Anders Bekeken

Slimme Energiemeter kost wel heel veel energie: Slimme meter nuttig maar veel onduidelijkheden

Geschreven op 22-6-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing
Pin It

slimme-meter.gifUpdate 10 november 2010: De Tweede Kamer heeft op 9 november 2010 unaniem ingestemd met de wetsvoorstellen die gaan over de invoering van de slimme meter in Nederland. Met de aangepaste wetsvoorstellen is de keuzevrijheid van consumenten nu goed geregeld en de privacy beter gewaarborgd.

Tja dat klinkt duidelijk maar is het niet. Zijn consumenten  verplicht om mee te werken aan de plaatsing van een slimme meter? Het antwoord op die vraag kan ik niet vinden. Consumenten mogen straks zelf kiezen of ze hun meterstanden op afstand laten uitlezen, klinkt ook mooi, maar als we even naar de volgende alinea kijken is er slechts een keus uit 6 keer per jaar meterstanden laten uitlezen of vaker. Niets over de mogelijkheid om het uitlezen van meterstanden helemaal te weigeren, tenzij er sprake is van verhuizing of overstap naar een energieleverancier. Dan moet er altijd een meterstand worden doorgegeven en dat kan met de slimme meter dus vanaf afstand worden gedaan.

Om geen inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer schrijft de wet voor dat netbeheerders maar beperkt op afstand meterstanden mogen uitlezen. Uitlezen mag: maximaal zes keer per jaar voor verbruiksoverzichten; bij verhuizen; bij overstappen naar een andere leverancier. Alleen als afnemers daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven, bijvoorbeeld om gebruik te maken van bepaalde energiebesparingsdiensten, mag de meterstand vaker worden uitgelezen. De nieuwe meters helpen consumenten zich beter bewust te worden van hun energiegebruik. Ook voorkomen ze administratief gedoe. Bron: Rijksoverheid

Of consumenten nou echt bewuster worden van hun energieverbruik vraag ik mij nog steeds af. Voor de consument die dat nu wil is het eenvoudig om elke maand even de meterstand te noteren. Idem voor het waterverbruik. Dat is zo gedaan en geeft een goed inzicht is mijn eigen ervaring. Met de slimme meter kan dat dus digitaal. Dat is het grote verschil cq voordeel.

Nee, ik hou het erop dat de slimme meter alleen voordelen biedt voor de leverancier. Die krijgt een goed inzicht in het verbruik. Verder blijft onduidelijk wie het stoomverbruik van die slimme meter gaat betalen. De consument waarschijnlijk, dus alweer een nadeel. Dan nog over de kosten voor het vervangen van oude meters door slimme meters. Wie gaat dat betalen? Ongetwijfeld de consument. Alweer een nadeel.

4 november 2010: De Regering Rutte streeft naar invoering op grote schaal van de slimme energiemeter. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie hoopt dat in 2020 vier op de vijf huishoudens zo’n slimme meter hebben. Dat zei hij woensdag 3 november 2010 tijdens een debat in de Tweede Kamer.

26 april 2010: Demissionair minister Maria van der Hoeven doet weer een poging tot de invoering van de slimme energiemeter, die energiebedrijven van afstand kunnen aflezen. De Eerste Kamer hield een eerder plan tegen omdat de  meter inbreuk zou maken op de privacy. Deze keer zouden mensen kunnen weigeren er een te laten installeren of zelf kunnen bepalen hoe vaak de meter wordt afgelezen. De minister liet dit weten via een tv-uitzending van VARA’s Kassa.

Minister Van der Hoeven: Slimme meter nuttig maar niet verplicht. Kleinverbruikers van gas en elektriciteit kunnen zelf bepalen of ze een slimme meter willen hebben. Ze worden niet verplicht aan de plaatsing van een op afstand uitleesbare meter mee te werken. Dat blijkt uit een wijziging van Elektriciteitswet en de Gaswet die onder verantwoordelijkheid van minister Van der Hoeven van Economische Zaken naar de Tweede Kamer is gestuurd. De minister had deze wetswijziging toegezegd in een debat met de Eerste Kamer

Behalve het schrappen van de medewerkingsplicht  aan de plaatsing van de meter en de daaraan verbonden sancties scherpt het wetsvoorstel ook de voorwaarden aan waaronder persoonsgegevens van kleinverbruikers kunnen worden verzameld en verwerkt. Bron: Rijksoverheid

7 april 2010: Van Niels de Jong ontvingen wij een uitgebreide reactie op onze oproep:  “Nieuwe digitale meters registreren veel meer dan de oude analoge meters. Echter komt blindvermogen op 3 x 25 ampère aansluitingen niet in zulke grote mate voor. Er zijn voor dergelijke huis tuin en keuken klanten drie opties.

1. Zelf nagaan of het logisch is dat de verbruiken zo hoog zijn.
2. De meetverantwoordelijke van de aansluiting er op wijzen dat de meter volgens jou niet goed is. De meetverantwoordelijke moet dit wettelijk controleren. Als de meter daadwerkelijk niet goed was, zijn de kosten voor de meetdata-verantwoordelijke. Is de meter wel goed dan zijn de kosten voor de klant. Ga dus na of je echt niet zoveel stroom verbruikt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld zelf te gaan meten met meters die je tussen apparaten in kunt zetten. Het kost je even tijd maar geeft wel inzicht in het verbruik van jouw apparaten.
3. Gebruik maken van een ander meetdata-bedrijf. Deze mag je wijzigen.

Meters hebben daarnaast veel software instellingen die het meten beïnvloeden. Deze kunnen fout geconfigureerd zijn. Daarnaast is het zo dat meters de data loggen en niet steeds verzenden. Dat kunnen standen en of verbruiken zijn over een vastgelegde periode. Daarin zijn de instellingen eindeloos, maar kunnen wel fout zijn. Voor zulke informatie moet je fabriekanten hebben of meter-programmeurs. Dit is een vak apart. Benader anders onafhankelijke meter leveranciers en of meetbedrijven.

Overzicht meetbedrijvenHet overzicht geeft weer welke gecertificeerde meetbedrijven in Nederland actief zijn. De dik gedrukte partijen komen oorspronkelijk niet voort uit traditionele energie maatschappijen. De meetwet zegt sowieso dat meetdata bedrijven onafhankelijk dienen te zijn. Indien je als eindverbruiker twijfelt aan de juistheid van de meter kun je er voor kiezen andere meetbedrijven te vragen om advies en of vervanging van de meter.   E = Elektra G = Gas

Vanaf 15 juni kunt u via Unergy direct onafhankelijk inzicht krijgen in aanbieders van diensten binnen de energiesector. Denkt u daarbij aan levering van energie of zelf op te wekken energie (WKO, PV). Twijfels aan meters ofwel mogelijkheden tot controle hiervan. Daarnaast zijn er vele andere diensten waarvan u gebruik kunt maken. Een groot aantal diensten zal dan gratis aangeboden worden voor zover dit standaard informatie betreft.

Wij de zorgen en U het conform. U staat centraal.    Met vriendelijke groeten.”   Niels de Jong 

29 maart 2010: Help. Ja, wij vragen u om hulp namens een aantal lezers die enorme problemen hebben met hun slimme meter. Die meters geven een enorm hoog verbruik aan. Energiemaatschappijen en netbeheerders zijn niet thuis. Die meters zijn goed, dus gewoon betalen die torenhoge rekening. En Anders? Dan wordt u afgesloten.

Zijn er deskundigen die echt verstand hebben van elektriciteitsmeters en met name die nieuwe slimme meters? Hoe kan het dat het elektriciteitsverbruik na plaatsen van een nieuwe meter meer dan verdubbeld? Komt dat door blindstroom? Oude analoge meters registreren dat niet, maar de nieuwe digitale meters wel. Kan dat zo veel zijn. Bij de reacties op dit bericht voorbeelden te over van mensen die radeloos zijn en die deskundige hulp kunnen gebruiken.

Heeft u ander tips, verwijzing naar websites? Wij horen het graag.

22 juni 2008: De slimme meter komt eraan. U krijgt ‘m vroeg of laat in de meterkast en vanaf dat moment kunt u, en dat is het slimme aan de meter, op elk gewenst moment uw stroomverbruik even bekijken. Ik heb begrepen van minuut tot minuut zelfs. Via een digitale verbinding kunt u alles zo bekijken op uw pc, laptop en op een mobieltje zal ook wel kunnen.

Ik neem aan dat er dan ook allerlei mooie grafieken en staafdiagrammen cq taartpunten te bekijken zijn, waarmee u in één oogopslag een verdachte piek in uw verbruik ziet. Tja, dan komt de hamvraag. Wat deed u toen? Waar was u mee bezig? Welk apparaat werd ingeschakeld? Nou, daar komt u vast wel uit.

Maar slim zijn gaat natuurlijk niet voor niets. In dit geval kost slim zijn zelfs energie, want die nieuwe, o zo slimme meter, gaat toch al gauw enkele Wats aan stroom verbruiken. En zoals we dat allemaal wel weten: vele kleintjes maken één grote.

Omdat die slimme metertjes natuurlijk 24 uur per dag en 365 dagen per jaar, tenzij het een schrikkeljaar betreft, aan moeten staan, wordt het gelijk een hele grote berg stroom. Zeg maar 14 MegaWatt per 24 uur. En dat was natuurlijk niet het doel bij de invoering van de slimme meter. Energie besparen daar gaat het om.

Dag in, dag uit is dat heel veel stroom, u kunt het vergelijken met wat een stuk of zestien grote windtmolens bij elkaar geteld opleveren. Om de hele invoering van de slimme-meter, zeg maar energie-neutraal te laten verlopen moeten er dus 16 grote windmolens extra bijkomen in Nederland. U weet hoe makkelijk dat gaat

Lukt dat niet, dan is het milieu so-wie-so de dupe van die slimme meters, elk jaar weer. U en ik zijn natuurlijk ook de klos, want ik neem aan dat het stroomverbruik van die hele slimme meter gewoon aan ons in rekening wordt gebracht.

Zie ook: Zet de thermostaat een Tikkie Terug en de 100.000ste Slimme Meter van Oxxio Lagere Energierekening door Slimme Meter by Oxxio: De Voordelen en de Nadelen – De Dojo: Beschermt Slimme Huis Apparaten, Smartphones en Domotica Tegen Online Aanvallen

205 Reacties

 1. egbert zegt:

  1 mei 2016 om 18:33 | Permalink

  Johanna, dat bestaat nimmer. Wij zijn met zn tweeën en gebruiken de helft (2000 Kw per jaar) Er moet iets mis zijn met de meter. Is de meter wel op nul begonnen? Ijken heeft geen zin, je trekt altijd aan het kortste eind. Neem de standen per dag op en beredeneer of dat klopt met andere gebruikers.

 2. RobbieHa zegt:

  14 mei 2016 om 08:30 | Permalink

  Sinds 13 januari 2016 heb ik een ‘slimme’ meter wegens aanschaf zonnepanelen. Toen ik ’s avonds de meterkast opende zag ik het verbruikslampje snel knipperen met een verbruik van 2100 watt. Hoe kan dat nu, alle apparaten staan uit uit en in rust is ons verbruik vaak ca 60 tot 130 watt. Het bleek dat een uitgeschakelde Philips cooker van 2100 watt de oorzaak te zijn van het opmerkelijke verbruik. De stekker van het apparaat eruit getrokken. de ‘slimme’ meter had het gelijk door en registreerde weer de normale waarde van 130 watt.
  Wie heeft enig idee hoe dat kan?

 3. Gerrit zegt:

  3 februari 2017 om 14:09 | Permalink

  Drie miljoen huishoudens hebben slimme meter

  Sinds deze week hebben al drie miljoen huishoudens een slimme energiemeter. Netbeheerders bieden de komende jaren aan alle huishoudens een slimme meter aan. Met de slimme meter kunnen netbeheerders ervoor zorgen dat het energienet betrouwbaar blijft, ook als we in de toekomst steeds meer gebruik maken van zonne- en windenergie en er meer elektrische auto’s komen. Bovendien is de slimme meter voor consumenten een eerste stap naar meer inzicht in het eigen energieverbruik. Het doel is dat 80% van de huishoudens eind 2020 een slimme meter heeft.

  Slimme energiemeters zijn een belangrijk onderdeel van een duurzaam energienet. We verbruiken steeds meer energie en gebruiken daarvoor steeds meer duurzame bronnen met wisselende pieken, zoals zon en wind. Daardoor neemt de druk op het Nederlandse energienet toe. De slimme meters bieden netbeheerders op macroniveau meer inzicht in de pieken op het energienet en maken het mogelijk het net betrouwbaar te houden. De regionale netbeheerders Enexis, Liander, Stedin, Cogas, Enduris, Rendo en Westland Infra installeren de slimme meters.

  In november adviseerde het Planbureau voor de Leefomgeving dat energie besparen met een slimme meter makkelijker gemaakt moet worden. Netbeheerders, marktpartijen en de rijksoverheid maken de komende maanden afspraken over hoe we dat gezamenlijk het beste kunnen doen.

  Veel Nederlanders weten niet wie hun netbeheerder is en wat de netbeheerder doet. Dat is niet zo gek, want het Nederlandse energienet behoort tot de betrouwbaarste ter wereld. Omdat het zo vanzelfsprekend is, staan we er meestal niet bij stil hoe energie bij ons thuis komt. Bij het plaatsen van een slimme meter komt de netbeheerder bij mensen thuis.

  Om klanten beter bekend te maken met wie er over de vloer komt en waarom, zijn de regionale netbeheerders het initiatief OnsEnergienet gestart. Vanaf vandaag vinden consumenten daar meer informatie over het energienet, het werk van de netbeheerders en over de slimme meter

 4. J@n zegt:

  8 april 2017 om 23:31 | Permalink

  Er wordt altijd geschermd met je moet moet minder energie gaan gebruiken.
  Maar niemand zegt wat de oude draaiende met zelf gebruikt.
  Maar ook niet wat deze slimme meter gebruikt, dus openheid.
  Ik denk dat het wat anders is dat de slimme meter meer gebruikt dan de oude meter deze draaide op het vermogen wat gebruikt werd( heb ik mij laten vertellen ) maar de slimme meter neemt vermogen af voor het functioneren van de electronica het gebruik hiervan word dus niet vermeld.
  Dus ik twijfel aan onze overheid, deze wil meer verdienen om het minder inkomen door de led verlichting enz. te compeseren.

 5. egbert zegt:

  10 april 2017 om 17:21 | Permalink

  Beetje onzin dat de “slimme meter” zo wordt genoemd. Daarnaast kan de meter elke dag even gecontroleerd worden. Zo ontdek je tijdig dat er iets mis kan zijn. Wij hebben deze meter al meer dan vier jaar en we hebben niets vreemds kunnen ontdekken. Jammer dat er geen mogelijkheid is de meter met wifi of bluetooth uit te lezen. Dan pas zou je de meter slim kunnen noemen!

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

*

Categorieën

 • Afval (505)
 • Agenda (2.633)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (113)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (637)
 • Communicatie (372)
 • Cradle to Cradle (387)
 • Design (212)
 • Dieren (169)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.042)
 • Educatie (337)
 • EEN-Armoede (249)
 • Energie en Besparing (2.610)
 • English Channel (1)
 • Europa (29)
 • Evenementen (118)
 • Geluid (21)
 • Gezondheid (274)
 • Goed Doel (110)
 • Green Deal (8)
 • Greenwashing (112)
 • Hergebruik-Kringloop (272)
 • Iets anders (325)
 • Int. Samenwerking (186)
 • Investeren (132)
 • Kerst (154)
 • Klimaat (1.570)
 • Licht (356)
 • Lucht (31)
 • Mensenrechten (160)
 • Milieu (722)
 • MVO (103)
 • Natuur (632)
 • Nederland (9)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (156)
 • Oud & Nieuw (107)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (32)
 • Sport (197)
 • Vakantie (72)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (61)
 • Vervoer en OV (792)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (268)
 • Welzijnswerk (28)
 • Schrijvers

  Recente berichten

 • Nature Is Speaking by Conservation International: Reese Witherspoon is Home
 • Nature Is Speaking by Conservation International: Lee Pace is Mountain
 • President Donald Trump Responds to the Netherlands: America First The Netherlands Second
 • Amsterdam Arena Stadion van de Toekomst Neemt LED-verlichting van Philips in Gebruik
 • De Elfrida: ‘s Werelds Eerste Elektrich Aangedreven Werkschip voor Visteelt in Noorwegen
 • Klimaatlintjes Ceremonie: Wat is Je Dierbaar en Wil Je Nooit Verliezen door Klimaatverandering?
 • Klimaatlabel Politieke Partijen 2012 – 2016: Wat Doen Politieke Partijen voor het Klimaat?
 • Cabaretier Henk Elsink (81) Overleden: Harm met de Harp, De Supporter en Kleine Johanna
 • Nature Is Speaking by Conservation International: Joan Chen is Sky
 • Kies Werk Kompas: Stemhulp voor de Tweede Kamerverkiezingen voor Mensen Zonder Werk
 • Computer Recycling met Verplichte WEEELABEX Certificering
 • Tweede Kamerverkiezingen 2017: Waarom Kies Jij? Platform voor Online Politiek Speeddaten
 • Onderstroom Documentaire by Jeroen Hoogendoorn: De Democratie onder Stroom
 • Groen Kieskompas voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017: Hoe Groen zijn de Politieke Partijen?
 • Investeren in Een Laadpaal voor Consumenten en Bedrijven. Is Het De Moeite Waard?
 • Klimaatnieuws: Poolkappen Worden Steeds Kleiner – Zeeijs Smelt Steeds Sneller
 • What Has Love Got To Do With Valentine’s Day? by Marla May Hayley
 • Spoil: A Documentary on the Great Bear Rainforests under Threat by Dirty Tarsands and Oilsands
 • The Difference Between Holland and The Netherlands and a Whole Lot More by C.G.P. Grey
 • America First The Netherlands Second by Zondag met Lubach
 • Links

  Milieunet op..


  Review http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/ on alexa.com