Anders Bekeken

Archief voor oktober 2010The Breakthrough in Renewable Energy Documentary by VPRO Backlight

Pin It

It’s not in the papers but a silent revolution is moving across the world. Renewable energy is becoming cheaper than from fossil fuels. It means that progressively the choice for wind and solar energy is no longer an ethical one but an economic one. And this will speed up the transfer to renewable energy.
In countries […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Tesla Solar Glass Roof Tiles: Zonnedakpanen Voor Duurzame Zonne-Energie

Pin It

Tesla is in Amerika al enige tijd geleden gestart met het aannemen van orders voor de nieuwe zonnedakpannen. De verkoop in Nederland gaat in 2018 van start. De zonnedakpannen komen in vier varianten op de markt.
De belangstelling in Amerika is groot en de zonnedakpannen blijken nu al uitverkocht tot ver in 2018. Welke gevolgen dat […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

China’s Solar City Dezhou: Secrets of The World’s First Solar City by China Icons

Pin It

There’s nowhere else in the world quite like it. You can’t help but be blown away by the number of solar panels gleaming from almost every surface in the city. From the top of its buildings to the roof of its buses.
Dezhou, China is the world’s first solar city, with 98% of its power produced […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

HEINEKEN ’s-Hertogenbosch Gaat Biogas Gebruiken voor Brouwproces: Heerlijk, Dat Groene Gas

Pin It

De nieuwe waterzuiveringstallatie van Aa en Maas haalt uit het rioolwater van Den Bosch en omgeving slib dat in een vergistingstank wordt omgezet in biogas. Tien procent daarvan gaat naar het reinigingsbedrijf, dat laat er zijn vuilniswagens op lopen.
Negentig procent, gaat sinds kort via een biogasleiding van 2,2 kilometer onder de A59, de Dieze […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Studentencomplex Donk in Breda Voorzien van 266 Zonnepanelen by ZonnepanelenDelen

Pin It

Via crowdfunding op ZonnepanelenDelen heeft PrimePitch voor het studentencomplex Donk! in Breda de financiering van 80.000 euro opgehaald voor het pv-project van 266 zonnepanelen.
Het zonnedak is gerealiseerd en de financiering wordt over een periode van 15 jaar afbetaald.  Alle verantwoordelijkheden zijn contractueel duidelijk vastgelegd door goede juridische documentatie. Het PV-systeem levert direct kostenbesparingen op via […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

India’s Solar Power House: Documentary by BBC

Pin It

Solar power in India is a fast-growing industry and as of 30 September 2016, the country’s solar grid had a cumulative capacity of 8,626 megawatts (MW) or 8.63 gigawatts (GW).
In January 2015, the Indian government expanded its solar plans, targeting US$100 billion of investment and 100 GW of solar capacity, including 40 GW’s directly […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Aegon Hoofdkantoor in Den Haag Voorzien van 539 Zonnepanelen by Coöperatie Groen Hofzicht

Pin It

De Coöperatie Groen Hofzicht heeft tot doel de realisatie, installatie en exploitatie van een zonnepanelen-installatie op de daken van het Aegon hoofdkantoor in Den Haag. De coöperatie maakt gebruik van de postcoderoosregeling.
Coöperatie Groen Hofzicht heeft een installatie van 539 panelen op 24 mei 2017 in bedrijf genomen op de daken van het Aegon-hoofdkantoor in Den […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Het Marnix in Amsterdam: 125 Zonnepanelen op het Dak van het Marnixbad in Gebruik Genomen

Pin It

Het Marnixbad in Amsterdam heeft zonnepanelen op het dak gelegd en onlangs in gebruik genomen. 
De zonnepanelen op het Marnixbad zijn het eerste project dat volledig is verzorgd door de Amsterdamse Zoncoalitie. De zonnepanelen leveren energie aan het zwembad.
De Zoncoalitie is een open samenwerkingsverband van bedrijven in de zonne-energie. De droom: Amsterdam wordt met de 1 miljoen […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonneveste: Het Zonnedak met 926 Zonnepanelen op De Nieuwe Veste in Breda by BRES

Pin It

Sinds kort is zonnedak de Nieuwe Veste, ofwel de ZonneVeste geopend in Breda. Daar worden de laatste zaken geïnstalleerd voordat de ‘stroom er op kan’ bij de ruim 900 zonnepanelen van dit project van de Bredase Energie Coöperatie (BRES).
Het pand van de Nieuwe Veste beschikt over een plat dak van ongeveer 4000 m2. Ideaal voor […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Nieuwe Cambuur Stadion: Het Eerste Energieneutrale Stadion van Nederland met Hybride Grasmat

Pin It

SC Cambuur heeft de plannen voor een nieuw stadion gepresenteerd. Het nieuwe onderkomen, dat waarschijnlijk Cambuur Stadion gaat heten, wordt het eerste energieneutrale stadion van Nederland en krijgt een hybride veld, dat deels uit kunstgras en deels uit natuurgras bestaat.
Met deze nieuwbouw is het streven om het meest duurzame en eerste energieneutrale voetbalstadion van Nederland te […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Sport | Lees verder »

Zonnepark Ketelsteeg Zaltbommel met 14.454 Zonnepanelen by Energie van Hollandsche Bodem

Pin It

Mooi hoor. Alweer een mooi zonne-panelen project. Dit keer van Energie van Hollandsche Bodem die in Zaltbommel zonnepark Ketelsteeg gaat ontwikkelen op de voormalige vuilstort in het buurtschap Oensel in Zaltbommel.
Het zonnepark gaat stroom leveren voor zo’n 500 tot 600 huishoudens.

Zie ook: Zonnedak Blomboogerd op Waterschap Rivierenland by Energie van Hollandsche Bodem

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Wave Parasite Winnaar Our Oceans Challenge 2016-2017

Pin It

Nederlandse maritieme bedrijven maken zich samen sterk voor een schonere oceaan en halen met de wedstrijd Our Oceans Challenge de beste innovatieve ideeën boven water.
Het concept Wave Parasite is de winnaar van Our Oceans Challenge. De tweede prijs en de publieksprijs gingen naar The Great Bubble Barrier. 
Het voorstel van Wave Parasite is gekozen tot het […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Water | Lees verder »

Tien Kleine Urban Windturbines op Bedrijventerrein ABC Westland Agri & Food in Poeldijk

Pin It

Mooi hoor. Eindelijk een test met kleine windmolens op het dak van een kantoor. Het duurzaamste bedrijventerrein van Nederland blijft continue innoveren en is enkele weken geleden gestart met het testen van tien kleine windturbines op de daken van de kantoren op ABC Westland Agri & Food in Poeldijk.
Dit testproject moet uitwijzen of een […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Eerste Energieneutrale Snelweg van Nederland: Duizenden Zonnepanelen op Knooppunt Almere

Pin It

De aanleg van de eerste energieneutrale snelweg van Nederland is in volle gang. De A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost krijgt een zonnepanelenveld in knooppunt Almere met vele duizenden zonnepanelen.
Hoeveel zonnepanelen het veld exact krijgt wordt later deze week bekend, maar naar verwachting gaat het om zo’n 4.000 tot 10.000 zonnepanelen. Het zonnepanelenveld moet […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Boer Kiest Zon II Project: Ruim 140.000 Zonnepanelen voor de Agrarische Sector by Boer Kiest Zon

Pin It

Mooi hoor, Alweer een groot zonnepanelen-project.
Dit keer van Boer Kiest Zon dat een mooi vervolg gaat realiseren op het al eerder in gebruik genomen project Bier Kiest Zon I. Boer Kiest Zon II gaat maximaal 140.000 zonnepanelen plaatsen in de agrarische sector in Nederland.
Agreco en BNG Bank hebben een overeenkomst voor de financiering van […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark de ‘Griene Greide’ in Garyp met 27.000 Zonnepanelen Goed voor 7 MW

Pin It

Zonnepark de Griene Greid’ in Garyp is officieel geopend. Het Friese zonnepark telt 27.000 zonnepanelen en is daarmee het grootste zonnepark van Nederland. 
De zonnepanelen zijn geplaatst op een voormalige grofvuil stortplaats. De Griene Greid’ heeft een vermogen van 7 megawattpiek. 
Het park kan jaarlijks ruim 1.700 gezinnen van stroom voorzien. De door het zonnepark geproduceerde stroom zal […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Offshore Wind Innovators: The Wind Innovators Community of The Netherlands

Pin It

The energy transition in the Netherlands is in full swing. As part of this, the offshore wind industry will build 3500 MW in wind farms until 2023, 350-450 wind turbines in total. The total investment will be bigger than that of the Betuweroute freight railway from Rotterdam to Germany or the industrial site Maasvlakte2.
Innovations are […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Stadion Galgenwaard in Utrecht Voorzien van 3380 Zonnepanelen by De Solar Store

Pin It

Om de duurzame ambities van FC Utrecht en Stadion Galgenwaard te realiseren zijn 3380 zonnepanelen door De Solar Store op het dak van het voetbalstadion geplaatst.
Deze zonnepanelen wekken samen ten minste 817.000 Kwh stroom per jaar op, die direct wordt afgegeven aan het openbare net. Hierdoor is het stadion energieneutraal, zo lees ik, en genereert […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Sport | Lees verder »

Wind and Solar Renewable Energy Powered 95% of Scottish Households in May

Pin It

Geweldig, het kan dus wel. In Schotland was de opbrengst van windenergie en zonne-energie in de maand mei bijna genoeg om alle Schotse huishoudens van energie te voorzien. Men kwam slechts 6 procent tekort.
Op 11 dagen in de maand mei was de opgewekte duurzame energie zelfs genoeg om alle Schotse huishoudens van energie te […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Tegenlicht Kort: Breekt Duurzame Energie Definitief Door? De Doorbraak van Duurzaam

Pin It

Het staat niet in de krant, maar er trekt een stille revolutie door de wereld: duurzame energie is goedkoper aan het worden dan energie opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dat betekent in toenemende mate dat een keuze voor wind- en zonne-energie geen ethische meer is, maar een economische. En dat zal de overgang naar duurzame energie […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Ruim 15000 Zonnepanelen op Distributiecentrum Rhenus Contract Logistics in Eindhoven by KiesZon

Pin It

Mooi hoor. Alweer een distributiecentrum van Rhenus Logistics dat door KiesZon  wordt voorzien van zonnepanelen.
Het distributiecentrum van Rhenus Contract Logistics in Eindhoven krijgt in totaal 15.316 zonnepanelen op dak.
De logistiek dienstverlener gaat jaarlijks ruim 4.000.000 kWh zelf opwekken. Daarmee wordt het systeem qua opwekvermogen, het grootste single roof zonnestroomproject van Nederland op basis […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

229 Nieuwe Windmolens in Nederland in 2016: 822 MW Duurzame Windenergie

Pin It

In 2016 zijn er in Nederland 229 nieuwe windmolens geplaatst met een totaal vermogen van 822 megawatt (MW). De nieuwe windmolens leveren jaarlijks genoeg schone elektriciteit om een stad van 450.000 inwoners van stroom te voorzien.
In totaal staat er ultimo 2016 voor 4.247 megawatt vermogen aan windenergie op land en op zee. In 2016 verdrievoudigde […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

WindDays Conference 2017: Building Wind Capacity by TKI Wind op Zee and NWEA

Pin It

The upcoming edition of the WindDays Conference is this year again co-organized by TKI Wind op Zee and NWEA. This edition of the WindDays will be a single day, content-based conference without an exhibition. Their goal is to create an event at which many different representatives from the wind sector will gather to network and […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Promotie Sheng Zhong at Maastricht University: Moving Towards An Energy Efficient Future

Pin It

Promotie Sheng Zhong op 14 juni om 12:00 uur op de Universiteit van Maastricht.
“In het streven naar duurzame ontwikkeling staat energiezuinigheid centraal. In dit proefschrift wordt een uitgebreid overzicht gegeven van de ontwikkelingen op het gebied van energiezuinigheid en energiezuinige technologieën. Het blijkt dat toename in energieverbruik door groei grotendeels kan worden gecompenseerd door het […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Het Grootste (850 MW) Zonnepark ter Wereld: Longyangxia Dam Solar Park in China

Pin It

Blijft toch mooi om te zien. De race van groot, groter naar groots. Of het nu gaat om het hoogste gebouw ter wereld of het grootste windpark ter wereld.
Allemaal geweldig, vooral als het gaat om duurzame gebouwen en duurzame energie.
In de race naar het grootste zonnepark ter wereld staat China op nummer 1 op […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Haalbaarheidsonderzoek Palmerah Tidal Bridge Project in Indonesië Gestart by Tidal Brige

Pin It

Tidal Bridge, een joint venture van Strukton International en DEC, is gestart met het haalbaarheidsonderzoek voor het Palmerah Tidal Bridge project in Indonesië. Het project heeft de National Strategic Project Status, wat het nationale belang benadrukt. Het project omvat de bouw van een drijvende brug met daaraan verbonden ‘s werelds grootste getijdenenergiecentrale.
De eerste fase van het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Energie Eiland op de Doggersbank in de Noordzee: Het Hub en Spoke Concept by TenneT

Pin It

De plannen om alle windmolenparken en de landen rond de Noordzee met elektriciteitskabels aan elkaar te verbinden, worden serieus. Netbeheerders TenneT Nederland en Duitsland hebben hiervoor een consortium opgericht met de Deense netbeheerder Energinet. Zij worden gesteund door de Europese Commissie.
Onderdeel van het plan is de bouw van een kunstmatig eiland op de Doggersbank midden […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Future of the Grid: Distributed Energy Solutions for the 21st Century Grid by SolarCity

Pin It

Modernizing our electric grid is one of today’s most exciting and complex challenges. The way that we generate, distribute and consume energy is evolving. Customers are demanding greater choice—with energy that’s cleaner, more affordable and more reliable.
SolarCity’s distributed energy resources (DERs) offer grid planners and operators increased flexibility and resiliency as they work to […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Biobased Economy (BBE) in Nederland: Van ‘Fossil Based’ Naar ‘Bio Based’ Economy

Pin It

De Biobased Economy is de economie van het heden én de toekomst. Eén die draait op biomassa in plaats van fossiele grondstoffen. Een economie die steeds meer kansen biedt.
Leer in deze film waarom je als ondernemer hiervoor in Nederland moet zijn. De biobased economy draagt bij aan de transitie naar een circulaire economie.
Biobased Economy […]

Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Gaat 24.200 Zonnepanelen Plaatsen op RWZI’s

Pin It

Alweer een mooi project van Nederlandse boden. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat ruim 24.000 zonnepanelen plaatsen bij vijf installaties waar afvalwater wordt schoongemaakt. Dankzij de zonnepanelen neemt de CO2-uitstoot af.
De zonnepanelen worden geplaatst op de waterzuiveringen in Amsterdam West (6.600 zonnepanelen), Horstermeer (6.400), Amstelveen (4.400), Uithoorn (3.500), Amsterdam Westpoort (3.300). In totaal 24.200 zonnepanelen. […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Largest (1.177 MW) Solar Plant in the World by Abu Dhabi Water & Electricity Authority

Pin It

Mooi hoor. De Abu Dhabi Water & Electricity Authority heeft de financiering rond voor wat het grootste zonnepark ter wereld moet worden.
Het financieringspakket heeft een totale waarde van $ 872 mln en zal resulteren in een zonnepark van 1.177 megawatt.
De bouw van het gigantische zonnepark start direct en als alles volgens plan verloopt en moet het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Dubai Lamp: ’s Werelds Meest Energie Efficiënte LED-Lamp by Philips Lighting

Pin It

Het gemeentebestuur van Dubai en Philips Lighting zijn per direct gestart met de verkoop van de Dubai-lamp, ’s werelds meest energie-efficiënte commercieel verkrijgbare led-lamp.
De introductie is onderdeel van het Dubai Lamp Initiative, een partnerschap tussen Philips Lighting en het gemeentebestuur van Dubai. Het initiatief benadrukt de inzet van Dubai om ’s werelds duurzaamste stad te […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Nederland Doet Veel Te Weinig aan Energiebesparing: Het is Dweilen Met De Kraan Open

Pin It

Nederland moet extra inzetten op energiebesparing. Het energieverbruik is zo hoog, dat alle nieuwe windmolens en zonnepanelen nog tekortschieten om het energieverbruik voldoende groen te maken. Het is dweilen met de kraan open. Er zijn scherpe regels en wetten nodig.
In ons land wordt nog steeds heel veel energie verspild met als gevolg dat het energieverbruik […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Aandeel Hernieuwbare Energie Blijft Vrijwel Gelijk: 5,9 Procent in 2016 by CBS

Pin It

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor, toen kwam 5,8 procent van het totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen.
Het energieverbruik uit wind en zon steeg, het verbruik uit biomassa nam licht af waardoor de totale toename van het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Efteling 65 Jaar: Symbolica met 800 zonnepanelen en 800 m2 Sedum Dak Opent 1 Juli 2017

Pin It

De Efteling in Kaatsheuvel bestaat woensdag 31 mei 2017 precies 65 jaar. Anton Pieck bedenkt de vormgeving van het park en Peter Reijnders voorziet de attracties van techniek, licht en geluid. Op 31 mei 1952 opende het attractiepark voor het eerst de deuren met Het Sprookjesbos. Maar liefst 220.000 bezoekers kwamen een kijkje nemen.
Een enorm aantal voor […]

Geplaatst in Agenda, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Hywind: World’s Largest Floating Offshore Wind Farm Off the Coast of Peterhead, Scotland

Pin It

Scotland’s notoriously strong winds could pan out to be a blessing in disguise after the Scottish government recently approved plans for a floating wind farm right off of the Scottish coast. 
Statoil, the Norwegian energy company, plans to build a floating wind farm 15 miles off the coast of Peterhead, Scotland by the end of 2017. […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Windpark N33 in Groningen Krijgt een Vermogen van 100 to 120 MW: Puur Groningse Energie

Pin It

Duurzame energie en vooral windenergie heeft de toekomst; windenergie op land is 1 van de belangrijke pijlers onder het energieakkoord voor duurzame groei. Dit akkoord heeft als doel Nederland een flinke stap te laten zetten in de transitie naar duurzame energie.
Omdat de provincie Groningen een kustprovincie is, is zij heel geschikt voor windenergie.
In de […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Ruimtelijke Kaders van Grondgebonden Zonneparken in Nederland: Zonnepark van A tot Z

Pin It

Veel gemeenten streven naar volledige energieneutraliteit. Naast windturbines en andere vormen van duurzame energie dragen grondgebonden zonneparken hier mogelijk aan bij. Maar wat is de juiste locatie van zulke parken? En hoe pas je ze ruimtelijk in?
Zonnestroom vormt vooralsnog een relatief klein aandeel in de productie van duurzame energie in Nederland. Door prijsdalingen en de […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Drijvend Met de Zon Meedraaiend Rond Zonnepanelenveld in de Eisenhowerplas in Elst

Pin It

Elst krijgt de wereldprimeur van een drijvend en met de zon meedraaiend zonnepanelenpark met 10.800 zonnepanelen in de Aamseplas, tegenwoordig Eisenhouwerplas, op bedrijventerrein De Aamin Elst.
Het ronde veld bestaat uit 10.800 zonnepanelen en draait in 12 uur tijd 170 graden met de zon mee en daarna ’s nachts terug naar de startpositie. Deze halve draai […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Grootste Drijvende Zonne-Energiecentrale ter Wereld Geopend in Huainan, China

Pin It

In het voormalige kolenmijngebied van Huainan in China ligt nu de grootste drijvende zonne-energiecentrale ter wereld. Het mijngebied is grotendeels onder water gezet  en blijkt nu de ideale plek te zijn voor grote aantallen drijvende zonnepanelen.
Het water is tussen de vier en tien meter diep en vormt volgens Sungrow een basis die stabiel genoeg is. […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Regio Noord-Veluwe: 100% Duurzame Energie voor Gemeentelijke Gebouwen in 13 Gemeenten

Pin It

Dertien gemeenten op de Veluwe kopen vanaf 2018 100% Nederlandse groene energie in voor alle gemeentelijke gebouwen. Onder leiding van het samenwerkingsverband Regio Noord-Veluwe (RNV) zetten zij hiermee een belangrijke stap richting een energieneutrale samenleving.
De betrokken gemeenten zijn: Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek, Putten (Regio Noord-Veluwe) en Barneveld, Ede, Nijkerk, Wageningen, Rhenen […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Nieuw Lokaal Duurzaam Energie Initiatief: De Energiecoörperatie Veluwe Energie

Pin It

Veluwe Energie is een energiecollectief geïnitieerd door de inwoners van Ermelo. Met als doel om het voor iedereen in Ermelo mogelijk te maken eigen elektriciteit op te wekken met zonne-energie. 100% lokaal en 100% groen = duurzaam! 
Wilt u graag duurzame energie opwekken, maar geen mogelijkheden om dit te doen omdat uw dak bijvoorbeeld ongeschikt is voor […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

An Awesome View at America’s First Offshore Wind Farm by TheNew York Times The Daily 360

Smart Grid Rotterdam: Slim Elektriciteitsnet met Decentraal Energie Management Systeem DEMS

Pin It

De Gemeente Rotterdam, Stedin, Siemens Nederland, Lyv Smart Living en OMNETRIC bundelen hun krachten om Rotterdam te helpen bij het behalen van de doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn
De oplossing, gebaseerd op het decentrale energiemanagementsysteem DEMS van Siemens, stelt de stad in staat om de vraag naar energie en de opwekking ervan regionaal beter […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zon op Kaart Geeft Inzicht in Gerealiseerde en Geplande Zonne-energieparken in Nederland

Pin It

Mooi hoor. Een website die netjes in beeld brengt hoe het staat met de ontwikkeling van zonne-energieparken in Nederland. 
In één oogopslag is te zien op Zon op Kaart dat het met de gerealiseerde zonneparken, de gele stipjes, in Nederland nog niet echt geweldig gaat. 
Zoals gebruikelijk in ons land zijn er uiteraard veel plannen, de paarse […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonne-energiecentrale voor Vluchtelingenkamp Azraq in Jordanië by IKEA en UNHCR

Pin It

De IKEA Foundation en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR openden 17 mei jl ’s werelds eerste zonne-energiecentrale in vluchtelingenkamp Azraq in Jordanië.
Hier worden ruim 20.000 Syrische gezinnen die twee jaar lang verstoken waren van elektriciteit nu van duurzame energie voorzien.
Het vluchtelingenkamp Azraq bevindt zich in een afgelegen gebied in het noorden van Jordanië. Het gebrek aan elektriciteit […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The People vs Oil: Stop Seismic Blasting and Protect the Great Australian Bight from Oil Exploration

Pin It

The Great Australian Bight is under threat from greedy oil companies. Plans are underway for companies like Chevron to begin high-risk exploration in one of the most remote and pristine areas of the world – right on our doorstep.
Local communities, Traditional Owners and countless endangered animals are at risk if this drilling goes ahead.
Imagine […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Can A Country Run Entirely on Renewable Energy? Yep, Portugal Did It! by CNN Eco Solutions

Pin It

Portugal proves that it can be done, running for 107 hours exclusively on electricity from renewable sources.

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Bio-Energie Festival 2017: Inspiratie Voor de Toekomst

Pin It

Begint jouw hart sneller te kloppen op de beat van biomassa? En wil jij de energietransitie een boost geven?
Kom dan naar het Bio-Energie Festival op dinsdag 20 juni 2017 in de Van Nelle tabaksfabriek in Rotterdam.
Dé ontmoetingsplek voor bio-energieken. Een energiebron voor iedereen die zich bezighoudt met het opwekken en circulair inzetten van duurzame energie […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

CommBank is Australia’s Dirtiest Bank: Five Projects They’re Bankrolling With Your Money

Pin It

CommBank is funding dirty coal projects, which are putting our globally renowned Great Barrier Reef in grave danger.
It claims to support action on climate change and keeping warming to below 2 degrees, but at the same time loan billions of dollars to fossil fuel projects that are polluting our world and making global warming […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Natuur | Lees verder »

Collectief Zonnepanelenproject met 460 Zonnepanelen: ZonRijk Voorst by EnergieRijk Voorst

Pin It

Energiecoöperatie EnergieRijk Voorst start een nieuw collectief zonnepanelenproject: ZonRijk Voorst.
Op een drietal daken in Twello worden zo’n 460 zonnepanelen geplaatst.
Zonne-energie of zonnepanelen op het dak is niet voor iedereen weggelegd. Gebrek aan ruimte of een ongunstige schaduwligging van je woning maken dit bijvoorbeeld voor individuele huishoudens onmogelijk. Reden voor duurzame energiecoöperatie EnergieRijk Voorst […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Five Things You Need to Know About NAIF: Save The Great Barrier Reef

Pin It

NAIF: The four letter word that could play a huge role in the future of the Great Barrier Reef. Here are five things you need to know about the secretive coal slush fund that is the Northern Australia Infrastructure Facility. Join the movement to save the Reef
The Turnbull Government could hand out $1billion of taxpayer money […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Natuur | Lees verder »

Het Energielabel voor Woningen: Van Energielabel G naar Energielabel A

Pin It

Waarschijnlijk bent u regelmatig in aanraking geweest met het energielabel, bijvoorbeeld bij het kopen van een stofzuiger of bij de aanschaffen van een magnetron.
Tegenwoordig zijn er ook energielabels voor woningen, deze zijn vanaf januari 2015 verplicht.
Maar wat is het precies en hoe komt u aan dit label voor uw huis? In dit artikel leggen we […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark XXL op het TT Circuit Assen met Ruim 21.000 Zonnepanelen

Pin It

Op TT Circuit Assen is dankzij intensieve samenwerking een uniek zonnepark gerealiseerd. Bovenop de grootste motorparkeerplaats van de wereld met ruimte voor 14.000 motoren zijn meer dan 21.000 zonnepanelen geplaatst.
Zonnepark XXL kan per jaar een hoeveelheid elektriciteit leveren die gelijk staat aan het verbruik van zo’n 2.000 huishoudens.
Hiermee levert het park een belangrijke bijdrage […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Facilitair & Gebouwbeheer 2016: Besparing door Noviteiten – De FGNoviteitenprijs 2016

Pin It

Editie 2016 van vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer vindt woensdag 13, donderdag 14 en vrijdag 15 januari plaats in de Brabanthallen in Den Bosch.
Facilitair & Gebouwbeheer is de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét vakevenement in de facilitaire en gebouwbeheer sector.
Het beursthema voor 2016 is besparing door noviteiten. Twee onderwerpen die binnen de facilitaire dienstverlening en het gebouwbeheer de […]

Geplaatst in Agenda, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Record Voor Windenergie in Nederland in 2015: Duurzame Energie voor 2,4 Miljoen Huishoudens

Pin It

Mooi hoor, 2015 gaat de boeken in als een recordjaar voor windenergie in Nederland. Nog nooit zijn er zo veel windmolens bij gekomen in ons land als vorig jaar, genoeg om 473.000 huishoudens van duurzame windenergie te voorzien.
In totaal leveren windmolens sinds eind 2015 voor 2,4 miljoen huishoudens aan duurzame energie. Dat heeft de brancheorganisatie voor windenergie […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Fiscaal Voordeel in 2016 met de Energie InvesteringsAftrek (EIA): De Energielijst 2016

Pin It

Op 30 december is in de Staatscourant de Energielijst 2016 gepubliceerd. De lijst bevat energiebesparende technieken die in aanmerking komen voor Energie InvesteringsAftrek (EIA). In 2016 is er wederom fiscaal voordeel.
Het aftrekpercentage gaat omhoog van 41,5 procent naar 58 procent. Hierdoor ontstaat er een netto voordeel van ongeveer 14 procent voor EIA aanvragers.
Het budget […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, Investeren | Lees verder »

Baas Over Je Eigen Energie by Greenchoice: De Groenste Energie is Je Eigen Energie

Pin It

Nederlanders die zelf stroom opwekken, met bijvoorbeeld een zonnepaneel op hun dak, zijn dé sleutel in de energietransitie. Ze vinden het leuker om zich met energie bezig te houden en gaan er daarom bewuster mee om.
Dat concludeert Greenchoice op basis van een onderzoek onder een representatief deel van de Nederlanders.
Nederlanders die zelf energie […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Phi Suea House in Chiang Mai, Thailand: Solar-Powered and Hydrogen Energy Storage

Pin It

The Phi Suea House development in Chiang Mai, Thailand consists of 4 family homes and other support buildings fully powered by photovoltaic panels and an innovative hydrogen energy storage system.
During the day, excess solar power is used to run electrolysers and produce hydrogen, which can be transformed back in to electricity through a fuel […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

Duurzaamheid Staat Hoog op de Agenda: Grote Gemeenten Kiezen Massaal voor Kolenstroom

Pin It

Gemeenten kiezen nog vaak voor pikzwarte kolenstroom in plaats van groene stroom. Duurzaam is geen doorslaggevend criterium, maar lage prijs wel.
Mooie woorden zijn er maar al te vaak van wethouders en woordvoerders die het hebben over duurzaamheid in hun gemeente. 
In de praktijk ligt het allemaal iets anders. Met name grote steden kiezen voor niet-duurzame goedkope, […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Greenwashing | Lees verder »

In Vijf Stappen CO2-Neutraal Ondernemen: Energie Besparen en Duurzame Energie Opwekken

Pin It

De CO2-voetafdruk van een organisatie is de stempel die zij achterlaat op de aarde als gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen.
Zo’n CO2-voetafdruk plaatst uw onderneming bijvoorbeeld door het verwarmen van een pand met aardgas of door transport met voertuigen die gebruik maken van diesel of benzine.
CO2-neutraal ondernemen betekent dat u met uw […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Ranglijst Elektriciteitsproducenten op Basis van CO2-uitstoot in Nederland by Ecofys

Pin It

Volgens het CBS stijgt de CO2-uitstoot in Nederland sneller dan de economische groei. In het derde kwartaal van 2015 lag de uitstoot 6,8 procent hoger dan een jaar eerder.
De stijging in CO2-emissies kwam vooral door toegenomen productie van elektriciteit door de energiebedrijven. Met name de export van elektriciteit is sterk gestegen.
Voor de productie […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Beurs EnergieZuinig Wonen 2016: Is Uw Huis Klaar voor de Toekomst?

Pin It

U heeft als huiseigenaar een voorlopig Energielabel gekregen, maar hoe dit label verbeteren? Welke aanpassingen zijn mogelijk, hoe zien die er uit en wie kan u daarbij helpen? Dat is allemaal te zien en te ervaren op de nieuwe beurs EnergieZuinig Wonen.
Deze beurs is gericht op particuliere huiseigenaren die hun huis willen verduurzamen en/of […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

The Most Powerful Wind Turbine in The World: The Enercon E126

Pin It

The Enercon E-126 is a wind turbine model manufactured by the German company Enercon. With a hub height of 135 m (443 ft), rotor diameter of 126 m (413 ft) and a total height of 198 m (650 ft), this large model can generate up to 7.58 megawatts of power per turbine. The power output […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Solar Powered Beer by Oedipus: Investeer nu in Zonnepanelen en Ontvang 25 Gratis Oedipus Bieren

Pin It

26 december 2015. Wow, soms gaan dingen echt snel. Het doel is na een week al bereikt.
Omdat Oedipus super veel leuke reacties krijgen, hebben ze besloten om 6 zonnepanelen extra op de brouwerij neer te leggen, 24 in totaal. Daarom kan er nog steeds worden geinvesteerd!
18 december 2015: Vier jaar geleden besloten Alex, Paul, Rick en Sander om samen […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Investeren | Lees verder »

HEINEKEN Zoeterwoude Gaat Bier Brouwen op Duurzame Energie: Heerlijk, Dat Groene Brouwen

Pin It

De Heinekenbrouwerij in Zoeterwoude gaat vanaf midden 2016 voor 40 procent op duurzame windstroom bier brouwen. 
Dichtbij de productielocatie van bierbrouwer Heineken in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude plaatst energiebedrijf Delta vier windmolens.
Bij de oplevering in 2016 leveren de windturbines samen maximaal 12 megawatt.
Heineken neemt de volledige stroomproductie van het windpark(je) af, voldoende voor 40% van de elektriciteitsbehoefte […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Risks of Green Energy Documentary: California by Arnold Schwarzenegger

Pin It

Arnold Schwarzenegger: i’ll be back ! – Arnold Schwarzenegger: Vliegt een beetje veel ! – Arnold Schwarzenegger: Biggest solar-plant ! – Arnold Schwarzenegger in Californië: Rechtszaak voor Strengere Milieunormen

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Smart Energy Systems: Video 100% Renewable Energy at a National Level in Denmark

Pin It

Denmark has decided to become independent from fossil fuels. For the sake of the climate, the economy, and in order to ensure security of energy supply.
This film shows how this will happen based on research conducted at Aalborg University.
At present wind and solar energy already delivers a good share of Denmark’s energy, but renewable […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Bio Energie Centrale Cuijk (BEEC) Weer in Gebruik Genomen; Duurzame Energie

Pin It

De Bio Energie Centrale Cuijk is onder een nieuwe eigenaar terug in productie. Het is één van de grootste biomassagestookte energiecentrales van Nederland.
In juni dit jaar kochten de bank NIBC en biomassa-exploitant Biosco de biomassacentrale van energiebedrijf RWE/Essent. Initiatiefnemer Daniel Goedhuis: “De installatie stond stil en niets te doen. Dat is natuurlijk doodzonde.”
Onder de naam […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

1500 Zonnepanelen op Sporthal de Tulp, Sporthal de Korf en Sport- en Recreatiecomplex Wasbeek

Pin It

Stiwa Exploitatie en Beheer gaat zonnepanelen plaatsen op drie van haar sportaccommodaties. Sporthal de Tulp in Voorhout, Sporthal de Korf en Sport- en Recreatiecomplex Wasbeek in Sassenheim zullen gebruik gaan maken van de zon voor de energievoorziening.
Met de plaatsing van 1500 zonnepanelen gaat Stiwa haar eigen stroom opwekken, wat zal bijdragen aan een beter milieu door minder CO2 […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Peter van den Brand Varkens in Hoeven: 866 Zonnepanelen op Daken van de Stallen

Pin It

Peter van den Brand Varkens in Hoeven heeft 866 zonnepanelen in gebruik genomen.
Op het bedrijf staan 500 zeugen en 4.000 mestvarkens in verschillende stallen.
De zonnepanelen gaan voor ongeveer 200.000 kilowattuur aan stroom produceren, een significant deel van het verbruik van het bedrijf. De terugverdientijd van het systeem is circa 6 jaar.
Het project is tot […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Enhanced Geothermal Systems (EGS): Learn About the Great Potential for EGS by Google

Pin It

Enhanced Geothermal Systems (EGS): Learn about the great potential for EGS with this video from Google.

SketchUp Model: Enhanced Geothermal Systems (EGS). An animation of the 50 MW Habanero EGS system, under development in Australia’s Cooper Basin. Video does not have sound.

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Steam Drillers: Geothermal Energy Development

Pin It

Geothermal drilling is the process of creating boreholes in the earth to extract the earth’s heat. 
Geothermal Exploration is the exploration of the subsurface in search of viable active geothermal regions with the goal of building a geothermal power plant, where hot fluids drive turbines to create electricity.
Exploration methods include a broad range of disciplines […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

HEINEKEN Nederland Zero-Emission Transport in 2020: 12000 Zonnepanelen op Distrinutiecentra

Pin It

Vanaf vandaag maken de distributiecentra van HEINEKEN in Nederland gebruik van zonne-energie.
De 12.000 zonnepanelen, die op acht locaties in het land zijn geïnstalleerd, hebben een vermogen van 3 megawatt (MWp).
De zonnepanelen liggen op de distributiecentra van HEINEKEN Groothandel in Amsterdam, Houten, Oss, Drachten, Etten-Leur, Rotterdam, Heerlen en Deventer.
Aanleg van de zonnepanelen is mede […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Eden Project: Enhanced Geothermal Systems (EGS) Energy Geothermal Plant

Pin It

Het Britse Eden Project, een bijzonder kassencomplex voor natuureducatie, krijgt een geothermische elektriciteitscentrale met een capaciteit van 4 megawatt duurzame elektriciteit en duurzame warmte.
De duurzame elektriciteitsproductie van de aardwarmtecentrale is genoeg om het Eden Project en nog eens 4000 Britse huishoudens van duurzame stroom te voorzien. De centrale haalt de warmte van 4,5 kilometer diep onder het kassencomplex […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Land Art Generator Initiative: LAGI 2016 Design Competition and LAGI Youth Prize 2015-2016

Pin It

The Land Art Generator Initiative (LAGI) announced that the LAGI Design Competition 2016 will be held in Southern California, with the City of Santa Monica as site partner.
The complete Design Guidelines along with dimensioned drawings, CAD files, photos, and more will be available on January 1, 2016.
On the design site that includes the breakwater adjacent to […]

Geplaatst in Agenda, Design, Energie en Besparing | Lees verder »

Caravan-Hilton in Zeewolde: 9000 Zonnepanelen op de Caravanstalling by Energieplusdak

Pin It

Energieplusdak plaatst momenteel ruim 9.000 zonnepanelen bij Caravan-Hilton in Zeewolde. Op onder meer de daken van de 5.000 vierkante meter nieuwe stallingsruimte komt 2,4 megawattpiek aan zonnepanelen te liggen. 
De nieuwbouw van de stalling gaat in januari 2016 van start en de zonnepanelen installatie wordt in april 2016 opgeleverd.
Het Energieplusdak is een dak voor nieuwbouw of voor […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam Gaan 2563 Zonnepanelen Plaatsen

Pin It

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaan ruim 2500 zonnepanelen plaatsen op de daken van vijf gebouwen.
De panelen met in totaal een oppervlakte van 4100 m2 zullen jaarlijks ongeveer 600.000 kWh aan energie opleveren, wat gelijkstaat aan het energiegebruik van ongeveer 200 huishoudens. Daarmee is het één van de grootste […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Subsidie voor Consumenten: Zonneboilers, Zonnecollectoren, Warmtepompen en Biomassaketels

Pin It

Burgers en ondernemers die zelf in huis of in het bedrijf duurzame energie willen opwekken kunnen vanaf 1 januari 2016 subsidie aanvragen voor zonneboilers en zonnecollectoren, warmtepompen, biomassaketels, pelletkachels en andere kleinschalige warmteopties.
Er is voor 2016 een budget van 70 miljoen euro beschikbaar voor de Investerings Subsidie Duurzame Energie (ISDE).
Via een zonneboiler wordt zonlicht omgezet naar […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, Iets anders | Lees verder »

Zes Lokale Zonne-Energie Initiatieven Gaan 6000 Zonnepanelen Plaatsen in de Provincie Groningen

Pin It

De eerste zes lokale zonne-energie projecten van Groningen hebben de Postcoderoospremie van de provincie ontvangen. Zij gaan als alles volgens plan verloopt samen 6000 zonnepanelen plaatsen.
Met de Postcoderoospremie ondersteunt de provincie Groninger initiatiefnemers om zonne-energieprojecten op te zetten en uit te voeren. Mensen die samen duurzaam energie willen opwekken, en daarbij gebruik willen maken van de landelijke Regeling […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Verplicht Energielabel Utiliteitsgebouwen: De Controle Start Binnenkort

Pin It

De nieuwe Woningwet stelt een energielabel verplicht bij huur of verkoop. Dit geldt ook voor eigenaren van utiliteitsgebouwen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert hen binnenkort op bezit van een energielabel na verkoop of verhuur.
Bij grotere publieke gebouwen moeten het Energielabel bovendien zichtbaar worden ophangen.
Een (utiliteits)gebouw moet op een mutatiemoment (verkoop, verhuur, sloop […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Tesla Powerwall voor Huishoudens by Eneco: Zelf Opgewekte Duurzame Zonne-Energie Opslaan

Pin It

Eneco wordt in de Benelux de eerste officiële leverancier van de Tesla Powerwall, een batterij waarmee huishoudens hun zelf opgewekte zonnestroom op kunnen slaan.
Eneco verwacht dat de opslag van zelf opgewekte energie een belangrijke rol gaat spelen in de energietransitie.
De Tesla Powerwall is een thuis-batterij die gebruik maakt van elektriciteit afkomstig van zonnepanelen of, bijvoorbeeld tijdens het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Gravity Energy: Eindelijk Efficiënte Energie uit Zwaartekracht – Bewijs Geleverd

Pin It

4 oktober 2016: Mooi hoor. Het bewijs voor energie uit zwaartekracht uitvinding is geleverd.
Nederlandse architect en wetenschappers leveren ‘proof of principle’ van wat jaren geleden begon met de vraag: “Kunnen we energie halen uit zwaartekracht?”. Deze uitvinding kan nu leiden tot een duurzame energie generator voor thuis.
De afgelopen zes maanden hebben architect Janjaap Ruijssenaars (Universe […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Het Nuon Energiedak: Nuon Start Proefproject in Wychen

Pin It

Nuon introduceert dé innovatieve oplossing in duurzame energie: het Nuon Energiedak. Een dak dat met isolatie en zonnepanelen energiebesparing en -productie combineert in een stijlvol ontwerp.
Op basis van uitgebreid onderzoek naar de behoeften van klanten is het concept gebouwd rond drie pijlers: gemakkelijk, financieel aantrekkelijk en mooi om te zien.
Nuon start een proefproject met […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Veel Nederlandse Huishoudens Hebben een Energievretende Koelkast

Pin It

De meerderheid, zo’n 60 procent, van de Nederlandse huishoudens beschikt over een koelkast met een energielabel A of minder en tien procent van de huishoudens gebruikt zelfs nog een koelkast met een energielabel C of D.
Slechts 4 procent van alle ondervraagden gaf aan te beschikken over een koelkast met het A+++ label, het zuinigste […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Snellere Grondwaterreiniging door Warmte-Koude Opslag (WKO) by Zhuobiao Ni

Pin It

Warmte-koudeopslag is meer dan een duurzame energiebron. Door het systeem van opslag en onttrekking van warmte en kou is vervuild grondwater zeker tien keer sneller schoon te maken dan met bestaande technieken.
Dat toont promovendus Zhuobiao Ni van Wageningen University aan in zijn proefschrift, dat hij op dinsdag 8 december 2015 verdedigt.
Warmte-koudeopslag (WKO) wordt gebruikt […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, Water | Lees verder »

Plan Delta voor 50000 Zonnepanelen aan de Ceresweg in Tholen Krijgt Vergunning

Pin It

Zo, Tholen krijgt, als alles doorgaat, één van de grootste zonneparken in Nederland. Energiebedrijf Delta krijgt van de gemeente Tholen een vergunning voor de aanleg van een 23 hectare groot zonnepark aan de Ceresweg bij Tholen-stad. 
De bezwaren van drie omwonenden zijn verworpen. Het park, met zo’n 50.000 zonnepanelen, moet één van de grootsten van Nederland […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

SamenZon Tynaarlo: Zonnepanelen Langs de A28 bij Tynaarlo Worden Weer Weggehaald

Pin It

4 maart 2017: Het zonnepanelenveld langs de A28 bij Tynaarlo wordt weer weggehaald. Na twee jaar komt er een einde aan een plaatselijk initiatief.
Voor het project is geld ingelegd door leden van de coöperatie. Volgens SamenZon krijgen die leden hun inleg volledig terug. Het gehuurde stuk grond van de gemeente wordt weer teruggebracht tot akker.
4 december […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Het Cestas Solar Park met 1 Miljoen Zonnepanelen: Het Grootste Zonne-Energiepark van Europa

Pin It

Mooi hoor. Her grootste zonne-energiepark van Europa is officieel geopend in Frankrijk. Het solar-park in de Franse gemeente Cestas heeft een grootte van zeshonderd voetbalvelden en bestaat uit een miljoen zonnepanelen.
Die leveren voldoende duurzame energie om een stad met ongeveer 300.000 inwoners (Utrecht heeft 335.000 inwoners) van stroom te voorzien.
Het Cestas solar park bestaat uit 25 project […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zweeds Koningshuis wil 4400 Vierkante Meter Zonnepanelen op Koninklijk Paleis in Stockholm

Pin It

Het Zweedse Koninklijk Huis wil de daken van het Koninklijk Paleis (Kungliga Slottet) in Stockholm, gaan voorzien van 4400 vierkante meter aan zonnepanelen.

Een kleinere testfaciliteit, die in 2010 werd geïnstalleerd op de noordelijke vleugel van het dak van het kasteel, heeft dusdanig positieve resultaten opgeleverd dat men nu ruim 60 procent van de daken van zonnepanelen wil […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

RAI Amsterdam Stapt Over op Bijna 100% Verwarming door Stadswarmte (Restwarmte) van Nuon

Pin It

Mooi hoor. De RAI Amsterdam heeft een duurzame stap gezet met een flinke vermogensuitbreiding van het gebruik van stadswarmte.
Tot nu toe gebruikte de RAI zowel gas als stadswarmte voor de verwarming van de hallen. Vanaf nu wordt vrijwel alleen nog restwarmte van de Nuon-centrale in Diemen gebruikt.
Klinkt goed. Toch vraag ik mij af voor hoeveel procent er nu stadswarmte […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The International Solar Energy Alliance: The Leading Network of Solar Events Worldwide

Pin It

India and France have launched an International Solar Alliance to boost solar energy in developing countries. The initiative was launched at the UN Climate Change Conference COP21 in Paris on 30 November by Indian Prime Minister Narendera Modi and French President Francois Hollande.
The alliance includes around 120 countries that support the “Declaration on the occasion to […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Mission Innovation: Accelerating The Clean Energy Revolution

Pin It

Mission Innovation aims to reinvigorate and accelerate global clean energy innovation with the objective to make clean energy widely affordable.
Accelerating widespread clean energy innovation is: An indispensable part of an effective, long term global response to our shared climate challenge; Necessary to provide affordable and reliable energy for everyone and to promote economic growth; and Critical for […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Breakthrough Energy Coalition: Miljarden Voor Onderzoek naar Duurzame Energie

Pin It

Mooi hoor. Ook de steenrijken op deze aarde komen met een klimaatinitiatief. De Breakthrough Energy Coalition is bedoeld om bedrijven te helpen innovaties op het gebied van schone energie snel op de markt te krijgen.
Microsoft-oprichter Bill Gates en andere steenrijke filantropen, als Mark Zuckerberg van Facebook, Jack Ma van Alibaba en Richard Branson van Virgin, gaan miljarden […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Steenkoolverbruik in Nederland Opnieuw Sterk Gestegen by CBS: De CO2-Uitstoot Neemt Toe

Pin It

Mooie timing van het CBS. Net nu alles en iedereen met een groot PR-offensief bezig is in verband met de klimaattop COP21 die vandaag in Parijs begint, komt het CBS met de laatste cijfers over het gebruik van steenkool in Nederland.
Het steenkoolverbruik in Nederland is in het eerste halfjaar van 2015 met 27 procent gestegen […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Klimaat | Lees verder »

Zonnepark Barendrecht Vaanplein Langs de A15 bij Afrit Vaanpark Met 1500 Zonnepanelen

Pin It

Volgend voorjaar verrijst langs de A15, bij afrit Vaanpark Barendrecht, een zonnepark met 1500 zonnepanelen. Genoeg om ruim 100 huishoudens volledig te voorzien van stroom en jaarlijks te zorgen voor 223 ton minder CO2 uitstoot.
Het zonnepark is onderdeel van Project A15, de weg van zon en wind. De ambitie is om eind 2015 40.000 […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Eerste Duurzame Snelweg Ter Wereld: Project A15 De Weg van Zon en Wind

Pin It

Natuur & Milieu en Milieudefensie werken samen aan een droom: de A15 moet de eerste duurzame snelweg ter wereld worden. Om dit te realiseren zijn ze Project A15 begonnen. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.
De ambitie is: in 2015 rijden over de A15 – de drukke verkeersader die Rotterdam […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Vervoer en OV | Lees verder »

Voor de Wind! Hoe je de Handen Op Elkaar Krijgt voor Windenergie

Pin It

Milieudefensie heeft praktische tips voor burgers en beleidsmakers om meer windenergie te realiseren. Windenergieprojecten waarin burgers participeren verlopen veel positiever en soepeler en hebben een grotere kans van slagen dan projecten waar geen burgers bij betrokken zijn.
Dat bleek de afgelopen 3,5 jaar tijdens het windenergieproject van Milieudefensie, een onderdeel van het Project A15. Bij dit […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Helft Doelstelling Windenergie op Land voor 2020 Bereikt: Windenergie Capaciteit van 3000 MW

Pin It

Mooi hoor, we zitten op de helft van het nationaal doel voor windenergie op land. Alle windmolens die nu in Nederland op het land staan, hebben een gezamenlijk vermogen van 3000 megawatt (MW).
Het nationale doel voor windenergie, zoals vastgelegd in het Energieakkoord, is een windvermogen van minimaal 6000 MW in 2020 via windmolens op het land. Dat is […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Unilever Gaat Voor 100% Duurzame Stroom in 2020 en 100% Duurzame Energie in 2030

Pin It

Zo, ook Unilever kon natuurlijk niet achterblijven in de aanloop naar de klimaattop COP21 in Parijs en heeft nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen aangekondigd. 
Vanaf 2030 moet alle energie die Unilever gebruikt uit hernieuwbare bronnen zijn opgewekt. Voor elektriciteit is de doelstelling 100% duurzame energie in 2020.
Unilever stelde in eerdere doelen al dat het de uitstoot van schadelijke stoffen in het productieproces drastisch […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Stijlvolle Zonnepanelen: De Lichtgewicht, Buigzame, Kleurrijke Zonnepanelen by Orange Solar

Pin It

Mooi om te zien dat de ontwikkelingen met zonnepanelen doorgaan. Ze worden ook steeds mooier om te zien.
Orange Solar, maker van zonnepanelen uit Roosendaal, gaat een nieuwe vorm van zonnepanelen produceren, die in verschillende kleuren en formaten kunnen worden geproduceerd.
De lichtgewicht en flexibele/buigzame zonnepanelen moeten gaan bijdragen aan de esthetische waarde van gebouwen. Orange Solar […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Nationaal Actieplan Zonnestroom (NAZ) 2016: 10 Gigawatt Zonnestroom in 2023

Pin It

Het Nationaal Actieplan Zonnestroom (NAZ) heeft haar ambitie bijgesteld. In plaats van 4 gigawattpiek in 2020 kan volgens de initiatiefnemers in 2023 maar liefst 10 gigawattpiek pv-vermogen in Nederland opgesteld staan.
Voldoende voor zeven procent van de totale elektriciteitsvraag in Nederland. Daarmee ondersteunt zonnestroom het Energieakkoord en levert zonnestroom 15% van de hernieuwbare elektriciteit in 2023
Het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Het Nieuwe Thialf in Heereveen: Halvering Energieverbruik en 5000 Zonnepanelen op het Dak

Pin It

Schaatshal Thialf in Heerneveen opende vrijdag 13 november opnieuw de deuren, na een negen maanden durende verbouwing.
De eerste fase van de ingrijpende vernieuwbouw is afgerond. Het schaatspaleis heeft een nieuwe en supermoderne ijsinstallatie en ijsvloer, die Thialf terug moet brengen in het rijtje van mondiale topbanen.
In het nieuwe schaatscentrum heeft de topschaatser de beschikking over […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Sport | Lees verder »

Commissie m.e.r.: Ontwerpprogramma voor Beheer Radioactief Afval Niet Concreet Genoeg

Pin It

De Commissie m.e.r. is van oordeel dat het programma voor het beheer van radioactief afval en verbruikte splijtstof effectiever ingezet kan worden om de risico’s voor toekomstige generaties te verkleinen. Ze doet aanbevelingen over concrete acties op korte termijn, zoals over het veiligstellen van de financiering, het reserveren van bergingslocaties en het organiseren van publieksparticipatie. […]

Geplaatst in Afval, Energie en Besparing | Lees verder »

OESO Rapport Environmental Performance Review The Netherlands 2015: Nederland Scoort Slecht

Pin It

Zo, Nederland doet het goed en slecht blijkt uit de conclusies van het OESO rapport Environmental Performance Review The Netherlands 2015.
Het goede nieuws is dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling OESO  het Nederlandse milieubeleid vooruitstrevend en adequaat noemt. Onder andere de milieuregelgeving en –handhaving in Nederland is goed op orde.
Het in Nederland gevoerde beleid wordt gebaseerd op […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Busstation Schiphol Noord Bekroond met ARC15 Innovatie Award: Zonnepanelen en LED-Verlichting

Pin It

Het project Busstation Schiphol Noord van architectenbureau Claessens Erdmann, Schiphol Real Estate en Heijmans is winnaar van de ARC15 Innovatie Award 2015.  
De ARC15 Innovatie Award wil veelbelovende ideeën, producten en processen stimuleren die vernieuwend én haalbaar zijn en die relevant zijn voor de opgaven van transformatie en herbestemming.
Doel van de prijs is het versterken van […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Hergebruik-Kringloop, Licht | Lees verder »

The Bride Tower in Basra, Irak: De Energieneutrale Hoogste Wolkenkrabber ter Wereld

Pin It

Geweldig. In de wedstrijd wie kan de hoogste wolkenkrabber ter wereld bouwen, heeft Irak zich in de strijd gemengd. 
The Bride Tower (De Bruid) in Basra moet met 963 meter de hoogste wolkenkrabber ter wereld worden. Inclusief antenne komt men uit op 1152 meter.
Irak wil een gebouw bouwen dat andere wolkenkrabbers zoals de Burj Khalifa in […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnig Ansen by Energie(k)Ansen: Zonnecentrale met 640 Zonnepanelen in Gebruik Genomen

Pin It

Maandag 16 november was het zover. De energie coöperatie Energie(k)Ansen uit Ansen nam officieel haar zonne-installatie in gebruik. Door een druk op een lichtknop verrichte gedeputeerde Stelpstra de openingshandeling voor een prachtige installatie van 640 zonnepanelen op het dak van de schuur van de beheerboerderij Veldkamp van Stichting Het Drentse Landschap. Deze boerderij staat op […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Energiebesparing in Bedrijven: Nu Makkelijker met Erkende Maatregelenlijsten Energiebesparing

Pin It

Bedrijven en instellingen moeten sinds 2008 energiebesparende maatregelen treffen als die binnen 5 jaar terug te verdienen zijn. Dat staat in het Activiteitenbesluit.
Aan de hand van lijsten met erkende maatregelen is het gemakkelijker geworden om energie te besparen en geld te verdienen.
Per 1 december 2015 treden wijzigingen in artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit in […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Kan de Gaskraan in Groningen dicht? Minder Gaswinning uit Groningen: Goed voor het Klimaat

Pin It

Het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen vermindert niet alleen de aardbevingsschade, het is ook goed voor het klimaat. Als tenminste de verminderde gaswinning gecompenseerd wordt door  gasbesparing,  bijvoorbeeld in Nederlandse huishoudens en in de industrie.
Wanneer het Gronings gas zou worden vervangen door LNG, Noordzeegas of gas uit Rusland is het klimaateffect juist negatief. […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, Klimaat | Lees verder »

The Amazing OLED Wallpaper TV by LG: Less Then 1mm Thick 55-inch OLED Screen

Pin It

LG Display, the screen-making subsidiary of LG has unveiled an impossibly thin television at a press event earlier thhis year in its home country of Korea. LG Display showed off a “wallpaper” proof-of-concept television. The 55-inch OLED (organic light-emitting diode) display weighs only 1.9 kilograms and is less than a millimeter thick.
Thanks to a magnetic mat that […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Grootste Zonnecentrale van Leiden met 285 Zonnepanelen op het Dak van Nieuwe Energie

Pin It

Mooi, ook in Leiden is er nu een grote zonne-energiecentrale met 285 zonnepanelen in gebruik genomen. De grootste van Leiden op het dak van het gebouw van Nieuwe Energie.
De afgelopen periode is op bedrijfsverzamelgebouw Nieuwe Energie aan de 3e Binnenvestgracht een zonnecentrale geplaatst met 285 zonnepanelen met 75 kWp. Hiermee is dit de grootste zonnecentrale van […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Gemeentehuis Voorst Voorzien van 400 Zonnepanelen by EnergieRijk Voorst

Pin It

Mooi, het gemeentehuis in Voorst is voorzien van 400 zonnepanelen. De installatie is eind oktober in gebruik genomen.
De verwachte opbrengst van de panelen is ruim 90.000 kWh per jaar. Initiatiefnemer voor het project is de lokale coöperatie EnergieRijk Voorst.
Eigenaar van de panelen zijn 54 inwoners van de gemeente Voorst, die zich hebben verenigd in de coöperatieve […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Duurzame Energie voor Twee Basisscholen by Leudal Energie: 204 Zonnepanelen op het Dak

Pin It

Mooi, weer een nieuw zonnepaneel initiatief. Dit keer Leudal Energie dat is gestart met de plaatsing van zonnepanelen op de daken van twee basisscholen in Leudal.
Beide zonnepaneelinstallaties hebben een vermogen van 60.000 Wp (Watt piek) en bestaan allebei uit 204 zonnepanelen. Dit betekent dat per school ruim de helft van de totale stroomvoorziening via de installatie wordt opgewekt. Dit […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Lokale Duurzame Energie Initiatieven Goed voor 90 MegaWatt Duurzame Energie

Pin It

Lokale duurzame energie-initiatieven pakken hun rol in de energietransitie. Er zijn formeel 212 energiecoöperaties actief die gezamenlijk een vermogen van bijna 90 megawatt hebben gerealiseerd met zon- en windprojecten, een opbrengst die gelijk staat aan het stroomverbruik van bijna 50.000 huishoudens. Dit vermogen wordt binnen korte tijd verdriedubbeld.
Tienduizenden Nederlandse burgers investeerden sinds 2012 samen minstens […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Het Zonnedak van B-Four Agro in Warmenhuizen: Crowdfunding van 776 Zonnepanelen

Pin It

Willem Bas en zijn compagnons van B-Four Agro hebben een uniek dak ter beschikking dat duurzaam ingezet kan worden voor zonne-energie. Zo kan het eigen elektriciteitverbruik worden gecompenseerd en daar bovenop zelfs nog veel meer zonne-energie worden geleverd aan het elektriciteitsnet. 
B-Four Agro gaat de 776 zonnepanelen crowdfunden via zonnepanelendelen. Iedereen kan mee investeren in het […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Investeren | Lees verder »

Smappee: ‘s-Werelds Slimste Energiemonitor Maakt Energieverbruik Inzichtelijk

Pin It

Inzicht in je energieverbruik is het begin van het besparen op energie. Smappee kan je helpen bij het meten van het energieverbruik, maar Smappee brengt ook de energieopbrengst van zonnepanelen in kaart. 
Ontdek Smappee: ’s werelds slimste energiemonitor. Wilt u voortdurend inzicht creëren in uw energieverbruik, sluipverbruik en het verbruik van individuele apparaten? Smappee doet dit voor u! […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Energieneutrale Tesla Gigafactory in Nevada, USA met een Gigantisch Zonnepanelen Dak

Pin It

Mooi hoor, De nieuwe Tesla fabriek in Nevada wordt energieneutraal en gaat via een gigantisch solar park net zoveel energie opwekken als er wordt verbruikt. 
De elektriciteit komt van zonnecellen op het dak en zonnecentrales in de buurt.
De fabriek krijgt elektrische warmtepompen waarmee warmte en stoom wordt opgewekt. Het dak van de fabriekshal is volledig vlak ontworpen en […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Siemens to Supply 12 Wind Turbines for 38 Megawatt Les Gourlous Wind Farm in France

Pin It

Siemens has been awarded an order for the delivery, installation and commissioning of 12 direct drive wind turbines at the Les Gourlous wind farm in France.
The SWT-3.2-113 turbines for the wind farm in the Champagne-Ardennes region in France will have a total capacity of 38.4 megawatts (MW) and will supply approximately 35,000 households with […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Bewoners Energiedag 2015 in Amsterdam: Een Mini-Conferentie voor Amsterdamse Bewoners

Pin It

Hoge stookkosten? Een koude of tochtige woning? Of zorgen om het klimaat?
Als bewoner kunt u zelf veel doen om energie te besparen in huis, door kleine veranderingen in uw woongedrag, door overleg met de verhuurder, door zonnepanelen te plaatsen… er is heel veel mogelijk.

Veel voorbeelden kunt u zelf ervaren op de Bewoners Energiedag, een […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zondag met Lubach by VPRO: Alle Huizen Moeten Voorzien Zijn van een Energielabel

Pin It

Een uitzending van Zondag met Lubach uit begin dit jaar over de Energielabels voor woningen. Beslist de moeite waard om nog even te bekijken.
Nederland moet duurzamer worden. Om dat te bereiken, heeft onze overheid wat nieuws bedacht: al huizen moeten voorzien zijn van energielabels. Maar hoe werkt dat precies?
Zondag met Lubach zocht het uit. […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Kolencentrales in Nederland Krijgen Miljarden Euro’s Subsidie voor Bijstook Biomassa

Pin It

Wat een puinhoop is het toch in ons land als het gaat om het energiebeleid. De ellende begon allemaal met toenmalig minister Jacqueline Cramer die haar handtekening zette onder het plan om meer kolencentrales te gaan bouwen. Daarna zijn er talloze bewindslieden geweest die die kolencentrales wel zagen zitten. Niemand weet precies waarom.
Nederland kan best […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Construction of the Solar Farm Under Wind Turbines: The Burgos Solar Farm in the Philippines

Pin It

Timelapse documentation of the construction of a Solar Farm under the wind turbines in Burgos, Ilocos Norte, the first site in the world of a combined solar and wind farm.

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Construction of the Largest Wind Farm in Southeast Asia: The Burgos Wind Farm in the Philippines

Pin It

Burgos Wind Farm is a wind farm in Burgos, Ilocos Norte, Philippines. It is the second wind farm built in the province of Ilocos Norte.
The wind farm was commissioned in November 9, 2014 and upon its completion begin of 2015 it became the largest wind farm in the country and in Southeast Asia, covering 600 […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Het Offshore Windpark Borssele: Wie Gaat de Verschillende Windparken Realiseren?

Pin It

Mooi hoor. In de komende jaren wordt gestart met weer een aantal nieuwe windparken voor de Nederlandse kust. In december 2015 staat de tender voor het Windpark Zone Borssele I en II op het programma. Ben benieuwd wie deze windparken gaat realiseren.
Het Rijk wil kavelbesluiten nemen voor twee windparken op zee bij Borssele in kavels I en II. […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Het Norther Windpark by Elicio en Eneco: Het Grootste Offshore Windpark van België

Pin It

Norther wordt het 4de windproject voor de Belgische kust. Met een geïnstalleerd vermogen van 350 MW is Norther meteen ook het grootste offshore project van België.
Norther streeft ernaar om de bouw aan te vangen in 2017 en ingebruikname tegen 2018 te houden. Elicio ontwikkelt het offshore windpark Norther via een 50-50 joint venture met het Nederlandse […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Open Ring Windturbine by Mega WindForce: Investeerders en Locatie in Zaandstad Gezocht

Pin It

Gemeente Zaanstad heeft met het Zaanse bedrijf Mega WindForce een inspanningsovereenkomst gesloten. Doel van de overeenkomst is het vinden van een geschikte locatie op Zaans grondgebied voor een proefopstelling voor een nieuwe revolutionaire windturbine.
Het gaat om een turbine die kleiner, stiller en productiever is dan de thans bekende typen windmolens. Een windturbine met een gat […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Marokko Gaat Voor Mega Zonne-Energiecentrales: Ouarzazate Solar Power Station (OSPS) – Noor I CSP

Pin It

Marokko is hard op weg om één van de grootste producenten van duurzame energie te worden die wordt opgewekt met megacentrales voor thermische zonne-energie: Concentrated Solar Power.
De stad Ouarzazate aan de rand van de Sahara staat op het punt om één van ’s werelds grootste solar-power leveranciers te worden. Deze maand wordt de eerste van vier Concentrated […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Solar Transformer: Portable Integrated Solar Power by Spectral Utilities

Pin It

Spectral Utilities offers innovative micro-utility services for temporary, off-grid and smart-grid applications. Spectral Utilities provide resources for modern demand in a fully renewable way.
The Solar Transformer is quick to deploy and easy to use, giving you renewable energy wherever you need it. Solar power is stored in a sophisticated onboard energy storage and distribution system. It can […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Evenementen | Lees verder »

Strandpaviljoen Blijburg 4.0 in IJburg Amsterdam: Smart Power Block en 71 Zonnepanelen op het Dak

Pin It

Het Amsterdamse strandpaviljoen Blijburg opende vorige week op een nieuwe -voor de komende twaalf jaar vaste- locatie in de nieuwbouwwijk IJburg. Het pand is 1800m2 groot, het hele jaar door geopend en ontvangt jaarlijks zo’n 800.000 bezoekers.
Eneco, Metabolic en strandpaviljoen Blijburg tekenen gezamenlijk voor een bijzondere combinatie van nieuwe technieken waardoor Blijburg zoveel mogelijk zelfvoorzienend is […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Energierekening Huishoudens Gaat Per 1 Januari 2016 -Zo Goed Als Zeker- Opnieuw Omlaag

Pin It

De energierekening van ruim de helft van de Nederlandse huishoudens gaat per 1 januari 2016 omlaag met gemiddeld zo’n 50 euro op jaarbasis. Dit komt door een daling van de variabele energietarieven bij vrijwel alle leveranciers.
De prijs voor gas daalt met gemiddeld ruim 5 procent, die voor elektriciteit tussen de 3 en 6 procent, […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Onze Clubkracht by Eneco Helpt Sportclubs bij Aanvraag Subsidie: De Energie van Pure Winst

Pin It

Naar verwachting staan penningmeesters van sportclubs maandag 4 januari 2016 om 09.00 uur massaal op scherp. Dan opent de overheid de inschrijving voor de subsidieregeling energiebesparing en duurzame energie voor sportclubs. Komende vijf jaar is er zes miljoen euro per jaar beschikbaar.
Energiebedrijf Eneco verwacht op de eerste werkdag van het nieuwe jaar grote drukte […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Sport | Lees verder »

Earth Power: Geothermal Energy Stored in the Earth

Pin It

Geothermal energy is thermal energy generated and stored in the Earth. It originates from the original formation of the planet (20%) and from radioactive decay of materials (80%).
The geothermal gradient, which is the difference in temperature between the core of the planet and its surface, drives a continuous conduction of thermal energy in the form […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Water Power (Hydropower): The Power of Falling or Running Water

Pin It

Hydropower or water power is power derived from the energy of falling water or running water, which may be harnessed for useful purposes.
Since ancient times, hydropower from many kinds of watermills has been used as a renewable energy source for irrigation and the operation of various mechanical devices, such as gristmills, sawmills, textile mills, […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Largest Wind Farm in The World: The 5000 MW Gansu Wind Farm in China

Pin It

Wind power is extracted from air flow using wind turbines or sails to produce mechanical or electrical power. Wind power as an alternative to fossil fuels, is plentiful, renewable, widely distributed, clean, produces no greenhouse gas emissions during operation, and uses little land.
The net effects on the environment are generally less problematic than those from nonrenewable […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Solar Power: Captured Solar Energy Converted to Solar Power

Pin It

Solar energy is radiant light and heat from the sun harnessed using a range of ever-evolving technologies such as solar heating, photovoltaics, solar thermal energy, solar architecture and artificial photosynthesis.
It is an important source of renewable energy and its technologies are broadly characterized as either passive solar or active solar depending on the way […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Human Capital Agenda: Energy Outlook Conference 2016 voor het Beroepsonderwijs

Pin It

Wat vraagt een duurzame energievoorziening van professionals in de dop? En hoe draagt uw onderwijsinstelling hieraan bij, nu en straks? 
De energietransitie vergt continue inhoudelijke vernieuwingen: een uitdagende opgave voor het beroepsonderwijs! Op veel plaatsen vinden onderwijsinstellingen en bedrijven elkaar al en werken aan scholing die aansluit bij competenties van de toekomst.
Als deelnemer aan deze Human […]

Geplaatst in Agenda, Educatie, Energie en Besparing | Lees verder »

Bedrijventerrein ABC Westland Agri & Food in Poeldijk Krijgt 16000 Zonnepanelen op de Daken

Pin It

Mooi hoor. Alweer een groot project met zonnepanelen. Met de installatie van 16.000 zonnepanelen op daken van het bedrijventerrein ABC Westland Agri & Food in Poeldijk, wordt het terrein in 2016 de grootste producent van zonne-energie in Zuid-Holland en het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland.
De installatie van de zonnepanelen is een verbreding van het duurzaamheidsbeleid […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Windpark Wieringermeer in De Hollandse Kroon: Duurzame Energie voor 280.000 Hushoudens

Pin It

Windpark Wieringermeer wordt een van de grootste windparken van ons land, en met 100 turbines goed voor groene stroom voor zo’n 280.000 huishoudens. Met een vermogen van ongeveer 300 MW levert het windpark een forse bijdrage aan de opwekking van schone, duurzame elektriciteit.
Dat is hard nodig, willen we klimaatverandering een halt toeroepen en minder afhankelijk […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Windpark Krammer op en rond de Krammersluizen: Duurzame Energie voor 70.000 Hushoudens

Pin It

Windpark Krammer is het grootste burgerinitiatief van Nederland. De bijna 3500 leden van de coöperaties Zeeuwind en Deltawind hebben het initiatief genomen om dit windpark op en rondom de Krammersluizen te onwikkelen.
Het windpark zal over 34 windturbines beschikken, met een totaal vermogen van ruim 100 megawatt, die compact bij elkaar gezet zijn. Dat is voldoende […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Tidal Energy in Nederland: Vijf Getijdenturbines in de Oosterschelde by Tocardo

Pin It

Tocardo Tidal Turbines, producent van vrijstaande waterkracht-turbines, plaatst vijf getijdenturbines in de Oosterscheldekering voor het opwekken van schone energie.
Het gaat om het grootste project voor getijdenstroom in Nederland en de grootste commerciële getijdeninstallatie in de wereld waarbij voor het eerst een reeks van vijf turbines naast elkaar wordt geïnstalleerd.
Al bijna zestig jaar beschermen […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Windpark Noordoostpolder: 86 Windmolens op het Land en in het Water van het IJsselmeer

Pin It

De leden van de Koepel Windenergie Noordoostpolder bouwen het grootste Nederlandse Windpark langs de dijken van het IJsselmeer aan de westkant van de Noordoostpolder.
Er komen in totaal 86 windturbines op het land en in het water, die die gezamenlijk 1,4 miljard kWh produceren.
Voldoende om dagelijks ruim 400.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Dat is […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Winddagen 2016: Hoofdrol in Energietransitie voor Windenergie

Pin It

10 juni 2017: WindDays Conference 2017: Building Wind Capacity by TKI Wind op Zee and NWEA
6 november 2015: Volgend jaar staat voor het eerst het nieuwe evenement Winddagen op de agenda op 15 en 16 juni 2016, met als thema: Wind Hoofdrol in Energietransitie. NWEA en het TKI Wind op Zee hebben de handen ineen geslagen door Windkracht 16 […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Windpark Slufterdam by Nuon en Eneco bij Rotterdam Krijgt Nieuwe Grotere Windmolens: 50 MW

Pin It

22 juni 2017: Nuon en Eneco zijn gestart met de voorbereidingen voor het vervangen van de huidige windmolens van windpark Slufterdam. De zeventien windmolens van het windpark ten zuidwesten van de haven van Rotterdam maken plaats voor veertien moderne windmolens die veel efficiënter zijn.
Als de nieuwe windmolens begin 2019 in bedrijf zijn, wekt windpark Slufterdam […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Treinen NS Rijden vanaf 2018 voor 100% op Duurzame Energie van Nieuwe Windparken by Eneco

Pin It

Eindelijk is het zover, nou ja bijna dan want in 2018 gaan alle treinen op groene stroom rijden. Die stroom is afkomstig van nieuwe windparken van energieleverancier Eneco.
Vanaf dit jaar rijdt al 50% van de treinen op groene stroom. De volledig groene treinreis gebeurd in fasen: 50% in 2015, 75% in 2016, 90% in 2017 en […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Vervoer en OV | Lees verder »

Nederlanders Krijgen Geld Terug van TenneT uit de Veilingpot met ruim 700 Miljoen Euro

Pin It

Mooi nieuws. Nederlandse consumenten en bedrijven krijgen de komende tien jaar geld terug uit de veilingpot van netbeheerder TenneT. Die pot is gevuld met ruim 700 miljoen euro.
De teruggaaf van 10 euro per maand wordt in mindering gebracht op de maandelijkse energierekening.
Minder mooi is het feit dat de terugbetaling aan consumenten en bedrijven wordt uitgesmeerd over een periode […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Energieverbruik in Wintermaanden Onderschat: Energiebesparing in Winter Levert Veel Op

Pin It

Maar liefst 85% van de Nederlanders schat het gasverbruik in de wintermaanden veel te laag in. Gemiddeld genomen denken mensen dat het ongeveer 30% hoger ligt dan in de zomermaanden. In werkelijkheid is dat echter ruim vier keer zo hoog, blijkt uit een analyse door Nuon van het energiegebruik van circa 2 miljoen huishoudens.
Om […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Houtstook door Particulieren: Tien Stooktips om Overlast door Houtrook te Voorkomen

Pin It

Het gebruik van open haarden, inzethaarden en houtkachels voor het geheel of gedeeltelijk verwarmen van woningen neemt de laatste jaren toe. Ook is er een toename van het gebruik van houtstook in tuinen (terraskachels e.d.), tuinhuisjes en schuren. Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens bezit een houtkachel of open haard.
Het stoken van hout kan […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

De Energieneutrale Penitentiaire Inrichting Zaanstad: Zonnedak met 5500 Zonnepanelen

Pin It

Geweldig, alweer een nieuw gebouw dat wordt voorzien van een zonnedak: de Penitentiaire Inrichting Zaanstad (PI Zaanstad). Donderdag 5 november wordt het eerste zonnepaneel geplaatst van het zonnedak met 5500 zonnepanelen. 
De nieuwbouw op het oostelijke gedeelte van bedrijventerrein Hoogtij in Westzaan is in mei 2014 van start gegaan en is medio 2016 afgerond. 
De zonnepanelen zijn één van […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Eneco Wordt Lid van DE Unie: Forse Groei Lokale Energiebedrijven Ondersteunen

Pin It

DE Unie, de leverancier van en voor lokale duurzame energiecoöperaties en energiebedrijf Eneco gaan intensief samenwerken om de snel groeiende beweging van lokale, duurzame energiecoöperaties te ondersteunen.
Beide partijen zijn ervan overtuigd dat lokale initiatieven een sleutelrol spelen in de overgang naar een volledig duurzame energievoorziening in Nederland.
Daarom wordt Eneco lid van DE Unie, […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Energiestrijd Zorghuizen 2015-2016: Energiebesparing door Bewuste Gedragsverandering

Pin It

De vierde editie van de Energiestrijd Zorghuizen start op 4 januari 2016 en wordt afgesloten op 4 april 2016 tijdens het Lentebal. Met de Energiestrijd Zorghuizen willen de initiatiefnemers, Meneer de Leeuw, Urgenda en Habion, laten zien hoe gemakkelijk zorghuizen op een positieve en betrokken manier energie en geld kunnen besparen met behoud van comfort. […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Alliander Viert Feest: 100 Jaar Netwerkbedrijf – Energie is Overal

Pin It

Alliander viert feest, want het netwerkbedrijf bestaat 100 jaar. Op de maandag 2 november vieren we de samenwerking met onze partners. Samen zorgen wij er voor dat energie er – ook in de toekomst – altijd is.
Samen met u viert Alliander de samenwerking die ervoor zorgt dat energie er – ook in de toekomst – […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Het Energie Positieve BREEAM Outstanding Kantoorgebouw van Alliander in Duiven

Pin It

12 november 2015: Vandaag opent Alliander het volledig gerenoveerde bedrijfsgebouw in Duiven nabij Arnhem. Vóór de renovatie was dit een verzameling kleurloze jaren ’80 gebouwen geschikt voor 600 medewerkers, erna één innovatief en duurzaam energiepositief complex waar plaats is voor meer dan 1500 mensen.
Het is de eerste keer dat na een renovatie het hoogst mogelijke […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

18% Nederlanders over Tien Jaar Zelfvoorzienend: De Intelligente Thermostaat Toon by Eneco

Pin It

Bijna één op de vijf Nederlanders (18%) denkt over tien jaar zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie.
Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder duizend Nederlanders in opdracht van energiebedrijf Eneco.
Vooral de provincie Overijssel is positief gestemd. 23 procent denkt in 2025 zelfvoorzienend te zijn tegenover 13 procent in Noord-Holland.
Nederlanders denken dat […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Landelijke Burgercoöperatie De Windvogel: Duurzame Windenergie via Zes Windturbines

Pin It

De Windvogel is een landelijke burgercoöperatie die streeft naar een duurzame energievoorziening met windenergie als prioriteit. De burgercoöperatie bezit zes windturbines die mogelijk gemaakt zijn door leningen die leden verstrekken.
De Windvogel telt momenteel meer dan 3300 leden, oftewel mede-eigenaren. De leden kunnen hun ‘eigen’ windstroom afnemen.
Iedereen kan lid worden via het aanmeldingsformulier van de Windvogel. […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnepark De Klepperstee: Zonneweide met 2900 Zonnepanelen op Recreatiepark De Klepperstee

Pin It

Directeur Jeroen den Hollander van recreatiepark De Klepperstee vertelt over de totstandkoming en resultaten van zijn zonneweide met 2900 zonnepanelen op 1,4 ha, wat dit voor zijn bedrijf betekent en over de rol van Eneco als huisadviseur van De Klepperstee.
De Klepperstee ligt aan de rand van de familiebadplaats Ouddorp aan Zee in het uiterste westen […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Eneco Zonnepark Ameland: Het Grootste Zonnepark van Nederland met 23000 Zonnepanelen

Pin It

Op Ameland is de bouw van Nederlands grootste zonnepark gestart. Op het terrein van het vliegveld in Ballum worden 23.000 zonnepanelen geïnstalleerd, waardoor een park ontstaat met een piekvermogen van 6 megawatt.
Het park wordt begin 2016 opgeleverd. Dan wekt Ameland, dat nu nog alle stroom van het vasteland geleverd krijgt, de stroom voor haar ruim 1500 […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Eneco Biomassa Energiecentrale Bio Golden Raand Gaat Stoom Leveren aan AkzoNobel

Pin It

14 februari 2017: Nou het is ietsjes later geworden. Op 13 februari heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken de biostoomlevering van de Eneco-centrale in gebruik genomen.
Door de overstap van gas- naar duurzaam geproduceerde stoom verduurzaamt AkzoNobel in één keer 10 procent van haar Nederlandse energieverbruik. Dit leidt volgens AkzoNobel tot een CO2-reductie van 100.000 […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Excellent Gebied: De Wijk Geerpark in Vlijmen, gemeente Heusden met Energiezuinige Woningen

Pin It

Omringd door groen en aan de rand van het dorp Vlijmen ontstaat Geerpark. De gemeente Heusden en wooncorporatie Woonveste werken samen aan een bijzonder mooi gelegen en duurzame woonwijk, met veel plek voor water en groen. Er komen maximaal 800 woningen en er is volop ruimte voor wandelen, spelen en ontspannen.
In Geerpark is voor […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

Excellent Gebied: Huurwoningen met Collectief WKO-systeem in Stekkenberg-West in Groesbeek

Pin It

Voor de nieuwbouw Stekkenberg worden 239 verouderde huurwoningen gesloopt. De nieuwbouw wordt gerealiseerd in zes fasen. De bewoners die straks terugkeren (circa  50%), hebben vanaf de eerste plannen meegepraat en hebben een grote keuzevrijheid.
Er zijn workshops georganiseerd voor koken zonder gas en de bediening en werking van het WKO-systeem. Daarnaast is een bezoek gebracht […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

Het Eneco Windpark Luchterduinen: 56% meer Nederlandse Windenergie op Zee

Pin It

Mooi hoor, weer een windpark erbij. Ik had het nieuws even gemist, maar het Eneco Windpark Luchterduinen is in september in gebruik genomen. 
Het windpark telt 43 windmolens en staat 23 kilometer uit de kust van Zandvoort en Noordwijk.
Eneco Windpark Luchterduinen heeft een vermogen van 129 MegaWatt en is daarmee goed voor groene stroom voor 150.000 huishoudens.
De […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Ranking Stroomleveranciers 2015: Nuon, Essent, Atoomstroom en DGB zijn de Grote Vervuilers

Pin It

De Nederlandse energiebedrijven produceren meer kolenstroom dan vorig jaar. Dit blijkt uit de ranking stroomleveranciers 2015, een gezamelijk initiatief van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE.
Er zijn slechts drie energiebedrijven die een tien behalen: DE Unie, Pure Energie en Qurrent.
Van de energiereuzen scoren Nuon en Essent buitengewoon slecht. Ze behoren tot de groep vervuilers: […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Groei Collectieve Zonneparken in Stroomversnelling by ZonnepanelenDelen

Pin It

In totaal zijn er in Nederland 83 zonneparken gerealiseerd doordat consumenten geld hebben ingelegd. Deze zonneparken hebben €6,5 miljoen aan investeringen ontvangen van particulieren om zo te zorgen voor meer zonne-energie in Nederland. De markt laat nu echt een versnelling zien.
Na een aanloopperiode werpen de overheidsmaatregelen om collectieve zonne-energie te ondersteunen haar vruchten af. […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Investeren | Lees verder »

Excellent Gebied: Het Nieuwe Dorp Steenbrugge in Deventer met Energieneutrale Woningen

Pin It

De locatie Steenbrugge ligt in het noorden van Deventer. Er is ruimtevoor de bouw van totaal 1110 woningen.
Fase 1 van Steenbrugge is inmiddels gestart, wat inhoudt dat er 400 woningen worden gebouwd. Het gaat om 130 sociale huur-, 70 vrije sector huur- en 200 koopwoningen.
De koopwoningen in de wijk Steenbrugge worden energieneutraal, er wordt geen gasvoorziening […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

Hoe Werkt Aardwarmte?: Mooie Animatiefilm – Uitleg van Geothermie

Pin It

Zie ook:  Aardwarmte Den Haag: Duurzame Warmte voor Den Haag Zuidwest – Escamp Festival: Gratis Energie Kwartetspel Aardwarmte Den Haag –Aardwarmte in de Tuinbouwkas: Koekoekspolder IJsselmuiden by Greenhouse Geo Power – Green Well Westland Geothermie : Schone en Duurzame Aardwarmte Energie in de Kas – Grootste Geothermiecentrale in de Benelux van Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) – De Regeling Nationale EZ Subsidies: Risico’s Dekken voor […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

GeoTHERM Expo & Congress 2016 in der Messe Offenburg, Duitsland

Pin It

Het GeoTHERM congres in Offenburg vindt komend jaar plaats op 25 en 26 februari 2016. Geotherm is het grootste jaarlijkse geothermiecongres in Europa en de inleidingen in het Engels, Frans en Duits worden simultaan vertaald.
Die GeoTHERM findet am 25 und 26 Februar 2016 zum zehnten Mal bei der Messe Offenburg statt. Innerhalb von neun Jahren hat […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

De ZonneWIJde Breda op Bedrijventerrein Steenakker in Breda by Breda DuurSaam

Pin It

21 juni 2017: Zo, het is gelukt. De ZonneWIJde bij de Steenakker in Breda is na zes jaar aan voorbereidingen officieel geopend. Er zijn maar liefst 6904 zonnepanelen die stroom opwekken voor zo’n 450 huishoudens. 
Alle zonnepanelen van ZonneWIJde Breda zijn door burgers betaald. Deze ‘zonnedelers’ verdienen geld met de stroomverkoop aan leverancier Greenchoice. Ook krijgen zij over […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Energieneutraal Stadhuiskwartier in Deventer: Duurzame Warmte en Koude, Verlichting en Water

Pin It

In december 2013 is de bouw van het Stadhuiskwartier in Deventer gestart. Het Stadhuiskwartier biedt straks plaats aan het bestuur van de stad en alle gemeentelijke diensten voor inwoners en bedrijven.
De gemeente Deventer verhuist maandag 28 en dinsdag 29 december naar het nieuwe Stadhuiskwartier aan het Grote Kerkhof. De faciliteiten voor het ontvangen van het […]

Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Excellent Gebied: De Oevers in Woonwijk Ossehaar in Coevorden: Duurzame Woningen

Pin It

Uniek gelegen tussen water, stad en land, worden de komende jaren de laatste twee fasen, De Velden en De Oevers, van de woonwijk Ossehaar ingevuld. Wonen in Ossehaar betekent ‘buiten’ wonen met de voorzieningen van de stad Coevorden binnen handbereik.
Ossehaar is een wijk van in totaal 325 woningen, waarvan de laatste fase (De Oevers, fase […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

Excellent Gebied De Pimpelaer aan Het Kanaal in Assen: Energiezuinige Stadsappartementen

Pin It

In herstructureringsproject De Pimpelaer in het centrum van Assen maken ruim 32 verouderde huurwoningen in de sociale sector plaats voor 44 nieuwe, energieneutrale woningen.
Hiermee willen de gemeente en woningcorporatie Actium investeren in de leefbaarheid in de wijken, de kwaliteit van het huuraanbod en actief inzetten op de transitie naar een duurzaam Assen. 
Aan Het Kanaal […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnedak Volendam: 1059 Zonnepanelen op het Dak van het KRAS Voetbalstadion in Volendam

Pin It

Mooi hoor. Na de Euroborg in Groningen gaat nu het KRAS stadion in Volendam aan de beurt. Er is plaats voor 1059 zonnepanelen op het dak van het voetbalstadion.
Inmiddels is het minimaal benodigde bedrag van 120.000 euro via de crowdfundingswebsite ZonnepanelenDelen behaald.
U kunt nog meedoen. tot het maximaal benodigde bedrag van 170.000 euro is bereikt.
Zonnedak […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Investeren | Lees verder »

ThuisBaas: Uw Woning Energieneutraal Maken met ThermIQ, Clage Heaters en Thermoshield Verf

Pin It

ThuisBaas is het platform van Urgenda dat mensen helpt hun woning energieneutraal te maken. Veel mensen weten niet welke producten ze hiervoor het beste kunnen kiezen dus maakt ThuisBaas, onafhankelijk en zonder winstoogmerk initiatief van Urgenda, een goede voorselectie.
Met de infraroodverwarming van ThermIQ  en de instant heaters van Clage is ThuisBaas klaar voor het stookseizoen. […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

ZonOpZorg: De 512 Zonnepanelen voor Zorghuis De Benring in Voorst Worden Begin 2016 Geplaatst

Pin It

18 november 2015: Geweldig. In slechts vijf weken is de benodigde 160.000 euro opgehaald om begin 2016 de 512 zonnepanelen te kunnen plaatsen op De Benring in het Gelderse Voorst
Dankzij 119 investeerders is het eerste doorbraakproject van ZonOpZorg een feit. 
“In vijf weken hebben we, via crowdfundingswebsite Zonnepanelendelen, de benodigde
160.000 euro opgehaald. Het kost zorginstellingen niets, omdat burgers betalen. Instellingen houden […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Investeren | Lees verder »

Het Symposium Topprestaties in Energiezuinige Bouw: Vier Jaar Monitoring Excellente Gebieden

Pin It

Negentien gebieden verdeeld binnen heel Nederland gingen de uitdaging aan: bouwen met een fors lagere EPC dan het Bouwbesluit op dat moment voorschrijft.
Vier jaar intensieve monitoring binnen het programma Excellente Gebieden levert waardevolle resultaten op; de kennis die is opgedaan voor de transitie naar energieneutrale bouw in Nederland is direct toepasbaar.
Excellente Gebieden is een kennis- en […]

Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

Wij Stoppen Steenkool: Alle Kolencentrales in Nederland Dicht, niet Investeren in de Kolenindustrie

Pin It

Deze presentatie is gemaakt door Wijstoppensteenkool, een campagne van GroenFront! tegen de steenkoolindustrie. De presentatie geeft een beeld van de geschiedenis van het klimaat op aarde en het gevaar van CO2. Daarnaast geeft de presentatie aan waarom er niets van bedrijfsleven of politiek te verwachten is als het gaat om het verduurzamen van de huidige […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Energieneutrale Wijk Locatie Valkenburg op Marine Vliegkamp Valkenburg in Katwijk

Pin It

Dicht bij de duinen en midden in de Randstad ontstaat een aantrekkelijk landschap. De gemeente Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf werken samen aan een bijzonder mooi gelegen en duurzame woonwijk met veel plek voor water en groen: Locatie Valkenburg.
Er komen maximaal 5.000 woningen, diverse voorzieningen en volop ruimte voor sport en spel. In de verschillene […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

GEN (Gebieden Energie Neutraal): Een Concept Voor een Energieneutraal Gebied

Pin It

In 2020 moet Nederland voldoen aan de ambitieuze Europese doelstellingen op het gebied van CO2-reductie en duurzame energieopwekking. Concreet betekent dit 20% minder uitstoot van broeikasgassen dan in 1990 (vooral CO2). Daarnaast moet het aandeel duurzaam opgewekte energie in 2020 zijn toegenomen van ongeveer 2% naar 14% van het totale energiegebruik.
De gebouwde omgeving is verantwoordelijk […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

De Excellente Gebieden: 19 Voorbeeldgebieden voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw

Pin It

De Excellente Gebieden zijn voorbeeldgebieden voor zeer energiezuinige nieuwbouw. Om kennis en ervaring op te doen met energiezuinig bouwen zijn in het kader van het Lente-akkoord 19 gebieden geselecteerd.
De gehanteerde EPC is in deze gebieden was minimaal 25% scherper dan het Bouwbesluit op dat moment voorschreef.
De gebouwde woningen liepen daarmee vooruit op de in […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

Bruinkool Energiecentrales in Duitsland Gaan Dicht: RWE en Vattenfall van Stand-By naar Sluiting

Pin It

Duitsland zet weer een belangrijke stap naar een volledig duurzame energievoorziening. De Duitse regering en de grote energiebedrijven RWE, Vattenfall en Mibrag (het Mitteldeutsche Braunkohlegesellschaft) hebben een overeenkomst gesloten over het stilleggen van acht sterk vervuilende bruinkool elektriciteitscentrales. 
De partijen krijgen bij elkaar ruim 1,6 miljard euro om acht centrales, die draaien op bruinkool, de komende jaren gefaseerd op […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Pentland Firth in Scotland: The World’s Largest Tidal Power Plant by MeyGen

Pin It

The first phase of the project in the Pentland Firth in Scotland will include 61 tidal turbines which will supply Scotland with enough power for 42,000 families. Eventually there could be as many as 269 water turbines installed on the array, creating 398 megawatts of electricity.
Scotland has a goal of being completely off of fossil […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Warmtenet Noordwest by WarmteStad: Duurzame Aardwarmte (Geothermie) voor Groningen

Pin It

WarmteStad, een samenwerking van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, heeft het initiatief genomen voor het project Warmtenet Noordwest in de stad Groningen.
Hierbij wordt aardwarmte kilometers diep uit de bodem gehaald voor de verwarming van gebouwen.
Aan de noordkant van de Zernikecampus komt een geothermische bron, die aan 11.700 huizen, scholen en kantoren in […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Apple Launches New Clean Energy Programs: 100% Clean Energy for Apple Operations in China

Pin It

Apple announced two new programs aimed at reducing the carbon footprint of its manufacturing partners in China.
The programs will avoid over 20 million metric tons of greenhouse gas pollution in the country between now and 2020, equivalent to taking nearly 4 million passenger vehicles off the road for one year. 
Apple is now generating clean […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Op Weg Naar Een Klimaatneutrale Gebouwde Omgeving 2050 by CE Delft

Pin It

Hoe krijg je alle buurten van Nederland klimaatneutraal? Welke maatregelen zijn nodig en wat kost dat? Deze vragen heeft CE Delft beantwoord in de studie ‘Klimaatneutrale gebouwde omgeving 2050’.
Het onderzoek laat zien waar aardgas en groen gas in de toekomst de beste optie blijft om gebouwen en woningen te verwarmen.
De studie laat ook […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

BlueTEC Texel: World’s First Floating Tidal Energy BlueTEC platform

Pin It

The first BlueTEC Tidal Energy platform was formally named BlueTEC Texel. The floating platform, which holds tidal turbines beneath the sea surface, installed south of the island of Texel is supplying clean electricity to the Dutch grid.
This first BlueTEC will serve as a demonstration platform targeted at remote locations worldwide, such as islands in Indonesia, […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Aardwarmte Kwintsheul: Project Natures Heat Westland van 9 Tuinbouwbedrijven

Pin It

Het project  Nature’s Heat is een gezamenlijk initiatief van negen tuinbouwbedrijven in Kwintsheul, met een gezamenlijke oppervlakte van 51 hectare en zeer uiteenlopende  teelten.
Eind augustus 2015 is de opdracht verstrekt voor de boring. De beoogde diepte is 2.500 meter. Het te verwachten vermogen van de bron is circa 16 MWth (P50) bij een te […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Aardwarmte Vierpolders: Duurzame Warmte in de Glastuinbouw in Vierpolders

Pin It

Klimaatverandering, stijgende prijzen van olie en gas en fossiele brandstoffen die langzaam maar zeker opraken. Er zijn meer dan genoeg redenen om op zoek te gaan naar alternatieve en meer duurzame vormen van energie.
Aardwarmte is een zeer milieuvriendelijke en voor Nederland nog relatief nieuwe oplossing. Aardwarmte is vooral aantrekkelijk op plaatsen met een grote warmtebehoefte, […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Gemini Offshore Windpark in Gebruik Genomen: 600 MW Duurzame Wind Energie

Pin It

8 mei 2017: Mooi hoor. Het Gemini Windpark is vandaag officieel in gebruik genomen. Het mega-windpark, één van de grootste windparken ter wereld, voegt 600 MW toe aan de duurzame energie productiecapaciteit van Nederland.
Het beheer en het onderhoud van het windpark worden vanuit de Eemshaven in Groningen aangestuurd. Dit biedt jaarlijks werk aan 75-100 personen. De bouw […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Gelijktijdig Stoppen met Kernenergie en Kolenenergie in 2040 Kan in Duitsland

Pin It

Mooi hoor. Het is wel degelijk mogelijk dat Duitsland in 2040 gelijktijdig afscheid neemt van zowel kernenergie als kolenenergie. 
Een nieuw onderzoek, in opdracht van de regering van de deelstaat Rijnland-Palts, weerspreekt de bestaande analyses van de bondsregering en van de kolenindustrie.
Die gaan ervan uit dat de energievoorziening in Duitsland in gevaar komt als gelijktijdig kern- en […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Engie Stopt met Kolencentrales Bouwen en Gaat Investeren in Duurzame Energie

Pin It

Kijk, dat is goed nieuws. De Franse energiegigant Engie, voorheen GDF Suez, gaat geen nieuwe contracten meer aan voor de bouw van kolencentrales. Twee geplande kolen energiecentrales in Zuid-Afrika en in Turkije zijn geannuleerd.
Lopende projecten en verplichtingen die Engie is aangegaan, rondt het bedrijf nog wel af. In augustus maakte Engie al bekend voor $ 1 mrd aan belangen […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Visie 2030 Glastuinbouw: Energie en Klimaat by CE Delft

Pin It

In 2050 wil de Nederlandse glastuinbouw klimaatneutraal zijn en in 2030 zal al een forse stap zijn gezet. Deze grootse uitdaging zal behaald worden door maatregelen ín de kassen: zuinigere teeltwijzen, zuinigere kassen, en hergebruik van warmte. En door levering áán de kassen van duurzame energie (elektriciteit en warmte).
Daarbij zullen per regio flexibele oplossingen […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Klimaat | Lees verder »

Der Geothermiekongress DGK 2015 in Essen, Duitsland

Pin It

Van 2 tot en met 4 november 2015 Der Geothermiekongress 2015 van het Bundesverband Geothermie op het programma in Essen, Duitsland. Nederland is als gastland/partnerland voor dit congres aangezocht en op 3 november zullen zes sprekers een inleiding verzorgen over diverse aspecten van geothermie in Nederland.
Zie ook: Grootste Geothermiecentrale in de Benelux van Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) – De Regeling Nationale […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Kas als Energiebron: Zeven Projecten van Start

Pin It

Voor het programma Kas als Energiebron zijn zeven projectvoorstellen goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken en LTO Glaskracht Nederland, op advies van de Ondernemersgroep Kas als Energiebron.
De voorstellen zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking en overleg met telers uit de relevante gewasgroepen. Zij zijn uiteraard, naar goed gebruik in de sector, nauw betrokken […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Aardwarmte in de Glastuinbouw: Het Handboek Geothermie

Pin It

Aardwarmte is ondergrondse warmte in diepere aardlagen. Aardwarmte, oftewel geothermie, is een belangrijk alternatief voor het gebruik van aardgas in de glastuinbouw; streefdoel is 0,3 Mton CO2-reductie door aardwarmte in 2020. Dat komt neer op bijna 5% van het energiegebruik.
Aardwarmtetoepassing in Nederland staat nog aan het begin van de ontwikkeling met twaalf gerealiseerde projecten, waarvan elf in […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Regeling Nationale EZ Subsidies: Risico’s Dekken voor Misboring bij Aardwarmte

Pin It

Begin deze maand is de regeling Risico’s dekken voor Aardwarmte voor de vijfde keer geopend.
De regeling RNES Aardwarmte verzekert uw bedrijf tegen de financiële risico’s van misboring bij een aardwarmteproject.
De kans op een misboring naar aardwarmte is klein, maar heeft wel grote financiële gevolgen, omdat een boring zeer kostbaar is. De ‘Regeling nationale EZ subsidies […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Renewable Energy from Evaporating Water: Eva The First Evaporation Driven Vehicle

Pin It

Simple devices made of bacterial spores, glue, and plastic may allow capturing energy from evaporating water.
This video explains the motivation behind our work and the exciting process of scientifically driven innovation.
The contents are based on the publication: “Scaling up nanoscale water-driven energy conversion into evaporation-driven engines and generators”, Nature Communications.

Evaporation-powered devices in action: Eva […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Vervoer en OV | Lees verder »

It Runs On Water: The Water Powered Dune Buggy GENIUS with Water Fuel Cell by Stanley Meyer

Pin It

Stan Meyer’s Dune Buggy that ran on water. Hydrogen/Oxygen fuel in an ICE motor. On board electrolysis, no hydrogen tanks, no bombs on-board, just water. It ran 100 miles per gallon!
The 2nd best inventor of the Century, besides Tesla, who was and will always be #1. Stan is the mustard seed of Water Powered Cars. […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Lokaal Energieneutraal: Op Weg naar een Energieneutrale Gebouwde Omgeving

Pin It

Op weg naar een energieneutrale gebouwde omgeving De afgelopen dertig jaar zijn we in Nederland actief met het ontwikkelen van energiezuinige huizen, zowel nieuwbouw als renovatie.
De laatste jaren begint het serieuze vormen aan te nemen: de overheid heeft ambities uitgezet, convenanten worden afgesloten, subsidies beschikbaar gesteld en de regelgeving gaat verder dan ooit.
De Nederlandse klimaatambitie […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Thailand Gaat Voor Zonne-Energie: De Zonne-Kampioen van Zuid-Oost Azië

Pin It

Mooi hoor. Eindelijk ziet men in Thailand in dat zonne-energie een goed idee is in een land waar bijna altijd de zon schijnt. Men is nu bezig om in hoog tempo zonneparken te realiseren.
Eind van dit jaar zal Thailand meer zonne-energie capaciteit hebben dan alle andere landen in de regio samen.
Tot nu toe werd in […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Future of Energy by Planetary Advocates: Lateral Power to the People

Pin It

The Future of Energy is a powerful documentary that captures the movement across the United States to transition to renewable energy and what everyday people are doing to help foster that shift.
It’s a positive film about the renewable energy revolution, and a love story about the countless individuals and communities that are re-imagining their […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

It Runs On Water: Zero Point Energy

Pin It

This extraordinary documentary raised a storm of interest when it was first broadcast in America. It tells the story of a small group of inventors who are seeking in various ways to unlock the vast amounts of energy locked up…in water!
Ordinary everyday water.
A vast untapped storehouse of one of the greatest fuels in […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The RE100: World’s Most Influential Companies Are Going for 100% Renewable Energy

Pin It

Negen van de grootste bedrijven ter wereld beloven volledig over te schakelen op elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie.
Onder de negen bedrijven zijn namen als Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Goldman Sachs, Nike, Starbucks en Walmart. Ze sluiten zich aan bij de RE100-campagne die eerder grote bedrijven als Ikea, DSM, H&M, KPN, Unilever, […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Energy [R]Evolution Scenario 2015: 100 % Duurzame Energievoorziening in 2050 Mogelijk

Pin It

Doordat de technieken voor duurzame energie zich zo snel ontwikkelen is energiewinning uit olie, gas en kolen is over 35 jaar niet meer nodig, aldus milieuorganisatie Greenpeace.
Samen met het Duitse Instituut voor Lucht en Ruimtevaart laat Greenpeace in een update van haar Energy [R]Evolution Scenario (pdf) zien dat een volledig CO2-vrije energievoorziening in 2050 […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Fractured Earth Documentary: Exposing the Real Price of the US Fracking Industry

Pin It

Fractured Earth: Fractured Lives. A half hour impassioned documentary film about the shale gas industry in Pennsylvania and the controversial process of fracking (hydraulic fracturing).
Photojournalist Lee Stone sets out to consult with a handful of locals in the towns of Dimock and Towanda, PA, where the fracking industry has wreaked havoc.
Through first-hand accounts we learn about […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Milieu | Lees verder »

Het Praktijkboek Passiefhuis: Het Passiefhuisconcept voor Nieuwbouw en Renovatie

Pin It

Energieneutraal bouwen wordt een steeds belangrijker begrip voor de Nederlandse bouwsector. Daarom is de ontwikkeling en stimulering van bewezen bouwmethoden cruciaal voor innoverende bouwbedrijven. Het passiefhuisconcept is zo’n methode.
Praktijkboek Passiefhuis biedt inzichten in de achtergronden van het passiefhuisconcept en behandelt de mogelijkheden om de gestelde energiedoelstellingen met behoud van comfort en gezondheid te realiseren.
Het passiefhuisconcept beschrijft […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Energiezuinig Renoveren Hoe Doe Je Dat?: Grote Sprong of Meerdere Stappen?

Pin It

Woningcorporaties geven vaak de voorkeur aan stapsgewijs renoveren, om in 2020 een woningvoorraad te hebben met gemiddeld Energielabel B. Er zijn echter ook succesvolle renovatieprojecten die direct de sprong maken naar Energielabel A+ of zelfs naar A++.
Dit blijkt uit twee onderzoeken van Nieman Raadgevende Ingenieurs naar energiezuinige renovatie aan de hand van 50 voorbeeldprojecten. Om het doel, […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Zonne-Energie in de Utrechtse Waarden: Veertig Miljoen kWh Duurzame Energie per Jaar

Pin It

Alle daken in de Utrechtse Waarden vol met zonnepanelen. Solar Valley in de polder, met een uiteindelijke jaaropbrengst van veertig miljoen kWh.
Dat is het idee voor het poldergebied tussen Lek, A2 en A12, met daarin de gemeenten IJsselstein, Lopik, Montfoort en Oudewater.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het totaal dakoppervlak binnen de Utrechtse Waarden ongeveer 518 […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Grootste Geothermiecentrale in de Benelux van Energie Combinatie Wieringermeer (ECW)

Pin It

Begin september werd na een periode van boren en testen de geothermiecentrale van Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) officieel geopend. 
Met de aardwarmteproductie van 2 miljoen m³ aardgasequivalent per maand is dit, op dit moment, de grootste geothermiecentrale in de Benelux.
Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) verzorgt de energie- en watervoorziening in businesspark en glastuinbouwgebied Agriport A7. In 2014 werd […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Waterkrachtcentrale in de Oude IJssel bij Doesburg: De Oryon Watermill

Pin It

Cleantech Energy portfoliobedrijf Deepwater-Energy (DWE) is door het waterschap Rijn en IJssel gekozen als de partij die een kleine waterkrachtcentrale gaat ontwikkelingen achter de stuw van de Oude IJssel in Doesburg.
Het bedrijf gaat de technologie Oryon Watermill bouwen en exploiteren, een modulaire waterkrachtinstallatie afgestemd op de lokale watersituatie.
De Oryon Watermill wekt energie op uit de kracht […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Water | Lees verder »

Oil & Water: An Oil Documentary Like No Other

Pin It

An oil documentary like no other, Oil & Water explores the complex relationship between coastal Cajuns in Louisiana and the oil and gas industry, following a family and their seafood business as they continue to support deepwater drilling in the wake of the BP oil spill, the worst oil spill in U.S. history.
Oil & Water […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Milieu | Lees verder »

Jouw Energie Moment: Duurzaam in Euro’s, Duurzaam in Groen

Pin It

Nederland gaat steeds meer duurzame energie opwekken en gebruiken. Om overbelasting op het net te voorkomen wordt in de proeftuin Jouw Energie Moment (JEM) gekeken hoe we duurzame energie zo optimaal mogelijk kunnen inzetten.
Hoe kun je mensen zo ver krijgen dat ze op andere momenten op de dag duurzame energie gaan gebruiken?
Ruim 200 woningen […]

Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

De Waterkrachtcentrale van Coo – Trois-Ponts: Duurzame Energie als het Nodig Is

Pin It

De waterkrachtcentrale van Coo – Trois-Ponts, de belangrijkste spaarbekkencentrale van België, is gelegen tussen Coo en Trois-Ponts in de provincie Luik in Wallonië. 
De spaarbekkencentrale van Coo – Trois-Ponts bestaat uit twee bovenbekkens, een machinezaal en een benedenbekken.
De centrale werd gebouwd tussen 1967 en 1979. Het water wordt tijdens perioden met een lager energieverbruik – bijvoorbeeld ’s nachts […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Water | Lees verder »

De Benelux Week van de Energie: Duurzame Energie – Transport – Waterkracht – Noorzeenet

Pin It

Van 19 tot 23 oktober 2015 is het de Week van de Energie. Het Belgisch Voorzitterschap en het Secretariaat-Generaal van de Benelux Unie zetten zo de samenwerking rond energie extra in de kijker. Het is één van de prioriteiten voor 2015 van het Belgisch voorzitterschap.
Deze Energieweek vormt het platform om actuele energieprojecten en energie expertise binnen […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

The Koch Brothers Exposed: Full Film

Pin It

Koch Brothers Exposed is a hard-hitting investigation of the 1% at its very worst. This full-length documentary film on Charles and David Koch—two of the world’s richest and most powerful men — is from acclaimed director Robert Greenwald.
The billionaire brothers bankroll a vast network of organizations that work to undermine the interests of the […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Fracking in America by Fault Lines

Pin It

For years now, the United States has tried to lower its dependence on foreign oil for its energy needs.
With stability in the Middle East in question, drilling at home has never been more attractive, but it often comes at a cost. 
Natural gas extraction – fracking – is being touted as the answer.
The way […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Energieneutraal Saerbeck, Duitsland: Waarin een Kleine Gemeente Groot Kan Zijn

Pin It

De gemeente Saerbeck in Duitsland (7200 inwoners) werkt sinds 2009 samen met de bevolking en het lokale bedrijfsleven aan de ontwikkeling en de uitvoering van een samenhangend plan om zelf duurzame energie op te wekken.
De mix van energie van de zon, de wind en duurzame biomassa levert maar liefst 29 MW aan produktiecapaciteit op. Dit […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Windpark Nijmegen-Betuwe: Vijf Windturbines op Bedrijventerrein De Grift in Nijmegen

Pin It

Burgerinitiatief Windpark Nijmegen-Betuwe realiseert vijf windturbines op bedrijventerrein De Grift langs de A15. Als alle juridische procedures succesvol doorlopen zijn worden de turbines naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar gebouwd.
De geplande windmolens produceren genoeg stroom om ongeveer 8.000 huishoudens te voorzien.
De inschrijving voor windaandelen in Windpark Nijmegen-Betuwe is gesloten met een […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Groene Grachten: Historische Panden Duurzaam en Energiezuinig Maken

Pin It

De Groene Grachten is koploper in Nederland met haar succesvolle aanpak voor het verduurzamen van oude gebouwen en helpt u uw woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk energiezuinig te maken. 
Wubbo Ockels, initiatiefnemer van De Groene Grachten en oud-bewoner van de Amsterdamse binnenstad, was zelf al begonnen met het verduurzamen van zijn appartement: zonnepanelen, LED […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Zon op De Zwijger: Innovatief Zonnedak met Matzwarte Zonnepanelen Siert Pakhuis de Zwijger

Pin It

Een prachtig ontwerp van matzwarte, dunne film zonnepanelen siert sinds enkele dagen Pakhuis de Zwijger.
Door de plaatsing van 198 matzwarte zonnepanelen oogt het nieuwe zonnedak van Pakhuis de Zwijger als het zwarte bitumendak dat het kreeg in 1934.
Het ontwerp is afkomstig van JansZon, de winnaar van de prijsvraag Zon op de Zwijger die in het najaar […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Het Zonnedak op Tennispark Kralingen: Crowdfundingsproject Succesvol Afgesloten

Pin It

Binnen een maand zijn alle zonnepanelen van het crowdfundingsproject van Tennispark Kralingen verdeeld. Met de 55.000 euro die is opgehaald, komen op het dak van het clubhuis 172 zonnepanelen te liggen waarmee de leden gezamenlijk hun eigen groene stroom voor het tennispark gaan opwekken.
De leden van Tennispark Kralingen hebben vorig jaar met hun plannen de […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Sport | Lees verder »

Power2Nijmegen: Nijmegen Energieneutraal in 2045 door Energiebesparing en Duurzame Energie

Pin It

Power2Nijmegen is een co-creatie proces  waarin bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen, overheden en burgers samen werken aan ideeën en in projecten om van Nijmegen een energieneutrale stad te maken.
Een energieneutrale stad is een stad die op jaarbasis evenveel energie duurzaam opwekt als dat er verbruikt wordt in die stad. Nijmegen wil in 2045 energieneutraal zijn door 50% energie te besparen en […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Momenta Documentary: A Future Worth Fighting For

Pin It

In America’s Pacific Northwest, communities are taking part in a historical opposition to Big Coal and its reckless pursuit of profits. American demand for coal is declining, and as a result the American coal industry plans to extract billions of tons of coal from the Powder River Basin and ship it to rapidly expanding Asian […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Groene Delta van Nijmegen: Zonnepark Nijmegen – Van Kolencentrale naar Duurzame Energie

Pin It

Kijk dat is mooi nieuws. Op dit moment wordt op het terrein van de kolencentrale van Electrabel in Nijmegen een zonnepark van 4000 zonnepanelen gerealiseerd.
Dit is onderdeel van een groter project De Groene Delta, waarbij de bestaande kolencentrale vanaf volgend jaar vervangen wordt door installaties die duurzame energie opwekken.
Als eerste worden de zonnepanelen geïnstalleerd en later […]

Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

De Zonnefarm van Bedrijventerreinen Nijmegen Zuid (BNZ): Laadpalen voor Elektrische Auto’s

Pin It

Vrijdag 9 oktober, op de Dag van de Duurzaamheid wordt de zonnefarm van Bedrijventerreinen Nijmegen Zuid (BNZ) geopend.
Met de realisatie van deze zonnefarm zet de vereniging van BNZ een belangrijke stap naar een duurzame toekomst van het bedrijventerrein.
De zonnefarm is tot stand gekomen in het kader van het project SWADT:  Samen Werken Aan Duurzame Toekomst, een […]

Geplaatst in Agenda, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

The International Renewable Energy Agency: An Introduction to IRENA

Pin It

IRENA is a hub, a knowledge centre, and a global voice for renewable energy. IRENA promotes the widespread adoption and sustainable use of all forms of renewable energy, including bioenergy, geothermal, hydropower, ocean, solar and wind energy in the pursuit of sustainable development, energy access, energy security and low-carbon economic growth and prosperity.

See also:IRENA Global […]

Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

The Hydrogen House Project: The Solar Hydrogen Fuel Cell Electric Off-road Vehicle

Pin It

Hydrogen House Project presents the Solar Hydrogen Fuel Cell Electric Off-road Vehicle.
This vehicle has been upgraded with a solar hydrogen power plant to provide renewable energy to charge the car’s battery, extend the battery lifespan and double the vehicle’s range.
See also: The Hydrogen House Project: The Joule Box Hydrogen Charge Station

Geplaatst in Energie en Besparing, Vervoer en OV | Lees verder »

Energiefabriek 013: Lokale Duurzame Energie in Tilburg Voor en Door Tilburgers

Pin It

Energiefabriek013 wil zoveel mogelijk zonnepanelen op zoveel mogelijk daken in Tilburg.
Waarom? Omdat het zelf stroom opwekken steeds lucratiever wordt, door de hogere energieprijzen en de lagere zonnepaneelprijzen. Met de huidige prijzen zijn de panelen tussen de zes en tien jaar terugverdiend.
Interessant! Eigen stroom opwekken met zonnepanelen is dus goed voor de eigen portemonnee […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Hydrogen House Project: The Solar Hydrogen Fuel Cell Electric Ride-On Lawn Mower

Pin It

The Hydrogen House Project presents the Solar Hydrogen Fuel Cell Electric Ride-On Lawn Mower.
This mower has been upgraded with a renewable energy system that is capable of refueling itself, quadrupling the driving range on a single charge and increasing the vehicle’s battery life.
See also: The Hydrogen House Project: The Joule Box Hydrogen Charge Station

Geplaatst in Energie en Besparing, Vervoer en OV | Lees verder »

The Energy Barn – De Energieke Schuur: Lokaal en Duurzaam Bouwen en Duurzame Energie

Pin It

Een initiatief om samen met studenten en bedrijfsleven een innovatieve stroschuur te bouwen op de locatie van EnTranCe op het Zernike te Groningen.?? ??
De trend van tegenwoordig en naar verwachting ook de toekomst, is dat mensen een groeiende interesse hebben om dichter bij de oorsprong van de producten en diensten te komen. Een belangrijk en bijkomend […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

Koning Willem-Alexander Opent Energy Transition Centre (EnTranCe) in Groningen

Pin It

Koning Willem-Alexander opent dinsdagochtend 13 oktober 2015 het Energy Transition Centre (EnTranCe) in Groningen.
In deze proeftuin voor energietransitie van de Hanzehogeschool Groningen en Energy Academy Europe werken studenten en onderzoekers nauw samen met bedrijven. Samen zoeken zij naar innovatieve oplossingen voor de overgang naar een duurzame samenleving gebaseerd op schone energiebronnen.
Het nieuwe gebouw van […]

Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Waarom Loopt Nederland zo Achter op Klimaatgebied? Enkele Antwoorden

Pin It

Op dinsdag 13 oktober gaan Marijke Vos (Eerste Kamerlid GroenLinks en milieukundige) en Maas Goote (directeur van International Union for Conservation of Nature in Nederland) in het Politiek Café met elkaar in discussie over de vraag of Nederland wel genoeg doet op het gebied van duurzaamheid.
PVV-Kamerlid Lilian Helder leest een column voor in de rubriek […]

Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing, Klimaat, Milieu | Lees verder »

Solar Hydrogen Station by Honda: Een Mooi Waterstof Tankstation in Japan

Pin It

Mooi hoor, een waterstof tankstation met zonne-panelen.
Alhoewel het filmpje vol zit met Japanse tekens is het toch de moeite waard om het even te bekijken.
Kan er helaas geen engelstalige versie van vinden.

Geplaatst in Energie en Besparing, Vervoer en OV | Lees verder »

The Hydrogen Mobility Europe Project by (H2ME): An Ambitious Hydrogen Infrastructure Plan

Pin It

The most ambitious hydrogen mobility initiatives in Europe have joined forces to support the introduction of hydrogen-fuelled transport.
Hydrogen Mobility Europe (H2ME) has launched an ambitious plan to enable the growth of the number of fuel cell vehicles (FCEVs) and hydrogen refueling stations (HRS) throughout Europe.
A large coalition of European partners has launched the Hydrogen […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Vervoer en OV | Lees verder »

Freedom Energy: Een Energieneutraal Onafhankelijk Huis Bouwen by Wim Terpstra

Pin It

Blogger Wim Terpstra: “Al jaren droomde ik samen met mijn gezin van onafhankelijkheid. En dan niet alleen op het gebied van energie. Ook in voedsel wilden we zelfvoorzienend worden. In 2002 namen we de stap om van deze droom werkelijkheid te maken. In de loop van de jaren zijn we al ver gevorderd. Het energieverbruik is […]

Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing | Lees verder »

De Consolar Solus II: ‘s-Werelds Efficiëntste Zonneboiler

Pin It

Technea Duurzaam levert nu één van de wereld beste zonneboilers. Met een zonneboiler van Consolar zet u zonnewarmte om in warm water (tapwater en verwarming).
En dat lukt zelfs in extreme omstandigheden zoals op Antarctica bij het Prinses Elisabeth Poolstation. Het verwarmde water kunt u vervolgens gebruiken voor het douchen en het verwarmen van woningen, […]

Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Go Green: 100 Leuke, Groene Weetjes om CO2 te Besparen

Pin It

Een schonere wereld willen we allemaal: dus brengen we onze lege flessen naar de glasbak en onze oude kranten naar de papierbak. Er zijn nog meer manieren om de CO2-uitstoot te compenseren en de leukste hiervan staan in dit boekje.
De groene weetjes in dit boekje gaan onder andere over makkelijk eten, een relaxte werkdag, de […]

Geplaatst in Educatie, Energie en Besparing, Klimaat | Lees verder »

Het Energielabel voor CV-Ketels, Boilers, Geisers, Warmtepompen, Zonneboilers en HR-e ketels

Pin It

Vanaf 26 september 2015 krijgen nieuwe toestellen voor verwarmen en warm water volgens de Europese richtlijnen een verplicht Energielabel om aan te geven hoe efficiënt ze met energie omgaan. 
Toestellen die voor 26 september 2015 op de markt zijn gekomen, hebben geen Energielabel.
Er zijn verschillende typen toestellen: CV-ketels, boilers, geisers, warmtepompen, zonneboilers en HR-e ketels. Als deze […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

The Toyota Effect: Battery Life After Cars by Toyota

Pin It

When good ideas are shared, sustainable energy reaches off-grid locations.  
Watch how Toyota helped one of the most remote areas in Yellowstone National Park switch from fossil fuels to solar energy by using repurposed Toyota Camry batteries. When good ideas are shared, sustainable energy reaches off-grid locations.
“We believe when good ideas are shared, great things can happen. That’s […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Hergebruik-Kringloop | Lees verder »

Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE): Een Volledig Hernieuwbare Energievoorziening

Pin It

26 oktober 2015: Naar nu blijkt was de Vereniging Duurzame Energie nog niet echt opgericht. Dat is vandaag gebeurd en de nieuwe branchevereniging heeft ook gelijk een nieuwe naam: Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, kortweg NVDE.
Tien brancheverenigingen en achttien bedrijven hebben een nieuwe branchevereniging opgericht die de belangen behartigt van ongeveer 1.000 bedrijven  en coöperaties. De doelstelling is om […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De Subsidieregeling Energiebesparing en Duurzame Energie Sportaccommodaties

Pin It

De subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties richt zich op sportverenigingen en sportstichtingen. Een aanvraag voor subsidie kan ingediend worden vanaf maandag 4 januari 2016.
De regeling is bedoeld voor investeringen in energiebesparing en de toepassing van duurzame energie, zoals afgesproken is in het Nationaal Energie Akkoord. De subsidieregeling loopt 5 jaar. Het budget voor 2016 […]

Geplaatst in Agenda, Duurzaam, Energie en Besparing, Sport | Lees verder »

Path to Zero by BAS: De Weg naar Nul Euro Energiekosten

Pin It

Path to Zero is een product dat alle stappen voor energieonafhankelijkheid samenvoegt in één contract, Hiermee krijgt u volledige controle over uw energieverbruik via een online tool.
De Weg naar Nul is een volledig geïntegreerd product en werkt als een energiehypotheek; een vast maandelijks bedrag waarmee de energielevering, maatregelen en energieopwekking wordt gefinancierd.
Start de Weg naar Nul en bereik […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Zonnestroom en Houtsnippers Kachel bij Fruitteeltbedrijf Landrust in Werkhoven

Pin It

Sinds juli 2013 zijn de daken van onze fruitloodsen voorzien van 750 m2 zonnepanelen. Voor het koelen van ons fruit hebben we een behoorlijke energiebehoefte, waarin we nu deels zelfvoorzienend zijn. Ook zijn er in twee van onze boomgaarden zonnepanelen geplaatst. Hier wordt de opgewekte stroom gebruik voor de pomp die de bomen water geeft […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Huismerk Energie: 100% Lokale Duurzame Energie uit Nederland

Pin It

Wat betekent een huismerk nu eigenlijk? Een goed gedegen product, maar zonder dure verpakking, zonder poespas. De nadruk ligt op de kwaliteit van het product. En dat is precies waar Huismerk Energie elke dag hard aan werkt.
Door te investeren in kwaliteit van de energie zelf, maar ook in de informatie en service rondom het […]

Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

De Waterkrachtcentrale Dommelstroom: Groene Stroom uit de Dommel in Gebruik Genomen

Pin It

6 november 2016: De waterkrachtcentrale Dommelstroom is de eerste coöperatieve waterkrachtcentrale van Nederland en is op 5 november 2016 officieel in gebruik genomen.
Met deze centrale bij de stuw in Sint-Michielsgestel kan het water van de rivier de Dommel zo’n 170 huishoudens in het Dommelgebied voorzien van groene (blauwe) stroom.
De waterkrachtcentrale is gesitueerd in de […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Hier Opgewekt 2017: Het Evenement voor Lokale Duurzame Energie Initiatieven in Nederland

Pin It

10 juni 2017: Hier Opgewekt, hét evenement voor en door lokaal duurzaam. Informatie, inspiratie en ontmoeting vindt dit jaar plaats op vrijdag 17 november 2017 in Spant! in Bussum.
Jaarlijks vindt in november hét evenement HIER Opgewekt plaats. Met ruim 900 bezoekers en tientallen sessies is het evenement HIER Opgewekt het grootste landelijke evenement voor lokale energie-initiatieven […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Nationale Energie Week 2015: Duurzame Energieopwekking en Energiebesparing in Nederland

Pin It

Van maandag 5 tot zondag 11 oktober 2015 vindt de 1e editie van de Nationale Energie Week plaats. Tijdens deze week komt alles en iedereen samen op het gebied van duurzame energieopwekking en energiebesparing.
Dé kans om in gesprek te komen met een geïnteresseerd vakpubliek, het aangaan van samenwerkingsverbanden, het leggen van nieuwe contacten, het creëren van […]

Geplaatst in Agenda, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Ecobouwers Opendeur Dagen in België: Energiezuinig Bouwen met Duurzame Materialen

Pin It

Ecobouwers Opendeur is een jaarlijks initiatief van Bond Beter Leefmilieu en vindt dit jaar voor de 18de maal plaats.
Tijdens twee opendeurweekends op 7 & 8 en 14 & 15 november en op woensdag 11 november kun je tips opdoen van ervaren duurzame bouwers en je laten inspireren door de huizen van morgen. 
Op 3 oktober […]

Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Adviesraad Bepleit Klimaatwet: Rijk zonder CO2 naar een Duurzame Energievoorziening in 2050

Pin It

Hoewel Nederland al jaren klimaatbeleid voert, is de CO2-emissie van de energievoorziening nog steeds niet gedaald. Om de afgesproken klimaatdoelen te halen is een trendbreuk nodig. Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies ‘Rijk zonder CO2: naar een duurzame energievoorziening in 2050’. 
De raad pleit er voor om in het […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

Shell Stopt met Olieboringen in de Arctic: Winst voor het Milieu

Pin It

Goed nieuws van Shell. Tja, je kunt het bijna niet geloven, maar het is echt waar. Shell stopt met de omstreden boringen naar gas en olie in Alaska. helaas niet voor altijd, maar voorlopig stopt Shell met het boren naar olie in de Arctic.
Volgens Shell vallen de boringen tot nu toe tegen en zijn de kosten hoog. […]

Geplaatst in Energie en Besparing | Lees verder »

De FreshWaterMill: Zoet Water Maken uit Zout Water en Duurzame Energie Opwekken

Pin It

Zoet water maken uit zout water én elektriciteit genereren. Dat kan door middel van Nederlandse innovatieve watertechnologie.
Op donderdag 1 oktober vindt de doop plaats van de FreshWaterMill door wethouder Henk Deinum van Leeuwarden. De molen die drinkwater én elektriciteit maakt.
De FreshWaterMill is een hydraulische windmolen die zonder veel conversieverliezen een systeem voor omgekeerde osmose […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, Water | Lees verder »

The Dutch FreshWaterMill: Drinking Water From Sea Water + Sustainable Energy

Pin It

The FreshWaterMill has got the normal tower and rotorblades. The Wind force will be forwarded with nearly zero losses with help of a new and patented SolteQ Hydro Drive System. With help of this Hydro-Drive the wind force can be used directly to produce pressure. With this pressure the saltwater or brackish water will be pressed […]

Geplaatst in Energie en Besparing, Water | Lees verder »

De Circulaire Stad: Nederland Kringloopland

Pin It

In het kader van het Jaar van de Ruimte organiseert Pakhuis de Zwijger samen met RUIMTEVOLK op donderdag 1 oktober 2015 een avond rondom het toekomstperspectief Nederland Kringloopland, waarin de onderwerpen circulaire economie en energietransitie aan bod komen. 
Wat betekent de circulaire economie voor de ruimtelijke inrichting van ons land?

Dit programma is samengesteld aan de […]

Geplaatst in Afval, Agenda, Cradle to Cradle, Energie en Besparing, Hergebruik-Kringloop | Lees verder »

Green Tech Week 2015: Het Congres Smart Grid for Powerful Growth

Pin It

14 juni 2017: Zie: GreenTech Week 2017 Oost-Nederland: Making Green Business
22 september 2015: Van maandag 5 tot en met zaterdag 10 oktober vindt de tweede editie plaats van de Green Tech Week. Ook dit jaar bruist Oost-Nederland van de activiteiten voor en door professionals in de energie- en milieutechnologie.
Deelnemers kunnen hun eigen programma samenstellen en alle […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

Smart Grids in de Energievoorziening van de Toekomst

Pin It

De bijeenkomst Smart Grids in de Energievoorziening van de Toekomst, georganiseerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Hogeschool Arnhem Nijmegen, vindt plaats in de Green Tech Week 2015. Dit evenement is een week vol duurzame activiteiten in Oost-Nederland, van excursies, workshops tot congressen.
De energiemarkt zal veranderen in een netwerk dat centrale en decentrale producenten met elkaar […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing | Lees verder »

LED Expo Benelux 2016: Light – Design – Automation

Pin It

Zo, op woensdag 27 en donderdag 28 januari 2016 is het weer tijd voor de LED Expo Benelux in de Brabanthallen in Den Bosch.
Op LED Expo Benelux vindt u een zeer uitgebreid overzicht van leveranciers, importeurs, groothandels en fabrikanten van led-lampen, led-profielen, led-dimmers, binnen/buiten armaturen, complete led-verlichtingsoplossingen voor zowel private als publieke ruimtes, lichtontwerpers en […]

Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, Licht | Lees verder »

Het Grootste Drijvend Zonnepark van Nederland: Zonnepark Bergerden in Lingewaard

Pin It

Lingewaard Energie gaat het eerste grote drijvende zonnepark in Nederland realiseren waarmee duurzame energie wordt opgewekt voor 350 huishoudens in de gemeente Lingewaard in Oost-Gelderland. 
In December 2014 hebben meer dan 50 personen een toezegging gedaan om te investeren in het nog te bouwen zonnepark op het gietwaterbasis Bergerden. Daarmee is de eerste 25% van de […]

Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing | Lees verder »

Drijvende Zonnepanelen Op Industrieterrein Westpoort in Groningen by Sunfloat

Pin It

Tijdens de Urgenda Tour Groningen is een veld met 54 drijvende zonnepanelen, van het bedrijf Sunfloat op het Groningse industrieterrein Westpoort, geopend.
Door de panelen mee te laten draaien met de zon en gebruik te maken van de reflectie van water, brengen de zonnepanelen naar verwachting 25 tot 30% meer op dan vergelijkbare vaste panelen […]

Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing |