Anders Bekeken

Het Energie Positieve BREEAM Outstanding Kantoorgebouw van Alliander in Duiven

Geschreven op 2-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Duurzaam, Energie en Besparing
Pin It

Alliander Kantoor Duiven

12 november 2015: Vandaag opent Alliander het volledig gerenoveerde bedrijfsgebouw in Duiven nabij Arnhem. Vóór de renovatie was dit een verzameling kleurloze jaren ’80 gebouwen geschikt voor 600 medewerkers, erna één innovatief en duurzaam energiepositief complex waar plaats is voor meer dan 1500 mensen.

Het is de eerste keer dat na een renovatie het hoogst mogelijke BREEAM Outstanding ontwerp duurzaamheidscertificaat is toegekend. Het project is uitgevoerd door een consortium van VolkerWessels Vastgoed en RAU Architecten.

2 november 2015: Voor de huisvestingsopgave wilde Alliander een icoonproject realiseren. Alliander’s visie op duurzaamheid is dat je moet investeren in wonen, werken, reizen, produceren en consumeren op een manier dat toekomstige generaties niet worden opgezadeld met de nadelige gevolgen van onze keuzes. Practice what you preach!’

Netbeheerder Alliander betrekt eind 2015 een uniek, extreem duurzaam pand in Duiven. De toekomstige vestiging in oost-Nederland bestaat uit vijf oude kantoren die worden getransformeerd tot een energieleverend complex. De renovatie is bijna volledig circulair. Dat wil zeggen dat zoveel mogelijk van het materiaal opnieuw wordt gebruikt of wordt verwerkt tot grondstoffen voor andere producten. Van de bestaande constructies wordt 85 procent hergebruikt. Ook het overgrote deel van het sloopmateriaal (90 procent) wordt gerycled. De wc-potten en wasbakken zijn schoongemaakt en opnieuw geïnstalleerd. Gebruikte werkkleding van monteurs kreeg een tweede leven als geluidsisolatie van het gebouw. En pallethout is letterlijk voor de verbrandingsoven weggehaald om als gevelbekleding te dienen. Het bewerken van sloopafval tot bruikbaar bouwmateriaal, zoals bitumen en beton, gebeurt op locatie in speciaal ontworpen installaties. CO2-uitstoot door vervoer wordt daardoor tot een minimum beperkt. Er geldt een zogeheten zero waste-richtlijn voor alle betrokkenen. Onvermijdelijk afval wordt gemeten en gelabeld voor gescheiden verwerking. De grondstoffen zijn geregistreerd in een ‘grondstofpaspoort’. Daardoor is het mogelijk, dat als het pand – of delen ervan – in de toekomst overbodig worden, het netjes gedemonteerd kan worden en de materialen elders hergebruikt kunnen worden.

Het gebouw is energiepositief: het wekt meer energie op dan het zelf nodig heeft. Dat kan door een slimme klimaatbeheersing, warmte- en koudeopslag, een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein en twee windmolens op het terrein. Een speciaal dak met transparante luchtdruk-kussens en levende, groene binnengevels dragen bij aan de CO2-neutrale energiehuishouding van het complex. Het is de eerste keer in Nederland dat de renovatie van een bestaand kantorencomplex aan de meest strenge duurzaamheidseisen wordt onderworpen. Doel is om als eerste renovatieproject in Nederland de BREEAM-certificering outstanding te bereiken.

Omdat Liander kiest voor Het Nieuwe Werken zullen 1550 mensen in Duiven kunnen werken. Het netwerkbedrijf kiest bewust voor duurzame renovatie uit het oogpunt van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Minstens zo belangrijk is de voorbeeldfunctie van het gebouw. Voor het project is een consortium opgericht met als belangrijkste partners Volker Wessels Vastgoed en architectenbureau RAU. Het consortium is samengesteld na een innovatieve, geheel transparante aanbesteding, waarbij Liander marktpartijen nadrukkelijk heeft gevraagd om op basis van duurzame ambities in te schrijven. Het lopende bouwproces is gebaseerd op zogeheten co-creatie. Alle inzichten en ervaringen worden in volledige openheid gedeeld. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt dit streven, en beschouwt het complex in Duiven als één van de belangrijke pilot-projecten voor duurzaam bouwen in ons land.

Zie ook: De Alliander Sustainability Challenge: Goed Idee, De Groenkampioen, De Groene Salarisstrook – GroeneDaad.NL: De Allergroenste Nationale Kantorenwedstrijd van Nederland by Alliander – Kantoor Geelen Counterflow Haelen: Energie Positief Gebouw met Breeam Outstanding Certificaat – Put Solar on It: Heliotrope An Energy Positive Solar Home by Ralph Disch – Het energy-positive Crystal Island in Moskou – Energy-positive kantorencomplex in Parijs ! – Masdar Headquarters: The first Energy-Positive Building in the World

Zie ook: Crossdock Distributiecentrum van TNT Express Eindhoven krijgt Breeam Excellent Certificaat – Het duurzaamste gebouw van Nederland: TNT Post CO2-neutraal pand in Veenendaal – TNT Green Offices: TNT Hoofddorp volledig CO2-neutraal – UKP NESK Project: Nieuw Hoofdkantoor TNT Green Office – TNT Express Hoofdkantoor in Hoofddorp: Een Duurzaam Gebouwd Duurzaam Gebouw – Park 20|20: Cradle to Cradle Kantoorpand FOX Vakanties met BREAAM Excellent Score – Schiphol Duurzaam: TransPort, het Eerste LEED Platinum Kantoorgebouw van Nederland – The Edge Zuidas, Amsterdam by OVG: World’s Most Sustainable Office Building

EnergiesprongInnovatieprogramma  Energiesprong is een aanjager: een innovatieprogramma dat Platform31 tot eind 2015 uitvoert.

Energiesprong lanceerde een oproep onder de titel ‘Kantoren vernieuwen naar energieneutraal’. Dit is een innovatieprogramma voor renovatieprojecten in de kantorensector waar een energiebesparing van minimaal 60% ten opzichte van het huidige gebruik gerealiseerd kan worden. Doel van het programma is om alle partijen in de huisvestingsketen van kantoren in beweging te krijgen om een grootschalige toepassing van duurzame energie en een forse reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen te realiseren.

In maart starten zeven studies voor een technische onderbouwing van kantoorrenovaties met een energiereductie van 60%. Voor deze oproep in februari zijn 18 aanvragen voor haalbaarheidsstudies binnengekomen bij het programma Energiesprong; zeven daarvan zijn gehonoreerd voor financiering.

 • Chiba Heerlen Dit gebouw uit 1993 is onderdeel van de onderwijscampus van de Open Universiteit Nederland (OUNL). De OUNL wil de eerste emissievrije, groene universiteit zijn.
 • Dunea Zoetermeer Kantoorpand aan het Plein van de Verenigde Naties in Zoetermeer. De coalitie onderzoekt de mogelijkheden voor renovatie naar energielabel A+.
 • Grontmij Alkmaar Het kantoorpand uit 1997 met huidig energielabel D, wil naar label A.
 • Triodos Vastgoed Het doel voor het kantoorpand aan de Stationsweg in Groningen uit 1994, is om snel, in een half jaar tijd, te renoveren van label G naar A+.
 • Tropicana Rotterdam Dit voormalig zwemparadijs wordt gerenoveerd naar kantoren met leisure. Het kantoorgedeelte beslaat 70% en men onderzoekt de mogelijkheden voor renovatie met 60% energiereductie.
 • Spanbroeks Schoonste, kantoorcomplex De laagbouw uit 1980 wordt gerenoveerd. Er worden 3 scenario’s onderzocht, 60 %, 100% en 120% energiereductie.
 • MAS ARBOS in Oss Dit monumentale pand uit 1883 wordt gerenoveerd, men onderzoekt de mogelijkheden voor een energiereductie van 60%. De huurder, bouwbedrijf Berghege, bouwt zelf mee

Nederland op weg naar Energieneutraal Bouwen in 2020 – Lokaal Energieneutraal: Op Weg naar een Energieneutrale Gebouwde Omgeving – Energieneutraal Stadhuiskwartier in Deventer: Duurzame Warmte en Koude, Verlichting en Water –  Passief Bouwen en Passief Renoveren: Energieneutraal Wonen Kan Echt – Energiezuinig Renoveren Hoe Doe Je Dat?: Grote Sprong of Meerdere Stappen? – Hier Opgewekt: Lokale Energie Initiatieven in Nederland – Op Weg Naar Een Klimaatneutrale Gebouwde Omgeving 2050 by CE Delft – De Excellente Gebieden: 19 Voorbeeldgebieden voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw

3 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  2 november 2015 om 09:48 | Permalink

  Gasterra Kantoorpand in Groningen van Energielabel G naar A+

  Tijdens de renovatie wordt rekening gehouden met het zo min mogelijk produceren van afval. Daarom is er voor gekozen de spouwmuur niet extra te isoleren. Hiervoor zou namelijk al het bestaande metselwerk volledig vervangen en gesloopt moeten worden. In plaats daarvan zal er bij alle kantoorafdelingen HR+++ (triple) glas en bij de centrale, vide HR++ beglazing aangebracht worden. Het autogebruik wordt sterk ontmoedigd. Dit heeft grote kans van slagen omdat de locatie heel dicht bij het station is. Er zullen ook aansluitingen komen voor elektrische auto’s.

 2. Erik van Erne zegt:

  2 november 2015 om 09:51 | Permalink

  Spanbroeks Schoonste, kantoorcomplex: Een energieleverend gebouw

  In een technische haalbaarheidsstudie is onderzoek gedaan naar drie scenario’s voor het renoveren van dit kantoorpand: 60 tot 120% energiereductie in vergelijking met een forfaitair gebruik. Uiteindelijk is gekozen voor een energieleverend gebouw met een energiereductie van maar liefst 150%. Er wordt een innovatief regelsysteem toegepast op basis van vraag en aanbod (heatmatcher). De laagbouw krijgt een flexibele indeling die ruimte biedt aan enerzijds kantoorwerkplekken en anderzijds bijeenkomsten. In het pand zal een kenniscentrum komen waarin de energieopwekking en energiestromen inzichtelijk worden voor klanten, studenten en andere geïnteresseerden.

 3. Erik van Erne zegt:

  2 november 2015 om 10:29 | Permalink

  Anders Werken en Bouwen in Duiven: Circulariteit – Verbinden – Energie – Minder, Slimmer en Groener Reizen – Duiven, daar krijg je energie van! – Duiven verkennen – Duiven, de eerste werkdag

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

*

Categorieën

 • Afval (512)
 • Agenda (2.654)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (113)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (642)
 • Communicatie (373)
 • Cradle to Cradle (394)
 • Design (213)
 • Dieren (169)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.058)
 • Educatie (337)
 • EEN-Armoede (250)
 • Energie en Besparing (2.655)
 • English Channel (1)
 • Europa (29)
 • Evenementen (119)
 • Geluid (21)
 • Gezondheid (274)
 • Goed Doel (110)
 • Green Deal (8)
 • Greenwashing (112)
 • Hergebruik-Kringloop (278)
 • Iets anders (327)
 • Int. Samenwerking (186)
 • Investeren (132)
 • Kerst (154)
 • Klimaat (1.574)
 • Licht (357)
 • Lucht (31)
 • Mensenrechten (160)
 • Milieu (728)
 • MVO (103)
 • Natuur (639)
 • Nederland (11)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (156)
 • Oud & Nieuw (107)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (32)
 • Sport (200)
 • Vakantie (72)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (61)
 • Vervoer en OV (805)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (270)
 • Welzijnswerk (28)
 • Schrijvers

  Recente berichten

 • The SoelCat 12 Electric Catamaran with Solar Panels by Soel Yachts
 • The YARA Birkeland Zero Emission Vessel: World’s First Fully Electric Autonomous Container Ship
 • De I.D Buzz Minivan by Volkswagen: Het Elektrische Busje Komt Zo
 • De Skoda Element Concept Car: Een Elektrische Buggy by de Skoda Academy
 • Punch Two Zonnewagen by Punch Powertrain Solar Team van de KU Leuven
 • The Bridgestone World Solar Challenge 2017 #BWSC17: From Darwin to Adelaide Australia
 • Nieuwe Cambuur Stadion: Het Eerste Energieneutrale Stadion van Nederland met Hybride Grasmat
 • Zonnepark Ketelsteeg Zaltbommel met 14.454 Zonnepanelen by Energie van Hollandsche Bodem
 • Nature Is Speaking by Conservation International: Julia Roberts is Mother Nature
 • A Road in Northwest England Made From Recycled Plastic by MacRebur
 • Wave Parasite Winnaar Our Oceans Challenge 2016-2017
 • Tien Kleine Urban Windturbines op Bedrijventerrein ABC Westland Agri & Food in Poeldijk
 • Prototype Group Rapid Transit (GRT) Voertuig by 2Getthere naar Singapore en Dubai
 • The Singapore Sustainability Academy (SSA): A Net-Zero Emission Carbon Negative Building
 • Drijvend Zonnepark op Zandwinplas van Roelofs Zandwinning in Tynaarlo: 23 MW Duurzame Energie
 • Green Trade Center in Aalsmeer: Het Huis van de Kweker by Waterdrinker Aalsmeer
 • Floriade 2022: Wereld Tuinbouw Expo in Almere – Growing Green Cities
 • De Eerste Energieneutrale Snelweg van Nederland: Duizenden Zonnepanelen op Knooppunt Almere
 • Energieneutraal Hotel Jakarta in Amsterdam met BREEAM Excellent Certificaat
 • Drijvende Trappen aan de Leuvehaven in Rotterdam Tegen de Kade van Plein 1940
 • Links

  Milieunet op..


  Review http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/ on alexa.com