Anders Bekeken

De Regering Rutte: Voluit Aan De Slag – Bruggen Slaan

Geschreven op 28-10-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Duurzaam
Pin It

Mark Rutte regeringsverklaring242

5 november 2012: Zo, het is zover. Koningin Beatrix heeft de ministers van het tweede kabinet Rutte beëdigd. Het Kabinet Rutte II bestaat uit zeven ministers van de VVD en zes van de PvdA. Mark Rutte is net als de afgelopen twee jaar premier,  Lodewijk Asscher van de PvdA is de vicepremier. De PvdA levert vier staatssecretarissen en de VVD drie.

Na de mooie kreet “Nu Aan de Slag” van het Kabinet Rutte I, waarmee Nederland Sterker, Veiliger en Welvarender zou worden, is er uiteraard een nieuwe slogan voor het Kabinet Rutte II: “Voluit Aan de Slag”: Bruggen Slaan. Nou laten we het hopen, want het wordt hoog tijd dat er nu eens echt iets gaat gebeuren in Nederland. Ben bang dat “Voluit Aan de Slag” vooral betekent dat Rutte II doorgaat op de al eerder ingeslagen weg van bezuinigingen en die weg levert alleen maar problemen op volgens mij.

Het Kabinet Rutte II gaat voor maar liefst 16 miljard euro aan bezuinigingen doorvoeren. Dat heeft VVD-leider Rutte bekendgemaakt bij de presentatie van het regeerakkoord (PDF) tussen VVD en PvdA. Een overzicht van de belangrijkste punten uit het regeerakkoord. Update 14 november 2012: Het regeerakkoord op enkele punten aangepast.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ) PvdA Frans Timmermans
Buitenlandse Handel en OS (BZ) PvdA Lillian Ploumen
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) VVD Edith Schippers en Martin van Rijn (PvdA)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) PvdA Lodewijk Asschervice-premier en Jetta Klijnsma (PvdA)
Infrastuctuur en Milieu (IenM) VVD Melanie Schultz van Haegen en Wilma Mansveld (PvdA)
Veiligheid en Justitie (VenJ) VVD Ivo Opstelten en Fred Teeven (VVD)
Financiën (FIN) PvdA Jeroen Dijsselbloem en Frans Weekers (VVD)
Economische Zaken (EZ) VVD Henk Kamp en Sharon Dijksma (PvdA)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) PvdA Jet Bussemaker en Sander Dekker (VVD)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) PvdA Ronald Plasterk
Wonen en Rijksdienst (BZK) VVD Stef Blok
Defensie (DEF) VVD Jeanine Hennis-Plasschaert

24 april 2012: Zo, dat was het dan. Heeft toch nog lang geduurd, maar na anderhalf jaar is het over en uit voor het Kabinet Rutte. Na zeven weken onderhandelen over allerlei financiële zaken tijdens het zogenoemde Catshuis-overleg trekt gedoogpartner PVV de stekker uit het Kabinet.

Nederland sterker, veiliger en welvarender dat was het plan. Wat is ervan terechtgekomen? Niets tot vrijwel niets. Nederland is er zeker niet sterker op geworden tenzij we het hebben over Oranje. Nederland veiliger. Niets van gemerkt. Nederland welvarender. Nee, zeker niet. Nederland zit dik in de financiële problemenNederland in Recessie.

Hoog tijd voor Tweede Kamerverkiezingen. Helemaal zeker is de datum nog niet, maar noteert u alvast woensdag 12 september 2012 in uw agenda.

23 mei 2011: Geen meerderheid voor de regeringscoalitie in de Eerste Kamer. Dat is de conclusie na de einduitslag van de Eerste Kamerverkiezingen 2011. Zie ook: Eerste Kamerverkiezingen 2011: Geen Meerderheid voor Regeringscoalitie VVD en CDA (plus PVV) – Nederland Weer in Recessie by CBS: Met Dank Aan Kabinet Rutte-Verhagen

15 december 2010: Nou en aan de slag is men inmiddels met massa’s onbegrijpelijke besluiten en uiteraard met de nodige tegenslag zoals iedereen wel had verwacht. Gedonder met gedoogpartij PVV en de Eerste Kamer doet ook niet echt mee, zoals premier Mark Rutte dat graag zou zien.

Hoog tijd om daar verandering in te gaan brengen, dus roept premier Mark Rutte de kiezers nu alvast op om bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2011 toch maar vooral op de VVD, de PVV of het CDA te stemmen. In mei 2011 bepalen de Statenleden de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. De regeringspartijen VVD en CDA hebben nu geen meerderheid in de Eerste Kamer en gedoogpartner PVV is zelfs helemaal niet vertegenwoordigd. Dat is lastig en dus zegt Mark Rutte: “Laat ik geen grote woorden gebruiken, want het is gewoon heel plat. Wij hebben een meerderheid in de Eerste Kamer nodig en via de Provinciale Staten moeten we die zien te bereiken. Mijn boodschap aan de kiezer is dus: help ons aan die meerderheid.” In zijn rol als premier roept Rutte iedereen op om naar de stembus te gaan. “Maakt niet uit welke partij u stemt. Als het maar op de VVD, de PVV of het CDA is”, lachte hij.

28 oktober 2010: Zo, het is zover. Na vele, vele maanden praten, praten en nog eens praten, wordt het eindelijk tijd voor Geen Woorden, Maar Daden. Nederland Sterker, Veiliger en Welvarender en zeker niet Duurzamer dat is het plan.

Kersverse premier Rutte heeft de Regeringsverklaring netjes voorgelezen in de Tweede Kamer. Daarna volgde het gebruikelijke, vrij nietszeggende debat over diezelfde Regeringsverklaring dat werd besloten met de mooie en eveneens vrij nietszeggende woorden van Mark Rutte: En nu aan de slag.

Tja, wat zou je anders moeten doen? Doorgaan met praten, lijkt mij geen optie.

Het debat was flauw met Femke Halsema in de aanval, afgeserveerd door Wilders. Pechtold kwam, sprak en vertrok zonder indruk te maken en Job Cohen werd uitgebreid bedankt door Geert Wilders. Job’s reactie was om te huilen en doet het ergste vermoeden voor de komende tijd. Van echte oppositie is geen sprake. Zowaar nog een motie van D66 die door de gehele Kamer werd gesteund om nog eens even te onderzoeken hoe het verder moet met het natuurbeleid in Nederland. Verder geen opzienbarend nieuws. Het Regeerakkoord plus Gedoogakkoord zijn de basis voor deze unieke minderheidsregering met gedoogsteun.

Mark Rutte wil na zijn vuurdoop als premier hard aan de slag om Nederland sterker, veiliger en welvarender te maken. Hij zei dat woensdag aan het einde van twee dagen debat over de plannen van het nieuwe kabinet. Rutte zei dat hij en zijn kabinet zullen proberen waar te maken wat ze beloofd hebben.

‘Ik wil Nederland sterker, veiliger en welvarender maken. En dat kan ook, want Nederland is een prachtig land dat alles in huis heeft om toonaangevend te zijn in Europa en de wereld. Daarom geeft dit kabinet ruimte aan mensen en bedrijven en kiezen we voor een kleinere overheid die alleen doet wat zij moet doen. We spreken iedereen aan en schrijven niemand af.’

Dit is een kabinet voor heel Nederland. Voor iedereen. We willen met iedereen samenwerken en zeker ook met alle leden van deze Kamer. En nu gaan we aan de slag, want er is enorm veel te doen, aldus premier Mark Rutte.

Nou, dat er enorm veel te doen is, lijkt mij een understatement. Helaas ziet het er op voorhand al naar uit dat juist op die gebieden waar Nederland echt heel veel zou moeten gaan doen, er heel weinig gaat gebeuren. Een duurzaam Nederland, met duurzame energie om maar eens even een onderwerp te noemen, lijkt verder weg dan ooit. Hier op Anders Bekeken houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen, de bezuinigingen en de uitvoering van het regeerakkoord Vrijheid en Verantwoordelijkheid. Zoals u dat gewend bent kijken we met bijzondere belangstelling naar onderwerpen als milieu, duurzame energie, het afvalbeleid en Nederland waterland om er maar eens een paar te noemen. Hoe zal het gaan met het WK Voetbal in 2018 of 2022, wat gaat het nieuwe kabinet doen aan de Olympische Spelen in Nederland in 2028? Gaat Nederland nog steeds voor klimaatneutraal, komt er meer kernenergie, hoe gaat het verder met de opslag van CO2? Gaat dit Kabinet wel meedoen met Earth Hour?

Goed de Regering Rutte gaat nu aan de slag, een slogan die ik oud-minister Jacqueline Cramer ook heel vaak heb horen roepen en waarvan, helaas, helaas, maar weinig is terechtgekomen. Zie Jacqueline Cramer: Ik had mijn werk graag afgemaakt. En als ik nou heel eerlijk ben, dan hoop ik eigenlijk dat de Regering Rutte het werk ook niet gaat afmaken. Op milieugebied, natuurgebied, duurzaam inkopen, duurzame energie en duurzame ontwikkeling zit er weinig tot niets aan plannen in de pijplijn. Daar gaat het Kabinet Rutte-Verhagen dus duidelijk niet mee aan de slag. Hoog tijd voor nieuwe Tweede Kamer Verkiezingen. Ik kijk er nu al naar uit.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ) VVD Uri Rosenthal en Ben Knapen (CDA)
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) VVD Edith Schippers en Marlies Veldhuijzen van Zanten ( CDA)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) VVD Henk Kamp en Paul de Krom ( VVD)
Infrastuctuur en Milieu (IenM) VVD Melanie Schultz van Haegen en Joop Atsma ( CDA)
Veiligheid en Justitie (VenJ) VVD Ivo Opstelten en Fred Teeven (VVD)
Financiën (FIN) CDA Jan Kees de Jager en Frans Weekers (VVD)
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELenI) CDA Maxime Verhagen, vice-premier en Henk Bleker (CDA)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) CDA Marja van Bijsterveldt en Halbe Zijlstra (VVD)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) CDA Piet Hein Donner
Defensie (DEF) CDA Hans Hillen
Immigratie en Asiel (Geen eigen Ministerie) (BZK) CDA Gerd Leers

Geen Woorden Maar Daden of Geen Daden Maar Woorden

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (519)
 • Agenda (2.770)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (113)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (673)
 • Communicatie (373)
 • Cradle to Cradle (411)
 • Design (225)
 • Dieren (170)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.108)
 • Educatie (340)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (2.771)
 • Europa (29)
 • Evenementen (121)
 • Geluid (25)
 • Gezondheid (293)
 • Goed Doel (113)
 • Green Deal (8)
 • Greenwashing (112)
 • Hergebruik-Kringloop (287)
 • Iets anders (343)
 • Int. Samenwerking (186)
 • Investeren (132)
 • Kerst (154)
 • Klimaat (1.590)
 • Licht (357)
 • Lucht (30)
 • Mensenrechten (163)
 • Milieu (732)
 • MVO (106)
 • Natuur (659)
 • Nederland (12)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (156)
 • Oud & Nieuw (113)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (32)
 • Sport (205)
 • Vakantie (76)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (905)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (276)
 • Welzijnswerk (28)
 • Recente berichten

 • Qbuzz Rijdt Met Tien Elektrische Ebusco e-Bussen op Lijn 1 in Utrecht
 • Zonnepark Welschap met 12.000 Zonnepanelen op Militaire Vliegbasis Eindhoven
 • Stedin Gaat Alle 2100 Bedrijfwagens Vervangen Door Elektrische Bedrijfswagens
 • Nationaal Warmte Congres 2017: De Duurzame Warmtevoorziening in Nederland
 • Greenhost, Duurzame Webhosting: Verhuisd naar Energieneutraal Patch22 in Amsterdam
 • Week van Ons Water: Extreem Weer en Wateroverlast
 • Delseni: Nieuwe Screeningsmethode Voor Opsporen Borstkanker by Mito Medical Products
 • Friese Elfwegentocht 2018: Twee Weken Zonder een Druppel Benzine – It Giet Oan
 • De Duurzame 100 van 2017 by Trouw: Volkert Engelsman (1), Jaap Korteweg (2) en Boyan Slat (3)
 • Week van de Circulaire Economie 2018: Uitreiking Circular Award
 • Nieuw Sorteercentrum DHL Parcel Amsterdam: 3800 Zonnepanelen en BREEAM Excellent
 • 10 New Electric Car Concepts that Should Hit the Production by Automotive Territory
 • Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Klimaat- en Energieparagraaf by NVDE
 • Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Kilometerheffing Vrachtvervoer (Maut) by TLN
 • Pink Ribbon: Mannen Met Borstkanker Website Online
 • Dutchfiets: De Fiets van Recyclebaar Kunststof met Statiegeld
 • BIOcolours Conference 2018: International Conference on Biobased Colours
 • Business Development Day of the Biobased Delta: Borderless Biobased Business
 • Piet Hein Eek: Kiest Voor Mooie Zwarte Sunstation Zonnepanelen by HD Solar
 • Zonnepark Nyrstar Budel met 170.000 Zonnepanelen by Solarcentury
 • Links

  Milieunet op..


  Review http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/ on alexa.com