Anders Bekeken

Stop Voedselverspilling: Innovatieve Ideeën Gezocht

Geschreven op 30-9-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Agenda Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

vraagtekenMinister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers met innovatieve ideeën om voedselverspilling in Nederland te verminderen, van de productie van voedsel tot het beschikbaarstellen aan de consument.

In Nederland wordt maar liefst 30 tot 50% van het voedsel dat voor menselijke consumptie geschikt is, niet opgegeten, maar wordt weggegooid of gaat verloren tijdens opslag, transport, verwerking of vermarkting. Het ministerie maakt hiervoor gebruik van de zogenaamde SBIR-aanbesteding van Agentschap NL. Via het Small Business Innovation Research (SBIR) programma besteedt de overheid maatschappelijk relevant innovatief onderzoek uit bij het innovatieve bedrijfsleven. Bedrijven kunnen inschrijven op tenders van het SBIR programma. Bedrijven krijgen een kans om nieuwe innovatieve producten, processen en diensten te ontwikkelen. U kunt deelnemen aan het SBIR-programma door in te schrijven op tenders.

Een SBIR aanbesteding is een competitie die bestaat uit drie fasen, namelijk onderzoek naar de haalbaarheid van een innovatie, onderzoek en ontwikkeling van de innovatie, en tot slot het op de markt brengen van een product, dienst of proces. Deze laatste fase betaalt de overheid niet. De ondernemer zorgt zelf voor de vermarkting van zijn product. Het totale budget voor deze SBIR Vermindering Voedselverspilling bedraagt 3,15 miljoen euro. Voor een haalbaarheidsonderzoek is maximaal 40.000 euro beschikbaar. In totaal is voor de haalbaarheidsonderzoeken 900.000 euro beschikbaar. Projectvoorstellen kunnen tot en met maandag 25 oktober 2010 worden ingediend bij Agentschap NL.

Drie Prijsvragen Biodiversiteit: Bedrijfsvoering, Design, Bewustwording – Fostplus Mobiele Tentoonstelling: Packstory The Exhibition – Wereldvoedseldag 2010: Meer dan 1 Miljard Mensen Ondervoed – Stichting K-ETEN: Vers, duurzaam voedsel op alle scholen

3 Reacties

  1. M. Teisman zegt:

    7 oktober 2010 om 09:02 | Permalink

    Wellicht niet zo innovatief maar een prachtig model: in Spanje gaan de Tapas (dagvers) aan het einde van de dag naar de minder bedeelden in de samenleving. Dat vraagt om een andere sociale- en misschien wel eetcultuur, maar toch..

  2. Prem Prakaash Binda zegt:

    16 oktober 2010 om 14:56 | Permalink

    Als we het hebben dat wereldwijd ca. 1 miljard mensen honger lijden, moeten we bij het zoeken naar oplossingen ook de hele wereld erbij betrekken en ook met het beschikbaar stellen van financiele middelen.Suriname is in staat om 25 miljoen mensen direct van voedsel te voorzien, maar toch zien we dat het land niet eens in staat is een half miljoen mensen van voedsel te voorzien uit eigen productie.Integendeel, en dat ondanks de vele mooie toespraken en voornemens van opeenvolgende beleidsmakers, zien we dat de import van groente en fruit aan het toenemen is.Een omgekeerde wereld dus????

  3. Bert van Dieren zegt:

    17 februari 2011 om 14:35 | Permalink

    Voedselverspilling is een van mijn hobby’s.
    Daag

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (557)
  • Agenda (2.931)
  • Barack Obama (116)
  • Biologisch (115)
  • Blog Action Day (59)
  • Bouwen-Klussen (724)
  • Communicatie (372)
  • Cradle to Cradle – Circulair (443)
  • Design (229)
  • Dieren (171)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.166)
  • Educatie (341)
  • EEN-Armoede (250)
  • Energie en Besparing (2.992)
  • Europa (29)
  • Evenementen (125)
  • Geluid (25)
  • Gezondheid (298)
  • Goed Doel (116)
  • Green Deal (13)
  • Greenwashing (113)
  • Hergebruik-Kringloop (296)
  • Iets anders (351)
  • Int. Samenwerking (187)
  • Investeren (132)
  • Kerst (152)
  • Klimaat (1.610)
  • Licht (368)
  • Lucht (31)
  • Mensenrechten (166)
  • Milieu (739)
  • MVO (106)
  • Natuur (686)
  • Nederland (16)
  • Olympische Spelen (66)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (116)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (26)
  • Sport (211)
  • Vakantie (76)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (63)
  • Vervoer en OV (1.041)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (291)
  • Welzijnswerk (29)
  • Recente berichten

  • Industrial Heat and Power: Vakbeurs Voor Energie & Industrie Professionals
  • ALDI Klimaatbeleid: Terugdringen Broeikasgasemissies met 40% in 2021 – Meer Duurzame Energie
  • 55 Elektrische Citea SLF-120 Bussen Plus Laadpalen Voor RET by VDL Bus & Coach
  • Twee Van Hool A330 Waterstofbussen Voor RET Rotterdam
  • A Plan For A Better Future by UNDP: #NextGenUNDP
  • Groene Daken in Kattenbosch in Rosmalen: 2.000 m2 Groen Op 16 Daken
  • COCRATOS International Institute for Inclusive Science: A More Sustainable World
  • Urban Energy Challenge 2018: Winnaar De Buurtcentrale
  • De SDG Conferentie in Wageningen: Towards Zero Hunger Partnerships for Impact
  • Koel- en Vrieshuis Kloosterboer Cool Port in Waalhaven Rotterdam: BREEAM Outstanding
  • Gigantische Warm Water Batterij Voor Gentse Stadsverwarming by EDF Luminus
  • EDF Luminus Verzamelt en Recycleert in 2017 721 Ton Afval uit de Maas
  • Grootste Windmolenpark van Wallonië Met 26 Windmolens by EDF Luminus
  • Ruim 5 procent van Sociale Huurwoningen Hebben Zonnepanelen of Zonneboiler by Aedes
  • Koning Willem-Alexander Wil Zonnepanelen Op Huis ten Bosch Maar Dat Mag Niet
  • Radboud Universiteit en Radboudumc Kiezen Vanaf 2024 Voor 100% Groene Stroom by Eneco
  • Schoon, Stil en Snel: De Uitfasering van de Benzine-Snorfiets by KiM
  • Aanleg Nieuwe Natuurproject Noorderwold-Eemvallei Gestart by Stichting Flevo-Landschap
  • De Coradia iLint Waterstoftrein by Alstom Toegelaten Tot Duitse Spoor: Ook Proef in Nederland
  • Wetterskip Fryslân Gaat Op Rioolwaterzuiveringsinstallaties Zuiveringsslib Omzetten in Energie
  • Links

    Milieunet op..