Nationale DenkTank 2021: De Kwaliteit Van Ons Onderwijs
Geschreven op 15-8-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, EducatieUpdate 9 maart 2021: De inschrijving voor de Nationale DenkTank 2021: met als voorlopig thema Kwaliteit van ons Onderwijs is geopend.
De Nationale DenkTank 2021 vindt plaats van 16 augustus t/m 17 december 2021. De inschrijving voor nieuwe deelnemers is open tot en met 11 april 2021.
Potentiële deelnemers kunnen zich tot en met 11 april inschrijven.
We zoeken jonge denkers & doeners met verschillende studieachtergronden die zich graag inzetten voor het maatschappelijk belang. Hun initiatief en inzet is onmisbaar om onze doelstelling te realiseren: de Nederlandse samenleving met slimme en eigenzinnige initiatieven vooruit te helpen.
Dit jaar gaat de Nationale DenkTank 2021 aan de slag met de (teruglopende) kwaliteit van onderwijs in Nederland. Meld je aan en wie weet bouw jij jouw oplossing tijdens en na afloop van de Nationale DenkTank uit tot een succesvolle mediacampagne, start-up of concreet beleidsvoorstel!
Ben jij of ken jij de ideale kandidaat? Denk aan familie, vrienden, oud-collega’s of studiegenoten. We zoeken slimme denkers en doeners, creatives & ondernemers in de dop.
Wil je meer weten, heb je vragen of twijfel je of je mee wilt doen met de Nationale DenkTank 2021? Op 16 en 24 maart zijn er twee online informatieavonden via Zoom. Leer meer over het programma, resultaten van voorgaande DenkTanks en stel al je vragen aan oud-deelnemers.
Dinsdag 16 maart, van 19:30 tot 21:00 uur - online presentatie, met aansluitend een Q&A. Woensdag 24 maart, van 19:30 tot 21:00 uur - online presentatie, met aansluitend een Q&A. Wel even aanmelden.
1 september 2020: De Nationale DenkTank 2020 (NDT’20) ging maandag 17 augustus officieel van start. Twintig getalenteerde academici duiken de komende vier maanden in het onderwerp ‘perspectief van middengroepen’. In deze nieuwsbrief lees je alles over het thema, de deelnemers, expertdeelnemers en de themapartners van de Nationale DenkTank 2020.
Naast de twintig kersverse deelnemers hebben we ook een actief alumni netwerk, bestaande uit zo’n 300 DenkTankers die zich op verschillende manieren inzetten voor de maatschappij.
8 januari 2020: De aankomende editie van de Nationale DenkTank gaat aan de slag met onzekerheden omtrent huisvesting, scholing, arbeidsmarkt en sociale zekerheden die een deel van de middengroepen in Nederland treffen.
De inschrijving voor nieuwe deelnemers zal volgende maand opengaan.
De Stichting is momenteel op zoek naar experts en themapartners.
13 december 2019: Op 12 december 2019 vond de eindpresentatie plaats van de Nationale DenkTank 2019. Een eind maar ook een begin. De meeste deelnemers zullen in 2020 verder werken aan hun oplossingen, om zo onze samenleving vooruit te helpen.
De Nationale DenkTank 2019 is gedoken in het vraagstuk “hoe realiseren we een digitale samenleving die gezond, weerbaar, eerlijk en inclusief is?”
Twintig jonge academici doken de afgelopen vier maanden in onze digitale toekomst. Vragen als ‘hoe moeten we omgaan met de bedreigingen voor online privacy?’ en ‘wat is het effect van digitalisering op onze mentale gezondheid?’ kwamen voorbij. Alle inzichten resulteren in één visie en tien concrete initiatieven.
De DenkTank presenteerde op 12 december haar resultaten in het Compagnietheater te Amsterdam en overhandigde het eindrapport (PDF) officieel aan vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid: respectievelijk Marleen Stikker, Madeleine de Cock Buning en Maarten Schurink, en aan onze themapartners.
13 maart 2019: De inschrijving voor de aankomende Nationale DenkTank 2019 is geopend. De Nationale DenkTank duikt in 2019 in het vraagstuk: ‘hoe blijft Nederland gezond en weerbaar in een digitale samenleving?’
De inschrijving voor deelname aan de Nationale DenkTank 2019 is geopend. Ben jij die ambitieuze masterstudent, PhD’er of pas afgestudeerde creatieveling die we zoeken? Geef je dan op voor de Nationale DenkTank 2019 en heb invloed op het leven van 17 miljoen Nederlanders!
Tijdens de DenkTank doe je 4 maanden - van aug t/m dec 2019 - onderzoek en bedenk je innovatieve en creatieve oplossingen binnen het thema. Inschrijven voor de DenkTank van 2019 kan vanaf vrijdag 1 maart 2019 tot en met zondag 14 april 2019, via dit online formulier.
Benieuwd wat je kan verwachten als deelnemer van de Nationale DenkTank 2019? Kom naar de informatieavond op woensdag 13 maart van 19.00-22.00 uur, aan de Keizersgracht 264 in Amsterdam of de 2e informatieavond op dinsdag 26 maart van 19:00-22:00 uur in Utrecht (locatie: In De Ruimte, Oudegracht aan de Werf 230). Meld je aan voor een inforamatieavond door een e-mail te sturen naar de Nationale Denktank.
De samenleving digitaliseert in hoog tempo. Dat brengt kansen en ook nieuwe vraagstukken met zich mee. We ‘staan altijd aan’ en nemen onze telefoons mee naar bed. Er staat veel sociale druk op (online) meedoen, mooi en succesvol zijn. Wat is de invloed van onze digitale leefomgeving op onze mentale balans en fysieke gezondheid? En hoe kunnen we de mogelijkheden die digitalisering de samenleving biedt optimaal benutten?
Het digitale tijdperk vraagt van ieder individu een leven lang leren: de digitale wereld verandert vliegensvlug. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan (blijven) doen? En hoe verkleinen we bestaande gezondheidsverschillen, die in de digitale wereld versterkt of verlegd worden. Hoe voeden we in de digitale wereld onze kinderen op? En: in onze digitale samenleving kán bijna alles. Maar wíllen we dat ook? Wie bepaalt wat mag en kan in onze digitale maatschappij, welke ‘mores’ zijn hiervoor nodig en hoe borgen we onze publieke waarden en rechten in dit digitale tijdperk?
De Nationale DenkTank duikt dit jaar in de razendsnelle digitale ontwikkelingen en stelt de mens hierin centraal – om er gezonder uit te komen. Het thema van de Nationale DenkTank 2019 is dan ook: “Gezond opgroeien in een digitale samenleving.”
15 december 2018: De Nationale DenkTank 2018 heeft een rapport gepubliceerd met tien oplossingen om de transitie naar een circulaire metropool te versnellen. De hoofdboodschap: het is de hoogste circularitijd.
Het rapport De hoogste circularitijd beschrijft tien concrete ideeën die de circulaire economie een zetje in de rug zullen geven. ”Circulaire economie gaat niet alleen om afval scheiden, maar ook om minder kopen en meer producten samen delen.” zegt deelneemster Nine de Planque van de Nationale DenkTank 2018. “Circulaire ideeën zijn echter vaak lastig in de praktijk te brengen. Zo wordt afval per kilo beprijsd en is vervuilen daardoor goedkoper dan circulair produceren. Eigenlijk is een systeemverandering nodig om tot een circulaire economie te komen. Met onze oplossingen hebben we gezocht naar de ruimte die er wél al is in het huidige systeem en die maximaal benut.”
De 10 circulaire oplossingen van de Nationale DenkTank 2018 zijn:
Build&BuyBack: Bouwbedrijven businesscases en financiering aanreiken waardoor ze circulariteitsopgave betaalbaar kunnen maken voor overheden en andere klanten via het aanbieden van terugkoopgarantie. Doelgroepen: fabrikanten van bouwproducten met een hoge standaardisatie van producten in de markt, bouwbedrijven voor projecten van korte duur (<10 jaar), overheden, woningbouwcooperaties.
CollActive: CollActive is een onafhankelijk collectief dat burgers actief verenigt. Met onze collectieve stem veranderen we beleid van bedrijven, overheden en ons eigen handelen in een circular force for good. Doelgroep: bewuste millennial die zich graag in wil zetten voor een duurzame/circulaire toekomst, maar niet weet hoe ze dat moeten doen
Renovatief: Vastgoedeigenaren en bewoners in een wijk kennisgeven over circulariteit en verbinden in een collectief dat schaal creeërt voor financiers om te investeren in circulaire renovatie in de energietransitie. Doelgroep: woningbouwcorporaties of actieve partijen in een wijk die de transitie willen trekken.
SpaCE - de ontdekkingsreis naar een circulaire economie: Een interactief actieprogramma voor kinderen uit groep 7 om hen bewust te maken van circulariteit en handvatten te bieden om in de klas en thuis circulair actie te ondernemen. Doelgroep: kinderen uit groep 7
WerkCe! de Circulaire Toolkit: De Circulaire Toolkit maakt inzichtelijk hoe de bedrijfsvoering van bedrijven makkelijk meer circulair gemaakt kan worden. Daarnaast worden ondernemingen geholpen om deze veranderingen op een leuke en makkelijke manier door te voeren.
Doelgroep: Leidinggevende binnen organisaties/ondernemingen die gei?nteresseerd zijn in circulaire bedrijfsvoering, maar nog niet goed weten wat en hoe het mogelijk is.
Opknappers: Met een campagne krijgen de reparateurs van Nederland het aanzien dat ze verdienen. Hiermee stimuleren we mensen om spullen te repareren in plaats van af te danken: van afknappers naar opknappers! Doelgroep: heel Nederland, met een focus op de Nederlandse burgers die intrinsiek niet geven om duurzaamheid.
GoedPunt: GoedPunt is een platform dat het geld dat consumenten besteden verbindt met de waardes waar zij om geven. Want elke euro die je spendeert, is een stem voor een betere wereld. Doelgroep: consument die wil verduurzamen maar niet echt weet hoe.
Deelgoed: Deelgoed is speelgoed dat je deelt via school. Ouders kunnen speelgoed dat niet meer wordt gebruikt doneren aan school, waarna het speelgoed binnen een klas gerouleerd wordt. Kinderen mogen iedere week een ander stuk speelgoed mee naar huis nemen. Kinderen leren hierdoor jong dat ze gebruiker zijn. Doelgroep: kinderen, ouders en scholen
Terugnameplatform: Het online terugnameplatform voor kapotte elektronica zorgt ervoor dat mensen ongebruikte of kapotte elektronische producten terugsturen naar producenten om deze te stimuleren meer circulair te ontwerpen. Doelgroep: consumenten en producenten.
Circulair Appe?l: Het circulair appe?l spreekt Den Haag aan om een aanjager van de circulaire de economie te worden. Het circulair appe?l beoogt het cree?ren van urgentie voor circulariteit die net zo kabinetsbreed is als de gestelde ambities. Doelgroep: beleidsmakers, Nederlandse overheid.
De Nationale DenkTank 2018 bestaat uit 20 getalenteerde net afgestudeerden. De afgelopen vier maanden hebben zij intensief onderzoek gedaan naar hoe zij de transitie naar de circulaire economie kunnen versnellen. Dit jaar heeft de Nationale DenkTank uit duurzaamheidsoverwegingen ervoor gekozen om voor het eerst sinds de start van de Nationale DenkTank in 2006 het rapport te publiceren als website en geen volledig eindrapport te laten drukken.
15 augustus 2018: Stichting De Nationale DenkTank organiseert ieder jaar een Nationale DenkTank over een urgente maatschappelijke kwestie en onderhoudt een actief netwerk van oud-deelnemers en partners. Dit jaar is het onderwerp van de nationale DenkTank 2018: De circulaire metropool van de toekomst. De Nationale DenkTank zal ongeveer tot een decennium vooruit kijken, tot 2030.
De 13e editie van de Nationale DenkTank is op 13 augustus officieel van start gegaan. Twintig getalenteerde academici zullen de komende vier maanden onderzoek gaan doen naar actuele maatschappelijke kwesties van een circulaire metropool.
Deze jonge denkers zullen met hun frisse blikken en originele ideeën op zoek gaan naar innovatieve en praktische oplossingen om dit urgente taaie vraagstuk te kraken.
Een circulaire economie is een economisch systeem dat is gebaseerd op het minimaliseren van grondstofgebruik door hergebruik van producten, onderdelen en hoogwaardige grondstoffen. Het is een systeem van gesloten kringlopen waarin producten hun waarde zo min mogelijk verliezen (reduce, reuse, recycle), hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt en systeemdenken centraal staat. En dit systeem is heel hard nodig.
Op dit moment pleegt de huidige wereldbevolking roofbouw op onze planeet: een sterk groeiende wereldbevolking, die hand in hand gaat met verstedelijking, migratie en toenemende (maar ongelijk verdeelde) welvaart, zorgt voor een toenemende vraag naar grondstoffen. Om voor toekomstige generaties een vitale en duurzame samenleving te kunnen waarborgen is direct verandering nodig. In 2015 zijn mondiale afspraken in de Sustainable Development Goals vastgelegd, die direct en indirect gerelateerd zijn aan het realiseren van een circulaire economie. Deze afspraken dreigen we met ons huidige tempo echter niet te halen. Er is haast geboden.
De ambitie van de Rijksoverheid is om de Nederlandse economie volledig circulair te laten zijn in 2050. In Nederland is er sinds een aantal jaar steeds meer interesse in en focus op de noodzakelijke verandering van een lineaire naar circulaire economie en werken steeds meer organisaties aan circulaire initiatieven en volgens circulaire principes. Toch zijn deze tot nu toe nog steeds voornamelijk de uitzondering in plaats van de norm. Een drastische en concrete omslag naar gemeengoed moet nog plaatsvinden. Zie ook: Programma Nederland Circulair 2050: Biomassa, Kunststoffen, Maakindustrie, Bouw, Goederen
De Nationale DenkTank 2018 zet zich in om deze transitie succesvol te helpen vormgeven en versnellen. De systemische maatschappelijke omslag die nodig is, is nog niet eenvoudig te overzien, te meten of te financieren. Hoe zorgen we ervoor dat economische welvaart een positieve bijdrage levert aan materiaalbehoud, biodiversiteit, welbevinden en klimaat? Hoe zien nieuwe business- en financieringsmodellen eruit om een circulair systeem optimaal te laten functioneren? En welke randvoorwaarden en wet- en regelgeving past hier goed bij? Wat is ervoor nodig om succesvolle circulaire initiatieven beter op te schalen? En wat betekent een circulaire economie voor de arbeidsmarkt? En hoe stimuleren we burgers om vanuit een refuse and reduce mentaliteit te handelen in plaats van uit een take and waste mentaliteit? Dit alles zodat circulair denken en handelen voor iedereen het nieuwe normaal wordt.
Naar verwachting zal in 2050 75% van de wereldbevolking in steden leven. Nederland is al sterk verstedelijkt en naar verwachting zal de bevolking van de vier grote steden de komende decennia sterk blijven groeien. Ook voor de meeste middelgrote gemeenten wordt een stijging van het inwonertal voorzien. Terwijl veel kleinere, vooral perifeer gelegen, gemeenten verder zullen krimpen. Metropoolregio’s (een gebied bestaande uit een stedelijke kern met een hoge mate van werkgelegenheid, met een daaromheen liggend terrein / dorpen en kleinere steden dat sociaaleconomisch verbonden is met de stedelijke kern) bieden kansen voor economische groei en sociale ontwikkelingen. Tegelijkertijd geven ze druk op (natuurlijke) hulpbronnen, capaciteitsvraagstukken en kwaliteit van leven. Mede dankzij dit netelige vraagstuk zijn metropolen in een goede positie om de transitie naar een circulaire economie een boost te geven en de vruchten ervan te plukken. De ontwikkeling van smart cities met ketens die metropool-overstijgend zijn en kringlopen die in bepaalde gevallen ook in een stad gesloten kunnen worden zijn al in volle gang. De onderzoeksvraag is dan ook als volgt geformuleerd: Hoe versnellen we de transitie naar een circulaire metropool?
De Nationale DenkTank zal ongeveer tot een decennium vooruit kijken, tot 2030. Deze tijdspanne nodigt uit tot visie en transitie denken (wat is de stip op de horizon) en vraagt tegelijk om concrete en praktische oplossingen voor wat we nu kunnen en moeten doen om de circulaire economie en maatschappij dichterbij te brengen en impact gaan realiseren. De organisatie van de 13e editie van de Nationale Denktank wordt mogelijk gemaakt door themapartners. “Zij denken mee, leveren inhoudelijke kennis en helpen om bedachte oplossingen daadwerkelijk te realiseren”, zegt Eva Bik, directeur Stichting de Nationale Denktank.
Afval- en energiebedrijf HVC is een van de themapartners. Het bedrijf doet mee omdat het thema circulaire economie goed aansluit bij zijn toekomstvisie om energie schoon op te wekken en grondstoffen te hergebruiken. Daarom is HVC vooral benieuwd naar de visie van de jonge wetenschappers op bijvoorbeeld kunststofrecycling, voedselverspilling en verpakkingen. Andere themapartners zijn Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD, Adessium Foundation, Goldschmeding Foundation en een consortium van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Haarlemmermeer. De visie en oplossingen voor de circulaire economie worden op maandag 10 december gepresenteerd in een eindrapport: concrete oplossingen die de transitie naar een circulaire metropool gaan versnellen. Kennedy van der Laan, stichting Elise Mathilde Fonds, BlueCity en Philips hebben zich als structurele partners van de Nationale DenkTank aangesloten.
Voorafgaand aan deze presentatie vindt er in de middag van donderdag 27 september het Expertforum plaats. Hier zullen de analyses en eerste bevindingen door de deelnemers worden gepresenteerd. De DenkTank 2018 zal dan in gesprek gaan met experts uit de wetenschap, de overheid en het bedrijfsleven, maar ook met ervaringsdeskundigen en andere relevante partijen.
Zie ook: BlueCity Surfing the New Blue Economy in Tropicana Rotterdam: Bring Balance Back – De Blauwe Economie Versie 2.0 by Gunter Pauli – TED Talks: The Blue Economy System Design by Gunter Pauli – De BlueCity Circular Challenge: Uitvinders en Reststromen Gezocht – Blauwe Economie in Almere: In Gesprek met Gunter Pauli, oprichter van de Blauwe Economie – BouwCirculair Congres 2017: Van Netwerk Betonketen naar BouwCirculair - Circular Commitment Event #2 in de Metropoolregio Amsterdam - Amsterdam Wint World Smart City Award Voor Circulaire Economie – Amsterdam Circulair: Een Visie en Routekaart Voor de Stad en Regio – Paviljoen Circl aan de Zuidas in Amsterdam: Circulair Bouwen by ABN AMRO – The Circulair Design Award: Circulair Interieur & Product Design by Rabobank and Desko – The Circular Design Challenge by OpenIDEO
Groene Dromen: Cradle to Cradle – Een Circulaire Economie by VPRO Tegenlicht – Één Zwaluw Voorspelt Veel Goeds: Resultaten Onderzoek Business Modellen Circulaire Economie – Duurzaam Denken Doen: Inspiratieboek voor onze Gezamenlijke Toekomst by Jan Jonker – Nieuwe Business Modellen by Jan Jonker: Samen Werken aan Waardecreatie