Anders Bekeken

Windpark Hollandse Kust Zuid I en II: Chinook (Nuon Vattenfall) Zonder Subsidie Op Zee Bouwen

Geschreven op 22-12-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

20 maart 2018: Nuon krijgt via dochter Chinook de vergunning om zonder subsidie het windpark op kavels I en II van Hollandse Kust Zuid te gaan bouwen en exploiteren.

Het windpark op de Noordzee levert straks voldoende duurzame stroom voor één miljoen huishoudens. 

Het nieuwe windpark moet in 2022 gereed zijn en is daarmee ’s werelds eerste windpark dat zonder subsidie gebouwd zal zijn.

De opdracht zal worden uitgevoerd door Chinook, een vennootschap die weer onder Vattenfalls dochterbedrijf Nuon valt. Andere gegadigden bij de tender waren Innogy, het Noorse Statoil en een consortium van onder meer Oord en Eneco.

Nuon en Shell bouwden in 2007 Nederlands eerste windpark op zee. Nuon/Vattenfall heeft in totaal 1,6 GW aan windparken gebouwd en daarnaast nog eens 6,5 GW aan windparken in de planning.

Daarmee is Vattenfall qua marktaandeel de vierde eigenaar van offshore windparken in Europa, na Ørsted, E.ON en Innogy. Vattenfall wist de laatste drie achtereenvolgende vergunningsprocedures in Denemarken te winnen. De windparken van Vattenfall zijn gelegen in Zweden, Denemarken, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en nu dus ook in Nederland.

Het gaat om twee kavels van het geplande windpark Hollandse Kust Zuid voor de kust van Zuid-Holland. In elke kavel komt voor 350 megawatt aan windmolens.

De tender maakt deel uit van een groter plan om flink meer windmolens op zee te bouwen. Nederland heeft al vier offshore windparken: Prinses Amalia Windpark – Het Gemini Offshore Windpark – Windpark Luchterduinen – Windpark Borssele

Tot 2023 wordt in Nederland hard gewerkt aan de aanleg van vijf windparken die, tezamen met de reeds bestaande windparken, een totaal vermogen van ruim 4.500 MW hebben en daarmee behoren tot de grootste ter wereld.

In 2016 werd de vergunning voor de kavels I en II van windpark Borssele gewonnen door Ørsted, en de kavels III en IV door een consortium bestaande uit Eneco, Diamond Generating Europe, Shell en Van Oord.

De openstelling van de volgende twee vergunningsprocedures voor de kavels III en IV van Windpark Hollandse Kust Zuid en de kavels I en II van Windpark Hollandse Kust Noord staan gepland voor 2018 en 2019. Zie ook: Windpark Hollandse Kust Noord Kavels I en II: Advies Voor Ondergrondse Netwerk Verbinding

De grote windparken dragen veel bij aan de energietransitie. In totaal hebben ze voldoende capaciteit om circa 6,5  miljoen huishoudens van duurzaam opgewekte stroom te voorzien. Tegelijkertijd voelen producenten van andere groene energietechnieken de druk om ook snel goedkoper te worden.

16 maart 2018: Op maandag 19 maart maakt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bekend welke partij de vergunning krijgt voor het bouwen en exploiteren van het windpark op kavels I en II van Hollandse Kust Zuid.

Dit windpark op de Noordzee moet vanaf 2022 één miljoen huishoudens van duurzaam opgewekte elektriciteit gaan voorzien. Het is een bijzondere vergunning, omdat dit ‘s werelds eerste windpark op zee is dat zonder subsidie gebouwd zal zijn. Dit is mogelijk doordat de kostprijs voor wind op zee de afgelopen jaren spectaculair gedaald is.

22 december 2017: Het bedrijfsleven is bereid om zonder subsidie het windpark op kavels I en II van Hollandse Kust Zuid te gaan bouwen en exploiteren. Marktpartijen konden hun aanvraag voor de vergunning uiterlijk 21 december 2017 bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat indienen.

De komende maanden worden de ingediende aanvragen beoordeeld en wordt de partij met het beste plan als winnaar aangewezen. Dit windpark op de Noordzee moet vanaf 2022 één miljoen huishoudens van duurzaam opgewekte elektriciteit gaan voorzien.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat: “Dit is goed nieuws voor de energietransitie. Er vanuit gaande dat dit beoordelingsproces tot een winnaar leidt, wordt er zonder subsidie een windpark op zee gebouwd. Dat is een doorbraak. Het toont bovendien aan dat we de kosten voor de energietransitie beperkt kunnen houden als we zaken slim aanpakken en de markt en overheid goed samenwerken.”

De kostprijs voor wind op zee is de afgelopen jaren, mede door de Nederlandse aanpak, spectaculair gedaald. In overleg met marktpartijen is daarom besloten voor de kavels I en II van Hollandse Kust Zuid een procedure zonder subsidie open te stellen. Bij meerdere aanvragen wordt de partij met het beste voorstel als winnaar aangewezen, waarbij onder meer gekeken wordt naar een tijdige realisatie van het windpark, de hoeveelheid geproduceerde energie en goede risicobeheersing. De winnaar krijgt voor de duur van 30 jaar een vergunning voor het windpark op kavels I en II van Hollandse Kust Zuid. Het windenergiepark krijgt een capaciteit van circa 700 MW en moet in 2022 gereed zijn.

Tot 2023 wordt in Nederland hard gewerkt aan de aanleg van vijf windparken die, tezamen met de reeds bestaande windparken, een totaal vermogen van ruim 4.500 MW hebben en daarmee behoren tot de grootste ter wereld. In 2016 werd de vergunning voor de kavels I en II van Windpark Borssele  gewonnen door Ørsted, en de kavels III en IV van Windpark Borssele door een consortium bestaande uit Eneco, Diamond Generating Europe, Shell en Van Oord. Deze grote windparken dragen veel bij aan de energietransitie. Ze hebben voldoende capaciteit om miljoenen huishoudens van duurzaam opgewekte stroom te voorzien. Tegelijkertijd voelen andere groene energie technieken de druk om ook snel goedkoper te worden.

Van 2 tot en met 18 januari 2018 loopt nog een andere vergunningsprocedure; voor de ontwikkeling van Kavel V van het windenergiepark Borssele. Dit is een kavel waar innovatie en het testen van nieuwe technologie centraal staat.

Zie ook: Offshore Windpark Borssele: 94 Windturbines Goed voor 752 MW by Siemens en Ørsted – Het Gemini Offshore Windpark in Gebruik Genomen: 600 MW Duurzame Wind Energie – Het Prinses Amalia Windpark levert Topprestaties – Het Eneco Windpark Luchterduinen: 56% meer Nederlandse Windenergie op Zee – Meewind: Investeren in Duurzame Windenergie Parken Belwind 1, Northwind en Nobelwind – Belwind gaat er komen: 330 MegaWatt duurzame energie erbij – Het Norther Windpark by Elicio en Eneco: Het Grootste Offshore Windpark van België – Windparken Boven de Wadden: Groningen Wil 10 Gigawatt aan Windparken boven Waddeneilanden – Energie-Eiland Voor Schaalvergroting Windenergie op Nederlandse Noordzee by TenneT – Energie Eiland op de Doggersbank in de Noordzee: Het Hub en Spoke Concept by TenneT

3 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  20 maart 2018 om 13:25 | Permalink

  Windparken voor de Hollandse kust vanaf 1 mei 2018 open voor doorvaart

  Windparken voor de Hollandse kust waren nooit toegankelijk voor schepen, maar dat gaat vanaf 1 mei 2018 veranderen. Vanaf die datum kunnen schepen kleiner dan 24 meter door 3 windparken voor de kust varen.

  Het gaat om de parken Luchterduinen, Offshore Windpark Egmond aan Zee en Prinses Amalia WindPark. De openstelling van de windparken zorgt dat de ruimte op zee efficiënt benut wordt, wat van belang is nu het aantal windparken sterk gaat toenemen.

 2. Erik van Erne zegt:

  20 maart 2018 om 14:57 | Permalink

  World’s first offshore wind farm without subsidies to be built in the Netherlands

  The Dutch Government has awarded Vattenfall in a tender to develop the twin Hollandse Kust Zuid offshore wind farms. The two 350 MW wind farms, to be built by 2022, will be the world’s first to be built without public subsidy.

  The costs of offshore wind in Europe have been falling dramatically in recent years as manufacturers bring ever larger turbines to the market. Going zero-subsidy means the wind farms will sell their electricity on the wholesale power market instead of relying on a revenue stabilisation scheme (e.g. a Contract for Difference) that locks in a fixed revenue.

  The news follows the zero-subsidy offshore wind tender in Germany last year that was a landmark for the industry. The German offshore tender was the first to attract zero subsidy winning bids. But the projects will only be built in 2024-25, so after Hollandse Kust Zuid is commissioned.

  Following the German tender, the Dutch Government accepted offers from any developer prepared to submit a zero-subsidy bid. Bids were then assessed according to a range of qualitative criteria. The Dutch Government takes on some of the risks involved in offshore wind projects, such as the cost of the grid connection.

 3. Erik van Erne zegt:

  11 augustus 2018 om 18:34 | Permalink

  Opknapbeurt Voor 36 windmolens Offshore Windpark Egmond aan Zee

  De 36 windmolens van offshore windpark Egmond aan Zee van Nuon en Shell krijgen deze zomer een opknapbeurt. Aan 80 rotorbladen vindt groot onderhoud plaats. Onderhoudstechnici van Alpha Offshore voeren de omvangrijke onderhoudsklus uit op 44 meter hoogte, hangend boven de zee. Het groot onderhoud bestaat onder andere uit het repareren van kleine scheurtjes, bijwerken van de verflagen en herstel van het onderliggende laminaat, aan zowel voor- als achterzijde van de bladen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind september voltooid.

  Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ) is het eerste Nederlandse windpark dat in de Noordzee in 2006 in gebruik werd genomen. Het park bestaat uit 36 windmolens met ieder een vermogen van 3 megawatt. De turbines produceren jaarlijks zo’n 370 miljoen kilowattuur elektriciteit. Het windpark ligt 10 tot 18 kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (578)
 • Agenda (3.017)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (752)
 • Communicatie (372)
 • Cradle to Cradle – Circulair (460)
 • Design (231)
 • Dieren (173)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.206)
 • Educatie (341)
 • EEN-Armoede (250)
 • Energie en Besparing (3.107)
 • Europa (29)
 • Evenementen (135)
 • Geluid (25)
 • Gezondheid (302)
 • Goed Doel (118)
 • Green Deal (18)
 • Greenwashing (114)
 • Hergebruik-Kringloop (308)
 • Iets anders (361)
 • Int. Samenwerking (190)
 • Investeren (133)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.621)
 • Licht (371)
 • Lucht (32)
 • Mensenrechten (167)
 • Milieu (742)
 • MVO (107)
 • Natuur (697)
 • Nederland (19)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (120)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (26)
 • Sport (212)
 • Vakantie (77)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.113)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (293)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Negen Offshore Windparken Voor De Belgische Kust In 2020 Goed Voor 2,2 Gigawatt
 • Van Reenen Transport In Barneveld Plaatst 1.50 Zonnepanelen op Het Dak by Beter Duurzaam
 • Symposium Duizend Duurzame Daden: De Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI) 2018
 • BouwCirculair Congres: Beweging In Ketens En Samenwerken
 • De Duurzame Betoncentrale In Almere: Groen Beton by Theo Pouw Groep
 • Prinsjesdag 2018: De Troonrede 2018 en de Miljoenennota 2019
 • Online Course Waste Management and Critical Raw Materials by TU Delft
 • Grote Zorgverzekeraars CZ, Menzis en VGZ Beleggen Niet Duurzaam by Eerlijke Verzekeringswijzer
 • SBIR-Traject Energietransitie Vaarwegen: Competitie Energietransitie Vaarwegen In Zuid-Holland
 • NZKG Jaarcongres: Energietransitie Welke Kansen Kunnen Wij Benutten?
 • Circular Economy Research Symposium by Centre for Sustainability
 • Voorbij De Groene Horizon by VPRO Tegenlicht
 • Mobility-as-a-Service (MaaS): Toegevoegde Waarde – Gedragsverandering Onzeker by KiM
 • Future Grid Labs: Join the Frontier of the Energy Transition by SolarPlaza
 • Kenya’s Plastic Dhow: Traditional Fishing Boat Of Recycled Plastic – Plastic A Second Life
 • Seeing The Light: India’s Path To Energy Efficiency
 • MOOI-Festival in Antwerpen: Duurzame en Innovatieve Mode Van Morgen
 • The Carbon Clock Is Ticking: Look How Little Time Is Left by MCC
 • Zangeres Anneke Grönloh (76) Overleden: Brandend Zand, Paradiso, Soerabaja, Cimeroni
 • Kringloopbouwmaterialen: Hergebruik Bouwmaterialen by Maarten Gielen – Rotor Deconstruction
 • Links

  Milieunet op..