Urban Energy Challenge 2021: Winnaar 2018 Is De Buurtcentrale by SustainableMotion
Geschreven op 15-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing4 oktober 2021: In 2018 vond de Urban Energy Challenge voor het eerst plaats.
De teams van studenten en starters gingen toen aan de slag voor 4 stakeholders uit de warmtetransitie, die toen net van start was.
Vanwege het grote succes van de 2018 editie organiseren Jong Warmtenet en SustainableMotion de Urban Energy Challenge in 2021 nogmaals: ditmaal bedenken zij oplossingen die bijdragen aan de overgang naar duurzame verwarmingstechnieken bij bestaande woningen.
Doe relevante praktijkervaring op door aan de slag te gaan met vraagstukken van belangrijke stakeholders uit de warmtesector. Dé manier om jezelf te ontwikkelen en aan de energietransitie bij te dragen.
De Kickoff op 29 oktober is de officiele start van de Urban Energy Challenge 2021 en tijdens deze interactieve middag leer je je teamgenoten kennen. Vertegenwoordigers van elke organisatie (Enpuls, Vattenfall, Gemeente Rotterdam, Gemeente Amsterdam) stellen zichzelf voor en lichten hun uitdaging toe. Ook ontvang je alle informatie die je nodig hebt om met jouw team aan de slag te gaan.
Jullie kunnen bijna aan de slag! Maar om tot een goede oplossing te komen is een goede analyse van groot belang. Jullie beginnen op 5 november met een workshop teamanalyse om erachter te komen wat de superpowers zijn van jullie team. Daarna krijg je een training vraagstukanalyse om dieper tot de kern van jullie uitdaging te komen. De gehele middag staat begeleiding klaar om vragen te beantwoorden.
Je gaat op 12 november op locatiebezoek bij de organisatie van jouw uitdaging om de uitdaging te doorgronden! Elke organisatie heeft een interactief programma samengesteld zodat je kennis kunt maken met de organisatie en de vertegenwoordigers. Zij lichten de uitdaging verder toe, en elk team kan hun vragen stellen om het vraagstuk helemaal duidelijk te krijgen.
Tijd om ideeën te bedenken! Deze bijeenkomst op 19 november begeleid jullie bij het bedenken van nieuwe ideeën, het kiezen van een ideerichting, uitwerking en uiteindelijk validatie. De dag start met een training ‘creatief denken’, die jullie in staat stelt zo veel mogelijk ideeën te bedenken en een ideerichting verder uit te werken. Na de training ga je met je team aan de slag. De hele dag staat begeleiding voor jullie klaar om vragen te beantwoorden. Kom maar op met die innovatieve ideeën!
Tijdens de Finale op 1`0 december 2021 presenteer je met jouw team jullie innovatieve oplossing. Een jury kiest de winnaar van de Urban Energy Challenge. Hoewel er maar één team kan winnen, ga je sowieso naar huis met een dosis praktijkervaring én een waardevol netwerk dat je mogelijkheden biedt om jullie idee in de praktijk te brengen. Kortom, de Urban Energy Challenge is de ultieme boost voor een impactvolle carrière!
15 juli 2018: De Urban Energy Challenge is de business case competitie waarin 4 stakeholders uit de warmtesector studenten & starters uitdagen mee te denken over de grote uitdagingen van warm wonen zonder aardgas.
Nederland moet vóór 2050 van het aardgas af en daarom moeten al onze huizen op een duurzame manier verwarmt gaan worden. Er bestaan duurzame alternatieven, maar met de huidige implementatie gaan we dit doel niet halen.
De warmtesector wordt daarom steeds belangrijker binnen de energietransitie en biedt enorme kansen voor jong talent dat direct wil bijdragen om een aardgasvrij Nederland in 2050 wél te kunnen halen.
Tijdens de Urban Energy Challenge bedenk jij samen met andere studenten en starters oplossingen voor de uitdagingen van 4 stakeholders binnen de warmtesector.
Doe mee aan de Urban Energy Challenge en ontwikkel jezelf onder professionele begeleiding. Profileer je binnen de snelgroeiende warmtesector. Breid je CV uit met praktijkervaring. Draag bij aan een aardgasvrij Nederland.
BAM Wonen was als een van de uitdagers van de Urban Energy Challenge op zoek naar ideeën die er voor gaan zorgen dat zij nieuwbouwwijken op een betaalbare manier kunnen voorzien van duurzame warmte. Het winnende team van de eerste editie van de Urban Energy Challenge kwam met het idee van een Buurtcentrale. De jury maakte dit bekend op vrijdag 25 mei op het circulaire hoofdkantoor van Alliander, waar de teams hun ideeën presenteerden.
De afgelopen maanden werkten acht teams aan innovatieve én concrete oplossingen voor de uitdagingen van Alliander, BAM Wonen, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Ennatuurlijk op het gebied van duurzaam wonen zonder aardgas. Met een gevarieerd programma bestaande uit workshops en contact met experts werden de teams ondersteund in het proces om tot een inhoudelijke en creatieve oplossing te komen.
Tijdens de finale presenteerden de acht deelnemende teams hun ideeën aan twee jury’s. Eerst verkozen de vertegenwoordigers van de verschillende uitdagers het team met de beste oplossing voor hun uitdaging. Vervolgens koos een onafhankelijke jury uit deze vier teams het allerbeste idee en daarmee het winnende team van de Urban Energy Challenge 2018: de Buurtcentrale.
Zie ook: Urban Energy Challenge 2021: Draag Bij Aan Een Duurzamer Nederland