google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

ActiveWarmth Elektrische Muurverwarming Voor Ymere Woningen: Slim, Innovatief en Duurzaam

Geschreven op 2-5-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Active Warmth2 mei 2011: Op donderdag 28 april 2011 presenteerden ActiveWarmth en woningcorporatie Ymere een nieuw renovatie-energieconcept met onder andere elektrische muurverwarming.

In de afgelopen wintermaanden is het systeem voor het eerst in de praktijk getest in een huurwoning in Amsterdam-Noord.

Het concept is milieuvriendelijk, betaalbaar en bewoners vinden het binnenklimaat van de woning comfortabel. Ymere vindt het concept geschikt voor de renovatie van een woning wanneer een huurder vertrekt en gaat de komende tijd een aantal van dit soort renovaties met elektrische muurverwarming uitvoeren.

Kern van het renovatie-energieconcept is de muurverwarming met een onzichtbaar polymeer verwarmingselement. De muren worden verwarmd door matten van polymeer (een synthetisch rubber) die op gipsplaten zijn geplakt. Door de aansluiting van zwakstroom begint elektrische stroom door ketens van carbondeeltjes te lopen, waardoor de temperatuur stijgt tot een vooraf bepaalde waarde. Slimme bewegingssensoren in alle ruimtes van de woning stellen het systeem in werking alleen daar waar iemand aanwezig is zodat de energie efficiënt wordt ingezet. Al snel is er een aangename gevoelstemperatuur, wat bij een conventioneel systeem veel langer duurt.

Elektrische verwarming kenden we natuurlijk al via straalkachels maar die verwarmen een ruimte niet gelijkmatig, zijn veel minder efficiënt en nemen in iedere kamer ruimte in beslag. In de toekomst kan het elektrische verwarmingssysteem in de woning zelfs op afstand worden aangestuurd via de mobiele telefoon of via internet.

De elektrische wandverwarming is afgestemd op andere duurzame onderdelen van het renovatie-energieconcept, zoals een warmte-terugwin-installatie, de warmwatervoorziening en een hoogwaardige isolatie. Bij elkaar vormen zij een sluitend systeem dat een zo efficiënt mogelijk energieverbruik garandeert en voorziet in sterke vermindering van lokale CO²-uitstoot.

Ymere zoekt zoals alle woningcorporaties naar oplossingen om bestaande woningen te verduurzamen en gaat daarom graag experimenten aan. De steeds hoger wordende energielasten voor bewoners en het feit dat energielabels mede de huurprijs gaan bepalen, maken duurzame oplossingen steeds noodzakelijker. Willem Neeleman van ActiveWarmth en Ymere hebben samen een proefwoning van Ymere in Amsterdam-Noord gerenoveerd volgens het bovenstaande renovatie-energieconcept. Voor metingen en optimalisatie is ook de TU Eindhoven betrokken. Dit is de eerste woning in Nederland met deze elektrische muurverwarming.

De proefwoning werd vanaf december opengesteld voor logees die hun woonervaring met Ymere deelden. Hoewel een enkeling ‘het gezellige kacheltje’ miste, reageerden de gasten overwegend positief op het comfort en het binnenklimaat. Dit is voor Ymere reden om de mogelijkheden voor verdere toepassing te onderzoeken, want tegen een vergelijkbare investering als bij reguliere renovaties worden energielasten gedrukt, hebben woningen een beter binnenmilieu, zijn exploitatiekosten lager, wordt de woning meer waard en wordt bovendien een bijdrage geleverd aan een schoner milieu. Ymere gaat in de praktijk volgen hoe hoog het energiegebruik in deze woningen is in vergelijking met woningen met traditionele isolatie en CV-installatie. Vooral de invloed van bewonersgedrag wordt dan beter zichtbaar.

Hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit van Utrecht Herman Wijffels sprak zijn steun uit voor het systeem, dat voortgekomen is uit het verwarmingselement van polymeer dat in 2007 onderscheiden is met de Herman Wijffels Innovatieprijs.  ‘Ik voel me de grootvader van wat hier gebeurt’, zei de voormalige topman van de Rabobank, de SER en de Wereldbank. ‘Het is duidelijk dat we zullen moeten werken aan de bestaande gebouwen, daar vindt een derde van ons energieverbruik plaats’, zei hij. ‘Dit systeem is een interessante bijdrage aan het energieneutraal maken van de bebouwde omgeving.’

Het Groene Sedum Dak van 1700 Vierkante Meter op Wooncomplex De Halve Wereld in Amsterdam – Een beter milieu begint bij jezelf: Step2Save The Future

Tags:

23 Reacties

  1. Bart van den Bosch zegt:

    2 mei 2011 om 10:01 | Permalink

    Naar mijn weten is dit systeem helemaal niet efficiënt en zelfs energieslurpend.

    Elektrische verwarming verbruikt circa drie keer meer energie als gas. Dit is een van de basisprincipes die ik heb geleerd in mijn opleiding tot energieadviseur tien jaar geleden. Het lijkt erop dat ook dit systeem veel verbruikt en dat bewoners zo worden opgezadeld met een hele dure verwarming.

    De laatste tijd merk ik dat er veel greenwashing plaats vindt in de wereld van energie & milieu. En dat er veel nieuwe ‘uitvindingen’ worden verkocht, die de waarde nog niet hebben bewezen.

  2. David Bosch zegt:

    2 mei 2011 om 15:51 | Permalink

    @Bart van den Bosch: Traditionele elektrische verwarming, bijvoorbeeld met straalkachels, is geen duurzame manier van verwarmen. Dit systeem van ActiveWarmth in de proefwoning van Ymere werkt echter op een heel andere wijze: via zwakstroom worden carbondeeltjes in beweging gezet en die energie zorgt voor de warmte.

    Het systeem heeft zijn waarde gedurende de proef bewezen. Van greenwashing (je groener voordoen dan je bent) is dan ook geen sprake. Voor meer informatie kunnen mensen contact opnemen met mijn collega bij Ymere: Paul Tuijp.

    Redactie: e-mail adres verwijderd. Dat levert heel veel SPAM op

  3. Bart van den Bosch zegt:

    3 mei 2011 om 13:32 | Permalink

    Hallo David,

    Veel succes, ik hoop voor je dat je gelijk hebt.

    Vriendelijke groeten, Bart

  4. Spalburg zegt:

    24 mei 2011 om 12:20 | Permalink

    Hoe kom ik met activewarmth in contact. Ik heb net een huisgekocht en wil graag dit systeem laten instaleren

  5. Rien Breteler zegt:

    29 oktober 2011 om 22:05 | Permalink

    Hallo allen,

    inmiddels zijn we ruim vijf maanden verder. Wat zijn op dit moment de ervaringen met dit systeem? Ik ben zeeer geinteresseerd maar ook kritisch: het voordeel zou zitten in geen vastrecht voor gas en efficient gebruik van de electriciteit. Daarnaast moet je dus wel alles elektrisch doen. Zijn er vergelijkende studies gedaan naar praktijksituaties, dus inclusief de aanschaf van de WTW, de elektrische boiler en de zonneboiler vs. gangbare systemen? Weet iemand al wat dat allemaal kost?

  6. David Bosch zegt:

    31 oktober 2011 om 10:36 | Permalink

    Beste Rien,

    Ik speel de vraag door aan de projectleider. Als je vragen hebt kan je overigens het beste contact openemen met ActiveWarmth. Zij zijn het product verder in de markt aan het zetten.

    Groets,
    David Bosch

  7. jens zegt:

    6 juli 2015 om 13:30 | Permalink

    We zijn nu vier jaar verder en meer dan de positieve verhalen van uw zijde en het oude ijmere filmpje zie ik niet. zijn er ook ervaringen van ONAFHANKELIJKE gebruikers met een paar jaar ervaring?

  8. Erik van Erne zegt:

    6 juli 2015 om 13:39 | Permalink

    @Jens
    IK heb er helemaal nooit meer iets van gehoord. Ik heb Ymere zojuist een bericht gestuurd met de vraag hoe de stand van zaken is.

  9. jens zegt:

    6 juli 2015 om 14:32 | Permalink

    @Eric van Erne, Da’s niet erg zakelijk van ze.Even een dagje aanzien. Ik heb geen positief bericht kunnen vinden op internet. of het nou polymeer(plastic) of gips, vloer plavond of muur is, elektrisch is peperdure verwarming,Als je de verwarming aan hebt de wasmaschine draait en de soep staat op je elektrische kookplaat en je zet ook nog de elektrische geiser aan dan heb je een enorme piek.De kosten van boilers zijn we mee bekend.Ik zoek al dagen naar dit onderwerp.

  10. Erik van Erne zegt:

    6 juli 2015 om 14:37 | Permalink

    @Jens
    Heb inmiddels ook contact opgenomen met Active Warmt. Ben heel benieuwd naar de reacties.

  11. jens zegt:

    6 juli 2015 om 14:41 | Permalink

    @Eric , Ik ben benieuwd! Zelf vind hij het fantastisch.Maar… Je valt je eigen produkt niet af.

  12. Erik van Erne zegt:

    6 juli 2015 om 14:51 | Permalink

    Zojuist bericht ontvangen van Ymere: Dit product is nog in ontwikkeling. Je kunt contact opnemen met Willem Neeleman van @ActiveWarmth

    Heb inmiddels zelf al contact opgenomen met Willem Neeleman.

    Is overigens wel een hele lange ontwikkeling. Snap niet goed waarom men in 2011 een persbericht heeft verzonden.

  13. jens zegt:

    6 juli 2015 om 14:59 | Permalink

    Het spul zit in motorpakken, elektrische verwarming bestaat al heel lang in vele varianten.Dit heb ik tot nu toe gevonden; http://drimble.nl/bedrijf/amsterdam/21741158/neeleman-holding-bv.html http://www.google.nl/patents/EP2280228A1?cl=en&hl=nl

  14. jens zegt:

    6 juli 2015 om 15:12 | Permalink

    Je hebt dan geen gasaansluiting. en een boiler is te duur,hier staan de ervaringen met elektrische geisers. http://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vadetail/elektrische-doorstroomverwarmer/

  15. jens zegt:

    6 juli 2015 om 15:17 | Permalink

    Elektrische stoelverwarming; Ik herinner me iemand die 2 van die dingen in zijn auto had (opa en oma). Zodra ze beide aanstonden moest de dynamo zo hard werken dat de ECU het stationair toerental naar de 1300 rpm gooide. http://motor-forum.mobi/forum/list_messages/289831/6

  16. Erik van Erne zegt:

    7 juli 2015 om 14:43 | Permalink

    @Jens
    Krijg van alle kanten reacties maar ben nog niet veel wijzer dan: we hebben een proefwoning in de Stompetorenstraat in Ymere gerealiseerd. Meerdere projecten in onderzoek.

  17. jens zegt:

    7 juli 2015 om 16:54 | Permalink

    @Erik, Stompetorenstraat nummer 63 waarschijnlijk. Als ik en nieuw product aangeprezen zie gepaard met een aantal “buzz woorden” gaat er bij mij een alarm af.

    Mag ik je heel erg danken voor alle inspanning. Ik denk dat we niet blindelings in verkooppraatjes geloven. Gelukkig niet. Mijn complimenten, ook voor de website.

  18. Erik van Erne zegt:

    8 juli 2015 om 10:25 | Permalink

    @Jens
    IK wacht nadere reactie af. Hoop vandaag contact te hebben met Willem Neeleman van Active Warmth.

    Bedankt voor de complimenten.

  19. Erik van Erne zegt:

    10 juli 2015 om 11:09 | Permalink

    @Jens
    Gisteren uitgebreid gesproken met Willem Neeleman. Afgesproken dat hij zelf een reactie zal plaatsen. Heb in elk geval begrepen dat er meerdere proefprojecten hebben plaatsgevonden cq nu worden uitgevoerd. Het wachten is op opschaling.

  20. Yuri Pelser zegt:

    10 juli 2015 om 13:11 | Permalink

    Beste Erik,
    Een link naar een recent project.
    http://atriensis.nl/_userdata/files/GYP15017-01_Brochure%20Tolhuis.pdf

    Ymere vind het belangrijk om te weten hoe nieuwe technieken ingrijpen op de woonbeleving van de klant. Dit betekend dat een periode van testen, door ontwikkelen en ervaring opbouwen nodig is voor we de stap naar opschaling kunnen zetten.

    De woning aan de Stompetorenstraat wordt bewoond en is gebruikt om het systeem verder door te ontwikkelen. Willem kan hier alles over vertellen.
    Ymere onderzoekt nu de haalbaarheid van toepassing in een monumentaal pand.

  21. richard zegt:

    18 juli 2016 om 12:50 | Permalink

    Bij Ymere , Afd. veilig verwarmen heeft men nog nooit van “active warmth” gehoord!Dat moesten zij van mij dus als huurder horen in 2016,beetje laat, niet? In België,hoor ik net op de radio,wil men electrische verwarming verbieden vanwege het 3-4 keer zo hoge energieverbruik t.o.v. gas. Verder blijft op dit gebied huiveringwekkend stil.Inmiddels is men doende met o.a. raamverwarming, ondertapijt verwarming en nog veel meer op elektra.

  22. Erik van Erne zegt:

    19 juli 2016 om 13:09 | Permalink

    @Richard
    Vreemd. Willem Neeleman van Ymere weet er wel alles van. Wellicht intern niet gecommuniceerd of bij de afdeling Veilig Verwarmen van Ymere is men gewoon niet op de hoogte van een project dat kennelijk door een andere afdeling van Ymere wordt uitgevoerd

  23. richard zegt:

    19 juli 2016 om 17:17 | Permalink

    Erik,Ik heb met ymere gecommuniseerd, heb het hen op de hoogte gebracht van het bestaan ervan Zij zijn echter uitsluitend met Feenstra bezig met overal plaatsen van c.v. ketels. Ik werk niet bij ymere en ben wél mee op de hoogte. Klein minpunt m.b.t. de Active warmth wat ik net lees;(De matten, die op moleculair niveau gaan trillen, zitten verwerkt achter een gipswand, die op ongeveer 10 centimeter van de muur wordt bevestigd)…Dat wordt een héél klein keukentje en huiskamertje voor ons.http://www.volkskrant.nl/archief/nieuws~a2925773/ Bedankt voor je respons!

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..