Anders Bekeken

De Regering Rutte: Voluit Aan De Slag – Bruggen Slaan

Geschreven op 28-10-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Duurzaam
Pin It

Mark Rutte regeringsverklaring242

5 november 2012: Zo, het is zover. Koningin Beatrix heeft de ministers van het tweede kabinet Rutte beëdigd. Het Kabinet Rutte II bestaat uit zeven ministers van de VVD en zes van de PvdA. Mark Rutte is net als de afgelopen twee jaar premier,  Lodewijk Asscher van de PvdA is de vicepremier. De PvdA levert vier staatssecretarissen en de VVD drie.

Na de mooie kreet “Nu Aan de Slag” van het Kabinet Rutte I, waarmee Nederland Sterker, Veiliger en Welvarender zou worden, is er uiteraard een nieuwe slogan voor het Kabinet Rutte II: “Voluit Aan de Slag”: Bruggen Slaan. Nou laten we het hopen, want het wordt hoog tijd dat er nu eens echt iets gaat gebeuren in Nederland. Ben bang dat “Voluit Aan de Slag” vooral betekent dat Rutte II doorgaat op de al eerder ingeslagen weg van bezuinigingen en die weg levert alleen maar problemen op volgens mij.

Het Kabinet Rutte II gaat voor maar liefst 16 miljard euro aan bezuinigingen doorvoeren. Dat heeft VVD-leider Rutte bekendgemaakt bij de presentatie van het regeerakkoord (PDF) tussen VVD en PvdA. Een overzicht van de belangrijkste punten uit het regeerakkoord. Update 14 november 2012: Het regeerakkoord op enkele punten aangepast.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ) PvdA Frans Timmermans
Buitenlandse Handel en OS (BZ) PvdA Lillian Ploumen
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) VVD Edith Schippers en Martin van Rijn (PvdA)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) PvdA Lodewijk Asschervice-premier en Jetta Klijnsma (PvdA)
Infrastuctuur en Milieu (IenM) VVD Melanie Schultz van Haegen en Wilma Mansveld (PvdA)
Veiligheid en Justitie (VenJ) VVD Ivo Opstelten en Fred Teeven (VVD)
Financiën (FIN) PvdA Jeroen Dijsselbloem en Frans Weekers (VVD)
Economische Zaken (EZ) VVD Henk Kamp en Sharon Dijksma (PvdA)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) PvdA Jet Bussemaker en Sander Dekker (VVD)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) PvdA Ronald Plasterk
Wonen en Rijksdienst (BZK) VVD Stef Blok
Defensie (DEF) VVD Jeanine Hennis-Plasschaert

24 april 2012: Zo, dat was het dan. Heeft toch nog lang geduurd, maar na anderhalf jaar is het over en uit voor het Kabinet Rutte. Na zeven weken onderhandelen over allerlei financiële zaken tijdens het zogenoemde Catshuis-overleg trekt gedoogpartner PVV de stekker uit het Kabinet.

Nederland sterker, veiliger en welvarender dat was het plan. Wat is ervan terechtgekomen? Niets tot vrijwel niets. Nederland is er zeker niet sterker op geworden tenzij we het hebben over Oranje. Nederland veiliger. Niets van gemerkt. Nederland welvarender. Nee, zeker niet. Nederland zit dik in de financiële problemenNederland in Recessie.

Hoog tijd voor Tweede Kamerverkiezingen. Helemaal zeker is de datum nog niet, maar noteert u alvast woensdag 12 september 2012 in uw agenda.

23 mei 2011: Geen meerderheid voor de regeringscoalitie in de Eerste Kamer. Dat is de conclusie na de einduitslag van de Eerste Kamerverkiezingen 2011. Zie ook: Eerste Kamerverkiezingen 2011: Geen Meerderheid voor Regeringscoalitie VVD en CDA (plus PVV) – Nederland Weer in Recessie by CBS: Met Dank Aan Kabinet Rutte-Verhagen

15 december 2010: Nou en aan de slag is men inmiddels met massa’s onbegrijpelijke besluiten en uiteraard met de nodige tegenslag zoals iedereen wel had verwacht. Gedonder met gedoogpartij PVV en de Eerste Kamer doet ook niet echt mee, zoals premier Mark Rutte dat graag zou zien.

Hoog tijd om daar verandering in te gaan brengen, dus roept premier Mark Rutte de kiezers nu alvast op om bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2011 toch maar vooral op de VVD, de PVV of het CDA te stemmen. In mei 2011 bepalen de Statenleden de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. De regeringspartijen VVD en CDA hebben nu geen meerderheid in de Eerste Kamer en gedoogpartner PVV is zelfs helemaal niet vertegenwoordigd. Dat is lastig en dus zegt Mark Rutte: “Laat ik geen grote woorden gebruiken, want het is gewoon heel plat. Wij hebben een meerderheid in de Eerste Kamer nodig en via de Provinciale Staten moeten we die zien te bereiken. Mijn boodschap aan de kiezer is dus: help ons aan die meerderheid.” In zijn rol als premier roept Rutte iedereen op om naar de stembus te gaan. “Maakt niet uit welke partij u stemt. Als het maar op de VVD, de PVV of het CDA is”, lachte hij.

28 oktober 2010: Zo, het is zover. Na vele, vele maanden praten, praten en nog eens praten, wordt het eindelijk tijd voor Geen Woorden, Maar Daden. Nederland Sterker, Veiliger en Welvarender en zeker niet Duurzamer dat is het plan.

Kersverse premier Rutte heeft de Regeringsverklaring netjes voorgelezen in de Tweede Kamer. Daarna volgde het gebruikelijke, vrij nietszeggende debat over diezelfde Regeringsverklaring dat werd besloten met de mooie en eveneens vrij nietszeggende woorden van Mark Rutte: En nu aan de slag.

Tja, wat zou je anders moeten doen? Doorgaan met praten, lijkt mij geen optie.

Het debat was flauw met Femke Halsema in de aanval, afgeserveerd door Wilders. Pechtold kwam, sprak en vertrok zonder indruk te maken en Job Cohen werd uitgebreid bedankt door Geert Wilders. Job’s reactie was om te huilen en doet het ergste vermoeden voor de komende tijd. Van echte oppositie is geen sprake. Zowaar nog een motie van D66 die door de gehele Kamer werd gesteund om nog eens even te onderzoeken hoe het verder moet met het natuurbeleid in Nederland. Verder geen opzienbarend nieuws. Het Regeerakkoord plus Gedoogakkoord zijn de basis voor deze unieke minderheidsregering met gedoogsteun.

Mark Rutte wil na zijn vuurdoop als premier hard aan de slag om Nederland sterker, veiliger en welvarender te maken. Hij zei dat woensdag aan het einde van twee dagen debat over de plannen van het nieuwe kabinet. Rutte zei dat hij en zijn kabinet zullen proberen waar te maken wat ze beloofd hebben.

‘Ik wil Nederland sterker, veiliger en welvarender maken. En dat kan ook, want Nederland is een prachtig land dat alles in huis heeft om toonaangevend te zijn in Europa en de wereld. Daarom geeft dit kabinet ruimte aan mensen en bedrijven en kiezen we voor een kleinere overheid die alleen doet wat zij moet doen. We spreken iedereen aan en schrijven niemand af.’

Dit is een kabinet voor heel Nederland. Voor iedereen. We willen met iedereen samenwerken en zeker ook met alle leden van deze Kamer. En nu gaan we aan de slag, want er is enorm veel te doen, aldus premier Mark Rutte.

Nou, dat er enorm veel te doen is, lijkt mij een understatement. Helaas ziet het er op voorhand al naar uit dat juist op die gebieden waar Nederland echt heel veel zou moeten gaan doen, er heel weinig gaat gebeuren. Een duurzaam Nederland, met duurzame energie om maar eens even een onderwerp te noemen, lijkt verder weg dan ooit. Hier op Anders Bekeken houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen, de bezuinigingen en de uitvoering van het regeerakkoord Vrijheid en Verantwoordelijkheid. Zoals u dat gewend bent kijken we met bijzondere belangstelling naar onderwerpen als milieu, duurzame energie, het afvalbeleid en Nederland waterland om er maar eens een paar te noemen. Hoe zal het gaan met het WK Voetbal in 2018 of 2022, wat gaat het nieuwe kabinet doen aan de Olympische Spelen in Nederland in 2028? Gaat Nederland nog steeds voor klimaatneutraal, komt er meer kernenergie, hoe gaat het verder met de opslag van CO2? Gaat dit Kabinet wel meedoen met Earth Hour?

Goed de Regering Rutte gaat nu aan de slag, een slogan die ik oud-minister Jacqueline Cramer ook heel vaak heb horen roepen en waarvan, helaas, helaas, maar weinig is terechtgekomen. Zie Jacqueline Cramer: Ik had mijn werk graag afgemaakt. En als ik nou heel eerlijk ben, dan hoop ik eigenlijk dat de Regering Rutte het werk ook niet gaat afmaken. Op milieugebied, natuurgebied, duurzaam inkopen, duurzame energie en duurzame ontwikkeling zit er weinig tot niets aan plannen in de pijplijn. Daar gaat het Kabinet Rutte-Verhagen dus duidelijk niet mee aan de slag. Hoog tijd voor nieuwe Tweede Kamer Verkiezingen. Ik kijk er nu al naar uit.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ) VVD Uri Rosenthal en Ben Knapen (CDA)
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) VVD Edith Schippers en Marlies Veldhuijzen van Zanten ( CDA)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) VVD Henk Kamp en Paul de Krom ( VVD)
Infrastuctuur en Milieu (IenM) VVD Melanie Schultz van Haegen en Joop Atsma ( CDA)
Veiligheid en Justitie (VenJ) VVD Ivo Opstelten en Fred Teeven (VVD)
Financiën (FIN) CDA Jan Kees de Jager en Frans Weekers (VVD)
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELenI) CDA Maxime Verhagen, vice-premier en Henk Bleker (CDA)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) CDA Marja van Bijsterveldt en Halbe Zijlstra (VVD)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) CDA Piet Hein Donner
Defensie (DEF) CDA Hans Hillen
Immigratie en Asiel (Geen eigen Ministerie) (BZK) CDA Gerd Leers

Geen Woorden Maar Daden of Geen Daden Maar Woorden

63 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  26 maart 2011 om 08:38 | Permalink

  Deelgemeenten Amsterdam en Rotterdam worden in 2014 opgeheven

  Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil de deelgemeenten in Amsterdam en Rotterdam in 2014 opheffen. Dit past in de visie van het kabinet om te komen tot een krachtige, kleine en dienstverlenende overheid met minder belastinggeld, minder ambtenaren, minder regels en minder bestuurders. Donner heeft een wetsvoorstel gemaakt dat een einde maakt aan de mogelijkheid voor gemeentebesturen om deelgemeenten in te stellen. Dit wetsvoorstel is nu voor consultatie voorgelegd aan de gemeentebesturen van Amsterdam en Rotterdam en aan de VNG.

  Amsterdam heeft zeven deelgemeenten met in totaal 203 deelraadsleden en 29 bestuurders. Rotterdam heeft veertien deelgemeenten met in totaal 272 deelraadsleden en 49 bestuurders. Met het verdwijnen van de deelgemeenten vermindert het aantal politieke ambtsdragers in beide grote steden substantieel. Donner wil dat de opheffing van de deelgemeenten bij de gemeenteraadsverkiezingen op 5 maart 2014 gerealiseerd is.

 2. Erik van Erne zegt:

  26 mei 2011 om 10:48 | Permalink

  De Hakbijl van Minister Edith Schippers: Ouderenorganisaties Ontvangen Geen Subsidie Meer

  Bundeling van krachten van patiënten- en gehandicaptenorganisaties is noodzakelijk. Professionelere organisaties van een voldoende grote omvang kunnen met minder, maar doelgerichtere subsidies blijven opkomen voor hun leden. Dit stellen minister Edith Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.

  Er is voor gekozen om patiënten- en gehandicaptenorganisaties te blijven subsidiëren, maar ouderenorganisaties ontvangen geen subsidie meer. Ouderen met een specifieke aandoening kunnen zich aansluiten bij een bestaande patiënten- of gehandicaptenorganisatie voor die aandoening. Bron: VWS

 3. Erik van Erne zegt:

  26 mei 2011 om 10:56 | Permalink

  VWS stopt subsidie aan cliëntenorganisatie LOC Zeggenschap in Zorg

  De subsidie aan LOC Zeggenschap in Zorg, de grootste cliëntenorganisatie in de langdurende zorg en daarmee spreekbuis van zo’n 600.000 mensen die zorg ontvangen, wordt in de komende drie jaren afgebouwd. In de ogen van het ministerie van VWS is LOC geen echte patiënten- of gehandicaptenorganisatie. En komt daarom niet meer in aanmerking voor subsidie. LOC ontvangt vanaf 2015 geen subsidie meer en moet dan voorzien in eigen inkomsten.

 4. Erik van Erne zegt:

  26 mei 2011 om 11:02 | Permalink

  Opheffing LFB door Bezuinigingen VWS: Mensen met verstandelijke beperking monddood gemaakt

  LFB de belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking wordt door bezuinigingen van het ministerie van VWS om zeep geholpen. De door de minister Edith Schippers van VWS voorgenomen bezuiniging op de LFB betekent het einde van deze unieke belangenorganisatie.

  Mensen met een verstandelijke beperking worden als geen ander zwaar getroffen door alle bezuinigingsmaatregelen van dit kabinet. Naast de bezuinigingen op de AWBZ, de sociale werkvoorzieningen en de Wajong heeft nu ook zelforganisatie LFB van het ministerie te horen gekregen dat haar subsidie in drie jaar tijd wordt afgebouwd tot slechts 10% van het huidige budget. Dit betekent een korting van bijna 1 miljoen euro per jaar. Feitelijk betekent dit het einde van deze unieke organisatie waar mensen met een verstandelijke beperking elkaar versterken en zelf opkomen voor hun belangen.Het is niet te verkopen dat juist in deze tijd, waarin mensen met een verstandelijke beperking het zwaar te verduren hebben, de organisatie die voor hen opkomt, monddood wordt gemaakt. Bron: LFB

 5. Erik van Erne zegt:

  26 mei 2011 om 11:11 | Permalink

  KWF Kankerbestrijding: Beperkte Visie Minister Edith Schippers op Volksgezondheid

  Minister Edith Schippers is geen voorstander van door de overheid gefinancierde leefstijlinterventies. Daar gaat dan ook flink het mes in. De Gezondheidsnota die vandaag door haar is gepresenteerd getuigt van een korte-termijnblik en is vooral ingegeven door bezuinigingen. KWF Kankerbestrijding vindt dat de de minister de verantwoordelijkheid primair bij de burger zelf legt. ‘Dat is onterecht’, aldus KWF Kankerbestrijding. ‘De burger draagt verantwoordelijkheid voor zijn eigen leefstijl, maar ook de overheid moet stappen zetten. Die wordt nu nagelaten.’

  Vandaag presenteerde minister Schippers haar Gezondheidsnota. KWF Kankerbestrijding is verheugd over de invoering van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker, maar is teleurgesteld dat de minister daarnaast weinig oog heeft voor het belang van universele preventie en gezondheidsbevordering. De minister streeft weliswaar een positief leefstijlbeleid na, maar wil daartoe geen investeringen doen. Leefstijlinterventies worden door Schippers gezien als een kostenpost en niet als een wezenlijk onderdeel van volksgezondheid. Een ongezonde leefstijl, zoals roken en vet eten, brengt op de lange termijn veel kosten, zowel materieel als immaterieel, met zich mee. Dat de minister dit negeert getuigt van een beperkte visie op volksgezondheid.

 6. Erik van Erne zegt:

  26 mei 2011 om 11:18 | Permalink

  Minister Edith Schippers zet hulp aan rokers op losse schroeven

  Nog voordat de eerste effecten bekend zijn van hulp bij stoppen-met-roken, zet minister Schippers de vergoeding in het basispakket alweer op losse schroeven. Zo zien Astma Fonds en Nederlandse Hartstichting de Gezondheidsnota die vanochtend verscheen.

  In die nota schrijft het kabinet dat gezondheidsinterventies niet thuishoren in het basispakket. Meer mensen dan ooit grijpen nu de kans om de best denkbare stap te zetten voor hun gezondheid. Maar de drempel om te stoppen, wordt ineens weer hoog.

  “Rokers die willen stoppen, wordt sinds januari de hand gereikt. Ze willen dolgraag, het loopt storm. Maar ze zijn nog amper begonnen, of Schippers dreigt de deur dicht te slaan”, zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds. Stoppen met roken is de belangrijkste stap die mensen kunnen zetten voor hun gezondheid. Roken is de belangrijkste oorzaak van kanker, COPD en hart- en vaatziekten waar mensen zelf iets aan kunnen doen. Als er in Nederland niet meer wordt gerookt, sterft er op termijn dertig procent minder mensen aan deze ziekten. In de huidige verhoudingen zijn dat 11.000 doden per jaar minder. “Vergoeding van deze hulp is dus onmisbaar”, zegt Hans Stam van de Nederlandse Hartstichting. “Dat Schippers dit nu alweer ter discussie stelt, is onverteerbaar.” Internationaal onderzoek toont aan dat vergoeding van hulp zorgt dat meer mensen een poging wagen. En uit onderzoek blijkt bovendien dat goede begeleiding maakt dat de poging meer kans van slagen heeft. Bron: Astma Fonds

  Ook KWF Kankerbestrijding is niet echt blij met de plannen van minister Edith Schippers: De belangrijkste risicofactor voor vroegtijdige sterfte is roken. Tabaksontmoediging is daarom één van de meest kosteneffectieve methoden om de volksgezondheid te verbeteren. Schippers noemt ‘roken’ nog wel als een speerpunt in de nota, maar nergens wordt echt concreet wat zij gaat doen om het aantal rokers terug te dringen.

  Jaarlijks sterven in Nederland bijna 20.000 mensen als gevolg van roken. Van elke vier rokers overlijdt er één voor de leeftijd van 65 jaar. Rokers zijn bovendien vaker en langer ziek en dragen zo minder bij aan het arbeidsproces. De World Health Organisation (WHO) ziet een effectief tabaksontmoedigingsbeleid als het beste middel om de volksgezondheid te verbeteren. Er is brede consensus, ook onder wetenschappers, over wat wel en niet effectief is om roken te ontmoedigen.

  Zie ook: Regering Rutte-Verhagen gaat Rookverbod Kroegen weer Opheffen: Elk Nadeel heeft Een Voordeel en Stivoro krijgt vanaf 2013 geen subsidie meer van minister Edith Schippers

 7. Erik van Erne zegt:

  26 mei 2011 om 11:35 | Permalink

  Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget krijgt 40% minder subsidie van VWS

  Met bijna 25.000 leden is Per Saldo dé belangenvereniging van en voor mensen die verzorging en begeleiding nodig hebben en die dit zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb). Het ministerie van VWS heeft aangekondigd dat Per Saldo 40% minder subsidie gaat krijgen. Juist op het moment dat er samen met het ministerie over een intensivering van onze functie wordt gesproken, komt dit over als een onbegrijpelijke en onacceptabele maatregel.

  Was het niet de staatssecretaris zelf die in haar brief van 30 november 2010 aankondigde, dat zij Per Saldo wil inschakelen om een solide pgb te waarborgen. Zij schreef: ‘Verder vind ik het belangrijk dat cliënten een geïnformeerde (en daarmee bewuste) keuze maken voor het pgb. Gelet op de constatering dat veel budgethouders onvoldoende weten wat een keuze voor een pgb betekent, werk ik in overleg met Per Saldo aan het verbeteren van de informatievoorziening aan aspirant-budgethouders. Zorgverzekeraars Nederland onderstreept het belang hiervan nog eens in haar factsheet aan de Tweede Kamer op 11 februari 2011: ‘Het is belangrijk dat de pgb-houder een geïnformeerde keuze voor een pgb maakt. Zorgkantoren hebben hierin een belangrijke taak en pakken deze graag op in samenwerking met Per Saldo.’ Bron: Per Saldo

  Mark Rutte: ‘PGB afschaffen? Ondenkbaar!’

  Weet u het nog? Mark Rutte werd vorig jaar door Netwerk geconfronteerd met de gevolgen van zijn beleidsplannen die de laagste inkomens hard zouden treffen. In de studio deed hij alsof hij ontplofte. Hoe durfde Netwerk dat te beweren! ‘Dit is tendentieuze journalistiek. Het PGB afschaffen? Ondenkbaar! Dat is beschaving waar wij sociaal liberalen voor staan!’ Bron: Joop

  Update 15 juni 2011: Het kabinet moet met de belangenvereniging voor mensen met een persoonsgebonden budget (PGB) om de tafel om te kijken naar alternatieven voor de bezuinigingen. Een Kamermeerderheid heeft het kabinet daartoe dinsdag opdracht gegeven.

  Update 9 september 2011: Pgb-bezuiniging levert minder op dan gedacht
  De plannen van het kabinet met het persoonsgebonden budget leveren niet de gewenste besparing op.

 8. Erik van Erne zegt:

  26 mei 2011 om 11:41 | Permalink

  Minister Edith Schippers Gaat subsidie aan de patiënten- en gehandicaptenorganisaties nagenoeg halveren

  Het kabinet gaat de subsidie aan de patiënten- en gehandicaptenorganisaties nagenoeg halveren. Patiëntenorganisaties zullen hierdoor ernstig verzwakken, waarschuwt de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad). Dit is uiterst onverstandig gezien de vergrijzing en het toenemend aantal chronisch zieken.

  Voor de ruim 2 miljoen mensen met een chronisch ziekte of handicap zijn patiëntenorganisaties van groot belang. Ze vinden er broodnodige informatie en kunnen onderling ervaringen delen. Verder zijn patiëntenorganisaties vaak betrokken bij het verbeteren van de patiëntenzorg. ,,Door de immense bezuiniging komt het uitvoeren van deze cruciale taken in gevaar. Bovendien zullen er zeker organisaties failliet gaan. Dit is met het oog op de toekomst riskant, want het aantal mensen met een chronische ziekte zal alleen maar toenemen. En dus ook de behoefte aan goede informatie en aan organisaties die voor patiëntenbelangen opkomen”, aldus Ad Poppelaars, directeur CG-Raad.

  Het kabinet gaat ook de subsidie aan de patiëntenkoepels, zoals de CG-Raad, halveren. De koepels dienen de gezamenlijke belangen van de ruim 200 gehandicapten- en chronisch zieken organisaties in Nederland. Zo strijdt de CG-Raad namens hen voor een inclusieve samenleving, waarin mensen met een handicap of chronische ziekte goede zorg krijgen en volop aan de samenleving kunnen meedoen.

  De bezuiniging op de koepels lijkt een poging om belangrijke criticasters van overheidsbeleid monddood te maken. De CG-Raad wijst bijvoorbeeld al enkele jaren op de voortdurende inkomensachteruitgang voor chronisch zieken en gehandicapten en op de verschraling van de gezondheidszorg. En recent nog verzette de CG-Raad zich luidkeels tegen de plannen van dit kabinet om honderden miljoenen te korten op de Wajong en sociale werkplaatsen. Deze kritiek vindt in de media en in de Kamer vaak veel weerklank en leidt ook regelmatig tot aanpassing van beleid.

  De bezuiniging is ook kortzichtig. Want de CG-Raad en andere patiëntenorganisaties dragen veel bij aan belangrijke maatschappelijke veranderingen. Zo is de acceptatie van chronisch zieken en gehandicapten in de samenleving sterk verbeterd. En ook de toegankelijkheid van openbare gebouwen en openbaar vervoer is duidelijk vooruit gegaan. De bezuiniging zal het voor de CG-Raad moeilijk maken om een serieuze overlegpartner te blijven voor machtige partijen als de overheid, NS en werkgevers. De strijd voor een inclusieve samenleving zal hierdoor vertraging oplopen.

  De bezuiniging is strijdig met wat deze en eerdere ministers van Volksgezondheid steeds hebben verkondigd. Namelijk dat een sterke patiëntenbeweging onmisbaar is als ‘derde partij’. Een partij die tegenover zorgaanbieders en verzekeraars werkelijk een vuist kan maken en daardoor bijvoorbeeld goede zorg kan afdwingen. Gezien het enorme verschil in financiële middelen is dat nu al moeilijk. Met de bezuinigingen wordt deze derde partijrol bijna onmogelijk. Bron: CG-Raad

 9. Erik van Erne zegt:

  8 juni 2011 om 23:06 | Permalink

  Minister Edith Schippers Gaat Fors Bezuinigen op het Basispakket Zorg

  Er komt geen eind aan de ellenlange waslijst bezuinigingen die minister Edith Schippers allemaal wil doorvoeren. Dit keer gaat het mes in het basispakket zorg. Vanaf januari 2012 gaat hulp bij stoppen met roken gaat helemaal uit het pakket, evenals dieetbegeleiding.

  Fysiotherapeut bezoek wordt ook prijzig. Nu moet u 12 behandelingen betalen, dat worden er 20. Verder gaat de eigen bijdrage voor behandeling van psychische klachten fors omhoog van 10 euro naar maximaal 31 euro per consult. Bovendien worden slechts vijf in plaats van acht consults vergoed. Voor mensen met zwaardere psychische klachten wordt het financieel ook zwaarder. De eigen bijdrage wordt zo’n 175 tot 250 euro per jaar.

  Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is nog lang niet klaar met bezuinigen en zal naar verwachting met nog meer bezuinigingsmaatregelen komen in de zorg.

 10. Erik van Erne zegt:

  13 juni 2011 om 04:27 | Permalink

  Stivoro krijgt vanaf 2013 geen subsidie meer van minister Edith Schippers van Volksgezondheid

  Antiorganisatie Stivoro krijgt op dit moment jaarlijks 2,7 miljoen euro, maar kreeg van Edith Schippers te horen dat dit tot 2013 met de helft wordt teruggebracht en dat het bedrag daarna bij het Trimbos Instituut wordt ondergebracht.

  Minister Edith Schippers zet hulp aan rokers op losse schroeven en Regering Rutte-Verhagen gaat Rookverbod Kroegen weer Opheffen: Elk Nadeel heeft Een Voordeel

 11. Erik van Erne zegt:

  1 juli 2011 om 21:47 | Permalink

  Minister-president Mark Rutte: Overdrachtsbelasting van 6 naar 2%

  Minister-president Rutte gaat in op de woonvisie van het kabinet. Zo verlaagt het kabinet de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent om het vertrouwen in de woningmarkt te versterken.

 12. Erik van Erne zegt:

  10 juli 2011 om 01:04 | Permalink

  Minister-president Mark Rutte blikt na afloop van de laatste ministerraad voor de zomer terug op het politieke seizoen

 13. Erik van Erne zegt:

  27 april 2012 om 14:09 | Permalink

  Akkoord Bezuinigingsmaatregelen Krijgt Steun Tweede Kamer: VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie

  In de Tweede Kamer is gisteravond sneller dan verwacht het debat over de bezuinigingsmaatregelen afgerond. Nog voor middernacht was er overeenstemming. De meerderheid steunde het pakket waarover VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie het na twee dagen intensief onderhandelen eens waren geworden.

  Hieronder een selectie van de belangrijkste maatregelen.

  Pensioen
  Als onderdeel van de aanvullende maatregelen, en in overeenstemming met de verplichtingen krachtens het Europlus Pact, zal de pensioengerechtigde leeftijd worden verhoogd. Een eerste stap zal al in 2013 worden gezet, door de AOW-leeftijd in dat jaar met 1 maand te verhogen. In de jaren daarna zal de AOW-leeftijd – in stappen – verder worden verhoogd. Dit leidt ertoe dat uiterlijk in 2019 de pensioengerechtigde leeftijd van 66 wordt bereikt, en uiterlijk in 2024 een leeftijd van 67. Een overgangsregeling kan de omvang van de inkomensgevolgen beperken voor mensen die weinig mogelijkheden hebben om het verlies te compenseren.

  Daarna wordt de AOW-leeftijd aan de levensverwachting gekoppeld. In 2014 zal de pensioenleeftijd voor aanvullende pensioenen worden verhoogd naar 67 jaar. Met deze maatregel wordt uitsluitend nieuwe opbouw geraakt. In aanvulling op de verhoging op de richtleeftijd, worden de fiscaal maximale pbouwpercentages voor het aanvullend pensioen neerwaarts aangepast. Per saldo wordt structureel 0,7 mrd bespaard op de fiscale faciliëring voor aanvullend pensioen (Witteveenkader).

  Woningmarkt
  Op de woningmarkt vinden belangrijke structurele hervormingen plaats. Het is essentieel om de hypotheekschulden te verminderen, zowel vanuit micro- als vanuit macro-perspectief. Tegelijkertijd is het van belang om het vertrouwen op de woningmarkt te bevorderen. De regering is daarom voornemens om de hypotheekrenteaftrek te handhaven. Vanaf januari 2013 moeten nieuwe hypotheken gedurende de looptijd in 30 jaar volledig en ten minste annuïtair worden afgelost om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek (structurele besparing 5,4 mld). Om de risico’s van hoge hypotheekschulden verder te
  beperken, wordt de Loan-to-Value ratio geleidelijk beperkt tot 100%.

  Om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren, wordt de overdrachtsbelasting op woningen permanent verlaagd tot 2%. Dat draagt bij aan langdurige zekerheid op de woningmarkt en lagere financiële risico’s. De maatregel wordt gefinancierd uit de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding, inclusief het onbelaste privégebruik van lease-auto’s. Dit bevordert dat mensen dichterbij hun werk gaan wonen en vermindert de milieu- en
  filedruk.

  De huren voor huurders met een inkomen van 33.000-43.000 euro per jaar mogen worden verhoogd met de inflatie plus 1% (afgeroomd met de verhuursverheffing per 2013).

  Loonmatiging
  Ten aanzien van de lonen voor ambtenaren (excl. zorg) geldt voor 2 jaar een nullijn. De tranches voor de loonbijstelling voor 2012 en 2013 worden ingehouden voor de contractloonstijging. Dit levert een besparing van 900 mln. op in 2012 oplopend naar 1.650 mln. in 2013 e.v.

  In overleg met de sector zal 75 miljoen extra worden uitgetrokken om de kwaliteit van leraren en schoolleiders te versterken.

  Loonmatiging in de marktsector zal worden bevorderd, onder meer door de tabelcorrectiefactor in de belastingen één jaar niet toe te passen, waardoor een loonstijging wordt belast tegen een hoger marginaal tarief.

  De maximumduur van de wachtgeldregeling voor politici wordt per 1 september 2012 gelijkgesteld aan de maximum WW-duur.

  Ook hogere inkomens zullen in deze tijd een extra bijdrage moeten leveren aan het oplossen van de begrotingsproblematiek. Hogere inkomens (inclusief bonussen) worden in 2013 tijdelijk extra belast met een werkgeversheffing (“eenmalige crisisheffing”: opbrengst van 500 mln). Daarnaast wordt de werkgeversheffing op excessieve vertrekbonussen verhoogd van 30 naar 75%.

  Vergroening
  Het algemene BTW-tarief wordt in oktober 2012 met twee procentpunt verhoogd naar 21%. Dit leidt tot extra belastinginkomsten van 4 mld in 2013. Dit wordt vanaf 2013 in toenemende mate gecompenseerd door een lagere inkomstenbelasting, in het bijzonder voor werkenden met een lager inkomen. Het samenspel van deze maatregelen leidt een aanzienlijke budgettaire besparing op korte termijn, en draagt bij aan een sterker belastingstelsel en een beter functionerende arbeidsmarkt op middellangetermijn.

  Een fiscaal vergroeningspakket zal worden voorgesteld, onder meer om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken door het zwaarder belasten van energieproducten. Het gaat dan om de aardgasheffing, kolenbelasting, rode diesel, leidingwater, eurovignet (totale opbrengst 890 mln). De accijnzen op alcohol, tabak en frisdrank worden verhoogd (625 mln).

  Er komt 200 miljoen euro extra geld vrij voor stimulering in verduurzaming van de economie, onder meer voor meer woningisolatie en duurzaam bouwen. Er komt ook een onderzoek naar het onderbrengen van zonnepanelen onder het lage BTW-tarief.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)
*

Categorieën

 • Afval (505)
 • Agenda (2.626)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (113)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (637)
 • Communicatie (372)
 • Cradle to Cradle (387)
 • Design (212)
 • Dieren (169)
 • Duurzaam (2.042)
 • Educatie (334)
 • EEN-Armoede (249)
 • Energie en Besparing (2.610)
 • English Channel (1)
 • Europa (29)
 • Evenementen (118)
 • Geluid (21)
 • Gezondheid (274)
 • Goed Doel (110)
 • Green Deal (8)
 • Greenwashing (112)
 • Hergebruik-Kringloop (270)
 • Iets anders (325)
 • Int. Samenwerking (186)
 • Investeren (132)
 • Kerst (154)
 • Klimaat (1.568)
 • Licht (355)
 • Lucht (31)
 • Mensenrechten (160)
 • Milieu (721)
 • MVO (103)
 • Natuur (628)
 • Nederland (7)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (156)
 • Oud & Nieuw (107)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (32)
 • Sport (197)
 • Vakantie (72)
 • Valentijn (37)
 • Verkiezingen (54)
 • Vervoer en OV (789)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (268)
 • Welzijnswerk (28)
 • Schrijvers

  Recente berichten

 • De Oudejaarsconference 2016 Hier Wil Ik Zijn Vanavond by Claudia de Breij
 • De Eindejaarsconference Van Peel Overleeft 2016 by Michael van Peel
 • Zonde(r) Voornemens Oudejaarsconference 2016 by Javier Guzman
 • Oudejaarsconferentie 2016 VEILIG by Dolf Jansen
 • De Reis van het Bewustzijn, de Reis van ons Leven: Ontwaken
 • Ik Ben Blij Dat Ik Je Niet Vergeten Ben by Joost Nuissl
 • Valentijnsdag: Als de dag van toen.. by Reinhard Mey
 • Valentijnsdag; Voor Haar by Claudia de Breij
 • The Relationship Between The Earth, The Moon and The Sun: An Amazing Documentary
 • Lef in de Liefde: Handboek voor Gezonde Relaties by Shakti Gawain en Gina Vucci
 • The Ultimate Sports Bra: OMbra and the OMrun Platform by OMsignal at CES 2016 in Las Vegas
 • Death of the Sun Mind Blowing Documentary: What if the Sun Stop Shining
 • Facilitair & Gebouwbeheer 2016: Besparing door Noviteiten – De FGNoviteitenprijs 2016
 • Record Voor Windenergie in Nederland in 2015: Duurzame Energie voor 2,4 Miljoen Huishoudens
 • Natalie Cole Overleden: This will be and Unforgettable – R.I.P. Natalie
 • Nieuwbouw Dutch Institute For Fundamental Energy Research DIFFER met BREEAM Excellent
 • Het E-Vier Pakket voor Elektrisch Rijden by Nissan: Vier keer Voordeel Plus Gratis Oplaadpunt
 • Vakantiesalon Vlaanderen 2016 en B&B Expo 2016 in de Antwerp Expo
 • Fiscaal Voordeel in 2016 voor Circulaire Innovaties met de MIA en Vamil: De Milieulijst 2016
 • Fiscaal Voordeel in 2016 met de Energie InvesteringsAftrek (EIA): De Energielijst 2016
 • Links

  Milieunet op..


  Review http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/ on alexa.com