Anders Bekeken

De Nacht van de Duisternis 2017 in België en De Nacht van de Nacht 2017 in Nederland

Geschreven op 11-1-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, Licht
Pin It

Update 21 januari 2017: Op zaterdag 14 oktober 2017 is het in België alweer tijd voor de 22ste editie van Nacht van de Duisternis.

Op een Nacht van de Duisternis doven verschillende gemeenten de openbare verlichting voor een avond en kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. 

Met deze jaarlijkse campagne zet Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker.

De Nacht van de Nacht in Nederland is een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door de Natuur- en Milieufederaties. Doel van het evenement is aandacht vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling.

De Nacht van de Nacht vindt dit jaar plaats op zaterdag 28 oktober 2017 in het weekend dat de wintertijd ingaat. We kunnen dan een uur langer van de nacht genieten.

Zie ook: Nederlander Wil Reclameverlichting en Verlichting van Kantoren ’s-Nachts Uit – Jongeren Milieu Actief Actie: Energieverspillers. Mag ‘t licht uit? – Energieverspilling: Mag het licht Uit in Amsterdam? –Schat mag ‘t licht uit? – GroeneDaad.NL: Gun Je Kantoor Ook Z’n Nachtrust – Dag en Nacht – Earth Hour – Turn of the lights Netherlands – Europe! 

Update 25 oktober 2015: De Nacht van de Nacht trok afgelopen nacht meer bezoekers dan ooit. In alle provincies waren de bezoekersaantallen 10 tot 25% hoger dan vorig jaar. Zeeland trok de meeste bezoekers. Daar waren zo’n 10.000 mensen op de been om te genieten van de donkere nacht en de tientallen activiteiten.

Ook Noord Holland trok 25% meer bezoekers dan vorig jaar. Daar zette ambassadeur Daan Roosegaarde het concertgebouw  in het donker  en werd er een concert gegeven in het duister. In totaal trok de Nacht van de Nacht 2015 ruim 40.000 bezoekers.

Op zaterdag 10 oktober 2015 is het in België alweer tijd voor de 19de editie van Nacht van de Duisternis. Dan doven verschillende gemeenten de openbare verlichting voor een avond en kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. Met deze jaarlijkse campagne zet Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker.

nacht-van-de-nacht-2008.jpgUpdate 12 april 2011: Op 15 oktober 2011 is het in België opnieuw Nacht van de Duisternis. Dan doven verschillende gemeenten de openbare verlichting en kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid in een donkere nacht. Ook dit jaar slaat de Nacht de handen in elkaar met de Week van het Bos. Op zaterdag 29 oktober 2011 is het in Nederland de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht vindt plaatst in het weekend dat de wintertijd ingaat. We kunnen dan een uur langer van de nacht genieten.

13 januari 2010: De Nacht van de Duisternis in België is op 16 oktober 2010 en in Nederland staat de volgende Nacht van de Nacht op de agenda voor zaterdag 30 oktober 2010.  Gelijk ook maar even in de agenda zetten: Earth Hour 2014 is op zaterdag 29 maart 2014.

11 januari 2009: Wanneer onze Nacht van de Nacht gaat plaatsvinden is nog niet bekend, maar ik vermoed dat het op 24 oktober 2009 zal zijn. Inmiddels is bekend gemaakt dat het inderdaad 24 oktober 2009 weer Nacht van de Nacht is in Nederland en dat sluit weer heel mooi aan bij de wereldwijde activiteiten op 24 oktober. Zie: International Day of Climate Action 2009

In België is het op 28 maart 2009 Nacht van de Duisternis. Een iets andere naam voor een vergelijkbare activiteit met onze Nacht van de Nacht. Sluit in België wel heel mooi aan op Earth Hour 2009 – Wereldwijd gaan de lichten weer een uurtje uit. Zie ook: Earth Hour – Turn of the lights Netherlands – Europe! Earth Hour – Lights Out in San Francisco ! 

23-10-2008: Het is weer bijna zover en dan gaan de lichten massaal uit in Nederland. Dan hebben we het vooral over de openbare verlichting en verlichting van gebouwen, maar ook steeds meer bedrijven doen het licht uit tijdens de Nacht van de Nacht 2008.

Hoe mooi het eigenlijk is in het pikkedonker maken wij nog maar zelden mee. Alleen tijdens een grote stroomstoring is het echt donker. Nederland is een verlicht land. Bijna nergens in Europa is er ’s nachts meer licht. Heel mooi om al die lichten een keer uit te doen. Mooie actie ook, die we elk jaar herhalen, maar waar het echt om gaat is de vraag: is al die verlichting wel nodig? Waar kan het licht uit? Niet alleen op zaterdag 25 oktober, maar altijd.

licht-op-nederland.jpgHeel veel verlichting is ooit aangebracht met een bepaald doel. Veiligheid is, denk ik, de belangrijkste reden. Ik zie veel, heel veel verlichting die in feite volkomen overbodig is. Ongelofelijke hoeveelheden lampen branden langs allerlei wegen, in sraten en op pleinen uit veiligheidsoogpunt de hele nacht. In de tijd wordt er door het verkeer niet of nauwelijks gebruik gemaakt van die wegen.

Doet uw gemeente ook mee, maar u staat nog niet op de lijst met deelnemende gemeenten en bedrijven, dan kunt u dat alsnog even melden bij sichting Natuur en Milieu. Wij doen uiteraard mee.

Mei 2008: Op 25 oktober 2008 organiseren stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties voor de vierde maal de Nacht van de Nacht en dat sluit natuurlijk weer heel mooi aan bij de Maand van de Energiebesparing..

Vele gemeentes en bedrijven doven de lichten van monumenten en gebouwen om lichtvervuiling tegen te gaan. Ook worden nachtactiviteiten georganiseerd door heel Nederland, van een workshop nachtfotografie tot sterren kijken. Tot die tijd staat onder activiteiten vermeld wat er op de planning staat. Dooft uw gemeente of bedrijf de lichten tijdens de Nacht van de Nacht of wilt u een nachtactiviteit organiseren? Dit kunt u hier melden.

De Nacht van de Nacht 2007 was een mooi succes. Ruim 12.000 mensen bezochten de activiteiten; 105 gemeenten doofden de lichten van gebouwen, kerken en monumenten; een toenemend aantal gemeenten doven of dimmen lantaarnpalen; uit onderzoek bleek dat negen van de tien Nederlanders reclame en neonverlichting ’s nachts het liefst uit ziet staan; onze oproep aan gemeenten om reclameverlichting te doven werd ondersteund door minister Cramer van VROM.

Het initiatief van stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties is bedoeld om Nederland weer donkerder en mooier te maken en tegelijk iets aan het klimaatprobleem te doen.

7 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  21 oktober 2008 om 12:55 | Permalink

 2. Henk de Hartog zegt:

  7 oktober 2009 om 11:00 | Permalink

  Leuk verhaal, maar in de praktijk gebeurd er niets mee.
  Producten die dit mogelijk maken worden door de overheid nauwelijks gewaardeerd of gesubsidieerd, soms structureel tegengewerkt om te ontwikkelen.
  Wij zijn al jaren bezig om in Nederland o.a. de Rijkswegen donker te krijgen, maar worden hierin alleen maar door de overheid tegen , 1 uitzondering RWS Oost-Nederland.
  Maar succes met uw acties.
  Misschien zouden wij de duizenden lichtpunten die wij bij RWSON besturen/bedienen uit kunnen doen die nacht (grapje)
  met vriendelijke groet,
  Henk de Hartog

 3. Joke Olthaar zegt:

  29 januari 2010 om 18:15 | Permalink

  Theater Grrr is een theatergroep en speelt voorstellingen met als thema de natuur, de zee, planeten voor kinderen.
  Veelal wordt er gespeeld op scholen, kleine theaters, buurtcentra, staatsbosbeheer en natuurcentra en festivals.

  Maanvlucht wordt gespeeld rond het thema de Nacht van de duisternis.

  Aapje Slingerdan fietst rondjes op de aarde. Het is hem hier veel te druk, te veel herrie en het stinkt. Hij wil hier weg waar ruimte is, rust en waar hij kan slingeren. Dan omtmoet hij de professor Bas die op de maan woont. Bas vertelt alles over de planeten. In het heelal voelt Slingerdan de ruimte en wil een planeet voor alle apen. Professor Bas gaat deze uitvinden. Maar of dat lukt …..? Maanvlucht neemt je mee in een totaal andere wereld die kinderen erg aanspreken. Door het eenvoudige en tegelijk magische decor krijgen kinderen een beeld hoe het zonnestelsel eruit ziet. De voorstelling is spannend en grappig tegelijk. De kinderen worden bewust van hun plek in de wereld van de aarde in het heelal.

  De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 4 t/m 9 jaar De voorstellingen zijn interactief een aantal kinderen uit het publiek speelt mee. Theater Grrr speelt daarnaast nog de voorstellingen Stinker over de natuur
  en Visserke Vis over de zee. Voor de families op fesivals een straat-act met De Zigeunerin en de Beer.

 4. Erik van Erne zegt:

  23 oktober 2010 om 12:06 | Permalink

  De Light Challenge Ontwerpwedstrijd: Een nieuw lichtconcept in een “standaard” woonstraat.

  Met de Light Challenge worden studenten (HBO/WO) uitgedaagd kennis van verschillende vakgebieden samen te brengen in een duurzaam verlichtingsplan. Het winnende ontwerp wordt in uitvoering gebracht.

  Met de ontwerpwedstrijd Light Challenge slaan drie gemeenten (Heerenveen, Groningen en Assen) in Noord-Nederland de handen ineen om de ontwikkeling van energie-efficiënte openbare verlichting te versnellen. Op 30 oktober tijdens, de Nacht van de Nacht, gaat de Light Challenge van start; dit gebeurt in de 3 gemeenten tegelijkertijd.

 5. Erik van Erne zegt:

  30 oktober 2010 om 09:41 | Permalink

  Mag het licht uit?

  Schiphol doet op 30 oktober weer mee met de ‘Nacht van de Nacht’. Om klokslag 20:00 zal een deel van de luchthaven worden verduisterd.

 6. Erik van Erne zegt:

  2 november 2010 om 08:43 | Permalink

  Succesvolle Nacht van de Nacht

  Kwam het door het droge heldere weer met een prachtige sterrenhemel? Feit is dat afgelopen nacht, de 6e Nacht van de Nacht, opnieuw een record is gevestigd.

  Meer dan 25 duizend mensen, waaronder veel kinderen, namen deel aan zo’n 300 ‘duistere’ evenementen, verspreid over alle provincies. Ze hebben genoten van een heldere sterrenhemel, mede omdat 130 gemeenten en meer dan honderd bedrijven samen duizenden lampen doofden. Het aantal deelnemers aan dit jaarlijks terugkerende evenement vertoont elk jaar opnieuw een stijging.

 7. Henk de Hartog zegt:

  21 oktober 2011 om 09:25 | Permalink

  Het licht kan uit op de rijkswegen en aan als het moet. De noodzakelijke applicatie is getest op de A1 en werkt.

  Een veldtest gedaan op 11 augustus 2011 van de IBOR tablet client demo. De test bestaat uit het in- en uitschakelen van verlichting op de snelweg A1 omgeving Hoevelaken. ps: deze video is onbewerkt en vertoont soms spiegeling van personen in de tablet.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

*

Categorieën

 • Afval (516)
 • Agenda (2.692)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (113)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (657)
 • Communicatie (373)
 • Cradle to Cradle (402)
 • Design (220)
 • Dieren (169)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.084)
 • Educatie (338)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (2.720)
 • English Channel (1)
 • Europa (29)
 • Evenementen (120)
 • Geluid (21)
 • Gezondheid (276)
 • Goed Doel (110)
 • Green Deal (8)
 • Greenwashing (112)
 • Hergebruik-Kringloop (279)
 • Iets anders (331)
 • Int. Samenwerking (186)
 • Investeren (132)
 • Kerst (154)
 • Klimaat (1.581)
 • Licht (357)
 • Lucht (31)
 • Mensenrechten (160)
 • Milieu (729)
 • MVO (105)
 • Natuur (650)
 • Nederland (11)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (156)
 • Oud & Nieuw (107)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (32)
 • Sport (200)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (843)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (273)
 • Welzijnswerk (28)
 • Schrijvers

  Recente berichten

 • Zonnepanelenveld met 1.700 Zonnepanelen op Zernike Campus Groningen by RUG
 • Solar Powered Trains Will be Here Sooner You Might Think by WEF
 • Nuon-Heijmans Combinatie Plaatst Eerste van 1.250 Slimme Laadpalen in Limburg en Brabant
 • Gelderland Koploper in Nederland in de Biobased Economy (BBE)
 • Solar Solutions International 2018: Het Grootste Zonne-energie Platform in de Benelux
 • De Marktgids Zonne-energie 2018 by Solar Magazine
 • The eVolo 2018 Skyscraper Competition: Registration Open
 • Zonne-energie by Het Klokhuis
 • Norway is Banning the Use of Oil to Heat Homes and Buildings After 2020 by WEF
 • Dag van de Duurzaamheid 2017: Rondleiding Roetz Fietsfabriek in Amsterdam – OV-Fiets Recycle
 • Dag van de Duurzaamheid 2017: Weekend van de Duurzaamheid in Zoetermeer
 • Land Art Generator Initiative – LAGI 2018 Melbourne: Help Victoria Become Net-Zero by 2020
 • De Boskalis Beach Cleanup Tour 2017: Help Mee en Maak de Nederlandse Stranden Schoon
 • De Duurzame Jonge 100 van 2017: Een Selectie van Jonge Mensen die Laten Zien dat het Kan
 • Energysense Bevolkingsonderzoek – Het Begrijpen van Energieverbruik by RUG
 • Dag van de Binnenlucht 2017: Een Gezonde Woning is een Goed Geventileerde Woning
 • Sunday 2017: Hét Congres voor de Zonne-Energiesector in Nederland en Vlaanderen
 • Nature Is Speaking by Conservation International: Ian Somerhalder is Coral Reef
 • De Nieuwe Bergen in Eindhoven by MVRDV: Groene Daken en Zonnepanelen
 • London Taxi Company Rebrands Itself As London EV Company (LEVC): The Electric TX Taxi
 • Links

  Milieunet op..


  Review http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/ on alexa.com