Anders Bekeken

IDFA 2017: Het International Documentary Film Festival in Amsterdam

Geschreven op 6-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Dieren, Duurzaam
Pin It

17 november 2017: Documentairemaakster Marina Meijer is in de prijzen gevallen met haar filmplan C’est les autres. Ze kreeg donderdagmiddag de Karen de Bok Prijs tijdens een bijeenkomst van het NPO-fonds op IDFA.

Naast de onderscheiding ontving de winnares ook een waardecheque van 25.000 euro. Met dat geld uit het NPO-fonds mag Meijer haar plan verder ontwikkelen in samenwerking met de omroep. 

De prijs werd in voorgaande jaren uitgereikt als de Mediafondsprijs Documentaire en is nu vernoemd naar Karen de Bok, de begin dit jaar overleden hoofdredacteur televisie van de VPRO.

16 november 2017: De 30ste editie  van het IDFA festival is gisteravond officieel geopend in Carré met de levendige docu Amal van Mohamed Siam. De film vertelt het verhaal over Amal, die op haar veertiende al stond te demonstreren op het Tahrirplein en in de jaren erna haar identiteit zoekt in een land in transitie.

Ook werd gisteren de eerste winnaar van het festival bekendgemaakt. De gemeente Amsterdam reikt dit jaar voor het eerst tijdens IDFA de Amsterdam Human Rights Award uit aan de documentaire waarin het thema mensenrechten het best wordt verbeeld. De eerste winnaar van deze prijs is Piripkura van Renata Terra, Bruno Jorge en Mariana Oliva, het unieke verhaal over de enige twee Piripkura-indianen die nog in hun leefgebied in de Amazone leven. De andere twee genomineerde films waren Amal  en The Devil’s Freedom.

IDFA-oprichter Ally Derks is woensdagavond in Carré bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kreeg het lintje opgespeld door vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en oud-wethouder Kunst en Cultuur van Amsterdam Kajsa Ollongren.

27 september 2017: Zo, het is alweer bijna tijd voor de dertigste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Van 15 tot en met 26 november kunt u in Amsterdam weer terecht voor heel veel documentaires.

IDFA festival bestaat dertig jaar én neemt afscheid van oprichter en directeur Ally Derks. Dat gaat niet ongemerkt voorbij: in het programma The Visual Voice eren vijftien gerenommeerde regisseurs(paren) het festival, zijn grondlegger en het documentairegenre met een selectie van hun favoriete films.

The Visual Voice is een gezamenlijke inspanning van auteurs die een speciale band met IDFA hebben, of omgekeerd. Het is een indrukwekkend rijtje: Pirjo Honkasalo, Kim Longinotto, Nick Broomfield, Jørgen Leth, The Yes Men, Maziar Bahari, Heddy Honigmann, John Appel, Hubert Sauper, D.A. Pennebaker & Chris Hegedus, Heidi Ewing & Rachel Grady, Frederick Wiseman, Steve James, Victor Kossakovsky en Nishtha Jain.

Allemaal hebben ze hun sporen in de documentairewereld ruimschoots verdiend en waren ze – sommigen al vanaf het prille begin – te zien op IDFA. Tijdens het festival dit jaar leiden ze de door hen gekozen documentaires in op de plek waar het allemaal begon – De Balie – van 19 tot en met 21 november.

IDFA biedt een onafhankelijke en inspirerende plek waar publiek en professionals terecht kunnen voor een pluriform aanbod documentaires van hoge kwaliteit. Pluriform wat betreft vorm en inhoud, maar ook wat betreft (culturele) achtergrond van de maker. IDFA biedt een alternatief voor massavermaak en eenvormigheid en laat zien dat een steeds groter publiek op zoek is naar een hoogwaardige vorm van verdieping en reflectie.

De Amsterdam Human Rights Award  wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Deze prijs voor de beste mensenrechtendocumentaire is ingesteld door de gemeente Amsterdam. De winnaar kan rekenen op een bedrag van € 25.000. IDFA selecteert uit het programma van dit jaar (ruim 300 films) minimaal zes en maximaal tien documentaires die worden voorgelegd aan de internationale, driekoppige jury, bestaande uit film- en mensenrechtenexperts. De jury nomineert vervolgens drie titels op grond van cinematografische kwaliteiten.

IDFA 2015

6 november 2015: De volgende editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam vindt plaats van woensdag 18 tot en met zondag 29 november 2015 in Amsterdam. De hoofdlocaties van IDFA dit jaar zijn Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, EYE en de Brakke Grond. Speciale programma’s vinden plaats op een aantal satellietlocaties verspreid over Amsterdam, waaronder Melkweg, De Kleine Komedie, de Balie en Podium Mozaïek.

Het volledige programma is inmiddels bekend, zie de A tot Z filmlijst 2015.  De kaartverkoop voor IDFA Vrienden is op vrijdag 6 november gestart. Vanaf maandag 9 november 19.00 uur kan iedereen een kaartje kopen in de voorverkoop.

Tijdens de Green Screen Day kleurt IDFA weer groen! Net als vorig jaar worden vijf films vertoond die een verdiepende blik werpen op maatschappelijke issues met een link naar duurzaamheid. Voor de Green Screen dag werkt IDFA samen met Green Film Making en de Rijksoverheid (Green Deals). Met inleidingen door Els Rientjes van Green Film Making èn bij This Changes Everything een spreker die toelicht hoe de Rijksoverheid met Green Deals duurzame initiatieven stimuleert. Daarnaast geeft architect en innovatiespecialist Thomas Rau de lezing “Ons zijn is tijdelijk, de gevolgen zijn permanent“, waarin hij de opgaven en de ingrijpende stappen benoemt die nodig zijn om de omslag van duurzaamheid naar levensvatbaarheid te maken.

De Selectie Green Screen Day 2015: Salero – Banking Nature – This Changes Everything – Land Grabbing – Racing Extinction

Zie ook: IDFA 2011: Competition for Best Green Screen Documentary en de groene documentaires uit 2011: Bhopali – Bitter Seeds – Cape Spin: An American Power Struggle – Confessions of an Eco-Terrorist – The Hungry Tide – The Island President – LoveMEATender – Nuclear Savage – Off the Grid – PEAK – Raising Resistance – Red Forest Hotel – Semper Fi – Always Faithful – Surviving Progress – Sushi: The Global Catch en de groene documentaires uit 2010: Cool It – Future of Hope – Greenlit – Into Eternity – The Pipe – Queen of the Sun: What Are the Bees Telling Us? – Selling the Silence – There Once Was an Island – Windfall 

De Oxfam Novib Selection bestaat uit drie films geselecteerd uit het IDFA programma. Dit jaar op de thema’s Klimaatverandering, Ongelijkheid en Migratie & Vluchtelingen. Alle thema’s zijn gerelateerd aan het werk van Oxfam Novib. Na afloop van de films zijn er nagesprekken met diverse gasten aan tafel. Tevens is er een speciaal programma op het thema Migratie & Vluchtelingen in de Brakke Grond en zijn er vijf IDFA films geselecteerd en genomineerd voor de Oxfam Global Justice Award. This Changes Everything – WallsRequiem for the American DreamLand GrabbingThis Is Exile: Diaries of Child Refugees

Op zaterdag 28 november is het Food Filmfestival te gast op IDFA. Het festival presenteert al vijf jaar de beste foodfilms en liveprogrammering over eten. Tijdens IDFA 2015 verzorgt het Food Filmfestival vanuit De Brakke Grond de hele dag de beste food doc’s uit de IDFA selectie, faciliteert het vraaggesprekken bij de films en organiseert het een live evenement en proeverij over een van de grootste lusten èn lasten van het moderne voedselsysteem: Vlees.

In 2015 bestaat het Food Filmfestival vijf jaar en dat wordt gevierd met een tour langs verschillende Nederlandse steden en evenementen. Met de aanwezigheid op IDFA keert het festival terug naar de hoofdstad en wordt de tour afgesloten. Documentaires met verdieping Tijdens de Food Filmfestival-dag op IDFA worden de beste food-documentaires uit de selectie van IDFA 2015 door het Food Filmfestival-team van duiding en liveprogrammering voorzien. Met filmmakers en professioneel betrokkenen worden na de films Q&A-sessies gehouden. En met kleine verrassingen krijgen de films waar mogelijk ook een culinaire dimensie.

Meat the Makers In het Meat the Makers evenement laten zowel vleesproducenten als filmmakers hun licht schijnen op vleesconsumptie. In een vrolijk gebrachte show met serieuze ondertoon maken onder andere filmmaakster Marijn Frank, wiens film Need for Meat (Vleesverlangen) op IDFA in première gaat, ‘kweekvleesprofessor’ Mark Post hun opwachting. Daarnaast is er een proeverij van incourante vleessoorten door topchefs uit het Alliantie netwerk van Slow Food en krijgt de bezoeker de kans het onderwerp Vlees in al zijn verschijningsvormen te bekijken. De toegang is gratis.

Één Reactie

 1. Green Deal Nieuws zegt:

  13 november 2015 om 14:24 | Permalink

  Green Deals en Gedragsverandering at IDFA

  Hoe stimuleert u gedragsverandering? Tijdens de netwerksessie ‘Green Deals en Gedragsverandering’ op 26 november 2015 in Amsterdam komen inspirerende sprekers aan het woord die vertellen hoe zij het gedrag van anderen beïnvloeden én hoe zij verandering aanmoedigen. Daarnaast is er gelegenheid om te netwerken en kennis uit te wisselen met andere Green Deals.

  Veel Green Deal partijen willen geijkte patronen doorbreken en het gedrag van mensen positief beïnvloeden. Dat op papier zetten gaat echter een stuk sneller dan gedrag daadwerkelijk veranderen. Want:
  • Hoe betrekt u mensen?
  • Hoe stimuleert u hen?
  • Hoe activeert u mensen om te investeren in duurzaamheid?
  • Hoe wordt de meerwaarde zichtbaar?
  In de Brakke Grond in Amsterdam geven sprekers, onder wie Sander Hermsen (onderzoeker Design en gedragsverandering aan de Hogeschool Utrecht), antwoorden op deze vragen. En de Green Deals De Groene Grachten en Smart Energy Cities delen hun ervaringen met u. Daarnaast horen we graag hoe u dat doet en tegen welke obstakels u daarbij aanloopt.

  De dag wordt afgesloten met de film ‘This Changes Everything’. De Netwerksessie wordt namelijk georganiseerd tijdens de IDFA, het grootste documentairefestival ter wereld. 26 november staat in het teken van Green Screen Day. Voor deze dag zijn documentaires met een duurzaam thema geselecteerd.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (519)
 • Agenda (2.778)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (113)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (676)
 • Communicatie (373)
 • Cradle to Cradle (416)
 • Design (225)
 • Dieren (170)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.112)
 • Educatie (340)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (2.786)
 • Europa (29)
 • Evenementen (121)
 • Geluid (25)
 • Gezondheid (293)
 • Goed Doel (113)
 • Green Deal (8)
 • Greenwashing (112)
 • Hergebruik-Kringloop (287)
 • Iets anders (345)
 • Int. Samenwerking (186)
 • Investeren (132)
 • Kerst (154)
 • Klimaat (1.590)
 • Licht (358)
 • Lucht (30)
 • Mensenrechten (164)
 • Milieu (733)
 • MVO (106)
 • Natuur (660)
 • Nederland (12)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (156)
 • Oud & Nieuw (113)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (32)
 • Sport (206)
 • Vakantie (76)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (911)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (277)
 • Welzijnswerk (28)
 • Recente berichten

 • Congres Aardgasvrij: De Energietransitie in Rotterdam – Werken Aan Een Aardgasvrij Rotterdam
 • Duurzame Parkeergarage Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum in Utrecht
 • VSK 2018: Installateursvak Wordt Steeds Slimmer – VSK Award 2018 – Installateur van het Jaar
 • Offshore Wind Innovators: The Offshore Wind Innovation Award 2017
 • Circular Commitment Event #2 in de Metropoolregio Amsterdam
 • Zonnepark Tienbunderweg in Enschede met 11.000 Zonnepanelen by Twence en Solarcentury
 • Bedrijventerrein Distriport bij Berkhout Wordt Groot Zonnepark by Provincie Noord-Holland
 • Amsterdam Wint World Smart City Award Voor Circulaire Economie
 • Energiepark Rijnenburg in Utrecht: Windmolens en Zonneparken by Rijne Energie en Eneco
 • De Duurzame Provinciale Weg N272 in Noord-Brabant: Renovatie met BioBased Materialen
 • De Elektrische Vespa Elettrica Scooter by Piaggio Komt in 2018 op de Markt
 • Land Art Generator Initiative Solar Mural Artwork: La Monarca in San Antonio by Cruz Ortiz
 • Trek’s New 2018 CrossRip+ Cyclocross Ebike: Always Fast, Always Fun
 • A 100% Electric Bus Fleet of 14,400 Buses in Shenzhen, China by End of 2017
 • Nissan Zonnedak op Motor Parts Center in Amsterdam Met 8.911 Zonnepanelen
 • BioWarmte Installatie Lage Weide in Utrecht: Duurzame Stadswarmte by Eneco
 • Cradle to Cradle Product Innovation Institute Product Design Challenge VI
 • Groninger Ambitie in Energietransitie: Zes Dorpen Energieneutraal In 2019 by Provincie Groningen
 • Energieneutrale Scholen in Groningen: Intentieverklaring 200 Energieneutrale Scholen in 2035
 • EZK Energy Award 2017: Inspirerende Voorbeelden Energiebesparing bij Ondernemingen
 • Links

  Milieunet op..


  Review http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/ on alexa.com