Anders Bekeken

NLdoet De Grootste Vrijwilligersactie van Nederland: Koninklijke Familie In Actie Tijdens NLdoet

Geschreven op 18-2-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Oranje, Vrijwilligerswerk Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

NL DOETUpdate 10 maart 2018: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben zaterdag 10 maart deelgenomen aan NLdoet van het Oranje Fonds.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben in ’t Hofland in Pijnacker samen met vrijwilligers een lunch verzorgd voor ouderen en oudhollandse spelletjes met hen gespeeld.

’t Hofland is een voormalig seniorencomplex waar sinds vorig jaar jonge statushouders en starters op de huurwoningmarkt wonen. De jonge bewoners hebben de lunch georganiseerd voor de ouderen die voorheen in het pand woonden. Zij deden dit in samenwerking met Network Young Connection, een organisatie die jongeren helpt die zich willen inzetten voor kwetsbare stadsgenoten. De dag draaide om verbinding tussen de jongeren en de senioren. Tijdens de lunch werden verhalen en ervaringen uitgewisseld.

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daarom organiseert het fonds jaarlijks NLdoet, dit keer op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart.

Tijdens deze dagen kunnen mensen een aantal uur van hun tijd beschikbaar stellen en zich zo op een laagdrempelige manier inzetten voor anderen. Naar verwachting komen in het hele koninkrijk zo’n 375.000 NLdoet-vrijwilligers in actie. In totaal zijn er ruim 10.500 activiteiten aangemeld.

9 maart 2018: Prinses Beatrix heeft samen met Prins Bernhard en Prinses Annette op vrijdag 9 maart deelgenomen aan NLdoet. Het is het 14e jaar dat het fonds de grootste vrijwilligersactie van Nederland organiseert. Prinses Beatrix, Prins Bernhard en Prinses Annette hebben in Kinderdagcentrum Onder één Dak in Amersfoort geholpen met het maken van leer- en speelmaterialen en het lenteklaar maken van de tuin.

In Kinderdagcentrum Onder één Dak leren kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar met een verstandelijke beperking omgaan met dagelijkse activiteiten. Veel van hen hebben een stoornis in het autismespectrum, soms gecombineerd met gedragsproblemen. Een aantal heeft een ernstig meervoudige beperking. Het maken van nieuwe leer- en speelmaterialen kost veel tijd en de begeleiders komen er naast de dagelijkse werkzaamheden vaak niet aan toe.

15 februari 2018: Het Oranje Fonds organiseert op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart 2018, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken.

Onder de namen NLdoet, ARUBA DOET, BON DOET, CURA DOET, Statia DOET en SXM DOET doet het hele Koninkrijk mee op 9 en 10 maart. In de 2017 editie waren op 10 en 11 maart ruim 350.000 Nederlanders actief bij meer dan 9.500 klussen, een recordaantal. Voor 2018 zijn er al 9598 klussen aangemeld. Doe ook mee.

18 maart 2011: De eerste dag van NLdoet is een feit. NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. Vandaag staken naar verwachting ruim 200.000 vrijwilligers de handen uit de mouwen voor 4000 klussen. Een ongekend succes.

Diverse leden van de Koninklijke Familie verspreidden zich vandaag over het land en kwamen in actie. Ook veel bekende Nederlanders zetten zich vol enthousiasme in. Morgen komen nog eens 100.000 mensen in actie bij de resterende 2000 activiteiten.

Koningin Beatrix was dit jaar bij stichting Grote Broer te Nijmegen. Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Pieter Christiaan klusten met haar mee. Samen verfden zij diverse ruimtes van de stichting in vrolijke kleuren, daarbij geholpen door werknemers van lokale bedrijven. Grote Broer maakt theater, circus en musicals voor en met kinderen van 4 tot 21 jaar in Nijmegen.

De Prins van Oranje en Prinses Máxima, het beschermpaar van het Oranje Fonds, verzorgden een echte Engelse High Tea bij De Opmaat in Monster, een verzorgingstehuis voor somatische patiënten. Zanger Xander de Buisonjé was ook vrijwilliger en zorgde vooraf en tijdens de High Tea voor extra sfeer met zijn muziek.

Prins Floris en Prinses Aimée hielpen ’s middags mee op de ziekenboeg van de opvang Dak- en Thuislozen Havenzicht, onderdeel van CDV in Rotterdam. Gezamenlijk met de aanwezigen maakten ze de gemeenschappelijke ruimte extra gezellig en werden taarten versierd.

’s Ochtends verzorgde een aantal leden van de ministerraad een lenteontbijt in verpleeghuis WZH De Strijp in Den Haag. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) nam het initiatief en ging samen met de ministers Schippers (VWS), Van Bijsterveldt (OCW), Opstelten (VenJ), staatssecretarissen Teeven (VenJ) en De Krom (SZW) en CDA fractievoorzitter Van Haersma Buma aan de slag. Ook diverse Tweede Kamerleden staken de handen uit de mouwen. Ineke van Gent (GroenLinks) bewerkte de moestuin van BSO Schilderbuurt en Henk van der Staaij (SGP) bezorgde bewoners van inloophuis Het Kompas een gezellige ochtend. Ten slotte waren in het hele land burgemeesters en wethouders actief.

15 januari 2011: NL DOET is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en stimuleert iedereen om op 18 en 19 maart 2011 de handen uit de mouwen te steken. Doet u ook mee als klusser of als klusaanbieder? De koninklijke familie zal ongetwijfeld weer actief zijn tijdens de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Zodra daar meer over bekend is, ziullen wij daarover informeren. Overigen si 2011 het Europese jaar van de Vrijwilliger. Zie The European Year of Volunteering 2011: Volunteer! Make a difference

21 maart 2010: Koningin Beatrix heeft gisteren deelgenomen aan NL Doet, de landelijke vrijwilligersdagen. Bij Stichting Jeugdland in Nieuwegein werden werkzaamheden verricht om de bouwspeeltuin op te knappen. De Koningin, de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Floris en Prinses Aimée hebben gezamenlijk speeltoestellen geverfd, reparatiewerkzaamheden verricht en buitenmuren en opslagruimtes opgeknapt.

3 december 2009: Burgemeester Jorritsma geeft in Almere het startschot voor de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NL DOET. Samen met de brandweer uit Almere onthult de burgemeester deze nieuwe naam van wat voorheen Make A Difference Day heette.

NL DOET roept sociale organisaties op om leuke klussen aan te bieden zodat groepen vrijwilligers die op 19 of 20 maart 2010 kunnen uitvoeren. NL DOET wordt landelijk ondersteund door het Oranje Fonds in samenwerking met MOVISIE.

Een hele bijzondere klus waar u op kunt bieden, zijn de activiteiten van de Prins van Oranje en Prinses Máxima tijdens NL DOET 2010. De hooste bieder mag de hele dag mee. In de korte tijd die Prinses Máxima te gast was bij Serious Request 2009 bood ze ook een veilingitem aan. U moet hiervoor betalen om te werken, ‘beetje dom’ maar wel voor een goed doel! Dit alles voor NL DOET.

Op NL DOET (voorheen Make a Difference Day) wordt iedereen opgeroepen om als vrijwilliger een steentje bij te dragen aan de samenleving. De Koninklijke familie steekt de handen actief uit de mouwen en de hoogste bieder mag de prinses en kroonprins vergezellen bij hun activiteiten.

Lokaal zijn vele partijen actief om van NL DOET een succes te maken. Afgelopen voorjaar, onder de oude naam MADD, deden 50.000 mensen, 220 bedrijven en 140 gemeenten mee. Met z’n allen realiseerden zij ruim 1.500 verschillende klussen bij meer dan 800 organisaties. Een groot aantal van de mensen die in de afgelopen jaren kennis maakten met vrijwilligerswerk tijdens deze dagen, melden zich aan als vaste vrijwilliger. Voor veel sociale organisaties is dit broodnodig en verzekert dit hun voortbestaan.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: ‘Het succes van NL DOET blijkt o.a. uit het toenemend aantal (bekende) Nederlanders dat zich vrijwillig inzet. Wij zijn erg verheugd dat mevrouw Jorritsma het startschot wil geven voor NL DOET. Ik hoop dat veel gemeenten, ook in 2010, haar voorbeeld volgen. Ook het feit dat Zygila de nieuwe naam om niet heeft bedacht, is een teken dat veel bedrijven en mensen zich graag inzetten voor deze bijzondere actie.’

Vanaf vandaag kunnen sociale organisaties hun klussen aanmelden. Bingo spelen met ouderen, een opknapbeurt van een clubhuis, een uitje voor bewoners of bestaande vrijwilligers, de moestuin zomerklaar maken, voor alle klussen is plek. Lokale partijen helpen om al deze klussen te koppelen aan groepen collega’s, vrienden, sportteams of klasgenoten. NL DOET is de grootste vrijwilligeractie van Nederland.

8 september 2009: Op 20 en 21 maart 2009 kwamen naar schatting vijftigduizend mensen in actie voor sociale organisaties tijdens MADD 2009. Zij klaarden ruim 1.500 klussen, zoals het verven van een clubhuis, het uitmesten van hokken in een asiel of het organiseren van een verwendag voor bewoners van een verzorgingshuis. De data voor volgend jaar zijn ook al bekend, dus zet u die vast in de agenda: MADD 2010 is op 20 en 21 maart 2010.

madd-2009.bmp18 februari 2009: Vorig jaar werd het al aangekondigd. Make a Difference Day 2009, kortweg MADD 2009, wordt dit jaar groots aangepakt. Alle registers worden opengetrokken om er dit jaar de grootste vrijwilligersactie van Nederland van te maken. De campagne krijgt steun van een aantal bekende Nederlanders.

MADD 2009 is op 20 en 21 maart. Dan komen naar verwachting 100.000 mensen in actie voor sociale organisaties. Zij klaren er extra klussen zoals het verven van een clubhuis, het uitmesten van hokken in een asiel, een verwendag voor bewoners van een verzorgingshuis of het op orde brengen van de administratie van een vereniging. MADD zet de schijnwerpers twee dagen op vrijwillige inzet. Daarmee levert MADD een belangrijke bijdrage aan het imago van vrijwilligerswerk; bevordert maatschappelijke inzet en leidt het ieder jaar tot een toename van het aantal vrijwilligers.

Doe mee net als Koningin Beatrix en andere leden van de Koninklijke familie! MADD is een uitgesproken kans om kennis te maken met het vrijwilligerswerk. En, voor vrijwilligersorganisaties biedt MADD veel publiciteit, nieuwe netwerken en op langere termijn ook nieuwe vrijwilligers! Ook voor scholen en bedrijven biedt MADD veel kansen.

Kijkt u hier even hoe u mee kunt doen en hier kunt u een klus uitkiezen die het best bij u past. Heeft u al een leuke klus en zoekt u vrijwilligers? Meld uw klus dan aan via Klus Aanmelden.

2 Reacties

 1. greet boskamp zegt:

  25 februari 2010 om 18:46 | Permalink

  In verband met de afgelopen winterse toestanden is het niet mogelijk de herbouw en de opening van onze wereldwinkel op de 19e en 20e maart te realiseren. Mag het verschoven worden of moeten we op deze data akties gaan ondernemen?

  Met vr.gr.
  Namens de WW Stein,
  Greet Boskamp

 2. Erik van Erne zegt:

  4 maart 2018 om 14:39 | Permalink

  NLdoet 2018: Jeroen Dijsselbloem klust mee in Natuurtuin Goffert

  Op zaterdagochtend 10 maart 2018 komt oud-minister en oud-Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem klussen bij de Educatieve Natuurtuin Goffert in Nijmegen. Tijdens NLdoet steken 15 vrijwilligers de handen uit de mouwen in de Natuurtuin: ze halen oude betonpalen weg, kruien zand, helpen met snoeien en verspreiden compost.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (593)
 • Agenda (3.041)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (766)
 • Communicatie (373)
 • Cradle to Cradle – Circulair (472)
 • Design (231)
 • Dieren (173)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.217)
 • Educatie (342)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.171)
 • Europa (29)
 • Evenementen (136)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (302)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (23)
 • Greenwashing (114)
 • Hergebruik-Kringloop (310)
 • Iets anders (370)
 • Int. Samenwerking (190)
 • Investeren (133)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.626)
 • Licht (371)
 • Lucht (32)
 • Mensenrechten (167)
 • Milieu (743)
 • MVO (108)
 • Natuur (707)
 • Nederland (21)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (120)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (26)
 • Sport (214)
 • Vakantie (77)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.170)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (294)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Opel Electric City In Duitsland: Rüsselsheim am Main, De Thuisbasis Van Opel
 • Duurzame Windenergie Voor Mercedes Benz Fabrieken In Duitsland by Statkraft
 • Circular Award Public En Circulaire Award Business: De Transitie Naar Circulaire Economie
 • Interreg Project electric Green Last Mile Van Start: Zeven Elektrische 44 Ton Zero-Emission Trucks
 • Jumbo Breidt Wagenpark Uit Met Elektrische Vrachtwagen By DAF En VDL
 • Gemeente Eindhoven Gaat In 2019 En 2020 Gemeentelijke Gebouwen Verduurzamen
 • Gemeente Zwolle Gaat Zeven Gemeentelijke Gebouwen Voorzien Van 1.150 Zonnepanelen
 • Blue Energy Democentrale In Katwijk: Duurzame Energie Opwekken Uit Zoet En Zout Water
 • Unieke Serie Exclusieve Maatpakken Van 100% Gerecycled Textiel by Suittruck En Khaloom
 • Congres Het Nieuwe Wonen: Empathic Living Labs by TU Eindhoven En KIVI
 • Now It Is Time For Change by SodaStream: Help Save The World From Plastic Bottles
 • Energie In Daken Met INretail Groen: Samenwerking INretail En GroenLeven Voor Zonnepanelen
 • Zonnedak Sportcentrum De Uithof Den Haag Met 8.000 Zonnepanelen by GroenLeven
 • Duurzaam Kantoorgebouw Hoogheemraad Hollands Noorderkwartier (HHNK) In Heerhugowaard
 • Top 7 Electric Scooters to Buy in 2019 by Future Lab
 • GreenGood: Wasmachine, Droger, Vaatwasmachine Voor Studentenhuizen by Greenchoice En Bundles
 • Tientallen Lokale Energiecommissarissen in Amsterdam
 • Asbest Eraf, Zon Erop: Dakvrienden Gaan Asbestdaken Vervangen Door Zonnepanelen by Essent
 • Chemiepark Delfzijl Gaat Vergroenen: 44 Miljoen Euro Subsidie Voor Vijf Projecten
 • Arctic Report 2018: Oudste ijslaag Noordpool Bijna Helemaal Verdwenen
 • Links

  Milieunet op..