Golf McDrive Edition Voor Ronald McDonald Kinderfonds by McDonald’s
 • Herbruikbare Koffiebeker Bij Deli2go En Deli Shops In Shell Tankstations
 • PLUS Supermarkten Stoppen Verkoop Wegwerp Plastic Servies: Herbruikbare Bekers en Servies
 • Windpark Haringvliet Met 6 Windmolens En Windpark Moerdijk Met 7 Windmolens by Vattenfall
 • Meer Elektrische Stadsbussen In Maastricht by Arriva
 • Twee Elektrische Zero-Emission BYD Bussen Voor Amersfoort by Syntus Utrecht
 • Verspilling Is Verukkelijk: Platform Tegen Voedselverspilling
 • Rotterdam Ahoy Krijgt Grootste Zonnedak Van Rotterdam Met 3.000 Zonnepanelen by Eneco
 • Circulaire Innovatie Challenge 2018: De Zes Winnaars Zijn Bekend by UvW
 • Eneco EnergieLab Opent Deuren In Vianen: Interactief Educatiecentrum Over Duurzame Energie
 • Subsidie Van 6000 Euro Op Aanschaf Elektrische Auto Vanaf 2020 by Mobiliteitstafel
 • Fastned Opent Snellaadstation Bij Albert Heijn XL In Tilburg
 • Ondernemers Gaan Waterkades En Oevers Van Watervaarwegen In Zuid-Holland Verduurzamen
 • Nationaal Watersymposium 2019: Waterkwaliteit. Hoe Krijgen We De Keten Waterdicht? by SKIW
 • Van der Hulst Bouwbedrijf Winnaar Nationale Innovatie En Duurzaamheidsprijs Wonen 2018
 • Links

  Milieunet op..