Anders Bekeken

Woord van het Jaar 2017: De Genomineerde Woorden Zijn Bekend – U Kunt Weer Stemmen

Geschreven op 16-12-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Communicatie
Pin It

yeppie.jpg7 december 2017: Genderneutraal en Ik Heb Zoiets Van willen jullie nooit meer horen. Dat zijn de meest ergerlijke woorden van 2017 in Nederland en Vlaanderen in de jaarlijkse Weg Met Dat Woord verkiezing van het Instituut voor de Nederlandse Taal.

Het woord genderneutraal was veel in het nieuws afgelopen jaar. Te veel, als het aan de deelnemers van de verkiezing Weg met dat woord! ligt, want maar liefst 43% van de stemmen op de top 10 Nederland ging naar dat woord: “Weer zo’n hype! Je moet niet alles willen benoemen!”, schrijft een van de inzenders.

Van de top 10 Vlaanderen stemde 28% de stoplap ik heb zoiets van weg: “totaal overbodig”, is het commentaar, “draai niet rond de pot en zeg wat je hebt.”

30 november 2017: Zo, het Instituut van de Nederlandse Taal heeft de lijstjes voor Nederland en Vlaanderen met de meest ergerlijke woorden van 2017 bekendgemaakt. Uiteraard kunt u weer stemmen. Let op: u kunt maar één keer stemmen op een woord uit de top 10 Nederland of de top 10 België. Op 7 december 2017 worden de twee winnaars (of beter: verliezers) bekendgemaakt.

Top 10 Nederland:
duurzaam: Zo min mogelijk grondstoffen verbruikend. “Het is een hol, betekenisloos containerbegrip geworden.”
een stukje: Een beetje, iets. “Een stukje taart is ok, maar van een stukje zelfontplooiing krijg ik enorme jeuk.”
eigenlijk: In wezen. “Wordt te pas en te onpas en oneigenlijk gebruikt.”
genderneutraal: Geen onderscheid makend tussen seksen. “Vroeger heettte het unisex. Niets nieuws onder de zon.”
in je kracht staan: Het beste van jezelf laten zien. “Coachachtig geneuzel. Vage omschrijving voor iets doen waar je goed in bent.”
loverboy: Jongen die een meisje tot prostitutie dwingt. “Het gaat om mensenhandel, niet om ‘love’.”
papadag: Dag waarop papa voor de kinderen zorgt. “Onzin. Je bent elke dag papa.”
shinen: Schitteren, stralen. “Hoog Toppers-gehalte.”
soort van: Soort, categorie. “Zo super-Amerikaans, soort van soaptaal!”
super: Zeer, geweldig. “Superstom!”

Top 10 Vlaanderen:
absoluut: Zeker, inderdaad. “Mensen kunnen geen ‘ja’ meer antwoorden.”
comfortzone: Situatie waarin men zich veilig voelt, bekend terrein. “We moeten er blijkbaar voortdurend uitstappen met zijn allen.”
dagdagelijks: Dagelijks, alledaags, gewoon. “Is dagdagelijks nog dagelijkser dan dagelijks?”
eigenlijk: In wezen. “Overdadig gebruikt stopwoord.”
groentjes: Verkleinwoord voor groenten. “Kleutertaal in restaurants.”
ik heb zoiets van: Ik denk bij mezelf. “Totaal overbodig. Draai niet rond de pot en zeg wat je hebt.”
leuk: Aangenaam, plezierig. “Typisch Noord-Nederlands en te algemeen. Er zijn zo veel fijne, mooie, prettige, knappe, fraaie, uitstekende alternatieven.”
me-time: Tijd voor mezelf. “Te Engels en arrogant. Het suggereert dat men non-stop bezig is voor een ander.”
naar de toekomst toe: In de toekomst. “Omslachtig. Politici gebruiken deze constructie in allerlei contexten.”
super: Zeer, geweldig. “Alles is tegenwoordig super. Ik tank alleen maar superbenzine.”

29 november 2017: Van Dale nomineerde tien nieuwe woorden uit 2017 die strijden om de titel. De Woord van het Jaarverkiezing kent ook publieksnominaties. De afgelopen weken heeft het Nederlandse publiek nieuwe woorden ingestuurd, verdeeld over vijf categorieën.

De tien genomineerde woorden voor de titel Woord van het Jaar 2017 zijn: appongeluk – cryptokoorts – fipronilei – lokterrorist – klimaatpauper – merkellego – metoo-verhaal – regenboogtaal – valboete – warmtezombie.

Jongerentaal: abuselfie – blowvis – fidgetspinner – framilie – pixelrelatie
Lifestyle: lokhipster – spijtseks – sugardating – tuintegeltaks – zooikoorts
Sport & amusement: bieryoga – breinblubber – instaslet – netflixisering – rolkoffertoerisme
Economie: aflosboete – brexitbuit = cryptojacking – gafabelasting – kruimelpensioen
Politiek: duominister – golfdiplomatie – stemsiësta – terreurschwalbe – volksliedpopulisme

U kunt stemmen tot 18 december 2017 17:00 uur. Dinsdagmorgen 19 december 2017 wordt de uitslag  bekend gemaakt.

Ook in België is er weer de Woord van het Jaar 2017 verkiezing.

Weg met dat WoordHet Instituut voor de Nederlandse Taal is begonnen met zijn jaarlijkse woordverkiezing. Hierbij gaat het niet om uw favoriete woord of om het woord dat het meest kenmerkend is voor het afgelopen jaar, maar om een woord dat u liever nooit meer hoort.

Winnaars van voorgaande edities zijn bijvoorbeeld diervriendelijk vlees (2016), me als bezittelijk voornaamwoord (2015) en oudjes (2014).

Iedereen kan via Weg Met Dat Wood woorden insturen, en vooral ook laten weten waaróm die woorden uit de taal zouden moeten verdwijnen. Vervolgens worden er twee keer tien woorden geselecteerd – een serie voor Nederland en een serie voor Vlaanderen – waarop vanaf 30 november gestemd kan worden.

Op 7 december 2017 worden de twee winnaars (of beter: verliezers) bekendgemaakt.

31 december 2016: De leden en volgers van het Genootschap Onze Taal en de luisteraars van het radioprogramma De Taalstaat hebben brexit gekozen als woord van het jaar 2016. Dat heeft directeur Peter Smulders op 31 december bekendgemaakt in de oudejaarsuitzending van De Taalstaat.

De winnende woorden van Onze Taal Woord van het Jaar verkiezingen:
2016: brexit
2015: sjoemelsoftare
2014: rampvlucht
2013: participatiesamenleving
2012: plofkip
2011: weigerambtenaar
2010: gedoogsteun
2009: twitteren

20 december 2016: Treitervlogger is het Woord van het Jaar 2016. Goede tweede werd pokémonterreur en trumpisme eindigde als derde.

In de categorie jongerentaal werd dumpie eerste, dab tweede en skeer derde.
In de categorie lifestyle werd samsonseks eerste, loedermoeder tweede en sluipvlees derde
In de categorie sport & amusement werd hoodvlog gekozen als eerste, losersvlucht als tweede en digibesitas als derde
In de categorie economie ging de eerste plaats naar kwakkelbank, flexverslaving werd tweede en twijfeltrucker derde
In de categorie politiek werd pietenpact eerste, randstadpolitiek tweede en apptivisme derde

15 december 2015: Sjoemelsoftware is met 48% van de stemmengekozen tot het Van Dale Woord van het Jaar 2015. Poortjesspringer met 12% van de stemmen werd tweede en je suis… werd derde met 9% van de stemmen. Er is bijna 40.000 keer gestemd op de kandidaten voor de verkiezing van het Van Dale Woord van het Jaar 2015.

In België is kraamkost met 28% van de stemmen gekozen tot het Van Dale Woord van het Jaar 2015. Sjoemelsoftware werd tweede met 27% van de stemmen en kibbelkabinet werd derde met 12% van de stemmen.

Het Kinderwoord van het Jaar 2015 in België is beire met 32% van de stemmen. Het betekent ‘cool’ of ‘leuk’. Je kan bijvoorbeeld ook ‘beirecool’ zeggen, dat betekent dan ‘heel erg cool’! Selfietime werd tweede met 24% van de stemmen. Vollenbak kreeg 19% van de stemmen, juffelen 13% en pistache 12% van de stemmen.

De winnaars in de vijf categoriën in Nederland zijn:
In de categorie jongerentaal: tinderellasyndroom
In de categorie lifestyle: appnek
In de categorie sport &amp: vredespianist
In de categorie economie: knutselcontract
In de categorie politiek: uitgetolereerd

De Van Dale Woord van het Jaarverkiezing In Nederland werd in voorgaande jaren gewonnen door de woorden dagobertducktaks (2014), selfie (2013), project X-feest (2012),tuigdorp (2011), gedoogregering (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) enbokitoproof (2007).

Ook in België waren er vijf categoriën. De winnaars zijn:
In de categorie jongerentaal: tinderellasyndroom
In de categorie lifestyle: restorestje
In de categorie sport & amusement: pauzeknopreclame
In de categorie economie: agreekment
In de categorie politiek: bed-bad-broodregeling

De Van Dale Woord van het Jaarverkiezing in België werd in voorgaande jaren gewonnen door de woorden flitsmarathon (2014), selfie (2013), frietchinees (2012), stoeproken(2011), tentsletje (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

8 december 2015: Me moeder, me pa en me zus: deelnemers aan de verkiezing kunnen het foutieve gebruik van me  niet meer aanhoren. Me  kreeg 30% van de 25.000 stemmen en is daarmee de overtuigende verliezer van dit jaar.

“‘Me’ is geen bezittelijk voornaamwoord”, laat een van de inzenders weten. Het gaat dan ook om de geschreven vorm van ‘me’ waar we vanaf willen. In gesproken taal gebeurt het namelijk vaak dat woorden een beetje gemakkelijk, vaak korter worden uitgesproken: “maar dat hoeft niet doorgevoerd te worden op papier.”

Diervriendelijk vlees (Door de media gebruikte term voor vlees met het Beter Leven keurmerk (Dierenbescherming). “Bestaat niet. Doodmaken is nooit vriendelijk.”) werd tweede met 20% van de stemmen en Plezierjacht (Jagen ter vermaak. “Omdat het een boot is en geen woord voor de jacht.”) werd derde met 12% van de stemmen.

Participatiesamenleving (Samenleving waarin iedereen participeert. “Gewoon ordinair woord dat betekent: ‘zoek het zelf maar uit’.” ) werd vierde met 7% van de stemmen net zoals Papadag (Dag waarop vader voor de kinderen zorgt. “Moeders hebben toch ook geen mamadag?”).

Mensenmens (Sociaal persoon die graag onder de mensen is. “Afschuwelijk woord. Wordt gebruikt door mensen die willen laten zien dat ze deugen.”) kreeg 6% van de stemmen. Dagdagelijks (Daags, dagelijks (vooral in België). “Wat is er niet duidelijk aan ‘dagelijks’? Weg ermee!”) kreeg net als Zeg maar (Tussenwerpsel: met andere woorden, zogezegd. “Nationaal stopwoord geworden en vreselijk irritant.”) 5% van de stemmen.

Chillen (Ontspannen, relaxen (vooral in jongerentaal). “Wordt te pas en te onpas gebruikt en waarom moet alles in het Engels?”) en Selfie (Zelfportret met mobiele telefoon. “Noem het toch gewoon een foto.”) kregen 4% van de stemmen.

Zie ook: Oxford Dictionaries Word of the Year 2015 is: Emoji, the Face with Tears of Joy

25 november 2015: Van Dale nomineerde tien nieuwe woorden uit 2015 die strijden om de titel. De Woord van het Jaarverkiezing kent ook publieksnominaties. De afgelopen weken heeft het Nederlandse publiek door het insturen van nieuwe woorden in vijf categorieën mooie nieuwe woorden genomineerd.

Stemmen kan tot en met maandag 14 december 2015, 17.00 uur. Dinsdag 15 december 2015 wordt de uitslag bekend gemaakt.

De genomineerde woorden voor de titel Woord van het Jaar 2015 zijn: aardbevingskamer – cyberkalifaat – je suis … – jihadgala – nepfractie – poortjesspringer – selfiedode – sjoemelsoftware – vluchtelingenhek – welkomstwinkel

In de categorie jongerentaal: dronie – fishgape – smexy – tinderellasyndroom – periscopen
In de categorie lifestyle: appnek – gezelligheidsgeneratie – gezondigen – scheurjurk – stoppeltattoo
In de categorie sport & amusement: fitspiration – multigevechtstijl – robothotel – speeljuweel – vredespianist
In de categorie economie: agreekment – fygitaal – knutselcontract – reclamewisser – uberisering
In de categorie politiek: migrantenhinder – mini-Schengen – shariazoeker – stiekemgate – uitgetolereerd

Ook in België is er een Woord van het Jaar 2015 verkiezing. De tien genomineerde woorden voor deze titel zijn: filegolf – kibbelkabinet – kraamkost – omegabaars – scheurtjescentrale – sjoemelsoftware – suikertaks -superbloedmaan – taxshift – turteltaks

In de categorie jongerentaal: dronie – fishgape – smexy – smombie – tinderellasyndroom
In de categorie lifestyle: decolletéjurk – restorestje – schroefkurk – sjoemelvis – stoofvlees-frietdag
In de categorie sport & amusement: internetdiploma – meerkatten – ouderdomssimulatiepak – pauzeknopreclame – periscopen
In de categorie economie: agreekment – fygitaal – helikoptergeld – hospitawonen – plasmasteen
In de categorie politiek: bed-bad-broodregeling – islamrealisme – kantelcliquet – meeuwenpatrouille – mini-Schengen

Stemmen kan tot en met maandag 14 december 2015, 17.00 uur. Dinsdag 15 december 2015 wordt de uitslag bekend gemaakt.

In België organiseert Ketnet de verkiezing van het Kinderwoord van het Jaar 2015. De jury heeft alle inzendingen gelezen en daar vijf populaire woorden uit gekozen.
Juffelen: Wanneer de juffen op school met elkaar aan het kletsen zijn
Pistache: Uitroep wanneer je iets zegt op hetzelfde moment als iemand anders
Vollenbak: Ergens voluit voor gaan, je helemaal smijten, enthousiast iets doen
Selfietime: Het moment waarop iedereen een selfie wil nemen, of het moment waarop je voelt dat je een selfie wil nemen
Beire: Cool, leuk (gebruikt door Amber uit D5R)

Eén van deze vijf woorden wordt het Kinderwoord van het Jaar 2015. In 2014 was dat ‘OMG’, in 2013 was het ‘yolo’, in 2012 ‘kingsize’ en in 2011 ‘boeieeeuhh!’.  Welk woord het dit jaar wordt, mag jij beslissen! Stemmen op je favoriete woord kan nog tot zondag 13 december. Op maandag 14 december wordt het winnende woord bekendgemaakt in Karrewiet.

Weg met dat Woord23 november 2015: Heeft u een hekel aan het woord mensenmens? Vindt u chillen aanstellerig klinken of stoort u zich aan het gebruik van opportuniteit in plaats van kans ofmogelijkheid? Dit jaar organiseert het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) voor de derde keer de verkiezing Weg met dat woord!

Welk woord moeten we volgens jou achterlaten in 2015 en waarom? Vanaf 23 november 2015 kun je een week lang woorden nomineren.

Op basis van de inzendingen wordt een shortlist samengesteld waar je vanaf 1 december woorden van kunt ‘wegstemmen’. Op dinsdag 8 december 2015 wordt de verliezer bekend gemaakt.

Vijf hoogleraren vertellen alvast welk woord zij weg willen hebben uit de Nederlandse taal.
Uitrollen: “Alsof je een tapijt uitrolt in een organisatie!”  Kitty Nijmeijer
Omgevingsdeterminisme: “Stilistisch en inhoudelijk een heel lelijk woord.”  Paul van Geest
Huishoudboekje: “Mag alleen nog aan keukentafels worden besproken.” Bas Jacobs
Kansen creëren: “Een kans schep of creëer je niet.” Fik Meijer
Excellent: “Waarom niet gewoon ‘goed’?” Bert Lietaert Peerbolte

Eind 2014 stemden Vlamingen en Nederlanders het woord oudjes weg: denigrerend en negatief volgens de deelnemers. Een pleidooi van hoogleraar Ouderengeneeskunde Andrea Maier in De Wereld Draait Door zorgde ervoor dat dit woord als verliezer uit de bus kwam. Het jaar ervoor werd kids weggestemd met als belangrijkste motivering dat het overbodig is en nutteloos hip.

sjoemelsoftware Woord van het Jaar 2015 Onze Taal10 november 2015: Tijdens het congres van Onze Taal koos meer dan de helft van de bezoekers de term sjoemelsoftware (‘software die gebruikt wordt om testresultaten te beïnvloeden’) als Onze Taal Woord van het Jaar 2015.

Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk de woorden vluchtelingencrisis (‘politieke en maatschappelijke crisis die ontstaan is door de vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten’) en beefgebied (‘gebied waar een aardbeving heeft plaatsgevonden’), gevolgd door:

– economisme ‘de tendens om maatschappelijke problemen tot economische kwesties te herleiden’
– worstangst ‘de angst voor de kankerverwekkende eigenschappen van bewerkt vlees’
– Je suis Charlie ‘solidariteitsslogan naar aanleiding van de tragedie bij Charlie Hebdo’
– veruberisering ‘het aanbieden van diensten door niet-beroepsbeoefenaars’
– Fyra-debacle ‘de volslagen mislukking van de hogesnelheidslijn Amsterdam-Brussel’
– agreekment ‘overeenkomst die de Europese leiders begin juli met Griekenland hebben gesloten’
– pakketdrone ‘drone die pakketjes kan afleveren’

De winnende woorden van Onze Taal Woord van het Jaar verkiezingen:
2014: rampvlucht
2013: participatiesamenleving
2012: plofkip
2011: weigerambtenaar
2010: gedoogsteun
2009: twitteren

Onze Taal heeft een mooie jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar‘ Voer een jaartal tussen 1800 en 2014 in en ontdek het jaarwoord. Toch eens even gekeken welk woord er in 1800 uit de jaarwoordenzoeker komt rollen: Karel ende Elegast.

15 december 2011: De winnaar van het officiële Woord van het Jaar 2011 is tuigdorp (afgelegen locatie die is ingericht als woonoord voor veelplegers e.d., m.n. zo’n locatie met asowoningen) met 43% van de stemmen.

Op de tweede plaats eindigde caviapolitie (onderdeel van de politie dat zich exclusief bezighoudt met opsporing en bestrijding van dierenmishandeling; synoniem: dierenpolitie) met 16% van de stemmen en occupyer (lid van de Occupybeweging, een internationale beweging die uit onvrede met bepaalde sociaaleconomische ontwikkelingen, m.n. de gevolgen van de krediet- en staatsschuldcrisis, bezettingsacties houdt bij symbolen van het kapitalisme, zoals de effectenbeurzen) werd derde met 9% van de stemmen.

De nummers 1 in vijf categorieën mogen zich winnaar noemen van de publieksnominaties in de betreffende categorie. Jongerentaal: planking (een stunt uithalen waarbij men zo stijf als een plank op een vreemde plek gaat liggen, dit fotograferen of filmen en de foto of film via internet publiceren) Lifestyle: vleeshufter (iemand die vlees eet, voorgesteld als een persoon die mede daardoor egoïstisch is en asociaal gedrag vertoont)  Sport/amusement: wordfeuden (online scrabbelen m.b.v. een mobiele telefoon) Economie: buffettbelasting (hogere belasting voor de superrijken, m.n. in de Verenigde Staten – genoemd naar multimiljardair Warren Buffett, die zo’n fiscale maatregel zelf heeft voorgesteld) Politiek: bedrijfspoedel (werknemer die een andere functionaris slaafs gehoorzaamt of steunt, iemand die aan het lijntje van een ander loopt) Bron: Van Dale

Ook Het Genootschap Onze Taal boog zich weer even over de vraag wat het woord van het Jaar 2011 is en men kwam tot de conclusie dat er veel woord-van-het-jaar-verkiezingen zijn en dat al die peilingen een mooi lijstje met woorden hebben opgeleverd die het gezicht van het afgelopen jaar bepaalden. Van Dale kwam tot tuigdorp plus vijf woorden in verschillende categoriën. Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) koos wildbreien, kinderkrant Kidsweek koos komkommerpaniek, en het congres van Onze Taal vond weigerambtenaar het kenmerkendste woord van jaar. Andere opvallende woorden waren: Arabische lente, casinopensioen, EHEC-bacterie, eurocrisis , plaszak, vlinderakkoord. Bron: Onze Taal (PDF)

5 december 2011: Top Words of 2011: ‘Occupy’ is 2011 Word of the Year

1. Occupy – ‘Occupy’ has risen to pre-eminence through Occupy Movement, the occupation of Iraq, and the so-called ‘Occupied Territories’.
2. Deficit – Growing and possibly intractable problem for the economies of the developed world.
3. Fracking – Hydraulic fracturing is a controversial method for extracting fossil fuels from hitherto unreachable deposits.
4. Drone – The ever increasing number of remotely piloted aircraft used for reconnaissance and attack purposes.
5. Non-veg – A meal served with meat, originally from India, now catching on worldwide.
6. Kummerspeck – From the German seeing wider acceptance in the English, excess weight gained from emotional overeating (grief bacon).
7. Haboob – A name imported from the Arabic for massive sandstorms in the American Southwest.
8. 3Q – Near universal term for ‘thank you’ now earning additional status after being banned from official Chinese dictionaries. Another example of the ever increasing mixing of numbers and letters to form words.
9. Trustafarians – Well-to-do youth (trust-funders) living a faux-Bohemian life style, now associated with the London Riots.
10. (The Other) 99 – Referring to the majority of those living in Western Democracies who are left out of the dramatic rise in earnings associated with “the Top 1%”.

15 december 2010: De winnaar van het officiële Woord van het Jaar 2010 is gedoogregering (minderheidsregering die voor besluitvorming op bepaalde beleidsterreinen gesteund wordt door een gedoogpartij, d.w.z. een partij die niet tot de regering behoort, maar een gedoogakkoord met de coalitiepartijen heeft gesloten, syn.: gedoogkabinet) met 21% van de stemmen. Op de tweede plaats daggeren (19%) en bestuursobesitas (15%) eindigde als derde.

De nummers 1 in vijf categorieën mogen zich winnaar noemen van de publieksnominaties in de betreffende categorie. Jongerentaal: pino Lifestyle: pingen Sport/amusement: dr. Bibberregel Economie: obesitaks Politiek: kamikazekabinet Bron: Van Dale

15 november 2010: Zo, de tijd van de verkiezingen aan het eind van het jaar breekt weer aan. U kunt al stemmen op De Grootste Taalergernis van 2010 en vanaf morgen kunnen we ook weer kiezen uit een ongetwijfeld mooi lijstje met woorden voor de verkiezing van Het Woord van het Jaar 2010.

De Van Dale Woord van het Jaarverkiezing 2010 is begonnen. We gaan op zoek naar hét nieuwe woord van 2010, maar daarvoor hebben we jouw bijdrage nodig. We zijn nieuwsgierig naar wat jij het beste, mooiste en/of leukste nieuwe woord van 2010 vindt (in 2010 ontstaan). Van alle ingezonden woorden maken we vijf shortlists in de categorieën jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek. Vanaf 16 november 2010 kun je hier komen stemmen op de publiekswoorden van 2010 én op de door Van Dale genomineerde woorden. Dus straks kun je meebepalen welk nieuw woord (in 2010 ontstaan) volgens jou hét Woord van het Jaar 2010 zou moeten zijn.

Spillcam is the Top Word, Anger and Rage the Top Phrase and Chinese Leader Hu Jintao the Top Name. The Global Language Monitor has  released that Spillcam is the Top Word, Anger and Rage the Top Phrase and Chinese Leader Hu Jintao the Top Name of 2010 in its annual global survey of the English language. Spillcam was followed by Vuvuzela, the Narrative, Refudiate, and Guido. Deficit, Snowmageddon, 3-D, Shellacking and Simplexity rounded out the Top 10.

1 december 2009: Zo, alweer een erkenning voor wat we gerust de hit van 2009 op het internet mogen noemen. Twitter has been named as the most popular word of the year 2009 – meaning it was discussed more than any other topic in the last 12 months. Twitter versloeg zelfs President Barack Obama, die op de tweede plaats eindigde.

Nog een mooie winnaar google – verb meaning “to search the Internet” – is door de American Dialect Society uitgeroepen tot Top Word of the Decade.

Top 10 Words of 2009

1. Twitter — The ability to encapsulate human thought in 140 characters
2. Obama — The word stem transforms into scores of new words like ObamaCare
3 H1N1 — The formal (and politically correct) name for Swine Flu
4. Stimulus — The $800 billion aid package meant to help mend the US economy
5. Vampire — Vampires are very much en vogue, now the symbol of unrequited love
6. 2.0 — The 2.0 suffix is attached to the next generation of everything
7. Deficit — Lessons from history are dire warnings here
8. Hadron — Ephemeral particles subject to collision in the Large Hadron Collider
9. Healthcare — The direction of which is the subject of intense debate in the US
10. Transparency — Elusive goal for which many 21st c. governments are striving

22 november 2009: Het genootschap Onze Taal heeft het woord twitteren tot woord van het jaar 2009 uitgeroepen. Het woord werd gekozen tijdens het Onze Taalcongres, dat in Utrecht werd gehouden. Met Twitter kunnen gebruikers korte berichten op internet zetten. Twitteren kreeg de voorkeur boven woorden als kopvoddentaks, vaccinatieangst en vuvuzela. Bron: NOS Journaal

17 november 2009: Zo, de tijd van de verkiezingen aan het eind van het jaar breekt weer aan. U kunt al stemmen op het Irritantste Woord van 2009 en de uitdrukking ‘je ding doen’ heeft de Vaagtaalverkiezing 2009 al gewonnen. Nog even en dan weten we weer uit welke woorden u en ik weer mogen kiezen voor het Woord van het Jaar 2009.

Vanuit het buitenland is er ook al een uitslag bekend: Oxford Word of the Year 2009 is: unfriend. Zie ook: Het Irritantste Woord van 2009: u kunt weer stemmen 16 december 2009: De uitslag is bekend: Swaffelen is het Woord van het Jaar 2008. De andere genomineerden waren: bankendomino – duyvendakken – gastroseksueel – horroropa – hufterindex – slaaprijden – smirten – wiiën en zweef-tv Helaas ontbreken mijn favorieten. Welk woord karakteriseert het afgelopen jaar het beste en zal er onlosmakelijk mee verbonden blijven? De lijst van 10 genomineerde woorden is samengesteld uit het boek Woord van het jaar 2008 en een nominatieronde van taalliefhebbers. Onder de stemmers wordt iedere dag een exemplaar van Woord van het jaar 2008 verloot. Stemmen is mogelijk t/m maandag 15 december 12.00 uur. De uitslag wordt 16 december 2008 bekend gemaakt.

11-11-2008: De leukste verkiezing van het jaar komt alweer in beeld. Later dit jaar zullen we ongetwijfeld vernemen uit welke tien woorden wij allemaal weer mogen kiezen om te bepalen wat het Woord van het Jaar 2008 gaat worden. Een paar suggesties kunnen geen kwaad. Ik tip nu al smirten als een hele mooie kanshebber. Pafpaal en egoglossy zijn mooie outsiders, maar de grootste kanshebber lijkt mij toch het woord yeppie, een young ethnic professional. Uit de groene hoek nog een hele mooie: groenestroomcertificaten. Tenslotte lijken mij enkele woorden die rechtstreeks te maken hebben met de financiële crisis goede kanshebbers, waarbij het woord kredietcrisis vast en zeker hele hoge ogen gaat gooien.

woordvanhetjaar2007.JPGEerder bericht 19-12-2007: De uitslag is bekend. De winnaar van 2007 is bokitoproof. Goede tweede werd comadrinken en klimaatneutraal eindigde op een keurige derde plaats. Slurptaks vond ik zelf ook een hele aardige werd vierde. Het Woord van het jaar 2007 is voor mij ongetwijfeld klimaatneutraal. Daar is zoveel over geschreven en daar is ook zoveel onduidelijk aan. Bijvoorbeeld wat is de definitie? Op Woord van het jaar 2007 vond ik deze: “geen effect op het klimaat hebbend, m.n. doordat de hoeveelheid broeikasgassen die wordt uitgestoten bij een bepaalde activiteit, wordt gecompenseerd, bv. door het planten van bomen” U kunt nog tot en met 18 december stemmen op één van de tien woorden. De verkiezing van het Woord van het jaar is een samenwerking van Genootschap Onze Taal, De Pers en Van Dale.

6 Reacties

 1. Lies zegt:

  11 december 2007 om 10:15 | Permalink

  Als “Klimaatneutraal” het woord van 2007 wordt geeft dat voor mij juist aan dat mensen het een goed woord vinden! Ik ga dus juist niet op dit woord stemmen…

 2. Oshi zegt:

  2 december 2008 om 13:19 | Permalink

  ‘Arafo’ and ‘Guu!’ voted the buzzwords of the year in Japan

  Arafo,” a Japanese word that stands for “women aged around 40 years,” and “Guu!”, a comedian’s hit line meaning “Good,” were voted the buzzwords-of-the-year on Monday.

  I like your gastroseksueel as Word of the Year. Should be nice with sushi

 3. Erik van Erne zegt:

  2 december 2008 om 14:16 | Permalink

  @Oshi,
  Thanks, i like Guu!

  Here are the other videos of the words you can choose for:
 4. Erik van Erne zegt:

  25 mei 2015 om 08:40 | Permalink

  Maarten van Rossum Dobberneger woord van het Jaar 2015

  Na een discussie over vluchtelingen in het programma Arena van de EO wat deze keer ging over grote aantallen vluchtelingen die per bootje via italie de EU binnen dringen.

 5. Erik van Erne zegt:

  15 december 2015 om 09:38 | Permalink

  Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2014

 6. Erik van Erne zegt:

  15 december 2015 om 09:39 | Permalink

  ‘Tebbie’ is Rotterdams woord van het jaar 2014

  In de rest van Nederland vragen ze: Wat heb je? Maar veel Rotterdammers zeggen: Tebbie? De lezers van huis-aan-huiskrant De Havenloods kozen ‘tebbie’ tot het Rotterdamse woord van 2014.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (519)
 • Agenda (2.792)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (113)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (679)
 • Communicatie (373)
 • Cradle to Cradle (419)
 • Design (225)
 • Dieren (170)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.114)
 • Educatie (340)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (2.803)
 • Europa (29)
 • Evenementen (121)
 • Geluid (25)
 • Gezondheid (293)
 • Goed Doel (113)
 • Green Deal (8)
 • Greenwashing (112)
 • Hergebruik-Kringloop (287)
 • Iets anders (346)
 • Int. Samenwerking (186)
 • Investeren (132)
 • Kerst (150)
 • Klimaat (1.595)
 • Licht (363)
 • Lucht (30)
 • Mensenrechten (164)
 • Milieu (734)
 • MVO (106)
 • Natuur (661)
 • Nederland (13)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (156)
 • Oud & Nieuw (112)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (28)
 • Sport (207)
 • Vakantie (76)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (63)
 • Vervoer en OV (918)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (278)
 • Welzijnswerk (28)
 • Recente berichten

 • De Waterinfodag 2018: Congres en Beurs Over Informatievoorziening in Watersector
 • Liedje Voor Als Ik Er Niet Meer Ben by Robert Long
 • Climate 101: Glaciers by National Geographic
 • Animatie Hybride Eenergiesysteem by Topsector Energie
 • Film Energiesector 3.0 by Nimeto: Weet Jij Wat Energietransitie Is?
 • Dutch Solar Energy Sector Movie: De Innovatieve Nederlandse Zonnestroomsector
 • Toward a New Language of Luxury by William McDonough
 • Tien Elektrische Bussen Op Route Zuidhorn-Groningen (Q-link Groen) by Qbuzz
 • Reuzendak Stationsplein Utrecht Verlicht met LED-Verlichting
 • De Groene Club: Een Duurzame Sportaccommodatie bij 300 Sportverenigingen in 3 Jaar
 • Dynamische LED-Lichtzuilen Voor Wandelverbinding bij P15 Schiphol by Armada Janse
 • Groene Vliegtuigpioniers: Vliegen Wordt Elektrisch by VPRO Tegenlicht
 • Regenboogkleuren in Nieuwe LED-Straatverlichting in Uitgaansgebied Hengelo by DE NOOD
 • Energie-Eiland Voor Schaalvergroting Windenergie op Nederlandse Noordzee by TenneT
 • Op Energiemissie Met Energie-Commissaris Ruud Koornstra by VPRO Tegenlicht
 • FSC Event 2018: Kies voor Hout, Red Het Woud
 • De Keurmerkenwijzer Over Duurzaamheid by Milieu Centraal
 • EZK Evenement: Partners in Energieuitdagingen
 • The Greatest Showman met Kerst in de Bioscoop
 • Energielandschap Van De Toekomst: Energieprijsvraag Voor Gebied Rond A16
 • Links

  Milieunet op..


  Review http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/ on alexa.com