Anders Bekeken

Fiets Snelwegen en Snelfietsroutes in Nederland: Non Stop Op De Fiets Naar De Binnenstad

Geschreven op 8-7-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Gezondheid, Vervoer en OV Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

De fietssnelweg is een nieuw fenomeen. Geen kruisingen en altijd voorrang, dus enorm veilig en het levert een flinke tijdwinst op.

Iedereen fietst in Nederland. En met reden. In de stad is fietsen vaak het snelste vervoersmiddel. Bovendien is fietsen veilig, gezond, milieuvriendelijk en vooral fun.

Een fietssnelweg levert nog meer voordelen. Ga fietsen en lever een bijdrage aan bereikbaarheid en mobiliteit, minder files, stad in èn stad uit

Een fietssnelweg onderscheidt zich van overige snelfietsroutes door een eigen infrastructuur. Door bewust te kiezen voor een eigen gezicht wordt de fietssnelweg als zodanig herkenbaar. Dit draagt bij aan het ‘exclusieve’ karakter van de fietssnelweg: alleen voor fietsers, zonder of met zo min mogelijk oponthoud.

Een fietssnelweg is een fietspad dat alleen toegankelijk is voor fietsverkeer (en daarmee gelijkgestelden) en is dus niet bestemd voor snel gemotoriseerd verkeer zoals auto’s, motoren, bromfietsen, bussen en vrachtwagens. Het snelle karakter van de fietssnelweg zit niet in een hogere maximumsnelheid maar dat er geen kruisingen zijn met gemotoriseerd verkeer, een beter wegdek (bij voorkeur asfalt) en geen verkeerslichten. Hierdoor wordt een hogere gemiddelde snelheid bereikt.

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat omschrijft de fietssnelweg als een lang fietspad zonder kruisingen, waarop fietsers snel grote afstanden kunnen afleggen. Door het aanleggen van fietssnelwegen hoopt de overheid onder meer het gebruik van de fiets voor het woon-werkverkeer te bevorderen en op die manier files te voorkomen. Er is voor fietsers geen maximumsnelheid, tenzij (anders) aangegeven. Zie ook: Nationaal Fietsplan: 200.000 Mensen Uit De Auto en De File Op De Fiets

Heel veel fietssnelwegen zijn er nog niet in Nederland maar Goudappel Coffeng ziet wel heel veel mogelijkheden om fietssnelwegen te realiseren. Mooie voorbeelden zijn er gelukkig wel.

Gemeenten en regio’s die bekend staan om mooie voorbeelden van fietsinfra of fietsbeleid:

Leiden  – Fietsenstalling bij station
Zwolle  – Fiets/busbrug naar Stadshagen
Parijs  – Velo Libre – Velib (witte fietsen)
Trondheim  – Fietslift
Breda  – Regensensoren op verkeerslichten
Enschede  – Fietsstad in wording
Veenendaal  – Fietsstad van Nederland 2000
Zutphen  – Gratis bewaakte stalling bij station
Regio Twente  – Fietssnelweg F35
Tilburg  – Fietsstad sinds 25 jaar
Nijmegen  – Snelbinder
Oss  – Fietsstraat
Groningen  – Stadsbalkon
Houten  – Fietsvriendelijke wijken
Delft  – Regensensoren op verkeerslichten
Deventer  – Zevenster
Almere  – Spoorpad en nonstop netwerk
Apeldoorn  – Gratis bewaakte stalling (3000 plaatsen)

Zie ook: Fietsnetwerk In Metropoolregio Amsterdam – Snelfietsroute F15 by Provincie Zuid-Holland – Snelfietsroutes in de Provincie Noord-Brabant – Fietssnelwegen in Provincie Vlaams-Brabant – Fietssnelweg F35 in Twente – Fietssnelweg F35 in Twente is met 1200 meter uitgebreid – Snelfietsroute RijnWaalpad tussen Arnhem en Nijmegen – De Groenste Snelfietsroute van Nederland door Natuurgebied Jufferswaard in Renkum op het Traject Arnhem-Wageningen – Pro­vin­cie Limburg Investeert In (snel)fiets­wegen in Noord-Lim­burg: Maasfietsroute LF3 en Greenport Bikeway

qatar-fietspad.jpgDaarnaast kwam ik op Fietssnelwegen nog een opmerkelijk voorbeeld tegen. Een 40 kilometer lang, overdekt en airconditioned fietspad  in Qatar waarmee men het diabetes probleem in Quatar wil aanpakken.

Quatarezen moeten meer gaan bewegen, maar het is zo ongelofelijk bloedheet dat er niemand op een fiets gaat zitten. Dat is alleen iets voor straatarme mensen, die zich geen aircondioned auto kunnen veroorloven.

Luistert u even naar dit radio interview met Hans Golstein van Goudappel Coffeng.

Zie ook: Waarom Is de Fiets Zo Populair in Nederland Infographic? Fietsen Is Goed voor het Milieu en Gezond – Nederlanders Fietsen Steeds Meer: Elektrische Fiets Steeds Populairder in Nederland – Fietsnelwegen in Nederland: Non stop op de fiets naar de binnenstad – De Urban Arrow Elektrische Transportfiets: Hét Alternatief Voor Transport in de Stad – De elektrische Babboe bakfiets, de Babboe E-Power –De Vrachtfiets by Onno Sminia en Louis Pierre Geerinckx – De Johnny Loco Elektrische Bakfiets: De Cargo E-Bike Johnny Loco – Elektrisch Rijden in Nederland: Mooie Voorbeelden van Elektrisch Transport – De Fiets en Wandelbeurs 2018 in Nederland en België – De E-bike Xperience 2018 in de Jaarbeurs Utrecht – Het Nationaal Fietscongres 2018 in Rotterdam: De Tour de Force Innovatieprijs 2018 – Fietsen Scoort Stopt Na 25 Jaar Fietsstimulering in het Woon-Werkverkeer in Nederland

12 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  25 oktober 2014 om 13:02 | Permalink

  Fietssnelweg F35 in Twente

 2. Erik van Erne zegt:

  5 juli 2015 om 13:09 | Permalink

  Snelfietsroute RijnWaalpad tussen Arnhem en Nijmegen

  Het RijnWaalpad is een snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen. De route is op 3 juli 2015 geopend. Fietsers kunnen met het Rijnwaalpad makkelijk en veilig van Arnhem en Nijmegen fietsen (en andersom).

 3. Erik van Erne zegt:

  28 mei 2016 om 12:58 | Permalink

  Fietssnelwegen in Provincie Vlaams-Brabant

  Fietssnelwegen brengen je vlot en veilig over langere afstand waar je moet zijn. Vlaanderen telt al flink wat fietswegen die functioneren als fietssnelweg, zoals jaagpaden of routes langs spoorwegen.

 4. Erik van Erne zegt:

  10 juni 2016 om 13:05 | Permalink

  Fietssnelweg F35 in Twente is met 1200 meter uitgebreid

  Het gaat stukje bij beetje, maar vandaag is bij Borne weer een gedeelte van de Fietssnelweg F35 geopend. In totaal moet de snelle fietsverbinding tussen Nijverdal en Gronau 62 kilometer lang worden.

 5. Erik van Erne zegt:

  7 februari 2018 om 16:14 | Permalink

  Fietsnetwerk In Metropoolregio Amsterdam Wordt Uitgebreid en Opgeknapt

  Eén samenhangend en hoogwaardig fietsroutenetwerk, waarop fietsers vlot tussen de stedelijke kernen en vanuit het stedelijke gebied de natuur in kunnen fietsen. Met aandacht voor beleving, bewegwijzering, herkenbaarheid en veiligheid. Dat is de ambitie van de bestuurders in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), die daarmee willen bijdragen aan een goed bereikbare, duurzame en gezonde regio. Tot en met 2020 is hiervoor al 30 miljoen euro gereserveerd. Maar de bestuurders willen verder gaan en het complete netwerk in 2025 klaar hebben.

  De komende jaren wordt het fietsnetwerk in de wijde omtrek rond Amsterdam flink uitgebreid en aangekleed. Er worden nieuwe fietspaden aangelegd, bestaande routes worden opgeknapt en ze krijgen wegwijzers en goede verlichting. Dat hebben bestuurders van de Metropoolregio Amsterdam met elkaar afgesproken.

  Door de opkomst van de e-bike nemen steeds meer mensen de fiets voor langere afstanden van stad naar stad, vooral voor hun werk. Maar het nieuwe netwerk maakt het ook makkelijker om van de stad naar het vrije landschap te fietsen, zeggen de opstellers van het plan.

  De Metropoolregio is een samenwerking tussen Amsterdam en 32 omliggende gemeenten, de provincies Noord-Holland en Flevoland en de Vervoerregio (waarin vijftien gemeenten samenwerken op gebied van verkeer en vervoer).

 6. Erik van Erne zegt:

  21 maart 2018 om 10:40 | Permalink

  Snelfietsroute F15 by Provincie Zuid-Holland

  Over de snelfietsroute F15 in IJsselmonde. De provincie Zuid-Holland neemt als middenbestuur de verantwoordelijkheid om Zuid-Holland duurzaam en evenwichtig te vormen en maken daarbij gebruik van onze positie, kennis en netwerk, zodat met de samenleving ondernemen, reizen, wonen en recreëren in Zuid-Holland wordt geoptimaliseerd.

 7. Erik van Erne zegt:

  3 april 2018 om 12:07 | Permalink

  Snelfietsroutes in de Provincie Noord-Brabant

  De realisatie van een snelfietsroutenetwerk in Brabant krijgt steeds meer vorm. Deze animatiefilm laat zien wat snelfietsroutes zijn en hoe ze bijdragen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van steden en dorpen. De snelfietsroute Waalwijk – Den Bosch gaat er komen. Na Tilburg – Waalwijk F261 en Eindhoven – Helmond F270 is dit in korte tijd de 3e route in Brabant waarvoor een bestuursovereenkomst is ondertekend.

  De snelfietsroute Waalwijk – Den Bosch F59 heeft een lengte van 18 kilometer en loopt vanaf de N261 in Waalwijk tot aan het Paleiskwartier in Den Bosch. Het opvallendste deel van de route wordt de nieuwe fietsbrug in de Baardwijkse Overlaat.

  Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de snelfietsroute Cuijk – Nijmegen, de F73

 8. Erik van Erne zegt:

  20 april 2018 om 11:53 | Permalink

  De Groenste Snelfietsroute van Nederland door Natuurgebied Jufferswaard in Renkum op het Traject Arnhem-Wageningen

  Raymond Jolink, directeur Parenco en gedeputeerde mobiliteit Conny Bieze ondertekenden 17 april 2018 de intentieovereenkomst voor de aanleg van de 1,7 km lange snelfietsroute met verwarmd asfalt door gebruik te maken van restwarmte van Parenco. Hierdoor wordt strooien van zout in de winter overbodig. Dit deel van de snelfietsroute moet in 2020 klaar zijn.

  Conny Bieze legt uit; ‘We hebben samen met Parenco onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en de risico’s. De uitkomsten zijn positief. Deze techniek zorgt voor een temperatuurdaling van de restwarmte die uiteindelijk afvloeit in het oppervlaktewater. Ook hoeven we voor enkele maanden geen strooizout te gebruiken om gladheid te bestrijden. Dit heeft een positief effect op het onderwatermilieu, de flora en fauna in het Natura 2000 gebied. Zo werken we aan duurzame mobiliteit’.

  Raymond Jolink vult aan; ‘In de papierindustrie is veel aandacht voor klimaat en milieu. Parenco is met een eigen afvalwaterzuivering- en biomassa-installatie in staat om haar eigen groene energie te genereren. De afgelopen jaren heeft Parenco de CO2-uitstoot met ongeveer 90% verminderd. We zijn voortdurend op zoek naar effectieve en duurzame oplossingen die bijdragen aan een gezond milieu. Het initiatief om een deel van een snelfietsroute in een natuurgebied te verwarmen met restwarmte uit ons productieproces toont dit nogmaals aan.’ Provincie Gelderland en Parenco hebben tevens uitgesproken verder onderzoek te willen doen naar de effecten van een verwarmd fietspad voor de natuur en leefomgeving.

  Nu de intentieverklaring ondertekend is kunnen we beginnen met de marktverkenning naar uitvoerders van het project. We verwachten dit jaar het werk aan te besteden. De daadwerkelijke aanleg van het fietspad is in 2020. Met de komst van dit nieuwe deel van de snelfietsroute wordt de route veiliger. Nu moeten fietsers nog tweemaal de drukke N225 oversteken. De route wordt ook 600 meter korter. Dankzij dit autovrije fietspad door een prachtig stukje Renkum wordt de snelfietsroute nog mooier dan hij nu al is.

 9. Erik van Erne zegt:

  6 juli 2018 om 16:47 | Permalink

  Pro­vin­cie Limburg Investeert In (snel)fiets­wegen in Noord-Lim­burg: Maasfietsroute LF3 en Greenport Bikeway

  De Provincie Limburg draagt bijna 1,8 miljoen euro bij aan de aanleg van nieuwe fietsroutes in Noord-Limburg. Met de bijdragen wordt een fietsverbinding langs de Maas tussen Belfeld en Arcen aangelegd, de Maasfietsroute LF3 en wordt de snelle, zogenoemde Greenport Bikeway tussen Venlo en Horst-Sevenum naar America doorgetrokken.

  Het geplande fietspad tussen Belfeld en Arcen langs de Maas past in het regionale project Fietsen langs de Maas en is onderdeel van de internationale Maasfietsroute (LF3). Na overleg met onder meer Limburgs Landschap, Waterschap, Rijkswaterstaat en de betrokken gemeentes is een tracé gekozen met optimaal zicht op de Maas. Het deel tussen Belfeld en Reuver wordt uitgevoerd als dubbel snelfietspad dat aansluit op de bestaande snelle route in Beesel. Hierdoor ontstaat ruimte voor zowel recreatieve fietsers als woon-werk verkeer.

  Voor het overige loopt de route over bestaande (veld-)wegen die waar nodig worden aangepast. Tussen Venlo en Arcen wordt eerst nog gebruik gemaakt van bestaande wegen totdat de nieuwe Maasdijken gereed zijn. Met het totale project is net geen twee miljoen euro gemoeid waarvan de provincie de helft voor haar rekening neemt. De gemeente Venlo betaalt de andere helft.

  Voor het doortrekken van de Greenport Bikeway tussen Trade Port Noord in Venlo en Horst-Sevenum naar America betaalt de Provincie Limburg ook de helft van de totale kosten van ruim 1,55 miljoen euro. Nu verbindt deze snelfietsroute sinds juni 2015 industrieterrein Trade Port Noord in Venlo met Horst.

  “Een zeer succesvol tracé”, aldus gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor Fietsinfrastructuur. “Er maken steeds meer fietsers gebruik van deze snelfietsroute, zo blijkt uit metingen en enquêtes. Vooral mensen die op Trade Port werken en scholieren van het Citaverde College. Fietsen is een gezond én snel alternatief voor de auto of de scooter. Reden te meer om uitbreiding te steunen.” De Greenport Bikeway is ruim 3,5 meter breed, nu 15 kilometer lang en wordt met vier kilometer verlengd. In de toekomst is het de bedoeling het tracé door te trekken tot Deurne.

 10. Erik van Erne zegt:

  12 juli 2018 om 18:01 | Permalink

  Fietsroute N280 – Leeuwen in Roermond

  Het fietspad aan de Venloseweg in Roermond is klaar voor gebruik. Het is onderdeel van de fietsroute N280-Leeuwen. Het moet de binnenstad op een veilige manier verbinden met de wijk Leeuwen en het bedrijventerrein Willem Alexander.

 11. Erik van Erne zegt:

  15 juli 2018 om 17:54 | Permalink

  The MaasWaalPad in 2018

 12. Erik van Erne zegt:

  26 augustus 2018 om 15:59 | Permalink

  This Dutch City Puts Bikes First by WEF

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (591)
 • Agenda (3.038)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (766)
 • Communicatie (373)
 • Cradle to Cradle – Circulair (470)
 • Design (231)
 • Dieren (173)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.213)
 • Educatie (342)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.156)
 • Europa (29)
 • Evenementen (136)
 • Geluid (25)
 • Gezondheid (302)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (23)
 • Greenwashing (114)
 • Hergebruik-Kringloop (309)
 • Iets anders (371)
 • Int. Samenwerking (190)
 • Investeren (133)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.625)
 • Licht (371)
 • Lucht (32)
 • Mensenrechten (167)
 • Milieu (743)
 • MVO (108)
 • Natuur (705)
 • Nederland (21)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (120)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (26)
 • Sport (214)
 • Vakantie (77)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.164)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (294)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Duurzaam Paviljoen Industrieschap Medel Op Bedrijvenpark Medel Geopend
 • Daimler Investeert Miljarden In Elektrische Trucks En Bestelwagens
 • De Elektrische Opel Corsa EV, De Elektrische Opel Mokka X SUV en de Elektrische Opel Vivaro
 • Nieuwe Elektrische Bussen Arriva Rondom Leeuwarden
 • Eind 2019 Bestaat Elke Coca-Cola PET-fles Voor 50% Uit Gerecycled PET
 • Nieuwe Circulaire Coalitie Met Vijf Landen
 • Renault Start Autodeelproject Met 200 Elektrische Zoe Deelauto’s In Amsterdam
 • FCEV Vision 2030: Hyundai Zet In Op Waterstof Brandstof Cel Technologie En Auto’s
 • Greenchoice Neemt Minderheidsbelang In Energie Transitie Groep
 • Alle Groene Stroom Van Belgische SeaMade Windparken Op Zee Naar Eneco
 • 181 Elektrische Bussen Voor Quzz In Groningen En Drenthe
 • Geen Elektrische Bussen Voor RET Maar Hybride En Diesel Bussen
 • Zonnepark Andijk Met 44.760 Zonnepanelen by Astronergy/Chint Solar
 • Subsidieregeling Stimulering Bouw En Onderhoud Sportaccommodaties by DUS-I
 • MARK Het Verticale Dorp: Drie Hoge Torens In Leidsche Rijn Centrum In Utrecht by KEES
 • Wave Energy Generator: Honderd Huishoudens Op Texel Krijgen Stroom Uit Golfkracht by Slow Mill
 • De Elektrische Harley Davidson LiveWire
 • De SIN: Elektrische Stadsauto Van Deense Fietsenmaker Biomega
 • Twence Opent Biomassacentrale Voor Elektriciteit En Warmte
 • Gents MilieuFront Wil Herbruikbare Bekers Op Zesdaagse
 • Links

  Milieunet op..