Anders Bekeken

Slimme Energiemeter kost wel heel veel energie: Slimme meter nuttig maar veel onduidelijkheden

Geschreven op 22-6-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing
Pin It

slimme-meter.gifUpdate 10 november 2010: De Tweede Kamer heeft op 9 november 2010 unaniem ingestemd met de wetsvoorstellen die gaan over de invoering van de slimme meter in Nederland. Met de aangepaste wetsvoorstellen is de keuzevrijheid van consumenten nu goed geregeld en de privacy beter gewaarborgd.

Tja dat klinkt duidelijk maar is het niet. Zijn consumenten  verplicht om mee te werken aan de plaatsing van een slimme meter? Het antwoord op die vraag kan ik niet vinden. Consumenten mogen straks zelf kiezen of ze hun meterstanden op afstand laten uitlezen, klinkt ook mooi, maar als we even naar de volgende alinea kijken is er slechts een keus uit 6 keer per jaar meterstanden laten uitlezen of vaker. Niets over de mogelijkheid om het uitlezen van meterstanden helemaal te weigeren, tenzij er sprake is van verhuizing of overstap naar een energieleverancier. Dan moet er altijd een meterstand worden doorgegeven en dat kan met de slimme meter dus vanaf afstand worden gedaan.

Om geen inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer schrijft de wet voor dat netbeheerders maar beperkt op afstand meterstanden mogen uitlezen. Uitlezen mag: maximaal zes keer per jaar voor verbruiksoverzichten; bij verhuizen; bij overstappen naar een andere leverancier. Alleen als afnemers daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven, bijvoorbeeld om gebruik te maken van bepaalde energiebesparingsdiensten, mag de meterstand vaker worden uitgelezen. De nieuwe meters helpen consumenten zich beter bewust te worden van hun energiegebruik. Ook voorkomen ze administratief gedoe. Bron: Rijksoverheid

Of consumenten nou echt bewuster worden van hun energieverbruik vraag ik mij nog steeds af. Voor de consument die dat nu wil is het eenvoudig om elke maand even de meterstand te noteren. Idem voor het waterverbruik. Dat is zo gedaan en geeft een goed inzicht is mijn eigen ervaring. Met de slimme meter kan dat dus digitaal. Dat is het grote verschil cq voordeel.

Nee, ik hou het erop dat de slimme meter alleen voordelen biedt voor de leverancier. Die krijgt een goed inzicht in het verbruik. Verder blijft onduidelijk wie het stoomverbruik van die slimme meter gaat betalen. De consument waarschijnlijk, dus alweer een nadeel. Dan nog over de kosten voor het vervangen van oude meters door slimme meters. Wie gaat dat betalen? Ongetwijfeld de consument. Alweer een nadeel.

4 november 2010: De Regering Rutte streeft naar invoering op grote schaal van de slimme energiemeter. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie hoopt dat in 2020 vier op de vijf huishoudens zo’n slimme meter hebben. Dat zei hij woensdag 3 november 2010 tijdens een debat in de Tweede Kamer.

26 april 2010: Demissionair minister Maria van der Hoeven doet weer een poging tot de invoering van de slimme energiemeter, die energiebedrijven van afstand kunnen aflezen. De Eerste Kamer hield een eerder plan tegen omdat de  meter inbreuk zou maken op de privacy. Deze keer zouden mensen kunnen weigeren er een te laten installeren of zelf kunnen bepalen hoe vaak de meter wordt afgelezen. De minister liet dit weten via een tv-uitzending van VARA’s Kassa.

Minister Van der Hoeven: Slimme meter nuttig maar niet verplicht. Kleinverbruikers van gas en elektriciteit kunnen zelf bepalen of ze een slimme meter willen hebben. Ze worden niet verplicht aan de plaatsing van een op afstand uitleesbare meter mee te werken. Dat blijkt uit een wijziging van Elektriciteitswet en de Gaswet die onder verantwoordelijkheid van minister Van der Hoeven van Economische Zaken naar de Tweede Kamer is gestuurd. De minister had deze wetswijziging toegezegd in een debat met de Eerste Kamer

Behalve het schrappen van de medewerkingsplicht  aan de plaatsing van de meter en de daaraan verbonden sancties scherpt het wetsvoorstel ook de voorwaarden aan waaronder persoonsgegevens van kleinverbruikers kunnen worden verzameld en verwerkt. Bron: Rijksoverheid

7 april 2010: Van Niels de Jong ontvingen wij een uitgebreide reactie op onze oproep:  “Nieuwe digitale meters registreren veel meer dan de oude analoge meters. Echter komt blindvermogen op 3 x 25 ampère aansluitingen niet in zulke grote mate voor. Er zijn voor dergelijke huis tuin en keuken klanten drie opties.

1. Zelf nagaan of het logisch is dat de verbruiken zo hoog zijn.
2. De meetverantwoordelijke van de aansluiting er op wijzen dat de meter volgens jou niet goed is. De meetverantwoordelijke moet dit wettelijk controleren. Als de meter daadwerkelijk niet goed was, zijn de kosten voor de meetdata-verantwoordelijke. Is de meter wel goed dan zijn de kosten voor de klant. Ga dus na of je echt niet zoveel stroom verbruikt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld zelf te gaan meten met meters die je tussen apparaten in kunt zetten. Het kost je even tijd maar geeft wel inzicht in het verbruik van jouw apparaten.
3. Gebruik maken van een ander meetdata-bedrijf. Deze mag je wijzigen.

Meters hebben daarnaast veel software instellingen die het meten beïnvloeden. Deze kunnen fout geconfigureerd zijn. Daarnaast is het zo dat meters de data loggen en niet steeds verzenden. Dat kunnen standen en of verbruiken zijn over een vastgelegde periode. Daarin zijn de instellingen eindeloos, maar kunnen wel fout zijn. Voor zulke informatie moet je fabriekanten hebben of meter-programmeurs. Dit is een vak apart. Benader anders onafhankelijke meter leveranciers en of meetbedrijven.

Overzicht meetbedrijvenHet overzicht geeft weer welke gecertificeerde meetbedrijven in Nederland actief zijn. De dik gedrukte partijen komen oorspronkelijk niet voort uit traditionele energie maatschappijen. De meetwet zegt sowieso dat meetdata bedrijven onafhankelijk dienen te zijn. Indien je als eindverbruiker twijfelt aan de juistheid van de meter kun je er voor kiezen andere meetbedrijven te vragen om advies en of vervanging van de meter.   E = Elektra G = Gas

Vanaf 15 juni kunt u via Unergy direct onafhankelijk inzicht krijgen in aanbieders van diensten binnen de energiesector. Denkt u daarbij aan levering van energie of zelf op te wekken energie (WKO, PV). Twijfels aan meters ofwel mogelijkheden tot controle hiervan. Daarnaast zijn er vele andere diensten waarvan u gebruik kunt maken. Een groot aantal diensten zal dan gratis aangeboden worden voor zover dit standaard informatie betreft.

Wij de zorgen en U het conform. U staat centraal.    Met vriendelijke groeten.”   Niels de Jong 

29 maart 2010: Help. Ja, wij vragen u om hulp namens een aantal lezers die enorme problemen hebben met hun slimme meter. Die meters geven een enorm hoog verbruik aan. Energiemaatschappijen en netbeheerders zijn niet thuis. Die meters zijn goed, dus gewoon betalen die torenhoge rekening. En Anders? Dan wordt u afgesloten.

Zijn er deskundigen die echt verstand hebben van elektriciteitsmeters en met name die nieuwe slimme meters? Hoe kan het dat het elektriciteitsverbruik na plaatsen van een nieuwe meter meer dan verdubbeld? Komt dat door blindstroom? Oude analoge meters registreren dat niet, maar de nieuwe digitale meters wel. Kan dat zo veel zijn. Bij de reacties op dit bericht voorbeelden te over van mensen die radeloos zijn en die deskundige hulp kunnen gebruiken.

Heeft u ander tips, verwijzing naar websites? Wij horen het graag.

22 juni 2008: De slimme meter komt eraan. U krijgt ‘m vroeg of laat in de meterkast en vanaf dat moment kunt u, en dat is het slimme aan de meter, op elk gewenst moment uw stroomverbruik even bekijken. Ik heb begrepen van minuut tot minuut zelfs. Via een digitale verbinding kunt u alles zo bekijken op uw pc, laptop en op een mobieltje zal ook wel kunnen.

Ik neem aan dat er dan ook allerlei mooie grafieken en staafdiagrammen cq taartpunten te bekijken zijn, waarmee u in één oogopslag een verdachte piek in uw verbruik ziet. Tja, dan komt de hamvraag. Wat deed u toen? Waar was u mee bezig? Welk apparaat werd ingeschakeld? Nou, daar komt u vast wel uit.

Maar slim zijn gaat natuurlijk niet voor niets. In dit geval kost slim zijn zelfs energie, want die nieuwe, o zo slimme meter, gaat toch al gauw enkele Wats aan stroom verbruiken. En zoals we dat allemaal wel weten: vele kleintjes maken één grote.

Omdat die slimme metertjes natuurlijk 24 uur per dag en 365 dagen per jaar, tenzij het een schrikkeljaar betreft, aan moeten staan, wordt het gelijk een hele grote berg stroom. Zeg maar 14 MegaWatt per 24 uur. En dat was natuurlijk niet het doel bij de invoering van de slimme meter. Energie besparen daar gaat het om.

Dag in, dag uit is dat heel veel stroom, u kunt het vergelijken met wat een stuk of zestien grote windtmolens bij elkaar geteld opleveren. Om de hele invoering van de slimme-meter, zeg maar energie-neutraal te laten verlopen moeten er dus 16 grote windmolens extra bijkomen in Nederland. U weet hoe makkelijk dat gaat

Lukt dat niet, dan is het milieu so-wie-so de dupe van die slimme meters, elk jaar weer. U en ik zijn natuurlijk ook de klos, want ik neem aan dat het stroomverbruik van die hele slimme meter gewoon aan ons in rekening wordt gebracht.

Zie ook: Zet de thermostaat een Tikkie Terug en de 100.000ste Slimme Meter van Oxxio Lagere Energierekening door Slimme Meter by Oxxio: De Voordelen en de Nadelen – De Dojo: Beschermt Slimme Huis Apparaten, Smartphones en Domotica Tegen Online Aanvallen

202 Reacties

 1. Martin zegt:

  24 november 2008 om 13:34 | Permalink

  Tja,

  Niemand schijnt te kunnen vertellen wat een slimme meter aan energie vraagt.
  is dat een half Watt. 5 Watt? en betaal je dat zelf of wordt de stroon van voor de meter gepakt en is dit stroomverbruik voor de energieleverancier?

  Van mij hoeft dit allemaal niet zo.
  Daarnaast moet je inloggen (op een PC) om te kijken wat je verbruik kost. Dit verbruik haal je uit een database welke ook stroom verbruikt om in stand gehouden te moeten worden etc, etc… gewoon 1 x per maand even in je meterkast kijken en weet wat je verbruikt. klaar. geen probleem.

  “keep it simple stupid”

  Gr. Martin.

 2. Goodie zegt:

  1 april 2009 om 07:56 | Permalink

  De Eerste Kamer heeft nog geen besluit genomen over de invoering van de ‘slimme’ energiemeter, maar vroeg minister Van der Hoeven eerst te reageren op de bezwaren van de Consumentenbond. Volgens deze bond leidt invoering van de ‘slimme meter’ o.a. tot inbreuken op de persoonlijke levenssfeer. De Eerste Kamer besloot de derde termijn en de besluitvorming over beide wetsvoorstellen uit te stellen tot dinsdag 7 april 2009.

  Slimme energiemeter niet verplicht
  7 april 2009

  Niemand wordt gedwongen om in de toekomst een slimme energiemeter in huis te nemen. Dit is de uitkomst van een debat dat de Eerste Kamer in drie termijnen heeft gevoerd met de minister van Economische Zaken, mw. Van der Hoeven. Tijdens de derde termijn van het debat, gehouden op verzoek van PvdA-senator Van Driel , kwam de minister tegemoet aan grote bezwaren in de Eerste Kamer tegen verplichte invoer van de slimme meter. Door de verplichting via een novelle te schrappen biedt de minister de door de meeste fracties in de senaat verlangde keuzevrijheid voor de consument. Als men kiest voor een slimme meter, dan aanvaardt men tevens op vrijwillige basis dat een netbeheerder frequent kan waarnemen wanneer en hoeveel energie men verbruikt.

  Het wetsvoorstel Regels omtrent energie-efficiëntie (31.320) dient ter implementatie van een Europese Richtlijn die energiebesparing beoogt. De minister heeft echter met de invoering van de slimme meter een zogenoemde “nationale kop” op de Europese Richtlijn gezet. Principieel heeft de Eerste Kamer bezwaren tegen het fenomeen “nationale koppen”, tenzij daar zwaarwegende redenen voor zijn. Ook in dit geval was er in de Kamer een breed front tegen deze nationale kop, maar nu de verplichte invoer van de slimme meter uit het wetsvoorstel wordt gehaald, lijkt het wetsvoorstel haalbaar. De haalbaarheid geldt ook voor het wetsvoorstel dat handelt over de werking van de elektriciteits- en gasmarkt (31.374), dat gelijktijdig met het wetsvoorstel Regels omtrent energie-efficiëntie werd behandeld. Volgens de minister zijn de wetsvoorstellen nauw met elkaar verbonden en kunnen zij niet los van elkaar in stemming worden gebracht, zoals senator Van Driel had gesuggereerd. Derhalve wordt in de Eerste Kamer pas over de wetsvoorstellen gestemd als de door de minister toegezegde novelle kan worden behandeld; dus pas nadat de Tweede Kamer ermee heeft ingestemd.

  Groot bezwaar had de Eerste Kamer ook tegen de mogelijkheid om zes maanden hechtenis op te leggen aan iemand die installatie van een verplichte meter zou weigeren. Door de vrijwilligheid verdwijnt deze sanctiemogelijkheid voorzien in de Wet op de economische delicten. Althans, dat wil de minister ook in de novelle aan de Tweede Kamer voorstellen.

  Een suggestie van SP-senator Reuten om mensen die hun oude meter willen houden bovendien korting te geven, omdat deze meter goedkoper zou zijn, wees de minister resoluut van de hand. Zij bevestigde wel, dat de installatie van een slimme meter de consument niet op hogere kosten zal jagen. “De meterkosten blijven gelijk,” zei de minister.

  Ook de CDA-fractie kreeg van de minister van Economische Zaken een toezegging. De minister laat nagaan hoe de onduidelijkheden rond de facturering kunnen worden vermeden. Bij de invordering van betaling door de klant wordt een combinatiemodel gehanteerd. Dit houdt in dat voor het factureren een vervaltermijn bestaan van twee jaar. Als de factuur binnen twee jaar is verzonden, gaat een verjaringstermijn lopen van wederom twee jaar. De CDA-fractie vindt dit een ‘rare constructie’, zoals senator Franken zei. Hij wees erop dat een factuur op zich niet kan verjaren.

  Senator Van Driel, die de derde termijn van de Eerste Kamer had aangevraagd, wisselde enkele stekeligheden uit met de minister. Volgens de senator heeft zij enkele weken geleden de Kamer op het verkeerde been gezet of misschien zelfs onjuist geïnformeerd door te stellen dat de Europese Consumentenbond voorstander zou zijn van de verplichte uitrol van slimme meters over de Europese Unie en dus ook over Nederland. De minister ontkende dat zij onjuiste informatie heeft verstrekt. “Ik heb mij gebaseerd op officiële documenten, gericht aan de Europese Commissie. Als je daar al niet meer van kunt uitgaan, waar zijn we dan mee bezig,” zei de minister. Van Driel vroeg via de minister ook een brief van het College Bescherming Persoonsgegevens waarin de voorliggende wetsvoorstellen zouden worden getoetst aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De minister vond dat de Kamer een dergelijke brief zelf maar aan het onafhankelijke CBP moest vragen. Voor Van Driel werd dit punt minder urgent na de toezegging van de minister dat zij de verplichting inzake de slimme meter uit de wet zou halen, waardoor het onderwerp bescherming persoonsgegevens minder zwaar zou gaan wegen.

  Woordvoerders van VVD, SP/PvdD, GroenLinks, D66/OSF en SGP/CU hadden in de derde termijn aangekondigd dat zij tegen zouden stemmen. Senator Van Driel had namens de PvdA-fractie gezegd dat zijn fractie hele grote bezwaren had tegen de mogelijkheid om iemand wegens een weigering mee te werken aan plaatsing van een slimme meter ‘zes maanden in de gevangenis te stoppen’.

  Mevrouw Kneppers-Heynert van de VVD-fractie ontlokte de minister de toezegging dat zij na twee jaar een ‘weegmoment’ inlast om na te gaan of verdere invoering van de slimme meter wel zal leiden tot de beoogde energiebesparing. Ook D66-senator Schouw die mede namens de Onafhankelijke Senaatsfractie sprak, had opgemerkt dat energiebesparing toch wel een van de criteria moet zijn voor men besluit tot grootschalige uitrol van de slimme meter.

  bron: De Eerste Kamer

 3. Erik van Erne zegt:

  20 april 2009 om 19:16 | Permalink

  10% energiebesparing zonder slimme meter

  De overheid ziet af van het plan om in heel Nederland verplicht een slimme energiemeter op te hangen. Dit besluit levert volgens Greenchoice ons land de volgende voordelen op:

  1) Geen vervroegde afschrijving van de nog functionerende bestaande meters (besparing meer dan 1 miljard).

  2) Een meer geleidelijke vervanging, waardoor nieuwe technieken/ontwikkelingen nu en in de toekomst maximaal toegepast kunnen worden.

  3) Een positieve uitrol voor mensen die dit willen en geen negatieve dwang voor mensen die het niet willen.

  Het belangrijkste doel van de slimme meter, energiebesparing, kan volgens Greenchoice ook zonder de slimme meter gerealiseerd worden. In het najaar start Greenchoice een grootschalig traject waarbij klanten actief betrokken worden bij hun eigen energieverbruik. De energiebesparing die met de slimme meter mogelijk is door meer inzicht in het verbruik, is ook bij de huidige meters al mogelijk. Het is een kwestie van actief omgaan met energie en belangrijk daarbij is dat de klant de stand gewoon vaker opneemt en registreert. Ervaringen bij eigen medewerkers laat zien dat tot zelfs 50% energiebesparing mogelijk is zonder op comfort in te boeten. Uiteraard verschillen de mogelijkheden per huishouden en zal niet iedereen zich er even zeer in verdiepen, maar met de aanpak die Greenchoice voor ogen heeft verwacht zij gemiddeld 10% besparing te bereiken per huishouden. Naast het milieuvoordeel is dit een financiële besparing van meer dan 150,- per jaar; een welkome aanvulling voor het gezinsbudget.

 4. Erik van Erne zegt:

  8 juli 2009 om 12:28 | Permalink

 5. Peter Nieuwlaat zegt:

  24 september 2009 om 16:46 | Permalink

  Mijn slimme meter meet niet zoals mijn vorige ouderwetse meter.
  De laatste 12 jaar had ik een verbruik varierend van 3800 tot 4450 KwH per jaar.
  Dat had ik ook verwacht met de “slimme” meter maar deze meet plotseling 7700 KwH zonder dat er andere apparaten in huis gekomen zijn.
  Kan zo’n meter ook het blind vermogen meetellen vanwege veel gebruik van TL lampen?

 6. Erik van Erne zegt:

  25 september 2009 om 07:43 | Permalink

  @Peter,
  Geen idee, ben niet technisch, maar wat zegt het energiebedrijf hiervan cq de netwerkbeheerder? Dat gaat je dus bijna een verdubbeling van de electriciteitsrekening opleveren.

 7. C.Verbruggen zegt:

  29 oktober 2009 om 17:10 | Permalink

  Sinds dat wij een slimme meter hebben is ons verbruik ook verdubbels. Ook hier zijn alle apparaten hetzelfde gebleven. Heb met het enerie bedrijf gebeld en die stuurden me door naar de netwerkbeheerder. De meter kan geijkt wrden, maar ik moet hier zelf eerst 190 voor betalen. Verder wordt er gezegd dat we gewoon echt zoveel stroom verbruiken. (Maar eerst niet met dezelfde apparaten. Ook is dit gemeten in de zomer maanden, dus ons echte verbruik moet nog komen. Dan zal het wel naar het 3 dubbele gaan. We zijn de laatste maanden echt overal op aan het bezuinigen, maar het mag allemaal niet helpe

 8. C.Verbruggen zegt:

  29 oktober 2009 om 17:13 | Permalink

  Elke dag gaat er van een ander apparaat de stekker eruit , maar nog steeds weten we niet waar het grote verbruik inzit.
  Zelf als we een hele dag niet thuis zijn staat er op de meter een verbruik van 19 kw. Waar gaat dat naartoe?? We zouden het niet weten. Hoe komen we erachter?? Zonder eerst 190 voor de ijking van de meter te moeten betalen???

 9. Peter Nieuwlaat zegt:

  29 oktober 2009 om 18:32 | Permalink

  Datzelfde soort probleem heb ik idd ook.
  Ik heb zo’n verbruiksmetertje gekocht bij een elektronica zaak en ben gaan meten.
  Geen enkel apparaat verbruikt meer dan normaal.
  Toch gaat het ook in mijn geval over een beduidend verschil.
  Ik ga proberen ergens weer een ouderwetse meter te huren.
  Het “extra verbruik” neem ik dan maar als leergeld.
  Mijn slimme meter kon ook soms wel 10 dagen geen meetgegevens doorsturen.
  Dat komt waarschijnlijk door onze voormalige tv toren waarop zoveel zendapparatuur zit dat we buiten de kabel geen radio kunnen ontvangen.
  Ook de gsm is vaak slecht.

 10. C.Verbruggen zegt:

  29 oktober 2009 om 18:52 | Permalink

  Kan dat zomaar dan? De oude meter weer terug? Ook wij hebben hieraan gedacht….
  Zo’n metertje wilden we ook nog proberen.
  Ben heel benieuwd of het hetzelfde op leverd als de meter geeft….

 11. Peter Nieuwlaat zegt:

  30 oktober 2009 om 18:03 | Permalink

  Ik weet dat nog niet maar ga het eens proberen bij Enexis ( vroeger Essent)
  Laat de uitslag wel horen

 12. C.Verbruggen zegt:

  30 oktober 2009 om 18:24 | Permalink

  Ben heel benieuwd.

 13. Jasper Johans zegt:

  30 oktober 2009 om 18:29 | Permalink

  Heb die dingen ook geprobeerd. Je kan beter onafhankelijk energie vergelijken om kosten te besparen. Kwam een nieuwe website tegen EasySwitch.nl. Laten alleen totaalprijzen zien, geen verborgen kosten. Ze zeggen dat je wel 650 euro kan besparen. Het checken waard denk ik.

 14. C.Verbruggen zegt:

  30 oktober 2009 om 18:40 | Permalink

  Ja, dat is natuurlijk heel leuk. Maar daarmee is ons hoge verbruik nog niet duidelijk… Het overwegen waard. Maar ik wil wel nog steeds weten waar het grote verbruik inzit.
  Dat blijft onduidelijk!!
  Niet zomaar een beetje.
  Bij dezelfde apparatuur gewoon het dubbele!

 15. C.Verbruggen zegt:

  15 november 2009 om 17:14 | Permalink

  En Peter? Gaat het lukken???

 16. Peter Nieuwlaat zegt:

  15 november 2009 om 17:30 | Permalink

  NEE !!
  Een andere meter is wel mogelijk maar dat is altijd een elektronische; dus zonder de draaiende schijf.
  Als ik dat doe en de oude inlever weet ik nog steeds niet wat er aan de hand is.
  Daarom heb ik nu maar gedacht er toch €350 aan te besteden om te laten ijken.
  Zoveel duurder dan nieuwe meters is dat ook weer niet.
  Een nieuwe meter kost €105/€110 en dan moet de gasmeter ook.
  Dan wordt het €220 en dan is er nog geen zekerheid.
  Verder blijf ik me afvragen hoe het nou zit met dat “blind vermogen”
  Is dat ook onderdeel van de ijking?

 17. Peter Nieuwlaat zegt:

  15 november 2009 om 17:32 | Permalink

  Wat ik ook nog kwijt wil: de slimme meters gebruiken stroom van het net.
  Dat komt dus niet op je verbruik.
  Blijkbaar is dat altijd zo, landelijk geregeld

 18. C.Verbruggen zegt:

  15 november 2009 om 17:37 | Permalink

  Ik had het al gedacht. Lekker is dat. Van de week nog de meteropnemer van essent hier gehad. Raar he! Heb je een slimme meter en moeten ze de standen nog aan huis op komen nemen…..
  Die vertelde me nog niks gehoort te hebben van andere mensen waarvan de meter zoveel hoger aangaf dan bij de oude meter.
  Wij hebben intussen bijna overal een metertje tussen de stekkers gehad en geen van onze apparaten gebruikt beduidend veel stroom.
  Als ik alles bij elkaar optel kom ik niet aan mijn dageijkse verbruik.
  Ben er dus nog steeds niet achter waar ons verbruik nou in zit.

 19. C.Verbruggen zegt:

  15 november 2009 om 17:39 | Permalink

  Maar ons hebben ze verteld dat het eiken van de meter 190 euro kost.
  Waarom is dat bij jullie zoveel hoger??
  Ik vond het bij ons al zoveel.
  Wel blij te horen dat we de stroom van de meter niet zelf hoeven te betalen.
  En kan dat blindvermogen echt zo hoog zijn???

 20. Peter Nieuwlaat zegt:

  15 november 2009 om 17:43 | Permalink

  Het kan zijn dat het ijken €190 kost maar dat is dan de helft van de prijs.
  De andere helft betaald de eigenaar/netbeheerder.
  Als in mijn geval de meter afwijkt kost het me niets omdat dan de kosten betaald worden door de eigenaar van de meter.

 21. C.Verbruggen zegt:

  15 november 2009 om 17:51 | Permalink

  Dat klopt. Als de meter afwijkt krijgen wij ook het bedrag terug. Maar eerst moeten we de totale kosten (190) zelf betalen.
  Er is niet gesproken over de elft voor ons en de helft voor hun. Wij wilden het aanvragen dus zijn de kosten voor ons.

 22. nelleke van den hombergh zegt:

  21 november 2009 om 11:17 | Permalink

  Hallo “gedupeerden”
  Mijn probleem is ook levensgroot..kom er sinds kort achter dat ik ±9000 kwh per jaar gebruik sinds 2001 (of misschien wel langer) terwijl ik met 2 personen hier woon, terwijl ik 3 dagen in de week werk, en mijn zoon studeert en enkel het weekend en de vakanties thuis is (bij navraag is gebruik gemiddeld 4500 met 4 personen) Ik moet dit jaar 1500 euro BIJBETALEN.. mijn ECHTE verbruik is maximaal 5000 kWh per jaar.
  Dat is dus al ruim gerekend door mij.. ik weet ook echt niet meer wat ik moet doen.
  groetjes, nelleke

 23. nelleke van den hombergh zegt:

  21 november 2009 om 11:20 | Permalink

  het gaat hier overigens om een analoge meter.. ik zat eraan te denken om een `slimme meter `aan te schaffen, maar laat ik nog maar even wachten, nu ik jullie reacties heb gelezen..
  groetjes, nelleke

 24. C.Verbruggen zegt:

  23 november 2009 om 17:29 | Permalink

  Hoi Nelleke,
  Ik begrijp je verhaal niet helemaal.
  Je krijgt toch ieder jaar een eindafrekening?
  Je moet 1500 bij betalen? Over al die jaren?
  Dat wordt toch in een eindejaarsafrekening verrekend?
  Dan kan het toch niet zo zijn dat je achteraf nog zoveel moet bijbetalen?
  Of gaat dat toch over het laatste jaar? Dan is dat wel erg veel.

 25. C.Verbruggen zegt:

  23 november 2009 om 17:33 | Permalink

  En je verbruik! Ik weet niet waar men het gemiddalde op gebasseerd hebben, maar ook wij zitten er ver boven. Of de meter nou goed loopt of niet. We blijven hoog zitten.
  Je moet zelf even kijken of je geen hoge stroomvreters hebt ergens. BV een sauna, wirlpool, elektrische vloerverwarming ofzo
  Wij zijn erachter gekomen dat we een aantal pompen 24 uur per dag hebben lopen
  Bv de pomp van de vloerverwarming, de vijverpomt en dan ook nog een pomp om overtollig water af te pompen bij veel regenval.

 26. C.Verbruggen zegt:

  23 november 2009 om 17:38 | Permalink

  Het blijft bij ons wel de vraag of onze meter goed is. We blijven met zo’n 7-10KW verbruik per dag zitten.
  BV we hebben een lamp van 1000 Wat in de paardebak.
  Ik heb zijn verbruik op de meter gemeten.
  Hij is 3 kwartier aan geweest.
  Normaal houdt het in dat hij een verbruik heeft van 1 KW per uur. Onze meter stond een uur later (Bij het branden van de lamp) 3KW verder.
  Dat kan dus eigenlijk nooit????
  We twijfelen steeds meer om de meter te laten ijken!

 27. nelleke zegt:

  24 november 2009 om 19:39 | Permalink

  Ik moet 1500 euro bijbetalen, alleen van het afgelopen jaar!Ik ben er vandaag achter gekomen, dat ik(al 15 jaar)een hele zware vloerverwarmingspomp heb, die in stand III 245w verbruikt. Dat is op jaarbasis 1500Kwh.. pfpfpf. Dat wordt dus een pompschakelaar ertussen zetten.ik ben me dood geschrokken.. Maar dan nog verbruik ik 7500 Kwh per jaar, terwijl ik 3/4 per jaar alleen woon (3dgn werk) (de rest met mijn zoon). Omdat ik arwanend werd, ben ik alles eens na gaan meten.. want het klopt nog steeds niet. ik heb geen waterbed,vijverpomp,sauna, e.d.gr.nelleke

 28. C.Verbruggen zegt:

  24 november 2009 om 21:46 | Permalink

  Hoi Nelleke, Nou die pomp was bij ons OA dus ook een boosdoener. Draait 24 uur per dag. Op stand 3 (75W). We hebben hem nu naar stand 1 (30W) gedraaid en we laten hem een paar uur per dag af staan. Het nadeel hiervan is wel dat hij ongeveer 4 uur nodig heeft om alles weer rond en op temp te hebben. Maar ja, besparen moeten we.
  Onze vijverpomp draait ook 24 uur per dag. 160 Watt. Hiervoor hebben we maar een nieuwe gekocht van 75 watt.
  Overal hebben we spaarlampen in zitten. Heb ook nog een test gedaan om extra te bezuinigen. Dat kunnen we niet meer volgens de test.

 29. C.Verbruggen zegt:

  24 november 2009 om 21:50 | Permalink

  Niet helemaal waar. We zouden nog 500 euro per jaar kunnen besparen. Maar dan moeten we een investering doen van ruim 11.000 euro voor oa zonnepanelen.
  Nou, hoeveel jaar gaat dat duren voordat we dat eruit hebben.
  Dus vind ik dat we op de top zitten.
  Dat is dan dus ook de reden waarbij ik ga denken waarop is zo’n gemiddelde van 4500 voor 4 pers gebasseerd?? Wat mag je dan in huis hebben???
  Naar mijn idee hebben ook wij geen aparte dingen in huis.

 30. nelleke zegt:

  24 november 2009 om 22:05 | Permalink

  ik heb een klacht ingediend bij de delta, de energieleverancier van ons in zeeland. ik kan een advies opmaat laten doen, kost me 300 euro (energielabel)krijg dan wel 200 euro subsidie terug, ook kan ik de meter laten ijken, kost me 233 euro als het niet aan de meter ligt. de delta denkt dat het NIET aan de meter ligt. Maar waar wel aan? ik heb ook alles doorgemeten met een energiemeter. maar het kost me hoe dan ook geld. ik word er werkelijk niet goed van.. groetjes

 31. C.Verbruggen zegt:

  24 november 2009 om 22:16 | Permalink

  Een troost. Je bent echt de enige niet.
  Wij hebben hier dan Essent. Maar ook die zegt dat het niet aan de meter ligt.
  Ook wij hebben bij elk apparaat al een meter er tussen gehad. Maar dan nog…. De slimme meter (In ons geval) Loopt door.
  Hoe weet ik nou wat hij meet? Ik heb verder echt geen aparaten die echt super veel verbruiken. En we kunnen echt nergens meer op bezuinigen. Volgens e norm zouden ook wij ver onder de 4500 per jaar moeten zitten, maar ik weet niet hoe.
  We hebben maar een klein huisje. Een klein koelkastje en kleine diepvries met 3 laadjes.

 32. C.Verbruggen zegt:

  24 november 2009 om 22:22 | Permalink

  Wel een magnetron die 1,5 min per dag draait. Ook een waterkoker, maar die wordt hooguit 2x per mnd gebruikt en ons koffiezet apparaat idem dito (Ook dit blijken stroomvreters. Ook hebben we nog een oude tv met achterkant. Kunnen geen grote met LCD scherm kwijt. (Gelukkig… dat zijn ook super stroomvreters)
  De computer en laptop stonden de hele dag aan, Maar nu alleen nog de laptop. De computer gaat alleen nog een als hij echt gebruikt wordt.
  De laptop staat op energiezuinige stand. Er branden hier ook echt nooit onnodig lampen.
  Heeft er iemand nog meer bespaartips?

 33. nelleke zegt:

  24 november 2009 om 22:28 | Permalink

  ik ga vanavond alle groepen uitzetten, behalve mijn vaatwasser na 11 uur (nachtstroom). deze zou 1,3 kwh per beurt verbruiken. dus als ik deze 1 uur aanzet, zou de meter 1 KWH moeten verspringen…
  ik kreeg een tip om een bouwlamp van 1000W een uur te laten branden (de rest uit) dan zou je ook 1KWH bijtelling op je meter moeten hebben. Zo kun je dan zien of de meter goed meet. groetjes, nelleke

 34. nelleke zegt:

  24 november 2009 om 22:33 | Permalink

  mijn verbruik is vergelijkbaar met jullie verbruik. ik heb wel een senseo voor mij alleen.. maar omdat je een koffiezetapparaat en een magnetron maar even gebruikt, valt dat verbruik wel mee hoor…groetjes nelleke

 35. C.Verbruggen zegt:

  24 november 2009 om 22:53 | Permalink

  Oh ja, wassen en drogen doe ik ook alleen nog savonds en in het weekend. Gelukkig begint het daltarief hier al om 9 uur.
  Ook wij hebben geprobeerd de hoofdschakelaar om te zetten. Hij gaf geen verbruik aan. Maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat de meter gewoon te snel loopt als er wel stroomverbruik is.
  Die hebben we dus ook geprobeerd. Hij bleek 2000 watt te zijn. 2 uur aan en 6 KW verder Dat kan dus eigenlijk al niet…..
  Laat je me nog even weten hoe het afgelopen is nu je de groepen omzet??
  Groetjes

 36. nelleke zegt:

  25 november 2009 om 19:08 | Permalink

  hoi.. nou mijn meterverbruik met de vaatwasser klopte…ik weet nu 100% zeker, dat het de circulatiepompen zijn.. ik heb kontakt gehad met Delta.. aan de meter kan het niet liggen.. (zeggen zij) ik moet nu mijn verbruik tot 1-2-2010 bijhouden… die 1500 euro.. daar kom ik dus niet onderuit…komt omdat ik de energieprijs niet vast heb gezet… zo lust ik er ook nog wel een paar…
  ik ben zo teleurgesteld.. 2 dingen ..aan die pompen ga ik wat doen.. en ze zullen mij niet meer hebben… jullie succes ook!!! groetjes, nelleke

 37. Robert zegt:

  11 januari 2010 om 11:46 | Permalink

  Is dit probleem al opgelost?

  Wat ik nog kan verzinnen is dat de meter geen werkelijk vermogen aangeeft, maar blind vermogen. Particulieren hoeven niet te betalen voor blind vermogen. Bedrijven wel!

 38. C.Verbruggen zegt:

  11 januari 2010 om 12:27 | Permalink

  Nee, probleem blijft. Nu hier de eindafrekening is gekomen klaagt het hele dorp.
  Er zijn gezinnen bij die meer dan 1000 bij moesten betalen.
  Er is hier nu een groep gestart. We gaan kijken bij wie het grootste verschil zit en daar gaat een instalateur een meter naast de slimme meter hangen. We zijn benieuwd wat daar uit gaat komen.

  Wat is eigenlijk precies dat blind vermogen? En waarom moeten bedrijven dit wel betalen en particulieren niet?
  Wat is het verschil??
  Dat blind vermogen heb ik vaker gehoord. Maar het gaat hier om allemaal particulieren.

 39. Franka zegt:

  21 januari 2010 om 22:11 | Permalink

  Hallo…kunnen jullie mijn vraag beantwoorden ?!
  Wij hebben `n brief ontvangen van Enexis dat ze volgende week “de Slimme Meter komen plaatsen, dit willen we eigenlijk niet. (we hebben ze al `n keer afgescheept)ook bij ons in het dorp zijn veel problemen met mensen die ruim het dubbele verbruikt hebben zoals hierboven genoemd.
  Kunnen wij het plaatsen van een slimme meter wijgeren, omdat ik gelezen heb op internet dat per april 2009 de invoering op vrijwillige basis zou zijn.
  Hoe kunnen we dat het beste aanpakken, om hun afspraak voor wisselen meter te anuleren ?
  Graag een reactie a.u.b.

 40. C.Verbruggen zegt:

  21 januari 2010 om 22:38 | Permalink

  Altijd weigeren. Wij waren een proef. Iedereen komt erop tegen. Wij gaan actie voeren. We willen eerst weten wat de meter meet. We betalen allemaal teveel.
  Of misschien eerst te weinig. Terug kun je niet meer. Dus wil ik je als advies meegeven. Weiger hem gewoon.
  Je komt er vanzelf achter of je hem uiteindelijk niet kunt weigeren
  Dus in eerste instantie altijd weigeren!!

 41. Ernst zegt:

  22 januari 2010 om 12:57 | Permalink

  Als consument ben je niet verplicht om een slimme meter te nemen. Zie tekst bovenaan deze blog:
  Niemand wordt gedwongen om in de toekomst een slimme energiemeter in huis te nemen…Door de verplichting via een novelle te schrappen biedt de minister de door de meeste fracties in de senaat verlangde keuzevrijheid voor de consument…

 42. Franka zegt:

  23 januari 2010 om 12:32 | Permalink

  Hallo heren
  Bedankt voor jullie (snelle) reactie en we gaan `t dan ook zeker weigeren.
  Maar hebben jullie ook al ervaingen gehoord van mensen die dit gadaan hebben? Het zou fijn zijn als we van te voren weten hoe Enexis hierop reageerd.
  Goetjes.

 43. C.Verbruggen zegt:

  23 januari 2010 om 12:37 | Permalink

  Hier niks bekend over weigeringen.
  Iedereen dacht beter af te zijn met een slimme meter. Achteraf wil iedereen zijn oude meter terug!! Dit gaat helaas niet meer.

 44. Van Kampen zegt:

  27 januari 2010 om 09:04 | Permalink

  Hallo,

  Ik hoop dat iemand wat slimme tips!
  Wij wonen nu sinds eind sept. in een gloednieuw huis dat voldoet aan de laatste energienormen. Tot onze grote schrik zitten we na 4 maanden op een verbruik van 3000 kwh.
  We hebben een ‘normaal’ huishouden met de bijbehorende apparaten (koelkast, vaatwasser, wasmachine, droger) maar die staan alleen in het daltarief aan.
  Ik heb al een tweede digitale meter laten installeren maar die meet hetzelfde verbruik, dus het ligt niet aan de meter.
  Hoe kom ik erachter wat de energieverslinder is?

 45. C.Verbruggen zegt:

  27 januari 2010 om 09:12 | Permalink

  Je hebt van die apparaatjes die je tussen het stopcontact en de stekker van het je wasmachine.koelkast diepvries en noem het maar op kunt zetten.
  Dan kun je per apparaat meten wat je verbruik is.
  Misschien is je koelkast of diepvriezer stuk en draait hij de hele dag??
  Heb je een pomp voor de vloerverwarming?
  Of misschien wel een electrische vloerverwarming in de doche?
  Een vijverpomp? Er zijn best veel dingen die wat verbruiken zonder dat je weet dat ze zoveel verbruiken.
  Gebruik je de waterkoker veel Koffiezetter? Magnetron?
  Succes ermee!
  Laat je het weten?

 46. Van Kampen zegt:

  27 januari 2010 om 09:23 | Permalink

  Bedankt voor de snelle reactie.
  ja zo’n apparaatje heb ik al gekocht maar alle apparaten werken normaal.
  We hebben wel een pomp voor de vloerverwarming, die heb ik niet gecheckt…:-S
  We hebben vloerverwarming als hoofdverwarming die is verder wel aangesloten op de CV-ketel (dus niet elektrisch…)
  Ik zal een kijken of ik die meter daar tussen kan krijgen, zou die het dan misschien zijn? Wat is het gemiddeld verbruik van zo’n ding?
  Dan trekt het verbruik misschien weer een beetje recht in de zomer…

 47. nelleke zegt:

  27 januari 2010 om 09:28 | Permalink

  Hallo Robert,

  ik heb even een vraagje aan je.. kun je mij uitleggen wat “blind” vermogen is.. is heb namelijk een kleinzakelijk contract bij de energieleverancier. Vandaag komt overigens de adviseur van Delta langs.. ik ben zeeer benieuwd wat hij gaat vinden…
  groetjes, nelleke

 48. C.Verbruggen zegt:

  27 januari 2010 om 09:35 | Permalink

  Het ligt er een beetje aan hoe zwaar je pomp is die ertussen zit.
  Er zit wel een grote kosten post in.
  Vaak maakt hiet in winter of zomer niet veel uit.
  Wel in gas verbruik natuurlijk.
  Maar als je vloerverwarming je hetel huis warm houdt…
  De pomp draait vaak 24 uur per dag. Dit moet voor de pomp. Vaak wordt deze gewoon zo ingesteld. Ook zitten er vaak meerdere standen op. Wij hebben hem alvast terug gezet naar de laagste stand. Ook is het nog mogelijk om er een tijdschakelaar tussen te zetten. Dan laat je hem bv maar een bepaald aantal uren draaien per dag.

 49. C.Verbruggen zegt:

  27 januari 2010 om 09:37 | Permalink

  Hou er wel rekening mee dat de pomp ongeveer 4 uur nodig heeft om alles weer rond te hebben en dus ook weer warm. Dus in de winter is dit niet verstandig om te doen. Maar hier zit echt wel een verbruik hoor! Probeer het toch mar eens te meten. Niet alleen de verwarmingspomp. Dit geld voor alle pompen. Misschien heb je ook een aquarium??

 50. Erik van Erne zegt:

  27 januari 2010 om 09:42 | Permalink

  @Nelleke
  Vermogen en Blindvermogen
  Gebruikers van wissel- of draaistroom hebben te maken met twee vormen van energie: actief- of werkelijk vermogen (W) en reactief – of blindvermogen (var). Bij het gebruik van elektriciteit wordt alleen het werkelijk vermogen omgezet in mechanische energie, zoals warmte en licht. Het blindvermogen is het deel van de elektriciteit dat nodig is om magnetische en elektrische velden op te bouwen en daardoor het elektriciteitsnet op spanning te houden en transformatoren en motoren te laten werken. Bron: TenneT http://www.tennet.org/

  Meten van vermogen
  Het meten van het opgenomen vermogen van een apparaat of een component is veelal een bron van meetfouten. Zeer bepalend voor het resultaat is of gemeten wordt aan wissel- of gelijkspanning. Ook het type belasting en daarmee de stroomvorm dicteert welke meetapparatuur gebruikt kan worden en hoe de resultaten wiskundig bewerkt moeten worden.

  Bij het meten van vermogen is het noodzakelijk dat gelijktijdig de spanning en stroom worden gemeten, waarbij rekening wordt gehouden met de onderlinge relatie in de tijd. De manier waarop de spanning en stroom wordt gemeten kan grote invloed hebben op de nauwkeurigheid. Bron: Meettechniek http://www.meettechniek.info/basis/vermogen.html

 51. nelleke zegt:

  27 januari 2010 om 10:02 | Permalink

  Dag Erik,
  bedankt voor de snelle reactie… ik begrijp het niet helemaal, maar ik zal het vanmiddag de adviseur van de energiemaatschappij eens voorleggen…
  zal laten weten, hoe het afloopt bij mij..
  groetjes, nelleke

 52. Ernst zegt:

  27 januari 2010 om 12:30 | Permalink

  Ik zit zelf al sinds 2007 aan de slimme meter van Oxxio. En moet zeggen dat ik geen problemen ondervindt. Alles klopt en is netjes online te volgen via de Oxxio Energiemonitor.

 53. Pien zegt:

  5 februari 2010 om 11:59 | Permalink

  Ik krijg nu ook een brief van Liander waarin wordt aangekondigd dat mijn meter is afgekeurd en dat zij wettelijk verplicht zijn de de verwisseling uit te voeren. Gelukkig weet ik dat ik niet wettelijk verplicht ben akkoord te gaan. Ik ga dus weigeren. Mijn overwegingen zijn de hogere kosten die door meerdere mensen genoemd worden en de straling die van een draadloze op afstand af te lezen meter afkomt. Een soort zendstation in mijn huis. Nee bedankt. Ik heb om dezelfde reden ook geen draadloos internet en ook geen draadloze telefoon. En dan hebben we natuurlijk nog de privacy overwegingen.

 54. Pien zegt:

  5 februari 2010 om 12:06 | Permalink

  Hoe het kan dat mensen opeens meer verbruiken???
  Ik kwam op internet het volgende tegen:
  Door een maas in de wet, mogen energieleveranciers de meters echter zo afstellen dat ze 14% meer energie registreren dan werkelijk verbruikt (interpretatie van +/-14%). Dit is dus volledig binnen de wetgeving maar voor de consument 14% nadeliger. Er wordt gewoon 14% meer energie in rekening gebracht dan er geleverd is, helemaal binnen de wet.
  Voor wie het hele artikel wil lezen: http://www.nulpuntenergie.net/index.php/electriciteit/235-slimme-meters-alleen-slim-voor-energiebedrijf

 55. joyce zegt:

  28 februari 2010 om 20:00 | Permalink

  hallo,

  heeft iemand al ervaring gehad met zo’n eiking?
  ik zit namelijk met het volgende probleem: op 2 maanden tijd heb ik al een energie verbruik van 2700kwh. in december is de meter vervangen omdat de nachtstand kapot was. ik hebhier tevens zelf voor gebeld om niet in de problemen te komen. nou krijg ik in februari de jaarafrekening waarbij ze mijn verbruik op 10000 kwh per jaar schatten. absurd natuurlijk na veel heen en weer bellen zegt enexis nu dat dit wel kloppen omdat we niet weten wat ons werkelijke nachttarief is, di kan dus niet. als iemand nog tips heeft hoor ik dit graag. gr j

 56. C.Verbruggen zegt:

  28 februari 2010 om 20:18 | Permalink

  Hoi,

  Er zijn hier in het dorp blijkbaar wel een aantal mensen die zo’n ijking hebben laten uitvoeren. Kosten 190,00 Tenmiste hier in het dorp. Dat schijnt overal anders te zijn. Eerst zouden de kosten voor jezelf zijn. De meter zou toch altijd goed zijn… Nu later, nu we in strijd zijn met Enexis blijkt dat Enexis de kosten die mensen gemaakt hebben voor een ijking te willen vergoeden. Waarom nu ineens wel? Een goedmakertje? Een soort van erkenning?
  Verder geen ervaring met de ijking zelf. Het blijkt dat de meter blindvermogen teld. Ook mag hij dus wettelijk 14% meer tellen.

 57. C.Verbruggen zegt:

  28 februari 2010 om 20:22 | Permalink

  Gas zet in de zomer uit en in de winter krimpt het. Telt dus nooit echt 1 kup.
  We kunnen onze stand niet meer bijhouden op internet. Niemand weet wanner dat weer kan. Hebben ze dit voor onze gemeente express uitgeschakeld???
  Iedereen echt iedereen wil hier van de meter af. We waren een proef gemeente en dat hebben we geweten. Maar nu Enexis ook! We gaan samen spannen. Enexis wil het liefst alle klanten en klachten appart behandelen. Dit gaat niet gebeuren. Dan zien ze er gemakkelijk vanaf te komen.
  Ze hadden beloofd info avonden te organiseren.

 58. joyce zegt:

  28 februari 2010 om 20:22 | Permalink

  hallo,

  bedankt voor je reactie. in welk dorp woon je???? maar goed als ik 14 procent bijtel kom ik lang niet op 10.000 per jaar uit. ik weet echt niet meer wat ik moet doen. bij essent zeggen ze dat ze alles regelen maar daar hoor je niks van ook niet als je vraagt om terug te bellen. bel je enexis zeggen ze alleen maar je moet een monteur bellen voor je apparaten te laten na kijken. wat zou jij doen een eiking of niet??? ik ben bang dat hun zeggen dat alles klopt en dan kom ik een paar 1000 euro ieder jaat aan het bijbetalen, waar ik dus geen zin in heb!!!

 59. C.Verbruggen zegt:

  28 februari 2010 om 20:25 | Permalink

  Maar er bleek een communiecatie fout bij enexis geweest te zijn. Dit had nooit beloofd mogen worden volgens een andere man van Enexis en nu gaan ineens de ifo avonden niet meer door.
  Waarschijnlijk zijn ze bang voor iedereen bij elkaar. Nu moeten we persoonlijk een klacht in gaan dienen bij enexis en ze willen alle klanten met een slimme meter persoonlijk een briefje sturen met uitleg over de meter. We zijn benieuwd wat we krijgen.

 60. C.Verbruggen zegt:

  28 februari 2010 om 20:29 | Permalink

  Er zijn echt zooooo veeeeel dingen die niet kloppen. We blijven vragen en krijgen nergens een antwoord op.
  Het klopt gewoon niet. Alles bij elkaar. We gaan er samen voor en zien zsm weer van de slimme meter af te komen. WIJ WILLEN ONZE OUDE METER TERUG!!!

  En… waarom worden hier in NIEUW bouwhuizen analoge meters geplaatst??
  Waarom niet meteen een slimme meter?
  Er blijven echt zoveel vragen die onbeantwoord blijven en dagelijks komen er nieuwe bij!

 61. C.Verbruggen zegt:

  28 februari 2010 om 20:33 | Permalink

  Hoi Joyce, Sorry, mijn verhaal was niet af. Kon niet meer tekens kwijt.
  Is in maasdonk.
  Ik begrijp dat je dan niet op 10000 komt.
  Hoeveel dingen heb je met blindvermogen?
  Daar al eens over nagedacht?
  De pomp van de vloerverwarming en van je wasmachine, spaarlampen, led lampen,
  om maar een paar voorbeelden te noemen, zijn allemaal verbruikers die blindvermogen creëren.
  Ook bij ons in het dorp zijn er velen met zo’n hoog verbruik.
  Wij hebben halfweg vorig jaar ook voor de keuze gestaan om een ijking te laten doen. Dit niet gedaan. Omdat de kosten voor onszelf bleken.

 62. joyce zegt:

  28 februari 2010 om 20:35 | Permalink

  maar kan het zijn dat die slimme meter echt te snel loopt en waar ik het meeste mee zit: stel ik laat die eiking uitvoeren en ze zeggen dat die wel klopt dan zou ik dus een verbruik van 10.000 per jaar hebben en wat kan ik dan nog doen om mijn gelijk te halen. ik was al aan het denken om te verhuizen. nou heb ik ook nog de pech dat ik ben overgestapt waardoor ik nog eens een eindafrekening krijg dus weer bijbetalen. plus bij de nieuwe leverancier betaal ik nu een veel te hoog voorschot. dus ik weet echt niet meer wat ik moet doen,, lig er alleen maar wakkervan !!!!

 63. C.Verbruggen zegt:

  28 februari 2010 om 20:37 | Permalink

  Dat konden we niet meer betalen. De kosten waren al zo hoog gestegen….
  Hebben de test zelf ondergaan. Tusse4n elk apparaat een meter gehangen. Geen enkel apparaat verbruikte gewoon weg teveel. Toen de test op de slimme meter los gelaten. Alle stroom eraf. Alleen een lamp van 200 wat laten branden. Voor 2 uur. Dus de meter zou 4 verder moeten zijn. Hij stond 6 verder. Dus is hij niet goed. Maar bij een ijking zou hij wel goed blijken. Hij mag 14 % meer tellen en er zit blindvermogen in.
  Misschien kun jij zelf ook zo’n test doen? Is in het dorp hier meer gebeurd.
  En het klopt nergens

 64. joyce zegt:

  28 februari 2010 om 20:39 | Permalink

  wat is precies een blindvermogen???
  en heb eigenlijk niet zoveel apparaten alleen een vaatwasser met een pomp dan, aar het gekke vind ik dat de dagmeter altijd goed gelopen heeft en dat was ongveer 200 kwh per maand. nu zit ik op de dagmeter al op bij 500 kwh per maand. en op de nachtmeter zou ik ongveer 1300 per maand verbruiken. nou zegt enexis ook nog dat die nachtmeter al 5 jaar kapot zou zijn terwijl ik hier nog maar bijna 2 jaar woon. dus allemaal hele rare dingen en ik weet niet wat ik ermee aan moet.

 65. C.Verbruggen zegt:

  28 februari 2010 om 20:41 | Permalink

  Ik begrijp dat je er wakker van ligt!
  Het speelt hier al heel lang. De meesten uit het dorp zijn er na de eindafrekening pas achter gekomen. Wij hadden het al eerder aan zien komen.
  Wat kun je doen.
  Natuurlijk een metertje tussen je apparaten, dan weet je wat elk apparaat verbruikt. Dat is natuurlijk heel belangrijk dat je zelf weet waar je grootste verbruik in zit!

 66. joyce zegt:

  28 februari 2010 om 20:43 | Permalink

  waar krijg ik zo’n metertje en hoe moet ik dat doen ??? heb daar erlijk gezegd nog nooit van gehoord lees het alleen maar op ieder forum.

 67. C.Verbruggen zegt:

  28 februari 2010 om 20:52 | Permalink

  Hoi Joyce, Gewoon in een doe het zelf zaak of zo.
  Daat zit dan een gebruiks aanwijzing bij.
  Je stopt dat metertje in je stopcontact en stopt hier dan de stekker van je apparaat in.
  Eigenlijk heel simpel. En je weet meteen met zekerheid of je een echte stroomvreter hebt!

 68. C.Verbruggen zegt:

  28 februari 2010 om 20:57 | Permalink

  Wat blindvermogen precies is is eigenlijk heel moeilijk uit te leggen. Hierboven staat het ergens al omschreven.
  Hier heb je ook nog een paar linken waar je misschien wat wijzer van wordt.

  http://people.zeelandnet.nl/cantalou/cosnl.html

  http://www.popschoolmaastricht.nl/college_spanning_stroom.php

  Bij de eerste link helemaal onderaan staat wel heel leuk dat in Nederland alleen de werkelijke Kwh gemeten worden,

  maar dat is nu met de slimme meter dus veranderd want die meet wel blindvermogen.

  Ik ben heel benieuwd of Enexis dat toe gaat geven.

 69. joyce zegt:

  28 februari 2010 om 21:00 | Permalink

  en stel hij meet blind vermogen, kan ik dat dan terugvorderen of kan ik daar tegenin gaan. ik was eigenlijk al aan het denken om te verhuizen, mja aangezien je huis verkopen ook niet meer zo makkelijk gaat zal ik toch actie moeten ondernemen. ik ben in ieder geval wel al van plan om het huis te koop gaan zetten haahahahha

 70. C.Verbruggen zegt:

  28 februari 2010 om 21:08 | Permalink

  Of dat terug te vorderen is weten wij ook nog niet.
  Oa dat is onze strijd tegen Enexis!
  Maaaaaarrrr… Hoe kom je er ooit nog achter na een jaar verbruik wat je blindvermogen geweest is??
  Die vraag vind ik erg moeilijk. Hoe kun je hier bnog ooit achter komen??
  Weet iemand dat?
  En dat terug vorderen proberen we natuurlijk wel te doen.
  In een nieuw huis loop je ook tegen dit probleem hoor!
  Straks gaan de meters overal komen

 71. joyce zegt:

  28 februari 2010 om 21:14 | Permalink

  ja dat klopt inderdaad. ik ben er alleen na 2 maanden gelukkig achter gekomen. die nieuwe meter kwam namelijk pas in decmber en in februari kwam meteen de jaarafrekening. ik vraag me alleen af of essent niet misschien die kosten kunnen vergoeden voor die eiking. maar daar ga ik in ieder geval morgen even voor bellen. ik denk dat ik anders zowieso die eiking laat doen en mochten hun zeggen dat die wel klopt dan heb ik een dik probleem, moet dan namelijk naar schatting of 400 per maand betalen aan voorschot of een 2000 per jaar bij betalen. ik hoop in ieder geval dat het klopt !!!

 72. C.Verbruggen zegt:

  28 februari 2010 om 21:23 | Permalink

  Essent zal dit niet gaan doen.
  Enexis is je leverancier van de meter.
  Essent levert je stroom!
  Dat zijn ECHT 2 verschillende bedrijven!
  Bij ons was het in eerste instantie zo dat als de meter zou blijken te kloppen de kosten voor ons waren.
  Als dit niet zo zou zijn dan zouden de kosten voor enexis zijn.
  Uiteindelijk. nu er zoooooo ontzettend veel klachten binnen stromen hebben ze besloten dat de mensen die al kosten gemaakt hebben voor de ijking deze kosten terug zouden krijgen. Ik denk ook niet dat als we nu alsnog een ijking zouden laten uitvoeren dat we deze kosten terug krijgen….

 73. Meta zegt:

  28 februari 2010 om 21:25 | Permalink

  Wij hebben ook een torenhoog elektriciteitsverbruik na verhuizing naar een nieuwbouwwoning en hebben een digitale meter. In ons oude huis hadden we een analoge meter en een gewoon verbruik. Wat bedoelen jullie precies met een ‘slimme meter’? Een digitale meter die verbinding heeft met het elektriciteitsbedrijf? Of zijn alle digitale meters in principe slimme meters?

 74. C.Verbruggen zegt:

  28 februari 2010 om 21:30 | Permalink

  Kijk even bovenaan de site.
  Daar zie je een plaatje van de slimme meter.
  Ze noemen hem slimme meter omdat ze hem op afstand kunnen uitlezen.
  Bij Enexis zien ze dus ons stroomverbruik!
  Let wel! NIET bij essent!!

 75. C.Verbruggen zegt:

  1 maart 2010 om 08:21 | Permalink

  Oh ja. En hoe zou het komen dat in een zelfde dorp het tarief van gas en elaktra bij een slimme meter zoveel hoger is dan het tarief bij een analoge meter??
  Heeft iemand dit al eens gechekt.
  Dat is toch raar??

 76. S. Hoog zegt:

  29 maart 2010 om 12:42 | Permalink

  hallo allemaal,

  Hier ook het zelfde probleem. Vorig jaar bij mijn schoonvader ingetrokken, omdat wij het financieel moeilijk hadden gekregen door het verlies van werk enz enz. Rekeningen hebben wij gedeeld en de afspraak was dat wij de energie rekening kregen. Voorheen zat mijn schoonvader altijd bij ons. Ons oude huis was slechter geísoleerd geen spaarlampen enz enz. Wij waren dan altijd rond de 3400 kwh per jaar kwijt.

  Met dat wij gingen verhuizen werd hier in huis net de slimme meter geplaatst.Bij de afrekening eind december bleek tot onze schik dat wij ineens 8400 kwh zouden hebben

 77. S. Hoog zegt:

  29 maart 2010 om 12:46 | Permalink

  verbruikt!!!!

  Vanaf dat moment zijn wij eens op de meter gaan letten en het ding draait maar door. We hebben contact opgenomen met de beheerder van de slimme meter. In ons geval liander. Zij zeggen idd ook dat zij hem kunnen ijken, maar alle verhalen op het internet geven wel aan dat dat weggegooid geld is.

  Mijn meter draait door alsof ik een wiethok heb, terwijl alle apparatuur hetzelfde is als ik al had. Wij betaen de 1300 euro extra nu in termijnen af, maar ik zie de bui voor volgend jaar al hangen, want het metertje tikt wel. We hebben de maandelijkse rekening flink opgeschroeft,

 78. S. Hoog zegt:

  29 maart 2010 om 12:49 | Permalink

  maar ik vind het zo onterecht. Wij zijn ingetrokken bij mijn schoonvader om financieel meer lucht te hebben, maar dat kunnen we dus we op onze buik schrijven.

  Ik lig er echt wakker van. En geen instantie die wil of kan helpen, want wat de meter zegt is waarheid!!! Er uit rukken heeft ook geen zin, want je krijgt er gewoon weer een digitale voor terug.

  Als zoveel mensen dit probleem hebben, kunnen we dan echt helemaal niks doen??? Kan wel janken!!

 79. C.Verbruggen zegt:

  29 maart 2010 om 12:56 | Permalink

  Het is echt heel moeilijk. Bij ons in de gemeente zijn er al heel veel afgehaakt.
  Essent samen met Enexis hebben er zo’n draai aan weten te geven dat het voor velen allemaal wel goed zal zijn.
  Zelf zijn we er nog niet klaar mee.
  Ik had een klacht in gediend. Hierop netjes antwoord gekregen. Maar niet op mijn vragen. Dus weer terug gereageerd.
  Krijg ik gewoon nog eenmaal dezelfde reactie terug en is mijn klacht/map afgesloten. Kan dus niet eens meer reageren….
  Iemand anders hier heeft een meter naast de slimme meter gehangen.
  Er zijn totaal andere waarden uitgekomen. Nu moeten we alles

 80. C.Verbruggen zegt:

  29 maart 2010 om 12:57 | Permalink

  nog even op een rijtje gaan zetten.
  Maar echt. Alleen kun je niks beginnen.
  Ze gaan straks ook gewoon verplicht worde.
  Ken je geen electricien die er een meter voor je naast kan hangen om hem te chekken??

 81. S. Hoog zegt:

  29 maart 2010 om 13:28 | Permalink

  Nee maar die ga ik gewoon zoeken!!!

  Ik heb net een mail naar de tweede kamer fractie van de SP gestuurd (zij waren tegen de digitale meter). Wie weet dat meer mensen met het zelfde probleem dit doen en er iets bereikt kan worden. Al is het maar de vrije keus om een analoge meter terug te vragen. Wist het verder ook niet meer, want ben nu al bij iedere instantie weggestuurd.

  Ik vind het echt verschikkelijk dat wij gewoon geen poot hebben om op te staan!!!!

  Ieder geval bedankt voor het advies en ik ga op zoek naar een electricien!!! Desnoods gaan we gewoon met z’n allen met die

 82. S. Hoog zegt:

  29 maart 2010 om 13:30 | Permalink

  resultaten naar tros radar of kassa.

  Ik ben wel benieuwd hoeveel mensen dit zelfde probleem hebben. Als het bij u al een heel dorp is, wat zou het dan zijn in de rest van het land!!!!

 83. C.Verbruggen zegt:

  29 maart 2010 om 13:35 | Permalink

  Het zijn hier 3 dorpen. Wij waren een proef gemeente.
  Maar er is nooit overleg of evaluatie geweest. Dat noem ik niet echt een proef gemeente. We hebben alles maar goed te vinden.

  Het stukje van de tros of Radar vind ik een goed plan. Daar is het al eens geweest…..
  We moeten eerst duidelijkheid krijgen over de resultaten van de andere meter. Maar het verschil is echt ontzettend groot!!

 84. C.Verbruggen zegt:

  29 maart 2010 om 13:40 | Permalink

  En oh ja, Enexis heeft me dus meedegedeeld dat een huishoudelijke meter geen blindvermogen meet.
  Maar bij een zakelijke klant hangt dezelfde meter!!!
  Waar zit het verschil??
  Hoe kunnen we met bewijzen komen??
  Waarschijnlijk nu met die andere meter ernaast!!

 85. Erik van Erne zegt:

  29 maart 2010 om 13:59 | Permalink

  @C.Verbruggen en @S. Hoog

  Dit blijft een vreemd verhaal. We gaan eens proberen uit te zoeken of er veel mensen slechte ervaringen hebben met die nieuwe slimme meters. Zelf ben ik totaal niet technisch. Weet wel dat ik mij vele malen zal bedenken voor ik zo’n slimme meter in huis wil.

 86. C.Verbruggen zegt:

  29 maart 2010 om 15:02 | Permalink

  Hoe wil je dat uit gaan zoeken??
  Hier heeft iemand het innitiatief genomen en alle mails verzameld van mensen met klachten.
  Deze heeft meer dan 175 reacties gehad. Dat is uitgesloten van ouderen die geen comp hebben en uitgesloten van mensen die dachten genooeg te hebben aan een klacht bij essent of enexis….

 87. Erik van Erne zegt:

  29 maart 2010 om 15:09 | Permalink

  @C.Verbruggen
  Door er op zoveel mogelijk plaatsen aandacht voor te vragen via ons uitgebreide netwerk. Moet dat even voorbereiden. Hoop dat er dan mensen reageren die echt verstand hebben van elektriciteitsmeters en met name die nieuwe slimme meters.

  Kom graag in contact met de persoon die al wat verzamelwerk heeft gedaan.

 88. Erik van Erne zegt:

  29 maart 2010 om 16:17 | Permalink

  @C.Verbruggen

  Een eerste hoopgevende reactie op Nujij …..je mag hem wettelijk weigeren, dat staat in de wet, en ze zijn zelfs verplicht hem weg te halen als je hem niet wilt houden.

 89. Erik van Erne zegt:

  29 maart 2010 om 16:21 | Permalink

  25 maart 2009 Eerste Kamer der Staten Generaal: Weerstand tegen ‘slimme energiemeter’

  De Eerste Kamer stemt niet zonder slag of stoot in met invoering van de digitale energiemeter (‘slimme meter’) ter vervanging van de analoge meters die nog in de meeste huishoudens en bedrijven het verbruik van elektriciteit en gas meten. Dit bleek dinsdag 24 maart 2009 bij de behandeling in de plenaire vergadering van twee wetsvoorstellen. Het eerste regelt de uitvoering van een richtlijn van de EU over energie-efficiency (31.320). Het andere wetsvoorstel beoogt de werking van de elektriciteits- en gasmarkt te verbeteren door invoering van het leveranciersmodel (31.374). In beide gevallen speelt de nieuwe energiemeter een rol. Op verzoek van o.a. de fracties van PvdA en SP vindt volgende week dinsdag 31 maart 2009 stemming over de wetsvoorstellen plaats*.

  Minister Van der Hoeven van Economische Zaken kreeg van alle kanten veel kritische vragen, in het bijzonder over de ‘slimme meters’ die zij na een proefperiode van twee jaar in een tijdsbestek van in totaal zes jaar overal wil laten installeren. In navolging van veel protesten van burgers zetten enkele senatoren vraagtekens bij de mogelijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. De digitale meters kunnen de netbeheerder per kwartier inzicht geven in het elektriciteitsverbruik en de digitale gasmeter kan elk uur het actuele verbruik weergegeven.

  De Europese richtlijn schrijft voor dat in elk huishouden en bedrijf een individuele meter moet komen om het actuele verbruik weer te geven. Op die manier hopen Europese Commissie en Europees Parlement dat er zuiniger met energie wordt omgegaan. Volgens minister Van der Hoeven moet de nieuwe meter in elk geval worden toegepast bij nieuwbouw en grondige renovatie en als een analoge meter vervangen moet worden omdat hij kapot is. Ook bij reguliere vervanging (als de oude meter is afgeschreven) moet een nieuwe, digitale meter worden geplaatst.

  Senator Van Driel van de PvdA maakte zich tot tolk van verontruste burgers die de inbreuk op de privacy zo ernstig vinden, dat zij een ‘slimme meter’ weigeren te laten installeren. “Wat gebeurt er dan?”, vroeg Van Driel. De minister zei dat er dan strafrechtelijke gevolgen zijn als de netbeheerder aangifte zou doen van een economisch delict.

  De minister zegde PvdA-senator Van Driel toe dat zij met de netbeheerders gaat praten om hen te bewegen soepel om te gaan met weigerachtige consumenten. Zij gaf de voorkeur aan wat er in Zweden gebeurt, waar iemand die een digitale meter weigert eerst wordt overgeslagen en na een afkoelingsperiode nog eens wordt benaderd. Afsluiting van elektriciteit en gas mag in elk geval niet als iemand een digitale meter weigert, zei de minister. De fracties van PvdA, D66, Onafhankelijke Senaatsfractie, GroenLinks en SGP en ChristenUnie drongen aan op de mogelijkheid dat de consument vrij mag kiezen of hij wel of niet een digitale meter laat installeren. Op verzoek van de fracties van SGP en ChristenUnie gaat de minister na of er een alternatief is voor principiële weigeraars.

  De minister zei dat zij in de proefperiode van twee jaar allerlei zaken in kaart wil brengen, bijvoorbeeld ook mogelijke gezondheidsklachten als gevolg van straling. Op grond van de evaluatie van de proefperiode zal zij beslissen hoe de digitale meter verplicht over heel Nederland kan worden ‘uitgerold’.

  SP-senator Reuten zette grote vraagtekens bij de energiebesparing die de minister denkt te kunnen bereiken met de nieuwe meters. Volgens zijn berekeningen zou de operatie op een verlies van 700 miljoen euro uitlopen. Ook senator Kneppers-Heynert van de VVD-fractie had grote twijfels over de mogelijke besparing. Ook vroeg zij wat er gebeurt als het project mislukt. Zij meldde dat de minister het met haar beantwoording niet gemakkelijker voor de VVD-fractie had gemaakt om voor te stemmen.

  Senator Doek van de CDA-fractie was positief over het wetsvoorstel. Hij wees ook op de positie van marktleider van Nederlandse bedrijven bij de productie van digitale energiemeters. Ontstemd was de CDA-senator over een amendement dat de Tweede Kamer heeft aangenomen (TK 31.374 nr. 33 ) over de uiterste termijn waarin een factuur naar de afnemer mag worden gestuurd: twee jaar. Doek zei tot drie keer toe, dat deze bepaling onverlet laat wat het Burgerlijk Wetboek bepaalt: dat een vordering vijf jaar blijft bestaan. PvdA-senator Van Driel gaf de minister het voordeel van de twijfel. Hij voorspelde een stijging van de energieprijzen. Zijn fractie was blij dat de digitale meter het mogelijk maakt om mensen die hun rekening niet voldoen gedeeltelijk af te sluiten. Dat is minder asociaal dan helemaal afsluiten. De minister deed aan de PvdA-fractie ook de toezegging dat zij stappen zal ondernemen om de wetgeving van haar ministerie kwalitatief te verbeteren. Onder andere met de invoering van een capaciteitstarief gevolgd door allerlei compenserende maatregelen voor speciale afnemers had het ministerie in de ogen van CDA en PvdA ‘knoeiwerk’ afgeleverd.

  Senator Laurier van GroenLinks had ook geen goed woord over voor de wetsvoorstellen. “Wiens problemen lost de slimmer meter op?”, zo vroeg hij de minister. Senator Schouw zei namens D66 en de Onafhankelijke Senaatsfractie het jammer te vinden dat niet veel sterker op energiebesparing is ingezet. Ook vond Schouw het verkeerd dat de minister de digitale meter stapsgewijs invoert en niet een moment inbouwt om invoering stop te kunnen zetten als de resultaten tegenvallen. Een verzoek van de fracties van SP, GroenLinks, SGP en ChristenUnie aan de minister om nog eens per brief uiteen te zetten wat zij precies van plan is, weigerde mevrouw Van der Hoeven. Ik heb niets toe te voegen aan wat ik hier in de Kamer heb gezegd, zei zij.

  *De stemmingen zijn op dinsdag 31 maart 2009 op verzoek van de fractie van de PvdA van de plenaire agenda afgevoerd en op 7 april 2009 vindt een heropening van de beraadslaging plaats.
  http://www.eerstekamer.nl/nieuws/20090325/weerstand_tegen_slimme

 90. C.Verbruggen zegt:

  29 maart 2010 om 16:21 | Permalink

  Kunnen wij die ook ergens zien?

 91. C.Verbruggen zegt:

  29 maart 2010 om 16:23 | Permalink

  Gevonden!!

 92. C.Verbruggen zegt:

  29 maart 2010 om 16:39 | Permalink

  Bedankt.
  Ik ga proberen om toch onze oude meter terug te krijgen!!

 93. Erik van Erne zegt:

  29 maart 2010 om 16:41 | Permalink

  Slimme meter weigeren is strafbaar

  Consumenten die een slimme energiemeter weigeren, zijn strafbaar en lopen het risico op 6 maanden gevangenisstraf, een taakstraf of een boete van maximaal 17.000 euro. De Consumentenbond roept de Eerste Kamer op om dinsdag 31 maart 2009 tegen de slimme energiemeter te stemmen en het wetsvoorstel terug te sturen naar de Tweede Kamer.
  http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht_2009/slimme_meter_weigeren_strafbaar

 94. C.Verbruggen zegt:

  29 maart 2010 om 16:46 | Permalink

  Het verhaal wordt alweer anders.
  Dus niet, je mag hem wettelijk weigeren en zelfs weg laten halen!
  Een boete van zo groot zitten we ook niet op te wachten…

 95. Peter Nieuwlaat zegt:

  30 maart 2010 om 08:15 | Permalink

  Voor veel mensen is weigeren geen optie omdat ze de digitale meter al hebben.
  Daarna kun je niet meer terug naar analoog als je problemen krijgt met een vreemd hoge rekening/ verbruik.
  Ik blijf me afvragen waarom digitaal meer kwh’s telt dan een analoge.
  Mijn verbruik heb ik twaalf jaar teruggezocht en dat bleef steeds constant met een jaarlijkse kleine stijging ( zoals bij iedereen, denk ik)
  Na installatie van de digitale meter bleek het verbruik plots 30% hoger, terwijl er geen nieuwe verbruikers zijn.
  Iedereen die je spreekt zegt dat het blindvermogen niet telt.
  Toch vermoed ik iets in die richting omdat ik veel tl heb branden.
  Daarin zit veel blindvermogen heb ik wel begrepen evenals in motoren.
  Ook mensen met spaarlampen zullen dus niet zo spaarzaam zijn als eerst.
  We hebben een taktiek nodig om dit probleem duidelijk te krijgen.
  Het zoeken van mensen die dit vak snappen lijkt me een eerste stap.
  Probleem is alleen dat ikzelf niet zo iemand ken, wie wel?

 96. Erik van Erne zegt:

  30 maart 2010 om 08:27 | Permalink

  @C. Verbruggen
  Heb even contact gehad met Teun, die mij het volgende mailtje stuurde:
  Avond Erik,

  In veel gevallen blijkt het probleem kleiner te zijn dan het lijkt.
  Enexis heeft inmiddels een stuk in de krant geplaatst en alle bezitters van slimme meters middels een brief met geïnformeerd ,hoe te rekenen,en aangeboden contact met hen op te nemen als er toch nog dingen mis zijn.
  Het jaar waarin de meter geplaatst werd is ook meteen afgerekend dit waren geen 12 maanden maar 10 maanden.
  Veel mensen kregen dat jaar (zgn.. lager verbruik) geld terug en het voorschot voor het jaar erop werd automatisch naar beneden bijgesteld.
  Het jaar later is het een ander verhaal ,dan komt de afrekening over 14 maanden,veel mensen krijgen nu een veel hogere rekening en opnieuw wordt het voorschot automatisch naar boven bijgesteld (dus over 14 maanden)
  Door de 2 jaren nu bij elkaar op te tellen KWH en m3 en delen door 2 zie je dat het verbruik in de meeste gevallen niet veel hoger is dan in voorafgaande jaren(2006/2007)
  Bij de afrekening 2009/2010 zullen mensen weer geld terug krijgen (hoewel het was wel een strenge winter).

  Na de reactie van ENEXIS heb ik nog maar 2 mails gehad van mensen die ontevreden zijn,deze mails/adressen zijn doorgegeven aan ENEXIS,deze gaan contact zoeken met hen.
  En heb ik besloten verder geen actie te ondernemen.

  Groet, Teun

 97. Erik van Erne zegt:

  30 maart 2010 om 08:34 | Permalink

  ConsuWijzer: Volgens mij klopt mijn meter niet, wat kan ik doen en wat kost het?

  Wat kost een ijking?
  Uw netbeheerder of meetbedrijf mag zelf bepalen hoeveel u voor een ijking moet betalen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit stelt deze tarieven namelijk niet vast. Lees voor meer informatie de algemene voorwaarden van uw netbeheerder of meetbedrijf.

  Wilt u meer weten over ijken?
  Het bedrijf Verispect verzorgt het toezicht op het ijken. Dit doen ze in opdracht van de overheid. In bijzondere gevallen kan Verispect besluiten om zelf een onderzoek aan de elektriciteitsmeter uit te (laten) voeren. Via de website van Verispect kunt u uw problemen met uw meter aan Verispect voorleggen.

 98. Erik van Erne zegt:

  30 maart 2010 om 08:37 | Permalink

  ConsuWijzer – Mijn energieleverancier wil bij mij een slimme meter installeren, zal ik daar op ingaan?

  Verschillende meters en meteraanbieders
  Niet alleen uw energiebedrijf kan een meter plaatsen; u kunt ook een erkend meetbedrijf inschakelen. In het register meetverantwoordelijken elektriciteit vindt u een overzicht van de erkende meetbedrijven, waar u terecht kunt:

 99. Ever zegt:

  30 maart 2010 om 08:42 | Permalink

  Een slimme meter is niet verplicht. Het artikel van de Consumentenbond is verouderd want de wet is niet aangenomen. Een consument is niet verplicht een slimme meter te nemen. Verder lees ik hier nog wel meer indianenverhalen. Laten we het bij de feiten houden. Ik zal eens navraag doen bij experts hoe het zit met het meten van blindstroom. Overigens verbruiken huishoudens normaal gesproken weinig blindstroom. Hoge blindstromen ontstaan o.a. bij hennep plantages.

 100. C.Verbruggen zegt:

  30 maart 2010 om 13:01 | Permalink

  Beste Erik,
  Het verhaal van Teunissen klopt wel.
  Dat is de reden dat er veel zijn afgehaakt.
  Maar ik hoop dat niet iedereen dat zal doen.
  Het feit blijft. Wij hebben al een half jaar voor de eindafrekening in de gaten dat er iets niet klopt.We hebben echt overal waar het maar kon bezuinigt. Het bleek dat we nog maandelijks ons voorschot moesten verhogen. Anders zouden we aan het eind veel bij moeten betalen. De prijzen zijn in juni of juli omlaag gegaan . En nog moest het voorschot omhoog. Goed misschien niet extreem veel extra verbruik. Maar er klopt gewoon iets niet.

 101. C.Verbruggen zegt:

  30 maart 2010 om 13:03 | Permalink

  Waarom beloven ze eerst een info avond te houden en komen ze hier later op terug? Teveel vragen op een hoop waar geen antwoord op gegeven kan worden?
  Nee, iedereen komt appart aan de beurd en ja, dan zijn er natuurlijk al veel die afvallen op deze manier. Ik vind het heel slim aangepakt.

 102. R van Houtert zegt:

  31 maart 2010 om 22:56 | Permalink

  In deze discussie wordt vaak gesproken over blind vermogen en wat dat dan is.
  Zoals bij de meesten van jullie wel bekend levert het energiebedrijf 230 volt wisselstroom. De netbeheerder zorgt er voor dat de vorm en frequentie van de wisselstroom netjes en constant is. Als je een apparaat of motor aansluit op de wisselstroom zal dat de vorm en frequentie van de wisselstroom verstoren. Om dat te compenseren gebruikt de netbeheerder transformatoren en vermogenselektronica.
  Volgt de uitleg van het blind vermogen in jip-en janneke-taal:

 103. R van Houtert zegt:

  31 maart 2010 om 23:00 | Permalink

  Stel je voor; twee badeendjes drijven naast elkaar op een vijver.
  Je gooit een steen in die vijver en het water gaat golven. De golven bereiken het eerste eendje dat daardoor omhoog gaat, vervolgens het tweede eendje dat omhoog gaat terwijl het eerste eendje naar beneden gaat. Wanneer je op een willekeurig moment meet is er vrijwel altijd een verschil in hoogte tussen de eendjes. Gemiddeld blijven de eendjes echter even hoog.

 104. R van Houtert zegt:

  31 maart 2010 om 23:06 | Permalink

  Om eendjes (huishoudens) te laten golven is niet moeilijk, en als de vijver vol ligt met eendjes (een dorp of stad) dan zijn alle eendjes gemiddeld even hoog. Ligt er echter tussen die eendjes een vissersbootje (bedrijf met grote machines e.d.) dan verstoort dat de golven behoorlijk en moet het energiebedrijf veel moeite doen om het golven voor alle eendjes constant te houden.
  Blind vermogen is dus geen verbruik! je hoeft daar als particulier dan ook niet voor te betalen en wordt ook niet gemeten, ook niet digitaal!

 105. R van Houtert zegt:

  31 maart 2010 om 23:13 | Permalink

  Bij (grote) bedrijven wordt de bijdrage voor het blind vermogen bepaald aan de hand van de grote energieverbruikers. Deze bijdrage is dus compensatie voor de moeite die de netbeheerder/energiebedrijf moet doen om er voor te zorgen dat de stroom uit het stopcontact de juiste vorm en frequentie houdt.

  Ik hoop hiermee een enigszins begrijpelijke uitleg te hebben geschreven.

 106. Erik van Erne zegt:

  1 april 2010 om 10:10 | Permalink

  Via Linkedin, waar ik ook even om hulp heb gevraagd, kreeg ik deze reactie van Niels:
  Beste Erik,

  Nieuwe digitale meters registreren veel meer dan de oude analoge meters. Echter komt blindvermogen op 3 x 25 ampère aansluitingen niet in zulke grote mate voor.

  Er zijn voor dergelijke huis tuin en keuken klanten 3 opties.

  1. Zelf nagaan of het logisch is dat de verbruiken zo hoog zijn.
  2. De meetverantwoordelijke van de aansluiting er op wijzen dat de meter volgens jou niet goed is. De meetverantwoordelijke moet dit wettelijk controleren. Als de meter daadwerkelijk niet goed was, zijn de kosten voor de meetdata-verantwoordelijke. Is de meter wel goed dan zijn de kosten voor de klant. Ga dus na of je echt niet zoveel stroom verbruikt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld zelf te gaan meten met meters die je tussen apparaten in kunt zetten. Het kost je even tijd maar geeft wel inzicht in het verbruik van jouw apparaten.
  3. Gebruik maken van een ander meetdata-bedrijf. Deze mag je wijzigen.

  Meters heb daarnaast veel software instellingen die het meten beïnvloeden. Deze kunnen fout geconfigureerd zijn. Daarnaast is het zo dat meters de data loggen en niet steeds verzenden. Dat kunnen standen en of verbruiken zijn over een vastgelegde periode. Daarin zijn de instellingen eindeloos, maar kunnen wel fout zijn. Voor zulke informatie moet je fabriekanten hebben of meter-programmeurs. Dit is een vak apart. Benader anders onafhankelijke meter leveranciers en of meetbedrijven.

  Aan het einde van de zomer start ik een initiatief waarin we oplossingen gaan bieden voor dergelijke situaties. Dit is in ontwikkeling en zal ik bij publicatie hier aangeven.

  Met vriendelijke groeten.

  Niels de Jong

 107. Robert zegt:

  1 april 2010 om 14:51 | Permalink

  R. van Houtert
  Blind vermogen is dus geen verbruik! je hoeft daar als particulier dan ook niet voor te betalen en wordt ook niet gemeten, ook niet digitaal!

  Dat laatste, aangaande het meten klopt niet helemaal. De slimme meter van Oxxio voor particulieren geeft, en dus meet, ook het blindvermogen. Dit kan je via het menu op de meter gewoon opvragen…

 108. Peter Nieuwlaat zegt:

  1 april 2010 om 19:55 | Permalink

  Blindvermogen: Op mijn meter komt bij de uitleg over de symbolen na blindvermogen nogmaals in te drukken het getal 4707,.. en daar onder staat kwarh als ik het goed zie (kleine lettertjes, slecht zicht)
  Ook deze jaarafrekening hebben we weer 7500 kwh verbruikt volgens Oxxio.
  Dit is ongeveer hetzelfde als vorig jaar en dus 3000Kwh meer dan de twaalf jaren daarvoor.
  Aan Robert van Houtert zou ik willen vragen of 325W tl die bijna de hele dag (12 uur) brandt zou kunnen zorgen voor deze verhoogde meting.
  In de andere jaren was die brandduur precies hetzelfde.

 109. Niels de Jong zegt:

  6 april 2010 om 20:49 | Permalink

  Beste Peter,

  Heel appart wat je aangeeft. Er staat zeer waarschijnlij Kvarh bij. Op kleine aansluitingen kan dat haast niet. Kun je aangeven wat voor meter type je hebt. Schrif alle cijfers maar op en publiceer die eens. Ik wil eens zoeken naar dat type meter.

  M.v.g

  Niels de Jong

 110. Alex zegt:

  13 april 2010 om 21:46 | Permalink

  Ik heb al jaren het vermoeden dat onze digitale meter niet juist is. Ik twijfel ook al 2 jaar of een ijking uitkomst kan geven, mede door de eventuele hoge kosten en de kleine kans dat een kwh meter niet goed werkt heb ik dit alsmaar uitgesteld.

  Situatie:
  2 onder 1 kap woning, gezin 4 personen, bovengemiddelde verbruiker van energie, echter op postcode is ons gem. verbruik circa 60% hoger (10.000 kwh tegenover 6000 kwh). De vermoedens dat de meter te snel zou draaien worden bevestigd door een test te doen:

  Test:

  1. Alle zekeringen uit, controle LED lampje knippert niet meer.
  2. 1 groep ingeschakeld, alleen wandcontactdoos in meterkast.
  3. Wachten tot digitale meter (hoog tarief) verspringt naar volgende kwh
  4. Energiemeter geplaatst, timer gestart en stofzuiger aangesloten 1350w
  5. Ik verwacht dat de kwh meter verspringt na ongeveer 45 min. (1000/1350*60)
  6. Na 40 min. verspringt de meter 1 kwh, na 80 min geeft hij 2 kwh verbruik aan
  7. De energiemeter geeft aan een verbruik van 1,694 kwh bij 80 min
  8. Conclusie afwijking is 18% (teveel gemeten)

  Doe ik dit juist? gr. Alex

 111. Peter Nieuwlaat zegt:

  13 april 2010 om 22:05 | Permalink

  Beste Niels,
  Sorry van mijn late bericht, ik had jouw bericht gemist.
  Hier zijn de gegevens van mijn OXXIO meter.

  GIST 2008 Om.621 3×230(400)V 50Hz 5-60 A
  Ra=1000Lmp/kWh CL.1 Rr=1000Lmp/kvarh CL.2
  COD-081 Ie5 R21 N.00 624 374
  IEC EN 62052-11 IEC EN 62053-21 IEC 62053-23
  Daarna wat tekens die ik niet echt goed ken ( een dubbel vierkant, driehoekster, cirkels met een M) CE T 6759(omlijnd) en eronder Y63P
  De regel eronder een soort boom met ENEL (Merk?)

 112. Erik van Erne zegt:

  14 april 2010 om 15:00 | Permalink

  Energie Metering & Billing 2010
  Hét event waar de slimme meter sector van Nederland bijeenkomt! Op 23 en 24 juni is het zover! Voor de 7e maal vindt Energie Metering & Billing plaats. Hét event waar alle professionals die zich bezighouden met slimme meters jaarlijks samenkomen.

  Dit jaar met een zeer goede timing. Het nieuwe Wetsvoorstel voor de slimme meter verschijnt dit voorjaar. U hoort wat de nieuwe randvoorwaarden zijn voor uw slimme meter. Zorg dat u zich goed voorbereidt op de nieuwe veiligheids- en privacy eisen!

  Ga even proberen om de organisatoren van dit event om de problemen met de slimme meter ergens te agenderen.

 113. Marcel zegt:

  20 april 2010 om 17:52 | Permalink

  In mei 2009 kreeg ik van Eneco (nu Stedin) bericht dat de meter vervangen moest worden en dat ‘indien mogelijk’ dit een ‘slimme’ meter zou zijn. Hierop schriftelijk gereageerd dat ik een ‘slimme’ meter weiger en ik verzocht Eneco mij mede te delen welke alternatieven voor een ‘slimme’ meter beschikbaar zijn, waaruit ik een keuze kon maken. Tot op heden (april 2010) geen enkele inhoudelijke reactie op deze brief en herhaaldelijke herinneringen. Wel elke keer nieuwe ‘afspraken’ en een service monteur aan de deur die ik de toegang weiger. Het wachten is nog steeds op een inhoudelijke reactie…

 114. Erik van Erne zegt:

  20 april 2010 om 20:08 | Permalink

  @Marcel
  Wow, sterk staaltje klantenservice. Heb de indruk dat er meer met die slimme meters aan de hand is.

 115. Niels de Jong zegt:

  21 april 2010 om 11:27 | Permalink

  Marcel,
  Ik ben druk bezig met de vraag Peter Nieuwlaat. Die van jou kan er nog wel bij.
  Voor zover mij bekend kan de slimme meter vooralsnog geweigerd worden. De exacte wet waarin dit staat kan ik zo 1 2 3 niet terug vinden. Hierop kom ik dus terug.
  Wat in jou geval belangrijk is dat Stedin de meter initieert maar dan MDDS de meetdata verzorgt. Je hebt dus niet met 1 maar met 2 partijen te maken. (Gevolg van de splitsing). Het type en soort “slimme” meter bepaald wat voor metingen beschikbaar komen. Als ze 5 minuten waarden loggen voor zowel Gas als Elektra kan er makkelijk bepaald worden.

  hoe laat je douchet. Kookt, van huis gaat, thuiskomt. En als water er ook bij gemeten word gaat dit nog veel verder. B.v. wanneer je naar de WC gaat. Wat je op TV kijkt. (Tijdens reclame naar de WC) ect…

  Ik snap heel goed waarom je de slimme meter niet zou willen. Ik zal de gegevens er nog eens op nazoeken en hier publiceren hoe dat er uit ziet. Als je een definitieve uitslag hebt zou ik dit ook graag vernemen en vanaf 15 juni op http://www.unergy.nl anoniem publiceren.
  M.v.g
  Niels de Jong

 116. Marcel zegt:

  21 april 2010 om 16:30 | Permalink

  Ik heb gisteravond op de websites van alle gecertificeerde meetbedrijven gekeken naar alternatieven voor de ‘slimme meter’. No Luck! De energiemeter die ik accepteer is er eentje zonder zender/ontvanger. Liefst natuurlijk weer analoog. Gewoon aflezen en doorgeven van de stand. Als ‘digitale’ meter dan vind ik het prima als ikzelf gedetailleerde verbruiksgegevens kan opvragen om ‘vreemd’ verbruik te herkennen. Misschien voor de hobbyisten een netwerk-kabel aansluiting eraan. De energieleverancier mag alleen de stand aflezen. Een standaard +14% afwijking is geen ijking.

  Ik kom (oorspronkelijk) uit de IT.

  Een ’slimme meter’ met een zender/ontvanger kan op afstand van nieuwe software worden voorzien (althans zoiets is technisch mogelijk). Dus als er eerst afgesproken (geprogrammeerd) zou zijn dat er alleen dagelijkse standen worden doorgestuurd, kunnen dat zomaar ook 5-minuten standen zijn die dan per dag worden doorgestuurd.

  Verder wil ik zo min mogelijk straling in huis. Heb DECT telefoons de deur uit gedaan en heb een bedraad PC-netwerk. GSM ligt niet naast mijn bed. Vooral die DECT scheelde enorm aan ‘onbestemde’ rusteloosheid.

 117. Dewaa zegt:

  27 april 2010 om 10:51 | Permalink

  “SLIMME METER”
  Is er nagedacht over de onderstaande vragen..

  1-De zogenaamde slimme meter werkt niet zonder stroom.
  2- Wat gebeurd er als de stroom uitgeschakeld, uitvalt en/of afgesloten wordt?
  3- De registratie van gas verbruik wordt dan automatisch ook gestopt.
  4- Stopt dan ook de mogelijkheid om gas te gebruiken, verwarming aan te maken en te koken op gas?
  5- Wat gebeurt er als ik stroom bij een ander leverancier afneem en gas weer bij een andere leverancier?
  6- Door welke leverancier wordt in dit geval de meterstanden gelezen?
  7- Ook dan kan de meterstanden niet geregistreerd worden als de stoom bij wanbetalers afgesloten wordt.
  8- Heb ik dan 2 “slimme meters” nodig?
  9- Wie betaalt voor het installeren van die meters?
  10- Het is niet nodig elk moment van de dag de meterstand te checken op je pc of mobiele telefoon.
  11- Als je die tenminste in huis hebt en dat ook extra stroom kost.
  12- De hackers staan op de loer en de privacy is ook gevaar.
  13- Conclusie: weigeren die zogenaamde slimme meter.

 118. Pieter Jager zegt:

  18 mei 2010 om 22:51 | Permalink

  Ik ben het eens met Jasper, laat die slimme meter links liggen. Liever energie vergelijken om kosten te besparen. Scheelt je zo honderden euro’s per jaar.

 119. Robert zegt:

  28 mei 2010 om 11:31 | Permalink

  Nederlandse consumenten blijken niet erg happig op slimme meters en energiebeheer op afstand. Maar hoe hoger de verwachte besparingen, hoe minder moeite men er mee lijkt te hebben. Eén op de vier consumenten (24 procent) is bereid om deze technologie te accepteren bij een korting van 10% op de energierekening. Een derde (35 procent) doet mee als de korting 20% bedraagt.

 120. A van Alebeek zegt:

  30 augustus 2010 om 19:02 | Permalink

  Ik heb ook problemen met de slimme meter. Sinds december ben ik al bezig om een ‘domme’ meter terug te krijgen. Dit is nog steeds niet gelukt, zijn er hier nog mensen die daar ook nog bezig zijn? Ik heb wel een tussenmmeter van het merk Wattson. Dit werkt heel fijn, omdat je alle gebruikte stroom kunt meten. Dus als je het apparatuurverbruik weet dan kun je precies zien of je stroomverbruik correct is. Dit apparaatje is via internet te bestellen.

  Met vriendelijke groet.

 121. C.Verbruggen zegt:

  31 augustus 2010 om 09:04 | Permalink

  Dat gaan wij ook zeker eens proberen!

 122. Bees zegt:

  19 oktober 2010 om 10:39 | Permalink

  De slimme meter brengt u veel meer in rekening dan een klassieke meter. Dat wordt hier uitgelegd:

  “Waarom een slimme meter u meer gaat kosten dan privacy” http://www.foibos.nl/nieuws/nieuws.php

 123. Peter Nieuwlaat zegt:

  19 oktober 2010 om 12:11 | Permalink

  Na het lezen van foibos.nl snap ik pas waarom ik zo een veel hogere rekening heb voor de electriciteit.
  Die was met de slimme meter plotseling 1/3 meerverbruik.
  In mijn huis,winkel en werkplaats branden nogal wat tl-buizen,spaarlampen en halogeens met trafo.(bv 400W tl-lampen de hele dagen + nog wat halogeen)
  Deze geven allemaal afwijkingen omhoog door blindvermogen te meten.
  Ongeveer de helft van mijn “domme” energieverbruik zal dus verlichting zijn geweest.
  Als die idd zoals foibos stelt verdubbelt wordt klopt het huidige verbruik wel.

  Kan ik hier mijn leverancier op aanspreken?

 124. C.Verbruggen zegt:

  19 oktober 2010 om 12:45 | Permalink

  Ja, dat is duidelijke taal.
  Meteen alles opgelost…
  Maar wat doen we ermee?
  We zouden het liefste onze oude meter terug hebben.
  Maar dat kan niet meer??

 125. Niels de Jong zegt:

  19 oktober 2010 om 14:06 | Permalink

  Beste C.Verbruggen.

  Stuur mij een mailtje.
  Ik zal je een excel bestand sturen die je kunt invullen.
  Neem vandaag een meterstand op voor Elektra en gas en bewaar deze.
  Als je nog een oudere meterstand hebt dan is dat perfect.

  Zodra je de excel ingevult hebt kun je me die terugsturen.
  Dat zou enig inzicht moeten geven in je huishouding met betrekking tot energie.

  M.v.g

  Niels

 126. Niels de Jong zegt:

  21 oktober 2010 om 09:41 | Permalink

  Hallo Lezers,

  Ik heb twee aanvragers een exel gestuurd waarmee ik inzichtelijk kan maken waar je stroomverbruik zit. Door dit op dagbasis te doen (24 uur meting) kan er ook bepaald worden hoeveel sluipstroom er is. Ik vergelijk dus de meting van de meter met wat er aan vermogen in het pand/huis aanwezig is.
  Echter is het zo dat indien duidelijk wordt dat de meter blindvermogen berekent er een jurist nodig is om te bepalen of dit terecht is.
  Volgens mijn bron mag blindvermogen alleen gerekend worden indien de powerindex boven de 0,8 ligt of dat het om een middenspannings aansluiting gaat.

 127. Gil Van hee zegt:

  20 januari 2011 om 19:55 | Permalink

  Eeen slimme meter is zo slim dat hij meer zal meten dan de klassieke ferrarismeter. Alle vermogen ook deze opgenomen door vervormde stromen zullen nu gemeten worden, (een kleine 15 %) wat vroeger niet het geval was. De factuur zal hoger liggen.
  Verder is de stap naar aanrekenen van het de reactieve eb-nergie ook mogelijk.

  Slim in de geldbeugel

 128. Gerda zegt:

  9 februari 2011 om 17:55 | Permalink

  Als reactie op de bovenstaande reacties m.b.t. de vijverpomp. Wij hebben thuis een energiezuinige vijverpomp geinstalleerd. Dit heeft duidelijke invloed op ons stroomverbruik. De berekening die we voor deze pomp hebben gehanteerd staat op Vijverpomp. Echte aanrader!

 129. dennis zegt:

  16 september 2011 om 12:48 | Permalink

  beste lezers,

  ook bij mij in amsterdam komen ze nu op de proppen met plaatsen van zo slim apparaat. ik ben zelf niet zo slim aangelegd en daarom voel ik me ook meer op 1 lijn liggen met de oude domme meter. dikke maand geleden zijn er 2 slimmerikken van energie liander bij ons langs geweest. ze kwamen een kijkje nemen in meter kast voor aanleg van nieuwe meter die geplaatst zou worden binnen kort werd mij gezegd. ik liet mijn meter kast zien en een 1 van de slimmerikken van liander maakte een foto van gas en electra meter. mijn geheugen laat me nu even in de steek maar volgens mij heb ik een handtekening moeten zetten. wat ik kan herinneren is dat ze zeiden dat ze het nodig hadden voor administratie dat ze bij mij binnen zijn geweest. beetje dom maar nieuwsgierig dat ik ben heb ik me via internet info gelezen van deze slimme apparatuur. ik kreeg spontaan de gedachten na het lezen van alle verhalen om niet te willen mee werken aan het plaatsen van zo slim ding. ze willen beweren dat de hele trap thuis moet zijn om zo ding te plaatsen. door mijn afwezigheid is het niet door kunnen gaan. maar nieuwe afspraak volgt. en zolang 1 van ons niet thuis is kan het plaatsen om de 1 of andere vage manier niet tot stand komen. omdat ik dus als dommie niet aan zo nieuw apparaat wilt gaan zijn mijn slimme buren die vast nog niet weten dat je beter maar dom door het leven kan gaan genoodzaakt om te wachten tot ik er wel ben. ga ze natuurlijk zo snel mogelijk allemaal laten weten wat mijn bezwaar is zodat ze niet voor niets thuis hoeven te blijven als er weer een nieuwe afspraak in brievenbus ligt. maar vreemd is het wel dat ik mijn tweifels hebt om er aan te beginnen dat de buren niet zo superslim apparaat door mijn toe doen in huis kunnen krijgen. ook als ze heel graag toch de risico zouden willen nemen om veel meer in toekomst te moeten betalen of omdat ze gewoon een moderne inrichting al hebben en deze moderne apparatuur graag aan willen schaffen. buiten het feit dat ik negatief sta op plaatsing van dit ding is mijn inrichting van de waterloo plein en rommelmarkt ook een reden om mijn antieke gas/electra meter te behouden. stel dat ik dus mijn buren niet kan overtuigen van het nut de oude in huis te houden krijg ik dus bonje met de buren omdat ik zo eigenwijs mannetje bent?

  zou dit nou een slimme manier en actie zijn van liander om iedereen verplicht aan zo modern geval te krijgen of zit er nog enig zins een waarheid in dit geheel? beetje dom als ik ben kan ik me ook wel voorstellen dat het zo is omdat je misschien als trappenhuis aan 1 hoofd electra aangesloten zit. of slaat dit nou nergens op wat ik nu schrijf en is het onzin dat zei geen slimme apparatuur kunnen plaatsen alleen door mijn voorzichtigheid en eigenwijsheid als domme amsterdammer? ik heb geen zin om straks in het programma van bonje met de buren te komen zitten. iok wil graag anoniem blijven en niet herkend worden op straat en als een bekende domme buurtgenoot herkend te worden. waar ik dus mee zit is dat ik die handtekening hebt geplaatst en dat ik straks nog door die domme slaperige actie nog de pisang bent en voor de rechter te moeten verschijnen met alle gezeur en kosten die dan boven me hoofd hangt. hopelijk heeft iemand een slimme reactie voor me die je niet zo langdradig hoeft te maken als wat ik nu gedaan hebt. mijn probleem is dat ik niet concreet kan zijn en zo heeft iedere gek zijn eigen gebrek. groetjes een antiek liefhebber….

  maar het kan gekker want na buren overleg die nu ook bijna allemaal op de hoogte zijn van het waarom ik niet wilt beginnen aan een opgelegd super modern apparaat is mij ten horen gekomen dat als ik op de hoogste verdieping had gewoond dat ze mijn gas en energie sluiting zouden afsluiten. ik kreeg een loekie gevoel van de reclame en dacht alsjemenou maar het kan nog gekker want als deze man de volgende keer weer afwezig is dan hebben ze gedreigd tegen de buren dat ik voor de rechter word gesleept. ook al had ik 100 handtekeningen gezet wil ik die uitdaging graag aangaan.

  de brutaliteit om dit tegen mijn buren te zeggen en dan vraag ik me sterk af wat willen ze hiermee bereiken om dat te zeggen? willen ze mij bang maken zodat ik op me knieen de volgende keer de deur zal openen en thuis zal zijn of is het ook nog de bedoeling om mijn buren bang te maken van eventuele gevolgen als zij ook besluiten om hen buiten te sluiten. wat ze er mee bereikt hebben is dat ik een goed gesprek hebt gehouden en mijn buren nu anders aan kijken tegen de actie van liander. ik vraag me eigen af leven we nog steeds in nederland?

  Reacties samengevoegd door redactie

 130. Niels zegt:

  18 september 2011 om 20:47 | Permalink

  Ze willen graag alle meters tegelijk vervangen vanwege de kosten. (95 euro voorij kosten)

  Op basis van de prive wet kun je de meter volgens mij nog weigeren.
  Met de meetwaardes kunnen ze praktisch alles te weten komen. Zelfs wat je op TV kijkt. (Als je watergevens erbij hebt)

  Ik weiger die meter zolang het ik het kan. Ik meet al slim met eigen apparaten. En dat levert zeker een besparing op van 10%. Ik ben niet van plan te gaan betalen (want dat gaat toch gebeuren) voor diensten die ik liever in eigen hand heb.

 131. dennis zegt:

  18 september 2011 om 23:07 | Permalink

  hoi niels,

  Begrijp ik uit jou antwoord dat ik zo energie meter alleen maar kan weigeren op basis van de prive wet? en als dat zo is moet ik dan een aangetekende brief schrijven naar liander of naar nuon? of kan ik ze ook opbellen en door geven dat ik geen nieuwe meters in huis wilt krijgen? Ik dacht als ik alle reacties hiervoor had gelezen dat je zoiezo kon weigeren op welke basis dan ook. wij hebben totaal geen voor informatie gehad dat de nieuwe meters geplaatst zouden worden en ook de voor en nadelen niet gehoord. al had ik geen nadelige informatie van hun zijde verwacht. ze kwamen op een dag gewoon aan de deur met de vraag of ze in mijn meter kast mochten kijken omdat ze nieuwe apparatuur binnen kort zouden gaan plaatsten. toen ik ze een kijkje liet nemen maakte een andere medewerker een foto van de huidige gas/electra meter.omdat ik naar onderbuik gevoel later kreeg toen er een datum in brievenbus lag wanneer ze langs kwamen om de nieuwe apparatuur te plaatsen dacht ik aan een uitzending van radar van tijd geleden. nu ik dus afgelopen week eens ging googlen las ik alles op deze blog en zag het spontaan niet meer zitten om zo ding in huis te nemen. ben zo boos geworden vooral dat ze nu gedreigd hebben tegen mijn buren dat ze me voor de rechter willen laten verschijnen als ik de volgende keer weer niet thuis bent. ook hebben ze gezegd dat ze me hadden afgesloten de laatste keer als ik op de bovenste etage had gewoond. nu konden ze het niet van buiten af doen. Het is toch van de gekke dat ze het zo ie zo van plan waren als je iedere maand je rekeningen gewoon betaald. ik heb totaal geen verstand van de wet en wat ze wel en niet kunnen doen. de link die je me gegeven hebt moet ik nog lezen dank voor je reactie. groet dennis

  ps volgens mij willen ze ook een water meter plaatsen en dat ze kunnen zien wat ik op tv bekijk is niet mijn aller grootste probleem al heb ik daar nog niet eens bij stil gestaan. maar ik begrijp van de reacties dat je op de 1 of andere vage manier meer moet betalen voor je energie. dat zo slimme apparaat al veel meer energie kost wat de kosten omhoog drukt die je zelf moet bekostigen. maar ook dat je voor een avond tv kijken met nieuwe apparaat meer geld kwijt bent als met je huidige apparatuur?

  Reacties samengevoegd door redactie

 132. vito zegt:

  20 januari 2012 om 11:54 | Permalink

  De beheerder van de elektriciteit heft een brief naar mij gestuurd,met een bericht dat mijn stroom meter afgekuurd is,en willen mij verplichtingen om en domme meter te plaatsen in plaats van een slimme meter, ik wil geen digitaal meter maar het zelfde als ik nu heb,kunnen mij verplichten om de digitaal meter te plaatsen

 133. Niels zegt:

  20 januari 2012 om 13:31 | Permalink

  Je zegt dat ze een domme meter willen plaatsen en dat jij geen digitale meter wilt. Dan gaat het toch goed?

  Dennis. Hoe is het afgelopen?

 134. dennis zegt:

  22 januari 2012 om 22:53 | Permalink

  zolang je de deur niet open doet komen ze niet binnen ook dus inmiddels is poging 3 van hun zijde ook in het niets gelopen.

 135. vito zegt:

  23 januari 2012 om 16:36 | Permalink

  Hoi dinsdag 17 januari heft De beheerder van de elektriciteit mij gebeld met de mededeling als ik geen domme meter (slimme meter) laat plaatsen, gaan mijn elektriciteit en gas afsloten?? Ik heb tel contact met de heer van de bedrijf gehad en ik heb gevraagd om op papier te zetten dat de bedrijf mij verplichten om zo een meter te laten plaatsen,ik heb tot nu toe, nog geen bericht van hun ontvangen,dus ik wacht nog af.

 136. Niels zegt:

  23 januari 2012 om 16:40 | Permalink

  Ze mogen je niet afsluiten als je betaald. En zeker niet in het winterseizoen. Dan mag het nooit.

 137. schuurman zegt:

  25 januari 2012 om 20:32 | Permalink

  wat zijn de kosten van een nieuwe slimme meter

 138. AAD zegt:

  16 februari 2012 om 23:05 | Permalink

  vervanging van meters kost eenmalig ong. € 100,- daarna niets meer.

 139. Ursula zegt:

  4 april 2012 om 10:40 | Permalink

  Fijn dat ik deze site heb gevonden en meer “lotgenoten” tref.
  We zijn in afgelopen juni in dit huis komen wonen en is een slimme meter geplaatst. Krijg de eindafrekening, of we 1100 euro willen bijbetalen.
  Ons verbruik is wordt geschat op 13.000 kWh per jaar, terwijl we in ons vorige huis in een heel jaar 3.900 kWh verbruikten. Geen andere apparaten.
  Van het kastje naar de muur gestuurd, Essent, Enexis…. en als we de meter willen laten doormeten, dan kost ons dat eerst 360 euro. Mocht ie stuk blijken te zijn dan krijgen we dat terug.
  Voel me net Don Quichot, vechten tegen de molens……

 140. Egbert Dikken zegt:

  10 april 2012 om 16:09 | Permalink

  Deel 1: In februari stonden werknemers van BAM bij mij voor de deur of ze een meter konden plaatsen. Wij hadden geen brief of een andere aanwijzing ontvangen m.b.t. dat er nieuwe (slimme) meters geplaatst zouden worden. Een beetje overrompeld zo vlak voor de Carnaval. Dus gevraagd of ze het dezelfde dag niet konden doen. Prima. Tijdens het plaatsen moest ik een papier ondertekenen zodat hun baas kon zien dat ze de meter geplaatst hadden. Geen doorslag van het papier gekregen en eigenlijk weet ik niet WAT ik ondertekend had.

  Deel 2: Hier in delen mijn brief naar Enexis: Zwolle, 27 februari 2012 Onderwerp: ‘Vooraankondiging en vervanging leidingen’ Beste Vanessa Velthuis-Burger Nu pas een reactie i.v.m. ziekte. Woensdag 15 februari jl. was er een werknemer van BAM bij mij aan de deur die een afspraak wilde maken over een metervervanging. De volgende dag is er een monteur gekomen die onze analoge meter vervangen heeft voor, zoals hij noemde, een slimme meter. Ik was een beetje verbaasd want uit niets bleek dat onze meter kapot was of niet goed functioneerde. Op mijn vraag of er ook papieren bij waren met uitleg etc.

  Deel 3: kreeg ik als antwoord: ‘Nee”!!!! Ik vond het vreemd dat er een rood lampje constant aan het knipperen was en vroeg hem wie de stroom voor dat lampje betaalt. Hij antwoordde dat de kosten van het lampje voor rekening van de energieleverancier kwam. Maar dat het ROOD knipperde bleef ik vreemd vinden want rood is bij mij gevaar en moet ik dan de energieleverancier/politie bellen? Groen lijkt mij een betere kleur om aan te geven dat iets goed functioneert. Als ik mijn modem van Internet reset dan geeft hij rood aan maar als alles goed werkt is het groen.

  Deel 4: Waarom bij energie er dan een rode kleur voor functioneren gebruikt moet worden is mij een raadsel en erg onduidelijk. Normalisering van kleuren bij goed functioneren lijkt mij iets dat eens bekeken moet worden. Toen de BAM medewerker op die woensdag bij ons was vertelde hij ook nog dat de gasmeter en de leiding vervangen zouden worden. Dat stelde hij vast zonder dat hij ook maar iets van de meter/leiding bekeken had. Het zou te maken hebben met de slimme meter dus niet of het kapot was of niet goed functioneerde! Na het weekend ontvingen wij op maandag 20 februari uw brief “Vooraankondiging” waarin te lezen was dat er jaarlijks hoofdleidingen en huisaansluitingen vervangen worden etc.. Tevens wordt in de brief gevraagd om een medewerker toegang te verlenen zodat die de leidingen etc. kan schouwen om te kijken “OF”, uw woord, er tot vervanging over gegaan moet worden.

  Deel 5:Vreemd is dan dat de ontvangen brief pas komt als er al iemand geweest is maar ook blijkt dat zonder te schouwen er al door, wie dan ook, bepaald is dat er vervanging moet plaatsvinden! En zoals u hiervoor al heeft kunnen lezen: er is al tot vervanging over gegaan voordat wij als bewoner op de hoogte werden gesteld van wat er in aantocht was! Een vreemde gang/volgorde van zaken. Op 22 februari staat er plotseling weer een (andere) medewerker van BAM aan de deur. Hij kwam om te kijken welke materialen er nodig waren om de gasmeter en de leiding! te vervangen. Zijn er problemen met de gasleidingen? En zo ja; waarom weten wij daar dan niets van? Omdat wij er nog eens over nagedacht hadden hoe dit alles in zijn werk is gegaan vroegen wij aan die persoon hoe dat zat met die meter en of wij ook de mogelijkheid hebben om zo’n slimme meter te weigeren. Hij vertelde dat je dat als bewoner kunt doen! Waar wij namelijk moeite mee hebben is het volgende: zonder uitleg tot vervanging over te gaan van een meter. Een meter waar een telefoonkaart in zit waardoor er een verbinding tot stand komt waardoor gegevens over mijn privégebeuren verzonden worden en waarschijnlijk geregistreerd en opgeslagen worden.

  Deel 6:Omdat wij totaal niet op de hoogte zijn hoe die gegevens gebruikt worden, bewaakt worden, voor welke doeleinden en hoe lang de gegevens opgeslagen worden, etc. hebben wij grote bedenkingen gekregen.Wij zijn eigenlijk overdonderd door dit alles en willen u vragen om ons de situatie eens uit te leggen en als de meter c.q. de leidingen geen gevaar zijn voor onze veiligheid de slimme meter weer te vervangen voor een gewone meter. I.v.m. onze privacy zijn wij op dit moment niet bereid om de slimme meter te accepteren. Althans niet zonder een goede uitleg en garantie t.o.v. onze bewaarde gegevens. Wij zien namelijk de bui al hangen dat er in de toekomst gegevens naar buiten worden gebracht welke aangeven hoe laat de gemiddelde bewoner van een wijk naar bed gaat, de verwarming aanzetten maar wat veel interessanter zou zijn, wanneer ze niet thuis zijn. Nu moet u niet antwoorden dat alle software beveiligd is want zoals u weet zijn bedrijven regelmatig het doelwit van hackers en die bedrijven zijn niet de minste. Het inbrekersgilde is veelal op de hoogte van de modernste software en zouden dus in kunnen breken in uw bedrijf en gegevens kunnen stelen waardoor zij weten wie en wanneer bewoners niet thuis zijn.

  Deel 7:Waarschijnlijk zult u als bedrijf natuurlijk niet het achterste van uw tong laten zien maar op de bovenstaande opmerkingen wil ik u toch attenderen en ik hoop dat u mij op korte termijn antwoorden wil geven over deze problematiek.Zonder een antwoord van u zal ik zo wie zo weigeren om een nieuwe gasleiding en meter te laten plaatsen. Tevens neem ik dan aan dat u er geen bezwaar tegen zult hebben dat deze tekst bij de media terecht zal komen want voorlichting voor anderen lijkt mij wel nodig als u dat verzuimt. Egbert & Netty Dikken Botlek 30 8032 CE Zwolle en geen 8032 CB zoals in uw brief is te lezen! 038 4534950 In deze tijd om dan 5 mails te moeten zenden voor een brief!!! Niet te geloven.

  Deel 8:Na het verzenden van de 5 mails, nr. 8001344794, 8001344809, 8001344815, 8001344826, 8001344837, schoot mij nog iets te binnen dat ik u nog vergeten was te melden: toen de slimme meter geplaatst was moest ik een papier ondertekenen als bewijs dat de monteur de meter geplaatst had. Zo werd mij verteld. Of er nog meer informatie op dat papier heeft gestaan is mij niet bekend maar ik zou het normaal gevonden hebben dat er een doorslag van het papier aan mij overhandigd was.

  Deel 9: omdat ik mijn klacht in verschillende mails verzonden had i.v.m. de beschikbare leestekens net als hier het geval is, kreeg ik dus 6 mails terug als bevestiging van de ingezonden mails maar vanuit verschillende afdelingen waar ze niet goed raad wisten met mijn klacht en zouden de klacht doorsturen naar een afdeling die de klacht wel kon behandelen. De volgende dag kreeg ik een belletje van Enexis en de vrouw was heel netjes en probeerde mij zo goed als mogelijk was alles uit te leggen.

  Deel 10: Op verschillende vragen had zij echter geen antwoord maar ze was het er mee eens dat zij in gebreke waren gebleven met hun voorlichting en bood haar excuus aan. Ik zou van haar informatie krijgen. Dat was 28 febr. 2 dagen later een envelop van Enexis waarin een folder zat met uitleg wat de knoppen op de meter in hielden. Verder niet eens een excuus en dus niets persoonlijks. Ook geen kopie van de door mij ondertekende brief! In een mail die ik van hun ontving werd die werking nogmaals uitgelegd.

  Deel 11: 12 maart 2012 belde een v d Wetering van Enexis. Hij behandelde mijn klacht over het plaatsen van de meter en was het met mijn klacht over te laat etc. eens. Hij wilde BAM er op aanspreken. De brief is hun fout. Er moet een folder afgegeven worden door BAM. Dus ook te laat want je wordt als klant geconfronteerd terwijl meter er al bijna aanzit. Mogelijkheid tot weigering is ook aanwezig blijkt maar niemand die het daar over heeft gehad. Weer over privacy gehad. Nog steeds geen voorwaarden ontvangen.

  Deel 12 en slot: Dat was mijn verhaal en nu ik nog steeds verder niets ontvangen heb wacht ik af wanneer ze komen om de gasmeter te plaatsen. Ik weiger die en wil iemand spreken van Enexis. Komt hij dan wil ik mijn oude meter terug. Doordat ik geen goede informatie ontvangen heb,steeds tijd er in heb moeten stoppen en eigenlijk niets wijzer ben geworden, heb ik het gevoel dat ze mij (ons) bij de benen hebben met hun slimme meter.

  Alle delen samengevoegd door redactie

 141. Urusla zegt:

  10 april 2012 om 16:15 | Permalink

  Hou dan je meter maar eens in de gaten, eens kijken of jij ook ineens zoveel meer verbruikt.
  Ik vind het vreemd, maar er is helaas niets tegen te doen…

 142. C.Verbruggen zegt:

  10 april 2012 om 20:51 | Permalink

  Je zal die oude meter nooit meer terug krijgen, maar ik ben wel benieuwd of het je lukt de gasmeter te weigeren…

 143. Egbert Dikken zegt:

  11 april 2012 om 11:33 | Permalink

  11 april 2012 een medewerker van BAM komt bij mij aan de deur en wil een slimme meter plaatsen! Hij had een meterbon en blijkbaar weten ze niet van elkaar dat er al een slimme meter bij mij geplaatst is. Heb de man uitgelegd wat ik tot dusver allemaal meegemaakt had en dat ik een analoogmeter terug wil. Dat gaat via Enexis maar hij zou, zodra er een persoon van Enexis bij hem in de buurt was, die doorsturen.
  De monteur had nog nooit vernomen dat er problemen met de slimme meter waren. Ik heb hem doorverwezen naar deze site.

 144. Niels de Jong zegt:

  11 april 2012 om 11:51 | Permalink

  De meter aan de deur weigeren. Heb je hem al dan eisen dat de automatische meter lezing geblokkeerd wordt. Dit mag wettelijk en moeten ze uitvoeren. Vertrouw je het niet. Bouw dat een houten frame om je meter heen en bekleed hem met fijnmazige kippengaas. Dit stoort het signaal dusdanig dat ze hem niet meer kunnen uitlezen. Wettelijk doe je niks wat niet mag en komt de meter opnemer gewoon weer langs.

 145. Egbert Dikken zegt:

  19 april 2012 om 17:36 | Permalink

  Ik ben er uit. Analoogmeter wordt terug geplaatst: Lees mijn stukje maar eens.

  Groet en bedankt voor plaatsing. Misschien hebben anderen er ook wat aan. Gewoon de “poot” stijf houden.
  Egbert

  Nu 19 april nog geen reactie gehad van Enexis op mijn mail.

  Wel kwam er 17 april een opzichter van Enexis bij mij aan de deur die van de monteur vernomen had, de monteur die de slimme meter op 11 april wilde plaatsen terwijl ik er al eentje had!, dat ik minimaal een gesprek wilde. Omdat ik bezoek had kon ik hem niet ontvangen maar vandaag, 19 april, kwam hij terug. We hebben een lang gesprek gehad want die opzichter wist verder niets van de problematiek dus moest ik alles nogmaals uitleggen. Hij was heel kordaat en stelde meteen voor om de analoogmeter weer terug te plaatsen maar wilde wel de gasleiding vervangen omdat die al 30 jaar in de grond lag. De gasmeter zou dan gewoon weer een analoogmeter worden in plaats van een digitale. Dat er allerlei problemen geweest waren en dat ik daar boos om ben geworden kon hij begrijpen. Dat zij de slimme meters moesten plaatsen zonder dat zij veel van die meter afwisten is een kwalijke zaak maar zoals hij zei; van hogerhand was er de opdracht!

  We hebben het nog even over het blindvermogen gehad en dat spaarlampen dubbel op de meter komen. Veel mensen weten dat niet maar gelukkig kon ik hem naar deze site verwijzen zodat hij daar informatie vanaf kon halen. Dat het tarief per Kw vroeger al aangepast was om het blindvermogen te compenseren en dat er nu nog steeds geen bericht is dat de tarieven aangepast worden aan de slimme meter meting zou reëel zijn. Maar een aanpassing zag hij niet komen en ik ook niet! Ik wees hem op het kwartje van Kok die ook nooit terug is gegeven.

  De afspraak voor de werkzaamheden zal binnenkort gemaakt worden. Wat mij betreft heb ik mijn zin en krijg mijn analoogmeter terug.
  Dus mede forumleden: laat het er niet bij zitten en weiger de meter.

 146. dennis zegt:

  20 april 2012 om 03:49 | Permalink

  ik heb inmiddels een weigering van zo slimme meter zwart op wit op papier staan. nu maar hopen egbert dat ze met de oude anologe meter die ze terug gaan plaatsen niet mee gerotzooid hebben en over een maand toch iets mee aan de hand is en als vervanging krijg je als dank zo slimme meter kado. ik vertrouw al die apenkoppen totaal niet meer. en geloof me geen 1 monteur die zal zeggen dat ze van de klachten af weten want het zijn allemaal zzp mannetjes en die passen wel op voor hun eigen boterham want er is voor heel wat jaren werk zolang het nieuws niet al te negatief wordt.

 147. Ursula zegt:

  20 april 2012 om 07:46 | Permalink

  Ondertussen loopt de teller gewoon door…. niet wat ik kan doen.Niemand geeft thuis.
  En ik moet straks betalen…

 148. Theo F zegt:

  7 mei 2012 om 15:39 | Permalink

  Op LinkedIn twee reacties van John F die ik (Erik van Erne, redactie Anders Bekeken) hier even plaats. Hij biedt hulp. Weet helaas niet wat John verstaat onder een gring tarief.

  Ik zou willen voorstellen om iedereen die een probleem heeft te onderzoeken. Wij kunnen er tegen een gering tarief een extra slimme meter naast hangen welke exact aangeeft wat het verbruik is. Wanneer dit niet gelijk is, kunt u stappen ondernemen.

  De discussie over big brother…………. beste mensen alles dat u hier op schrijft wordt 5 jaar bewaard en alles sms jes die je verstuurt en telefoontjes die je doet worden twee jaar bewaard. Maak je jezelf nu dan druk over je energie verbruik? dat dit openbaar bekend is?

  Dat is het al jaren, kan ik je vertellen. De energie bedrijven weten exact wanneer je op staat en het koffie apparaat aanzet. op basis van deze cijfers kopen zij stroom in.

  Op straat hangen overal camera’s en op de snelwegen weet men exact waar je rijd. Als men zou willen kan je zo zien waar je tot op een meter nauwkeurig jezelf ophoud. Ik heb niets te verbergen en hoef dus ook niet om te kijken of iemand mij wel of niet in de gaten houd. Van mij mag men weten wat ik verbruik, want ik ben zeer energie efficiënt en gebruik alleen maar LED verlichting. WKK en zonne-energie.

  Ik ben van mening als je op de manier van Willem in het leven staat dat je wel erg argwanend bent. Tegen houden kan je het niet want het is Europees beleid dat de smart meters er moeten komen. De energie bedrijven hebben ze liever niet want het kost een hoop geld. Je kunt juist je voordeel er mee doen maar moet daar wel voor open willen staan en de technische kennis hebben om die voordelen ten volle te benutten.

  Dus wie er twijfelt !
  Maak een afspraak met me, wij onderzoeken het graag voor je !

  Ik begrijp jullie frustratie. Ik heb goede contacten met verschillende energie bedrijven. Ik wil best met jullie leverancier in gesprek gaan om voor jullie collectief eens te kijken wat er nu aan de hand is en hoe jullie geholpen kunnen worden.

  Zo hoeven jullie niet individueel aan de slag en kan je samen een grote vuist maken, als dat nodig is.
  Op mijn website http://www.energyplan.nu kan je via het webformulier aangeven een afspraak te willen maken.

 149. Egbert Dikken zegt:

  29 mei 2012 om 19:42 | Permalink

  Ben er weer! Begin mei zou een afspraak gemaakt worden om analogemeter weer terug te plaatsen. Het duurde even en toen op 20 mei een mail gezonden. Afspraak werd gemaakt voor 25 mei en er zou meteen een vervanging van de gasleiding plaats vinden maar ook de analoge meter. Op 21 mei telefoon van hoofd klachtenlijn Enexis. Gaf mij gelijk dat het een zooitje geweest was en bood duizend maal excuses aan. Of zij mij tegemoet kon komen met iets? Kreeg 2 dagen later een excuusbrief van Enexis met 2 VVV-bonnen van elk 25 euro! Op 25 mei hebben de jongens van BAM de klus geklaard. Ik tevreden.

 150. C.Verbruggen zegt:

  29 mei 2012 om 20:25 | Permalink

  Jee, heb jij even mazzel gehad!! Ik vraag me af of wij dit na 3 jaar ook nog kunnen vragen… Ik wil nog steeds onze oude meter terug.

 151. ursula zegt:

  30 mei 2012 om 09:18 | Permalink

  In ieder geval een tevreden persoon!

  Wij willen ook graag een oude meter terug, we betalen ons suf!!
  Maar het is niet aantoonbaar he, dat de slimme meter meer verbruikt?
  Of is dat bij jullie wel gelukt?

 152. Egbert Dikken zegt:

  31 mei 2012 om 12:46 | Permalink

  “Jee, heb jij even mazzel gehad!! Ik vraag me af of wij dit na 3 jaar ook nog kunnen vragen… Ik wil nog steeds onze oude meter terug.”

  Het is geen kwestie van MAZZEL maar van doorzetten en de maatschappij met FEITEN om de oren slaan. Kost je veel tijd maar als wettelijk geregeld is dat je een slimme meter kunt weigeren moeten ze dat toestaan. Vooral als ze de goede informatie niet, of niet op tijd, verstrekt hebben. Dat is een reden om de slimme meter weg te laten halen.
  Succes

 153. Ooievaar zegt:

  12 juni 2012 om 16:59 | Permalink

  Privacybewaker EU kritisch over slimme meters

  De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming EDPS adviseerde maandag 11 juni 2012 een meldingsplicht voor hack-gevallen, een betere wettelijke basis en een plicht voor energiebedrijven om de beste beschermingstechnieken te gebruiken.

  Door de digitale meters kunnen energiebedrijven digitaal zien hoeveel elektriciteit een klant de hele dag door verbruikt. Ze kunnen de klant ook op afstand afsluiten. Klanten moeten ook steeds hun verbruik en gegevens kunnen inzien.

 154. gijs zegt:

  19 augustus 2012 om 10:47 | Permalink

  wij hebben 58 240 zonnepanelen geplaats, dit om ons kattenhotel zo energie vriendelijk mogelijk te maken, dit is een vervolgstap geweest op de plaatsing 4 jaar geleden van een houtvergasser. Ik vraag mij nu wel af wat de beste partij is om verder zaken mee te doen, aangezien we vrijwel zelfvoorzienend zijn, welke rechten en plichten heb ik, wat is het risico bij het plaatsen van een slimme meter? Eigelijk heb ik die niet nodig, we hebben een webbox zodat we precies kunnen zien wat we produceren.

 155. Niels de Jong zegt:

  29 augustus 2012 om 13:56 | Permalink

  Beste Gijs,

  Ik kan je gratis ondersteuning verlenen.
  Mail mij via Unergy. Ik kan je vragen beantwoorden.

 156. Sjeeltje zegt:

  4 oktober 2012 om 04:45 | Permalink

  Ik probeer een bericht te sturen aan Niels van Unergy maar krijg de email terug dat het emailadres (heb het vanaf deze site geknipt en geplakt) niet zou kloppen….Heb je voor mij een ander email adres Niels ipv info@unergy.nl?

  Groetjes, Sjeeltje….

 157. Sjeeltje zegt:

  12 oktober 2012 om 17:40 | Permalink

  Niels ik kan je via jullie emailadres niet bereiken en blijf de mail terug krijgen, kan ik je op een ander emailadres bereiken? Kan iemand mij hier verder mee helpen aub of in ieder geval even antwoord geven?

 158. Biels Dwarsligger zegt:

  4 november 2012 om 22:46 | Permalink

  Hier ook problemen. Leverancier: Eneco. Beheerder: Stedin
  Geen waterbed, jacuzzi, vloerverwarming, pompen oid.
  Eneco helpt niet verder. Enige dat ze zeggen: U MOET iets hebben dat veel stroom verbruikt. Apparaten opgesomd, maar ze konden ook niet aangeven welke het dan zou zijn.
  Alles getest. Zouden op 11kwh p/d uit moeten komen. Het zijn er 2x zoveel. Lijkt of alles dubbel geteld wordt. IJken kost EUR190. Maar dan wordt er niet gekeken of hij inderdaad dubbel telt….

 159. Peter Nieuwlaat zegt:

  5 november 2012 om 08:49 | Permalink

  Het is heel redelijk dat we voor dit blindvermogen betalen en daarom zit het al in de prijs van de kwh verrekend middels een opslag( die je nooit ziet)
  De digitale meter meet dit echter wel in tegenstelling tot de analoge meter.
  Volgens mijn simpele redenering betalen we hier dus dubbel voor.

 160. Tamminga zegt:

  23 april 2013 om 20:43 | Permalink

  sinds oktober 2012 nieuwe meter van Liander gekregen. Kregen elk jaar geld terug. Sinds de nieuwe meter moeten we 280 euro bijbetalen terwijl we in diezelfde periode minder stroom hebben verbruikt omdat we wegens ernstige ziekte minder thuis waren en niet koken
  Op het jaaroverzicht staat dat we 4x meer verbruiken dan de gemiddelde huishouden bij ons in de buurt en het 2 maandelijks overzicht geeft aan dat we ver beneden het gemiddelde verbruik zitten. Overal achteraan gebeld, word van het kastje naar de muur gestuurd. Ook NUON weet van niks en zegt dat alles klopt.

 161. C.Verbruggen zegt:

  3 juli 2013 om 18:42 | Permalink

  Het is toch te gek voor woorden… Vandaag kregen we een brief van de gemeente.
  Met de melding dat uit de cijfers van Centraal Bureau voor de Statestieken is gebleken dat het energieverbruik van onze Gemeente (3 dorpen) erg hoog is… (Halloooooo dat wisten wij al jaren….)
  Nu zeggen ze dat het te maken heeft met de veel vrijstaande huizen in onze gemeente en komen ze met wat tips om extra te gaan besparen.
  Nou jaaaa zeg… Of wij dat niet al jaaaren doen!!! En daar bij de gemeente heeft er natuurlijk niemand erg in dat dat gekomen is sinds de invoering van de slimme meter!!!!!

 162. bert zegt:

  26 juli 2013 om 23:45 | Permalink

  Ook ik word benaderd door liander om een slimme meter te nemen.De reden is dat de huidige meter afgekeurd zou zijn……vreemd want deze is een paar jaar geleden door de zelfde club vervangen .afgekeurd???,, hebben we dan altijd te veel betaald.

  Eigenlijk zou je de hele energie clubs moeten opzeggen en zelfsupporting moeten zijn bv zonnecellen houtkachel etc.
  Misschien zijn er mensen die dat al doen. Ik lees het graag.

 163. Hans van Oostende zegt:

  18 augustus 2013 om 17:49 | Permalink

  Heb 2 jaar geleden een aanvraag gedaan voor digitale elektriciteit en gasmeter
  er kwam een monteur van Eneco stedin kijken en zei dat dat niet mogelijk was omdat de gasleiding te groot was heel raar vond ik heb het toen verder zo maar gelaten zit hier in een jaten dertig woning volgens mij het er best een verloop geplaats kunnen worden van 1,25 duims naar 1 duims dan ha het alsnog gekunt raar toch

 164. C.Verbruggen zegt:

  18 augustus 2013 om 19:39 | Permalink

  Ik denk dat dat wel kan? Hier is toen op meerdere plaatsen de gasmeter nietgehangen omdat het niet paste…

 165. G.Kasius zegt:

  18 augustus 2013 om 20:54 | Permalink

  Niet helemaal selfsupporting, wel een groot deel. jaar of 6 terug gestart met een viessman vitolig houtvergasser, stookte ik resthout vermengd met resten uit kattenbakken ( Houtpallets ) sindsdien is de gasboer niet meer aan de deur geweest, stookte hier propaan, dat scheelde een grote slok.
  vorig jaar een nieuw gebouw geplaatst, staat niet helemaal gunstig, Oost/West, er 58 240 panelen op geplaatst de meesten aan de oostkant, in 12 maanden ruim 13000 kwu productie.
  Stedin was er snel bij, ik wil geen slimme meter, dit zou volgens hen nodig zijn, oude meter was niet geijkt voor retour leveren.

 166. G.Kasius zegt:

  18 augustus 2013 om 20:58 | Permalink

  wel voor leveren vraag ik mij dan af, ik moest maar snel een afspraak maken met een monteur, dan kreeg ik gratis een slimme, ik wilde toch ook weten wat ik produceerde en leverde!!, interesseerd me niets, ik kan op de SMA precies zien wat de productie is, het systeem zit achteraan mijn binnennet, ik gebruik toch alles zelf

 167. Dhr. Mansveld zegt:

  1 september 2013 om 19:21 | Permalink

  De electriciteitsbeheerder heeft mij een brief gestuurd dat mijn meter afgekeurd is. Nu verplichten ze mijn een normale meter te nemen. Ik weiger een digitale te nemen, maar ben benieuwd hoe dit verloopt.

 168. C.Verbruggen zegt:

  1 september 2013 om 19:45 | Permalink

  En zoetjes aan moeten we toch allemaal verplicht over op een slimme meter op deze manier… Ben ook wel benieuwd of je hem echt kan weigeren en welke meter je dan krijgt….

 169. Inge zegt:

  1 oktober 2013 om 11:59 | Permalink

  Toen ik mijn meterstanden wilde doorgeven voor mijn nieuwbouwwoning, bleek dat deze al bij mijn energieleverancier bekend waren en ik dus een slimme meter had zonder dat ik dat wist.Ik heb besloten dat ik er van af wil. Maar, dit gaat zo maar niet heeft Liander mij gemeld. Ik moet een medische verklaring hebben of anders kost het mij 80 euro… Ben nu in overleg met de Consuwijzer. Mogelijk zit er een gat in de wet, want ik had vooraf om toestemming gevraagd moeten worden voor het uitlezen.

 170. Inge zegt:

  1 oktober 2013 om 12:04 | Permalink

  In brief van Ministerie van EZ aan Tweede Kamer over de uitrol slimme meters, (18 feb. DGETM-EM/13021663) staat dat de meter vrijwillig moet worden aangeboden en het consumenten dus vrij staat de meter niet te accepteren.(p. 5). Daarnaast dat keuzevrijheid op verzoek Eerste Kamer in wetgeving is gewaarborgd (p.7). Maar: bij nieuwbouwwoningen heb je geen keuze, hij wordt standaard geplaatst, dus er valt niets meer te kiezen! Daar is geen rekening meegehouden bij de (nu nog kleinschalige) uitrol van de slimme meter!

 171. C.Verbruggen zegt:

  1 oktober 2013 om 12:07 | Permalink

  Kan je hem ook weigeren met een medische verklaring? Dat zou heel mooi zijn.. Wat mag de reden dan zijn? Hoe is te bewijzen dat je medisch klachten hebt van dat ding?

 172. Inge zegt:

  1 oktober 2013 om 13:04 | Permalink

  Dat heeft Liander mij verteld, maar ik vind het nu nog een stap te ver om dit te gaan regelen (reden zou zijn klachten als gevolg van elektromagnetische velden); als zij een medische verklaring van mij in hun dossier hebben, vind ik dat mijn privacy schenden. Mijn gezondheid gaat hen niets aan. Dus ik wacht eerst af wat Consuwijzer(“praktisch advies van de overheid over uw rechten als consument”) uitzoekt – zij bellen mij deze week terug – over mogelijk lek in wetgeving of dat Liander zich niet aan de wet zou houden.

 173. Inge zegt:

  1 oktober 2013 om 13:10 | Permalink

  Overigens is het “uit laten zetten” van de meter slechts een administratieve handeling, dus de meter blijft communiceren met de netbeheerder, maar met die gegevens wordt dan niets gedaan (worden niet doorgegeven aan de energieleverancier). De meter blijft nog gewoon elektromagnetische velden veroorzaken. Enige oplossing is dus de meter te laten vervangen. Daarnaast, ik heb ergens gelezen dat als je energieleverancier de slimme meter heeft laten uitzetten op je verzoek, de netbeheerder evengoed nog je meterstanden kan uitlezen, en zelfs op afstand de energievoorziening kan stopzetten.

 174. Gert zegt:

  25 oktober 2013 om 20:34 | Permalink

  Een reactie op G.Kasius,

  Als ik u was meter weigeren als u een anologe draaischrijf met heeft.
  Deze draait terug als u leverdt en bent dan goedkoper uit.
  u betaaldt dan ook niet de transport kosten op de KWH die u wel gebruikt.
  Bijv. s’avonds draait meter wel normaal en overdag draai ie weer terug omdat u leverdt.

  bij digitaal rekenen ze wel transport kosten omdat het appart geregistreedt wordt en u geen transport kosten vergoeding krijgt voor het leveren maar alleen de kwh prijs.

 175. jacqueline zegt:

  28 oktober 2013 om 13:00 | Permalink

  ik heb 6 maanden geleden ook bericht gehad van ennexis dat mijn meter was afgekeurd, en dat er een slimme meter moest komen
  ik heb dit tot nu toe kunnen rekken en tegenhouden
  vandaag kreeg ik een aangetekende brief
  dat als ik de meter niet liet vervangen hun ook geen verantwoording of wat dan ook droegen als er iets mis ging
  heb hun gebeld en gezegd ik wil geen slimme meter
  nee mevr dat hoeft ook niet, u krijgt dan gewoon een domme meter dat is dezelfde als u nu heeft maar dan een andere kleur en digitaal klok.
  t was dan ook alleen mijn electrichiteits meter die afgekeurd was niet mijn gas.

 176. jacqueline zegt:

  28 oktober 2013 om 13:01 | Permalink

  mijn vraag is dus heeft iemand hier ervaring met de domme meter.
  kan ik dit wel met een gerust hart laten plaatsen
  mijn huidige electriciteitsmeter is ja afgekeurt

 177. C.Verbruggen zegt:

  28 oktober 2013 om 13:08 | Permalink

  Is een domme meter dan een slimme meter die op afstand uitgeschakeld is in de software? Zodat ze zgn de gegevens niet uit kunnen lezen? Zou best kunnen dat dat bedoeld wordt. Meter blijft dan hetzelfde en uitlezen kunnen ze hem altijd. Straling blijft dan ook hetzelfde en de metingen ook als die bij de slimme meter. Ik weet het niet, maar heb wel zo’n idee…

 178. jacqueline zegt:

  28 oktober 2013 om 13:38 | Permalink

  ja ik weet t dus ook niet
  t liefste wil ik mijn analoge meter behouden ,maar ze zeggen dat deze is afgekeurd
  en ik ben de enige in de straat wel vreemd toch
  weet echt niet wat ik moet doen

 179. Peter Nieuwlaat zegt:

  28 oktober 2013 om 14:16 | Permalink

  Er is geen verschil tussen domme of slimme meters.
  Er zijn alleen nog maar slimme met en zonder gsm verbinding.
  De meter is dan steeds bijna dezelfde.(digitaal ipv draaischijf)
  Die moderne meters zijn veel nauwkeuriger en meten vaak een hoger gebruik omdat ze veel preciezer zijn en minder tolerantie hebben.

 180. Egbert Dikken zegt:

  28 oktober 2013 om 14:58 | Permalink

  Bekijk mijn ervaringen vanaf 10 april 2012, 19 april, 29 mei, 31 mei en 12 juni. 2012 maar eens.

 181. jacqueline zegt:

  28 oktober 2013 om 18:13 | Permalink

  egbert
  dus u vind eigenlijk dat ik de meter moet weigeren?
  ook als ze me zeggen dat de mijn (ANALOGE) is afgekeurt
  vind t zowiezo raar dat de mijne is afgekeurt terwijl de hele straat dezelfde meter heefd.

 182. Egbert Dikken zegt:

  28 oktober 2013 om 19:22 | Permalink

  Op de grond van de wet mag je de slimme meter weigeren. Dat ze de oude analoge afkeuren heeft gewoon er mee te maken dat ze dan hopen dat je een slimme meter wilt accepteren. Hebben de andere bewoners in je straat de heren ook al op bezoek gehad? Laten ze maar gewoon een nieuw type analoog/digitaal monteren maar dus niet eentje waar een telefoonkaart in zit. Weet niet of je ook nachttarief hebt want dan moeten ze daar ook een andere meter voor plaatsen. Bij de aardgasmeter hetzelfde. De analoge willen ze vervangen om de nieuwe gasmeter aan te kunnen sluiten aan de slimme meter. Weigeren!!!!

 183. jacqueline zegt:

  28 oktober 2013 om 19:31 | Permalink

  nee de andere mensen in mijn straat hebben z on zelfde analoge meter als ik en hun hebben niks gehoord van een andere meter. alleen ik
  daarom vond ik t ook zo raar.
  ik heb wel een nacht en dag tarief, maar dat word niet gebruikt, heb ik destijds afgezegd.
  ze zeiden ook dat ik alleen de electriciteids meter moest vervangen dus niet de gas meter.
  ze zeiden dus als u geen slimme meter wilt krijgt u een domme meter, en dat is dezelfde als u nu hebt alleen een andere kleur en met een digitaal display.
  ja dan is het toch niet dezelfde>
  heb nu ook geen digitale display maar gewoon draaiwieltjes

 184. Inge zegt:

  6 november 2013 om 16:38 | Permalink

  Ik heb drie weken geleden een klachtenbrief naar Liander op de bus gedaan, evenals een uitgebreide brief gericht aan de Tweede Kamer en het Directoraat-Generaal Energie van het min. van EZ, als reactie op de kleinschalige uitrol slimme meters (mijn bezwaren tegen het plaatsen, m.n. bij nieuwbouwwoning geen keuzemogelijkheid en dat er voor achteraf vervangen kosten aan verbonden zijn dan wel een medische verklaring nodig is). Kort daarna werd ik gebeld door de klantenservice van Liander om met mij een afspraak te maken voor kostenloze vervanging.

 185. Inge zegt:

  6 november 2013 om 16:43 | Permalink

  De medewerker wist niets af van een benodigde medische verklaring en blijkbaar had een collega mij dus verkeerd voorgelicht! Twee dagen later zijn beide meters vervangen door digitale “domme” meters. Ik heb Liander via de website gemeld dat ze mij nu naar tevredenheid hebben geholpen. Op mijn brief kreeg ik overigens een standaardreactie terug dat als ik ooit wel een slimme meter zou willen hebben, de kosten dan voor mij zijn. Op de brief aan de Tweede Kamer heb ik een ontvangsbevestiging gehad. De brief zal in de desbetreffende commissie worden besproken,ook ivm evaluatie kleinschalige uitrol

 186. Inge zegt:

  6 november 2013 om 16:50 | Permalink

  Het blijft m.i. een manco in de wet dat er voor nieuwbouwwoningen geen keuze is, de slimme meter wordt standaard geplaatst. Hierover wordt niet gecommuniceerd. In mijn geval kwam ik er dus pas een jaar na datum achter bij het doorgeven van de meterstanden. Dus communicatie van netbeheerder naar bewoner moet ook worden verbeterd. Ik zal tzt de reactie van de Tweede Kamer hier wel doorgeven.
  Let wel: zowel de gas- als elektriciteitsmeters zijn dus slim!
  Ik ben dus nu gelukkig van de slimme meters af, maar het heeft me wel veel gedoe en opwinding bezorgd.

 187. jacqueline zegt:

  6 november 2013 om 19:52 | Permalink

  hoi inge
  heb jij dan nu weer gewoon een analoge meter?

 188. jacqueline zegt:

  6 november 2013 om 19:54 | Permalink

  oh nee ik lees t al je hebt een domme digitale meter, mja t is en blijft digitaal hea. volgens de heren hierboven weinig verschil tussen slimme en domme

 189. Egbert Dikken zegt:

  7 november 2013 om 10:53 | Permalink

  Jacqueline: weet je welwat een slimme meter is?
  De meters die met wieletjes werken worden langzamerhad vervangen omdat ze voor de energiebedrijven niet gunstig zijn. Door slijtage geven ze vaak minder aan dan dat er verbruikt is. Logisch dat ze nieuwe meters willen plaatsen. Toen is bij hun de gedachte opgekomen om een meter te maken die via een telefoonkaart gegevens doorgeeft. Tevens worden dan alle gegevens genoteerd bij de energiefirma zodat zij alles kunnen waarnemen. Ook wanneer je naar bed gaat, niet thuis bent etc.. Daar zit ik maar vele anderen niet op te wachten.

 190. Egbert Dikken zegt:

  7 november 2013 om 10:57 | Permalink

  Vervolg van hierboven:Ga je met plaatsing van de slimme meter niet akkoord dan wordt er gewoon een andere meter, die op een display de gegevens laat zien, geplaatst. Die meter heeft geen telefoonkaart. Aan het eind van het jaar moet je dus zelf de meterstand weer doorgeven. Geruchten zijn dat woningen waar geen slimme meter geplaatst is meer zouden moeten betalen. Heb daar een mail over gezonden en kreeg als antwoord dat dat niet waar is.

 191. Johan van den Bosch zegt:

  4 februari 2014 om 15:47 | Permalink

  Wie waardeert die telefoonkaart op.Het tegoed is toch maar beperkt houdbaar? Moet ik dat dan ook nog betalen? schande!!!!

 192. Johan van den Bosch zegt:

  4 februari 2014 om 15:50 | Permalink

  Ik heb gehoord dat er ook nog stiekem een webcam in zit. Daarmee kijkt de nerbeheerder hoe vaak je zelf de meterstanden opneemt!.

 193. Johan van den Bosch zegt:

  4 februari 2014 om 15:54 | Permalink

  Er zit naar men beweert ook nog stiekem een webcam in.Hiermee kijkt de energieleverancier hoe vaak je naar de meter kijkt. Een webcam heeft altijd een microfoon. Hoermee luistert de energieleverancier of je kritiek op hem hebt. Is dat zo dan verhoogt hij stiekem het verbruik als je niet kijkt ( want dat kan hij zien)

 194. G zegt:

  3 augustus 2014 om 14:38 | Permalink

  @Johan van den Bosch: dat van die webcam klopt, en er zit ook nog een hypergevoelige trillingssensor in waarmee ze kunnen registreren hoe vaak en hoe lang je seks hebt, in combinatie met de microfoon is je seksleven dan ook niet meer privé!

 195. Elly ligt zegt:

  16 oktober 2014 om 07:25 | Permalink

  Mijn vraag is wel of niet een slimme meter laten plaatsen. Binnenkort komen ze nl. De meters vervangen en kan ik een slimme meter laten installeren. Ik heb inmiddels begrepen dat het niet verplicht is. Wie heeft er ervaring met de slimme meter en dan gaat het mij vooral om de kosten.

 196. TW8QP1 zegt:

  26 oktober 2014 om 00:20 | Permalink

  Ik denk dat ik maar leverancier word in energiemeters, want wat die NUTSBEDRIJVEN ons klanten door de strot JA de STROT heen duwen NET ZOALS dat achterlijke Windows 8.1 wat ook een monopolie moet hebben. Het bedrijfsleven is tenminste slim die werken allemaal nog op XP. Dat zouden wij consumenten ook eens moeten doen. Eens kijken of ze nog zo zeiken of wij pessimistisch zijn op het kopen. Ik denk dat er geen land is waar zo veel word uitgegeven als in Nederland. Geld rolt overal, 4x per jaar op vakantie (nou ik kan het niet!!! Ik wou dat ik er eens wat vaker uit kon ipv die schijtziggo)

 197. Harrie van Grinsven zegt:

  27 januari 2015 om 03:16 | Permalink

  @G Het monitoren van het seksleven klopt slechts gedeeltelijk. De gevoeligheid van de trillingssensoren is beperkt tot 15 meter, zeg maar 1 verdieping. Als de afstand tussen het liefdesnestje en de meter groter is, dan reageren de sensoren niet meer. Hier kunnen de meeste mensen dus iets aan doen. Gewoon op de zolder slapen of gemeenschap hebben.

 198. Willem zegt:

  31 maart 2015 om 15:25 | Permalink

  De door Stedin geplaatste “slimme meter” bij buren 2 huizen verder zorgt er voor dat ik als radioluisteraar géén goede ontvangst meer heb op de midden- en kortegolf, door stoorsignalen met een sterkte van S9 tot S9+ en op de amateurbanden kan ik nu zelfs geen verbinding meer maken. Een klacht is al ingediend bij het ATelecom,afwachten dus!
  Overigens heb ik er zelf er géén enkele behoefte aan om iedere minuut mijn energieverbruik te kunnen aflezen. De jaarlijkse standopgave en hieruit berekende verbruik geeft mij voldoende inzicht om zuinig met energie om te gaan. Slimme meter= Elektrosmog!

 199. Francoise Maatschap zegt:

  20 juni 2015 om 10:10 | Permalink

  Ik ben heel tevreden met mijn slimme energiemeter van de energiemaatschappij Eneco. Natuurlijk geef ik informatie prijs aan de energiemaatschappij maar ik krijg er ook iets voor terug. Ik weet nu veel beter wat mijn verbruik is en kan actie ondernemen om op energie te besparen.

  Ik kan me best voorstellen dat de leveranciers straks een gratis versie (of laag bedrag) op de markt brengt waarbij zij vaker gegevens mogen opvragen en een betaalde versie waarbij de privacy volledig gewaarborgd is. Op die manier kan men zelf bepalen wat voor slimme meter zij in huis willen.

 200. johanna zegt:

  15 april 2016 om 15:58 | Permalink

  ik kreeg dus een brief van liander dat ik verplicht ben een digitale meter te laten plaatsen en anders sluiten zij mij af.
  Nu hebben ze dit ( onder dwang van die brief) verleden jaar geplaatst en is mijn verbruik dus ook 4000 hoger per jaar??
  Als er zoveel personen ineens na een slimme / digitale meter zoveel omhoog gaan in verbruik dan klopt dit naar mijn mening niet.
  IJken moet je groot bedrag voor neerleggen,terwijl je op het internet leest dat klanten die hem hebben laten ijken,er geen veranderingen werden geconstateerd.
  Dus hoe je het ook draait of keert,wij blijven de dupe

 201. egbert zegt:

  1 mei 2016 om 18:33 | Permalink

  Johanna, dat bestaat nimmer. Wij zijn met zn tweeën en gebruiken de helft (2000 Kw per jaar) Er moet iets mis zijn met de meter. Is de meter wel op nul begonnen? Ijken heeft geen zin, je trekt altijd aan het kortste eind. Neem de standen per dag op en beredeneer of dat klopt met andere gebruikers.

 202. RobbieHa zegt:

  14 mei 2016 om 08:30 | Permalink

  Sinds 13 januari 2016 heb ik een ‘slimme’ meter wegens aanschaf zonnepanelen. Toen ik ’s avonds de meterkast opende zag ik het verbruikslampje snel knipperen met een verbruik van 2100 watt. Hoe kan dat nu, alle apparaten staan uit uit en in rust is ons verbruik vaak ca 60 tot 130 watt. Het bleek dat een uitgeschakelde Philips cooker van 2100 watt de oorzaak te zijn van het opmerkelijke verbruik. De stekker van het apparaat eruit getrokken. de ‘slimme’ meter had het gelijk door en registreerde weer de normale waarde van 130 watt.
  Wie heeft enig idee hoe dat kan?

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)
*

Categorieën

 • Afval (511)
 • Agenda (2.627)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (116)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (638)
 • Communicatie (372)
 • Cradle to Cradle (388)
 • Design (212)
 • Dieren (181)
 • Duurzaam (2.052)
 • Educatie (335)
 • EEN-Armoede (250)
 • Energie en Besparing (2.615)
 • English Channel (1)
 • Europa (29)
 • Evenementen (119)
 • Geluid (21)
 • Gezondheid (277)
 • Goed Doel (113)
 • Green Deal (8)
 • Greenwashing (112)
 • Hergebruik-Kringloop (274)
 • Iets anders (299)
 • Int. Samenwerking (186)
 • Investeren (132)
 • Kerst (157)
 • Klimaat (1.571)
 • Licht (356)
 • Lucht (31)
 • Mensenrechten (161)
 • Milieu (736)
 • MVO (106)
 • Natuur (634)
 • Nederland (7)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (156)
 • Oud & Nieuw (104)
 • Pasen (3)
 • Sinterklaas (32)
 • Sport (197)
 • Vakantie (72)
 • Valentijn (37)
 • Verkiezingen (54)
 • Vervoer en OV (789)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (268)
 • Welzijnswerk (28)
 • Schrijvers

  Recente berichten

 • Ik Ben Blij Dat Ik Je Niet Vergeten Ben by Joost Nuissl
 • Valentijnsdag: Als de dag van toen.. by Reinhard Mey
 • Valentijnsdag; Voor Haar by Claudia de Breij
 • The Relationship Between The Earth, The Moon and The Sun: An Amazing Documentary
 • Lef in de Liefde: Handboek voor Gezonde Relaties by Shakti Gawain en Gina Vucci
 • The Ultimate Sports Bra: OMbra and the OMrun Platform by OMsignal at CES 2016 in Las Vegas
 • Death of the Sun Mind Blowing Documentary: What if the Sun Stop Shining
 • Facilitair & Gebouwbeheer 2016: Besparing door Noviteiten – De FGNoviteitenprijs 2016
 • Record Voor Windenergie in Nederland in 2015: Duurzame Energie voor 2,4 Miljoen Huishoudens
 • Natalie Cole Overleden: This will be and Unforgettable – R.I.P. Natalie
 • Nieuwbouw Dutch Institute For Fundamental Energy Research DIFFER met BREEAM Excellent
 • Het E-Vier Pakket voor Elektrisch Rijden by Nissan: Vier keer Voordeel Plus Gratis Oplaadpunt
 • Vakantiesalon Vlaanderen 2016 en B&B Expo 2016 in de Antwerp Expo
 • Fiscaal Voordeel in 2016 voor Circulaire Innovaties met de MIA en Vamil: De Milieulijst 2016
 • Fiscaal Voordeel in 2016 met de Energie InvesteringsAftrek (EIA): De Energielijst 2016
 • De Reis van het Bewustzijn, de Reis van ons Leven: Ontwaken
 • Oudejaarsconference 2015 by Herman Finkers
 • Gute Nacht, Freunde by Reinhard Mey
 • Vuurwerk Afsteken Met Oud en Nieuw: Tips voor het Veilig Afsteken van Vuurwerk
 • Baas Over Je Eigen Energie by Greenchoice: De Groenste Energie is Je Eigen Energie
 • Links

  Milieunet op..


  Review http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/ on alexa.com