Anders Bekeken

Wereldvoedseldag 2011: Meer dan 1 Miljard Mensen Ondervoed

Geschreven op 9-10-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, EEN-Armoede
Pin It

1 billion9 september 2010: Zo, we zijn weer een jaar verder en er is in feite geen verandering in de wereldwijde situatie. Nog steeds zijn er heel veel mensen ondervoed.

Eerlijk gezegd denk ik dat het er inmiddels meer zijn geworden dan 1 miljard. Denkt u nog even aan de grote rampen in Haïti en Pakistan.

Hoog tijd voor een nieuwe campagne: I’m Mad as Hell

Jeremy Irons is Mad as Hell that 1 billion people in the world are chronically hungry. And he wants you to get mad, too. Nearly 1 billion people around the world live in chronic hunger.

Put pressure on politicians to end hunger. Sign the petition and push for change wherever you are. More at: 1 Billion Hungry

See also: TEDxChange 2010: The Future we Make by TEDx and the Bill & Melinda Gates Foundation –UN Millennium Development Goals Summit New York: We Can End Poverty in 2015 – Immigration, World Poverty and Gumballs: Updated 2010

Stop Voedselverspilling: Innovatieve Ideeën Gezocht – Stop Voedselverspilling: Taste the Waste en De AfvalShow op TV by BOS – No More Hunger

 

world-food-day.jpg1 oktober 2009: De Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties riep in 1981 16 oktober, de verjaardag van de FAO, uit tot World Food Day. Jaarlijks wordt hiermee aandacht gevraagd voor het hongervraagstuk in de wereld. Wat  u daar zelf aan kunt bijdragen? Kort samengevat Doe, Investeer en Spreek op 16 oktober 2009!

Doe: Koop fairtrade producten. Fairtrade producten zijn afkomstig van kleine boeren in ontwikkelingslanden die een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun producten. Deze boeren krijgen hiermee toegang tot de internationale markt. Dit zorgt voor werkgelegenheid en een inkomen waardoor de welvaart van de boeren, hun familie, hun dorp en soms zelfs van de hele regio kan toenemen. Hiermee kan worden geïnvesteerd in betere arbeidsomstandigheden, opleidingen, gezondheidszorg, huisvesting en infrastructuur. Meer over fairtrade en duurzame keurmerken.

banner_fonds07.gifInvesteer: Doneer aan projecten voor ontwikkelingssamenwerking. Door geld te geven aan ontwikkelingsprojecten of microkredieten te verstrekken, investeer je in de levensomstandigheden van arme mensen. Ook kan je zelf een project opstarten en door middel van je kennis of contacten een bijdrage leveren aan het verbeteren van de situatie van mensen in ontwikkelingslanden. Voor meer informatie over goede doelen, microkredieten en praktische tips over hoe jij kunt helpen, kun je terecht op de websites van de volgende ontwikkelingsorganisaties: Hivos, ICCO, Oxfam Novib, Cordaid.

Spreek: Laat je stem horen in de politiek of in organisaties waarvan je lid bent. De hongerproblematiek is onder andere het gevolg van wereldwijde conflicten, ondoorzichtige handelsstructuren en een onevenredig beslag op natuurlijke hulpbronnen. Om voedselzekerheid te bieden aan alle mensen op de wereld zijn de juiste politieke beslissingen nodig. Bijvoorbeeld op het gebied van het stimuleren van biobrandstoffen, energiebeleid en internationale handelsafspraken. Door je stem te laten horen in de politiek, of in de organisatie waarvan je lid bent, kun je je invloed laten gelden.

9 oktober 2008: Meer dan 1 miljard mensen lijden aan honger, een toename van 100 miljoen ten opzichte van vorig jaar. In lijn met de millenniumdoelen zou dit aantal in 2015 rond de 412 miljoen moeten liggen. De wereldbevolking groeit van 6,8 miljard naar 9 miljard in 2050. Er is een verdubbeling van de productie nodig om iedereen dan te kunnen voeden. Voedselprijzen zullen fluctueren, maar gemiddeld hoger zijn dan in het verleden.
De Right to Food and Nutrition Watch 2009, die op 16 oktober, Wereldvoedseldag aan minister Verburg wordt aangeboden, laat zien dat ook het verschil tussen de ambitie en het werkelijk aantal mensen met honger groeit. Het aantal ondervoede mensen neemt toe, afgelopen jaar met 100 miljoen tot 1,017 miljard. In lijn met de millenniumdoelen zou dit aantal in 2015 rond de 412 miljoen moeten liggen. De Watch schetst een treurig beeld van het recht op voedsel in een aantal landen. Toegang tot land is voor kwetsbare groepen in India, Brazilië en Cambodja problematisch.

Verwacht wordt dat de wereldbevolking van de huidige 6,8 miljard groeit naar 9 miljard in 2050. Naast de bevolkingsgroei stijgt de druk op landbouw door de productie van biobrandstoffen, klimaatverandering en consumenten die meer vlees eten. Om ieder mens op aarde een goed bord eten te geven, moet de voedselproductie verdubbelen. Volgens het rapport van Wageningen UR ‘Voedselzekerheid; Een beschouwing vanuit drie dimensies’, geschreven in opdracht van minister Verburg, ligt de oplossing in de verhoging van de productiviteit. Daar valt nog veel te winnen, zowel met reeds bekende methoden als met nieuwe innovatieve concepten zoals productie op zee en vergaande ecologische modernisering.

“Hoewel het geen gemakkelijke opgave is, kan de honger in de wereld worden opgelost” vindt Rudy Rabbinge van Wageningen UR, de woordvoerder voor Wereldvoedseldag. Kennis is daarbij een kernelement. Volgens Leo Den Hartog van Nutreco blijft Nederland hierin een gidsland met de sterke kennis- en agrifood instellingen. Stineke Oenema van ICCO & Kerk in Actie vindt ook politieke wil een belangrijk element van de oplossing van het wereldvoedselvraagstuk en ziet een versterkt mandaat weggelegd voor het Committee on World Food Security als coördinerend orgaan. Hierbinnen vindt afstemming plaats tussen internationale organisaties en landen.

2008:  Zo’n 150 landen over de wereld doen mee. Dit jaar wordt Wereldvoedseldag in Nederland ingevuld door de Initiatiefgroep Wereldvoedseldag 2008 bestaande uit de volgende organisaties: ICCO, Hivos, Wereld Natuur Fonds, Nederlandse Vrouwenraad, Wageningen Universiteit en Researchcentrum, LTO Nederland, FNV, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Ministerie van Buitenlandse Zaken (DGIS).

5 Reacties

 1. jos linssen zegt:

  7 oktober 2009 om 22:43 | Permalink

  In Eindhoven is er een wereldmaaltijd op wereldvoedseldag in Dynamo, jongerencentrum aan het Catharinaplein, georganiseerd in samenwerking met de wereldwinkel eindhoven aan heuvel galerie 198. Buren in actie voor een eerlijke verdeling! Aanvang half 7 op vrijdag 16 oktober 2009 in Dynamo. Met een aantrekkelijk programma: info, street dance door Dynamische groep, muziek door Eindhovense groep Barbabob, capoeira demo uit Brazilië (via Valkenswaard). Kaarten à 3,50 p.p voor eten en een drankje aan de balie van Dynamo. Beperkt aantal kaarten, maar iedereen is welkom.

 2. Moniek Westerman zegt:

  16 oktober 2009 om 08:51 | Permalink

  Wereldvoedseldag: No More Hunger

  lieve mensen – ter gelegenheid van wereldvoedseldag vertel ik graag over mijn kunstzinnige bijdrage
  http://www.globalfatexchange.com (the art of sharing : iedereen wordt uitgenodigd mee te doen!)

  Moniek Westerman

 3. Erik van Erne zegt:

  6 oktober 2010 om 16:59 | Permalink

  Fighting a Legacy of Hunger in Chad

 4. Gerdien zegt:

  6 oktober 2010 om 17:07 | Permalink

  500 miljoen euro voor voedselhulp in de EU

  De EU-lidstaten hebben ingestemd met het voorstel om ook in 2011 de armen bij te staan met voedselhulp. Met het voorstel is een bedrag van 500 miljoen euro gemoeid. “Het voedselhulpprogramma is een duidelijk teken dat het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid er niet alleen voor de landbouwers is, maar voor alle EU-burgers”, zei EU-commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos.

  De Europese Unie heeft het voedselhulpprogramma in de jaren ‘80 ingevoerd om de grote voorraden landbouwproducten in interventiestocks toe te bedelen aan arme mensen. Halverwege de jaren ’90 werd het ook mogelijk om voedsel in te kopen voor het programma. De huidige interventiestocks aan granen, melkpoeder en in mindere mate boter volstaan evenwel om de behoeften voor 2011 te dekken zodat er maar beperkt aankopen zullen gebeuren.

  De interventiestocks zijn niettemin kleiner geworden zodat er voorstellen worden gedaan om het voedselhulpprogramma te hervormen en aan te passen aan de ontwikkelingen binnen het GLB. Inmiddels is een voorstel ingediend om niet alleen granen en zuivel binnen het programma te verstrekken, maar bijvoorbeeld ook groente en fruit. Over dit voorstel wordt de komende maanden verder gediscussieerd.

  In 2011 zullen 20 lidstaten gebruik maken van de EU-steun voor hulpbehoevenden. Het budget dat wordt uitgetrokken voor het programma ligt met 500 miljoen euro op hetzelfde niveau als in 2009 en 2010. België ontvangt voor het nationaal voedselhulpprogramma 74.030 ton granen en 1.687 ton melkpoeder uit de interventiestocks. Bovendien wordt bijna 11 miljoen euro EU-steun uitgetrokken voor de voedselbedeling in ons land.

  Volgens de meest recente schattingen zou 17 procent van de EU-bevolking beneden de armoedegrens leven en geconfronteerd worden met voedselonzekerheid. Vorig jaar konden naar schatting 13 miljoen mensen beroep doen op de voedselprogramma’s van de lidstaten die door de EU gesteund werden.

 5. Erik van Erne zegt:

  7 november 2010 om 02:14 | Permalink

  1Billionhungry video – electronic billboard Stockholm Sweden

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

*

Categorieën

 • Afval (512)
 • Agenda (2.654)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (113)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (643)
 • Communicatie (373)
 • Cradle to Cradle (394)
 • Design (213)
 • Dieren (169)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.059)
 • Educatie (337)
 • EEN-Armoede (250)
 • Energie en Besparing (2.664)
 • English Channel (1)
 • Europa (29)
 • Evenementen (119)
 • Geluid (21)
 • Gezondheid (275)
 • Goed Doel (110)
 • Green Deal (8)
 • Greenwashing (112)
 • Hergebruik-Kringloop (278)
 • Iets anders (328)
 • Int. Samenwerking (186)
 • Investeren (132)
 • Kerst (154)
 • Klimaat (1.575)
 • Licht (357)
 • Lucht (31)
 • Mensenrechten (160)
 • Milieu (728)
 • MVO (103)
 • Natuur (641)
 • Nederland (11)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (156)
 • Oud & Nieuw (107)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (32)
 • Sport (200)
 • Vakantie (72)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (61)
 • Vervoer en OV (815)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (271)
 • Welzijnswerk (28)
 • Schrijvers

  Recente berichten

 • Natuurtop 2017: Spannende Natuur bij het Camperduin bij Schoorl
 • Naar Een Duurzaam Nederland: Investeringsagenda voor Kabinetsformatie 2017 by IPO, VNG en UvW
 • Our Water, Our Future Project by The Story of Stuff
 • The Breakthrough in Renewable Energy Documentary by VPRO Backlight
 • Tesla Solar Glass Roof Tiles: Zonnedakpanen Voor Duurzame Zonne-Energie
 • China’s Solar City Dezhou: Secrets of The World’s First Solar City by China Icons
 • HEINEKEN ’s-Hertogenbosch Gaat Biogas Gebruiken voor Brouwproces: Heerlijk, Dat Groene Gas
 • Beijing Gaat Alle 70.000 Taxi’s in de Stad Vervangen door Elektrische Taxi’s
 • HEINEKEN Gaat Duurzame Biobrandstof Gebruiken in de For Ever: Heerlijk, Dat Groene Varen
 • Boonstra Transport Neemt Elektrische 44-Tons Trekker Vrachtwagen in Bedrijf
 • Nature Is Speaking by Conservation International: Liam Neeson is Ice
 • Massive Antarctic Larsen C Ice Shelf Days From Breaking Off
 • De Elektrische Vuilniswagen Voor Papierinzameling door CURE Eindhoven by E-Trucks Europe
 • Gemeente Groningen Kiest voor Waterstof Voertuigen: Afvalwagen, Veegwagen en Personenauto’s
 • Acht Elektrische BYD Stadsbussen Voor Connexxion in Haarlem
 • De LI-ON Power Pro: De Elektrische Huisvuilwagen by GeesinkNorba
 • Studentencomplex Donk in Breda Voorzien van 266 Zonnepanelen by ZonnepanelenDelen
 • India’s Solar Power House: Documentary by BBC
 • Amsterdam Gaat Hybride Vuilniswagens Inzetten voor Schonere en Gezondere Lucht
 • Aegon Hoofdkantoor in Den Haag Voorzien van 539 Zonnepanelen by Coöperatie Groen Hofzicht
 • Links

  Milieunet op..


  Review http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/ on alexa.com