google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten

Geschreven op 10-9-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Iets anders Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Wil je je woning duurzaam maken, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Maak je geen zorgen, want in dit artikel geven we je enkele tips om mensen te overtuigen van de voordelen van een duurzame woning.

We bespreken onder andere de financiële voordelen, het milieu en de gezondheid. Hopelijk kun jij hiermee je familie of vrienden overtuigen om ook hun woning duurzaam te maken.

Een duurzame woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door de investeringen die je doet in bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie, verlaag je namelijk je energiekosten. Dit scheelt je uiteindelijk honderden euros per jaar. Daarnaast kan je bij sommige gemeentes subsidie aanvragen om de kosten van deze investeringen te helpen betalen. Zo is het dus mogelijk om je woning duurzaam te maken zonder dat het je veel geld kost.

Een groot voordeel van een duurzame woning is dat je bijdraagt aan het verminderen van je CO?-uitstoot. Dit is goed voor het milieu, want door minder CO? uit te stoten, help je mee aan het tegengaan van klimaatverandering. Bovendien gebruik je met zonnepanelen of een warmtepomp hernieuwbare energiebronnen, waardoor je niet langer afhankelijk bent van fossiele brandstoffen zoals gas of olie. Zo draag je tevens bij aan het besparen van onze natuurlijke hulpbronnen.

Leg uit hoe dit een verschil maakt voor je gezondheid. Een ander voordeel van een duurzame woning is dat het beter is voor je gezondheid. Dit komt doordat er minder schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen. Bovendien hebben mensen die in een duurzame woning wonen vaak minder last van allergieën of andere gezondheidsklachten. Dit komt doordat er bijvoorbeeld geen verbranding van fossiele brandstoffen plaatsvindt, waardoor er minder fijnstof in de lucht terechtkomt. Daarnaast is het bij een duurzame woning gemakkelijker om een gezonde leefomgeving te creëren, bijvoorbeeld door het toepassen van natuurlijke materialen.

Maak gebruik van vergelijkingstools om mensen de waarheid te laten zien. Tot slot kun je gebruik maken van vergelijkingstools om mensen te laten zien dat een duurzame woning niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor hun portemonnee. Op duurzaamheidsvergelijker.nl kun je een gratis tool gebruiken waarmee je de besparingen kunt berekenen die je kunt behalen door over te stappen naar duurzame energie. Zo kunnen mensen zelf zien hoeveel geld ze kunnen besparen hiermee.

We hopen dat je met deze tips mensen kunt overtuigen van de voordelen van een duurzame woning. Zorg ervoor dat je deze tips gebruikt wanneer je met mensen over dit onderwerp praat. Zo kunnen we samen werken aan een duurzamere wereld.

Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers

Geschreven op 25-1-2023 - Erik van Erne. Geplaatst in Iets anders Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

We ontkomen er niet meer aan, de klimaatcrisis. Met z’n alle moeten we groener gaan leven. Ook bedrijven doen er goed aan om duurzaam bezig te zijn. Niet alleen voor het klimaat, maar ook voor het imago van je bedrijf. Wij laten je zien hoe!

De Nederlandse overheid heeft zich tot doel gesteld om de CO2-uitstoot in 2030 met 9% te verminderen ten opzichte van 1990 en in 2050 met 95%. Incentives, duurzaamheidssubsidies en CO2-handel zijn manieren om zakelijke samenwerking te stimuleren. 

Maar ook de media en het grote publiek eisen MVO-beleid van (grote) bedrijven. Een CO2-neutrale organisatie kan bijvoorbeeld een beter imago verwachten, een voorsprong krijgen bij het bieden en consumenten zijn bereid hogere prijzen te betalen voor hun producten en diensten. En er zijn nog vele andere redenen waarom duurzaam beheer de juiste keuze is voor toekomstgerichte bedrijven.

Kijk kritisch naar je afvalverbruik. Steeds meer bedrijven kiezen gelukkig al voor betere alternatieven, maar kijk eens kritisch naar het afvalvolume van je bedrijf. Het is belangrijk om je af te vragen waar je afval vandaan komt, hoe het kan worden verminderd en vooral hoe je medewerkers ermee omgaan.

Het sorteren van afval maakt bijvoorbeeld meer recycling mogelijk. Maar de berg afval is nog steeds te groot. Daarom wordt het  voor mensen gemakkelijker om te scheiden. Weinig mensen doen een stap extra om hun afval te sorteren. Overweeg bijvoorbeeld om voldoende scheidingsbakken te plaatsen en die goed te spreiden op kantoor.

Kies duurzame leveranciers en partners. Zoals bedrijven intern veel maatregelen nemen om duurzamer te worden, is het ook noodzakelijk te onderzoeken hoe zij extern hun impact kunnen verkleinen. Door slimmer in te kopen en samen te werken met groene partners, bevorderen we duurzaamheid in de hele keten en helpen we het milieu te beschermen. Kies bijvoorbeeld voor producten die minder energie verbruiken, minder afval produceren, langer meegaan. Laat bijvoorbeeld reclameborden maken om de boodschap over te brengen of om ergens op te attenderen..

Ten slotte is het van belang dat je een duurzame indruk achterlaat bij klanten. Denk bijvoorbeeld aan duurzame visitekaartjes. Zo laat je gegarandeerd een goede eerste indruk achter. Succes! Neem de gekozen duurzame papiersoort op als tekst in klein lettertype op het kaartje, Dan kunnen contacten direct zien dat je duurzaam bezig bent en duurzaamheid serieus neemt.

 

Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb

Geschreven op 9-9-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Op 24 november 2022 organiseert Klimaatweb samen met Energie Samen en Wind & Zon, vakblad duurzame energie een conferentie over Energieopslag. 

Duurzame energiebronnen, zoals windmolens en zonnepanelen, leveren energie als de zon schijnt of de wind waait. En dat is niet altijd. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze duurzame bronnen, is opslag van hun energie noodzakelijk.

De interesse in energieopslag is enorm toegenomen de laatste jaren. Zowel grote energiemaatschappijen, energiecoöperaties als particulieren volgen de ontwikkelingen op de voet. Investeren in energieopslag kan om meerdere redenen interessant zijn. Bijvoorbeeld voor een mogelijk verdienmodel. Of om zelfgeproduceerde duurzame energie te gebruiken binnen de eigen bedrijfsvoering of woning. De behoefte aan opslag is groot en de vindingrijkheid ook.

Ook wordt een steeds groter gebied door netbeheerders bestempeld als congestiegebied. Hier zijn (tijdelijk) geen nieuwe aansluitingen mogelijk of kan een teveel aan opgewekte energie niet verwerkt worden. Een energieopslagsysteem kan hier een uitweg bieden. Maar dan moet de, nog veelal op fossiel gerichte wetgeving, aangepast. Met andere woorden: de markt voor toepassingen voor energieopslag is groot en divers, er is geen standaardoplossing die in alle gevallen werkt. Daarvoor is het goed om de kennis erover breed te delen.

In dit congres krijg je een overzicht van de huidige technieken en ervaringsverhalen en bespreken we de mogelijke kansen en uitdagingen bij het opslaan van energie.

Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht

Geschreven op 9-9-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Iets anders Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Merwede wordt een unieke Utrechtse stadswijk. Vier 17 september de nazomer in Merwede!

Zaterdag 17 september is het Merwede Nazomer Festival. Het is dan feest bij alle creatieve broedplaatsen in de wijk. Kanaal30, Vechtclub XL / Beton-T, de Createur, Karma Kebab / gebouw M, Skatepark Utrecht, Boulderhal Sterk en Serinya Gallery openen dan hun deuren met een bomvolle, zomerse programmering voor jong en oud.

Een feestelijke dag vol vol kunst, live muziek, DJ’s, theater, sport, films en workshops. En natuurlijk met volop lekker eten en drinken van de lokale horeca. Kom ook, naar het Merwede Nazomer Festival en ontdek verrassend stadsleven in Merwede!

De vijf creatieve broedplaatsen in Merwede werken samen onder de naam ‘de Makers van Merwede’. De locaties bieden plaats aan een grote verscheidenheid van makers.

Zie ook: Merwedekanaalzone: Nieuwe, Duurzame, Energiezuinige en Groene Stadswijk Merwede in UtrechtEssent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 

Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022

Geschreven op 7-9-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerd Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Bakstenen die in elkaar klikken. Dennis Deen van Drystack lost er niet alleen het tekort aan metselaars mee op, hij vermindert ook de CO2-uitstoot doordat er geen cement meer aan te pas komt.

Drystack is de winnaar van de ING Circulair Ondernemenprijs 2022 die op Duurzame Dinsdag, 6 september 2022 werd uitgereikt door Meike Proost (Sustainability Business Partner bij ING).

Lego, dat kent iedereen. Als het aan Dennis Deen ligt, wordt Drystack de Lego van de bakstenen. Deen ontwikkelde een systeem waardoor het bouwen van een buitengevel van een woning of bedrijf bijna twee keer sneller gaat dan normaal: bakstenen met gaten worden in elkaar ‘geklikt’ met kunststof tussenleggers. Omdat er geen cement meer nodig is, vermindert de CO2-uitstoot en is een baksteen herbruikbaar en volledig circulair. Tegelijk biedt Drystack een oplossing voor het groeiend tekort aan vaklui. ‘Metselaar is een uitstervend beroep’, vertelt Deen. ‘In 1990 telde Nederland 26.000 metselaars. In 2018 waren dat er nog maar 6.500. De gemiddelde leeftijd ligt nu rond de 50 jaar. De komende jaren gaan veel metselaars met pensioen. En er is geen nieuwe aanwas. Het is best zwaar werk.

Deen kan het weten. Na zijn tijd bij de mariniers ging hij in de bouwwereld aan de slag. Hij leerde metselen, haalde zijn aannemersdiploma en werd bedrijfsleider van een metselbedrijf. In 2004 begon hij voor zichzelf, met de slogan: ‘Metselen met liefde voor het vak!’ Zijn bedrijf kwam goed door een kleine bouwcrisis in 2004 en de economische recessie van 2008. ‘Maar in 2017 werd het moeilijk’, zegt Deen. ‘We konden niet meer groeien, maar klanten vroegen juist om meer mensen en snelheid. Ik was 44 jaar en dacht: ik kan niet eens mijn pensioen halen met m’n bedrijf.’

Deen kwam handen te kort en hij wilde iets doen aan de herbruikbaarheid van baksteen en CO2-uitstoot door cement. ‘Ik ben een lijstje gaan maken van wat er nodig was. Ik wilde dat iedere steenfabrikant mee zou kunnen doen. Verder moest alles mogelijk zijn wat nu ook al kan met metselverbanden. En ik had er bijgezet dat de opleiding maximaal een week moest zijn, in plaats van de drie jaar die een metselaar nodig heeft. Ik moest een beetje lachen toen ik het teruglas, maar het is allemaal uitgekomen.’

De ING Circulair Ondernemenprijs is onderdeel van Duurzame Dinsdag en bestaat uit een geldbedrag en publiciteit en ondersteuning van ING. Deen wil het bedrag maatschappelijk inzetten. ‘Een clubhuis, bijvoorbeeld. Ik zou zeggen: help ons meedenken over mogelijke projecten.’

Drystack is ‘supercirculair’, reageert Jan van der Doelen, Sector Banker Building & Construction van ING. ‘Dit soort initiatieven ondersteunen we graag. Daarbij beoordelen we natuurlijk altijd of het om een toekomstbestendig businessmodel gaat.’ Circulair bouwen is onderdeel van de circulaire economie die we in 2050 in Nederland willen zijn, vertelt Van der Doelen. ‘De overheid heeft hierover met marktpartijen afspraken gemaakt in het Grondstoffenakkoord. De bouwsector is als gebruiker van grondstoffen een belangrijke sector die aan de slag moet gaan om de doelen te halen. Alles wat daaraan bijdraagt, stimuleren wij als bank. Het concept van Drystack past daar prima bij.’

‘We zijn nu bezig met onze levenscyclus-analyse’, vervolgt Deen. Een baksteen wordt bij 1.200 graden gebakken – dat dat levert veel CO2-uitstoot op. Maar een steen heeft een levensduur van duizend jaar. Als je die stikstof zou afschrijven over zo’n lange periode, dan is een baksteen CO2-neutraler dan een boom. Maar zodra je mortel toepast, daalt die levensduur van duizend naar 75 jaar.’

Zie ook: Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022Duurzame Dinsdag 2022, het Duurzame Koffertje en het Duurzaam Lintje: Duurzame Doorbraak – Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022

Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders

Geschreven op 7-9-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Het windpark  met zes windturbines langs de E34 in Retie, België, werd vandaag officieel ingehuldigd door Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Dat gebeurde in aanwezigheid van het gemeentebestuur van Retie en projectontwikkelaars ENGIE, C en Storm.

Het is het eerste windpark op het grondgebied Retie. Het windpark bestaat uit zes windturbines met elk een elektrisch vermogen van 4 MW, een rotordiameter van 136m en een tiphoogte van 180m. Samen produceren ze 61.500 MWh groene energie per jaar, goed om het energieverbruik van 17.500 gezinnen te dekken. Qua vermeden CO?-uitstoot levert dit bijna 20.000 ton per jaar op, wat overeenkomt met het schrappen van 10.000 dieselwagens uit het verkeer.

Het windpark is een samenwerking tussen windparkontwikkelaars Storm enerzijds en ENGIE met het publiek-private partnerschap Wind4Flanders anderzijds. Ze bouwden elk drie windturbines, die in het najaar van 2021 in gebruik werden genomen. Meer dan 210 omwonenden investeerden via de coöperatieven Storm CV en Electrabel CoGreen in het windpark. In totaal werd meer dan 548.000 euro kapitaal opgehaald.

Voor zijn drie windturbines heeft ENGIE ook een omgevingsfonds opgericht. Dit fonds heeft als doelstelling het financieren van lokale projecten die de leef- en woonkwaliteit van de omgeving verhogen. Inwoners van de deelgemeente Schoonbroek zullen hiervoor een projectaanvraag kunnen indienen, waarna er via burgerstemming een selectie zal gebeuren van de projecten die in aanmerking komen voor steun van het omgevingsfonds. De projectoproep en burgerstemming verlopen onder begeleiding van de Koning Boudewijnstichting en de gemeente Retie. Er wordt een infoavond georganiseerd hierover op maandag 19 september om 20u in de gemeenteschool van Schoonbroek.

“Participatieve windprojecten bieden mee een antwoord op de energiecrisis die voor de deur staat. Geen betere manier om Russisch gas af te zweren dan de handen in elkaar te slaan en samen te investeren in hernieuwbare energie. Ik hoop dat deze samenwerking in Retie ook anderen warm maakt om te investeren in wind. Ze kunnen op Vlaanderen rekenen om hen maximaal te ondersteunen. Sinds deze maand korten we vergunningsprocedures tot wel 6 tot 9 maanden in. Zo geven we windturbineprojecten in Vlaanderen meer dan ooit de wind in de zeilen”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

“Samen vormen deze zes windturbines een krachtig windpark van meer dan 24MW. De groene stroom die deze windturbines produceren is een stap vooruit in het koolstofneutraal maken van onze energieproductie,” zegt Jan Caerts, gedelegeerd bestuurder van Storm. “We hebben dit kunnen realiseren dankzij de constructieve samenwerking met ENGIE, de lokale besturen en de steun van de talrijke omwonenden die zich via onze coöperatieve vennootschappen mee achter het project hebben gezet.”

“In een context waarin ecologische, economische en bevoorradingszekerheidsuitdagingen meer dan ooit samen komen, is het essentieel om het aandeel hernieuwbare energieproductie in België maximaal te verhogen.” vult Thierry Saegeman, CEO van ENGIE Belgium, aan. “Dit nieuwe windpark, het toonbeeld van een goede samenwerking tussen ontwikkelaars en lokale overheden, is weer een stap in de goede richting en brengt ENGIE dichter bij zijn ambitie om zijn windcapaciteit op land op te trekken naar 1.000 MW tegen 2030.”

Zie ook: De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIEENGIE Laborelec Bestaat 60 Jaar: Belgische Onderzoekscentrum by ENGIE Groep – Eerste Tesla Megapack Batterij In Gebruik Genomen Door Luik Natie In Antwerpen-Haven by ENGIE – Webinar Energiemarkten by ENGIE – ENGIE Vernieuwt Waterkrachtcentrales Bervercé (9 MW) en Heid de Goreux (8 MW) – ICO Windpark Met Elf Windturbines Haven Van Zeebrugge: Stroom Elektrische Auto’s by ENGIE – Zonnepark Met 2000 Zonnepanelen Voor Wetenschapspark Créalys in Gembloux by ENGIE – Zes Vestigingen Ginion Group Voorzien Van 2000 Zonnepanelen by ENGIE Solutions – EV Boost 2020: 900 Elektrische Voertuigen Vervangen Diesel Bedijfswagens by ENGIE – Gigantisch Zonnepark Rond Voormalige KerncentraleTsjernobyl in de Oekraïne by ENGIE – Regio Noord-Veluwe: 100% Duurzame Energie voor Gemeentelijke Gebouwen in 13 Gemeenten by ENGIE – Renovatie IJsbaan De Meent Bauerfeind in Alkmaar: Een Duurzame Koelinstallatie by ENGIE – ENGIE Stopt met Kolencentrales Bouwen en Gaat Investeren in Duurzame Energie – Zonnepark Flevokust Haven in Lelystad Met 90.000 Zonnepanelen by ENGIE – Zonnepark Havenbedrijf Moerdijk Met 18.570 Zonnepanelen by ENGIE En Port Of Moerdijk – Zonnepark Westeinde In Leeuwarden Met 9.500 Zonnepanelen by ECW En ENGIE – Kristal Solar Park Lommel Met 303.000 Zonnepanelen: Niet Grootste Zonnepark Benelux by ENGIE – Twence Zonnepark Op Stortplaats ‘t Rikkerink in Ambt Delden Met 29.000 Zonnepanelen by ENGIE – Zonnepark Westeinde In Leeuwarden Met 9.500 Zonnepanelen by ECW En ENGIE – Zonnedak Met 407 Zonnepanelen Op Ziekenhuis Tjongerschans by ENGIE – 17 AVEVE Winkels In Vlaanderen en Wallonië Voorzien Van Zonnepanelen op Dak by ENGIE – Amsterdams Familiebedrijf Hulshoff Neemt 3.100 Zonnepanelen Op het Dak In Gebruik by ENGIE – Coca-Cola Plaatst 6.500 Zonnepanelen Op Daken Vestigingen Gent En Antwerpen by ENGIE – ENGIE Summer Challenge: ENGIE Plant 4000 Bomen In Bois De la Julienne (Visé) In Argenteau – Grootste Windturbine (4,5 MW) Van België Voor Renewi In Haven Van Gent by ENGIE

Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS

Geschreven op 7-9-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerd Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

In de week van 8 tot en met 11 november 2022 organiseert Rijkswaterstaat de Netwerkweek Zwerfafval Samen op weg naar minder zwerfafval.

Deze week is bedoeld voor beleidsambtenaren van gemeenten, provincies, waterschappen, gebiedsbeheerders en natuurterreinbeheerders. Tijdens de Netwerkweek Zwerfafval kun je ervaringen uitwisselen en bespreken we nieuwe kennis en ontwikkelingen rond zwerfafval. Wat moeten we vooral blijven doen, en wat niet?

Dinsdag 8 november ontmoeten we elkaar in Tivoli Vredenburg in Utrecht. De andere dagen zien en spreken we elkaar online, tijdens interactieve webinars. Het volledige programma wordt komende tijd op deze website bekendgemaakt. Schrijf je nu alvast in, zeker als je er dinsdag live bij wilt zijn. We hebben beperkt plek voor 50 personen.Woensdag 9 november thema: Zwerfafval aanpakken bij de bron. De afgelopen jaren heeft Rijkswaterstaat verschillende pilots uitgevoerd om te voorkomen dat zwerfafval via rivieren bijdraagt aan de plastic soep. De komende vier jaar willen we met gebiedsbeheerders aan de slag om deze pilots op te schalen. Centraal deze dag: hoe gaan we samenwerken en hoe gaan we de kennis en maatregelen landelijk uitrollen zodat zwerfafval in rivieren afneemt? Vanuit Rijkswaterstaat delen we vandaag verschillende voorbeeldprojecten. Het doel is om hierover in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Wat gaat er al goed? En wat kan er beter?

Donderdag 10 november thema: Monitoring van zwerfafval, onmisbaar. Rijkswaterstaat meet 6 keer per jaar hoeveel zwerfafval er in Nederland ligt en wat de samenstelling is. Op 1400 plekken in het land doen we in totaal 25.200 metingen. Ook peilen we digitaal hoe schoon mensen Nederland ervaren. Omdat er steeds nieuwe vragen beantwoord moeten worden, blijven we meetmethodes verbeteren. Hoe doen ze dit in Rotterdam? Amsterdam? Verder delen we een best practice uit Limburg. Hiermee willen we je laten zien wat er allemaal al mogelijk is en handvatten geven om zelf aan de slag te gaan!

Vrijdag 11 november thema: Inspiratie, geef het door. Vandaag staat in het teken van inspiratie. Wat kunnen we van elkaar leren? En hoe gaan we om met de nieuwe ontwikkelingen rond verpakkingen? Jerôme de la Chambre vertelt namens McDonalds onder andere wat de nieuwe SUP-wetgeving betekent voor de bedrijfsvoering. Hoe gaan ze hier mee om? En wat doet het bedrijf zelf om zwerfafval tegen te gaan?
Ingeborg van Egmond deelt de eerste resultaten van de landelijke campagne ‘Natuurlijk raap je ook iets op’ die loopt van 12 september tot en met 23 oktober dit jaar. Welk effect heeft de campagne gehad? Leidt het tot aanknopingspunten waar gemeenten mee verder kunnen?

Zie ook: Statiegeld op Kleine Plastic Flesjes Per 1 Juli 2021: Statiegeld Op Blikjes Per 1 april 2023 – Statiegeld Op WeCup Koffiebekers In Haarlem: Proef Bij 12 Horecaondernemers – Reizigers NS Kiezen Massaal Voor Herbruikbare Bekers Voor Warme Dranken Op Stations – Herbruikbare Koffiebeker Bij Deli2go En Deli Shops In Shell Tankstations – Starbucks Gaat Heffing Invoeren op Wegwerpbekers: Test Op 35 Lokaties in Londen – Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Veel Milieuwinst door Eco-glazen – Afvalmanagement bij evenementen steeds belangrijker – Afvalarme evenementen – Herbruikbare Eco-glazen beter voor het milieu – Evenementen, Bedrijven en Instellingen: Eénmalige Kunststof Bekers Gescheiden Inzamelen – Recycling Project Koffiebekertjes Van Overheid Mislukt: 85 Miljoen Bekertjes Verbrand by Renewi – Geen Wegwerpplastic Meer Op Glastonbury MuziekFestival 2019 – Ban On Single-Use Plastic Across Europe Coming Before This Summer – Meer Milieuwinst Met Recycling #Hoedan: Recyling Verbeteren In Nederland by CPB – Gebruik je kop, kies een mok – Green Jump: De roestvrijstalen drinkbekers van Klean Kanteen – Evenementen, Bedrijven en Instellingen: Eénmalige Kunststof Bekers Gescheiden Inzamelen – Plastic wegwerpbekers niet beter voor het milieu – De Freiburg Cup: Het Duurzame Alternatief Voor de Wegwerpkoffiebeker – Bioplastic PLA bekers Geen Zegen Voor Het Milieu – Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Statiegeld Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Herbruikbare Voedselverpakkingen In Bedrijfsrestaurant PwC by ISS Facility Services – Mission Reuse: Van Wegwerpcultuur Naar Herbruikbare Oplossingen In Utrechtse Cafés

Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022

Geschreven op 7-9-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Energiedamwand Nederland is gistermiddag 6 september de winnaar geworden van de Greenchoice Energieprijs 2022. Een cheque ter waarde van EUR 1.000,- is tijdens Duurzame Dinsdag in het Tweede Kamergebouw in Den Haag uitgereikt aan Korneel de Jong van Energiedamwand Nederland.

De Greenchoice Energieprijs wordt gewonnen door duurzame initiatieven die in Nederland de overgang naar 100% groene energie versnellen en die een echt probleem willen oplossen en daarbij tegelijkertijd een vernieuwende en creatieve invalshoek kiezen.

Duurzame Dinsdag, dit jaar voor de 24ste keer georganiseerd door IVM Natuur Educatie, biedt goede duurzame ideeën een podium in politiek Den Haag. Duurzame Dinsdag verzamelt ideeën op verschillende thema’s en reikt samen met partners tijdens Duurzame Dinsdag verschillende themaprijzen uit, zoals de VHG Groenprijs, de Lidl Voedselprijs, Greenchoice Energieprijs, ING Circulair Ondernemenprijs, IVN Natuurprijs en de Duurzame Dinsdag-prijs.

Het kabinet neemt ieder jaar op de eerste dinsdag van september een koffer vol duurzame initiatieven en ideeën in ontvangst. Vandaag ontving Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie de Duurzame Dinsdag koffer. De koffer is gevuld met alle initiatieven, aangevuld met een analyse over de trends en de barrières waar men in wet- en regelgeving tegenaan loopt. Ook worden op Duurzame Dinsdag Duurzame Lintjes uitgereikt aan personen die zich bijzonder hebben ingezet voor een duurzame samenleving.

Voor ideeën die in Nederland de overgang naar 100% groene energie versnellen, is er de Greenchoice Energieprijs. Het idee achter de prijs: met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat Nederland 100% draait op schone energie. Duurzaam dichtbij opgewekt uit zon, wind of water. Greenchoice vind het belangrijk om positieve ontwikkelingen en innovaties die onze energietransitie versnellen een podium te bieden. Ook dit jaar zijn er weer ideeën, startups, innovaties ingediend. In totaal kwamen er 110 inzendingen voor de Energieprijs binnen. Op 15 augustus jl. werden uit deze inzendingen drie genomineerden bekend gemaakt. De genomineerden van de energieprijs 2022 zijn:

De Energiedamwand is een ontwikkeling van CRUX Engineering BV samen met Gooimeer BV waarin de in Nederland veelvuldig toepaste stalen damwand wordt ingezet als bron van duurzame energie. Voor de grond/- en waterkeringen langs onze vaarwegen wordt op grote schaal gebruik gemaakt van stalen damwanden. Deze constructieve elementen worden gebruikt voor o.a. kadeconstructies, dijkversterkingen en beschoeiingen en komen overal in ons waterrijke land voor. Door deze damwanden uit te rusten als Energiedamwand wordt eenvoudig een extra functie toegevoegd waarmee warmte en koude onttrokken kan worden uit het oppervlakte water (aquathermie) en de ondergrond (bodemwarmte) voor de verwarming en koeling van van gebouwen in de buurt. De potentie van deze nog grotendeels ongebruikte bron van thermische energie is enorm. Zo moet in Amsterdam alleen al de komende 20 jaar circa 200 kilometer aan kademuur vervangen worden.

Flatmate van Sanura, Maarssen. De Flatmate van Sanura maakt het mogelijk om duurzamer te douchen. Sanura gelooft in een toekomst waarin het terugwinnen van douchewarmte net zo vanzelfsprekend is als het isoleren van een gebouw. Er verdwijnt enorm veel energie door het doucheputje. Met haar producten wil Sanura het zo eenvoudig mogelijk maken om deze energie terug te winnen, ook in bestaande woningen. De Flatmate is de eerste douche-wtw die je zonder breek- en verbouwwerk kunt aansluiten op elke standaard douchekraan. Zo bespaar je in een handomdraai zo’n 30% energie onder de douche. Ook handig in huurhuizen want je kunt het systeem gewoon meenemen naar een eventuele nieuwe woning. Gemakkelijk, snel en duurzaam.

Coöperatie Goed, Groningen. Coöperatie GOED is een burgerbeweging die duurzame-energieprojecten ontwikkelt om de opbrengsten ervan volledig ten goede te laten komen van huishoudens en organisaties die dat het hardst nodig hebben. Bij elk project overlegt Coöperatie Goed met de dak/locatie-eigenaar welk doel hem/haar nauw aan het hart gaat. De opbrengsten komen dus terecht bij bijvoorbeeld mensen , cultuur- of sportorganisaties die hulp nodig hebben bij het betalen van hun energierekening en ter versterking van de sociale cohesie in buurten en wijken.

De Greenchoice energieprijs wordt sinds 2016 uitgereikt en gewonnen door initiatieven die een echt probleem willen oplossen en die tegelijkertijd daarbij een vernieuwende en creatieve invalshoek kiezen, zoals door: Solarge, een Nederlandse producent van lichtgewicht, circulaire zonnepanelen (2021), Dutch Climate Systems met hun duurzame alternatief voor de airco; de ICECUBE (2020) en SpeedComfort, de slimme radiatorventilator (2019).

Zie ook: Duurzame Dinsdag 2022, het Duurzame Koffertje en het Duurzaam Lintje: Duurzame Doorbraak – Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022 – Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022

Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022

Geschreven op 7-9-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Iets anders Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Het initiatief Tiny Forest Amsterdam is dinsdag 6 september, tijdens Duurzame Dinsdag, bekroond met de VHG Groenprijs 2022.

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een groen initiatief dat mens en natuur dichter bij elkaar brengt.

De Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners VHG is partner van Duurzame Dinsdag. Daarmee wil de branchevereniging de aandacht vestigen op de waarde van het natuurlijke groen in de verduurzaming van Nederland.

Tiny Forest is een initiatief van IVN Natuureducatie Amsterdam. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems minibos van 250 m2. Deze bossen, met circa 40 verschillende soorten bomen en heesters, zijn niet alleen een paradijs voor insecten, vlinders en vogels, ook voor buurtbewoners en kinderen.

Een Tiny Forest op een schoolplein kan dienen als buitenlokaal waar kinderen leren over de natuur. Naast deze voordelen, zorgen deze bossen ook voor verkoeling, waterberging en verbeteren ze de luchtkwaliteit. Tot nu toe zijn er al 250 minibossen aangelegd in buurten, tuinen, op schoolpleinen en bedrijventerreinen.

Naast Tiny Forest waren ook Peel Natuurdorpen en de bijen-cao genomineerd voor de VHG Groenprijs. Alle drie de genomineerden krijgen hulp van VHG om het initiatief verder te brengen. De winnaar ontvangt bovendien een wisseltrofee en een bedrag van 1000 euro.

Zie ook: Duurzame Dinsdag 2022, het Duurzame Koffertje en het Duurzaam Lintje: Duurzame Doorbraak – Tiny Forest: Vijftien Nieuwe Gemeenten Geselecteerd Om Een Minibos Aan Te Leggen by IVN

Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 

Geschreven op 5-9-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

9 september 2022: Helaas kan het tekenmoment van vandaag door onverwachte omstandigheden niet doorgaan. Excuses voor het ongemak dat dit wellicht veroorzaakt en de zeer late kennisgeving. Binnenkort stellen we u op de hoogte, wanneer er meer duidelijkheid is over het nieuwe tekenmoment.

5 september 2022: Essent heeft de openbare aanbesteding voor Utrecht Merwede deelgebied 5 gewonnen en krijgt daarmee de opdracht van WKO Merwede om een duurzame energieoplossing te leveren voor ruim 4.000 woningen en 70.000 m2 commerciële en maatschappelijke voorzieningen.

Op vrijdag 9 september 2022 om 16.30 uur tekenen wethouder Ruimtelijke Ordening gemeente Utrecht Eelco van Eerenberg en betrokken projectontwikkelaars, gezamenlijk vertegenwoordigt in WKO Merwede BV, het contract met COO Stephan Segbers van Essent.

De energie-oplossing van Essent levert duurzame warmte en koude. Het systeem bestaat uit verwarming en koeling met een systeem op basis van warmte-koude-opslag, aquathermische energie en warmtepompen. Tijdens de ondertekening vertellen we u hier graag meer over.

In het plan Merwede komen 18 bouwblokken. Alle daken worden benut met zoveel mogelijk ruimte voor groen en zonnepanelen. De hele wijk wordt gasloos. Essent gaat daar een energienetwerk gebaseerd op de ectogridTM-principes ontwikkelen. Het systeem is volledig duurzaam, de energie is afkomstig van een collectieve warmte-koude opslag en TEO-systeem. Dat is energie uit oppervlaktewater. In een aantal strategisch geplaatste technische ruimtes wordt een warmtepompstation geplaatst om de temperatuur op te waarderen naar het juiste niveau voor gebouwverwarming en warm water. De bouw van het project start begin 2023. Het eerste warmtepompsubstation wordt gebouwd in de eerste drie maanden van 2024. De eerste warmte wordt geleverd na de zomer van 2024. Deelgebied 5 ligt tussen de Balijebrug en Socratesbrug en heeft een grootte van 24 hectare. De Vechtclub XL is een populaire functie die pioniert in het hoofdzakelijk industriële gebied.

WKO Merwede bestaat uit gemeente Utrecht en betrokken projectontwikkelaars.

Voor de ontwikkeling van nieuwe innovatieve energie-oplossingen heeft Essent een nieuw bedrijfsonderdeel: Energy Infrastructure Solutions (EIS). EIS is innovatief, heeft een grote expertise en veel ervaring op het gebied van 100% duurzame energiesystemen. Naast nieuwe technieken op het gebied van warmte-koude oplossingen werkt EIS ook aan ontwikkelingen op het gebied van waterstof en mobiliteit. Om op deze manier samen met overheden en projectontwikkelaars een stap zetten naar een duurzame toekomst.

Zie ook: Merwedekanaalzone: Nieuwe, Duurzame, Energiezuinige en Groene Stadswijk Merwede in Utrecht

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..