Anders Bekeken

Archief voor oktober 2017Rotterdamse Energie Coöperatie Wil 10.000 Zonnepanelen op Rotterdamse Daken by Greenchoice

Pin It

Tienduizend zonnepanelen op Rotterdamse daken in 2020. Dat is het doel van de Rotterdamse Energiecoöperatie (REC) die vandaag is gestart.
Het is een coöperatieve vereniging voor en door Rotterdammers, die voor iedere inwoner van de stad 100% zonnestroom beschikbaar wil maken.
De Rotterdamse Energiecoöperatie is een initiatief van groene energieleverancier Greenchoice. 
Rotterdam heeft de meeste platte […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Subsidie van Provincie Gelderland Voor Vijf Zon op Erf Zonneboerderijen by AGEM

Pin It

De provincie Gelderland trekt 500.000 euro subsidie uit om vijf demonstratieprojecten van Zon Op Erf uit te laten voeren door de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij (AGEM) waarbij leegstaande boerenschuren plaatsmaken voor zonnepanelen.
De Achterhoekse Groene Energiemaatschappij lanceerde in 2015 het plan om 750 boerderijen plaats te laten maken voor 750 megawattpiek aan zonnepanelen.
AGEM is door de acht Achterhoekse […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Green Technology Revolution Documentary 2018 by Modern Marvels

Pin It

The field of green technology encompasses a continuously evolving group of methods and materials, from techniques for generating energy to non-toxic cleaning products.
The present expectation is that this field will bring innovation and changes in daily life of similar magnitude to the information technology explosion over the last two decades. In these early stages, it […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Subsidie Voor Groningse Windparken Oostpolder, Westereems III en Oostpolderdijk by Innogy

Pin It

Met de toekenning van een SDE+ subsidie gaat Innogy drie nieuwe windparken bouwen in en rond de Eemshaven. In totaal is de capaciteit van deze parken circa 50 MW, goed voor een duurzame energieproductie van 200GWh per jaar.
De groene stroom die de nieuwe parken gaan opwekken staat gelijk aan het jaarlijks elektriciteitsverbruik van zo’n […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnedak Distributiecentrum Venlo Met 28.000 Zonnepanelen by KiesZon

Pin It

Mooi hoor. Alweer een groot zonnepanelendak in Nederland in ontwikkeling.
In Venlo wordt in april gestart met de installatie van 28.000 zonnepanelen op het dak van een distributiecentrum. Het wordt het grootste zonnedak van Nederland.
Als de zonnepanelen in de herfst allemaal aangesloten zijn, levert het zonnedakdak circa zeven miljoen kilowattuur per jaar aan stroom op, genoeg […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s)

Pin It

De Subsidie energiebesparing eigen huis wijzigt op 4 april 2018. Subsidiebedragen, uitvoertermijnen veranderen en er zijn nieuwe aanvullende maatregelen.
De wijzigingen gelden vooral voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Voor eigenaar bewoners is de regeling gesloten.
Het subsidiebudget voor het nemen van energiebesparende maatregelen gaat omhoog van 6 miljoen euro naar 12 miljoen euro. Er komt ook subsidie beschikbaar […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Windpark Hollandse Kust Noord Kavels I en II: Advies Voor Ondergrondse Netwerk Verbinding

Pin It

De provincie Noord-Holland, gemeenten en waterschappen adviseren unaniem voor een ondergrondse verbinding van windpark Hollandse Kust Noord op zee ten noorden van Wijk aan Zee, naar een transformatorstation op het terrein van TATA-Steel.
In Beverwijk wordt de duurzaam opgewekte energie vervolgens aangesloten op het landelijke hoogspanningsnet.
Bij de netaansluiting van het toekomstige windpark Hollandse Kust Noord gaat […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonneweide Anna’s Hoeve Op Dak Bufferbak Rioolwaterzuivering in Hilversum

Pin It

Op de rioolwaterzuivering vlakbij Anna’s Hoeve zijn 2.160 zonnepanelen gelegd door de gemeente Hilversum. Het project is op 19 maart 2018 officieel geopend door HilverZon.
De Zonneweide Anna’s Hoeve ligt op het dak over de bufferbak van de rioolwaterzuivering. De zonnepanelen zullen genoeg zonnestroom opleveren voor circa 200 Hilversumse huishoudens.
Later zal de gemeente het naastliggende retentieveld […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Warmtenet IJmond in Ontwikkeling: Duurzame Warmte Voor Regio IJmond

Pin It

In 2050 wonen we in Nederland aardgasvrij. Een voorwaarde voor deze ambitie is dat er alternatieven beschikbaar komen. Onderzoek toont aan dat industriële warmte in de IJmond geschikt is om circa 10.000 woningen te verwarmen.
Een aanzienlijk alternatief dus. Om een duurzaam warmtenet IJmond te ontwikkelen hebben Beverwijk, Heemskerk en Velsen aan HVC en Alliander gevraagd […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Energie Dichtbij: Herkomst Groene Stroom Steeds Belangrijker by Greenchoice

Pin It

Het alleen afnemen van groene stroom is voor veel klanten Greenchoice niet meer voldoende. Zij willen ook de herkomst van hun groene stroom weten om er zeker van te zijn dat ze bijdragen aan de duurzame energieopwekking in Nederland.
Greenchoice daarom een nieuw platform: Energie Dichtbij. Het is een online en interactieve landkaart waarop Greenchoice […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Stadsbedrijven Gemeente Utrecht aan de Tractieweg Voorzien van 1.834 Zonnepanelen

Pin It

De gemeente Utrecht gaat de daken van de eigen bedrijfspanden aan de Tractieweg voorzien van 1.834 zonnepanelen, met een totaalvermogen van 532.000 Watt piekvermogen (Wp).
De panelen worden geplaatst op de voormalige opslagplaats voor strooizout, de werkplaatsen, de voertuigenstalling en de fietsenstalling.

Met deze zonnepanelen verwacht de gemeente Utrecht circa 452.000 KWh per jaar op te […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Energieakkoord Belvédère Maastricht: Op Weg Naar een Energieneutraal Belvédère Maastricht

Pin It

Met de handtekeningen van wethouder Gert-Jan Krabbendam en directeur Belvédère Wijk-ontwikkelingsmaatschappij Guid Bartholomée is het Energieakkoord Belvédère een feit.
De lijst met duurzame maatregelen die in Belvédère worden toegepast, is indrukwekkend. Zonnepanelen op het Eiffelgebouw en de Brandweer. LED-verlichting op het Noorderbrugtracé. Ook de Timmerfabriek, Pathé en Lumière werken mee. 
De meeste woningen en bedrijven worden aangesloten op het Warmtenet […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Oslo Airport City (OAC) Norway: De Groene, Duurzame Energie Positieve Stad van de Toekomst

Pin It

De Noorse architectenbureaus Haptic Architects en Nordic Office of Architecture willen naast het vliegveld van Oslo op een gebied van 370 hectare een duurzame stad van de toekomst bouwen.
Oslo Airport City (OAC) moet volledig zelfvoorzienend worden op het gebied van energie en gaat volledig inzetten op hernieuwbare energie die zelf wordt geproduceerd.
De stad […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

Duurzaam Verwarmd: Van Gas Naar Duurzame Warmte – Alles Over Klimaatoplossingen

Pin It

22 maart 2018: HRsolar wint Innovation Award 2018 voor duurzame warmte.
Vanochtend is op de beurs Duurzaam Verwarmd de Innovation Award 2018 uitgereikt aan HRsolar voor hun revolutionaire dunne esthetische zonthermische collector genaamd Nero.
Zonthermische collectoren zijn over het algemeen te groot en te dik om makkelijk naast PV panelen te integreren in een dak.
De nieuwe Nero […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Dry to Cool Duurzaam Klimaatsysteem voor Utiliteitsgebouwen by Dutch Climate Systems

Pin It

Dutch Climate Systems is de ontwikkelaar en leverancier van het ultieme duurzame klimaatsysteem Dry to Cool. Dry to Cool verzorgt de koeling, ventilatie en warmteterugwinning van uw utiliteitsgebouw met radicaal duurzame prestaties.
De slimme installatieconcepten van Dutch Climate Systems zorgen er voor dat Dry to Cool toepasbaar is voor vrijwel ieder bestaand en nieuw utiliteitsgebouw en […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Energiebesparingsverkenner Voor Woningen (EBVW) by RVO

Pin It

Bent u benieuwd naar de Energiebesparingsverkenner voor Woningen? In dit filmpje krijgt u een beeld welke mogelijkheden de tool biedt om voor één woning of meerdere woningen een of meerdere scenario’s in kaart te brengen en wat het verschil is tussen de reguliere verkenner (labelsprongen tot en met label A) en de verkenner hoge ambities […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Buurtmolen in het Friese Herbaijum: Groene Stroom voor 460 Huishoudens by Qurrent en EWT

Pin It

De buurtmolen in het Friese Herbaijum wordt zondag officieel in gebruik genomen. Deze windmolen zal 460 huishoudens in de buurt van stroom voorzien.
Deze coöperatieve windmolen biedt omwonenden via het postcoderoos-model de mogelijkheid om lokaal opgewekte duurzame stroom af te nemen.
Deelnemers zijn vrijgesteld van energiebelasting en profiteren van de laagste energietarieven van Nederland. 
Groene energieleverancier Qurrent […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

HONE Daglichtsysteem Zwembad Den Hommel Utrecht: Nanotechnologie Verwarmt Zwembadwater

Pin It

Op het dak en de gevel van zwembad Den Hommel in Utrecht is het HONE-systeem geplaatst. Hiermee wordt niet alleen elektriciteit opgewekt, maar wordt ook het zwembadwater verwarmd.
De installatie van het duurzame opwekkingssysteem op een zwembad is een primeur in Nederland. De gemeente Utrecht reduceert hiermee zo’n 40 ton aan CO2-uitstoot.
Het HONE systeem […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Europese Subsidie Voor Duurzame Stadswijk Kanaleneiland-Zuid in Utrecht

Pin It

Tien partijen in Utrecht krijgen 5,3 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie om van Kanaleneiland-Zuid een duurzame stadswijk te maken, 1,6 miljoen hiervan gaat naar de gemeente Utrecht.
Het project integreert investeringen in onder meer energiebesparing, duurzame energieopwekking en elektrische mobiliteit. Slimme datadiensten ondersteunen deze integratie.
De EC stelt in totaal 18 miljoen euro […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Clubgebouw De Driewerf van Utrechtse Roeiverenigingen Orca, Triton en Viking Energiezuinig

Pin It

Het gebouw van de drie Utrechtse roeiverenigingen Orca, Triton en Viking krijgt dit voorjaar een ingrijpende opknapbeurt. Het pand is verouderd en de energiekosten zijn hoog. Daarom wordt er niet alleen gerenoveerd en uitgebouwd, maar kiest de stichting de Driewerf voor isolatie van het dak en de spouwmuren.
Ook wordt het enkel glas vervangen door […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Sport | Lees verder »

Zonnepark SADC Groene Hoek in Hoofddorp met 125.000 Zonnepanelen by SolarEnergyWorks

Pin It

Op 6 maart 2018 is het SADC Solarpark Groene Hoek in Hoofddorp geopend en officieel in gebruik genomen. Het park is een ontwikkeling van SolarEnergyWorks en wordt geëxploiteerd op 25 hectare grond dat in eigendom is van SADC (Schiphol Area Development Company).
De grote zonneweide telt ruim 125.000 panelen en wekt energie op voor ruim […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnedak op Amercentrale RWE in Geertruidenberg by Indi Energie en KiesZon

Pin It

De meest vervuilende energiecentrale van Nederland laat 2.024 zonnepanelen op het dak plaatsen door Indi Energie en KiesZon. RWE geeft aan hiermee een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van de centrale te zetten.
Op zich mooi, maar de beste stap die RWE volgens mij kan zetten is die vervuilende energiecentrale zo snel mogelijk te sluiten.
Het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark De Kie in Franeker Met 29.008 Zonnepanelen by Solarfields

Pin It

Zonnepark De Kie in Franeker is operationeel. Zonnepark de Kie ligt in Franeker, ten westen van het bedrijventerrein De Kie.
Het door Solarfields en ib vogt gerealiseerde zonnepark bestaat uit met 29.008 zonnepanelen.
Zonnepark De Kie levert naar verwachting in het eerste productiejaar 10.024.740 kWh aan groene stroom. Dit is voldoende om ruim 3.000 huishoudens van elektriciteit […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Energietransitie: Vind Het Juiste Evenwicht Tussen Duurzaamheid en Kosten

Pin It

We worden er tegenwoordig mee dood gegooid, duurzaamheid. Maar dat is niet voor niets. Het is veel meer dan een hippe term. We zien de wereld als een grote speeltuin, waarin we kunnen doen en laten wat we willen. Maar ons gedrag heeft wel degelijk grote gevolgen.
Als we in het huidige tempo CO2 blijven […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark De Groene Weuste in Wierden Met 13.440 Zonnepanelen by SDEWE

Pin It

Twee jaar lang is er met man en macht gewerkt om zonnepark De Groene Weuste in Wierden te realiseren. Het park op de Weuste Noord in Wierden Noord heeft een oppervlakte van 4,7 hectare en is bijna klaar.
Het laatste van de 13.440 zonnepanelen van is geplaatst en halverwege deze maand zijn alle werkzaamheden afgerond en is het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark Korenstreep: 8.000 Zonnepanelen Bij A50 Veghel by Energie van Hollandsche Bodem

Pin It

De bouw van zonnepark Korenstreep op het voormalig slibdepot van de gemeente langs de A50 bij Veghel is begonnen. Als alles volgens plan verloopt, is het zonnepark met 8.000 zonnepanelen in juni 2018 klaar.
Het zonnepark  is een kleine 3 hectare groot (5 voetbalvelden) en gaat stroom leveren voor 500- 600 huishoudens. Op het zonnepark wordt […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Future of Architecture: 10 Solar-Powered Homes by Mind Eye Design

Pin It

Are solar-powered homes the way to a more sustainable future? Here is a list of 10 solar-powered homes.
See also: Put Solar on It: Heliotrope An Energy Positive Solar Home by Ralph Disch – The Phi Suea House in Chiang Mai, Thailand: Solar-Powered and Hydrogen Energy Storage – Tiny House van Mill Home en WikiHouse Met Dak en Wanden van Zonnepanelen by […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

Hornsea Windpark One, Two and Three: Wereld’s Grootste Offshore Windpark (5 GW) by Ørsted

Pin It

Het Hornsea One Windpark wordt gerealiseerd voor de kust van Yorkshire bij Grimsby in Engeland en moet in 2020 klaar zijn voor gebruik.
Het windpark wordt ontwikkeld door Ørsted (voormalig Dong Energy) en krijgt een capaciteit van 1,2 gigawatt.Wanneer het windpark online komt, moet het in staat zijn om ongeveer 1 miljoen huishoudens van duurzame energie […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Blue Battery in The Green Village van de TU Delft: Sustainable Energy Storage by AquaBattery

Pin It

The Blue Battery is the only electrical storage system that is 100% sustainable. AquaBattery has developed an innovative product that stores electricity solely using water and table salt.
Their invention is a radically new way to store energy it will contribute to the growth of renewable energy technologies around the globe.
AquaBattery wants to stop the […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Opwekking Duurzame Energie in Nederland Groeit: Nu 13,8% Groene Stroom in Nederland

Pin It

In 2017 is in Nederland 10 procent meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt dan een jaar eerder. Zowel de productie uit wind als die uit zon nam toe.
De elektriciteits-productie uit hernieuwbare bronnen in 2017 was 17 miljard kilowattuur (kWh), in 2016 was dit nog 15 miljard kWh. Windmolens hadden hierin met 60 procent het grootste aandeel, gevolgd door biomassa met bijna 30 procent. […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Windpark Spuisluis Met 6 Windmolens in IJmuiden by Eneco en Windpark IJmond

Pin It

De provincie Noord-Holland heeft de vergunning verleend voor windpark Spuisluis in IJmuiden. Initiatiefnemers Eneco en Windpark IJmond kunnen nu verdere voorbereidingen treffen voor de bouw van het park.
De provincie Noord-Holland is één van de eerste provincies die de taakstelling voor wind op land realiseert; 685,5 MW wind op land in 2020.
Gedeputeerde Duurzaamheid Jack Van […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Recordaantal Aansluitingen Duurzame Energie Opwekking in 2017 by Enexis

Pin It

Het aandeel duurzame energie dat Enexis Netbeheer transporteert, blijft stijgen. In 2017 hebben ruim 53.000 klanten de stap gemaakt om zelf elektriciteit te produceren.
De snelheid waarmee de energietransitie zich voltrekt, is een uitdaging voor de netbeheerder. Met name de beperkte beschikbaarheid van technici vormt de komende jaren een maatschappelijk dilemma. 
Het beheer van het elektriciteits- […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

All Electric Challenge 2018: Pionier Gezocht by Natuur & Milieu

Pin It

De gebouwde omgeving van Nederland moet in 2050 helemaal van het gas af zijn. Natuur & Milieu denkt dat dit sneller kan. Natuur & Milieu zoekt daarom een pionier die de nummer 1 positie in deze markt wil innemen en een propositie ontwikkelt waarbij huishoudens stap-voor-stap hun woning van het gas af halen en uiteindelijk […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Uitvoeringsagenda Energieakkoord Voor Duurzame Groei 2018: 6 of 7 Zonneparken by Het Rijk

Pin It

De Rijksoverheid gaat in het kader van de Uitvoeringsagenda Energieakkoord Voor Duurzame Groei 2018 zes of zeven pilots met grondgebonden zonneparken met een gemiddeld vermogen van 80 tot 100 megawattpiek per project voorbereiden. Het gaat in totaal om 480 tot 700 megawattpiek zon-pv.
De Rijksoverheid heeft een substantieel areaal in bezit dat onder andere kan worden […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Windpark Borkum Riffgrund II by Ørsted en Windpark Merkur Offshore in Duitse Deel Noordzee

Pin It

In de afgelopen maanden is in de Eemshaven hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw windpark dat in het Duitse deel van de Noordzee wordt gebouwd: Borkum Riffgrund II. 
Het windpark Borkum Riffgrund II ligt op 38 kilometer van het Duitse Waddeneiland Borkum en volgens planning is het in 2019 operationeel. Jan de Nul […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Meerdere Subsidie Regelingen: 130 Miljoen Voor Energie-Innovatie by Topsector Energie

Pin It

Op dinsdag 3 april 2018 openen er meerdere subsidieregelingen voor energie-innovaties binnen de Topsector Energie.
Met 130 miljoen euro stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dit jaar onderzoek, ontwikkeling en demonstraties rond duurzaam opgewekte energie, energiebesparing en slimme inpassing van energie.
De Topsector Energie regelingen zijn onderdeel van de Regeling Nationale EZ-subsidies. Het type […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

The Climate Cover Up Big Oil’s Campaign Of Deception by DW Documentary

Pin It

For decades, oil companies have known that burning fossil fuels impacts the climate. Why have they been keeping this information hidden?
Donald Trump has a different view on climate change to his predecessors in the White House. It’s good news for major oil companies such as Exxon and Shell, which for the last 60 years have […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Benban Solar Park in Egyptische Woestijn: Het Grootste (1,6-2 GW) Zonnepark ter Wereld

Pin It

Mooi hoor. Ook in Egypte wordt hard gewerkt aan het realiseren van zonne-energie. Men pakt het gelijk groots aan.
Het Benban Solar Park in de Egyptische woestijn zo’n 650 kilometer ten zuiden van Cairo is hard op weg om het grootste zonnepark van de wereld te worden.
Inmiddels zijn 29 zonne-energieprojecten, die onderdeel uitmaken van het Benban […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Black Glass, Black Roof, Black Mystiek en Black Facade Zonnepanelen by EXASUN

Pin It

EXASUN is een Nederlandse producent van hoge kwaliteit zonnepanelen voor gebouwgeïntegreerde en duurzame toepassingen. Ze produceren Glas-Glas zonnepanelen met een hoge efficiency en lange levensduur, op een eigen productielijn in Den Haag.
De geavanceerde productielijn is de afgelopen jaren ontwikkeld in nauwe samenwerking met leveranciers, kennisinstellingen en gerenommeerde Nederlandse machinebouwers. Naast het Black Glass paneel (60 […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Groene Energie Of Toch Niet?

Pin It

Groene energie is energie die op een natuurlijke, hernieuwbare wijze wordt opgewekt. Zo zorgen zonnepanelen met behulp van de zon voor duurzame energie en kunnen er bijvoorbeeld ook windmolens ingezet worden om uiteenlopende huishoudens van groene stroom te voorzien.
Alle opgewekte duurzame energie komt eerst terecht in een energienetwerk, om vervolgens door energieleveranciers als groene […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Green Deal Marktordening Warmtetransporten: Warmtesysteem by Warmtealliantie Zuid-Holland

Pin It

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en Infrastructuur en Waterstaat en de Warmtealliantie Zuid-Holland bestaande uit de provincie Zuid-Holland, Gasunie, Havenbedrijf Rotterdam, Warmtebedrijf Rotterdam en de Eneco Groep hebben de Green Deal Marktordening Warmtetransporten gesloten.
Hierin hebben de partijen afspraken gemaakt om kennis te ontwikkelen en te ontsluiten over de […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Green Deal | Lees verder »

TED Talks: Transition To A World Without Oil by Rob Hopkins

Pin It

Rob Hopkins reminds us that the oil our world depends on is steadily running out. He proposes a unique solution to this problem.
The Transition response, where we prepare ourselves for life without oil and sacrifice our luxuries to build systems and communities that are completely independent of fossil fuels.
?
See also: TED Talks: The Surprising Solution […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Duurzame Energietransitie in Hart van Brabant by MOED

Pin It

De Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid (MOED) is een publiek/private onderneming binnen Midpoint Brabant, die samen met ondernemers, onderwijs en overheid invulling geeft aan energiebesparing en collectieve duurzame energieopwekking in Midden Brabant.
Het Hart van Brabant gaat voor duurzaam. Duurzaam MOED faciliteert organisaties bij ideeën en initiatieven naar concrete projecten op het terrein van energietransitie.
?
Zie […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

InnovA58: De Brabantse Energiecorridor Langs De A58 by MOED

Pin It

Op de A58 tussen de knooppunten Sint-Annabosch en Galder en tussen Eindhoven en Tilburg staan steeds vaker files. Het project InnovA58 richt zich op de verbreding van deze delen van de A58.
Rijkswaterstaat wil met dit project ook ruimte geven aan het opwekken van duurzame energie en heeft de gemeenten langs de A58 uitgedaagd om […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Steenkolenoverslag Rotterdamse Haven: EMO Verlengt Contract Met 25 jaar

Pin It

Te gek voor woorden. In een wereld waarin zo’n beetje ieder weldenkend mens af wil van het gebruik van steenkool wordt er in Rotterdam een overeenkomst getekend om de overslag van steenkool in de Rotterdamse haven met 25 jaar te verlengen.
Het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO), het grootste kolenoverslagbedrijf van Europa, heeft het huurcontract met het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Het Nieuwe Telen: Minder Gasverbruik En Meer Komkommers by Kas als Energiebron

Pin It

In 2017 is het cursusprogramma van Het Nieuwe Telen (HNT) met succes voortgezet. De resultaten van HNT, mede dankzij de cursussen, worden duidelijk zichtbaar in de jaarlijkse LEI Energiemonitor. Deze toont in 2016 ondanks gedaalde energiekosten weer een forse energiebesparing. De cijfers liegen er niet om.
Dion van Mullekom van Multigrow Grashoek  vertelt in dit filmpje welke besparingen en […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Gasloze Kassen in het PrimA4a-Gebied in 2019 by Greenport Aalsmeer

Pin It

Planten kunnen niet zonder koolstofdioxide en warmte. Toch kunnen kassen op termijn prima zonder gas. Tijdens een bijeenkomst van Greenport Aalsmeer werd het haarfijn uitgelegd.
De CO2 die bijvoorbeeld bij afvalverbranding vrijkomt, kan naar de kas worden geleid. Dit geldt ook voor restwarmte van de industrie en waar mogelijk van warmte uit de grond. Wil je als […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Groen Licht Voor Windpark De Drentse Monden en Oostermoer Met 45 Windmolens

Pin It

De bouw van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer met 45 windmolens is een stuk dichterbij gekomen.
De Raad van State heeft op 21 februari 2018 de beroepen tegen het Rijksinpassingsplan, de omgevingsvergunningen, de ontheffing Flora- en Faunawet en de vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet ongegrond verklaard.
Daarmee zijn deze nu onherroepelijk. Dit betekent […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Refresco Benelux Gaat 8.720 Zonnepanelen Plaatsen Op Drie Daken by KiesZon

Pin It

Refresco Benelux, onderdeel van de Refresco Group, ‘s werelds grootste onafhankelijke bottelaar voor supermarkten en A-merken, heeft KiesZon ingeschakeld voor de realisatie van drie duurzame energiecentrales.
In totaal zullen er 8.720 zonnepanelen worden geplaatst die verdeeld zullen worden over de drie daken van Refresco Benelux locaties in Bodegraven, Hoensbroek en Maarheeze.
Refresco Benelux liet in 2017 […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

TED Talks: The Thrilling Potential For Off-Grid Solar Energy by Amar Inamdar

Pin It

There’s an energy revolution happening in villages and towns across Africa — off-grid solar energy is becoming a viable alternative to traditional electricity systems. In a bold talk about a true leapfrog moment, Amar Inamdar introduces us to proud owners of off-grid solar kits — and explains how this technology has the opportunity to meet […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Black Snake Killaz Documentary: The Fight Against The Dakota Access Pipeline

Pin It

The Dakota Access Pipeline is designed to run from North Dakota to Illinois, a 1,200-mile stretch of oil transport that could potentially impact many millions of lives. An impassioned protest movement began to grow once the construction of the pipeline was announced in early 2016. Leading the charge was the Standing Rock Sioux Reservation, an […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Naar Een Aardgasvrije Stad Eindhoven: Buurtaanpak, Energiebesparingslening, Duurzame Energie

Pin It

Een belangrijke stap richting duurzame energie is het verkennen van alternatieven voor aardgas. Het gebruik van aardgas zorgt namelijk voor een grote CO2-uitstoot. Dat gaat de gemeente Eindhoven terugdringen. Bovendien raakt het aardgas op. Dat betekent dat we onze woningen op een andere manier gaan verwarmen en naar een alternatief gaan voor het koken op […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark Voor Energieneutraal Zuiveren Afvalwater RWZI Gorinchem by Waterschap Rivierenland

Pin It

Het eerste zonnepark van Waterschap Rivierenland is dinsdag 30 januari officieel geopend. Het zonnepark, bestaande uit 2.700 zonnepanelen, is aangelegd op het terrein van de rioolwaterzuivering (RWZI) in Gorinchem-Oost. Dankzij zonne-energie kan deze zuivering binnenkort energieneutraal afvalwater zuiveren.
De komende jaren gaat Waterschap Rivierenland nog meer zonneparken op rioolwaterzuiveringsterreinen realiseren. Een logische keuze, aangezien maar liefst […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

AgrifirmZon: Zonnepanelen Op Dak 17.000 Veehouders en Telers Van Agrifirm by GroenLeven

Pin It

Mooi hoor. Agrifirm en GroenLeven zijn een samenwerking gestart om zonnepanelen op de daken van veehouders en telers, die zijn aangesloten bij Agrifirm, aan te brengen: AgrifirmZon.

Agrifirm is een coöperatie waarin ongeveer 17.000 Nederlandse veehouders en telers hun krachten hebben gebundeld. AgrifirmZon is opgezet om de aangesloten ondernemers te helpen om op een eenvoudige manier […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark Vlagtwedde Met 320.000 Zonnepanelen by PowerField

Pin It

Het zonnepark bij Vlagtwedde mag er komen. Dat heeft de rechtbank Groningen besloten. Er was één bezwaar tegen de bouw ingediend maar de rechter heeft geconcludeerd dat de bezwaarmaker geen belanghebbende is.
Eerder al kreeg PowerField van het RVO de toezegging van de SDE subsidie voor dit zonnepark en PowerField had de 126 ha grond medio januari al […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

ASEAN Sustainable Energy Week At BITEC, Bangkok, Thailand

Pin It

The 14th South East Asia’s Renewable Energy Technology Exhibition and Conference will take place from Wednesday 6 till Friday 9 June 2018 in Bangkok, Thailand and focuses on the latest renewable energy programs, trends and development, including green energy opportunities for entrepreneurs.
The show highlights renewable energy sources and the latest technology in this area. Wind and […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Africa Energy Indaba Conference: Energy Solutions For Africa

Pin It

The Africa Energy Indaba Conference is the definitive energy conference for Africa providing an annual programme that shapes energy policy for the African continent.
The event comprises of the 2-day main conference on Tuesday February 20th end Wednesday February 20st, and several official side events that occur during the same week at the Sandton Convention […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

HEINEKEN Drop The C Programme For Renewable Energy: Heerlijk, Die Groene Energie

Pin It

HEINEKEN announced its Drop the C programme for renewable energy.
With Drop the C the company aims to grow its share of renewable thermal energy and electricity in production from the current level of 14% to 70% by 2030.
HEINEKEN wants to drive a real change towards renewable energy and will therefore not purchase unbundled […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Waterland All Weather Terminal VCK Logistics in Amsterdam Met 1.890 Zonnepanelen by KiesZon

Pin It

De 30 meter hoge All Weather Terminal van VCK Logistics in Amsterdam door KiesZon is voorzien van 1.890 zonnepanelen, goed voor ruim 500.000 kWh aan duurzame energie per jaar.
VCK Logistics investeerde in de duurzame energiecentrale omdat zij ervan overtuigd is dat duurzaamheid en logistieke processen samen moeten kunnen gaan. Dat houdt onder meer in dat VCK keuzes maakt en […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark De Lange Runde in Emmen Met 118.200 Zonnepanelen by Statkraft

Pin It

Mooi hoor. Alweer een groot zonnepark in Nederland. In Emmen is zonnepark Lange Runde met 118.200 dunne filmzonnepanelen van First Solar en omvormers van SMA in gebruik genomen. 

In slechts vijf maanden heeft Statkraft het 14,1 megawattpiek state-of-the-art zonnepark gebouwd op een stuk grond van 17 hectare dat is gehuurd van de gemeente Emmen. 
Zonnepark Lange Runde, het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Message For Elon Musk: The Top Dutch Joint Solar Array and We Are Electrifying by Top Dutch

Pin It

Hi Elon! The Top Dutch Joint Solar Array has a total planned capacity of 1,750 MW. It delivers enough electricity to power the equivalent of 467,000 households. Let’s do business!
The Top Dutch Joint Solar Array will be the largest solar power plant in the world. To build this plant, we are going to buy 5,000,000 solar panels: roughly […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zon op Zee: Drijvend Zonnepark op Noordzee – Floating Solar-at-Sea by Oceans of Energy

Pin It

Zes Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen slaan de handen ineen en werken de komende drie jaar aan de ontwikkeling, bouw en operatie van de eerste drijvende zonnecentrale op zee ter wereld.
Dat gebeurt 15 kilometer uit de kust van Scheveningen, waar in de komende drie jaar een proefproject komt met een oppervlakte van 2500 vierkante meter.
Met een […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Geen Gasaansluiting Meer In Nieuwbouwwoningen In MetropoolRegio Amsterdam

Pin It

De gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) hebben een grote stap gezet op weg naar een aardgasvrije toekomst. Alle nieuwbouwwoningen waarover het besluit tot de bouw na 1 februari 2018 wordt genomen, worden opgeleverd zonder aardgasaansluiting. Dat staat in een intentieovereenkomst die de gemeenten op 1 februari ondertekenden.
De ondertekening van de intentieovereenkomst vond plaats tijdens het Duurzaam […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

ZEN Congres Aardgasvrije Nieuwbouw Zo Doe Je Dat: Samen Aan De Slag Met Aardgasvrij 

Pin It

In 2018 vervalt de aansluitplicht voor aardgas in nieuwbouw. De regering wil dat aan het einde van deze kabinetsperiode, zeg 2021, nieuwbouw niet meer met aardgas verwarmd wordt. Tussen nu en 2021 moet er dus een grote omslag plaatsvinden!
Per 2020 gaan de energie-eisen voor nieuwbouw naar bijna energieneutraal. Dit geeft wind in de rug […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Tesla Fabriek in Tilburg Voorzien Van Zonnepanelen

Pin It

De Tesla fabriek aan de Asteriastraat in Tilburg is voorzien van zonnepanelen.
Het dak met een totaaloppervlak van 43.000 m2 ligt afgeladen vol met zonnepanelen goed voor een capaciteit van ongeveer 3 MW.
Ook de Tesla Gigafactory in Nevada moet te zijner tijd volledig worden voorzien van zonnepanelen.
Dat moment laat alleen nog even op zich wachten.
Een kijkje […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Havenwind: Windenergie Uit Amsterdamse Afrikahaven by Amsterdam Energie | Om en Eneco

Pin It

Amsterdam Energie | om, is een duurzame samenwerking aangegaan met Eneco en Havenbedrijf Amsterdam, om zo Amsterdamse groene energie van de windmolens in de Afrikahaven onder de naam Havenwind aan 4.000 Amsterdamse huishoudens te leveren.
Het windpark is eigendom van Eneco en Havenbedrijf Amsterdam. Havenbedrijf Amsterdam heeft een belangrijke rol in de verduurzaming van de stad.
Amsterdam […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Subsidie Collectieve Zonne-Energie Projecten by Gemeente Utrecht

Pin It

De gemeente Utrecht stelt 250.000 euro beschikbaar om collectieve projecten met zonne-energie te stimuleren. Met de regeling kan voor 3 MWp aan projecten worden gerealiseerd, goed voor stroom voor zo’n duizend huishoudens.
Verenigingen, stichtingen en coöperaties kunnen een aanvraag doen voor een collectief zonne-energieproject dat minimaal 60 zonnepanelen groot is en minimaal 10 deelnemers heeft. Het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Wonen Zonder Aardgas In De Gemeente Utrecht

Pin It

Deze animatie laat zien wat wonen zonder aardgas betekent voor Utrecht. Utrecht telt bijna 150.000 woningen.
Veel Utrechters koken en verwarmen hun huis met aardgas. Het gebruik van aardgas veroorzaakt CO2-uitstoot.
We hebben wereldwijd afgesproken om minder CO2 uit te stoten. Daarom gebruiken we vanaf 2050 geen aardgas meer in huizen en gebouwen.

In Nederland gaan we […]

Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark Shell Moerdijk Met 50.000 Zonnepanelen op Chemiecomplex in Moerdijk

Pin It

Shell ontwikkelt een zonne-energiepark op haar chemiecomplex in Moerdijk.
Het doel is om ruim 50.000 zonnepanelen te plaatsen met een piekvermogen van ongeveer 20 MW hernieuwbare energie. Dit is vergelijkbaar met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van ongeveer 7.000 huishoudens.
Shell Moerdijk gaat de stroom die dit zonnepark opwekt, zelf afnemen. De bouw van het park begint in […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Gemeente Den Haag Kiest Per 1 januari 2019 Voor 100% Duurzame Energie by Eneco en OM

Pin It

De gemeente Den Haag gaat vanaf 2019 als eerste grote gemeente in Nederland duurzame opgewekte stroom gebruiken voor haar kantoren, openbare verlichting, verkeersregelinstallaties, gemalen, sporthallen en zwembaden. Eneco gaat daarvoor elektriciteit uit zonne- en windenergie leveren.
Inwoners van Den Haag wekken ook stroom op met zonnepanelen en daarmee voorziet het energiecollectief OM de stadsdeelkantoren van Haagse […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark Zeijen (Ubbena) Met 2.200 Zonnepanelen Op Voormalige Vuilstortplaats Assen by VON

Pin It

Zonnepark Zeijen op de voormalige stortplaats in Ubbena is eind december officieel in gebruik genomen. Het zonnepark telt 2.200 zonnepanelen en ligt in de gemeente Assen. Goed voor duurzame energie voor ongeveer 200 huishoudens.
Het terrein waar het zonnepark op is gebouwd is een voormalige vuilstortplaats, die wordt omgeven door bomen. De vuilstortplaats is gebruikt voor sloop- […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Klimaatmonitor Waterschappen 2016: Op Weg Naar Energieneutraal in 2025 – 32% in 2016

Pin It

De waterschappen liggen goed op koers met de realisatie van hun duurzame ambities. Dit is de belangrijkste conclusie van de Klimaatmonitor Waterschappen over 2016.
Met de Klimaatmonitor Waterschappen leggen de waterschappen verantwoording af aan de samenleving over de voortgang van de gemaakte afspraken met het Rijk op het gebied van energie, klimaat en duurzaamheid. Het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark AVRI Geldermalsen Met 34.368 Zonnepanelen Op Oude Afvalberg by Solarfields

Pin It

17 maart 2018: Zonnepark AVRI Solar in Geldermalsen, gebouwd door het consortium Solarfields/ib vogt, is operationeel. Het aan de snelweg A15 gelegen project is het grootste op een vuilstort gerealiseerde zonnepark in de provincie Gelderland.
Zonnepark AVRI Geldermalsen is het grootste gerealiseerde project binnen de provincie Gelderland. Het zonnepark beslaat een oppervlakte van 12 hectare, en is […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

SnowWorld Zoetermeer en Landgraaf met 13.000 Zonnepanelen by Indi Energie en KiesZon

Pin It

SnowWorld heeft op haar skihal in Zoetermeer ruim 3.000 zonnepanelen in gebruik heeft genomen. KiesZon werkte in opdracht van Indi Energie aan dit project en ontwierp het systeem, overzag de uitvoer en zal de komende 15 jaar het onderhoud voor haar rekening nemen.
Met de meer dan 3.000 zonnepanelen wekt het zonnestroomsysteem jaarlijks ruim 750.000 kWh aan duurzame, […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Gemeentekantoor BEL Combinatie (Blaricum, Eemnes en Laren) Met 675 Zonnepanelen by KiesZon

Pin It

Zonnestroomproject op het dak van het gemeentekantoor van de BEL Combinatie in Eemnes. Ontwikkeld, gefinancierd, gebouwd en geëxploiteerd door KiesZon.
Recentelijk werd samen met wethouders van Blaricum, Eemnes en Laren officieel het zonnestroomproject op het dak van het gemeentekantoor van de BEL Combinatie in bedrijf. Die dag werden er ook dronebeelden geschoten en die zijn inmiddels verwerkt tot […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Hoofdkantoor Greenchoice Met 160 Zonnepanelen: Van Energielabel F Naar Energielabel A

Pin It

Eerder dit jaar verhuisde Greenchoice naar het voormalig bouwcentrum (Square) in hartje Rotterdam.
Dit monumentale pand had energielabel F en stelde de duurzame energieleverancier voor de uitdaging het onderkomen zo energiezuinig mogelijk te maken.
Met de oplevering van 160 zonnepanelen op het dak van het pand is inmiddels energielabel A toegekend.
Uitgangspunt bij het verduurzamen was […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Windpark Hollandse Kust Zuid I en II: Chinook (Nuon Vattenfall) Zonder Subsidie Op Zee Bouwen

Pin It

20 maart 2018: Nuon krijgt via dochter Chinook de vergunning om zonder subsidie het windpark op kavels I en II van Hollandse Kust Zuid te gaan bouwen en exploiteren.
Het windpark op de Noordzee levert straks voldoende duurzame stroom voor één miljoen huishoudens. 
Het nieuwe windpark moet in 2022 gereed zijn en is daarmee ’s werelds eerste […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Zestien Locaties Voor Windenergie in Rijnmond-Gebied Aangewezen by Provincie Zuid-Holland

Pin It

De provincie Zuid-Holland heeft zestien nieuwe locaties voor windenergie aangewezen waar exploitanten windturbines kunnen plaatsen in het Rijnmond-gebied.
Met dit besluit kan de realisatie van extra windenergie in Rijnmond beginnen zodra initiatiefnemers zich melden en gemeenten hun bestemmingsplannen aanpassen. Het gaat om circa 35 windturbines.
Provinciale Staten namen woensdag 20 december 16 van de 17 locaties […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Vijftien Gemeenten in Provincie Groningen Op Weg Naar Energieneutraal in 2035 by Gresco XL

Pin It

De provincie Groningen heeft de ambitie om de meest duurzame energie provincie van Nederland te zijn. Deze wens wordt ondersteund door vijftien Groningse gemeenten die in 2035 energieneutraal willen zijn.
Om dit te bereiken gaan de gemeenten samenwerken in een nieuwe organisatie, het Groningse Energie Service Collectief XL (Gresco XL). Deze organisatie ondersteunt de gemeenten […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Haags Warmte Initiatief Voor Duurzame Warmte: Wonen Zonder Aardgas by Duurzaam Den Haag

Pin It

Ongeveer 40% van de CO2-uitstoot in Den Haag komt voor rekening van de 250.000 Haagse woningen en gebouwen. Door te koken op gas en het verwarmen van huizen met een cv-ketel op aardgas. Daarmee pompen we een grote hoeveelheid CO2 de lucht in.
De gemeente Den Haag heeft een Haagse aanpak ontwikkeld voor een duurzame energietransitie: het Haags […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Powersaver Game by Jan-Dirk Fijnheer van de UU: Bespaar Minimaal 15% Energie

Pin It

Onderzoeker Jan-Dirk Fijnheer van de Universiteit Utrecht (UU) heeft een game ontwikkeld waarmee huishoudens tot 15 procent minder energie kunnen verbruiken: De Powersaver Game.
Door de game douchen mensen korter, wordt de verwarming lager gezet en wordt de stekker uit de stopcontacten getrokken als het niet wordt gebruikt. Het spel houdt het stroomverbruik in je huis […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Animatie Hybride Energiesysteem by Topsector Energie

Pin It

Animatie over de werking van een hybride energiesysteem.

Zie ook: Meerdere Subsidie Regelingen: 130 Miljoen Voor Energie-Innovatie by Topsector Energie – Werkconferentie Topsector Energie: Transitiepaden Naar de Toekomst 2050 – STEM-congres ’n Crash of ‘n Succes: Over Energie-Innovaties, de Mens en Zijn Gedrag – De Subsidieregeling Waterstof by Topsector Energie

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Film Energiesector 3.0 by Nimeto: Weet Jij Wat Energietransitie Is?

Pin It

Studenten worden niet goed opgeleid voor de energietransitie en de behoeften van de bedrijven. Dat is een van de belangrijkste conclusies van de Energy Outlook Conferentie van de Human Capital Agenda (HCA) van de Topsector Energie.
In het huidige onderwijs is energietransitie nog slechts een facultatief keuzevak of ontbreekt. Bovendien maken transitievaardigheden geen onderdeel uit van […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Dutch Solar Energy Sector Movie: De Innovatieve Nederlandse Zonnestroomsector

Pin It

De zonnestroomsector is zeer innovatief, succesvol en een aantrekkelijke partner voor internationale bedrijven en kennisinstellingen die samenwerkingspartners zoeken.
Dat is in het kort de boodschap van de Nederlandse zonnestroomsector die dit middels een film bekend wil maken bij buitenlandse partijen.
De film ging in november in première op de Sunday, het jaarlijkse congres van de Nederlandse zonnestroomsector. De […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Energie-Eiland Voor Schaalvergroting Windenergie op Nederlandse Noordzee by TenneT

Pin It

TenneT heeft haar ideeën voor ondersteuning van de mogelijke verdere uitbreiding van windenergie op zee bekend gemaakt.
Uitgaande van de Nederlandse ambities op het gebied van verduurzaming van de elektriciteitsproductie en de in het Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst aangegeven bijdrage van windenergie op zee aan de doelen voor CO2-reductie in 2030, heeft TenneT een […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Op Energiemissie Met Energie-Commissaris Ruud Koornstra by VPRO Tegenlicht

Pin It

Ondanks de aanstelling van een klimaatminister, werd er vooral teleurgesteld gereageerd op de nieuwe klimaatdoelen van de regering Rutte III. Weinig ambitieus en zeker niet genoeg, vinden critici.
Is een snelle overgang naar een duurzaam Nederland haalbaar? Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer en energie-commissaris, gelooft dat het kan. 
Ruud Koornstra had meerdere duurzame bedrijven, onder andere in ledlampen […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

EZK Evenement: Partners in Energieuitdagingen

Pin It

Paneldiscussie tussen Energieakkoord-partners: tijdens de panelsessie zullen vijf experts uit verschillende hoeken van het bedrijfsleven en de overheid met elkaar in discussie gaan over hun toekomstvisie op energiebesparing en duurzame energie in het bedrijfsleven.
Aan de hand van vragen en stellingen zullen verschillende onderwerpen binnen de thema’s technologie, markt, kennis en beleid de revue passeren: […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Energielandschap Van De Toekomst: Energieprijsvraag Voor Gebied Rond A16

Pin It

Bijdragen aan de energietransitie én aan een aantrekkelijk en gewaardeerd landschap. 
In een prijsvraag gaan de provincie Noord-Brabant en Nederland Boven Water samen op zoek naar unieke ideeën voor het gebied rond de A16 die deze beide eigenschappen in zich hebben. 
Het landelijk gebied rond de A16 is een gebied vol potentie. Het is een prachtige omgeving […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Energiebesparen Doe Je Nu Campagne 2018 by EZK en BZK

Pin It

Energie Besparen Doe Je Nu is een campagne van de Rijksoverheid om meer woningen energiezuinig te maken. Dit kan door betere isolatie van dak, gevel, vloer en ramen, en door warmtepompen, zonneboilers, ventilatie met warmteterugwinning en zonnepanelen.
Vanaf half januari 2018 worden er weer TV-spots uitgezonden en start de online campagne met filmpjes, in het kader […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark en Batterij-Opslag Sint Eustatius Voorziet Hele Eiland van Duurzame Energie

Pin It

Op Sint Eustatius, een van de drie gemeenten van Caribisch Nederland, is vanaf 15 november officieel een zonnepark in gebruik dat overdag het hele eiland met 3.200 inwoners van elektriciteit kan voorzien en voldoende stroom levert voor een deel van de nacht. 
Dankzij het park kan het gebruik van dieselgeneratoren, die tot voor kort alle elektriciteit […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Eerste Energieneutrale KwikFit Garage van Nederland Opent in 2018 in Utrecht

Pin It

Mooi hoor. KwikFit opent in mei 2018 zijn eerste energieneutrale garage in Nederland op De Heldinnenlaan in Utrecht.
De garage wordt CO2-neutraal dankzij 180 zonnepanelen op het dak en all-electric warmtepompen en vloerverwarming die het gebouw zullen verwarmen.
De energieneutrale garage is een vooruitstrevende stap in KwikFit’s missie om duurzaam te ondernemen.

De vestiging van KwikFit in […]

Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

Lokale Energie Monitor 2017: Samen Energie Opwekken Populair by Hier Opgewekt

Pin It

De groei van het aantal burgers, dat samen energie opwekt, is niet te stoppen. Het aantal energiecoöperaties steeg in 2017 verder naar 392 (60 meer dan vorig jaar). Hiermee is in bijna elke Nederlandse gemeente een coöperatie actief.
Ook het aantal collectieve zon- en windprojecten is toegenomen. Deze projecten leveren genoeg stroom op voor 85.000 […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnedak Home Center Wolvega met 15.000 Zonnepanelen by GroenLeven

Pin It

Op de daken van het volledige complex, inclusief de magazijnen van Home Center Wolvega zijn vijftienduizend zonnepanelen aangebracht door GroenLeven. 
De stroomopbrengst van de panelen bedraagt 3,9 megawatt. Dit zal Home Center voornamelijk zelf gebruiken, zegt algemeen directeur Piet Kapenga.
?
Zie ook: Zonneveste: Het Zonnedak met 926 Zonnepanelen op De Nieuwe Veste in Breda by BRES – Grootste Gemeentelijke Zonnedak van […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark Torenweg in Middelburg met 55.000 Zonnepanelen by GroenLeven

Pin It

De plaatsing van 55.000 zonnepanelen op zonnepark Torenweg in Middelburg is zo goed als afgerond door GroenLeven.
Zodra er een netaansluiting is, kan het park zonnestroom gaan produceren.

Het terrein waar het zonnepark gebouwd wordt, is ruim 14 hectare groot.
Een aanzienlijk deel hiervan wordt gebruikt voor een verantwoorde landschappelijke inpassing. Het zonnepark wordt gerealiseerd in een […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark Scaldia in Vlissingen en Borssele met 220.000 Zonnepanelen by Solarfields

Pin It

21 februari 2018: Mooi hoor. Solarpark Zeeland en ib vogt hebben het startschot gegeven voor de bouw van het 220.000 zonnepanelen tellend Solarpark Scaldia. Het park is, als alles volgens plan verloopt, in september 2018 klaar.
22 november 2017: In de provincie Zeeland gaat Solarfields in samenwerking met ib vogt een nieuw zonnepark realiseren met een opgesteld […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

TED Talk: This Country Isn’t Just Carbon Neutral, It’s Carbon Negative by Tshering Tobgay

Pin It

Deep in the Himalayas, on the border between China and India, lies the Kingdom of Bhutan, which has pledged to remain carbon neutral for all time.
In this illuminating talk, Bhutan’s Prime Minister Tshering Tobgay shares his country’s mission to put happiness before economic growth and set a world standard for environmental preservation.
?
See also: TED Talk: […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Bijeenkomst Wind op Land: Briljante Mislukkingen

Pin It

Wat kunnen we leren van niet gerealiseerde windprojecten? Windprojecten worden over het algemeen gerealiseerd onder moeilijke en vooral verschillende omstandigheden.
Initiatiefnemers en beleidsruimte vanuit gemeenten zijn in iedere situatie weer anders. Ook provincies voeren hun specifieke windbeleid.
Dit zorgt ervoor dat er niet één gouden formule is om succesvol te komen tot het realiseren van windprojecten. […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Hoogspanningsstation Emmeloord Zuidervaart: Het Groenste Van Nederland by TenneT

Pin It

De windmolens in de Noordoostpolder zijn aangesloten op het landelijke transportnet.
Hiervoor was uitbreiding van het bestaande 110 kV-hoogspanningsstation Emmeloord Zuidervaart nodig.
Het station is voorzien van bloemrijk grasland, diverse bomen en struiken, de lokale kikkerbevolking heeft er een kikkerpoel bij en er is een ‘stayokay’ voor kleine zoogdieren.
?
Zie ook: Windpark Noordoostpolder: 86 Windmolens op het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Congres Aardgasvrij: De Energietransitie in Rotterdam – Werken Aan Een Aardgasvrij Rotterdam

Pin It

Op dinsdag 21 november 2017 vindt van 13.30 tot 17.00 uur in het Maasgebouw van de Kuip het Congres De Energietransitie en Het Effect op de Rotterdamse Ondergrond plaats.
Tijdens het congres gaat de gemeente Rotterdam de discussie aan met alle betrokken die te maken krijgt met de energietransitie en de ondergrondse werkzaamheden. Bedrijven, organisaties en […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Offshore Wind Innovators: The Offshore Wind Innovation Award 2017

Pin It

8 december 2017: Jules Dock en ECE Offshore zijn de winnaars van de juryprijs respectievelijk de publieksprijs van de Offshore Wind Innovators Award 2017.
De winnaar van de juryprijs is Jules Dock met de lichtgewicht Composite Tower. Naar de mening van de jury raakt het innovatieve concept een essentiële snaar in het streven naar kostenverlaging. Wat de […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark Tienbunderweg in Enschede met 11.000 Zonnepanelen by Twence en Solarcentury

Pin It

Met de opening van Zonnepark Tienbunderweg heeft grondstoffen- en energieproducent Twence een eerste stap gezet op het gebied van zonne-energie. 
Het beheer van het zonnepark is in handen van Solarcentury uit Helmond, het bedrijf dat het park ook heeft aangelegd. 
In november is het Twence-zonnepark aan de Tienbunderweg officeel geopend. Hiermee is het eerste zonnepark op Twentse […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Bedrijventerrein Distriport bij Berkhout Wordt Groot Zonnepark by Provincie Noord-Holland

Pin It

De provincie Noord-Holland wil op Distriport ruimte bieden aan een zonnepark van maximaal 66 hectare.
In mei van dit jaar heeft de provincie Noord-Holland besloten de grond bij Berkhout waarop Distriport had moeten verrijzen niet als bedrijventerrein te ontwikkelen.
Gedeputeerde Economische Zaken, Jaap Bond: “Na jarenlange onzekerheid wat er met deze grond zou moeten gebeuren kiezen […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Energiepark Rijnenburg en Reijerscop in Utrecht: Windmolens en Zonneparken by Rijne Energie en Eneco

Pin It

8 december 2017: De gemeenteraad van Utrecht wil dat in het poldergebied van Rijnenburg en Reijerscop op grote schaal duurzame energie wordt geproduceerd.
Hoe dit er uit komt te zien en wat dit voor het gebied betekent, moet nog worden ingevuld.
De gemeenteraad heeft gevraagd om minimaal vier onderscheidende scenario’s met zonne-energie, windenergie of een combinatie van […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Land Art Generator Initiative Solar Mural Artwork: La Monarca in San Antonio by Cruz Ortiz

Pin It

With the advent of solar panel customization, art in public space stands ready for a revolution. Solar Mural artworks celebrate local culture, provide new opportunities for artists, and make communities more vibrant and livable, all while reducing the carbon footprint of our cities as part of the solution to climate change.
In sustainable cities of […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnedak op Nissan Motor Parts Center in Amsterdam Met 8.911 Zonnepanelen

Pin It

22 november 2017: Mooi hoor. De crowfundingsactie is geslaagd. Het grootste collectieve zonnedak van Nederland op het Nissan Motor Parts Center in Amsterdam trekt geweldig veel belangstelling.
De crowdfundingactie leverde in slechts twee dagen tijd de beoogde 500.000 euro op. In totaal waren er 20.000 ZonneDelen van 25 euro per stuk beschikbaar.
13 november 2017: Het […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

BioWarmte Installatie Lage Weide in Utrecht: Duurzame Stadswarmte by Eneco

Pin It

Warmte installaties op duurzame biomassa zijn nagenoeg klimaatneutraal. Momenteel is dit dé techniek om de warmtevraag van een stad duurzaam te maken.
Daarom bouwt Eneco op industrieterrein Lage Weide in Utrecht aan een BioWarmte Installatie (BWI). Deze is eind 2018 klaar en zal begin 2019 de duurzame warmte leveren aan Eneco warmteklanten in Utrecht en Nieuwegein. […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Groninger Ambitie in Energietransitie: Zes Dorpen Energieneutraal In 2019 by Provincie Groningen

Pin It

Mooi hoor. De provincie Groningen gaat zes energie-initiatieven in Groningse dorpen helpen bij de financiering, publiciteit en regelgeving rondom de ruimtelijke inpassing.
Deze initiatieven hebben volgens deze provincie de meeste kans om in 2019 energieneutraal te zijn.
De energie-initiatieven waar het om gaat zijn: stichting Paddepoel Energiek – Energie Coöperatie Oostwold – Lopster Energie Coöperatie –Zonnedorpen […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Energieneutrale Scholen in Groningen: Intentieverklaring 200 Energieneutrale Scholen in 2035

Pin It

Bijna 200 schoolgebouwen in Groningen worden energieneutraal gemaakt. Daarvoor hebben de gemeente Groningen en een groot aantal schoolbesturen de intentieverklaring Energieneutrale scholen Groningen ondertekend. 
Geweldig natuurlijk, maar iets minder geweldig is het feit dat men er naar streeft om pas in 2035 alle 200 schoolgebouwen in Groningen energieneutraal te hebben gemaakt. Dat is dus pas over […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

EZK Energy Award 2017: Inspirerende Voorbeelden Energiebesparing bij Ondernemingen

Pin It

30 januari 2018: Kloosterboer Velsen is tijdens het EZK Evenement Partners in Energie-uitdagingen op 29 januari 2018 uitgeroepen tot winnaar van de EZK Energy Award 2017. Zij ontvangen de prijs van 25.000 euro voor de duurzame uitbreiding van hun vrieshuis.
De drie genomineerde bedrijven waren:
Kloosterboer Velsen: uitbreiding vrieshuis met 15.000 m2 BREEAM 5 Sterren (Outstanding), met onder meer […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Woningcorporatie Mitros in Utrecht Plaatst Twee Kleine Windmolens op Dak Hoofdkantoor

Pin It

De Utrechtse Woningcorporatie Mitros is op het kantoor begonnen met een test van twee kleine, stille en efficiënte windturbines.  Daarmee test Mitros hoeveel deze innovatieve windturbines, in combinatie met de eind vorig jaar geïnstalleerde 114 zonnepanelen, de energierekening van het kantoor verder omlaag kunnen brengen.
De maximale capaciteit van elk van deze kleine windturbines is 2.500 kWh per […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Eerste Eneco ZonneHub van Start: 170 Zonnepanelen op Dak Rabobank in Etten-Leur by Eneco

Pin It

De eerste ZonneHub van Nederland is in bedrijf genomen. Dankzij een samenwerking tussen Eneco en Rabobank West-Brabant Noord wekken omwonenden zonder geschikt dak toch hun eigen zonnestroom op.
Op het dak van het Rabobankkantoor in Etten-Leur liggen nu 170 panelen.
Er is steeds meer behoefte bij mensen om ‘zelfvoorzienend’ te worden in hun energieverbruik. Hierdoor ontstaan […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Vitens Drinkwaterproductielocatie Engelse Werk in Zwolle Met 4.426 Zonnepanelen by Eneco

Pin It

Met het symbolisch omzetten van een schakelaar starten de gemeente Zwolle, Eneco en drinkwaterbedrijf Vitens met de productie van zonnestroom op de drinkwaterproductielocatie Engelse Werk.
Hiermee levert de drinkwaterproductielocatie ‘zonnig’ drinkwater aan de inwoners van Zwolle, IJsselmuiden, Zwartsluis, Hasselt, Wijhe, Heino en omgeving. Jaarlijks wordt er 10 miljard liter drinkwater geleverd.
Een belangrijke stap voor […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark Flevokust Haven in Lelystad Met 74.000 Zonnepanelen by ENGIE

Pin It

Begin 2017 is met de provincie Flevoland en ENGIE een intentieovereenkomst gesloten voor een duurzame gebiedsontwikkeling van Flevokust Haven in Lelystad.
De ontwikkeling van een zonnepark is daar als één van de nader te onderzoeken projecten benoemd. Uitwerking van het initiatief heeft ertoe geleid dat ENGIE een zonnepark van 30 hectare wil gaan exploiteren.
Het zonnepark […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark Welschap met 12.000 Zonnepanelen op Militaire Vliegbasis Eindhoven

Pin It

Energiecoöperatie Welschap gaat een zonnepanelenpark ontwikkelen op het terrein van de militaire vliegbasis Eindhoven. Er moeten 12.000 zonnepanelen komen.
Vliegbasis Eindhoven had al geruime tijd de wens om bij te dragen aan het opwekken van duurzame-energie. Eind 2015 is vliegbasis Eindhoven daarom gestart met een onderzoek naar een nieuwe bestemming voor de voormalige zweefvliegstrip waarbij duurzaamheid centraal staat.
Al […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Nationaal Warmte Congres 2017: De Duurzame Warmtevoorziening in Nederland

Pin It

Hoe kunnen we de warmtevraag duurzaam invullen? Welke opties zijn er? Wat en wie hebben we nodig om een en ander te realiseren? We moeten versnellen. 2020 ligt al om de hoek, en wat dan? Hoe gaan we verder richting 2050?
Deze thema’s en meer zal aan bod komen tijdens het 10e Nationaal Warmte Congres […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Nieuw Sorteercentrum DHL Parcel Amsterdam: 3800 Zonnepanelen en BREEAM Excellent

Pin It

Mooi hoor. Het nieuwe sorteercentrum van DHL Parcel op de Kaapstadweg in Amsterdam Westerpoort wordt voorzien van 3800 zonnepanelen. 
Dat moet voldoende energie gaan opleveren om voor 80 procent zelf te voorzien in de energie-behoefte van het pand.
Met de zonne-energie wordt  de LED-verlichting van stroom voorzien en worden de elektrische DHL StreetScooter bestelwagens opgeladen. De resterende […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Klimaat- en Energieparagraaf by NVDE

Pin It

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) kijkt ernaar uit om samen met het nieuwe kabinet de energietransitie te versnellen. De klimaat- en energieparagraaf van het regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst biedt hier enkele aanknopingspunten voor, maar ook zorgpunten.
Met de doelstelling van het kabinet van 49% CO2-reductie in 2030 kunnen we een grote stap maken […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark Nyrstar Budel met 170.000 Zonnepanelen by Solarcentury

Pin It

Mooi hoor, de grootste energieverbruiker van Nederland, Nyrstar in Budel, gaat in samenwerking met Solarcentury een zonnepark met 170.000 zonnepanelen realiseren op het terrein van de enige zinkproducent van Nederland.
Nyrstar Budel verbruikt evenveel energie als de stad Eindhoven. Dat is ongeveer 1% van het totale energieverbruik in ons land.
Het zonnepark wordt één van de grootste […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Offshore WIND Conference 2017 in Amsterdam: Europe’s Leading Offshore Energy Event

Pin It

De Offshore WIND Conference vindt plaats op 9 en 10 oktober als onderdeel van Offshore Energy Exhibition & Conference in de RAI Amsterdam.
De huidige energiedoelstellingen vereisen ontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare energie en ook offshore wind zal hierin een nadrukkelijke rol spelen.
Er zijn veel uitdagingen die op korte termijn moeten worden aangepakt, zoals […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Acht tot Twaalf Windmolens en Drie Zonne-Energieparken by Energiek Beuningen

Pin It

In de gemeente Beuningen komen acht tot twaalf grote windmolens te staan. Daarnaast worden er ook drie grote parken met zonnepanelen gerealiseerd. Dat alles is nodig wil de gemeente in het jaar 2040 energieneutraal zijn.
Dat is het mooie plan. Nu maar hopen dat de uitvoering van dat plan, inclusief de financiering ook gaat lukken. Ambitieus […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Slag om Miniwind en Kleine Windmolens in Nederland: Handreiking en Afvinklijst by NWEA

Pin It

Kwam bij de NWEA een mooi blog tegen van Karen Kooi-de Bruijne, Branchespecialist Wind op Land NWEA, over miniwind en kleine windmolens en waarom we die toch zo weinig zien in Nederland. Wat blijkt de regelgeving of het gebrek aan regelgeving is de grootste boosdoener. Een enkele provincie maakt het extra moeilijk.
Zo stelt Friesland verschillende bovenwettelijke eisen aan […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

WindEurope Conference & Exhibition 2017: Dutch Village and Wind Energy Matchmaking

Pin It

WindEurope, in partnership with the Netherlands Wind Energy Association (NWEA), will host the WindEurope Conference & Exhibition from Tuesday, 28 November till Thursday 30 November 2017 in the Amsterdam RAI Exhibition and Convention Centre. The Dutch offshore industry is undergoing a transition from oil and gas towards a more renewables-based energy supply.
Knowledge gained over […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

TED Talks: A Small Country With Big Ideas to Get Rid of Fossil Fuels by Monica Araya

Pin It

How do we build a society without fossil fuels?
Using her native Costa Rica as an example of positive action on environmental protection and renewables.
Climate advocate Monica Araya outlines a bold vision for a world committed to clean energy in all sectors.

See also: Which Countries Run On 100% Renewable Energy? Costa Rica, Iceland, Albania and Paraguay – Leafs […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Hoofdkantoor en Distributiecentrum Jumbo in Veghel Met 14.000 Zonnepanelen by KiesZon

Pin It

Mooi hoor. Jumbo heeft op haar hoofdkantoor en distributiecentra in Veghel maar liefst 14.000 zonnepanelen in gebruik genomen. Het project is gerealiseerd door KiesZon.
De zonnepanelen hebben een jaarlijkse productiecapaciteit van maar liefst 2.187.000 kWh en draaien sinds deze maand op volle toeren. Met de energie die dit nu al heeft opgeleverd, kan Jumbo 840.866 smartphones een […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Renewable Energy Documentary by Modern Marvels

Pin It

In the young 21st Century, two realizations are dawning on the world’s population: we are hopelessly dependent on petroleum, which is only going to get more expensive; and global warming, caused mainly by our burning of fossil fuels, will impact civilization in ways that we’re only beginning to grasp.
Stepping in to fight both of […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Search For The Super Battery Documentary by NOVA

Pin It

We live in an age when technological innovation seems to be limitlessly soaring. But for all the satisfying speed with which our gadgets have improved, many of them share a frustrating weakness: the batteries.
Though they have improved in last century, batteries remain finicky, bulky, expensive, toxic, and maddeningly short-lived.
The quest is on for […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Power Surge Documentary by NOVA

Pin It

Can emerging technology defeat global warming? The United States has invested tens of billions of dollars in clean energy projects as our leaders try to save our crumbling economy and our poisoned planet in one bold, green stroke.
Are we finally on the brink of a green-energy “power surge,” or is it all a case […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The WaveRoller: Renewable Wave Energy by Wärtsilä and AW-Energy

Pin It

Het Finse Wärtsilä is een samenwerking aangegaan met het eveneens Finse AW-Energy om de WaveRoller verder te ontwikkelen. Met de WaveRoller technologie kan golfenergie worden opgewekt.
Oceanen en zeeën hebben ongekende mogelijkheden voor duurzame energieopwekking. Wärtsilä en AW-Energy willen er samen voor zorgen dat er meer projecten worden gerealiseerd, waar de WaveRoller wordt ingezet voor duurzame energieopwekking. […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Nationale Energiebesparingscompetitie: Wellsun Winnaar DOEN Energie[s]topper 2018

Pin It

20 maart 2018: De winnaar van de DOEN Energie[s]topper 2017-18 is Wellsun met de Lumiduct TM. Een raam, zonnewering, zonnepaneel en videowall in één, dat 50 procent efficienter is dan traditionele zonnepanelen.
Een controlesystem bepaald hoeveel licht en warmte en door wordt gelaten: Het felle, directe licht wordt omgezet in energie, het zachte daglicht wordt doorgelaten.
21 december […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Jetstream Tidal Lagoon Power Concept by Water Powered Technologies

Pin It

The Jetstream Tidal Lagoon is a new concept using Tidal Power, enabling extended power generation windows. Due to the aerofoil-shaped lagoon walls, the increased flow around these walls are able to operate our Venturo zero-energy pumps.
These pumps are installed around the lagoon outer wall, pumping water out of the lagoon on the rising tide, […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Tidal Lagoon Power 3,24 GW Project in the Severn Estuary Between Cardiff and Newport

Pin It

Tidal Lagoon Power, the power project developer of the mega tidal project in the UK announced that it received approval to connect the 3.24GW tidal project to the national grid, changing the renewable energy landscape both in the UK and worldwide.
The project will be located between Cardiff and Newport, in the Severn Estuary. Once completed, it […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Werkconferentie 2017 Topsector Energie: Transitiepaden Naar de Toekomst 2050

Pin It

Jaarlijks vindt de Werkconferentie van de Topsector Energie plaats, gericht op iedereen die betrokken is bij de energietransitie in Nederland.
Ondernemers, onderzoekers, onderwijsprofessionals, NGO’s en overheden richten zich tijdens dit event op de onderlinge samenwerking die de energietransitie kracht bij zetten. Het programma is een rijke mix aan workshops, werksessies, presentaties en netwerkmogelijkheden.
Op woensdag 29 […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Jumpstart De Groenste Energiecentrale: 130 Miljoen Euro Subsidie voor Monomestvergisters

Pin It

Vandaag is bekend geworden dat minister Henk Kamp van Economische Zaken 130 miljoen euro SDE+-subsidie heeft toegekend aan Coöperatie Jumpstart voor de plaatsing van 103 monomestvergisters op melkveebedrijven.
Coöperatie Jumpstart is opgericht door FrieslandCampina dat met dit initiatief wil bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot en de doelstellingen van energieneutrale groei in 2020.
Coöperatie Jumpstart heeft […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Masterplan Bijlmerbajes Terrein: Energieneutraal Bajes Kwartier in Amsterdam by OMA

Pin It

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, onderdeel van Koninklijke BAM groep, koopt het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam van het Rijksvastgoedbedrijf. Samen met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA Landscape ontwikkelt AM er een nieuwe, autoluwe stadswijk: Bajes Kwartier.
Er komen ongeveer 1.350 woningen, zowel koop als huur, variërend van betaalbare starterswoningen tot […]

Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, Energie en Besparing, Hergebruik-Kringloop | Lees verder »

The Solutions Project: How 139 Countries Can Hit 100% Renewable Energy – The Netherlands

Pin It

Een onderzoeksteam van de Stanford Universiteit heeft uitgezocht hoe verschillende landen in 2050 volledig op energie uit wind, water en zon kunnen draaien.
Als Nederland 6,4 procent van haar landoppervlak reserveert voor zon, moet het ook ons kunnen lukken, berekenen ze. Om dat te halen, moeten we niet alleen kijken naar offshore wind, maar ook naar offshore zon. 
Eerdere […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The sCarabane Travel Trailer: Solar and Wind Powered Caravan Rotates To Track The Sun

Pin It

The sCarabane travel trailer hits all the trendy buttons, from tiny house living to solar hot water to solar- and wind-generated electricity, but this caravan concept may be more of a crowd-pleaser than an actual feasible product.
Whether it’s primarily for road trips or just for living more simply, the idea of going completely off the […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Vakantie | Lees verder »

IPO Jaarcongres 2017: Energietransitie – Energie Komt Uit De Provincies

Pin It

Op dinsdag 3 en woensdag 4 oktober 2017 vindt het IPO Jaarcongres 2017 plaats. Dit jaar is Drenthe gastprovincie met als congreslocatie het Atlas Theater in Emmen.
Het thema dit jaar is de energietransitie. Alle gedeputeerden en Statenleden zijn van harte uitgenodigd. Dit is hét moment om expertise, ideeën en ervaringen uit te wisselen op […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Energy Wall: Energieleverend Geluidsscherm N470 bij Keijzershof Pijnacker Zuid by BAM Infra

Pin It

In Pijnacker Zuid wordt na de zomer over een lengte van 480 meter een geluidsscherm van 2,5 meter hoog tussen de nieuwe wijk Keijzershof en de N470 geplaatst om geluidsoverlast te voorkomen: De Energy Wall. 
Nog mooier is het feit dat de geluidsschermen ook duurzame energie gaan leveren door de integratie van zonnecellen in het glas.
Glas met geïntegreerde […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Geluid | Lees verder »

Circa 24 Kilometer Geluidsscherm Zonder Zonnepanelen Langs Spoor bij Almere by Prorail

Pin It

ProRail plaatst 24 kilometer aan geluidschermen langs het spoor in Almere. Het doel is om de omgeving zo min mogelijk tot last te zijn met de rijdende treinen.
Heel mooi natuurlijk om geluidsoverlast te voorkomen, maar ook een gemiste kans voor de opwekking van duurzame energie. Waarom worden er niet gelijk zonnepanelen op deze geluidswerende schermen […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Geluid | Lees verder »

CIS Nordhavn Copenhagen International School Covered With Solar Panels by C.F. Møller

Pin It

Geweldig voorbeeld van hoe het ook kan. De International School Nordhavn in Copenhagen is volledig bedekt met zonnepanelen. Op het pand van 25.000 vierkante meter zijn maar liefst 12.000 zonnepanelen aangebracht.  Die leveren ongeveer de helft van de benodigde stroom voor de school.
Uiteraard zijn er zonnepanelen op het dak gelegd, maar ook de facade is voorzien […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Windparken Boven de Wadden: Groningen Wil 10 Gigawatt aan Windparken boven Waddeneilanden

Pin It

De provincie Groningen wil veel meer offshore windparken in de Noordzee, boven de Waddeneilanden. De provincie roept op tot een toekomst zonder aardgas, waarin offshore windparken een essentiele rol kunnen spelen.
Er gaat niets boven de Groninger waddenwind. Dat is de conclusie van het rapport Offshore wind boven de Wadden (PDF, 4 MB) dat in opdracht van de provincie […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Sportcentrum Oudenrijn in Utrecht Voorzien Van 470 Zonnepanelen by New Solar

Pin It

De zonnestroom-installatie van Sportcentrum Oudenrijn is onlangs in gebruik gesteld. De installatie bestaat uit 470 zonnepanelen en levert daarmee ongeveer 100.000 kWh aan energie op. En dat is te vergelijken met het verbruik van zo’n 25 tot 30 huishoudens.
De installatie is ontwikkeld door EFP Solutions en mede mogelijk gemaakt door de VSU (Vereniging Sport […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Sport | Lees verder »

Energiefonds Utrecht: 21 Miljoen Euro voor Energietransitie Utrechtse Bedrijven

Pin It

Gemeente Utrecht en provincie Utrecht stellen met behulp van de BNG Bank 21 miljoen euro ter beschikking om bedrijven en organisaties te stimuleren over te stappen op duurzame energie.
Het huidige Energiefonds Utrecht gaat zich hierbij richten op de gehele provincie, terwijl het voorheen alleen bedoeld was voor ondernemers uit de stad Utrecht.
Het fonds in […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepanelen op Alle Scholen in Nederland by Schooldakrevolutie

Pin It

Stichting Schooldakrevolutie is in ver gevorderde gesprekken met de private sector om financiering mogelijk te maken waarmee alle geschikte Nederlandse schooldaken kunnen worden voorzien van zonnepanelen.
Uit onderzoek van de Schooldakrevolutie blijkt dat een eenmalige investering van 100 miljoen euro nodig is om de ongeveer 6000 scholen in Nederland die nog geen zonnepanelen hebben te voorzien […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Praktijkconferentie Zonne-Energie Noord-Holland: Zon Heeft de Toekomst

Pin It

In 2050 moet al onze energie duurzaam opgewekt worden. In de transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie heeft zon de toekomst. Zonne-energie is onmisbaar en zit in de lift. Het zijn al lang niet meer alleen de traditionele blauwe panelen op daken. 
Op donderdagmiddag 5 oktober 2017 organiseert de provincie Noord-Holland de Praktijkconferentie Zonne-energie in […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

De Slimme Elektrische Boiler Voor Een Duurzame Douche by Peeeks, Inventum en Eneco

Pin It

Zonnige dagen met veel wind zijn gunstig voor zonnepanelen en windmolens. Te veel zon of wind kan echter belastend zijn voor het elektriciteitsnet, waardoor overschotten aan duurzame energie veelal verloren gaan.
Eneco, Peeeks en Inventum hebben de handen ineengeslagen om dit aan te pakken. Resultaat: een slimme elektrische boiler, die gebruik maakt van overvloedige groene […]

Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Plannen Voor Groot Zonnepark op Geluidswal Veldhuizen A12 bij Utrecht

Pin It

Het college van de gemeente Utrecht heeft het startdocument vastgesteld voor een zonnepark op de bestaande geluidswal langs de A12. Aan de Veldhuizerweg in De Meern ligt een geluidswal die qua hellingshoek en ligging op het zuiden ideaal is voor opwekking van zonne-energie.

Verscheidene partijen hebben de gemeente benaderd om op deze wal zonnepanelen te mogen […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepanelen op Maastricht Aachen Airport by Provincie Limburg

Pin It

Een vrachtloods en kantoorverzamelgebouw op vliegveld Maastricht Aachen Airport worden voorzien van zonnepanelen.
Het is de eerste stap naar verduurzaming van het vliegveld, zo laat de Provincie Limburg als eigenaar van het vliegveld weten.
Klinkt mooi. Jammergenoeg is nergens terug te vinden om hoeveel zonnepanelen het gaat. Wat wel bekend is dat de zonnepanelen voldoende stroom […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Tesla Powerpack + Solar Powering The Cathedral College in Rockhampton, Queensland, Australia

Pin It

To achieve a sustainable energy future the world needs reliable, renewable energy around the clock.
The Cathedral College in Rockhampton, Queensland is the first school in Australia to Tesla Powerpack store sustainable energy generated from solar during the day to power the boarding house during the evening and into the morning.
See also: Aurora Solar Thermal Plant […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Ruim 800.000 Zonnepanelen op Daken Leden-Melkveebedrijven FrieslandCampina by GroenLeven

Pin It

1 maart 2018: Het aantal melkveehouders dat deelneemt aan het Solar-programma van FrieslandCampina en kiest voor zonnepanelen op het staldak groeit van 310 naar 654. Daarmee verdubbelt het aantal zonnepanelen naar ruim 800.000, waarvan de oppervlakte overeenkomt met ongeveer 200 voetbalvelden.
Deze zonnepanelen leveren samen ruim 200 Gigawattuur stroom per jaar. Daarmee kan FrieslandCampina voorzien in 40 […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Tech That Could Fix One of Wind Power’s Biggest Problems: The IceWind CW Windturbine

Pin It

Bloomberg’s Hello World’s Ashlee Vance paid a recent visit to Iceland’s capital city of Reykjavik to see the next part of the green energy story.
He found a start-up called Icewind that is building a new type of funky wind turbine designed to perform well in low-wind conditions but also to slow itself down in high-winds, […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Aurora Solar Thermal Plant en Energieopslag in Port Augusta, Zuid-Australië by SolarReserve

Pin It

In Zuid-Australië gaat men in Port Augusta een enorme thermische zonne-energiecentrale realiseren met een capaciteit van 150 megawatt. De zonnecentrale wordt voorzien van een opslagfaciliteit. De centrale moet genoeg energie opwekken om te voorzien in de volledige elektriciteitsbehoefte van de overheid in South-Australia (dus niet voo0r de totale Australische overheid, zoals elders op het internet […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zullen We Samen Eneco Kopen? Word Lid van EneCoöperatie en Houd Eneco in Publieke Handen

Pin It

Het gaat geweldig. In korte tijd is er al iets meer dan 20 miljoen euro (20.280.938) toegezegd door 2126 deelnemers aan de crowdfundingsactie om Eneco in publieke handen te houden. Een super voorbeeld van burgerparticipatie in Nederland.
Word lid van de EneCoöperatie en houd Eneco in publieke handen. Samen gaan voor een duurzame energievoorziening en een duurzaam […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Buurkracht Helpt Buurtbewoners om Samen Energie te Besparen en Zonnepanelen te Plaatsen

Pin It

Buurtbewoners met energiebesparingsideeën zijn van harte welkom bij Buurkracht. Buurkracht helpt mensen die energie willen besparen of opwekken om samen in de buurt maatregelen te nemen zoals dak-, vloer- en spouwmuurisolatie, zonnepanelen en dubbel glas.
Samen de buurt verkennen en analyseren: wat staan hier voor huizen, waar valt op te besparen? Zo wordt er een plan gemaakt. Een energieadviseur […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Albert Heijn Plaatst 10.788 Zonnepanelen op Distributiecentrum Pijnacker

Pin It

Mooi hoor. Albert Heijn is door het plaatsen van het eerste zonnepaneel op het dak van het distributiecentrum in Pijnacker officieel gestart met de aanleg van 10.788 zonnepanelen.  

De zonnepanelen op het dak van het Albert Heijn Distributiecentrum in Pijnacker wekken jaarlijks 2.730 MWh op en een reductie van 1.387 ton CO2.
Deze energie wordt […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Royal Schiphol Group Kiest voor 100% Duurzame Windenergie uit Nederland by Eneco

Pin It

Alle onderdelen van de Royal Schiphol Group gaan vanaf 1 januari 2018 gebruik maken van duurzame stroom die in Nederland is opgewekt. Eneco en Royal Schiphol Group hebben daartoe een overeenkomst afgesloten.
De duurzame stroom is volledig afkomstig van Nederlandse windparken en zal in de komende jaren volledig uit nieuwe Nederlandse windparken van Eneco worden […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zon voor NOP: Ruim 22.000 Zonnepanelen (6,3 MW) op Bedrijfsdaken in Noordoostpolder

Pin It

De gemeente Noordoostpolder wil in 2030 volledig energieneutraal zijn. In dat kader is de gemeente begin dit jaar een gezamenlijk zonne-energie project gestart voor ondernemers die willen profiteren van zonnepanelen op hun dak. Inmiddels hebben ruim 20 ondernemers zich aangesloten bij het Zon voor NOP (Noordoostpolder) initiatief.
Dat is goed voor meer dan 22.000 zonnepanelen […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Dandelion Geothermal Heating, Geothermal Cooling and Hot Water System by Google

Pin It

Google has set up an independent business outside the Alphabet umbrella called Dandelion. The new company was created to promote new geothermal system technology. 
Dandelion replaces your existing heating, cooling and hot water equipment with a geothermal system that harvests energy from under your yard. A geothermal system uses a heat pump and underground pipes to […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Korenmaat in Arnhem Energieneutraal: Zonnepanelen en LED-Verlichting by Slim Opgewekt

Pin It

Stadsboerderij De Korenmaat van Natuurcentrum Arnhem is de eerste stadsboerderij in Nederland die nu al haar stroom opwekt met een eigen zonneveld.
Slim Opgewekt plaatste maar liefst 180 zonnepanelen in veldopstelling op het weiland bij de Korenmaat. 
Naast de aanleg van het zonneveld zijn ook alle conventionele lampen vervangen door zuinige ledlampen. Door de ledverlichting en zonnepanelen […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

PowerParking in The Green Village van de TU Delft: Parkeerterreinen als Duurzame Energiecentrale

Pin It

PowerParking, een innovatief pilotproject op Lelystad Airport Businesspark, gaat in de toekomst parkeerterreinen benutten om er lokale duurzame energiecentrales van te maken.
De parkeerterreinen worden overkapt met zonnepanelen, waarvan de opgewekte energie gebruikt wordt voor het opladen van elektrische auto’s en de verlichting van de parkeerterreinen.
Bij overschot wordt de energie tijdelijk opgeslagen in de accu’s […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonkracht Hummelo: Duurzame en Lokaal Gproduceerde Energie Vóór en Door Hummelo

Pin It

Mooi hoor. Alweer een lokaal initiatief om duurzame energie op te wekken. Zonkracht Hummelo: dat is samen zonne-energie produceren, zonder zonnepanelen op je eigen dak.
Duurzame en lokaal geproduceerde energie: vóór en door Hummelo. 
Het plan is als volgt: Met minimaal 50 personen uit Hummelo en omstreken minimaal 200 zonnepanelen plaatsen. Niet op onze eigen daken, […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepanelenveld met 1.700 Zonnepanelen op Zernike Campus Groningen by RUG

Pin It

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) legt deze maand een groot veld van 1700 zonnepanelen neer in het noorden van de Zernike Campus Groningen.
De duurzame energieopbrengst gaat direct naar onderzoeksapparatuur in de buurt. Het veld ligt tussen het KVI-Center for Advanced Radiation Technology (Cart) en EnTranCe en zal zo’n 5400 MWh genereren. De panelen worden in […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Nuon-Heijmans Combinatie Plaatst Eerste van 1.250 Slimme Laadpalen in Limburg en Brabant

Pin It

De combinatie Nuon-Heijmans plaatste vorige week de eerste van 1.250 slimme laadpalen voor elektrische auto’s in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Eerder dit jaar won Nuon-Heijmans de aanbesteding hiervoor. 
In Gemert (Noord-Brabant) en Horst aan de Maas (Limburg) werden de eerste slimme laadpalen neergezet.
Nuon-Heijmans zal laadpalen plaatsen van de nieuwste generatie. Die keuze komt onder andere voort […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Vervoer en OV | Lees verder »

Solar Solutions International 2018: Het Grootste Zonne-energie Platform in de Benelux

Pin It

Solar Solutions Intetrnational is het grootste commerciële zonne-energie platform in de Benelux en creëert en faciliteert business aan het einde van de keten. 
In 2018 zal de elektrificering van verwarmingssystemen een belangrijke plaats innemen op de beurs. Solar Solutions International vindt plaats op woensdag 21 en donderdag 22 maart 2018 in de Expo Haarlemmermeer.
De bezoekersdoelgroepen zijn installatiebedrijven, bouwbedrijven, […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

De Marktgids Zonne-Energie 2018 by Solar Magazine

Pin It

15 december 2017: De Marktgids Zonne-energie 2018 is verschenen als bijlage van de december 2017-editie van Solar Magazine. Deze jaarlijks terugkerende marktgids biedt een overzicht van de totale zonne-energiemarkt.
20 juli 2017: De redactie van Solar Magazine presenteert in de maand december de Marktgids Zonne-energie 2018. Deze uitgave die verspreidt wordt bij de december-editie van het tijdschrift Solar […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Zonne-energie by Het Klokhuis

Pin It

Hoe kan je koken op zonne-energie? Hoe werkt een zonneauto? Nienke bekijkt een Nederlands fietspad dat uniek in de wereld is en gaat op bezoek bij de Technische Universiteit in Delft waar veel onderzoek wordt gedaan naar zonne-energie.

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Norway is Banning the Use of Oil to Heat Homes and Buildings After 2020 by WEF

Pin It

Oil producer Norway will prohibit the use of oil and paraffin to heat buildings from 2020 as it tries to rein in domestic emissions of greenhouse gases.
The ban will cover new as well as old buildings, and applies to private homes and businesses as well as publicly owned facilities.
The fossil ban is a paradox […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Land Art Generator Initiative – LAGI 2018 Melbourne: Help Victoria Become Net-Zero by 2020

Pin It

In 2018, the LAGI competition comes to Melbourne and the State of Victoria. Through the leadership of the Department of Environment, Land, Water, and Planning (DELWP), Victoria is setting an example for the world with a goal of zero carbon emissions by 2050. Melbourne, already one of the most sustainable cities in the world, is targeting […]

Geplaatst in Agenda, Design, Energie en Besparing | Lees verder »

Energysense Bevolkingsonderzoek – Het Begrijpen van Energieverbruik by RUG

Pin It

Energysense is een onafhankelijk bevolkingsonderzoek over energiegebruik door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het legt de basis voor wetenschappers en ontwikkelaars om nieuwe kennis en toepassingen te ontwikkelen. Onderzoekers, bedrijven en overheden kunnen straks onze gegevens gebruiken om innovaties te ontwerpen of te testen.
Met de hulp en informatie van 10.000 Nederlandse huishoudens gaan de onderzoekers […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Sunday 2017: Hét Congres voor de Zonne-Energiesector in Nederland en Vlaanderen

Pin It

Dit jaar vindt hét jaarlijkse zonne-energiecongres Sunday plaats op woensdag 8 november 2017 in het duurzame theater en congrescentrum ’t Spant te Bussum.
De Sunday is al jarenlang het grootste zonne-energiecongres van Nederland waar de gehele sector bijeenkomt onder het motto onderzoek ontmoet praktijk. Leg waardevolle contacten: dé kans om te netwerken met meer dan 200 decision makers uit […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

De Subsidieregeling Waterstof by Topsector Energie

Pin It

‘De waterstofeconomie’ Waterstof kan bijdragen aan de overgang naar een energieneutraal energiesysteem in Nederland. Deze koolstofvrije energiedrager kan bijvoorbeeld meerwaarde bieden in de industrie, verkeer en vervoer en in de energiesector. De Subsidieregeling Waterstof draagt hieraan bij.
Waterstof heeft een belangrijke rol in de energietransitie. De invulling ervan vergt de nodige innovaties in de hele keten: […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark De Grift met 17.000 Zonnepanelen op Bedrijventerrein De Grift in Nijmegen

Pin It

14 juli 2017: Windmolens, een zonnecentrale en warmtepompen samen op één plek. Hoe mooi zou het zijn om rondom de vier molens van Windpark Nijmegen-Betuwe nog meer eigen duurzame energie op te wekken. 
De beschikbare grond op het windpark kan maximaal worden benut. Ontwikkel stichting Wiek-II werkt dit idee uit in het plan Energielandschap De Grift.
Zonnepark […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Floating Farm Rotterdam: De Drijvende Boerderij in de Rotterdamse Merwe4haven

Pin It

20 maart 2018: Mooi. De bouw van de Floating Farm is van start. De volgende fase is ingegaan: van plan naar realisatie.
In het droogdok worden drie drijflichamen gemaakt die samen de basis vormen voor de eerste drijvende zuivelboerderij ter wereld. De drie drijflichamen worden buiten het dok aan elkaar gekoppeld.
Medio mei zullen ze als een geheel […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Gigantisch Zonnepark rond Voormalige KerncentraleTsjernobyl in de Oekraïne by ENGIE

Pin It

Geweldig plan. Het volkomen onbewoonbare en onbruikbare gebied van ongeveer 2500 km2 rond de voormalige kerncentrale in Tsjernobyl inzetten om een gigantisch zonnepark aan te leggen. 
De overheid van Oekraïne is in gesprek met het Franse energiebedrijf ENGIE om dit enorme zonnepark te realiseren. Met het beoogde project is een investering van 1,25 miljard dollar gemoeid.
ENGIE […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark Duurkenakker in Menterwolde Krijgt 215.000 Zonnepanelen by Sunvest

Pin It

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft aan projectontwikkelaar Sunvest een subsidie toegekend voor de realisatie van een zonnepark van ruim tweehonderdduizend zonnepanelen aan de Duurkenakker in Menterwolde.
Volgens Sunvest kan de planning van de bouw van het park nu beginnen. De verwachting is dat na de zomer van 2018 de schop de grond in kan. Het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Kurnool Ultra Mega Solar Park in Andhra Pradesh, India: The World’s Largest 1 GW Solar Plant

Pin It

The world’s largest operational solar PV plant has been fully connected to the grid.
The 1 GW Kurnool ultra mega solar park in the state of Andhra Pradesh is for this moment the largest solar power plant in the world.
The world’s largest solar power plant till now is also in India in the southern India […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Africa’s Population Explosion: Africa’s Clean Energy Potential – Future Mega Projects

Pin It

Africa’s population explosion presents humanity us with a once-in-our-species chance to make our fastest growing area leapfrog the dirty fuels of the past to instead embrace the renewable energy of the future.
The total population of Africa is projected to roughly quadruple to about four billion by 2100, driving the total global population past 11 billion. […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Het Asser Servicekostenmodel: Geen Energiekosten voor Bewoners Appartementencomplex Ellen

Pin It

22 februari 2018: Zo, de datum voor de Expeditiedag 2018 is al bekend. Op vrijdag 5 oktober 2018 kunt u weer terecht in het Provinciehuis in Assen. 
4 oktober 2017: De Expeditie Energieneutraal Wonen bestaat 1 jaar. Dat wordt op vrijdag 6 oktober in het Provinciehuis in Assen gevierd samen met de 100 partners vanuit overheden, woningcorporaties, huurdersverengingen, […]

Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

World’s Largest Rotating Solar Park at The Deoku Reservoir in South Korea by Solkiss

Pin It

South Korean solar developer Solkiss has plans to install a proposed 2.67 MW solar park project at the Deoku Reservoir. Not only will the plant float on top of the water, it will follow the sun’s movement throughout the day. 
The Solkiss technology enables solar power stations to float on water and rotate in unison with […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Smart CAES System: Compressed Air Energy Storage in Caves by Apex-CAES

Pin It

Wind and solar facilities provide power with no emissions and no fuel costs. However, unlike traditional power generation resources, renewable power production is dependent on weather, which can be out of sync with customer demand. If renewable energy supply exceeds the demand for renewables it must be stored for later use or forever lost (curtailed). […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Shell Plans to Spend $1 Billion a Year on Clean Energy by 2020

Pin It

Royal Dutch Shell plans to spend as much as $1 billion a year on its New Energies division as the transition toward renewable power and electric cars accelerates.
Shell sees opportunities in hydrogen fuel-cells, liquefied natural gas and next-generation biofuels for air travel, shipping and heavy freight areas of transport for which batteries aren’t adequate.
The intermittent […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Windenergie Langs de A16: 30 tot 40 Windmolens Langs de A16 Goed voor 100 MW

Pin It

Brabant heeft een ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Om dit te bereiken, heeft de provincie samen met de vier gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert het initiatief genomen om windenergie langs de A16 te realiseren.
De eerste resultaten van het onderzoek naar de milieueffecten van windmolens in het gebied langs de A16 zijn bekend. De […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Smart City Hubs in The Green Village van de TU Delft: De Slimme Stad by Eneco

Pin It

Eneco gaat met haar partners Sustainder, Huawei, Bouwfonds en Luminext de eerste Smart City Hubs testen in The Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft.
Hiertoe hebben betrokken partijen onlangs een overeenkomst gesloten. De eerste toepassingen zijn vanaf juni 2017 operationeel.
Smart City Hubs bieden een open en organisch […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Oude Kolentunnel op Lage Weide Utrecht Voorzien van 504 Zonnepanelen by Eneco

Pin It

Op het bedrijfsterrein Lage Weide in Utrecht is iets bijzonders gebeurd. Daar waar 50 jaar geleden nog tonnen kolen per dag getransporteerd werden om stroom mee te produceren wordt nu duurzame stroom opgewekt.
De zogenoemde kolentunnel is weer in gebruik, maar nu als duurzame basis voor 504 zonnepanelen. Op het terrein van Eneco zijn ook […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Windpark Bouwdokken op Neeltje Jans: Stroom voor AkzoNobel, DSM, Google en Philips

Pin It

Een consortium van AkzoNobel, DSM, Google en Philips heeft opnieuw een meerjarig contract voor de afname van windenergie afgesloten.
Na de eerdere bekendmaking van de samenwerking met het te bouwen Zeeuwse Windpark Krammer is nu de afname overeengekomen van alle elektriciteit van Windpark Bouwdokken.
De negen windturbines van Windpark Bouwdokken, elk met een vermogen van 4,2 […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Sunport Delfzijl met 116.400 Zonnepanelen: Duurzame Stroom voor Google Data Center

Pin It

Google en Eneco hebben bekendgemaakt dat Google voor een periode van tien jaar alle groene stroom zal inkopen die door Sunport Delfzijl, het grootste zonne-energiepark van Nederland, wordt opgewekt.
De overeenkomst met Eneco is Google’s vierde investering in duurzame energie in Nederland en de tweede overeenkomst tussen Eneco en Google. De stroom van het zonnepark […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

EnspireME: The Largest Battery System in Europe by Eneco and Mitsubishi Corporation

Pin It

Onder de naam EnspireME starten Eneco en Mitsubishi Corporation met de bouw van Europa’s grootste batterij in Duitsland.
De megabatterij levert straks reservecapaciteit aan het Europese elektriciteitsnet.
“We versterken onze activiteiten op het gebied van duurzame energie om zo bij te dragen aan een CO2-arme samenleving. Daarbij zijn wij van mening dat energie-opslag van groot belang […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Tellenes Wind Farm in Norway with 50 Windturbines: 160 MW for Google Datacenters in Europe

Pin It

The Tellenes Wind Farm is located in the region surrounding the ilmenite mines at Tellenes in the municipalities of Sokndal and Lund in Norway. The construction of Tellenes Wind Farm began during the summer of 2016, and is expected to finish in autumn 2017.
The wind farm will consist of 50 turbines, delivered by Siemens, […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The New Solar Roadways 3 Panels: With LED’s to Light Up the Panels or Your Logo

Pin It

Solar Roadways is a modular system of specially engineered solar panels that can be walked and driven upon. These panels contain LED lights to create lines and signage without paint. They contain heating elements to prevent snow and ice accumulation. The panels have microprocessors, which makes them intelligent. This allows the panels to communicate with […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Montana Snowcenter in Westerhoven: 3340 Zonnepanelen op het Dak by De Groene Stroomfabriek

Pin It

Theo van Lierop heeft zijn indoor Snowcentre Montana volledig voorzien van zonnepanelen en wel 3340 stuks. Hij is hierdoor volledig zelfvoorzienend en levert zelfs energie terug aan De Groene Stroomfabriek.
Montana Snowcenter is een overdekt skigebied ten zuiden van Valkenswaard. U kunt hier het hele jaar door skiën en snowboarden op échte sneeuw.
De 7000 m2 sneeuw […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Gemeenten Regio Arnhem-Nijmegen Kiezen voor Duurzame Energie by De Groene Stroomfabriek

Pin It

Zeventien gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen gaan binnen vijf jaar voor hun elektriciteit gebruik maken van duurzame energiebronnen in de eigen regio. Energie uit wind, zon en water laat straks het lantaarnlicht branden in duizenden straten. De bescheiden schaal keert terug.
Deze Europese aanbesteding is gewonnen door de lokale Nijmeegse energieleverancier De Groene Stroomfabriek die in […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Carbon Free Water in California by The Sonoma County Water Agency 

Pin It

The Sonoma County Water Agency has begun to launch floating solar panels on six of the agency’s ponds, which hold recycled water saved for irrigation during drought years.
When all panels are up and running, by the end of 2018, the project is expected to generate 13 megawatts?or 23,000 megawatt-hours of energy in a year, enough to […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Water | Lees verder »

Jan Terlouw Innovatieprijs 2017: Solar Energy Booster Wint Jan Terlouw Innovatieprijs 2017

Pin It

10 oktober 2017: Solar Energy Booster is de winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2017 en heeft daarmee een cheque van 10.000 euro ontvangen.
Tijdens het Kiemt-Najaarscongres op 9 oktober is uit drie genomineerden Solar Energy Booster door de vakjury als winnaar gekozen.
De Solar Energy Booster maakt gebruik van PV-T. De toepassing van PV-T optimaliseert het gebruik […]

Geplaatst in Agenda, Cradle to Cradle, Energie en Besparing | Lees verder »

NUON Magnum Energiecentrale in de Eemshaven Gaat Gebruik Waterstof Onderzoeken

Pin It

Nuon, Gasunie en het Noorse Statoil willen samenwerken om waterstof in te zetten als brandstof voor de Magnum-centrale in de Groninger Eemshaven.
Zij starten een innovatieproject dat erop is gericht om vanaf 2023 één van de drie units van de centrale over te schakelen op waterstof. Dit is een belangrijke stap op weg naar een […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Waterotor: High Output of Renewable Energy from Slow Moving Water

Pin It

Accessible and affordable electricity is a major global issue. 1.3 billion people are without electricity, and over 800 million people depend on high cost, polluting fossil fuel generators for their power. However, over 71% of the planet is covered with slowly moving water in rivers, canals, and ocean currents.
A huge, untouched global market exists to […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Shale Cowboys in the USA: Fracking under Trump by VPRO Backlight Documentary Series

Pin It

The United States is on its way to complete energy independence thanks to the shale revolution. Renewable energy sources like wind and solar are on the rise, but thus far they’ve been dwarfed by the plentiful reservoirs of shale gas and oil under the arid landscapes of Texas. Bolstered by the Trump administration, the industry’s […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Groen Licht voor Integraal Zonnepanelen en LED-verlichting Project Ymere by een ESCo

Pin It

Woningcorporatie Ymere gaat beginnen met het verduurzamen van minimaal 8500 huurwoningen door LED-verlichting toe te passen en zonnepanelen te plaatsen.
Bijzonder is dat dit ambitieuze project niet door Ymere zelf wordt uitgevoerd, maar door een zogenoemde Energy Service Company (ESCo). In deze constructie stelt Ymere haar daken beschikbaar aan haar dakpartners, die zelf voor de […]

Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

Åskalen Windpark: Het Grootste Windpark in Zweden met 80 Windmolens Goed Voor 1 TW

Pin It

Tja, ik weet niet goed wat ik ervan moet denken. Enerzijds natuurlijk heel mooi dat het ABP investeert in duurzame energie, maar anderzijds toch minder mooi. Ik had liever gezien dat het ABP een paar miljard zou investeren in de ontwikkeling van hele grote windparken in Nederland, maar wellicht komt dat nog.
ABP investeert bijna 327 […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

SpongeBob Squarepants Defends the Amazon Reef: BP Plans to Drill for Oil Near the Amazon Reef

Pin It

Hidden near the mouth of the Amazon River is an underwater world so unique, it’s astonished scientists. Home to pink corals, sunset-coloured fish and over 60 species of sea sponge, the Amazon Reef is a thriving ecosystem that we’ve barely explored. But this natural wonder is already in danger.
Oil giant BP is planning to drill […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

World’s First Panda Power Plant in Datong Shanxi, China Connected to Grid by Panda Green Energy

Pin It

Panda Green Energy  announced that the world’s first Panda Power Plant in Datong Shanxi, China was officially connected to the grid.
Datong Panda Power Plant has an aggregate install capacity of 100MW, of which the first phase 50MW project was successfully connected to grid.
Panda Green Energy launched the innovative project to construct Panda Power Plant […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Solarpark De Kwekerij in Hengelo: Uniek Landschapspark met 7.000 Zonnepanelen Geopend

Pin It

24 augustus 2017: Eindelijk is het zover en is het park ook dagelijks geopend voor het publiek. De reacties van zowel omwonenden als andere betrokkenen en bijvoorbeeld ook gemeenten die komen kijken zijn zeer positief.
Het feit dat het park toegankelijk is en mensen mee kunnen helpen door een keer te helpen met snoeien of het […]

Geplaatst in Agenda, Educatie, Energie en Besparing | Lees verder »

Gelders Energieakkoord: Op Weg Naar een Energieneutrale Provincie Gelderland

Pin It

In 2050 is onze samenleving energieneutraal. In 2035 zijn woonwijken van het aardgas af en lopen nieuwe auto’s niet meer op benzine. Dat zijn de afspraken op de klimaatconferentie in Parijs, ingegeven door schaarste van gas, olie en de invloed op het klimaat. We zullen alles uit de kast moeten halen.
De inzet van de […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Verkiezingen | Lees verder »

ECSEE 2017: The European Conference on Sustainability, Energy & the Environment 2017

Pin It

The European Conference on Sustainability, Energy & the Environment (ECSEE2017) from Friday, July 07 to Sunday, July 09, 2017 in Brighton, UK is a multidisciplinary conference held concurrently with The European Conference on the Social Sciences 2017 (ECSS 2017). Keynote, Featured and Spotlight Speakers will provide a variety of perspectives from different academic and professional […]

Geplaatst in Agenda, Duurzaam, Energie en Besparing, Milieu | Lees verder »

World Expo 2017 in Astana, Kazachstan: Future Energy – Holland Pavilion: Low Land High Energy

Pin It

 In september dit jaar vieren Nederland en Kazachstan hun 25-jarige bilaterale band. Van 10 juni tot en met 10 september 2017 vindt in de hoofdstad Astana de World Expo 2017 plaats. 
Het thema van de World EXPO 2017, Future Energy sluit aan bij de terreinen waarin Nederland en Kazachstan samenwerken. 
Nederland is op de World Expo vertegenwoordigd […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

De Wattway Solar Road: De Zonnepanelen Energiemat op de N401 bij Kockengen by BAM Infra

Pin It

Op een heel klein stukje van 20 meter op de hoofdrijbaan van de N401 bij Kockengen wordt op één rijstrook een zonnepanelenmat met beschermlaag bevestigd op het wegdek. De zonnepanelen zijn bestand tegen zware voertuigen en zijn geschikt voor drukke wegen waar dagelijks meer dan 10.000 voertuigen gebruik van maken.
Autorijden over een wegdek van zonnepanelen. Verre toekomst? […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Which Countries Run On 100% Renewable Energy? Costa Rica, Iceland, Albania and Paraguay

2050 – An Energetic Odyssey: 25.000 Mega Windmolens Goed Voor 1.200 TW op de Noordzee

Pin It

De makers van de animatiefilm 2050 – An Energetic Odyssey hebben een voorstel: in 2050 halen zes Noordzeelanden een derde van hun energie uit gigantische windparken op zee met in totaal 25.000 windmolens. Het zou een nieuwe industrie en vele tienduizenden banen opleveren.
De 25.000 windmolens zouden 1.200 TWh per jaar kunnen opbrengen. Dat is ruim […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Solar Highways: Integratie Dubbelzijdige Zonnepanelen in Geluidsscherm Langs de A50 bij Uden

Pin It

Het Solar Highways project heeft als doel om de technische haalbaarheid en de sociale, financiële en milieuvoordelen te  demonstreren van het gebruik van zonnepanelen als bouwelementen voor geluidsschermen langs snelwegen. Binnen dit project zal gebruik worden gemaakt van bifaciale zonnecellen, die licht aan twee kanten kunnen opvangen en omzetten in elektriciteit.
Op deze manier kunnen […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Nationaal Consortium Zon op Water Gaat Drie Drijvende Zonneparken van 100 MW Realiseren

Pin It

14 juli 2017: Texel4Trading en Wattco hebben hun drijvende zonnepanelen geïnstalleerd in de Slufter, het depot voor verontreinigde baggerspecie op de Maasvlakte. De komende weken zullen Sunprojects en Sunfloat ook hun zonnepanelen daar installeren.
Zij zijn de vier bouwers van drijvende zonne-systemen in het Nationaal Consortium Zon op Water, waarin meer dan 30 partijen vertegenwoordigd zijn.
De […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Solar Park Aruba Airport by Pfixx Solar

Pin It

See also: Solarpark Azewijn: 35.000 Zonnepanelen op de Vuilstortplaats in Azewijn by Pfixx Solar – Aruba Goes Green with Al Gore and Wubbo Ockels: Our Future with Green Energy

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Island of Kauai Hawaii Powered by Solar Panels and Power Stacks by SolarCity and Tesla

Pin It

To achieve a sustainable energy future the world needs reliable, renewable energy around the clock. The island of Kauai has an abundance of solar energy but it can only be used when the sun is shining. Kauai burns millions of gallons of fossil fuels annually to produce energy at night. Until now.
Tesla’s 52 MWh Tesla […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Scania Fabriek in Zwolle Met 22.000 Zonnepanelen op het Dak: Grootste Zonnedak van Nederland

Pin It

Geweldig. Alweer een groot zonnedak in Nederland. Scania Production in Zwolle gaat 22.000 zonnepanelen installeren op het dak en beschikt daarmee straks over het grootste zonnedak van Nederland.
Scania zet daarmee flinke stappen richting een energie-neutrale truck productie. Het totale vermogen van de PV installatie is 6 MWp.
De fabriek in Zwolle moet in 2020 energieneutraal zijn […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Solar Island Ta’u in American Samoa Powered by Solar Panels and Power Packs by Tesla

Pin It

The island of Ta’u in American Samoa, located more than 4,000 miles from the West Coast of the United States, now hosts a solar power and battery storage-enabled microgrid that can supply nearly 100 percent of the island’s power needs from renewable energy.
This provides a cost-saving alternative to diesel, removing the hazards of power […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

China’s Forest City Shijiazhuang: A Model of Sustainable Growth Running on Renewable Energy

Pin It

Shenzhen and other cities, are reaching a population of 60 million people. Shijiazhuang for its part, has a sad record: it is the city with the highest rate of air pollution in China. A pall of smog and soot rising only a few days a year.
The Forest City in Shijiazhuang will be a new […]

Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

The Breakthrough in Renewable Energy Documentary by VPRO Backlight

Pin It

It’s not in the papers but a silent revolution is moving across the world. Renewable energy is becoming cheaper than from fossil fuels. It means that progressively the choice for wind and solar energy is no longer an ethical one but an economic one. And this will speed up the transfer to renewable energy.
In countries […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Tesla Solar Glass Roof Tiles: Zonnedakpanen Voor Duurzame Zonne-Energie

Pin It

Tesla is in Amerika al enige tijd geleden gestart met het aannemen van orders voor de nieuwe zonnedakpannen. De verkoop in Nederland gaat in 2018 van start. De zonnedakpannen komen in vier varianten op de markt.
De belangstelling in Amerika is groot en de zonnedakpannen blijken nu al uitverkocht tot ver in 2018. Welke gevolgen dat […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

China’s Solar City Dezhou: Secrets of The World’s First Solar City by China Icons

Pin It

There’s nowhere else in the world quite like it. You can’t help but be blown away by the number of solar panels gleaming from almost every surface in the city. From the top of its buildings to the roof of its buses.
Dezhou, China is the world’s first solar city, with 98% of its power produced […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

HEINEKEN ’s-Hertogenbosch Gaat Biogas Gebruiken voor Brouwproces: Heerlijk, Dat Groene Gas

Pin It

De nieuwe waterzuiveringstallatie van Aa en Maas haalt uit het rioolwater van Den Bosch en omgeving slib dat in een vergistingstank wordt omgezet in biogas. Tien procent daarvan gaat naar het reinigingsbedrijf, dat laat er zijn vuilniswagens op lopen.
Negentig procent, gaat sinds kort via een biogasleiding van 2,2 kilometer onder de A59, de Dieze […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Studentencomplex Donk in Breda Voorzien van 266 Zonnepanelen by ZonnepanelenDelen

Pin It

Via crowdfunding op ZonnepanelenDelen heeft PrimePitch voor het studentencomplex Donk! in Breda de financiering van 80.000 euro opgehaald voor het pv-project van 266 zonnepanelen.
Het zonnedak is gerealiseerd en de financiering wordt over een periode van 15 jaar afbetaald.  Alle verantwoordelijkheden zijn contractueel duidelijk vastgelegd door goede juridische documentatie. Het PV-systeem levert direct kostenbesparingen op via […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

India’s Solar Power House: Documentary by BBC

Pin It

Solar power in India is a fast-growing industry and as of 30 September 2016, the country’s solar grid had a cumulative capacity of 8,626 megawatts (MW) or 8.63 gigawatts (GW).
In January 2015, the Indian government expanded its solar plans, targeting US$100 billion of investment and 100 GW of solar capacity, including 40 GW’s directly […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Aegon Hoofdkantoor in Den Haag Voorzien van 539 Zonnepanelen by Coöperatie Groen Hofzicht

Pin It

De Coöperatie Groen Hofzicht heeft tot doel de realisatie, installatie en exploitatie van een zonnepanelen-installatie op de daken van het Aegon hoofdkantoor in Den Haag. De coöperatie maakt gebruik van de postcoderoosregeling.
Coöperatie Groen Hofzicht heeft een installatie van 539 panelen op 24 mei 2017 in bedrijf genomen op de daken van het Aegon-hoofdkantoor in Den […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Het Marnix in Amsterdam: 125 Zonnepanelen op het Marnixbad by Zoncoalitie Amsterdam

Pin It

Het Marnixbad in Amsterdam heeft zonnepanelen op het dak gelegd en onlangs in gebruik genomen. 
De zonnepanelen op het Marnixbad zijn het eerste project dat volledig is verzorgd door de Amsterdamse Zoncoalitie. De zonnepanelen leveren energie aan het zwembad.
De Zoncoalitie Amsterdam is een open samenwerkingsverband van bedrijven in de zonne-energie. De droom: Amsterdam wordt met de 1 miljoen […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonneveste: Het Zonnedak met 926 Zonnepanelen op De Nieuwe Veste in Breda by BRES

Pin It

Sinds kort is zonnedak de Nieuwe Veste, ofwel de ZonneVeste geopend in Breda. Daar worden de laatste zaken geïnstalleerd voordat de ‘stroom er op kan’ bij de ruim 900 zonnepanelen van dit project van de Bredase Energie Coöperatie (BRES).
Het pand van de Nieuwe Veste beschikt over een plat dak van ongeveer 4000 m2. Ideaal voor […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Nieuwe Cambuur Stadion: Het Eerste Energieneutrale Stadion van Nederland met Hybride Grasmat

Pin It

17 juli 2017: Mooi hoor. Het ziet er naar uit dat het eerste energieneutrale stadion van Nederland er echt gaat komen. SC Cambuur kreeg unaniem de steun van de gemeenteraad. 

Cambuur hoopt in 2020 te kunnen spelen in het nieuwe onderkomen, dat plaats moet bieden aan 15.000 toeschouwers. Met het nieuwe Cambuur Stadion hoopt de Friese […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Sport | Lees verder »

Zonnepark Ketelsteeg Zaltbommel met 14.454 Zonnepanelen by Energie van Hollandsche Bodem

Pin It

Mooi hoor. Alweer een mooi zonne-panelen project. Dit keer van Energie van Hollandsche Bodem die in Zaltbommel zonnepark Ketelsteeg gaat ontwikkelen op de voormalige vuilstort in het buurtschap Oensel in Zaltbommel.
Het zonnepark gaat stroom leveren voor zo’n 500 tot 600 huishoudens.

Zie ook: Zonnedak Blomboogerd op Waterschap Rivierenland by Energie van Hollandsche Bodem – Zonnepark Korenstreep: 8.000 Zonnepanelen Bij A50 […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Wave Parasite Winnaar Our Oceans Challenge 2016-2017: The Great Bubble Barrier Tweede

Pin It

22 februari 2018: Mooi nieuws over The Great Bubble Barrier. Een korte test van drie weken heeft aangetoond dat een Great Bubble Barrier van bijna 200 meter lengte in de snelstromende rivier de IJssel succesvol is afgerond. Het bellenscherm heeft meer dan 80 procent van het testmateriaal afgevangen bij verschillende weersomstandigheden.
19 juni 2017: Nederlandse maritieme bedrijven […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Water | Lees verder »

Tien Kleine Urban Windturbines op Bedrijventerrein ABC Westland Agri & Food in Poeldijk

Pin It

Mooi hoor. Eindelijk een test met kleine windmolens op het dak van een kantoor. Het duurzaamste bedrijventerrein van Nederland blijft continue innoveren en is enkele weken geleden gestart met het testen van tien kleine windturbines op de daken van de kantoren op ABC Westland Agri & Food in Poeldijk.
Dit testproject moet uitwijzen of een […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Eerste Energieneutrale Snelweg van Nederland: Duizenden Zonnepanelen op Knooppunt Almere

Pin It

De aanleg van de eerste energieneutrale snelweg van Nederland is in volle gang. De A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost krijgt een zonnepanelenveld in knooppunt Almere met vele duizenden zonnepanelen.
Hoeveel zonnepanelen het veld exact krijgt wordt later deze week bekend, maar naar verwachting gaat het om zo’n 4.000 tot 10.000 zonnepanelen. Het zonnepanelenveld moet […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Boer Kiest Zon II Project: Ruim 140.000 Zonnepanelen voor de Agrarische Sector by Boer Kiest Zon

Pin It

Mooi hoor, Alweer een groot zonnepanelen-project.
Dit keer van Boer Kiest Zon dat een mooi vervolg gaat realiseren op het al eerder in gebruik genomen project Bier Kiest Zon I. Boer Kiest Zon II gaat maximaal 140.000 zonnepanelen plaatsen in de agrarische sector in Nederland.
Agreco en BNG Bank hebben een overeenkomst voor de financiering van […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark (7MW) de ‘Griene Greide’ in Garyp met 27.000 Zonnepanelen by GroenLeven

Pin It

Zonnepark de Griene Greid’ in Garyp is officieel geopend. Het Friese zonnepark telt 27.000 zonnepanelen en is daarmee het grootste zonnepark van Nederland. 
De zonnepanelen zijn geplaatst op een voormalige grofvuil stortplaats. De Griene Greid’ heeft een vermogen van 7 megawattpiek. 
Het park kan jaarlijks ruim 1.700 gezinnen van stroom voorzien. De door het zonnepark geproduceerde stroom zal […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Offshore Wind Innovators: The Wind Innovators Community of The Netherlands

Pin It

 15 juni 2017: Op 14 juni 2017 is op de WindDay Conference in Amsterdam de community Offshore Wind Innovators gelanceerd. Dit netwerk is bedoeld om innovaties van met name innovatieve MKB-ondernemers sneller op de markt voor offshore windenergie te krijgen.
Al meer dan 50 bedrijven bedrijven en organisaties hebben zich al aangesloten. De initiatiefnemers verwachten een groei […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Stadion Galgenwaard in Utrecht Voorzien van 3380 Zonnepanelen by De Solar Store

Pin It

Om de duurzame ambities van FC Utrecht en Stadion Galgenwaard te realiseren zijn 3380 zonnepanelen door De Solar Store op het dak van het voetbalstadion geplaatst.
Deze zonnepanelen wekken samen ten minste 817.000 Kwh stroom per jaar op, die direct wordt afgegeven aan het openbare net. Hierdoor is het stadion energieneutraal, zo lees ik, en genereert […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Sport | Lees verder »

Wind and Solar Renewable Energy Powered 95% of Scottish Households

Pin It

Geweldig, het kan dus wel. In Schotland was de opbrengst van windenergie en zonne-energie in de maand mei bijna genoeg om alle Schotse huishoudens van energie te voorzien. Men kwam slechts 6 procent tekort.
Op 11 dagen in de maand mei 2017 was de opgewekte duurzame energie zelfs genoeg om alle Schotse huishoudens van energie […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Tegenlicht Kort: Breekt Duurzame Energie Definitief Door? De Doorbraak van Duurzaam

Pin It

Het staat niet in de krant, maar er trekt een stille revolutie door de wereld: duurzame energie is goedkoper aan het worden dan energie opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dat betekent in toenemende mate dat een keuze voor wind- en zonne-energie geen ethische meer is, maar een economische. En dat zal de overgang naar duurzame energie […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Distributiecentrum Rhenus Logistics in Eindhoven met 15.318 Zonnepanelen by KiesZon

Pin It

Mooi hoor. Alweer een distributiecentrum van Rhenus Logistics dat door KiesZon  wordt voorzien van zonnepanelen.
Het distributiecentrum van Rhenus Contract Logistics in Eindhoven krijgt in totaal 15.318 zonnepanelen op dak.
De logistiek dienstverlener gaat jaarlijks ruim 4.000.000 kWh zelf opwekken. Daarmee wordt het systeem qua opwekvermogen, het grootste single roof zonnestroomproject van Nederland op basis […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

229 Nieuwe Windmolens in Nederland in 2016: 822 MW Duurzame Windenergie

Pin It

In 2016 zijn er in Nederland 229 nieuwe windmolens geplaatst met een totaal vermogen van 822 megawatt (MW). De nieuwe windmolens leveren jaarlijks genoeg schone elektriciteit om een stad van 450.000 inwoners van stroom te voorzien.
In totaal staat er ultimo 2016 voor 4.247 megawatt vermogen aan windenergie op land en op zee. In 2016 verdrievoudigde […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

WindDays Conference 2018: Building Wind Capacity by TKI Wind op Zee and NWEA

Pin It

28 September 2017: After the success of the past years, NWEA and TKI Offshore Wind have once again taken the initiative to organise the 2018 edition of the WindDays, a two-day conference and exhibition for the wind sector.
Just as in 2015 and 2016 the organisation is done in cooperation with Pondera and Bosch and Van […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Promotie Sheng Zhong at Maastricht University: Moving Towards An Energy Efficient Future

Pin It

In het streven naar duurzame ontwikkeling staat energiezuinigheid centraal. In het proefschrift Moving Towards An Energy Efficient Future wordt een uitgebreid overzicht gegeven van de ontwikkelingen op het gebied van energiezuinigheid en energiezuinige technologieën.
Het blijkt dat toename in energieverbruik door groei grotendeels kan worden gecompenseerd door het terugdringen van de energie-intensiteit.
Promotie Sheng Zhong op […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Het Grootste (850 MW) Zonnepark ter Wereld: Longyangxia Dam Solar Park in China

Pin It

Blijft toch mooi om te zien. De race van groot, groter naar groots. Of het nu gaat om het hoogste gebouw ter wereld of het grootste windpark ter wereld.
Allemaal geweldig, vooral als het gaat om duurzame gebouwen en duurzame energie.
In de race naar het grootste zonnepark ter wereld staat China op nummer 1 op […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Haalbaarheidsonderzoek Palmerah Tidal Bridge Project in Indonesië Gestart by Tidal Brige

Pin It

Tidal Bridge, een joint venture van Strukton International en DEC, is gestart met het haalbaarheidsonderzoek voor het Palmerah Tidal Bridge project in Indonesië. Het project heeft de National Strategic Project Status, wat het nationale belang benadrukt. Het project omvat de bouw van een drijvende brug met daaraan verbonden ‘s werelds grootste getijdenenergiecentrale.
De eerste fase van het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Energie Eiland op de Doggersbank in de Noordzee: Het Hub en Spoke Concept by TenneT

Pin It

3 juni 2017: De plannen om alle windmolenparken en de landen rond de Noordzee met elektriciteitskabels aan elkaar te verbinden, worden serieus. Netbeheerders TenneT Nederland en Duitsland hebben hiervoor een consortium opgericht met de Deense netbeheerder Energinet. Zij worden gesteund door de Europese Commissie. In september is de Gasunie ook toegetreden tot het consortium.
Onderdeel van […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Future of the Grid: Distributed Energy Solutions for the 21st Century Grid by SolarCity

Pin It

Modernizing our electric grid is one of today’s most exciting and complex challenges. The way that we generate, distribute and consume energy is evolving. Customers are demanding greater choice—with energy that’s cleaner, more affordable and more reliable.
SolarCity’s distributed energy resources (DERs) offer grid planners and operators increased flexibility and resiliency as they work to […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Biobased Economy (BBE) in Nederland: Van ‘Fossil Based’ Naar ‘Bio Based’ Economy

Pin It

De Biobased Economy is de economie van het heden én de toekomst. Eén die draait op biomassa in plaats van fossiele grondstoffen. Een economie die steeds meer kansen biedt.
Leer in deze film waarom je als ondernemer hiervoor in Nederland moet zijn. De biobased economy draagt bij aan de transitie naar een circulaire economie.
Biobased Economy […]

Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Gaat 24.200 Zonnepanelen Plaatsen op RWZI’s

Pin It

Alweer een mooi project van Nederlandse boden. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat ruim 24.000 zonnepanelen plaatsen bij vijf installaties waar afvalwater wordt schoongemaakt. Dankzij de zonnepanelen neemt de CO2-uitstoot af.
De zonnepanelen worden geplaatst op de waterzuiveringen in Amsterdam West (6.600 zonnepanelen), Horstermeer (6.400), Amstelveen (4.400), Uithoorn (3.500), Amsterdam Westpoort (3.300). In totaal 24.200 zonnepanelen. […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Largest (1.177 MW) Solar Plant in the World by Abu Dhabi Water & Electricity Authority

Pin It

Mooi hoor. De Abu Dhabi Water & Electricity Authority heeft de financiering rond voor wat het grootste zonnepark ter wereld moet worden.
Het financieringspakket heeft een totale waarde van $ 872 mln en zal resulteren in een zonnepark van 1.177 megawatt.
De bouw van het gigantische zonnepark start direct en als alles volgens plan verloopt en moet het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Dubai Lamp: ’s Werelds Meest Energie Efficiënte LED-Lamp by Philips Lighting

Pin It

Het gemeentebestuur van Dubai en Philips Lighting zijn per direct gestart met de verkoop van de Dubai-lamp, ’s werelds meest energie-efficiënte commercieel verkrijgbare led-lamp.
De introductie is onderdeel van het Dubai Lamp Initiative, een partnerschap tussen Philips Lighting en het gemeentebestuur van Dubai. Het initiatief benadrukt de inzet van Dubai om ’s werelds duurzaamste stad te […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Nederland Doet Veel Te Weinig aan Energiebesparing: Het is Dweilen Met De Kraan Open

Pin It

Nederland moet extra inzetten op energiebesparing. Het energieverbruik is zo hoog, dat alle nieuwe windmolens en zonnepanelen nog tekortschieten om het energieverbruik voldoende groen te maken. Het is dweilen met de kraan open. Er zijn scherpe regels en wetten nodig.
In ons land wordt nog steeds heel veel energie verspild met als gevolg dat het energieverbruik […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Aandeel Hernieuwbare Energie Blijft Vrijwel Gelijk: 5,9 Procent in 2016 by CBS

Pin It

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor, toen kwam 5,8 procent van het totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen.
Het energieverbruik uit wind en zon steeg, het verbruik uit biomassa nam licht af waardoor de totale toename van het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Efteling 65 Jaar: Symbolica met 800 zonnepanelen en 800 m2 Sedum Dak Opent 1 Juli 2017

Pin It

De Efteling in Kaatsheuvel bestaat woensdag 31 mei 2017 precies 65 jaar. Anton Pieck bedenkt de vormgeving van het park en Peter Reijnders voorziet de attracties van techniek, licht en geluid. Op 31 mei 1952 opende het attractiepark voor het eerst de deuren met Het Sprookjesbos. Maar liefst 220.000 bezoekers kwamen een kijkje nemen.
Een enorm aantal voor […]

Geplaatst in Agenda, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Hywind: World’s Largest (30MW) Floating Offshore Wind Farm Off the Coast of Peterhead, Scotland

Pin It

1 December 2017: Hywind Scotland, the world’s first floating wind farm, will next year be equipped with a battery to store power from the wind farm.
The purpose is to teach the battery when to hold back and store electricity, and when to send power to the grid, thus increasing value of the power.
Statoil has […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Windpark N33 in Groningen Krijgt een Vermogen van 100 to 120 MW: Puur Groningse Energie

Pin It

Duurzame energie en vooral windenergie heeft de toekomst; windenergie op land is 1 van de belangrijke pijlers onder het energieakkoord voor duurzame groei. Dit akkoord heeft als doel Nederland een flinke stap te laten zetten in de transitie naar duurzame energie.
Omdat de provincie Groningen een kustprovincie is, is zij heel geschikt voor windenergie.
In de […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Ruimtelijke Kaders van Grondgebonden Zonneparken in Nederland: Zonnepark van A tot Z

Pin It

Veel gemeenten streven naar volledige energieneutraliteit. Naast windturbines en andere vormen van duurzame energie dragen grondgebonden zonneparken hier mogelijk aan bij. Maar wat is de juiste locatie van zulke parken? En hoe pas je ze ruimtelijk in?
Zonnestroom vormt vooralsnog een relatief klein aandeel in de productie van duurzame energie in Nederland. Door prijsdalingen en de […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Drijvend Met de Zon Meedraaiend Rond Zonnepanelenveld in de Eisenhowerplas in Elst

Pin It

Elst krijgt de wereldprimeur van een drijvend en met de zon meedraaiend zonnepanelenpark met 10.800 zonnepanelen in de Aamseplas, tegenwoordig Eisenhouwerplas, op bedrijventerrein De Aamin Elst.
Het ronde veld bestaat uit 10.800 zonnepanelen en draait in 12 uur tijd 170 graden met de zon mee en daarna ’s nachts terug naar de startpositie. Deze halve draai […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Grootste Drijvende Zonne-Energiecentrale ter Wereld Geopend in Huainan, China

Pin It

In het voormalige kolenmijngebied van Huainan in China ligt nu de grootste drijvende zonne-energiecentrale ter wereld. Het mijngebied is grotendeels onder water gezet  en blijkt nu de ideale plek te zijn voor grote aantallen drijvende zonnepanelen.
Het water is tussen de vier en tien meter diep en vormt volgens Sungrow een basis die stabiel genoeg is. […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Regio Noord-Veluwe: 100% Duurzame Energie voor Gemeentelijke Gebouwen in 13 Gemeenten

Pin It

Dertien gemeenten op de Veluwe kopen vanaf 2018 100% Nederlandse groene energie in voor alle gemeentelijke gebouwen.
Onder leiding van het samenwerkingsverband Regio Noord-Veluwe (RNV) zetten zij hiermee een belangrijke stap richting een energieneutrale samenleving.
De betrokken gemeenten zijn: Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek, Putten (Regio Noord-Veluwe) en Barneveld, Ede, Nijkerk, Wageningen, Rhenen […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Nieuw Lokaal Duurzaam Energie Initiatief: De Energiecoörperatie Veluwe Energie

Pin It

Veluwe Energie is een energiecollectief geïnitieerd door de inwoners van Ermelo. Met als doel om het voor iedereen in Ermelo mogelijk te maken eigen elektriciteit op te wekken met zonne-energie. 100% lokaal en 100% groen = duurzaam! 
Wilt u graag duurzame energie opwekken, maar geen mogelijkheden om dit te doen omdat uw dak bijvoorbeeld ongeschikt is voor […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

An Awesome View at America’s First Offshore Wind Farm by TheNew York Times The Daily 360

Smart Grid Rotterdam: Slim Elektriciteitsnet met Decentraal Energie Management Systeem DEMS

Pin It

De Gemeente Rotterdam, Stedin, Siemens Nederland, Lyv Smart Living en OMNETRIC bundelen hun krachten om Rotterdam te helpen bij het behalen van de doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn
De oplossing, gebaseerd op het decentrale energiemanagementsysteem DEMS van Siemens, stelt de stad in staat om de vraag naar energie en de opwekking ervan regionaal beter […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zon op Kaart Geeft Inzicht in Gerealiseerde en Geplande Zonne-energieparken in Nederland