Anders Bekeken

De Dutch Design Week 2017 in Eindhoven: Thema Stretch

Geschreven op 7-10-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Cradle to Cradle, Design, Duurzaam, Hergebruik-Kringloop
Pin It

dutch-design-week.bmpUpdate 15 september 2017: De Dutch Design Week staat weer op het programma. Van 21 tot en met 29 oktober 2017 kunt u in Eindhoven weer genieten van Dutch Design. ‘Stretch’ is het thema van de 16e Dutch Design Week (DDW). 

Met de keuze voor ‘Stretch’ wil de organisatie achter DDW (Dutch Design Foundation) zowel deelnemers als publiek stimuleren om zich in te spannen en zich buiten de comfort zone te wagen.

Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation, licht toe: ‘De wereld van vandaag is complex en er liggen grote uitdagingen. Ontwerpers hebben revolutionaire ideeën en innovatieve oplossingen voor de toekomst. Soms inspirerend, soms confronterend. Dutch design is in die zin yoga voor de hersenen. Rekoefeningen voor wie niet vast wil roesten.’

‘Stretch’ is de essentie van design. Door de geest te stretchen ontstaat ruimte om te innoveren. Om te veranderen van richting, van werkwijze, van omgeving en van visie op de wereld. Om over grenzen heen te gaan en de nieuwe standaard te definiëren.

Negen dagen lang presenteert DDW op 100 locaties processen, experimenten en ideeën, antwoorden en oplossingen van 2500 designers. Kom je verwonderen, verbazen of vergapen. Stel jezelf nieuwe vragen, doe inspiratie op voor eigen antwoorden, en laat je overtuigen door de kracht van design.

Zie ook: Dutch Design Week: The People’s Pavilion With Recycled Plastic Shingles and Borrowed Materials

25 oktober 2015: Zo, de Dutch Design Week 2015 zit er weer op. Een geweldig evenement. De interactieve online-documentaire Refugee Republicover het dagelijkse leven in het vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak, is de grote winnaar van de Dutch Design Awards in Eindhoven. De documentaire, gemaakt door Submarine Channel en de Volkskrant, won behalve de Future Award ook de prijs in de categorie communicatie.

Winnaars in de andere categorieën zijn Van Gogh Multimediatour van Fabrique (Service & Systems), Mortal Cities & Forgotten Monuments van Arna Mackic (Design Research), Pani Ambachtsschool van SchilderScholte architecten (Habitat), Postsorteerhulpmiddel van FLEX/the INNOVATION LAB (Product) en Najaarscollectie 2015 van Lucas Ossendrijver/Lanvin (Fashion).

Ontwerpster Teresa van Dongen ontving de speciale stimuleringsprijs voor jong talent, de Young Designer Award. Eindhoven365 kwam als beste opdrachtgever uit de bus en werd bekroond met de Best Client Award. De jaarlijkse publieksprijs (Frame Public Award) ging naar Ambulance Drone van Alec Momont.

2 oktober 2015: De Dutch Design Week staat weer op het programma. Van 17 tot en met 25 oktober kunt u in Eindhoven weer genieten van Dutch Design. Om alvast een voorproefje te krijgen van de exposities kan je alvast online een kijkje nemen naar prachtige afbeeldingen die je zeker in een DDW stemming krijgen. WeTransfer wil deze online designs in het zonnetje zetten door met jullie op zoek te gaan naar het beste design online.  In samenwerking met de Dutch Design Week heeft WeTransfer vier exposities van DDW deelnemers geselecteerd. Deze zijn online op een wallpaper geplaatst zodat jij kan stemmen op jouw favoriet.

De genomineerden zijn: Bastiaan de Nennie met The Digital Virtuosity, VANTOT met InMotion, Sander Wassink & Olivier van Herpt met Adaptive Manufacturing en Malgorzata Moloweska met Eye of the Light. Welke van de vier vind jij het spannendst/mooist/creatiefst, kortom: wat is volgens jou het beste design online?

Stemmen is eenvoudig. Klik op de vote-button van jouw favoriet. Het design met de meeste stemmen wint de titel ‘Best Design Online’ en de betreffende designer krijgt een wallpaper op WeTransfer.

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert dan werk en concepten van ruim 2400 ontwerpers aan meer dan 250.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over zo’n tachtig locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten.

De Dutch Design Week onderscheidt zich van andere designevenementen door zich te concentreren op ontwerpen voor de toekomst. Hoewel tijdens het evenement alle denkbare disciplines en aspecten van design aan bod komen, ligt de nadruk op experiment, vernieuwing en cross-overs. Bijzondere aandacht gaat jaarlijks uit naar werk en ontwikkeling van jong talent.

De uitreiking van de Dutch Design Awards 2015 vindt plaats in het tweede weekend van Dutch Design Week: op zaterdag 24 oktober in cultuur- en poppodium de Effenaar. Tijdens deze dynamische avond maakt de internationale jury bekend wie zichzelf een jaar lang het beste ontwerp van Nederland mag noemen. De finalisten zijn deze editie verdeeld in de categorieën Fashion, Product, Communication, Habitat, Design Research en Service&Systems.

Zie ook: Agri Meets Design: Nederlandse Landbouw omarmt Dutch Design in De Kas tijdens de Dutch Design Week

10 mei 2011: Dit jaar zijn er maar liefst 680 ontwerpen ingeschreven voor de negende editie van de Dutch Design Awards (DDA). Het thema is ‘collecting stories’: de kwaliteit van het ontwerp wordt mede beoordeeld op het verhaal achter het ontwerp. De finalisten worden na een selectieprocedure op zaterdag 7 juli 2011 gepresenteerd. De winnaar van de Golden Eye, die naast de titel ook een geldprijs ter waarde van 20.000 euro wint, wordt op 22 oktober tijdens de feestelijke Dutch Design Awardshow in Muziekgebouw Eindhoven bekendgemaakt. De ontwerpen van alle finalisten en winnaars worden aansluitend geëxposeerd tijdens de Dutch Design Week (DDW11).

31 maart 2011: Zo, de inschrijving voor de Dutch Design Awards (DDA) 2011 is geopend. Tot en met 30 april kunnen vormgevers in Nederland weer inschrijven voor de negende editie van de DDA. De winnaar van The Golden Eye – The Best of the Best of Dutch Design ontvangt voor het eerst naast de eeuwige roem ook een geldprijs ter waarde van 20 duizend euro.

Een mooie ontwikkeling is de toenemende aandacht voor de rol van design bij het oplossen van sociale, maatschappelijke en/of economische problemen in relatie tot thema’s als mobiliteit, vergrijzing, duurzaamheid, integratie, klimaat en sociale interactie. De Dutch Design Award 2011 wordt uitgereikt op 22 oktober 2001 uiteraard tijdens de Dutch Design Week.

Van zaterdag 22 tot en met zondag 30 oktober 2011 vindt de tiende editie van Dutch Design Week plaats in Eindhoven. DDW presenteert ongeëvenaarde ideeën, eigenzinnige werken en inzichtelijke oplossingen van vernieuwende ontwerpers. Meer dan 1.500 ontwerpers tonen hun werk, variërend van industrieel ontwerp, ruimtelijk ontwerp, grafisch ontwerp, textiel, mode, architectuur, duurzaam ontwerp en designmanagement & trends. Design in al haar disciplines en facetten komt aan bod. Deelnemers zijn zowel gevestigde bureaus, high-profile ontwerpers, talentvolle nieuwkomers en net afgestudeerde designers. Tijdens Dutch Design Week wordt een duurzame verbinding gelegd tussen publiek, bedrijven en ontwerpers door het uitwisselen van kennis en informatie. Bronnen: Molblog en DDW

25 oktober 2010: Architect John Körmeling heeft de Dutch Design Award 2010 gewonnen voor het ontwerp van Happy Street, het Nederlandse paviljoen op de wereldexpo in Shanghai. Volgens de internationale jury is het ontwerp van de Eindhovense ontwerper ‘ironisch’ en ‘gedurfd’. Happy Street is een stad die ontstaat langs een handelsroute. Het paviljoen is een straat in de vorm van een acht, het Chinese geluksgetal, waar bezoekers een reis kunnen maken langs Nederlandse iconen.

Langs ‘Happy Street’ staan huisjes, ieder in een andere architectonische stijl, die samen de Nederlandse architectuurtraditie vertegenwoordigen. Het Nederlandse paviljoen op de Expo heeft inmiddels meer dan acht miljoen bezoekers ontvangen. Dat komt neer op ruim 12 procent van het totaal. De expo is nog tot 31 oktober 2010 open. Bron: Rijksoverheid NL

Zie ook: De DOEN | Materiaalprijs: Ontwerpen voor een Betere, Duurzame Samenleving – Duurzame Geluiddempende 3D-Wandpanelen van Bamboepulp by 3DWallDecor

3 januari 2010: Nou, wie die twintig Awards hebben gewonnen in 2009, blijft een raadsel. Kan die informatie nergens vinden. Wat al wel bekend is, zijn de data voor de volgende Dutch Design Week. Die vindt plaats van 23 tot en met 31 oktober 2010.

10 oktober 2009: De 74 finalisten van de Dutch Design Awards zijn bekendgemaakt in Eindhoven.  Voor deze 7e editie van deze internationale erkende vakprijzen zijn de finalisten door commissies van vakgenoten geselecteerd uit meer dan 700 projecten. De winnaars – die strijden om de in totaal 20 Awards in de hoofdcategorieën Communicatie, Product en Ruimtelijk – worden door een internationale jury gekozen en tijdens de feestelijke Awardshow op 17 oktober aanstaande bekendgemaakt.

Dan worden ook de winnaars gepresenteerd van prijzen in de speciale categorieën: The Golden Eye (meest succesvolle ontwerp van 2009), de Audi Design Award  (publieksprijs), de Rado Young Designer Award (aanmoedigingsprijs jong talent), de Beste Opdrachtgever Award en de BNO – Piet Zwart Life Time Achievement Award. Bekijk hier (PDF) het overzicht van de finalisten van 2009 in de categorie Communicatie, Product en Ruimtelijk.

De ontwerpen van alle finalisten en winnaars worden aansluitend één week geëxposeerd in de Brainport Greenhouse op het Stadhuisplein in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week.

10 april 2009: De Dutch Design Week 2009 kunt u alweer in de agenda zetten. Van 17 tot en met 25 oktober 2009 staat er weer van alles op designgebied op stapel in Eindhoven. Ben benieuwd of er dit jaar wel duurzame ontwikkelingen en Cradle to Cradle ontwerpen zullen worden getoond. Nieuw tijdens de Dutch Design Week: Meesterlijk – design en ambacht

De Dutch Design Awards 2009 zijn van start. Selectiecommissieleden scouten actief naar het beste werk van het afgelopen jaar. Maar zelf werk inzenden kan ook. Aanmelden kan tot en met 15 mei in de categorieën Communicatie, Product, Ruimtelijk en voor de Rado Young Designer Award. Klik hier om je direct aan te melden. Aanmelden voor de Beste Opdrachtgever Award kan hier.

Dutch Design Awards laat het beste van de Nederlandse vormgeving van het afgelopen jaar zien. De winnaars staan op 17 oktober 2009 op het podium tijdens de Award Show in Eindhoven. Wie wint The Golden Eye 2009?

7 oktober 2008: Van 18 t/m 26 oktober 2008 vormt Eindhoven voor de zevende keer het podium voor Dutch Design Week, het grootste designevenement van Nederland. Op ongeveer 50 locaties door de hele stad laten zo’n 1500 vormgevers uit binnen- en buitenland hun werk zien op het gebied van product design, textiel & mode, grafisch ontwerp, ruimtelijk ontwerp en designmanagement & trends. Van proces tot product en van industrieel ontwerp tot toegepaste kunst.

Tijdens de Dutch Design Week 2008 wordt een duurzame verbinding gelegd tussen publiek, bedrijven en ontwerpers door het uitwisselen van kennis en informatie. Deelnemers zijn zowel gevestigde bureaus, high-profile ontwerpers, talentvolle nieuwkomers en net afgestudeerde designers. Tijdens dit negendaags evenement zijn er talloze lezingen, workshops, openingen, productlanceringen, seminars en exposities, zoals Graduation Galleries van Design Academy Eindhoven en de uitreiking van Dutch Design Awards. Op het programma kwam ik dit jaar gelukkig wel een aantal keren het woordt duurzaam tegen. Om precies te zijn staat duurzaam in de aankondiging van 3 van de 178 evenementen die plaatsvinden. Cradle to Cradle kwam ik  1 keer tegen.

Dat kan duidelijk beter. Wellicht iets als thema voor de komende jaren: Duurzaam Dutch Design en voor het internationale karakter is het dan wel handig als de ontwerpers ook even kijken naar de Paint the World Orange Contest.

21-10-2007: De Dutch Design Week 2007 in Eindhoven biedt op ruim dertig verschillende locaties tentoonstellingen, lezingen en productpresentaties. Duurzaamheid is in elk geval dit jaar geen groot aandachtspunt want daar kan ik niets over terugvinden op de DDW site behalve het symposium Eco Design.

Met de toenemende aandacht voor ‘Cradle to Cradle’ had ik  nou juist tijdens de Design Week wel wat meer verwacht. Het is in elk geval een goed thema voor de volgende DDW. Hergebruik zou ook een mooi thema kunnen zijn.

9 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  23 oktober 2009 om 06:10 | Permalink

 2. Erik van Erne zegt:

  28 augustus 2010 om 14:00 | Permalink

  Duurzame productontwikkeling centrale thema Rethink op basis van Cradle to Cradle principe

  Op 25 oktober organiseren ontwerpbureaus We Are Perspective in Amsterdam en Pezy Product Innovation in Groningen en Eindhoven samen met polymeren-innovatiecentrum DPI Value Centre het evenement Rethink in Eindhoven. Dit onderdeel van de Dutch Design Week is gericht op productontwikkeling op basis van het cradle-to-cradle-principe.

  Onder meer Philips, Steelcase, Starbucks en Sabic delen hun kennis en ervaring op het gebied van duurzaam design. Ook zijn er verschillende workshops die in het teken staan van vernieuwende duurzame productconcepten. Bron: Llink Magazine

 3. Erik van Erne zegt:

  21 oktober 2010 om 23:00 | Permalink

  In cooperation with the BiomimicryInstitute, BiomimicryNL organizes the exhibit Biomimicry Inspired by Nature, Our Epic Journey, in the International Center for Sustainable Excellence (Lichttoren 24) in Eindhoven . A true must-see for all designers who are looking for ways to come to sustainable designs. Dayna Baumeister, co-founder of the Biomimicry Guild, will open this exhibit with an inpsiring lecture about Biomimicry, October 23rd , 15.00 hr in the ICSE.

  Biomimicry is the science and art of emulating Nature’s best biological ideas to solve human problems. Non-toxic adhesives inspired by geckos, energy efficient buildings inspired by termite mounds, and resistance-free antibiotics inspired by red seaweed are examples of biomimicry happening today — and none too soon. Humans may have a long way to go towards living sustainably on this planet, but 10-30 million species with time-tested genius to help us get there. See http://www.biomimicrynl.org/en/biomimicry.html

 4. Erik van Erne zegt:

  26 oktober 2010 om 00:22 | Permalink

  The Dutch pavilion for Shanghai Expo 2010 by architect John Kormeling has won the overall prize for the best Dutch design project at the Dutch Design Awards 2010.

  Look here to see all the winning projects from this year’s awards, announced at a ceremony in Eindhoven on Saturday as part of Dutch Design Week, with captions provided by the judges

 5. Erik van Erne zegt:

  12 november 2015 om 09:44 | Permalink

  Eneco op Dutch Design Week

  Eneco is aanwezig op Dutch Design Week. Regiomanager Michael van Hulst doet verslag.

 6. Erik van Erne zegt:

  26 september 2017 om 15:01 | Permalink

  Start Bouw People’s Pavilion Dutch Design Week Eindhoven

  Reinder Bakker (Overtreders W) en Peter van Assche (Bureau SLA) testen de kleuren van de plastic leien voor het People’s Pavilion (100% geleend) in Eindhoven. De 9.500 leien zijn de gevelbekleding en worden gemaakt van plastic huisafval door Govaplast in Hasselt (BE). Eerste resultaten zijn wonderschoon.

  Het paviljoen is gemaakt met 100% geleende materialen. Van leveranciers en producenten, maar ook van bewoners uit Eindhoven. Heipalen, houten balken, gevelelementen, glazen dak, plastic bekleding: alles is voor 9 dagen geleend en wordt na afloop van de DDW weer heel en ongeschonden teruggegeven aan de eigenaren. Op de bouwplaats wordt dus niet geschroefd, gelijmd, geboord of gezaagd.

 7. Erik van Erne zegt:

  28 september 2017 om 14:47 | Permalink

  Dutch Design Week: The People’s Pavilion With Recycled Plastic Shingles and Borrowed Materials

  Dutch studios Bureau SLA and Overtreders W plan to use only responsible materials to build a temporary pavilion for this year’s Dutch Design Week, including colourful shingles made of waste plastic, and components that will be returned after use.

  Called The People’s Pavilion, the temporary structure will be built at the Ketelhuisplein. It will form the main venue for the inaugural World Design Event at this year’s Dutch Design Week, which takes place in Eindhoven from 21 to 29 October 2017.

  Measuring 250 square metres, the pavilion includes a cross-shaped auditorium that can host 200 people seated, or 600 people standing. It will be used for a range of activities, including plays, music concerts and workshops.

 8. Erik van Erne zegt:

  24 oktober 2017 om 13:48 | Permalink

  Designprijs Cultuurfonds Noord-Brabant voor Piet Hein Eek

  De Eindhovense ontwerper Piet Hein Eek ontvangt de eerste Designprijs van het Cultuurfonds Noord-Brabant. ‘Als succesvol ontwerper en ondernemer is hij van grote betekenis voor het designklimaat in Brabant’, aldus de jury.

  Piet Hein Eek studeerde in 1990 af aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven met de inmiddels klassieke Kast in Sloophout. Met hergebruik van materialen was hij zijn tijd ver vooruit. Eek ontwerpt en fabriceert meubilair, verlichting en accessoires; sinds 2015 ook voor IKEA. Daarnaast tekent hij voor ontwerp en inrichting van gebouwen zoals de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch en verzorgde hij de inrichtingen voor onder meer het Museum of Modern Art in New York, het Van Abbe Museum en Schiphol. Als mede-oprichter van Piet Hein Eek Architectuur richt hij zich sinds enkele jaren op bouwprojecten en renovaties. Hij werkt vanuit een voormalige fabriek van Philips in de Eindhovense wijk Strijp-R.

  De Designprijs wordt iedere twee jaar toegekend, beurtelings aan een gearriveerd ontwerper en aan een aankomend talent. Commissaris van de Koning Wim van de Donk zal de eerste editie van de prijs aan Piet Hein Eek uitreiken tijdens de Dutch Designweek, op 28 oktober aanstaande in Designcentrum Kazerne Eindhoven. Aan de Designprijs is een bedrag van € 10.000 verbonden.

 9. Erik van Erne zegt:

  13 november 2017 om 12:54 | Permalink

  Dutch Design Week 360 Rondleiding

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (523)
 • Agenda (2.812)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (115)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (683)
 • Communicatie (372)
 • Cradle to Cradle (422)
 • Design (225)
 • Dieren (170)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.118)
 • Educatie (339)
 • EEN-Armoede (250)
 • Energie en Besparing (2.817)
 • Europa (29)
 • Evenementen (121)
 • Geluid (25)
 • Gezondheid (295)
 • Goed Doel (113)
 • Green Deal (8)
 • Greenwashing (112)
 • Hergebruik-Kringloop (287)
 • Iets anders (347)
 • Int. Samenwerking (186)
 • Investeren (132)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.595)
 • Licht (365)
 • Lucht (30)
 • Mensenrechten (165)
 • Milieu (735)
 • MVO (106)
 • Natuur (664)
 • Nederland (15)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (156)
 • Oud & Nieuw (116)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (26)
 • Sport (208)
 • Vakantie (76)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (63)
 • Vervoer en OV (923)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (279)
 • Welzijnswerk (28)
 • Recente berichten

 • The Story of Microfibers by The Story of Stuff
 • The Best All-Electric Cars to Buy in 2018 in The U.S.
 • The Full Electric Byton Concept EV With A Giant Dashboard Display
 • Wonen Zonder Aardgas In De Gemeente Utrecht
 • Animatie Circulaire Economie: Wat Is Circulaire Economie? by Provincie Noord-Brabant
 • Appartementen In Voormalig Postsorteercentrum Jan van Foreest in Dichterswijk in Utrecht
 • Week van de Circulaire Economie: Circulaire Inloop in Social Impact Factory in Utrecht by RIVM
 • Twee Elektrische Iveco Bedrijfswagens Voor Amsterdamse Verhuizer Deudekom
 • Zonnepark Shell Moerdijk Met 50.000 Zonnepanelen op Chemiecomplex in Moerdijk
 • A Decade of Storytelling by The Story of Stuff
 • De Olieworstelaar by Erik van Muiswinkel
 • De Collegereeks Circulaire Economie: Alles Over de Circulaire Economie
 • Toyota e-Palette: An Autonomous, Fully Electric Vehicle – Toyota’s Future Of Mobility
 • World Bio Markets 2018 in Amsterdam: The Biobased Supply Chain
 • De Nieuwe Centrale Bibliotheek Utrecht In Het Voormalige Postkantoor op de Neude in Utrecht
 • De Paardenpoetser by Lebbis
 • Symposium Bestrijdingsmiddelen In Het Milieu: Samenwerken Aan Schoon Drents Water
 • Gemeente Den Haag Kiest Per 1 januari 2019 Voor 100% Duurzame Energie by Eneco en OM
 • Europese Subidie Voor Elektrische Binnenvaartschepen by Port-Liner
 • Zonnepark Zeijen (Ubbena) Op Voormalige Vuilstortplaats Met 2.200 Zonnepanelen in Assen by VON
 • Links

  Milieunet op..


  Review http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/ on alexa.com